هفته‌نامه تجارت‌فردا


Kanal geosi va tili: Eron, Forscha
Toifa: ko‘rsatilmagan


کانال رسمی هفته نامه تجارت فردا
صاحب امتیاز: شرکت دنیای اقتصاد تابان
مدیر مسئول: علیرضا بختیاری
سردبیر: محمد طاهری
سایت:
Www.Tejaratefarda.com

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Kanal geosi va tili
Eron, Forscha
Toifa
ko‘rsatilmagan
Statistika
Postlar filtri




⭕️جهان آینده
گزارش آینده مشاغل 2025 چه تصویری از آینده کسب‌وکارها دارد؟

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


⭕️خاموشی در راه است
چشم‌انداز برق ایران در گفت‌وگو با محمدعلی وحدتی

✍️جواد حیدریان / دبیر تحریریه

کمبود آب و کاهش بارش در ایران از یک ‌سو و ناترازی انرژی و ناتوانی در تامین برق مورد نیاز از سوی دیگر، سبب شده خاموشی گسترده صنایع و منازل شهری در ایران موجی از نگرانی و شاید نارضایتی را به دنبال بیاورد. دولت برای مدیریت این وضعیت و کاهش منابع آب به‌خصوص آب پشت سدها برای تامین برق، تصمیم دارد با توسعه نیروگاه‌های خورشیدی و دیگر منابع تجدیدپذیر، برق خورشیدی را آرام‌آرام جایگزین برق بر پایه سوخت‌های فسیلی کند.

با این حال ایران با توجه به تابش خورشیدی بالا، می‌تواند به یکی از تولیدکنندگان بزرگ انرژی خورشیدی تبدیل شود، اما همچنان چالش‌هایی مانند نیاز به ذخیره‌سازی انرژی، محدودیت‌های جغرافیایی و توسعه زیرساخت‌های جدید و البته تحریم وجود دارد که مانع از بهره‌برداری کامل از این انرژی می‌شود.

از سویی استفاده از انرژی خورشیدی در صنعت و حمایت‌های دولت برای تشویق سرمایه‌گذاری در پروژه‌های خورشیدی، نشان‌دهنده پتانسیل افزایش بهره‌وری این انرژی است. محمدعلی وحدتی، فعال حوزه برق و مدیرعامل سابق توانیر در گفت‌وگو با تجارت فردا چشم‌انداز را با استفاده از انرژی خورشیدی مثبت ارزیابی کرده اما معتقد است تابستان پیش‌رو همچنان وضعیت بحرانی و خاموشی در راه است.

📌متن کامل را در سایت تجارت فردا مطالعه کنید.

#تجارت_فردا
@tejaratefarda




⭕️آندره شلیفر
پر استنادترین اقتصاددان جهان

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


✍️ محسن جلال‌پور dan repost
درباره کودکان بی‌گناهی که برای همیشه فقیر می‌مانند

مصطفی کودک با استعدادی است که به خاطر فقر از تحصیل باز مانده. علی هم وضعیت مشابهی دارد. مریم و زهرا نیز به خاطر فقر خانواده و فاصله طولانی راه مدرسه تا خانه، از تحصیل محروم شده‌اند. همین‌طور محبوبه و محمد که پدری از کار افتاده دارند و بار سنگین اداره خانواده روی دوش مادرشان افتاده است.

شما هم کودکان زیادی را در گوشه‌وکنار کشور می‌شناسید که از تحصیل بازمانده‌اند. برخی گزارش‌ها، جمعیت کودکان بازمانده از تحصیل را حدود یک میلیون نفر اعلام کرده‌اند. این در حالی است که طبق گزارش مرکز آمار، در سال ۱۴۰۱، جمعیت کودکان زیر ۱۵ سال حدود ۲۴ درصد از جمعیت کل کشور را تشکیل می‌دهد. با توجه به این که جمعیت ایران از مرز ۸۵ میلیون نفر عبور کرده است، این محاسبه نشان می‌دهد که تقریباً حدود ۲۰.۴ میلیون نفر در این گروه سنی هستند. به این ترتیب می‌توان گفت از هر 22 کودک ایرانی، یک نفر از تحصیل باز می‌ماند.

