اندیشکده آموزش


Kanal geosi va tili: Eron, Forscha
Toifa: ko‘rsatilmagan


در این کانال،می توانید یادداشت هایی را بخوانید که بیشتر پیرامون آموزش و پرورش هستند و در نشریه ها انتشار می یابند. برای ارتباط با کانال می توانید از
@niknezhadmr
استفاده کنید.

Связанные каналы

Kanal geosi va tili
Eron, Forscha
Toifa
ko‘rsatilmagan
Statistika
Postlar filtri


انصاف نیوز dan repost
➖«آقازاده‌ها را به مدارس دولتی بفرستید!»

| مدارس خاص و پولی را جمع کنید! | عمد مافیای آموزشی در تضعیف مدارس دولتی |

باتوجه به سهم ۸ درصدی مدارس دولتی در قبولی نفرات برتر کنکور، به نظر می‌رسد برای برقراری عدالت آموزشی باید برای تعطیلی مدارس خاص تصمیم جدی گرفت. آیا رئیس جمهور پزشکیان برای اجرای شعار عدالت آموزشی خود مصمم است؟

طبق نظر دو کارشناس، محمدرضا نیک‌نژاد و عادل برکم، سازوکارهای سودجویانه‌ای وجود دارند که جلوی حذف مدارس خاص را می‌گیرند.

محمدرضا نیک‌نژاد، عضو کانون صنفی معلمان تهران، در پاسخ به سوال خبرنگار انصاف نیوز که «از تعطیلی مدارس خاص بیشتر سود می‌بریم یا متضرر می‌شویم؟»، می‌گوید: «باندهای مختلف و صاحبان قدرت و ثروت، باعث شده‌اند مدارس دولتی به عمد ضعیف نگه داشته شوند و درحال‌حاضر در ناعادلانه‌ترین شرایط آموزشی درطول ۴۵ سال گذشته هستیم. بنابراین باعث بی‌عدالتی آموزشی شده‌اند.

اول باید ببینیم از آموزش چه هدفی داریم؛ هدف از آموزش در مقطع دبستان، سوادآموزی، مهارت‌افزایی و افزایش معلومات است. کالج در خارج و مقطع متوسطه‌ی دوم در ایران به کشف استعداد و توانایی برای انتخاب شغل اختصاص دارد.

مدارس دولتی برای متوسطه‌ی دوم در ایران به قصد ضعیف نگه داشته شده‌اند تا باندهای اقتصادی و مافیاهای وابسته به قدرت بتوانند از ناکارآمدی مدارس دولتی به نفع مدارس خاص استفاده کنند.»

به گزارش انصاف نیوز به نقل از روزنامه فرهیختگان، «یک‌سوم رتبه‌های برتر کنکور تهرانی‌ها هستند و از ۴۰ نفر برتر کنکور فقط سه نفرشان در مدارس دولتی درس خوانده‌اند!»

به‌طور کلی سهم برترین‌های کنکور در هر سه گروه، ۶۰درصد است که به مدارس سمپاد اختصاص دارد.

میان‌تیترها:

🔹صاحبان قدرت و ثروت راهش را پیدا می‌کنند! | حذف مدارس خاص، هشداری برای مسئولان

🔹نفوذ باندها در سطوح بالای قدرت و سیاست | انتقاد پزشکیان از کیفیت آموزشی

🔹اوج جداسازی در مدارس ایران | انقلاب مستضعفین و مدارس پولی!

🔹رواج آموزش طبقاتی در ایران

🔹عملکرد دانش‌آموزان ایرانی در آزمون بین‌المللی تیمز

🔹مدارسی که از هدفشان دور شدند | کودک مناطق محروم بی‌استعداد است؟


متن کامل گزارش
@ensafnews


دوستان و همراهان گرامی

درود بر شما

همانطور که می دانید، کتابخانه‌ ی کوچک ما نزدیک دو سال است که  با عشق و امید شکل گرفته و هر هفته پذیرای مشتاقان کتاب و کتابخوانی است. اما ما برای شکوفایی و رشد، نیازمند یاری سخاوتمندانه شما هستیم .

رؤیای بزرگ کتابخانه این است که مأمنی باشد برای کودکان و نوجوانانی که می خواهند با بال‌های خیال به دوردست‌ها پرواز کنند.

می خواهیم هر کودکی که وارد این فضای گرم و دوستانه می شود، در میان قفسه‌های کتاب، گنجینه‌ای از داستان‌ها، رؤیاها و دانش را کشف کند.

از شما دعوت می کنیم تا در این مسیر زیبا همراه ما باشید.

اگر در خانه‌ کتاب‌های کودک و نوجوان با کیفیتی دارید که دیگر استفاده نمی شوند، یا اگر تمایل دارید با اهدای کتاب‌های نو، در غنی‌تر کردن این گنجینه فرهنگی سهیم باشید، دست‌های کوچک بسیاری منتظر لمس این هدیه‌های ارزشمند شما هستند..

هر کتابی که شما اهدا می کنید، فقط یک کتاب نیست؛ دریچه‌ای است به دنیایی نو، بذری است که در ذهن و قلب کودکی جوانه خواهد زد و رؤیایی است که به واقعیت نزدیک‌تر می شود.

📙کتاب‌های مورد نیاز ما:

📌 کتاب‌های داستانی مناسب برای گروه‌های سنی مختلف کودک و نوجوان

📌 کتاب‌های علمی و آموزشی با زبانی ساده و جذاب

📌کتاب‌های مصور و قصه‌های تصویری

📌 دایرةالمعارف‌ها و کتاب‌های مرجع
مناسب کودکان و نوجوانان

🟥لطفاً توجه داشته باشید که کتاب‌ها باید در وضعیت مناسبی باشند و محتوای آنها برای گروه سنی کودک و نوجوان مناسب باشد. 🟥

بیایید با هم، صفحه به صفحه، این کتابخانه را به مکانی سرشار از شگفتی و یادگیری تبدیل کنیم. هر کتاب شما، چراغی است که راه آینده را برای کودکی روشن خواهد کرد.

منتظر حضور گرم و مهربان شما هستیم.

با سپاس فراوان

(موسس کتابخانه کودک و نوجوان فرهیزش)

برای اطلاعات بیشتر و هماهنگی جهت اهدای کتاب با این شماره تماس بگیرید:

٠٩١٢۵۶٨٢۵٢٢ زهرا خماریان

آدرس :فردیس. شهرک ۱۱۰ بلوار طالقانی. خ ۱۲ متری گلستان. روبه روی اداره ارشاد. گلشن چهارم. پلاک ۱۶۳


🔆برای حمایت از ما، لطفاً !
حتماً صفحه اینستاگرام کتابخانه فرهیزش را با دوستان خود به اشتراک بگذارید🔆
لینک اینستاگرام:
https://instagram.com/farhizesh__library?igshid=NDBlY2NjN2I=


گاهنامه فرهیزش dan repost
معرفی چند کتاب در حوزه هوش مصنوعی

شعار روز جهانی آموزش در 2025، هوش مصنوعی و آموزش است. گاهنامه فرهیزش به فراخور این روز و در ادامه پرونده‌ی ویژه‌اش، در این پیوند چند کتاب در حوزه هوش مصنوعی و ارتباط آن با آموزش را در بخش معرفی کتاب به مخاطبان پیشنهاد می‌کند. برای تهیه این کتاب‌ها نیز می توانید یا به دوستان خود در گاهنامه اطلاع دهید تا در هماهنگی با جناب دکتر کفاش کتاب یا کتاب های مورد نظر شما با تخفیف برای تان فرستاده شود.

