اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)


Kanal geosi va tili: Eron, Forscha
Toifa: ko‘rsatilmagan


کانال شخصی محمد علی مختاری دکتری اقتصاد و پژوهشگر اقتصاد توسعه در ایران و سوئیس با هدف ترویج دانش اقتصاد
تماس با نویسنده:
@Ali_Mokh

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Kanal geosi va tili
Eron, Forscha
Toifa
ko‘rsatilmagan
Statistika
Postlar filtri




✳️ درصورت توافق نهایی با آمریکا و رفع تحریم‌ها باز هم با این حکمرانی اشتباه در درازمدت چیزی تغییر نخواهد کرد؛ تنها کسی که می‌تواند در آیتده ایران نام‌نیک برجای گذارد و با تغییرشیوه حکمرانی و انتقال قدرت، کارنامه اشتباه خود را تاحدودی سفید کند، شخص رهبر است؛ او شجاعانه مجلس فرمایشی فعلی را منحل، راه‌یافتگان شورای نگهبان را مرخص تا دریک انتخابات آزاد نمایندگان واقعی و ملی ایرانیان انتخاب شوند و سپس مقدمات اصلاح قانون‌اساسی توسط کمیته منتخب این مجلس برآمده از رای مردم فراهم شود؛ بجز قوای مسلح، سایر نهادها را به منتخب مردم در ریاست‌جمهوری واگذار کند و مدت‌زمان رهبری را هم از مادام‌العمری به ده‌ساله تغییر دهد؛ تمام بنیادها و ثروت‌های اختصاصی نهادهای فراقانونی را ملی اعلام کند و اقتصاد از زیرتسلط نهادهای نظامی خارج شود؛ البته دهها اقدام اصلاحی و مهم دیگرهم وجود دارد اما اساس همه آنها ایجاد اصلاحات فوق است؛ درغیراین‌صورت در آینده پیش‌رو شرایط خوبی برای ایران رقم‌نخواهد خورد و با این‌ ساختارپرازتعارض‌منافع درهمچنان برهمان پاشنه خواهد چرخید.
@moje3news


«نگرانم و امیدوار»

۱- آدم‌ها یک دوره‌ی مختص به خود دارند. بعد از اینکه دوره‌شان تمام شد باید محترمانه بروند. اگر نروند روز به روز بیشتر آسیب می‌بینند و آسیب می‌زنند. مگر این که دست به تغییراتی عمیق در خودشان بزنند و آدم دیگری شوند. آدمی که تازه متولد شده و تقویم هویتی جدیدی برایش شروع شده باشد که آنهم بسیار سخت است، اگرچه ناشدنی نیست. نظیرش ترامپ‌شماره‌ی ۲. هنوز هم معتقدم این یک آدم دیگر شده است یا دستکم تا الان این‌طور به نظر می‌رسد.

۲- به گمانم زمان برای نتان‌یاهو تمام شده است. اما او نمی‌خواهد این را بپذیرد. لذا بلند می‌شود، به واشنگتن می‌رود تا همان بازی‌های قبلی که با کمک بولتون و پمپئو و نیکی هیلی بر سر ترامپ شماره‌ی ۱ آورد را دوباره تکرار کند. اما ترامپ شماره‌ی ۲ درست است که اختیاردار نخست‌وزیر اسرائیل نیست تا او را مثل بولتون و هیلی و پمپئو با تیپا بیرون بیندازد اما فرمانده کل قوای آمریکاست و فعلا که آب پاکی را روی دست این شیطان مکار و قاتل جنایتکار ریخته است.
اگرچه نتان‌یاهو بیکار نمی‌نشیند و دوباره دیر یا زود آتشی دیگر در جایی دیگر می‌سوزاند و تا ایران‌ و امریکا را به جنگ نکشاند، دست برنمی‌دارد.