جمعیت ترکیه هم تقریبا اندازه ایران است و جمعیت کودکان زیر 15 سال در این کشور نیز حدود ۲۰ میلیون نفر برآورد می‌شود. در ترکیه 400 هزار کودک که عمدتا اهل سوریه هستند، از تحصیل محروم شده‌اند.
در عربستان این نسبت خیلی کمتر از ایران و ترکیه است اما عراق وضعیت نگران‌کننده‌ای دارد. بر اساس گزارش‌های یونیسف در سال‌های اخیر، حدود ۳.۵ میلیون کودک عراقی به دلیل جنگ، ناامنی، و فقر از تحصیل محروم شده‌اند. این تعداد شامل کودکانی است که به دلیل تخریب مدارس، جابه‌جایی‌های اجباری یا کار کودکان، به مدرسه نمی‌روند.

آمارها برای تقریب ذهن ارائه شدند و نشان می‌دهند وضعیت کودکان بازمانده از تحصیل در ایران از عراق و افغانستان و تاجیکستان بهتر است اما ترکیه و عربستان و مالزی وضعیت بهتری از ما دارند.

اما چرا این بحث را مطرح کردم؟
در مؤسسه نیکوکاری ابرار بحث‌های زیادی درباره کودکان بازمانده از تحصیل مطرح می‌شود. دیروز هم در جیرفت سخنرانی کوتاهی در جمع شماری از مسئولان داشتم و درباره روند رو به افزایش کودکانی که به خاطر فقر یا به خاطر کار و مسائل خانوادگی از تحصیل باز می‌مانند هشدار دادم. در این منطقه بیش از 6 هزار کودک از تحصیل بازمانده‌اند. این نسبت درباره دختران بسیار نگران‌کننده است و نوید بخش آینده خوبی نیست.

برای این‌که بدانیم افزایش جمعیت کودکان بازمانده از تحصیل چه نگرانی‌هایی ایجاد می‌کند، به تحقیقات اقتصاددانان مراجعه می‌کنیم.
جیمز هکمن که برنده جایزه نوبل اقتصاد است در تحقیقات خود بر این موضوع تأکید دارد که آموزش، به ویژه در سنین پایین، یکی از موثرترین ابزارها برای ایجاد فرصت‌های برابر و کاهش نابرابری‌های اجتماعی و اقتصادی است.
هکمن معتقد است سرمایه‌گذاری در سنین پایین خیلی برای کودکان و همچنین برای آینده یک کشور مهم است.

هکمن بر اهمیت سرمایه‌گذاری در دوران اولیه زندگی تاکید دارد. به گفته او، تلاش‌های آموزشی در سال‌های اولیه زندگی بازدهی بالاتری نسبت به سرمایه‌گذاری‌های آموزشی در سنین بالاتر دارد. این موضوع به خصوص برای کودکان از خانواده‌های فقیر که ممکن است دسترسی کمتری به منابع آموزشی داشته باشند، حیاتی است.
آقای هکمن نشان داده که آموزش نه تنها به توسعه مهارت‌های شناختی (سخت) مانند ریاضی و خواندن کمک می‌کند، بلکه مهارت‌های نرم مانند خودکنترلی، پشتکار، و همکاری نیز به همان اندازه مهم هستند. برای دانش‌آموزان فقیر، این مهارت‌ها می‌تواند به طور قابل توجهی شانس موفقیت در آینده را افزایش دهد.

از نظر هکمن، آموزش با کیفیت و دسترسی عادلانه به آن می‌تواند نقش مهمی در کاهش نابرابری‌های اجتماعی و اقتصادی داشته باشد. با تحصیل، دانش‌آموزان فقیر می‌توانند از چرخه فقر خارج شوند، فرصت‌های شغلی بهتری به دست آورند و به بهبود وضعیت اقتصادی خانواده‌هایشان کمک کنند.
سرمایه‌گذاری در آموزش برای کودکان فقیر نه تنها به نفع خود آن‌ها بلکه به نفع جامعه است. این سرمایه‌گذاری‌ها می‌تواند به کاهش هزینه‌های اجتماعی مانند جرم و جنایت، بهبود سلامت عمومی و افزایش بهره‌وری اقتصادی منجر شود.

