برجام و ظریف، مزاحم جدی در مسیر عادیسازی روابط ایران و آمریکا هستند.
اگر خاطرتان باشد ترامپ بعد انتخابات 2020 گفته بود که او میتواند توافق با ایران را ظرف یک هفته به سرانجام برساند. هر کسی که اندکی از دیپلماسی درک داشته باشد میداند در هیچ موضوع اختلاف جدی نمیتوان ظرف یک هفته به توافق رسید بنابراین از جمله ترامپ این معنی برداشت میشود که منظور او توافق بر سر اختلافات نیست بلکه عادیسازی روابط بدون پیششرط و در نظر گرفتن اختلافات همان چیزی است که او دنبال میکند
«اینجا» و این هم برای ترامپ و هم برای ایران مطلوب است.
در صورت عادیسازی روابط و بازگشایی سفارتخانهها اختلافات ایران و آمریکا میتواند در مسیر سالمتری حل و فصل بشود یا حتی نشود.
به بیان دیگر هر نوع مذاکره و توافق برای ایران در شرایط فعلی (روابط غیرعادی) به معنای
«تنفروشی» و ذلت در برابر قدرت برتر است، در حالی که اگر روابط عادی شود حساسیتها و سوءظنها و استرسهای هر دو طرف کاهش مییابد.
بنابراین کافی است طرفین شروط
خود را کنار بگذارند. مثلا شرط به رسمیت شناختن اسراییل و تعطیلی برنامه هستهای و… از طرف آمریکا و شرط تغییر ماهیت امپریالیستی آمریکا و لغو تحریمها و… از طرف ایران برای بازگشایی سفارتخانهها نادیده گرفته شوند و طرفین روابط دیپلماتیک را فارغ از اختلافات کلید بزنند؛
حال پس از بازگشایی سفارتخانهها، مسیر مذاکرات به هر سمت و سویی میتواند برود و چه بسا تحریمها تشدید بشود یا دعواها به جنگ بیانجامد اما این احتمالات اصلا نافی عادیسازی روابط نیست.
این ایده هم مورد قبول جناح محافظهکار در آمریکاست و هم با مبانی جریان انقلابی و هسته سخت قدرت در ایران تعارض ندارد، منتها دموکراتها از آن سو و جناح همسو با ظریف از این سو با پیش کشیدن بحث مذاکرات بی سرانجام و بی سر و ته در برابر این راهکار، گربهرقصانی میکنند.
ایدهای که چند روز پیش، فائزه هاشمی مطرح کرد
«اینجا» دقیقا به همین مساله اشاره دارد و جزو معدود حرفهای درست این خانم است که اصلا هم به مذاق جناح اصلاحطلب خوش نیامد.
این ایده را سالهاست که با تیتر «عادیسازی روابط بجای مذاکرات» به آن پرداختهایم و همیشه خط فکری ظریف و روحانی را عامل کارشکنی در این مسیر یافتهایم.
من البته نمیدانم که تیم ظریف آیا مهره هسته سخت قدرت برای همین منظور هستند یا خود را تحمیل کردهاند اما مطمئن هستم در دوران ترامپ، با رییسی و جلیلی خیلی راحتتر میشد عادیسازی روابط ایران و آمریکا را جلو برد اما متاسفانه دولت ترامپ همواره با یک دولت برجامی در ایران همزمان شده است.