۳- امیدوارم مذاکرات صلح ایران و‌ آمریکا به نتیجه برسد و دستکم سطح تنازع فروکش نماید، چرا که گمان می‌کنم در کوتاه مدت نمی‌توان انتظار بالایی داشت. اگر حکومت ایران ازین مرحله گذار کرد برای بعدش نیاز دارد تا دست به یک بازنگری اساسی در مدل و مهندسی حکومت خود بزند. شیوه‌ی حال حاضر حکومت‌داری در ایران اگر بوسیله‌ی ترامپ نابود نشود، خودش خودش را نابود خواهد کرد. ما نیاز داریم به ایرانی جدید بیندیشیم که بازمهندسی آن در خلال یک گفتگوی ملی تحت مدیریت یک حکومت مرکزی مقتدر شکل می‌گیرد و جلو می‌رود. مثل تمام گذارهایی که در کشورهای آسیایی همچون چین، کره‌ی جنوبی، مالزی، سنگاپور و ... اتفاق افتاد و نه مثل گذار لیبی، عراق و سوریه.

۴- این درست نیست که ما همه چیز را به سیاست فروکاسته و تنزل دهیم. تو گویی اگر حکومت مرکزی سرنگون یا اصلاح شود، ایران متحول خواهد شد. ما در ابعاد مختلف جامعه به تحول، تغییر، پیشرفت، نو شدن، دیگر شدن، سخت کار کردن، مصمم بودن، و تمرکز روی هدف‌های متعالی‌ داشتن نیازمندیم و صد البته آغاز تغییر و مدیریت آن در بالا رقم می‌خورد. ازین بابت معتقدم پزشکیان بالقوه یک فرصت عالی است.

۵- اصلاحات، فشار از پایین، چانه‌زنی در بالا را تجربه کرد اما نتیجه‌بخش نبود. من هیچ پارادایمی برای زمان حاضر و نه هیچ‌وقت دیگر ندارم. فقط مطمئنم جامعه‌ی ایران در شرایط گذار بنیادین قرار دارد. گمان می‌کنم در اقتضای این شرایط، حکومت مرکزی اگر دچار فروپاشی نشود،  لاجرم برای نخبگان، وطن‌پرستان، ایران‌دوستان، علاقمندان به فرهنگ و ارزش‌های معنوی جامعه‌ی ایران، و آزاداندیشان فضای گفتگوی ملی فراهم‌خواهد کرد تا این گذار با خود خیر و خوبی و سعادتمندی برای ایران و ایرانیان به ارمغان آورد. این یک انتخاب نیست. یک اجبار است.

۶- اگر هیچ اجبار و الزامی در برابر حکومت ما وجود نداشته باشد و فقط شکاف دیجیتالی و ضریب عقب‌افتادن از فن‌اوری‌های مدرن وجود داشته باشد ما به طور آبشاری در حال سقوط هستیم. سقوط ما به صورت نمایی یا تصاعدی (exponential lag) است. یعنی نه تنها شکاف عمیق‌تر می‌شود که نرخ گسترش آن هم افزایش می‌یابد.
به عنوان مثال کشورهایی که به اینترنت پرسرعت و ابزارهای هوش مصنوعی دسترسی ندارند در تولید داده، تحلیل و اطلاعات و تصمیم‌گیری‌های کلان (مثلا در بهداشت، کشاورزی، یا مدیریت شهری) از کشورهای پیشرفته عقب می‌مانند و این عقب ماندگی به جایی می‌رسد که حتی از حل مشکلات ساده هم درمی‌مانند.
ایران باید خود را برای این گذار عمیق آماده کند فقط امیدوارم جنگ نشود!

نویسنده: محمدحسین غیاثی
تاریخ انتشار: ۱۹ فروردین ۱۴۰۴

@MohammadHossein_Ghiasi


🔵 ترامپ در مورد تجارت دیوانه‌وار عمل می‌کند 
«روز آزادی» حتی بدتر از حد انتظار بود 

✍ #پل_کروگمن
*۲ آوریل* 

نشر با ذکر منبع آزاد است


فقط یک به‌روزرسانی سریع پس از سخنرانی ترامپ در *رز گاردن*. 