در حال حاضر نرخ فقر بر اساس آمارهای رسمی، به بالای 30 درصد جمعیت ایران رسیده است. یعنی در حال حاضر از هر سه نفر ایرانی، یک نفر زیر خط فقر مطلق قرار دارد.
تداوم روند فقیر شدن جامعه ایران باعث آسیب زدن به خانواده‌های زیادی شده است. خیلی از خانواده‌ها در طول چند دهه گذشته موفق به خروج از تله فقر نشده‌اند. به عبارتی، فقر در این خانواده‌ها موروثی شده است.
کودکانی که به خاطر فقر خانوادگی نتوانند تحصیل کنند، احتمالا برای همیشه فقیر می‌مانند.
آیا نظام حکمرانی که در ابتدای انقلاب نهضت سوادآموزی راه انداخت می‌تواند بپذیرد که از هر 22 کودک این سرزمین، یک کودک برای همیشه محکوم به فقر باشد؟


☑️ محسن جلال‌پور

@mohsenjalalpour




⭕️بی‌توسعه بی‌صنعت
چرا روند تحولات عملکرد صنعت ایران نامطلوب است و در ادامه به‌ کجا خواهد رسید؟

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


⭕️راز مانایی تحریم‌ها
گفت‌وگو با علی چشمی درباره سرنوشت کاسبان تحریم

✍️هدا احمدی / نویسنده نشریه

در اقتصاد سیاسی به همه افراد و گروه‌هایی که از یک سیاست یا یک رویه سود می‌برند، ذی‌نفع می‌گویند. این گروه‌ها یا این افراد همه‌جا حضور دارند و به‌راحتی اجازه نمی‌دهند سیاستی جایگزین سیاست دیگری شود و منافع ناشی از آن به جیب افراد دیگری واریز شود. بنابراین با سیاستمداران لابی می‌کنند و اگر به نتیجه نرسند، از ابزارهایی که در اختیار دارند استفاده می‌کنند، مثلاً نظام حکمرانی را از عواقب تغییر سیاست می‌ترسانند یا میان مردم رعب و وحشت ایجاد می‌کنند یا حتی گروه‌هایی را برای مخالفت با آن سیاست به اعتصاب و شورش تشویق می‌کنند و خلاصه همه کار می‌کنند تا سیاست‌های اصلاحی هرگز اجرا نشود.

شکل‌گیری گروه‌های ذی‌نفع در یک جامعه وابسته به کارکرد نظام حکمرانی و دستگاه سیاست‌گذاری آن است. اقتصاددانان می‌گویند سیاست‌گذاری نادرست، بستر مستعدی برای ایجاد و رشد گروه‌های ذی‌نفع فراهم می‌آورد و پس از آن این گروه‌ها هستند که مانع تغییر در این سیاست‌ها می‌شوند. به‌طور مشخص می‌توان به تحریم‌های اقتصادی اشاره کرد که موجب ایجاد امتیازهای خاص و شکل‌گیری گروه‌های منافع خاص شده است.

در این گفت‌وگو علی چشمی، اقتصاددان و استاد دانشگاه فردوسی سازوکار شکل‌گیری رانت‌های اطراف تحریم‌های اقتصادی را توضیح می‌دهد.

📌متن کامل را در سایت تجارت فردا مطالعه کنید.

#تجارت_فردا
@tejaratefarda




⭕️روشنفکران ضد توسعه

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


⭕️از سرزمین‌های شمالی
فراز‌ونشیب‌های روابط ایران و روسیه در میزگرد فریدون مجلسی و موسی غنی‌نژاد

✍️رضا طهماسبی / دبیر تحریریه

در سفر اخیر مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور، به مسکو یک موافقت‌نامه تاریخی بین دو کشور به امضا رسید. این موافقت‌نامه بلندمدت که معاهده مشارکت جامع راهبردی میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدراتیو روسیه نام دارد و به امضای پزشکیان و پوتین رسیده است، از همکاری دو کشور در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، نظامی، فرهنگی، بشردوستانه، علمی و فنی پشتیبانی می‌کند و به دنبال توسعه روابط ایران با همسایه بزرگ شمالی است.