هوش مصنوعی برای معلمان مدرسه
نویسنده: مجموعه نویسندگان
مترجم حمیدرضا کفاش

هوش مصنوعی در حوزه خلاقیت
نویسنده: نیکلاس هایک بک
مترجم: حمیدرضا کفاش

هوش مصنوعی؛ شیوه نامه‌ای برای انسان متفکر
نویسنده: ملانی میشل
مترجم: حمیدرضا کفاش

هوش مصنوعی در کلاس درس/ 80 روش عملی برای استفاده از چت جی پی تی در ارتقای یادگیری
نویسنده: استن اسکرابوت
مترجم: حمدیرضا کفاش

هوش مصنوعی برای دانش آموزان/ مروری جامع برمبنا، کاربرد و نوآوری هوش مصنوعی
نویسنده ویبا پاندری
مترجم: حمیدرضا کفاش

کاربرد هوش مصنوعی در هنر
نویسنده: نیکلاس هایک بک
مترجم: حمیدرضا کفاش


سیاست‌گذاری اجتماعی dan repost
این تازه‌ترین کتاب جوزف استیگلیتز است که آپریل ۲۰۲۴ منتشر شد. اخیراً انتشارات روزنه نسخۀ فارسی آن را با ترجمۀ علیرضا بهشتی منتشر کرده است. عنوان اصلی کتاب «The Road to Freedom: Economics and the Good Society» است و استدلال اصلی استیگلیتز این است که اقتصاددانان بازار آزاد و سیاستمداران محافظه‌کار طی چند نسل گذشته به فهمی از آزادی برای ترویج سیاست‌هایی دامن زده‌اند که منافع گروه‌های ثروت و قدرت را به خرج جامعه تأمین کند. این سیاست‌ها شامل کاهش مالیات افراد ثروتمند و شرکت‌های بزرگ، قطع برنامه‌های اجتماعی، عدم تأمین سرمایه‌گذاری در پروژه‌های عمومی، و رهایی شرکت‌های صنعتی و مالی از نظارت است. استیگلیتز از میان مصائبی که از این دستور کار محافظه‌کارانه ناشی شده است به نابرابری فزاینده، تخریب محیط‌زیست، تثبیت انحصارات شرکت‌ها، بحران مالی ۲۰۰۸، و ظهور پوپولیست‌های راست‌گرای خطرناکی مانند دونالد ترامپ اشاره می‌کند.

یادداشت جان کسیدی در معرفی کتاب: استیگلیتز و معنای آزادی؛ پس‌گرفتن آزادی از راست

صفحات اولیۀ ترجمۀ فارسی
@omidi_reza






اشعار و یادداشت های عبدالجلیل کریم پور dan repost
دستان تو
آیا هیچ ،
چشمان خدا را می گریاند؟!
قاعده
هیچ، بر هم می خورد؟!
کسی می لرزد؟!
می گرید؟!
هوایی می شود؟!
نه
نه
این جا حوالی ما
آوای سرد فقر
تنها و بی نوا
یک درد بی دواست ...

#عبدالجلیل_کریمپور


خبرگزاری خبرآنلاین dan repost
🚨 جزئیات حادثه واژگونی اتوبوس دانش آموزان کرمانی


رئیس پلیس راه راهور فراجا:
▫️یک دستگاه اتوبوس حامل ۳۸ دانش‌آموز دختر دبیرستانی که از سفر به منطقه گردشگری شهداد به کرمان بازمی‌گشت، به دلایل نامشخصی دچار سانحه شده و واژگون شد.

▫️متأسفانه در این حادثه، ۶ نفر از دانش‌آموزان به دلیل شدت جراحات در محل جان باختند. سایر سرنشینان که دچار جراحات شده‌اند، بلافاصله توسط نیروهای امدادی به مراکز درمانی منتقل شده‌اند و وضعیت آن‌ها تحت بررسی قرار دارد.

▫️علت وقوع این حادثه توسط کارشناسان پلیس راه در حال بررسی است. نتایج تحقیقات به‌زودی اعلام خواهد شد./تسنیم


@KhabarOnline_ir | khabaronline.ir


آموزش و اندیشه‌‌ dan repost
🔻فدراسیون آموزگاران بریتیش کلمبیا، در سال 1973 یک برنامه‌ درباره وضعیت زنان راه انداخته‌بود. این برنامه ساختاری دموکراتیک داشت. آموزگاران در شاخه‌های محلی این فدارسیون می‌توانند کمیته وضعیت زنان را برای خود راه‌اندازی کنند. رییس کمیته محلی، رابطِ رسمی با کمیته وضعیت زنان فدراسیون بود. به رابط‌ها درباره چگونگی اداره‌ی یک کمیته، سازماندهی رویدادهای فمینیستی، بیانِ دشواری‌های وضعیت زنان و تربیتِ فراجنسیتی، آموزش داده‌شده‌است. رابط‌ها مسائل محلی خود را با اعضای کمیته‌ی استانی به بحث می‌گذاشتند؛ عضوهای کمیته‌های استانی، گروهی شامل 9 زن، نماینده منطقه جغرافیایی بودند که بوسیله هیات رییسه فدارسیون استان بکار گمارده می‌شدند. هر یک از اعضای کمیته استانی مسئول یک منطقه جغرافیایی مربوط به رابط‌ها بود که دو بار در سال به‌شکل منطقه‌ای (با توجه به منطقه‌های جغرافیایی تعیین شده بوسیله اتحادیه) تشکیل جلسه می‌دهد و سالی یک بار نیز در یک کنفرانس استانی برای همه رابطه‌ها نشست برگزار می‌کند.

🔻دشوارترین کار، برای فمینیست‌ها در فدراسیون، چانه‌زنی برای قراردادهای صنفی بود. ساختارهای چانه‌زنی فدراسیون، اغلب در دستان مردان با جمعیت انبوه بود، مردانی که چندان انگیزه‌ای برای پرداختن به «مسائل زنان» نداشتند. برخورداری از مزایای نسبی برای کارِ پاره‌-وقت، بهبود شرایط مرخصیِ آموزگارانی که پد‌ و‌مادر بودند، مرخصی درمانی برای مراقبت از کودکان بیمارِ خود، دسترسی تضمین شده به کارِ پاره-وقت و حق بازگشت به کار تمام-وقت، آزار و اذیت‌های جنسی، و بندهای مربوط به محیط کار غیر‌جنسیتی، همگی دشواری‌هایی بودند که زنان عضو فدراسیون آموزگاران بریتیش کلمبیا می‌خواستند درباره‌شان گفت‌و‌گو کنند. در حالی که ما در گنجاندن این مسائل در سیاهه‌ی مورد چانه‌زنی کامیاب بودیم اما آن‌ها اغلب اولین چیزهایی بودند که هنگام آغاز چانه‌زنی‌های سخت، کنار گذاشته‌می‌شدند

🔻در نتیجه‌ی چنین وضعی، کارزاری برای برگزیدن زنان در کمیته‌های چانه‌زنی در سراسر استان را آغاز کردیم. در سال 1976 شمار اندکی از زنان بر سر میزهایی بودند که درباره حقوق و مزایای آموزگاران گفت‌و‌گو می‌کردند. اما پس از یک دهه، کم‌و‌بیش همه قراردادهای محلی دارای چارچوبی بودند که به همه مسائلی پرداخته می‌شد که پیش از این مورد اشاره قرار گرفتند. همه کمیته‌های بررسی برنامه‌ی درسی باید به آموزش و منابع یادگیری غیر جنسیت‌گرا نگاه می‌کردند. افزون بر این، زنان، عضوهای فعال همه‌ی کمیته‌های اصلی فدارسیون بودند؛ نه فقط کمیته‌های زنان. صدای زنان قوی، و تواناییِ سازماندهی آنان افسانه‌ای بود، و مسائل و دلنگرانی‌های‌شان، بخشی از جنبه‌های گوناگونی از زیست اتحادیه بشمار می‌رفت. نگاهِ گروه‌های بیرونی برای رهبری در مسائل زنان متوجهِ برنامه "وضعیت زنانِ" فدراسیون آموزگاران بریتیش کلمبیا شد.

🔻من خیلی خوش‌شانس هستم که بخشی از توسعه برنامه "وضعیت زنان" بودم و بیش از چیزهایی که هزینه کردم، آموختم. من یک سخنران ماهر در جمع‌های عمومی و یک نویسنده معتبر شدم و درباره پایه‌های سازماندهی و برنامه‌ریزی مشارکتی چیزهای فراوانی یاد گرفتم. من توانستم به مدت ده سال به دانش‌آموزان دبیرستان، مطالعات زنان را آموزش دهم.

🔻می‌خواهم گمان کنم که بزرگ‌ترین تاثیری که در کارهای فمینیستیِ خود در فدارسیون آموزگاران داشتم، تشویق زنان دیگر به کنشگری و ایفای نقش‌های رهبری در مدرسه‌ها و ساختارهای محلی و استانی بوده‌است. امیدوارم که آن‌ها چنین بیندیشند که "اگر او می‌تواند این کار را انجام دهد، من هم می‌توانم."


برگرفته از کتاب "نقش اتحادیه‌های آموزگاران در آموزش عمومی"

نینا بسیا (2013)


🎵 فایل صوتی سخنرانی دکتر نعمت الله فاضلی درباره دو کتاب

🔻مساله مدرسه و الفبای زندگی

🔹 5 دی 1403، شهر کتاب اهواز

🔹حجم فایل:28.6MB، زمان: 123 دقیقه

✅ یادگیری، یادآوری و یاریگری سه مفهومی هستند که زندگی انسان را می سازند.