به نظر می‌رسد وقتی جزئیات تعرفه‌های ترامپ را ببینیم، ممکن است کمتر از آن چیزی باشد که او اعلام کرد، اما بر اساس گفته‌هایش، او کاملاً دیوانه‌وار عمل کرده است. نه‌تنها تعرفه‌هایی بسیار بالاتر از حد انتظار اکثر مردم اعمال می‌کند، بلکه ادعاهای نادرستی درباره شرکای تجاری آمریکا مطرح می‌کند (مشخص نیست در این مورد دروغ می‌گوید یا واقعاً نادان است) که هم آن‌ها را خشمگین می‌کند و هم عقب‌نشینی را بسیار سخت می‌سازد. 

اساساً او ادعا می‌کند که بقیه دنیا تعرفه‌های بسیار بالایی روی محصولات آمریکایی اعمال می‌کنند و او فقط تعرفه‌های «متقابل» وضع کرده که نصف تعرفه‌های آن‌هاست. این نموداری است که نشان داد: 

ستون سمت چپ نشان‌دهنده تعرفه‌هایی است که دیگران ظاهراً روی محصولات آمریکا اعمال می‌کنند – و این کاملاً دیوانه‌وار است. به اتحادیه اروپا توجه کنید. اتحادیه اروپا، مانند آمریکا، معمولاً تعرفه‌های پایینی دارد؛ میانگین تعرفه آن روی کالاهای آمریکایی کمتر از ۳ درصد است. 

پس این عدد ۳۹ درصد از کجا آمده؟ هیچ نظری ندارم. بسیاری گمان می‌کردند ترامپ مالیات بر ارزش افزوده را به‌عنوان تعرفه حساب می‌کند، حتی‌اگر این‌طور نباشد – تولیدکنندگان اروپایی که به بازار اتحادیه اروپا می‌فروشند، همان مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت می‌کنند که تولیدکنندگان آمریکایی، پس تبعیضی وجود ندارد و بنابراین حمایت‌گرایانه نیست. اما حتی اگر این را اشتباه بگیرید، نرخ مالیات بر ارزش افزوده اتحادیه اروپا حدود ۲۰ درصد است، پس باز هم به ۳۹ درصد نزدیک نمی‌شوید. 

باید شک کرد که آیا بچه‌های *دانینگ-کروگر* ایلان ماسک الآن دارند آمار تعرفه تولید می‌کنند! 

اما می‌دانید که وقتی ترامپ یک‌بار ادعا کند اروپا تعرفه‌هایی بیش از ۱۰ برابر واقعیت اعمال می‌کند، هرگز از این ادعا دست برنمی‌دارد. نمی‌دانم چند نفر متوجه شدند، اما او هنوز ادعا می‌کند آمریکا سالانه ۲۰۰ میلیارد دلار به کانادا یارانه می‌دهد. علاوه بر اشتباه اساسی در ادعای اینکه مازاد تجاری کانادا به معنای یارانه دادن ما به آن‌هاست، او مازاد تجاری واقعی را سه برابر بزرگ‌تر نشان می‌دهد. افراد بسیار زیادی این اشتباه را گوشزد کرده‌اند، اما ترامپ همچنان به آن چسبیده، همان‌طور که ماسک به ادعای میلیون‌ها مستمری‌بگیر مرده تأمین اجتماعی چسبیده است. 

اگر امیدی داشتید که ترامپ از لبه پرت عقب‌نشینی کند، این اعلامیه – با تعرفه‌های بسیار بالا و ادعاهای کاملاً نادرست درباره اقدامات دیگر کشورها – باید آن امید را از بین ببرد.

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️

🔻پی‌نوشت از BBC

در این فهرست که آقای ترامپ آن را عصر چهارشنبه در باغ رز کاخ‌سفید مقابل دیدگان حاضران و دوربین‌ها قرار داد اسامی سرزمین‌های گمنامی دیده می‌شوند که در نوع خود بسیار جالبند.