فریدون مجلسی، دیپلمات سابق، و موسی غنی‌نژاد، اقتصاددان، در این میزگرد با بررسی روند تاریخی رابطه دو کشور به این نکته اشاره دارند که تا زمانی که بندهای تحریم بر دست و پای ایران بسته شده است، این موافقت‌نامه‌ها عملاً راه به‌جایی نمی‌برد، به‌ویژه اینکه روسیه نیز خود گرفتار تحریم است.

به گفته این دو تحلیلگر، روسیه و ایران دیگر نمی‌توانند از اهرم یکدیگر برای چانه‌زنی در روابط بین‌المللی استفاده کنند و ایران حتی اگر بخواهد از موافقت‌نامه‌های بلندمدت خود با روسیه یا چین بهره‌ای کسب کند، باید ابتدا از تحریم رها شود و بتواند در اقتصاد بین‌المللی به راحتی ارتباط برقرار کند و مبادله صورت دهد. در غیر این صورت ارمغان سرزمین‌های شمالی، جز برودت و سرما نخواهد بود.

📌متن کامل را در سایت تجارت فردا مطالعه کنید.

#تجارت_فردا
@tejaratefarda




⭕️در طلب باران
میزان بارش‌ها از کاهش آب پشت سدها حکایت دارد

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


چاو: تاریخ اقتصادی ایران dan repost
🟢 نشانه‌ای از آینده
چرا تحصیل‌کردگان غرب به اصلی‌ترین مخالفان غرب تبدیل شدند؟

✍️ شادی معرفتی
زمانی که آخرین شاه ایران در آبان 1356 برای آخرین‌بار به آمریکا سفر کرد، دانشجویان ایرانی در اعتراض به سیاست‌های شاه با پلاکاردهایی در دست و نقاب‌هایی دست به اعتصاب زدند. هنگامی که جیمی و روزالین کارتر در محوطه جنوبی کاخ سفید به شاه و شهبانو خوشامد می‌گفتند، حدود 1700 دانشجوی مخالف شاه و 1900 دانشجوی حامی شاه که بسیاری از سوی دولت ایران استخدام شده بودند، آواز انقلابی سر دادند. با مداخله پلیس، باد گاز اشک‌آوری را که به سمت معترضان پرتاب شده بود به سمت کاخ سفید برد و رئیس‌جمهور و مهمانانش را مجبور کرد از دستمال‌های خود استفاده کنند. بعدها کارتر از آن صحنه شرم‌آور به‌عنوان «نشانه‌ای از آینده» یاد کرد. پرسش اینجاست که چرا تحصیل‌کردگان غرب، به اصلی‌ترین مخالفان غرب تبدیل شدند؟

ایران معاصر پدیده غریبی به خود دیده، دانشجویانی که برای رسیدن به ایران نوین عازم غرب شده بودند، خود به بزرگ‌ترین دشمنان غرب تبدیل شدند. یکی از سیاست‌های رضاشاه پهلوی در راستای مدرن‌سازی، اعزام دانشجویان ایرانی به غرب بود. این سیاست در دوران محمدرضا شاه نیز پی گرفته شد و پس از پایان جنگ جهانی دوم در دوران جنگ سرد، این سیاست جدی‌تر پیگیری شد.

ایرانیان جوانی که طی چند دهه در مهم‌ترین دانشگاه‌های آمریکا و اروپا درس آموختند تا به‌زعم سیاست‌گذاران و نظریه‌پردازان آمریکایی، در دوران جنگ سرد سدی از نیروی انسانی توانمند و تکنوکرات را در ارکان قدرت همسایه جنوبی خرس کمونیسم (اتحاد جماهیر شوروی وقت) مستقر کرده و منافع خود را تعقیب کنند، به جای بازگشت به ایران و خدمت در پروژه نوسازی آمرانه، خود به دشمن اصلی این شیوه از زیست بدل شدند و از قضا سرکنگبین دانشگاه‌های غربی، صفرای دانشجویان انقلابی را فزود و آخرین شاه ایران هرچه بیشتر کاشت، کمتر آنچه می‌خواست را درو کرد.