✅ یادگیری مستلزم تامل و آرامش و آهستگی و تداوم و تکرار است؛ و کتاب رسانه ای است که یادگیری و خوانایی و نویسایی را محقق می کند.

✅ سواد آموزی واقعی و فراگیری خوانایی و نویسایی الگوی ارتباطی جامعه را تغییر می دهد، افراد را نسبت به محیط زیست آگاه می‌کند و شهروندان مسئول پرورش می دهد.

✅ اما افول سواد آموزی همگانی ‌و رواج شبه سواد موانع خوانایی و نویسایی جامعه هستند. رسانه ها و شبکه های اجتماعی هم قدرت تمرکز و یادگیری را از انسان ها ربوده اند.


گاهنامه فرهیزش dan repost
ویژه‌ی #روز_جهانی_آموزش

یونسکو منتشر کرد:

آموزش ارزش‌ها، دانش و مهارت‌های مرتبط با هوش مصنوعی (برای دانش آموزان)

چکیده‌سازی و برگردان: چت جی‌پی‌تی/ گاهنامه فرهیزش، شماره شانزده، بهمن 1403

توضیح: روز جهانی آموزش 2025، 24 ژانویه/ پنج بهمن است. چندسالی است که یونسکو این روز را برای گرامیداشت و پرداختن به «آموزش» به‌عنوان بنیادی‌ترین عامل در توسعه انسانی اعلام کرده و هر سال در این روز بیانیه‌ای می‌دهد، شعار یا تمی مشخص کرده و برنامه‌های ویژ‌ای برگزار می‌کند.

شعار یا تم امسال یونسکو برای این روز، «هوش مصنوعی و آموزش؛ پاسداری از عامل انسانی در جهان خودکار‌سازی امور»‌ است. اما چرا هوش مصنوعی؟ پیشرفت‌های شگرف فناوری‌های مبتنی بر رایانه و هوش مصنوعی در یک دهه گذشته، نه‌چندان آرام و گام به گام، در حال دگرگون‌کردن جهان انسانی و فیزیکی ما هستند؛ جهانی که یکی از بنیادهای اساسی‌اش، انسان و روابط انسانی و عاملیت انسان است.

یونسکو به فراخور روز جهانی آموزش و شعار امسال آن متنی در سه بخش با عنوان چارچوب‌های شایستگی بهره‌گیری از هوش مصنوعی منتشر کرده است. متن زیر چکیده این شیوه‌نامه برای دانش‌آموزان است. متن اصلی بسیار طولانی‌تر از چکیده زیر است. ما متن اصلی را به چت جی‌پی‌تی دادیم تا خلاصه کند و پس از خلاصه‌سازی هم با همین فناوری آن را ترجمه کردیم و با اندکی ویرایش آن را به شکل متن زیر درآوردیم.

«این چارچوب شایستگی‌های هوش مصنوعی توسط یونسکو برای دانش‌آموزان طراحی شده است. چارچوب بر آموزش ارزش‌ها، دانش و مهارت‌های مرتبط با هوش مصنوعی تمرکز دارد و هدف آن تقویت تعامل اخلاقی و انسان‌محور با این فناوری در محیط‌های آموزشی و جامعه است. چهار جنبه اصلی این چارچوب عبارت‌اند از: «ذهنیت انسان‌محور، اخلاق هوش مصنوعی، تکنیک‌ها و کاربردها و طراحی سیستم‌های هوش مصنوعی».

چارچوب در سه سطح مهارتی (درک، کاربست و آفرینش) طراحی شده تا دانش‌آموزان را به‌تدریج از مفاهیم پایه به طراحی و پیاده‌سازی سیستم‌های هوش مصنوعی هدایت کند. همچنین، این چارچوب با ترویج تفکر انتقادی، استفاده پایدار و دربرگیرندگی، بر تجهیز دانش‌آموزان برای مواجهه با چالش‌های دنیای دیجیتال تأکید دارد.

۱. اهمیت آموزش هوش مصنوعی

در جهانی که هوش مصنوعی با سرعتی بی‌سابقه مسیر زندگی و کار را تغییر می‌دهد، آموزش شایستگی‌های مرتبط با آن برای دانش‌آموزان یک ضرورت است. این آموزش باید فراتر از دانش فنی، بینش اخلاقی و تفکر انتقادی آنها را نیز تقویت کند. دانش‌آموزان به‌عنوان شهروندان آگاه باید بتوانند تأثیرات اجتماعی، زیست‌محیطی و اخلاقی هوش مصنوعی را ارزیابی کرده و در طراحی ابزارهای نوآورانه مبتنی بر ارزش‌های انسانی و پایداری مشارکت کنند. این چارچوب، راهی برای مشارکت فعال دانش‌آموزان در توسعه فناوری‌های اخلاق‌محور و عادلانه ارائه می‌دهد.

۲. اهداف چارچوب شایستگی هوش مصنوعی

ادامه این یادداشت را در اینجا بخوانید


گاهنامه فرهیزش dan repost
ویژه‌ی #روز_جهانی_آموزش

هوش مصنوعی به کاهش ترک تحصیل یاری می‌رساند*

برگردان: محمدرضا نیک نژاد/ گاهنامه فرهیزش، شماره شانزده، بهمن 1403


بهره‌گیری از هوش مصنوعی در آموزش موضوعی چالش برانگیز است. در حالی که بکار‌گیری آن بوسیله دانش‌آموزان خطر دزدی ادبی و اخلاقی را به همراه دارد، اما در جاهای دیگر نوید بخش است. یکی از سودمندترین آن‌ها کاهش نرخ بازماندگی از آموزش است. تنها در سال 2022، در آمریکا دو میلیون و صد هزار دانش‌آموز آموزش را رها کرده‌اند. کامل نکردن تحصیل آنان می‌تواند این افراد را بدون دانش و مهارت‌های ضروری برای آن‌ها در آینده رها کند و به دشواری‌های اجتماعی-اقتصادی گسترده‌تری بیانجامد. هوش مصنوعی می‌تواند به سامانه‌های آموزشی کمک کند تا با چند روش گوناگون از این کار جلوگیری کنند.

1-پیش بینیِ خطر ناکامی‌ [های آموزشی]

برخی از منطقه‌ها آزمایشِ‌ِ روش‌های یادگیری با ماشین برای پیش بینی خطرِ شکست دانش‌آموزان را آغاز کرده‌اند. هوش مصنوعی با واکاوی موردهای گذشته می‌تواند یاد بگیرد که نمونه‌هایی که اغلب با بازماندگی روبرو هستند را شناسایی کند. پس از آن است که فناوری می‌تواند به کارکنان [مدرسه] هشدار دهد که دانش‌آموز نشانه‌های هشداردهنده اولیه را دارد یا نه!

دریافت هشدار خطر می‌تواند به ورود سریع و کارآمد بیانجامد. آموزگاران، مشاوران، و پدر‌و‌مادرها پیش از آن که خیلی دیر شود می‌توانند رویکرد خود نسبت به آموزشِ دانش‌آموز را سامان دهند یا از آن‌ها پرسش‌هایی درباره‌ی نیازهای برآورده نشده برای بهبود عملکردشان بپرسند.

همچنان سامانه‌های هشدارهای اولیه کامل نیستند. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که هشدارها زمانی کارآمدتر می‌باشند که نرخ بازماندگی از آموزش در مدرسه کمتر از 10 درصد باشد و منابع کافی برای ورودِ مناسب به چنین چالشی در اختیار داشته‌باشند. با این حال، هر گونه بهبودی در این زمینه سودمند است و این روش‌ها شاید با گذشت زمان و توسعه شان، دقیق‌تر شوند.

2-واکاوی عامل‌های غیر‌آموزشی (بازماندگی از تحصیل)

همچنین می‌توان از هوش مصنوعی برای یافتن و ردیابی عامل‌های غیرآموزشیِ زمینه‌ساز ترک تحصیل بهره برد. افراد به ندرت به یک دلیل ترک تحصیل می‌کنند و بسیاری از این دلایل در نمره‌ها بازتاب نمی‌یابد. برای نمونه، دانش‌آموزان دبیرستانیِ درگیر با افسردگی بیش از دو برابر همسالان خود احتمال ترک تحصیل دارند. یادگیری ماشینی [با هوش مصنوعی] می‌تواند چنین روندهایی را آشکار کند.
الگوهای پیش‌بینی‌کننده می‌توانند موردهای بازماندگی از آموزش در گذشته را واکاوی نموده و دانش‌آموزان کنونی که نشانه‌های هشدار دهنده بروز می‌دهند را برای یافتن هشدارهای تازه و کمتر آشکار، پایش کنند. این‌ها ممکن است دربرگیرنده برخی رفتارهای اجتماعی یا پس زمینه‌های اجتماعی-اقتصادی باشد که عامل‌های دیگری نیز در آن‌ها نقش دارند. در نتیجه این کار، مدرسه‌ها بهتر می‌توانند بفهمند که چه چیزی منجر به بازماندگی از آموزش می‌شوند.
افزایش زمینه‌ها [و داده‌ها] سبب پیش‌بینی‌های مطمئن‌تر و ورود‌های کارآمدتر می‌شود. توانایی شناسایی روندهای ظریفی که کارشناسان انسانی ممکن است از دست بدهند نیز بسار مهم است.