برای مثال مطابق این فهرست که کاخ سفید روی شبکه ایکس هم آن را منتشر کرده، آقای ترامپ بر واردات از جزایر هیرد و مک دونالد ۱۰ درصد تعرفه وضع کرده است؛ منطقه ای دور افتاده در استرالیا که به بیشتر به جنوبگان نزدیک است و کاملا غیرمسکونی است.

پنگوئن‌ها ساکنان اصلی و شناخته شده جزایر هرد و مک دونالد هستند.

رئیس‌جمهور آمریکا همچنین بر واردات از دو منطقه دورافتاده نروژ به نام سوالبارد و یان ماین هم ۱۰ درصد عوارض بسته است؛ مناطقی بسیار دور افتاده که به قطب شمال نزدیک‌اند و روی هم رفته ۲۵۰۰ سکنه دارند و معلوم نیست چه چیزی به آمریکا صادر می‌کنند.

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️

✅ رسانه اقتصادی اجتماعی دورنمای اقتصاد 
👇👇👇👇 
@ECONVIEWS 
اینستاگرام: 
👇👇 
https://www.instagram.com/econ.views


«ایران، باقی خواهد ماند، تا ابد»

در فلات ایران، فرهنگ‌های بزرگی درخشیده‌اند و اوج گرفته‌اند و هر کدام در مقطعی پیشتاز و پاسبان سرزمین ما بوده‌اند و ما این قدیمی‌ترین ملت، حکومت و فرهنگ بشری که تاکنون دوام آورده را تا اینجایی که هستیم رسانده‌اند و آورده‌اند. اما به طور ویژه دو جغرافیا سرآمد این سرزمین بوده‌اند. جغرافیای فارس و جغرافیای خراسان.

در فارس سلسله‌ی هخامنشیان، بنیانگذار امپراتوری ما بوده‌است که تاکنون مدل حکمرانی آن در ایران و‌جهان دوام آورده است. همانگونه که منطق ارسطویی هنوز بر جهان حاکم است. و دو شاعر بزرگ، سعدی و حافظ از این سرزمین برآمده‌اند که نماد فرهنگ و ادب ایران هستند.
در خراسان به عنوان دورترین نقطه از دستبرد یونانیان و تازیان، زبان و ادبیات پارسی با تکامل زبان پهلوی، زاده شد و اکنون افزون از هزار سال است که این زبان به عنوان یکی از کهن‌ترین زبان‌های زنده‌ی دنیا همچنان جذاب و بادوام و پرشکوه است!

اما خراسان به برآمدن قله‌های تسخیرناپذیر علم و ادب و تفکر پارسی هم شهره است. کسانی که در جهان بی‌نظیرند. حکیم ابوالقاسم فردوسی و حکیم عمر خیام نیشابوری دو نفر از سرآمدان مطلق تاریخ ایران‌ند. خواجه نصیرالدین طوسی و امام محمد غزالی پیشتازان و متفکران بزرگ تمدن ایران‌ند. و اگر خراسان بزرگ را در نظر بگیریم، ابوعلی‌سینا، فارابی، مولوی، خوارزمی، بیرونی سرآمدانی هستند که تاریخ و تمدن بشری را تکان داده‌اند.

باری خراسان اینگونه با چنین قله‌های بلند و تسخیرناپذیری تاکنون از تمدن پارسی و ایرانی در طول تاریخ پاسبانی کرده است و هنوز هم انسان ایرانی به شاهنامه‌ی فردوسی افتخار می‌کند و نوروزی را که حکیم عمرخیام آن را در تقویم جلالی برای اولین روز بهار محاسبه و تثبیت کرده در تمام اقالیم ایران‌شهر و جهان جشن می‌گیرد و با شعر مولوی به زندگی در اقصا نقاط عالم، شور و معنا می‌بخشد و بسیار دیگر که بیش از بسیارهاست. من ارزش خوارزمی را در کتابی از فیلسوف شهیر فرانسوی، امبرتو اکو (که درباره‌ی قرون وسطی نوشته است) دانستم!