پس از جنگ جهانی دوم، گفتمان‌های چپ‌گرا، ضدامپریالیستی و سوسیالیستی در دانشگاه‌های اروپا و آمریکا رشد چشمگیری داشتند. دهه‌های ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ میلادی، شاهد رشد گسترده گفتمان‌های مارکسیستی و ضدامپریالیستی در سراسر جهان، به‌ویژه در میان کشورهای جهان سوم بودند.

طی این دهه‌ها تشکل‌های دانشجویی در اروپا و آمریکا نقش برجسته‌ای ایفا کردند. انجمن دانشجویان ایرانی مقیم آمریکا در شهریور 1332، دو هفته پس از کودتا، در کنفرانس چهارروزه دانشگاه دنور تاسیس شد. در این کنفرانس، دانشجویان ایرانی مقیم آمریکا که به هیچ وجه از اتحاد جماهیر شوروی دل خوشی نداشتند، تعهد آمریکا برای مهار توسعه کمونیسم را تحسین و حمایت خود را از پروژه توسعه ملی ایران اعلام کردند. دانشجویان با ابراز انزجار از کمونیسم، اظهار کردند که بهترین روش برای بررسی آمال شوروی در ایران «تاسیس رژیمی دموکراتیک است که از نقد سازنده و آزادانه مردم از اعمال دولت استقبال می‌کند» و در پیام پایانی خود اعلام کردند: «باشد که دولت‌های سرکوبگر و غاصب از روی زمین محو شوند».

بسیاری از انقلابیون، دانشجویانی بودند که برای تحصیل علوم غربی عازم غرب شده بودند و در آستانه انقلاب، به فرانسه رفتند و گرد آیت‌الله خمینی جمع شدند یا برای مبارزات انقلابی به ایران بازگشتند. همین دانشجویان، در پیروزی انقلاب نقشی بی‌بدیل ایفا کردند و اندیشه‌های چپ‌گرایانه و نفی سرمایه‌داری امپریالیسم را در تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی به کار بردند.

دیدگاه‌های ضدغربی، در سیاست‌های ایران در قبال نهادهای بین‌المللی و توافق‌نامه‌های اقتصادی نیز انعکاس یافت. مخالفت با صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی که به دلیل حمایت از سیاست‌های اقتصادی نئولیبرالی و نقش آنها در وابسته‌سازی کشورهای جهان سوم، مورد انتقاد سیاستمداران ایرانی قرار گرفتند. دیدگاه‌های ضدغربی در مخالفت با توافق‌هایی مانند برجام و پیوستن به FATF نیز تاثیرگذار بودند. برخی از سیاستمداران، این توافق‌ها را به‌عنوان ابزارهایی برای سلطه اقتصادی و سیاسی غرب می‌دیدند.


@EconomicHistoryOfIran

#اقتصاد_ایران
#تجارت_فردا
#تاریخ_پهلوی
#غربزدگی
#کنفدراسیون_دانشجویی

📌متن کامل را در سایت تجارت فردا بخوانید.