3-شخصی‌سازی برنامه‌های یادگیری

فراتر از پیش‌بینی دانش‌آموزانی که با خطر ترک تحصیل روبرو هستند، هوش مصنوعی می‌تواند نرخ ترک تحصیل را کاهش دهند. همچنین می‌تواند با متناسب کردنِ درس‌ها برای تک‌تک یادگیرنده‌ها، شانس رسیدن به این نقطه را به کمترین میزان برساند. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که یادگیری شخصی‌سازی شده به لذت بیشتر بردن از یادگیری در دانش‌آموزان با هر پیش‌زمینه‌ای می‌انجامد. این کار به نوبه خود، گردش مالی را کاهش داده و عملکرد را بهبود می‌بخشد. در حالی که هوش مصنوعی تنها راه برای متناسب‌سازی درس‌ها با افراد نیست، اما می‌تواند با برداشتنِ بسیاری از کارهای تکراری از دوش آموزگار، آموزش را آسان‌تر کند. هوش مصنوعی می‌تواند عملکرد و رفتار هر دانش‌آموز را در سناریوهای گوناگون بکاود تا بهترین کار‌[های آموزشی] را برای آن‌ها بیابد. سپس بر پایه‌ی این یافته‌ها، می‌تواند برنامه‌های درسی را تغییر دهد و آموزگاران را به نظارت بر درس دانش آموزان در سطح شخصی و انسانی در حین کار آن‌ها وادارد. چنین آمیخته‌ای از شخصی‌سازی مبتنی بر فناوری و پشتیبانی‌های انسان-محور می‌تواند به شکل چشم‌گیری بر میزان ماندگاری (بچه‌ها) در مدرسه موثر باشد.

چالش‌های احتمالی کاهش ترک تحصیل با هوش مصنوعی

همانگونه که هوش مصنوعی می‌تواند در این زمینه سودمند باشد، نگرانی‌های ویژه‌ی خود را نیز پدید می‌آورد. گسترده‌ترین آن‌ها در پیوند با حریم خصوص است. یادگیری با هوش مصنوعی برای دقت بیشتر به گستره‌ی فراخی از داده‌ها نیاز دارد.

ادامه متن را در اینجا بخوانید.

https://t.me/farhizesh_mag


گاهنامه فرهیزش dan repost
ویژه #روز_جهانی_آموزش

اهمیت هوش مصنوعی در آموزش برای همه دانش آموزان*

برگردان: زهرا علی اکبری

گاهنامه فرهیزش، شماره شانزده، بهمن 1403


با ظهور ویژگی های جادویی ChatGPT، Google Bard، Midjourney و Canva، هوش مصنوعی (AI) به سرعت به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی روزمره ما تبدیل می شود، صنایع را متحول و نحوه کار، یادگیری و ارتباط ما را تغییر می دهد. این پیشرفت سریع تکنولوژیکی، اهمیت گنجاندن آموزش هوش مصنوعی را در برنامه درسی نه تنها برای اطمینان از اینکه همه دانش‌آموزان برای آینده تحصیلی خود مجهز به فناوری های نوین هستند، بلکه برای توسعه نیروی کار نیز به خوبی نشان می‌دهد.

پشتیبانی هوش مصنوعی برای آموزش

هوش مصنوعی این پتانسیل را دارد که با افزایش تجربیات یادگیری، حمایت از معلمان و ارائه فرصت های یادگیری شخصی تر برای دانش آموزان، بخش آموزش را متحول کند. ما باید معلمان را با دانش و استراتژی هایی که برای استفاده از این فناوری جدید برای بهبود و ساده کردن فرآیندهای روزمره و همچنین اجرای کلاس درس نیاز دارند، مجهز کنیم.

برخی از زمینه هایی که هوش مصنوعی می تواند کلاس درس را متحول کند عبارتند از: یادگیری شخصی، ایده پردازی، یادگیری تطبیقی، آموزش با نیازهای ویژه، آموزش دو زبانه، گیمیفیکیشن و یادگیری فراگیر.

یادگیری شخصی شامل سیستم‌های مبتنی بر هوش مصنوعی است که سبک‌های یادگیری، نقاط قوت و ضعف دانش‌آموزان را تجزیه و تحلیل می‌کند تا برنامه‌های درسی متناسب را ایجاد و منابعی را برای پاسخگویی به نیازهای فردی آنها پیشنهاد کند.

پلتفرم‌های یادگیری تطبیقی ​​می‌توانند با پیشرفت هر دانش‌آموز در زمان واقعی، شناسایی شکاف‌های دانش، ارائه بازخورد فوری و پیشنهاد مداخلات هدفمند برای کمک به دانش‌آموزان در تسلط بر مطالب، تنظیم شوند. هوش مصنوعی همچنین می تواند به معلمان کمک کند تا وظایف اداری را خودکار کنند و آنها را قادر می سازد تا بر آموزش و تعامل دانش آموز تمرکز بیشتری داشته باشند.

علاوه بر این، آموزگاران مجازی مبتنی بر هوش مصنوعی می‌توانند پشتیبانی شبانه‌روزی را برای دانش‌آموزان فراهم کنند. این در حالی است که راه‌حل‌های یادگیری سفارشی و شخصی سازی شده می‌توانند دانش‌آموزان با نیازهای ویژه را برای دستیابی به پتانسیل کامل خود توانمند کنند. گیمیفیکیشن و تجربیات یادگیری فراگیر می تواند آموزش را جذاب تر، سرگرم کننده و به یاد ماندنی کند.

ابزارهای ترجمه زبان مبتنی بر هوش مصنوعی می توانند موانع ارتباطی را از بین ببرند و دانش آموزان و معلمان را از کشورهای مختلف یا با زبان های مختلف قادر می سازند تا در پروژه ها همکاری و از یکدیگر یاد بگیرند.

آموزش دانش‌آموزان در مورد هوش مصنوعی برای توسعه سواد دیجیتال، مهارت‌های تفکر انتقادی و آماده‌سازی دانش‌آموزان برای موفقیت تحصیلی و شغلی آینده ضروری است. درک اولیه از سیستم‌های هوش مصنوعی دانش‌آموزان را قادر می‌سازد تا با فناوری‌های هوش مصنوعی به صورت ایمن، مسئولانه و اخلاقی درگیر شوند. یادگیری در مورد هوش مصنوعی همچنین دانش آموزان را تشویق می کند تا ساختار سؤال، اطلاعات پیچیده، فرضیات سؤال را تجزیه و تحلیل و ارزیابی و پیامدهای اخلاقی استفاده از فناوری هوش مصنوعی را در نظر بگیرند.

علاوه بر این، هوش مصنوعی با افزایش تقاضا برای متخصصان ماهر در هوش مصنوعی و زمینه های مرتبط، بازار کار را متحول می کند. آموزش دانش‌آموزان در مورد هوش مصنوعی می‌تواند به آنها کمک کند تا دانش و مهارت‌های مورد نیاز برای دنبال کردن مشاغل در فناوری، علم داده و سایر صنایع مورد تقاضا را توسعه دهند. یادگیری هوش مصنوعی می‌تواند دانش‌آموزان را برای تولید ایده‌ها و راه‌حل‌ها، پرورش خلاقیت و نوآوری - مهارت‌های ضروری در بازار کار رقابتی و در حال تحول امروز، ترغیب کند.

به ویژه مهم است که آموزش هوش مصنوعی را از جمعیت دانش آموزی که کمتر به آنها معرفی شده است، حذف نکنید. در واقع، ادغام تنوع، برابری و شمول در این حوزه حیاتی است تا اطمینان حاصل شود که دیدگاه گسترده ای از ارزش ها برای مبارزه با تعصب و تبعیض دیجیتالی پذیرفته شده است.