باری نه تنها ایران که جهان به خراسان و قله‌های بلند و پیشتازان آگاهی و دانایی‌ش مدیون‌ است.

آن نادانی که به هردلیل و هدفی، و با هر ادبیات و تعابیری، خود را در برابر این شکوه دست‌نایافتنی تمدنی و سرآمدان آن قرار می‌دهد، نه تنها خود که جریانی که از آن برآمده را به زباله‌دانی تاریخ خواهد فرستاد. حتی به فرض محال آنها بتوانند آرامگاه خیام و فردوسی را تخریب کنند، مردم ایران مجددا ارامگاههایی خواهند ساخت زیباتر و باشکوه‌تر.

نسل جدید به کمک شبکه‌های اجتماعی، به یک ادراک تاریخی عمیقی نسبت به ریشه‌های رشک‌برانگیز تمدنی خود رسیده است. قله‌هایی که می‌تواند در جهان به آنها افتخار کند. چنین ادراکی را دیگر نمی‌توان از این نسل گرفت. آنها از آن پاسداری می‌کنند و دشمنانش را چنان محو خواهند کرد که تو گویی در تاریخ اصلا چنین جماعتی نیامده‌اند و نبوده‌اند.

آنها محو خواهند شد همچون مشتی کاه که در برابر بادهای نیشابور به سر چهارشاخ کشاورز دیزبادی به هوا پاشیده می‌شود.

و ایران باقی خواهد ماند تا ابد!

نویسنده: محمدحسین غیاثی
تاریخ انتشار: ۷ فروردین ۱۴۰۴
@MohammadHossein_Ghiasi


ماهنامه شب چراغ dan repost
Groundwater_economics1.pdf
11.7Mb
Groundwater_economics2 (1).pdf
7.8Mb
🔵 #معرفی_کتاب

🔸 عنوان کتاب : اقتصاد آب زيرزميني (مجموعه دو جلدي)

✍️نويسنده: چارلز،ا،جاب.

✍️مترجمين: سيد حسين سجادي‌فر، علي مزيكي، اميرشاملويي، سعيد علي‌پور


🗓 تاريخ انتشار: بهار 1403

🌎مركز منطقه‌اي مديريت آب شهري (تحت پوشش يونسكو)

🔴 ارائه شده در "کارگاه آموزشی حکمرانی منابع آب های زیرزمینی: درس آموخته ها، چالش ها و راهکارها"-اردبيهشت 1403

#اقتصاد
#آب_زيرزميني
#مركز_منطقه_اي_مديريت_آب_شهري
#يونسكو
#سجادیفر

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️

✅ رسانه اقتصادی اجتماعی دورنمای اقتصاد
👇👇👇👇
@ECONVIEWS
اینستاگرام:
👇👇
https://www.instagram.com/econ.views




یادداشت های یک دلشده ی ولشده (م.نساجی) dan repost
آقای پزشکیان، کم کم دارید به مریخ می روید!

جناب آقای رییس جمهور، واقعا خیلی سخت بود تشخیص دهید، روز شنبه تهران را با هوای آفتابی، نه چندان سرد و تمیز نباید تعطیل کنید و به جای آن روز یکشنبه که برف می بارید و تردد سخت بود، تعطیل کنید؟

بچه های دبستان هم می توانستند با یک نگاه به وضعیت آب و هوا و دما، چنین تشخیصی بدهند.

شاید شما به مریخ رفته اید که حتی از آب و هوای کشورتان هم بی خبرید؟ واقعا چه شده که از درک بدیهیات عاجز شده اید. شما می خواهید ابر چالش های کشور را حل کنید؟ شما می خواهید پایتخت را جابجا کنید؟

البته شواهد دیگری هم از مریخی شدن شما وجود دارد.