در داووس 2025 چه گذشت؟

✍️سعید ابوالقاسمی/ نویسنده در هفته‌نامه تجارت‌فردا

🔹مجمع جهانی اقتصاد در سال 2025 برخلاف سال پیش از آن (2024) درگیر حاشیه‌ها و مباحث سیاسی نشد و به اصل اقتصادی و توسعه‌ای خود بازگشت. تمرکز بر موضوع «همکاری برای عصر هوشمند» با هدف پرداختن به پیشرفت‌های سریع فناوری و تاثیر آن بر بخش‌های مختلف به اندازه‌ای جذابیت داشت که نقش هوش مصنوعی در دگرگونی صنعت، پیامدهای اخلاقی و اجتماعی و همکاری برای نوآوری در آن مورد بحث و بررسی قرار گیرد و سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان جهانی را مجذوب خود کند. در این مجمع، دو پنل مهم با عناوین «هوش مصنوعی و محاسبات کوانتومی» و «لجستیک جهانی» برگزار شد که به پتانسیل تحول‌آفرین هوش مصنوعی و محاسبات کوانتومی و بررسی چالش‌ها و فرصت‌ها در بخش لجستیک پرداختند. در پنل هوش مصنوعی و محاسبات کوانتومی، نقش هوش مصنوعی در دگرگونی صنعت مورد توجه بیشتری قرار گرفت. شرکت‌کنندگان در این جلسه تاکید کردند که هوش مصنوعی چگونه به یک اولویت استراتژیک برای سازمان‌ها تبدیل شده است. آنها در مورد سطوح مختلف بلوغ و پذیرش فناوری‌های هوش مصنوعی و نیاز کسب‌وکارها برای تطبیق استراتژی‌های خود برای استفاده موثر از هوش مصنوعی به صحبت پرداختند.

🔹 همچنین، محاسبات کوانتومی به دلیل توانایی در حل مسائل پیچیده‌ای که در حال حاضر با رایانه‌های کلاسیک غیرقابل حل هستند، به‌عنوان یک تغییردهنده بازی برای صنایع مورد بررسی و تاکید قرار گرفت. اعضای این پنل در مورد پتانسیل محاسبات کوانتومی برای متحول کردن زمینه‌هایی مانند رمزنگاری، علم مواد و داروسازی به صحبت پرداختند. یک موضوع دیگر هم در داووس 2025 مورد توجه قرار گرفت و آن، پیامدهای اخلاقی و اجتماعی پیشرفت هوش مصنوعی بود. در این زمینه، به نگرانی‌های مربوط به حریم خصوصی، تعصب و جابه‌جایی مشاغل، همراه با نیاز به مقررات و چهارچوب‌هایی برای اطمینان از استفاده مسئولانه فناوری‌های مبتنی بر هوش مصنوعی پرداخته شد تا حساسیت این موضوع بیش از پیش مورد تاکید قرار گیرد.

🔹در «پنل لجستیک جهانی»، چالش‌ها و فرصت‌های این حوزه مورد تاکید و بررسی قرار گرفت. اعضای پنل در مورد نیاز به تاب‌آوری در زنجیره‌های تامین جهانی، به‌ویژه در مواجهه با اختلالاتی مانند همه‌گیری‌ها و تنش‌های ژئوپولیتیک به بحث و بررسی پرداختند. آنها همچنین بر نقش نوآوری در افزایش کارایی و پایداری زنجیره تامین تاکید کردند. این پنل به صورت ویژه بر ادغام فناوری‌های نوظهور مانند هوش مصنوعی، بلاک‌چین و اینترنت اشیا در لجستیک متمرکز شد و تلاش کرد نشان دهد این فناوری‌ها چگونه به‌عنوان ابزارهایی برای بهینه‌سازی عملیات زنجیره تامین، بهبود قابلیت ردیابی و کاهش هزینه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. همچنین، پایداری موضوع اصلی این پنل بود که بر اساس آن، اعضای حاضر در مورد اهمیت کاهش ردپای کربن در عملیات لجستیک بحث و بررسی انجام دادند. آنها استراتژی‌هایی را برای دستیابی به پایداری، مانند استفاده از وسایل نقلیه الکتریکی، بهینه‌سازی مسیرها و اتخاذ اصول اقتصاد دایره‌ای در نظر گرفتند و آنها را مورد بررسی قرار دادند.

🔹 در کنار این دو پنل تخصصی، پنل‌های دیگری نیز با موضوع همکاری در عصر هوشمند برگزار شدند که مباحث کلیدی مختلفی را مورد نقد و بررسی قرار دادند. اهمیت مشارکت‌های دولتی-خصوصی در پیشبرد نوآوری و پرداختن به چالش‌های اجتماعی یک موضوع تکراری بود اما دوباره در داووس 2025 مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، نقش تحول دیجیتال در صنایع مختلف نیز بررسی شد و اعضای پنل در مورد اینکه چگونه فناوری‌های دیجیتال الگو‌های کسب‌وکار را تغییر می‌دهند و فرصت‌های جدیدی برای رشد و کارایی ایجاد می‌کنند، تبادل نظر کردند. نیاز به توسعه فراگیر پیشرفت‌های فناوری و اشتراک عادلانه آنها و تاثیر تنش‌های ژئوپولیتیک بر پیشرفت‌های فناوری و همکاری جهانی نیز دو مورد دیگری بود که در پنل‌های تخصصی مجمع جهانی اقتصاد 2025 مورد بررسی قرار گرفت.