ادامه مطلب را در اینجا بخوانید

https://t.me/farhizesh_mag


گاهنامه فرهیزش dan repost
ویژه‌ی #روز_جهانی_آموزش

هوش مصنوعی و آموزش/ پاسداری از عاملیت انسان در جهان خودکارسازی امور/ بخش دوم و پایانی

گفت و گو با دکتر حمیدرضا کفاش (پژوهشگر هوش مصنوعی) به فراخور روز جهانی آموزش و شعار آن/ شماره شانزدهم گاهنامه فرهیزش/ بهمن
1403

🔻 توضیح: با اطلاع یافتن از شعار روز جهانی آموزش که در ارتباط با آموزش و فناوری رو به گسترشِ هوش مصنوعی بود، تصمیم گرفتیم در این باره با یک کارشناس گفت و گویی داشته باشیم. زمانی که در تحریریه بحث در این باره کلید خورد آقای دکتر کفاش یکی از گزینه ها شد. پس از اندکی گفت و گو در این زمینه ایشان به عنوان میهمان برگزیده شدند. ابتدا تصمیم این بود که این گفت و گو حضوری و محدود باشد اما پس از آن که دوستانی از شهرهای دیگر هم تمایل به حضور داشتند قرار بر آن شد که نشست در فضای مجازی برگزار شود و افزون بر اعضای تحریریه از شماری از همکاران نویسنده نیز دعوت شود تا در نشست باشند. این شد که دوشنبه 25 دی 1403 در فضای گوگل میت از ساعت 21 تا 23 این نشست با حضور دکتر کفاش و شماری از نویسنده-معلمان برگزار شد. متن زیر بخش مهمی از این نشست، پرسش های ما و پاسخ های جناب کفاش درباره هوش مصنوعی، چیستی آن، ضرورت بهره گیری از آن، فرصت ها و تهدیدهای آن برای آموزش و کاربردهای عملی این فناوری مهم برای معلمان، دانش آموزان و در کل برای آموزش می‌باشد.

🔻فرهیزش: همچنان که می‌دانیم و البته بهانه این گفتگو هم هست شعار یا تم برگزیده روز جهانی آموزش برای ۲۰۲۵ ، هوش مصنوعی و آموزش و پرورش است؛ جناب کفاش به نظر شما چرا یونسکو و همراهانشان در جهان یعنی نهاد‌های جهانی مثل یونسف و ei که در زمینه آموزش فعال هستند، این روز را به این موضوع اختصاص دادنده و این شعار را برای این موضوع قرار دادند؟

کفاش: سوال بسیار خوبی است؛ روز جهانی آموزش یک فرصتی برای طرح این سه موضوع است: توجه بیشتر به نقش حیاتی آموزش؛ تقویت صلح و ارتقای رفاه اجتماعی؛ این‌ها سه پایه روز جهانی آموزش اند که به صورت ویژه بر روی این موارد کار می‌کند.

عرصه هوش مصنوعی فرصت‌ها و چالش‌هایی را ایجاد کرده است؛ فرصت هایی که هوش مصنوعی ایجاد کرده، یادگیری شخصی سازی شده است یعنی با کمک هوش مصنوعی جهان به سمتی می رود که هر فردی را بر اساس استعداد خودش آموزش دهد و این کار الان در غرب شروع شده است؛ چراکه آدم ها با هم متفاوت هستند، هیچ دو انسانی نیست که مثل همدیگر باشند.

یکسان سازی آموزش برای همگان ظلم بزرگی به عرصه آموزش است لذا هوش مصنوعی کمک می‌کند که یادگیری شخصی سازی شده، تحقق پیدا کند؛ یکی دسترسی بهتر به منابع از دیگر موارد مهم است؛ هوش مصنوعی کمک می کند تا هر کسی در هر کجایی که هست به بهترین، جدیدترین، به روزترین منابع پژوهشی دسترسی پیدا کند.

نکته بعدی ارزیابی سریع و علمی است؛ شما با کمک همین چت بادها سریع می‌توانید یک موضوع را ارزیابی، و اعلام نتیجه علمی کنید؛ و حتی به سرعت به منابع و مآخذ دست پیدا کنید. این موضوع واقعاً به کار سرعت می دهد.

برای مقاله نوشتن، برای پژوهش یا برای همین کارهایی که شما انجام می‌دهید خیلی می‌تواند دستیار و کمک خوبی باشد. اما چالش هایی را نیز دارد که یکی از این موضوعات افزایش وابستگی به ماشین‌هاست. همین الان ما این را مشاهده می‌کنیم که نوجوانان جوانان ما بیشتر از حد معمول، حتی ما بزرگترها به ماشین وابسته شدیم. کاهش تعامل انسانی، توسعه هوش مصنوعی و عالم دیجیتال، ارتباطات انسانی را کاهش داده و تعاملات اجتماعی و تعاملات رو در رو کم شده است. و سوم اینکه خطر از دست رفتن حسن اختیار و مسئولیت فردی است. به هر حال توسعه دیجیتال و هوش مصنوعی موجب می شود گاهی اوقات انسان اختیار خود را به ماشین بسپارد و کمتر از توانمندی‌ها و مسئولیت پذیری های خود استفاده کند.

این سه چالش را در کنار آن سه فرصت بگذارید؛ به نظر من یونسکو بسیار هوشمندانه عمل کرده است. یعنی آنان در نام گذاری امسال در حقیقت احساس کردند که عاملیت انسان در خطر است. لذا توجه ویژه به چگونگی حفظ عاملیت انسانی، مبنای این نام گذاری است، به تعبیر دیگر معتقد هستند که هوش مصنوعی ابزار کمکی برای آموزش است، هوش مصنوعی دستیار انسان برای آموزش است، کمک انسان است، سرعت می دهد و تسهیل می کند. بنابراین هوش مصنوعی قرار نیست جایگزین تفکر و خلاقیت و تعاملات انسانی شود و این خطر بزرگی است.

ادامه گفت و گو را در اینجا بخوانید

آدرس بخش نخست گفت و گو : https://t.me/farhizesh_mag/714


آموزش و اندیشه‌‌ dan repost
سوادناکافی برای کاربرد هوش مصنوعی در آموزش

زهرا علی اکبری، روزنامه شرق، 7 بهمن 1403

🔻معمولا شعاری که برای روزهای مناسبتی در تقویم سازمان های جهانی انتخاب می شود به ضرورت و آگاهی بخشی موضوعاتی می پردازد که یا جهان در حال رویارویی با آن است و باید آگاهی و اطلاع رسانی انجام بگیرد و یا مبتلابه شده و نیاز به برنامه ریزی و آینده نگری دارد. شعار روز جهانی آموزش سال 2025 با عنوان«هوش مصنوعی و آموزش: حفظ عامل انسانی در جهان خودکارسازی(در جهان اتوماسیون)» مطرح شده است .بنابراین توجه جامعه جهانی به سمت فناوری نوینی جلب شده که نه تنها در آموزش بلکه در حوزه های مختلف صنعتی، اجتماعی و فرهنگی نیز ورود پیدا کرده و نیاز به بهره مندی موثر از ظرفیت دارد. هر چند که گفت و شنود ها و راهکارسازی برای هوش مصنوعی در کشور ما به تازگی و در چند سال اخیر شکل گرفته اما نسبت به عرصه جهانی و نظام های آموزشی موفق عقب تر هستیم و باید برای آن فعال تر و پویا تر اقدام شود. در طول دهه گذشته، استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی برای پشتیبانی یا تقویت یادگیری به طور تصاعدی رشد کرده است . در زمان همه گیری کرونا نیز در حالی به سمت آموزش مجازی گام برداشته شد که اصلا نمی دانستیم این شکل از آموزش چه چیزی هست و چه باید کرد. در حال حاضر نیز نظام آموزشی ما هیچ حرکت مثبت و قابل اعتنایی برای کاربرد هوش مصنوعی انجام نداده و این در حالی است که دانش آموزان پیشتاز تر از معلمان و کتاب های درسی خود به دنیای پیچیده هوش مصنوعی پا گذاشته اند و از ظرفیت آن استفاده می کنند. علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد. در زمان کووید19 نیزیکی از پر چالش ترین موضوعات آموزشی به عدم دانش و مهارت کافی در فناوری و حذف نقش معلم به عنوان یاددهنده بر می گشت و این نگرانی وجود داشت که با پیشرفت فناوری و کاربرد آن در آموزش، معلم به عنوان عامل انسانی یاددهی در کلاس درس چه نقشی پیدا می کند.