امروز نگرانی مردم از وضعیت ارز و افق نامعلوم تحریم ها و ناترازی ها و ... است. مردم از شما می خواهند درباره این موضوعات حرف بزنید و راه روشنی ارائه کنید. اگر هم نمی توانید مشکلی را حل کنید، حداقل با مردم صادق باشید و با آنها موانع و مشکلات را در میان بگذارید تا حداقل مردم احساس کنند شما هم در شهر و روستایشان و در همین کره خاکی زندگی می کنید، نه این که به کره مریخ رفته اید.

شما در این شش ماه که از دولتتان گذشته، تقریبا هیچ کاری نکرده اید (جز رفع فیلتر واتس آپ). البته ما هم می دانستیم کار چندانی نمی توانید بکنید، با اینحال ما به شما رای دادیم چون احساس کردیم تفاوت شما با دیگران این است که با مردم صادق هستید و حتی اگر کاری نمی توانید بکنید، با مردم بر اساسا دغدغه هایشان حرف می زنید و مردم احساس می کنند رییس جمهوری سر کار است که در مریخ زندگی نمی کند و ایدئولوژی ذهن و فکرش را به یغما نبرده که بدیهیات را هم نبیند و از آسمانها حرف بزند، در حالی که روی زمین هیهات است.

آقای رییس جمهور، صداقت در این است که شما به نمایندگی از مردم، درباره چیزی حرف بزنید که نگرانی مردم است و نه این که در ذهن مردم شهر و روستا چیزی باشد و شما درباره چیز دیگری حرف بزنید و به اصطلاح خودتان را به آن راه بزنید.

آقای رییس جمهور، اگر همین صداقت با مردم را هم کم کم از دست بدهید، دیگر هیچ چیز برای شما باقی نمی ماند و دیری نخواهد بود که آرزو کنید کاش همان کار پزشکی را ادامه می دادید و اینگونه از دل و دیده مردمان کشورتان نمی افتاید.

جناب رییس جمهور هنوز دیر نشده است و می توانید از سفینه ای که دیگر مسوولان را به کره مریخ می برد پیاده شوید و با مردم همراه شوید.

مهدی نساجی، مدرس روانشناسی، دانشگاه شهید بهشتی.


باعث خوشحالی است که در نشست ژانویه انجمن بین المللی ‎اقتصاد ‎ایران درباره یارانه ‎انرژی یکی از مقالات اخیر را ارائه خواهم کرد.
چهارشنبه، ۸ ژانویه ساعت ۱۹:۳۰ به وقت ایران ( ۱۷ اروپای مرکزی، ۱۶ به وقت لندن) .
برای شرکت در وبینار، از طریق لینک زیر ثبت نام کنید:
https://zoom.us/webinar/register/WN_14I2J3mdT4GLIgxWJ-ofxA?s=09#/registration


Eco.Galavani dan repost
‏🛑حذف رانت نیما باید هم سر وصدای زیادی بپا کند.

‏✅عضو انجمن صنایع نساجی ایران:
‏«در سال گذشته یک شرکت که اصالت تولید آن برای فعالین همکار ما مشخص نیست که چه شرکتی است و کجاست ؟حدود 100 میلیون دلار از 550 میلیون دلار ارز نیما تخصیصی برای واردات پارچه را دریافت نموده است»
@eco_galavani


📝 ایران برای یارانه‌های انرژی چه بهایی می‌پردازد؟

▫️بر اساس آخرین داده‌های صندوق بین‌المللی پول از یارانه سوخت‌های فسیلی، در سال ۲۰۲۲ حجم کل این یارانه‌ها به ۷ تریلیون دلار رسیده که بیش از ۷ درصد تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل می‌دهد.

▫️در ایران نیز یارانه‌های تخصیص یافته به سوخت‌های فسیلی در این سال تقریبا برابر با ۱۶۳ میلیارد دلار بوده که حدود ۱۰۰ میلیارد دلار یارانه پنهان و ۶۳ میلیارد دلار یارانه آشکار بوده است.

