چرا در شرایط فعلی بورس صبور نیستیم؟
فرصت کسب بازدهی قابل توجه در بورسمیتوانیم به هر سرمایهگذاری حق بدهیم که هم از مثبتها و هم منفیهای بورس بترسد. تجربهی سال ۹۹ به ما یاد داد که مثبتهای پی در پی میتواند بازار را از کنترل خارج کند و حساسیتهای نظارتی را هم افزایش دهد و از طرفی منفیها هم انگار در این چهارسال تمامی نداشت و ترس از گرفتار شدن در این دو حالت، سرمایهگذاران را محتاط و ریسکگریز کرده است. ترس از خالی کردن سهام بعد از رشد قیمتی و سقوط آزاد و عدم حمایت از بازار!
اما معاملات منطقی این چند روز و منفیهای پر حجم، بدون رِنج ناگهانی و خرید و فروش نرمال و معاملات منطقی بازار حاکی از نوعی پختگی در معاملات بازار است. این رفتار بازار توسط افرادی که هنوز به بازار وارد نشده اند مرتبا رصد میشود و باعث اعتماد بیشتر افراد بیرون از گود میشود.
منفیهای بازار لازمهی رشد بازار بود و هم باعث چرخش بهتر نقدینگی و ورد افراد جدید در بازار شد و هم فرصت شناسایی سود نوسانگیران و کوتاه مدتیها را فراهم کرد اما همین نوسانگیران و کوتاه مدتیها دوباره وارد بازار میشوند و وظیفهی روغنکاری پیستون معاملات و روانشدن معاملات را به خوبی انجام میدهند. شاید تصور کنیم اگر همه بلند مدتی باشند، بورس بهتر رشد میکند و بنابراین به نوسانگیران با دید منفی نگاه میشود اما این تصور غلطی است و گواه آن قفل شدن بازار در دامنه نوسان ۱ و ۲ درصد بود که نوسانگیران در بازار حضور نداشتند.
نوسانگیر و کوتاه مدتیها همیشه کف بازار حاضرند و تیر اول را همیشه این افراد شلیک میکنند و تنور معاملات را گرم نگه میدارند.
مدیریت صحیح بازار، چیزی جز توازن قوا بین بازیگران حقیقی و حقوقی و توازن بین نوساتگیران و میان مدتیها و بلند مدتیها نیست.
منفیهای بازار باعث ساخت یک بِیس معاملاتی در این حوالی خواهد شد و رشد بعدی بازار را رقم خواهد زد. کمی حوصله و صبوری نیاز است.
نقدینگی با حمایت حاکمیت، بورس را برگزیده است و باید کمی به آن فرصت داد تا جوی نقدینگی مسیرش را لابهلای بازار باز کند و به عمق بازار نفوذ کند.
به نظر من
کاهش همزمان سود بانکی و افزایش مرحلهای دامنه نوسان ( به ۴ و سپس ۵ درصد) باعث ورود بیشتر نقدینگی به بازار خواهد شد و پویایی معاملات را بیشتر از قبل خواهد کرد.
این پست توصیهای به کسی ندارد و تنها تفکرات شخصی نگارنده است.
@emacoabbasi