🔻پژوهش های انجام گرفته در حوزه هوش مصنوعی و آموزش گواه بر این دارد که  تصور نمی شود در آینده سیستم های هوش مصنوعی جایگزین معلمان شوند. در عوض هوش مصنوعی به عنوان امکانی برای افزایش آموزش با کیفیت بالا و کمک به معلمان برای دسترسی گسترده به آن برجسته خواهدشد. تحقیقات نشان می‌دهد که سیستم‌های هوش مصنوعی باید بر کمک به وظایف آموزشی مشخصی تمرکز کنند که برای معلم خسته‌کننده و وقت‌گیر تلقی می‌شوند، برای مثال کمک به ساخت پرسش نامه ها. یکی دیگر از امکان‌های هوش مصنوعی به عنوان دستیار معلمان این است که می‌تواند معلمان را كمك کند تا به جای انتقال دانش مرتبط، بیشتر بر روی حمایت از توسعه دانش‌آموزان به متفکران مستقل مشارکتی تمرکز کنند.

🔻هرچند که سرعت تغییرات و تحولات در فناوری های آموزشی سریع و پیچیده است اما ضرورت دارد که توانمندسازی معلمان برای کاهش فاصله دانشی و مهارتی به یکی از اولویت های نظام های آموزشی تبدیل شود چرا که هوش مصنوعی یکی از امیدوارکننده‌ترین فناوری‌هایی است که می‌تواند روند یادگیری و توسعه فردی را متحول کند. هوش مصنوعی نه‌تنها می‌تواند یادگیری را افزایش دهد، بلکه قادر است کارایی، تعامل و یادآوری را نیز بهبود بخشد؛ بنابراین استفاده از این فناوری برای تسریع و افزایش بهره‌وری فرایند یادگیری ضروری است.هوش مصنوعی می‌تواند به کشف استعداد افراد کمک کرده و کلیشه‌های تحصیلی را از بین ببرد. آنچه از ظواهر نظام آموزشی ما(چه درسطح سیاستگذاران آموزشی و چه در سطح مدیران ومعلمان مدارس) بر می آید؛ نشان از آن دارد که آگاهی کافی و لازم برای کاربرد هوش مصنوعی و حکمرانی آن وجود ندارد. بنابراین برای رفع نگرانیِ کاهش ارزش نقش معلم بایدتوانمندسازی معلمان و شناخت از کاربردهای هوش مصنوعی را در برنامه آموزشی ضمن خدمت آنان گنجاند. البته مسئله مهم تر از معلم این است که در حال حاضر سیاستگذاران و تصمیم گیران نظام آموزشی نیز سواد کافی از هوش مصنوعی ندارند و این مهم است که پیش از معلمان آنان باید بدانند که این فناوری چیست؟با آموزش چه می کند؟چه مسائلی همراه خود می آورد؟ و چه ظرفیت هایی دارد؟ سیاستگذاری که خودش از رویایی با فناوری هراس دارد و از آن چیزی نمی داند، نمی تواند برای معلمی که در کلاس درس با دانش آموزانِ آگاه و آشنا به داده و اطلاعات مواجه است، نقشه راه تدوین کند.

ادامه این یادداشت را در اینجا بخوانید

آدرس یادداشت در روزنامه


آموزش و اندیشه‌‌ dan repost
• دادن شایستگی‌های مورد نیاز به آموزشگران و فراگیران برای درک، بهره‌گیری و تاثیر‌گذاری بر فناوری‌های هوش مصنوعی، در راستای چارچوب‌های شایستگیِ هوش مصنوعی یونسکو برای آموزگاران و دانش‌آموزان و بالا بردنِ سواد هوش مصنوعیِ سرنوشت‌ساز.

• مطمئن شدن از این که هوش مصنوعی مکمل است نه جایگزینِ عنصرهای ضروری در یادگیری‌های انسانی؛ از آن میان پرورش روابط حضوری و هوش هیجانی.


آموزش و اندیشه‌‌ dan repost
هوش مصنوعی و آموزش

پاسداری از عامل انسانی در جهان خودکار‌سازی امور/ بیانیه مفهومی یونسکو برای روز جهانی آموزش 2025

برگردان: محمدرضا نیک نژاد، روزنامه شرق، 7 بهمن 1403


توضیح مترجم: چند سالی‌ست که یونسکو 24 ژانویه/ بهمن را بعنوان روز جهانی آموزش برگزیده و این روز را برای پرداختن به «آموزش» بعنوان بنیادی‌ترین عامل در توسعه‌ی انسانی اعلام کرده‌است. هر سال در این روز بیانیه‌ای می‌دهد و شعار ی تعیین می‌کند. شعار امسال یونسکو : "هوش مصنوعی و آموزش؛ پاسداری از عامل انسانی در جهان خودکار‌سازی امور" است. متن زیر بیانیه امسال یونسکو است.

با قدرتمند شدن ساختارهای مبتنی بر رایانه و هوش مصنوعی، اغلب، مرزهای میان خواست انسان و عملکرد ماشین-محور محو شده‌اند. این رویداد پرسش‌های مهمی درباره چگونگی پاسداری، و به شکل آرمانی، ارتقای عامل انسانی در دوره شتاب فناوری و گسترش خودکارسازی امور را پدید می‌آورد.
روز جهانی آموزشِ 2025 با شعار – هوش مصنوعی و آموزش: پاسداری از عامل انسانی در جهان خودکارسازی امور- به بررسی این جستار خواهد پرداخت که آموزش چگونه می‌تواند به مردم کمک کند تا هوش مصنوعی را درک و در اختیار گیرند و مطمئن شوند که کنترل این سطح تازه از فناوری را همچنان در دست دارند و همچنان بتوانند آن را به سوی هدف‌های مورد نظر راهبری کنند؛ [مسیری] که به حقوق بشر احترام می‌گذارد و پیشرفت را به سوی هدف‌های توسعه پایدار پیش می‌برد.

هوش مصنوعی و خودکار‌سازی امور در آموزش

بر پایه بررسی‌های تازه، در کشورهای با درآمد بالا، بیش از دو/سوم دانش‌آموزان دبیرستانی از ابزارهای هوش مصنوعی مولد در راستای «خودکار‌سازی» تکمیل تکلیف‌های درسی استفاده می‌کنند. همچنین آموزگاران و مدرسه‌ها هوش مصنوعی را در مسیر ارزیابی و پاسخگویی به کار دانش‌آموزان هدایت می‌کنند. مسیرهای یادگیری، که بشکل سنتی بوسیله آموزگاران انسانی و کارشناسان توسعه‌ی برنامه درسی برگزیده و مشخص شده‌است، به شکل فزاینده‌ای بوسیله ماشین‌های دارای هوش مصنوعی تعیین می‌شوند. در آموزش عالی، هوش مصنوعی در همه چیز، از آموزش گرفته تا فرآیند‌های پذیرش و ارائه‌ی گوهینامه نقش دارند. همچنین ابزارهای هوش مصنوعی به واکاوی مجموعه‌ی داده‌های آموزشی گسترده کمک می‌کنند تا از تخصیص منابع آگاه شوند و بر تصمیم‌گیری‌ها تاثیر بگذارند؛ تصمیم‌گیری‌هایی همچون بکارگیری آموزگاران، برنامه‌ریزی تقویم‌های دانشگاهی، ارائه راهنمایی‌های شغلی و مشاوره و پیش‌بینی ترک تحصیل. همچنین هوش مصنوعی بر جهان کار و نیازهای مهارتی، افزایش مهارت و مهارت‌یابی‌های تازه تاثیر می‌گذارد. در نهایت، درک این که چگونه خودکار‌سازی و تحلیل‌های ماشینی سودمند هستند، وظیفه‌ی آموزش است. برای تقویت همسویی تصمیم‌های ماشینی با خواسته‌ها و ارزش‌های انسان و موکول کردنِ انتخاب ماشین به پس از قضاوت انسان در زمان وجود ابهام، نیاز به پژوهش‌های گسترده‌تری است. همچنین روشن کردن چگونگی حفظ مسیرهای پاسخگویی برای کارهای انجام شده بوسیله ماشین‌ها، چه در درون و چه در بیرون ساختار آموزش، وظیفه‌ی فوری‌ای است که آموزش و پژوهش می‌تواند به حل آن یاری رساند.