▫️پیش‌بینی‌های صندوق بین‌المللی پول حاکی از آن است که پس از کاهش کوتاه مدت یارانه سوخت‌های فسیلی، تا سال ۲۰۳۰ سیری صعودی را طی خواهد کرد. به‌طوری‌که، حجم این یارانه‌ها به بیش از ۸ تریلیون دلار خواهد رسید.

▫️همچنین، این نهاد بین‌المللی تخمین می‌زند تا سال ۲۰۳۰ یارانه‌‌های تخصیص یافته به سوخت‌های فسیلی به حدود ۱۵۶ میلیارد دلار برسد و سهم آن از تولید ناخالص داخلی کشور به بیش از ۲۲ درصد برسد.

📌گزارش کامل را در وبسایت اکوایران بخوانید

منبع:
📺 @ecoiran_webtv


Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
سال نو میلادی بر همه همراهان کانال مبارک باد.
🎊 2025


👤 ارادۀ آزاد 2️⃣
⭕️ F R E E W I L L

🖌 نویسنده: سَــم هریس
🖋 مترجم: خشایار دیهیمی
📚 نشر گمان – چاپ نهم 1401

👈🏼 بیشتر دربارۀ ارادۀ آزاد

🟧 پیوند خرید کتاب از سایت ناشر


🙏🏻 این کانال با حمایت شما ماندنی است 🙏🏻


@HomosapiensFa


👤 ارادۀ آزاد 1️⃣
⭕️ F R E E W I L L

🖌 نویسنده: سَــم هریس
🖋 مترجم: خشایار دیهیمی
📚 نشر گمان – چاپ نهم 1401

👈🏼 بیشتر دربارۀ ارادۀ آزاد

🟧 پیوند خرید کتاب از سایت ناشر


🙏🏻 این کانال با حمایت شما ماندنی است 🙏🏻


@HomosapiensFa


🔵خودروهای برقی چقدر تقاضای نفت خام را کم می‌کنند؟

🔹در سال ۲۰۲۵ خودروهای برقی روزانه حدود ۲.۵ میلیون بشکه تقاضای نفت خام را کاهش می‌دهند.

🔹همچنین پیش‌بینی می‌شود میزان فروش سالانه خودروهای برقی از ۶.۶ میلیون در ۲۰۲۱ به ۲۰.۶میلیون در ۲۰۲۵ افزایش خواهد یافت.

اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari


در کدام کشورها عشق در روابط بلند مدت اهمیت بیشتری دارد؟
طبق بررسی این مطالعه، کمترین میزان اهمیت برای کشورهای غنا، مراکش و ایران بوده است.

تصویر مربوط به میانگین میزان ارزشی است که افراد از کشورهای مختلف (از جمله ایران) به عشق رمانتیک در روابط بلندمدت می‌دهند و مربوط به مطالعه (لینک) زیر است:

برای بررسی اهمیت عشق رمانتیک در روابط بلندمدت، از شرکت‌کنندگان این سوال پرسیده شده است: «فرض کنید در حال حاضر در رابطه (committed relationship) با فردی نیستید. فردی را ملاقات می‌کنید که همه ویژگی‌هایی که می‌خواستید را دارد، ولی عاشق او نیستید. چقدر احتمال دارد که با این فرد ازدواج کنید؟» پاسخ‌ها از ۰ (حتماً با این فرد ازدواج نمی‌کنم) تا ۱۰۰ (حتماً با این فرد ازدواج می‌کنم) در نظر گرفته شده است.

مطالعه‌ با بررسی داده‌های بیش از ۸۶ هزار نفر از ۹۰ کشور نشان داده است که عشق رمانتیک (romantic love) نقش مهمی در ایجاد تعهد در روابط بلندمدت در تقریبا تمام کشورها ایفا می‌کند. این مطالعه سعی داشته تا این فرصیه را بررسی کند که می‌گوید عشق رمانتیک به‌عنوان یک مکانیسم تکاملی (evolved) به وجود آمده است تا به حفظ تعهد بین شرکا (commitment between partners) کمک کند و موفقیت تولیدمثلی (reproductive success) آنها را نیز افزایش دهد.

