☑️ تورم یا جیببری؟
✍ مرتضی کاظمی
سرمقاله شنبه چهاردهم تیر روزنامه تعادل
https://bit.ly/38sdMV0 تورم در ایران سازمانیافتهترین شکلِ جیببری از ملت توسط دولت و کارمندانی است که از بودجه عمومی (و از محل مالیاتِ زوری یا پولِ بیپشتوانه) ارتزاق میکنند!
افزایشِ قیمت در مسکن، سهام یا کالاوخدمات باعث ایجاد تورم نمیشود؛ دقیقاً برعکس، این تورم است که باعث افزایش قیمتها میشود.
تورم توسط چه کسی ایجاد میشود؟
توسط دولت (حاکمیت) و همهی کارمندان و مدیرانش ایجاد میشود. تقریباً میتوان گفت در ایران همهی حقوقبگیرانِ دولتی/حاکمیتی (و تقریباً همهی افرادی) که از بودجه عمومیِ دولت ارتزاق میکنند در واقع از جیب ملت و از طریق افزایش تورم، برداشت میکنند. حداقل سهچهارم از هزینههای دولت و مجموعهی حاکمیت غیرضروری است.
تورم چگونه ایجاد میشود؟
تورم دو عامل مهم دارد:
۱- ولخرجیهای دولت (مجموعهی حاکمیت)
۲- دخالتهای دولت (و تکرار میکنم؛ مجموعهی حاکمیت) در کسبوکارها و مکانیسمهای اقتصادی
آیا تورم در ایران کنترل خواهد شد؟
بعید است تورم در ایران کنترل شود. هیچ نشانهای مشاهده نمیشود.
دولت چگونه ولخرجی میکند؟
صدها سازمان و وزارتخانه و میلیونها حقوقبگیر در ایران نه تنها هیچ منفعتی برای ملت ندارند بلکه به صورت مستمر در حال مزاحمت و زیان رساندن به ملت هستند.
چند مثال👇
مثال اول؛ وزارت صنعت، معدن و تجارت که اصلِ وجودش ضرر است. یکی از مهمترین مزاحمها برای ایجاد و مدیریت کسبوکارها که اجازه نمیدهد اقتصاد ایران پیشرفت کند این وزارتخانه است. دهها هزار کارمند و مدیر در این وزارتخانه و سازمانهای زیرمجموعهاش در سرتاسر کشور نه تنها برای مردم و کسبوکارها مزاحمت ایجاد میکنند بلکه مجبوریم هر ساله دههاهزار میلیارد تومان برای کارمندان و ساختمانها و همچنین اتومبیلها و سفرها و چلوکباب خوردنشان هزینه کنیم.
یک مورد از سازمانهای زیرمجموعهی این وزارتخانه که به شدت به مردم و اقتصاد ایران لطمه میزنند سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان به عنوان یکی از مزاحمترین و وحشتناکترین سازمانهای ایرانی است. سازمان حمایت، دستوپا روی گلوی کسبوکارها گذاشته و تا خفه نکند دستبردار نیست. هزار (و شاید هزاران) کارمند و مدیرش در سرتاسر کشور دشمن اقتصاد ایران هستند.
مثال دوم؛ وزارت دارایی و امور اقتصادی است. شاید ده درصد از این وزارتخانهی عریض و طویل تا حدودی پذیرفتنی باشد اما نود درصدش مزاحم است. مثلاً سازمان گمرک یکی از زیرمجموعههای این وزارتخانه و مهمترین خفهکنندهی تجارت و بازرگانی است. سازمان گمرک با هزاران مدیر و کارمندش یکی از برجستهترین موانع برای افزایش رفاهِ مصرفکنندگان و همچنین دشمنی قدرتمند در مقابل توسعهی کسبوکارها و تجارت است.
مثال سوم؛ وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی که تجمیع شدهی سه وزارتخانهی قدیمی است. این وزارتخانه سالانه هزاران میلیارد تومان از جیب ملت برداشت و داخل چاه فاضلاب تخلیه میکند. این وزارتخانه از طریق اعمال قانونِ کار یکی از برجستهترین مزاحمها برای کسبوکارها و از طریق زورگیریهای سازمان تأمیناجتماعی یکی از زبدهترین زورگیرهای عالم و از طریق بخش تعاون یکی از برجستهترین توزیع کنندگانِ رانتهای ایدئولوژیک است.
مثال چهارم؛ دانشگاههای دولتی که محلی برای توزیع رانت و ترویج چپگرایی و ستایش از بدبختی و تنبلی و تولید مدارک بدرنخور و مدعیانِ طلبکار است. چند ده هزار میلیارد تومان از پول مالیات زوری و از محل تولیدِ تورم در فاضلاب این سازمانهای عریض و طویل تخلیه میشود.
➖➖➖
این لیست را به راحتی میتوان برای دهها و صدها سازمان و وزارتخانه ادامه داد.
➖➖➖
برگردیم به سوال قبلی؛ چه کسی تورم ایجاد میکند؟
دولت (و مجموعهی حاکمیت) از طریق ولخرجیها و دخالتها در کسبوکارها و مکانیسمهای اقتصادی
راهحل چیست؟
من فعلاً نمیدانم.
🗓 نوشته شده در دوازدهم تیر ۱۳۹۹