آموزش برای توسعه شایستگی‌های هوش مصنوعی

آموزش نقش بنیادینی در یاری رساندن به افراد و گروه‌ها دارد تا مشخص کنند که چه وظیفه‌هایی باید به هوش مصنوعی سپرده شود و چه وظیفه‌هایی باید محکم در دستان انسان باقی بماند. انجام این تصمیم‌ها نیازمند درک هوش مصنوعی است- اصولی درباره چگونگی عملکرد این فناوری، توانایی‌های کنونی و در حال پیشرفتِ دائم، نقطه‌های قوت، محدودیت‌ها و خطرهای آن. سامانه‌های آموزشی در سراسر جهان به درستی به روز می‌شوند تا به آموزگاران و همچنین به یادگیرندگان کمک کنند تا شایستگی‌های هوش مصنوعیِ مورد نیاز برای پیشروی در جهانی را توسعه دهند که شاید هوش مصنوعی در آن بیشتر و بیشتر فراگیر شود. چارچوب‌های شایستگی یونسکو برای دانش‌آموزان و آموزگاران نقشه‌ی راه ارائه می‌دهد. آن‌ها تاکید می‌کنند که سواد هوش مصنوعی نیازمند پرورش درک فنی و همچنین دانش انتقادی و اخلاقی از ابزارهای هوش مصنوعی است. آموزش، به آموزگاران و فراگیران کمک می‌کند تا نه تنها بپرسند که یک ابزار چگونه کار می‌کند و به چه هدفی می‌رسد، بلکه [باید بپرسند] که این ابزار در مورد چه کسی بکار برده می‌شود. توسعه شایستگی‌های هوش مصنوعی به همه یادگیرندگان کمک می‌کند تا مطمئن شوند که عاملیت و خواست انسانی، حتی با ادامه پیشرفت فناوری، حفظ می‌شود.
هدف‌های روز جهانی آموزش 2025:

• بررسی احتمال‌های تازه‌یِ ارائه شده بوسیله هوش مصنوعی، به ویژه برای آموزش، یادگیری، ارزیابی و مدیریت آموزشی.


گاهنامه فرهیزش dan repost
هوش مصنوعی و آموزش/ پاسداری از عاملیت انسان در جهان خودکارسازی امور/ بخش نخست

گفت و گو با دکتر حمیدرضا کفاش (پژوهشگر هوش مصنوعی) به فراخور روز جهانی آموزش و شعار آن

🔻 توضیح: با اطلاع یافتن از شعار روز جهانی آموزش که در ارتباط با آموزش و فناوری رو به گسترشِ هوش مصنوعی بود، تصمیم گرفتیم در این باره با یک کارشناس گفت و گویی داشته باشیم. زمانی که در تحریریه بحث در این باره کلید خورد آقای دکتر کفاش یکی از گزینه ها شد. پس از اندکی گفت و گو در این زمینه ایشان به عنوان میهمان برگزیده شدند. ابتدا تصمیم این بود که این گفت و گو حضوری و محدود باشد اما پس از آن که دوستانی از شهرهای دیگر هم تمایل به حضور داشتند قرار بر آن شد که نشست در فضای مجازی برگزار شود و افزون بر اعضای تحریریه از شماری از همکاران نویسنده نیز دعوت شود تا در نشست باشند. این شد که دوشنبه 25 دی 1403 در فضای گوگل میت از ساعت 21 تا 23 این نشست با حضور دکتر کفاش و شماری از نویسنده-معلمان برگزار شد. متن زیر بخش مهمی از این نشست، پرسش های ما و پاسخ های جناب کفاش درباره هوش مصنوعی، چیستی آن، ضرورت بهره گیری از آن، فرصت ها و تهدیدهای آن برای آموزش و کاربردهای عملی این فناوری مهم برای معلمان، دانش آموزان و در کل برای آموزش می‌باشد.

🔻فرهیزش: ضمن سپاس از جناب دکتر کفاش به خاطر حضور در این نشست، از ایشان می‌خواهیم برای آغاز بهره‌گیری از دانش و تجربه‌های‌شان در این زمینه، ضمن معرفی خود، خلاصه‌ای از تلاش‌هاشان در حوزه هوش مصنوعی و متاورس را بفرمایند و در راستای روشن شدن ذهن ما توضیحی درباره این فناوری‌های نوین بدهند.

دکتر کفاش: سلام عرض می‌کنم خدمت همه همکاران گرامی. یاد مرحوم بهلولی را در آستانه روز پدر گرامی می‌داریم. من جزء مخاطبان شما بودم و مطالب اغلب عزیزان را خوانده و استفاده کرده‌ام. بسیار دقیق و با قلم شیوا و روان بوده است.

ابتدا یک معرفی کنم چون برخی از مخاطبان ممکن است من را به عنوان یک چهره پرورشی و تربیتی در آموزش و پرورش بشناسند، حمیدرضا کفاش هستم. تحصیلات بنده دکترای مدیریت آموزشی است، ۳۷ سال سابقه خدمت تا سال ۹۵ داشتم که بازنشسته شدم. سه سال آخر خدمتم معاون پرورشی و فرهنگی وزارتخونه بودم اما پیش از آن هشت سال معاون فناوری سازمان پژوهش بودم که بنیاد آی سی دی ال، نرم افزارهای آموزشی، شبکه رشد و مقدمات شبکه شاد جز فعالیت‌هایی بود که در آن جا و با همکاران در حوزه فناوری شروع کردیم.

البته قطعاً نکات مثبت و منفی داشت مخصوصاً حوزه هوشمندسازی و حوزه نرم‌افزاری که به هر حال شروع شد. از ۹۵ که بازنشسته شدم به دلیل همان ۸ سال فعالیت در حوزه فناوری در سازمان پژوهش، تابستان‌ها را در نروژ، فنلاند و آلمان مشغول پژوهش پیرامون حوزه هوش مصنوعی بودم؛ چون واقعاً به این حوزه علاقمند بودم و همچنان هستم. تجربیات مختصری هم داشتم و تاکنون نزدیک ده‌ها عنوان کتاب به هم به صورت ترجمه و هم تالیفی در حوزه هوش مصنوعی داشته‌ام.

در همین هفته نیز ۱۴۶ امین کارگاه را هم در سطح کشور برگزار کردم؛ عموماً این کارگاه‌ها ۴ تا ۸ ساعته و مهارت محور است و مخاطبِ اغلبِ این کارگاه‌ها، همکاران عزیز فرهنگی هستند. برای نمونه حدود سه هفته پیش، ۱۰ روز در خراسان جنوبی مستقر شدم و حدود ۳۰۰۰ معلم را در زمینه هوش مصنوعی آموزش دادیم.

خیلی خوشحال هستم که غیر‌رسمی این کار را دنبال می‌کنم و همکاران فرهنگی نیز بسیار استقبال می‌کنند. یک همایش روز جمعه گذاشته بودند که نزدیک به ۱۳۰۰ معلم در این همایش حضور داشتند. 10 عنوان کتاب هم تاکنون منتشر شده که به هر حال در عرصه حوزه آموزش هوش مصنوعی حرفی برای گفتن دارند. همچنین حدود ۱۰ عنوان دیگر نیز مراحل پایانی پژوهش را طی می‌کنند که امیدواریم به زودی این‌ها هم به معلمان کشور، مخصوصاً به عنوان پیشتازان این حوزه، تقدیم شود.در همین هفته نیز ۱۴۶ امین کارگاه را هم در سطح کشور برگزار کردم؛ عموماً این کارگاه‌ها ۴ تا ۸ ساعته و مهارت محور است و مخاطبِ اغلبِ این کارگاه‌ها، همکاران عزیز فرهنگی هستند. برای نمونه حدود سه هفته پیش، ۱۰ روز در خراسان جنوبی مستقر شدم و حدود ۳۰۰۰ معلم را در زمینه هوش مصنوعی آموزش دادیم.

خیلی خوشحال هستم که غیر‌رسمی این کار را دنبال می‌کنم و همکاران فرهنگی نیز بسیار استقبال می‌کنند. یک همایش روز جمعه گذاشته بودند که نزدیک به ۱۳۰۰ معلم در این همایش حضور داشتند. 10 عنوان کتاب هم تاکنون منتشر شده که به هر حال در عرصه حوزه آموزش هوش مصنوعی حرفی برای گفتن دارند. همچنین حدود ۱۰ عنوان دیگر نیز مراحل پایانی پژوهش را طی می‌کنند که امیدواریم به زودی این‌ها هم به معلمان کشور، مخصوصاً به عنوان پیشتازان این حوزه، تقدیم شود.