🔹نشست داووس 2025 از این واقعیت پرده برداشت که در آینده خیلی نزدیک، هوش مصنوعی بر همه ارکان زندگی و کسب‌وکارمان سایه می‌افکند و تصمیم‌گیری افراد و تصمیم‌سازی دولت‌ها بدون بهره‌گیری از این پدیده ممکن نیست. کشورهای زیادی روی توسعه هوش‌مصنوعی سرمایه‌گذاری کرده‌اند اما به نظر می‌رسد ما باز هم از موج بزرگ غفلت کرده‌ایم. جا ماندن از رقابت تراشه‌ها و الگوریتم‌ها چه عوارضی به دنبال دارد؟



#تجارت_فردا
@tejaratefarda


بی‌بهره از هوش
چرا در هوش مصنوعی سرمایه‌گذاری نکردیم؟


نشست داووس 2025 از این واقعیت پرده برداشت که در آینده خیلی نزدیک، هوش مصنوعی بر همه ارکان زندگی و کسب‌وکارمان سایه می‌افکند و تصمیم‌گیری افراد و تصمیم‌سازی دولت‌ها بدون بهره‌گیری از این پدیده ممکن نیست. کشورهای زیادی روی توسعه هوش‌مصنوعی سرمایه‌گذاری کرده‌اند اما به نظر می‌رسد ما باز هم از موج بزرگ غفلت کرده‌ایم.
جا ماندن از رقابت الگوریتم‌ها چه عوارضی به دنبال دارد؟


#تجارت_فردا
@tejaratefarda


روزنامه دنیای اقتصاد dan repost
هوش مصنوعی شغل می‌آورد یا بیکاری؟

✅ حامد وحیدی طی مقاله‌ای تاثیر فناوری‌هایی همچون هوش مصنوعی (AI)، سیستم‌های پردازش اطلاعات، و روباتیک و اتوماسیون را بر فرایند اشتغال زایی و بیکاری بررسی کرده است.
چکیده مقاله:

🔹بر اساس پیش‌بینی‌ها، دسترسی گسترده‌تر به دیجیتال می‌تواند میلیون‌ها شغل جدید ایجاد کند و در عین حال، برخی مشاغل را از بین ببرد.

🔹این پدیده به‌نوعی بزرگ‌ترین عامل تحول در نیروی کار محسوب می‌شود و نقشی کلیدی در تعیین چشم‌انداز آینده مشاغل دارد.

🔹در عین حال، روندهایی نظیر پیشرفت فناوری‌های هوش مصنوعی و سیستم‌های خودکار، همواره نقش دوگانه‌ای در ایجاد و کاهش فرصت‌های شغلی ایفا می‌کنند.

🔹این تغییرات نه‌تنها به تحول در نقش‌های شغلی منجر می‌شود، بلکه روش‌های انجام کار و همکاری انسان‌ها و ماشین‌ها را نیز دگرگون می‌کند.

🔹در این میان، تعامل بین انسان، ماشین و الگوریتم‌ها، ضرورت بازآموزی و افزایش مهارت‌های شغلی را برجسته‌تر کرده است.

🔹گزارش «آینده مشاغل 2025» به‌طور جامع به بررسی این تحولات و تاثیرات آنها بر ایجاد و کاهش فرصت‌های شغلی در صنایع مختلف می‌پردازد و نقش روندهای کلیدی مانند دسترسی دیجیتال، تغییرات جمعیتی و گذار به اقتصاد سبز را در شکل‌دهی به بازار کار آینده تحلیل می‌کند.

