ترامپ و آرزوهای بزرگترامپ چه خواهد کرد؟ برای بسیاری در صحاری خاورمیانه اینکه رئیس جمهور بزرگترین قدرت دنیا چه می کند گاهی حتی مهمتر از سیاست های حکام سرزمین مادری است. در مورد شخصیت و روانشناسی ترامپ زیاد گفته اند ولی بد نیست به سندی بپردازیم که نخبگان سیاسی محافظه کار امریکا آن را نقشه راه آینده می دانند و انتظار دارند رئیس جمهور نیز آن را پی بگیرد. ترامپ به این سند نقدهایی داشته است ولی شباهت ها میان وعده های وی و مفاد زیاد است و البته به عنوان نوعی مانیفیست! رسمی برای محافظه کاری جدید باید آن را جدی گرفت.
بنیاد هریتیج با صرف بودجه حدود 22 میلیون دلار «پروژه ۲۰۲۵» را آغاز کرد که نقشه راه سیاستهای محافظهکارانه در ایالات متحده ارائه میدهد. این پروژه شامل پیشنهادهایی برای سیاستگذاری در حوزه های مختلف برای دولت محافظهکار آینده (بخوانید ترامپ) است تا برنامههای اصلی آن مشخص باشند. مضمون های مهم سند به قرار زیر است:
1. اداره قوه مجریهشرح: تغییر ساختار سازمانهای دولتی (فدرال) برای کاهش قدرت بوروکراسی (در برابر سیاسیون) و پایبندی جدیتر به دستور قوه مجریه
پیشنهادها: بهبود پاسخگویی سازمانهای دولتی، کنترل بهتر قوه مجریه، و حذف احتمالی برخی از وزارتخانهها برای کارآمدتر کردن دولت.
2. سیاستهای اقتصادیشرح: دنبال کردن اصلاحات مالیاتی، سیاست های مالی (بودجه ای) مسئولانه، کاهش مقررات، و کاهش بدهی ملی
پیشنهادها: کاهش مالیاتها، کاهش هزینههای دولت فدرال، لغو مقررات محدودکننده کسبوکارها، و ترویج اصول بازار آزاد برای رشد اقتصادی.
3. اصلاحات آموزشیشرح: تاکید بر حقوق والدین در آموزش فرزندانشان، انتخاب مدارس و محدود کردن کنترل دولت فدرال بر آموزش محلی (تمرکززدایی از آموزش).
پیشنهادها: افزایش تعداد مدارس هیئت امنایی (چارتر)، اجرای سیاست های حمایتی برای انتخاب مدرسه، و حذف برنامههای دولت فدرال که کاهش کنترل ایالت ها بر آموزش را در پی دارند.
4. انرژی و محیط زیستشرح: تاکید بر استقلال انرژی، کاهش مقررات در حوزه سوختهای فسیلی و کاهش مداخله در حوزه محیط زیست.
پیشنهادها: حذف محدودیتهای پیش روی تولید انرژی در داخل امریکا، حمایت از سوختهای فسیلی، و ارزیابی مجدد سیاستهای محیط زیستی برای همسو کردن آنها با اهداف استقلال انرژی.
5. بهداشت و درمان (سلامت)شرح: تمرکز بر راه کارهای بازاری در حوزه تامین مالی و دسترسی به بهداشت و درمان (به جای مداخله های دولتی).
پیشنهادها: لغو قانون اوباماکر، حسابهای پسانداز افراد برای پوشش هزینه های سلامت، و تشویق راه کارهای خصوصی بهداشت برای افزایش رقابت و کاهش هزینهها.
6. امنیت ملی و دفاعشرح: تاکید بر تقویت توانمندیهای نظامی، کنترل مرزها و مقابله با تهدیدات دشمنان جهانی.
پیشنهادها: افزایش بودجه دفاعی، تقویت امنیت مرزها و ارتقای آمادگی نظامی با مدرنسازی نیروها.
7. سیاست خارجیشرح: تاکید بر منافع ملی و حاکمیت (درونگرایی) و توجه به اتحادهای استراتژیک.
پیشنهادها: ارزیابی مجدد توافقات بینالمللی، کاهش کمکهای خارجی، و تقویت اتحادهای سودمند.
8. اصلاحات قضایی و حقوقیشرح: بازگشت به قانون اساسی و بستن دست دادگاهها (محدود کردن کنشگری قضایی)
پیشنهادها: انتصاب قضات مناسب و همسو با ارزش های محافظه کاری، محدود کردن قدرت دادگاهها، و حمایت از حقوق ایالت ها.
9. مسائل اجتماعیشرح: تاکید بر دیدگاههای محافظهکارانه در حوزه ارزشهای خانواده، آزادی مذهبی و آزادی بیان.
پیشنهادها: حمایت از آزادیهای مذهبی، محدود کردن سیاستهای ضدخانواده و حمایت از ارزشهای اجتماعی سازگار با محافظهکاری.
10. تکنولوژی و نوآوریشرح: تاکید بر ایجاد محیطی مناسب برای رشد تکنولوژی و تمرکز بر حفاظت از امنیت ملی و حریم خصوصی.
پیشنهادها: کاهش مقررات بر نوآوری تکنولوژی، بهبود قوانین حفاظت از دادهها، و حفاظت از مالکیت فکری آمریکایی ها.
از متن تا عمل فاصله بسیاری است ولی با بررسی این موارد شاید بتواند تصوری از تصویر کلی نخبگان محافظه کاری دست یافت، الله علم.
https://bit.ly/4ejuiXuکانال راهبرد/امیرحسین خالقی
@RahbordChannelحمایت از راهبرد:
https://bit.ly/2Hja5HY