ادامه بخش نخست گفت و گو را در اینجا بخوانید


مدرسه‌ی پژواک dan repost
چارچوب شایستگی هوش مصنوعی برای معلمان

امروزه هوش مصنوعی رابطه سنتی معلم و دانش‌آموز را به یک رابطه پویای معلم–هوش مصنوعی–دانش‌آموز تبدیل کرده است. این تغییر نیازمند بازنگری در نقش‌های معلمان و شایستگی‌هایی است که معلمان در دوران هوش مصنوعی به آن نیاز دارند. با این حال، تعداد کمی از کشورها این شایستگی‌ها را تعریف کرده‌اند یا برنامه‌های ملی برای آموزش معلمان در زمینه هوش مصنوعی توسعه داده‌اند.

چارچوب شایستگی هوش مصنوعی (AI CFT) معلمانی را هدف قرار می‌دهد که نیاز دارند هوش مصنوعی را برای تسهیل یادگیری در حوزه‌های اصلی درسی به کار گیرند. این چارچوب تأکید می‌کند که در حالی که هوش مصنوعی فرصت‌هایی را برای حمایت از معلمان در هر دو حوزه تدریس و مدیریت فرآیندهای یادگیری ارائه می‌دهد، تعاملات معنادار بین معلمان و دانش‌آموزان و شکوفایی انسانی باید همچنان در مرکز تجربه آموزشی باقی بماند.

ادغام هوش مصنوعی و پداگوژی
معلمان می‌توانند به‌طور ماهرانه هوش مصنوعی را در طراحی و تسهیل شیوه‌های یادگیری دانش‌آموزمحور ادغام کنند تا تعامل دانش‌آموزان را تقویت کنند، یادگیری مبتنی بر تمایز را پشتیبانی کنند و تعاملات معلم و دانش‌آموز را بهبود بخشند. اهداف اصلی ادغام هوش مصنوعی و پداگوژی شامل ترویج همدلی، تفکر انتقادی و مهارت‌های حل مسئله در میان دانش‌آموزان است.

معلمان قادرند تأثیر هوش مصنوعی بر آموزش، یادگیری و ارزیابی را به‌صورت انتقادی ارزیابی کنند. آن‌ها توانایی طراحی و تسهیل سناریوهای یادگیری با بهره‌گیری از هوش مصنوعی (AI-Immersed Learning Scenarios) را دارند که از یادگیری موضوعی (Subject-Specific Learning) یا میان‌رشته‌ای (Interdisciplinary Learning)، تفکر انتقادی (Critical Thinking) و حل مسئله (Problem-Solving) دانش‌آموزان حمایت کند. معلمان همچنین از داده‌ها و بازخوردها) برای اکتشاف مستمر نوآوری‌های پداگوژیکی دانش‌آموزمحور (Student-Centred Pedagogical Innovation) بهره می‌برند.

مربی ترکیبی انسان–هوش مصنوعی:
ایجاد یا استفاده از ابزارهای موجود هوش مصنوعی مولد برای سفارشی‌سازی یک عامل یا مربی هوش مصنوعی برای توسعه حرفه‌ای معلمان. این ابزار می‌تواند از فعالیت‌هایی نظیر خودارزیابی و تشخیص پشتیبانی کند و همچنین شبیه‌سازی سناریوهای خاصی را برای تمرین مهارت‌ها و دریافت بازخورد فراهم آورد (مانند رفع نیازهای دانش‌آموزان با مشکلات یادگیری یا حل معضلات اخلاقی مربوط به استفاده از هوش مصنوعی).

در پاسخ به چالش‌های هوش مصنوعی در آینده آموزش، یونسکو چارچوب شایستگی‌های هوش مصنوعی را به عنوان یک «چارچوب اصلی» در نظر می‌گیرد، نه یک نقشه راه دقیق از دانش و مهارت‌های هوش مصنوعی. این چارچوب به منظور کمک به طراحی چارچوب‌های ملی، استانی و/یا نهادی است که می‌توانند پیشرفت‌های تکنولوژیکی در طول زمان و نیازهای در حال تغییر در زمینه‌های محلی مختلف و متنوع را منعکس کنند.شما می‌توانید پی‌دی‌اف کامل ترجمه این چارچوب را از وب‌سایت مدرسه پژواک دانلود کنید.

[این مطلب با کمک هوش مصنوعی و عاملیت انسانی تولید شده است.]


#هوش_مصنوعی_در_آموزش #داده_های_آموزشی #یونسکو #محدودیت_سنی_هوش_مصنوعی #آینده_آموزش #فناوری_در_آموزش
#آموزش_مسئولانه #تکنولوژی_آموزشی #UNESCO
#EducationalTechnology


🕊🌱🏛
@pejvakschool


آموزش و اندیشه‌‌ dan repost
#روز_جهانی_آموزش

آموزش ارزش‌ها، دانش و مهارت‌های مرتبط با هوش مصنوعی

چکیده‌سازی و برگردان: چت جی‌پی‌تی/ روزنامه شرق، 6 بهمن 1403

👈توضیح: روز جهانی آموزش 2025، 24 ژانویه/ پنج بهمن است. چندسالی است که یونسکو این روز را برای گرامیداشت و پرداختن به «آموزش» به‌عنوان بنیادی‌ترین عامل در توسعه انسانی اعلام کرده و هر سال در این روز بیانیه‌ای می‌دهد، شعار یا تمی مشخص کرده و برنامه‌های ویژ‌ای برگزار می‌کند.

شعار یا تم امسال یونسکو برای این روز، «هوش مصنوعی و آموزش؛ پاسداری از عامل انسانی در جهان خودکار‌سازی امور»‌ است. اما چرا هوش مصنوعی؟ پیشرفت‌های شگرف فناوری‌های مبتنی بر رایانه و هوش مصنوعی در یک دهه گذشته، نه‌چندان آرام و گام به گام، در حال دگرگون‌کردن جهان انسانی و فیزیکی ما هستند؛ جهانی که یکی از بنیادهای اساسی‌اش، انسان و روابط انسانی و عاملیت انسان است.

یونسکو به فراخور روز جهانی آموزش و شعار امسال آن متنی در سه بخش با عنوان چارچوب‌های شایستگی بهره‌گیری از هوش مصنوعی منتشر کرده است. متن زیر چکیده این شیوه‌نامه برای دانش‌آموزان است. متن اصلی بسیار طولانی‌تر از چکیده زیر است. ما متن اصلی را به چت جی‌پی‌تی دادیم تا خلاصه کند و پس از خلاصه‌سازی هم با همین فناوری آن را ترجمه کردیم و با اندکی ویرایش آن را به شکل متن زیر درآوردیم.

اکنون این برگردان هوش مصنوعی از چارچوب شایستگی های یونسکو را با هم می‌خوانیم.

🔻 این چارچوب شایستگی‌های هوش مصنوعی توسط یونسکو برای دانش‌آموزان طراحی شده است. چارچوب بر آموزش ارزش‌ها، دانش و مهارت‌های مرتبط با هوش مصنوعی تمرکز دارد و هدف آن تقویت تعامل اخلاقی و انسان‌محور با این فناوری در محیط‌های آموزشی و جامعه است. چهار جنبه اصلی این چارچوب عبارت‌اند از: «ذهنیت انسان‌محور، اخلاق هوش مصنوعی، تکنیک‌ها و کاربردها و طراحی سیستم‌های هوش مصنوعی».

🔻چارچوب در سه سطح مهارتی (درک، کاربست و آفرینش) طراحی شده است تا دانش‌آموزان را به‌تدریج از مفاهیم پایه به طراحی و پیاده‌سازی سیستم‌های هوش مصنوعی هدایت کند. همچنین، این چارچوب با ترویج تفکر انتقادی، استفاده پایدار و دربرگیرندگی، بر تجهیز دانش‌آموزان برای مواجهه با چالش‌های دنیای دیجیتال تأکید دارد.

۱. اهمیت آموزش هوش مصنوعی

🔻در جهانی که هوش مصنوعی با سرعتی بی‌سابقه مسیر زندگی و کار را تغییر می‌دهد، آموزش شایستگی‌های مرتبط با آن برای دانش‌آموزان یک ضرورت است. این آموزش باید فراتر از دانش فنی، بینش اخلاقی و تفکر انتقادی آنها را نیز تقویت کند. دانش‌آموزان به‌عنوان شهروندان آگاه باید بتوانند تأثیرات اجتماعی، زیست‌محیطی و اخلاقی هوش مصنوعی را ارزیابی کرده و در طراحی ابزارهای نوآورانه مبتنی بر ارزش‌های انسانی و پایداری مشارکت کنند. این چارچوب، راهی برای مشارکت فعال دانش‌آموزان در توسعه فناوری‌های اخلاق‌محور و عادلانه ارائه می‌دهد.

۲. اهداف چارچوب شایستگی هوش مصنوعی

ادامه این متن ارزشمند را در اینجا بخوانید.

20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.