🔹این گزارش اطلاعات ارزشمندی درباره روندهای کلان، پویایی‌های اقتصادی و پیشرفت‌های فناوری ارائه می‌کند که به تعریف شرایط متحول‌شونده اشتغال کمک می‌کنند.

🔹سال 2025 با ترکیبی از تثبیت اقتصادی و تحولات بنیادین همراه است؛ اقتصاد جهانی از شوک‌های مخرب ناشی از همه‌گیری کرونا و دیگر بحران‌ها بهبود یافته و همزمان با تغییرات ساختاری مهمی روبه‌رو است که آینده کار را رقم خواهند زد.

🔹یکی از نکات برجسته این گزارش، بررسی روندهای اقتصادی جهانی در قالبی گسترده‌تر است. با وجود پیش‌بینی نرخ رشد جهانی 2/3 درصد برای سال 2025، این ثبات با آسیب‌پذیری‌های مداوم همراه است.

🔹اگرچه تورم جهانی کاهش یافته و به حدود 5/3 درصد رسیده (که پایین‌تر از میانگین نرخ‌های تورم دو دهه اخیر است)، هزینه‌های زندگی همچنان فشار زیادی بر خانوارها وارد می‌کند و نابرابری‌های اجتماعی-اقتصادی را تشدید می‌کند.

🔹این شرایط اقتصادی تاثیر مستقیمی بر بازارهای کار جهانی دارند. نرخ بیکاری 9/4درصدی جهانی که پایین‌ترین میزان از سال 1991 است، دستاورد مهمی به‌شمار می‌رود، اما در پس این آمار، نابرابری‌های عمیقی نهفته است.

🔹به‌عنوان مثال، درحالی‌که کشورهای با درآمد متوسط از کاهش نرخ بیکاری برخوردار هستند، کشورهای با درآمد پایین با افزایش بیکاری روبه‌رو بوده‌اند که این امر نیاز به مداخلات هدفمند برای تضمین پیشرفت فراگیر در بازار کار را برجسته می‌کند.

🔹بعد جنسیتی بیکاری نیز پیچیدگی‌های بازار کار جهانی را نشان می‌دهد. از زمان اوج‌گیری نرخ بیکاری ناشی از همه‌گیری در سال 2020، نرخ بیکاری مردان سریع‌تر از زنان کاهش یافته است، به‌ویژه در اقتصادهای با درآمد متوسط به پایین که در آنجا این شکاف به‌شدت محسوس است.

🔹دولت‌ها برای مقابله با این چالش‌ها، محدودیت‌های تجاری و سرمایه‌گذاری بیشتری وضع کرده‌اند، یارانه‌ها را افزایش داده و سیاست‌های صنعتی خود را تعدیل کرده‌اند.

🔹بر اساس گزارش سازمان تجارت جهانی، محدودیت‌های تجاری بین سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ دو برابر شده و ارزش محدودیت‌های وارداتی در سال ۲۰۲۴ به تقریباً ۱۰ درصد از واردات جهانی رسیده است.

🔹این روند ممکن است در میان‌مدت رشد اقتصاد جهانی را تهدید کند، زیرا فرصت‌های نوآوری باز و انتقال فناوری، که در دوره‌های جهانی‌سازی عامل رشد اقتصاد بوده‌اند، کاهش می‌یابد.

🔹درحالی‌که اتوماسیون و هوش مصنوعی در حال تغییر نقش‌های مبتنی بر دانش مانند طراحان گرافیک و منشی‌های حقوقی هستند، عوامل جمعیتی و کلان اقتصادی نیز نقش دارند.

🔹برای مثال، رشد حرفه‌های پرستاری نه‌تنها تحت تاثیر پیشرفت‌های فناوری، بلکه به دلیل افزایش جمعیت سالمند و کاهش جمعیت در سن کار است.

🔹آینده بازار کار جهانی در گرو این است که تا چه حد بتوانیم با استفاده از استراتژی‌های هوشمندانه و سرمایه‌گذاری در آموزش و نوآوری، از این تحولات بهره‌برداری کنیم.

منبع: تجارت فردا، شماره ۵۷۸




⭕️فردریک میشکین

#تجارت_فردا
@tejaratefarda

20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.