🔬
ماکروسکوپ هفته-35
🔎
با شروین شهریاری🔎
اختصاصی برای کانال کامولیدی
🧪زیر و بم آخرین تحولات ارزی
🔵همانطور که در ماکروسکوپ دهم (
https://t.me/CommoLady/5704) بحث شد، افزایش نرخ نیما منجر به تولد یک نرخ جدید در سطحی بالاتر برای تامین «تقاضای غیر وارداتی» گردید. علاوه بر این، با تعدیل نیما، افزایش قیمت کالاها آغاز شده که شواهد آن در بورس کالا و در قیمت محصولات پتروشیمی، فلزی، سیمان و ... مشهود است. گزارشات شرکتهای بورسی نشان می دهد که در برخی محصولات استراتژیک مانند دارو هم به دلیل محدود شدن تخصیص ارز ترجیحی، افزایش قیمت قابل ملاحظه ای در نرخ محصولات عمدتا تزریقی اتفاق افتاده است. انتظار می رود تحولات اخیر به تدریج اثر خود را در افزایش نرخ تورم ماهانه به بالاتر از سه درصد نمایان کند.
🔵نتایج انتخابات آمریکا نیز اثر اولیه خود را بر بازار گذاشته و هم از بعد روانی و هم از بابت کاهش خرید نفت چین نشانه هایی به چشم می خورد. با این مقدمه به پرسش اصلی می رسیم: چه چشم اندازی پیش روی بازار ارز است ؟
🔵بانک مرکزی ایران در یک برهه کوتاه در فصل پاییز که با خرید اوراق بدهی و نیز آزادسازی ذخیره قانونی بانکها به عملیات انبساط پولی دست زد اما با آشکار شدن آثار تنش ارزی، به سرعت رویکرد خود را اصلاح کرد و از تسهیل پولی دست کشید. این تغییر مسیر موجب شد تا رشد ارز حالت لجام گسیخته پیدا نکند و صرفا به صعود خزنده ادامه دهد.
🔵با رشد نرخ نیما، نیاز به سرمایه در گردش بنگاه ها و به تبع آن تقاضا برای تسهیلات مالی بیشتر شده و همین موضوع فشار بر نرخ بهره را افزایش داده است. از سوی دیگر، با نزدیک شدن به آخر سال، نیاز به نقدینگی دولت بیشتر می شود و احتمال استقراض بیشتر از بانکها و بازار بدهی توسط دولت زیاد است. مجموع این شرایط موجب خواهد شد که نرخهای بهره اوراق در بازار سرمایه احتمالا مجددا به محدوده سقف خود در سال جاری (35 درصد) نزدیک شود. در این شرایط، اگر بانک مرکزی تصمیم به کاهش نرخ بهره در بازار بگیرد باید به سیاست پولی انبساطی روی بیاورد. چنین تصمیمی مسیر تشدید تضعیف ریال در بازار غیر رسمی را هموار می کند و دستاورد اخیر که عبارت از کاهش فاصله دلار نیما و بازار آزاد بوده را از میان می برد. باید توجه داشت که رشد نقدینگی ناشی از افزایش نرخ بهره به دلیل سهم بالای سپرده های کم هزینه در سیستم بانکی، به مراتب کمتر از حالتی است که بانک مرکزی پول پرقدرت خلق کند و بانکها نیز با ضریب تکاثر آن را به گردش در آورند.
🔵از سوی دیگر، تلاش برای افزایش بیشتر نرخ نیما و کاهش بیشتر فاصله آن با بازار غیر رسمی نیز با سه مانع مهم مواجه است:
1️⃣فشار بر تقاضای تسهیلات بنگاه ها و رشد نرخ بهره را از آستانه تحمل خارج و ریسک واردار شدن به تسهیل پولی را در شرایط بی ثبات ارزی افزایش می دهد.
2️⃣تبعات تورمی ناشی از انعکاس نرخ جدید نیما در قیمت کالا بیشتر می شود و فشار بیشتر بر مصرف کنندگان در شرایط عدم ترمیم دستمزد و یارانه معیشتی متناسب با سطوح جدید تورم را در پی دارد.
3️⃣تقاضای مصرف داخل نسبت به کل تولید ناخالص داخلی بیشتر کاهش می یابد که به معنای کاهش سهم خانوار از کیک کل عواید اقتصادی و افزایش سهم صادرات است.
🔵به رغم آثار منفی فوق، پای بندی سیاست گذار به ادامه مسیر کنونی (انقباض پولی به همراه تعدیل ارز نیمایی) تاب آوری ریال در برابر شوکهای محتمل درآمد نفتی را افزایش می دهد. به عبارت دیگر، ادامه سیاست جاری در نهایت و بر خلاف تصور عمومی، مانع از تضعیف قابل ملاحظه ارزش ریال در بازار غیر رسمی در شرایط کاهش درآمدهای نفتی همانند دوره های تشدید تحریم در گذشته می شود.
🔬#ماکروسکوپ
@CommoLady | کامولیدی
📉
👩🏻📈