🇹🇷مطالعات ترکیه: ترکیهی اخوانی؟ برخی ناظران سیاسی، حزب حاکم در ترکیه (آکپارتی) را یک حزب اخوانی ـ یکی از زیرشاخههای اخوان المسلمین ـ میخوانند. اما چنین تصوری کاملا غلط و بیپایه است.
ما در ترکیه تشکیلاتی در امتداد سنت اخوانی نداریم. پدران اصطلاحا اسلامگرایی ترکیه یعنی نورالدین توپچو و نجیب فاضل کیساکورک تحت تأثیر افکار پدران فکری اخوان نبودند. مثلا کیساکورک ـ از پیشوایان معنوی حزب عدالت و توسعه ـ اگرچه منتقد سرسخت کمالیسم و لائیسیتهی مندرج در آن بود اما با امتگرایی سیاسی کسانی چون سید قطب یا مودودی خطکشی روشن داشت[1]. آنها تمایزی بین اسلام و ترک و عثمانی قائل نبودند و خاک و میهن ترکیه را خط مقدم و تجلیگاه بنیادین ایدههای اسلامی خود ـ در برابر ناسیونالیسم لاییک آتاتورک ـ میدانستند.
نکته دیگر اینکه اگر پذیرای این فرض مشهور باشیم که جریان فکری اخوان ـ به مثابه رویکردی اصلاحی درون اسلام سُنّی ـ از دل نوگرایی محمد عبده/رشید رضا در آمد، آنگاه جلوهی دیگری از این تمایز بین اسلاف اخوان و اسلاف اسلام تُرکی بر ما روشن خواهد شد. نسلهای نخست اخوانی اگرچه از زوال سلطنت عثمانی شکوه میکردند[2] اما پدران فکریشان از مخالفان عثمانیها بودند: محمد عبده برغم گفتارهای متناقضنما نهایتا در سلک مخالفان بابعالی در آمد و با اتخاذ دیدگاههای ملیگرایانه ـ در کنار استادش جمال الدین اسدآبادی ـ از مؤسسان حزب میهنی مصر (الحزب الوطني) ـ از نخستین احزاب ملیگرای شرق اسلامی ـ بود. عبده در اواخر عمر دیدگاههای رادیکالی دربارهی سلطنت عثمانی اتخاذ کرد و از اصلاح آن به کلی مأیوس و سرخورده شد. شاگرد ویژهی عبده، سید محمد رشید رضا نیز اگرچه در ابتدا به سمت عثمانیها گرایش داشت و مطالبی هم در مدح عبدالحمید دوم نگاشت اما نهایتا به سلک براندازان عثمانی و منتقدان سرسخت سلطان عبدالحمید دوم در آمد و صریحا از جنبش استقلالطلب وهابیت سعودی حمایت کرد. شیخ رشید رضا به اپوزسیون عثمانیها بدل شد و حتی بعد از تأسیس دولت سعودی از حمایت آنها دست برنداشت. در واقع ـ به تصریح اَسناد و گفتهی محققانی چون د. محمد عِماره ـ کسی چون شیخ محمد عبده ترجیح میداد که اگر خلافتی هم برپا شود در اختیار عربها باشد و نه ترکان عثمانی. بر اساس فرض مشهوری که در ابتدا آوردیم بلحاظ گفتمانی نیز خاستگاه کلامی و عقیدتی جریان فکری اخوان، سلفیت نوگرایانهی عبده/رشیدرضاست در حالیکه خاستگاه اسلام تُرکی، تصوف آناتولیایی است. جریان مذهبی رایج در عثمانی همواره از مخالفان سرسخت سلفیت بوده است. حتی بیش از یک قرن قبل از ظهور وهابیت در حجاز، نخستین نشانههای ورود سلفیت به حوزهی عثمانی (جریان موسوم به جنبش قاضیزاده) با مخالفت شدید علمای سنتی عثمانی روبرو شد و نهایتا نتوانست ریشه بدواند. این ستیز بین عثمانیها/سلفیها بعد از خیزش جنبش وهابیت در حجاز و جنگهای بزرگی که بین آنها و عثمانی در گرفت بیشتر هم شد و حتی امروزه در کتب تاریخ رسمی مدارس در سعودی و جمهوری ترکیه متجلی شده است.
با تمام اینها از زمان نجمالدین اربکان ارتباطات فرهنگی اسلامگرایان ترکیه و جریان فکری اخوان گسترش یافت. در ابتدای قرن حاضر و بعد از سر کار آمدن مقتدرانهی حزب عدالت و توسعه در ترکیه، این ارتباطات وارد مرحلهی جدیدی از تعمیق روابط شد. دلیل آن هم پراگماتیسم حاکم بر هر دو طرف بود: جریان فکری اخوان ـ برعکس محافظهکاران سنتی یا سلفیت ـ خیلی در بند اختلافات کلامی و مذهبی با سایر گروههای مسلمان نیست. از آن سو حزب حاکم بر ترکیه نیز ذاتا سیاستی عملگرایانه دارد. فلذا یک رابطه بُرد ـ بُرد بین دولت پراگماتیست ترکیه و جریان فکری اخوانی شکل گرفت که خاصه در برههی موسوم به بهار عربی به اوج خود رسید. پشتیبانی از اخوان و نهادهای دینی و فرهنگی و رسانهای نزدیک به آن، دهها میلیون حامی و دوستدار فراملی برای ترکیه دست و پا کرد و بدین ترتیب دولت ترکیه موفق شد مشروعیت بینالمللی و قدرت نرم خود در میان بخش بزرگی از مسلمانان جهان را به نحو بیسابقهای ارتقا دهد. از آن سو جریان فکری اخوان هم صاحب یک حامی قدرتمند دولتی در سطح اوراسیا و خاورمیانه ـ در کنار دولت قطر ـ شد که ارتباطات مالی و رسانهای و تشکیلاتیاش را تسهیل و تسریع میبخشد.
گفتنی است اگرچه برای دولت ترکیه نهایتا منافع و مصالح ملیاش در اولویت تام و تمام است اما دستاوردهای مهم این پیوند دوطرفه، مانع این شده است که برخی اختلافات و تضاد منافع ـ که از اقتضائات طبیعی سیاستورزی محلی و ملی است ـ وارد سطح رتوریک و رسانهای شود.
ــــ
ارجاعات:
[1]. البته مودودی عملا پایبند امتگرایی سیاسی نبود و در قضایای مربوط به منافع پاکستان طور دیگری میاندیشید.
[2]. نسلهای جدید مثل غنوشی، سعد الدین عثمانی و... تعلقی به ایدهی خلافت ندارند و در چهارچوب ملی میاندیشند.
@AdnanFallahi