مطالعه نشان داده است که افرادی که احتمال آسیب‌ بیشتری با پایان یافتن رابطه دارند (مثل افرادی با وضعیت اقتصادی پایین‌تر، کسانی که فرزند بیشتری دارند یا زنان)، ارزش بیشتری برای عشق قائل می‌شوند و این فرضیه اصلی مطالعه را تایید می‌کنند.

علاوه بر این، مطالعه نشان داده که افراد از کشورهای مدرن‌تر و با با شاخص توسعه انسانی بالاتر (Human Development Index)، اهمیت بیشتری به عشق رمانتیک می‌دهند.

در این مطالعه، افراد از کشورهای غنا، مراکش و ایران کمترین اهمیت را به عشق رمانتیک در روابط بلندمدت داده‌اند. دلایل احتمالی این موضوع می‌تواند شامل تأثیرات فرهنگی و مذهبی باشد. به طور خاص، افراد از این کشورها بیشترین امتیاز را در زمینه ارزش‌های جمع‌گرایانه یا collectivistic values (به معنای اهمیت بیشتر گروه و خانواده نسبت به فرد) در مقایسه با سایر کشورها داشتند. علاوه بر این، این کشورها بالاترین درصد شرکت‌کنندگان مسلمان را داشتند. همچنین، شیوع تاریخی ازدواج‌های سنتی در این مناطق می‌تواند تا حدودی توضیح دهد که چرا افراد در این کشورها اهمیت کمتری به عشق رمانتیک در روابط بلندمدت می‌دهند. این از نقاط ضعف مطالعه بوده است که فاکتورهایی مثل سن، مذهب، نگرش به ازدواج و طلاق و ... در این مطالعه در نظر گرفته نشده است.

منبع:
@Scientometric




Mohammad-Tabibian dan repost
برخی خبر ها البته شگفت انگیز است
یکم، بالاخره در اخبار آمده که دو ابزار اینترنتی واتس اپ و گوگل پلی رفع فیلتر شده. این فدوی تقصیری ندارم ضرب المثل ایرانی از قدیم بوده که کوه غرید و لرزید و موش زایید. رفقا این زحمت را نمی کشیدید سنگین تر بود مردم از همان فیلتر شکن که سایر کانال ها را باز می کنند این دو را هم باز می کردند.
دوم، در خبر ها بود که ۱۲۵ عضو مجلس نامه نوشته اند به این مضمون که اگر بشار فیلترینگ را بر نداشته بود سرنگون نمی شد!! این که نظام او ، به اعتراف خودش، چنان پاشیده بود که باید به کمک روس ها فرار می کرد مهم نیست و ده‌ها سال ظلم و سرکوب و اقتصاد متلاشی و شرایط بین المللی نا هنجار و مردم سر شار از نفرت به حساب نیست. رفع فیلتر عامل قضیه است.
سوم، گاهی به مطالب کم اهمیت بسیار در ذهن خود اهمیت زیادی می دهم، اگر مجلسی از اعضایی آکنده باشد که دارای رای اقلیت هستند، در صورتی که علی الاصول رای اکثریت مشروعیت و وجاهت قانونی می بخشد، چه کمکی می تواند برای دست اندر کاران باشد.
چهارم، راستی معنی قانون چیست؟


⚪️ خلاصه و برگزیدۀ «انسان خردمند»

⚪️ S A P I E N S

🔸 یووال نوح هراری

🎙 تلخیص و خوانش : فرهاد ارکانی
🎙 با حضور : دکتر حامد وحدتی‌نسب

منبع:
@HomoSapiensFA


تقدیم به همه مادر های دنیا❤️

20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.