نوشته های ناصر فکوهی


Гео и язык канала: Иран, Фарси
Категория: Telegram


کانال نوشته ها ،مقالات، یادداشت‌ها و ترجمه‌ها و کتاب‌های ناصر فکوهی، استاد انسان شناسی دانشگاه تهران
مدیر موسسه انسان شناسی و فرهنگ
nasserfakouhi@gmail.com
http://anthropology.ir/
http://anthropology.ir/fakouhi
http://www.aparat.com/NASSER_FAKOUHI

Связанные каналы

Гео и язык канала
Иран, Фарси
Категория
Telegram
Статистика
Фильтр публикаций


Репост из: کتاب‌های صوتی ناصر فکوهی
#تاریخ_اندیشه_و_نظریه‌_های_انسانشناسی نوشته _ناصر_فکوهی / #نشر_نی / فایل صوتی / با صدای نویسنده /

بخش هفتاد و چهارم

ادامه #انسان‌شناسی_فمینیستی

دقت کنید چون این کانال خصوصی است ابتدا باید از طریق آدرس زیر عضوش شوید تا بتوانید به لینک کتاب برسید

https://t.me/joinchat/VBrLJ-yC2ZEfeMGY

لینک‌ در کانال کتاب های صوتی ناصر فکوهی
https://t.me/c/1411042087/573




Репост из: نوشته های ناصر فکوهی
پس از درگذشت جلال ستاری شما نوشتید «فرهنگ ایران یکی از بزرگ‌ترین، پاک‌ترین و زیباترین اندیشه‌های خلاق خود را از دست داد.» چرا ستاری چهره‌ای استثنایی در فرهنگِ ایران بود؟

دلایل بسیاری می‌توانم بیاورم ولی از آن‌جا که قرار شد این گفتگو کوتاه باشد، من تنها از دو فضیلت اساسی جلال ستاری یاد می‌کنم: کار بسیار و با دقت و کیفیت، از یک سو؛ و فروتنی واقعی و بی‌ادعایی از سوی دیگر. کسانی که تا چند سال پیش دستی در کار کتاب داشته‌اند و چیزی در چنته که به خوانندگان عرضه کنند، و هنوز هم بسیاری از آن‌ها فعال هستند، نکته نخست را خوب می‌فهمند. اینکه در سال های اخیر که شاهد روزمره آشفته بازاری در فرهنگ و کالایی شدن گسترده آن درون مافیایی از ناشر تا توزیع کننده و خبرنگار و کتابفروش و صفحات ادبی رسانه‌ها، بوده‌ایم و در نتیجه امروز تقریبا در همه حوزه ها آدم‌هایی را می بینیم که در جایگاه خود نیستند. این آدم‌ها را من دلال‌های فرهنگی می نامم، و گاه نیز باید گفت، دستکاری کنندگان ایدئولوژیک فرهنگ، اما هرگز نامشان را با رشد فرهنگ همراه نمی‌کنم. همان آدم‌هایی که جوانان و حتی مسن‌ترها را وامی دارند صرفا ترجمه‌های بی‌کیفیت از حوزه‌ها و شخصیت‌هایی که کم‌ترین شناختی از آن‌ها، از زبان مبداء و زبان مقصد ندارند منتشر و بازار را به ابتذال بکشند. و یا عرصه را برای کسانی باز بگذارند که با چسب و قیچی نظرات این و آن را به نام کتاب تالیف کنند. آن‌ها که این وضعیت و دوران پیش از آن که کتاب و نوشتن و ترجمه ارج و ارزشی دیگر داشت را شاهد بوده اند خوب می فهمند که رساندن یک کتاب چه ترجمه و چه تالیف، از لحظه تصمیم گیری تا لحظه آخری که کتاب بیرون بیاید چقدر توان و زحمت می‌خواهد، چه مبارزه‌ای با زمان و چه مبارزه‌ای با بلاهتی که همه اطرافت را پر کرده است. و در این شرایط انتشار بیش از نود اثر‌، که کمتر کسی به خود جرات خرده‌گیری‌های کودکانه درباره آن‌ها داده، کاری که استاد جلالی کرد، کاری است کارستان. این امر به نظرم فضیلت بزرگ و نخست او بود.

لینک به متن کامل در کانال نوشته های ناصر فکوهی
https://t.me/fakouhiessays/15212


Репост из: نوشته های ناصر فکوهی
#گفتگویی با #ناصر_فکوهی درباره #جلال_ستاری / #مجله_تجربه دوره جدید مهر 1400

لینک به متن کامل در کانال نوشته های ناصر فکوهی
https://t.me/fakouhiessays/15212


Репост из: چهره های زمان
Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
🎬 #چهره_های_زمان

#رضا_مافی
خوشنویس

✍️ رضا مافی همچون برادر و پدر، در شهری مردمی و پایبند به سنت‌هایش بزرگ شد و آیین‌ها را زیست. و وقتی در دهه 40 سبک سقاخانه و نقاشی‌خط‌ها از راه رسیدند، برایش آشنا بودند. او نیز همچون زنده‌رودی و پیلارام، ریشه عمیقی در فرهنگ ِمردم خویش داشت: از صنایع‌دستی تا گلدوزی و پرده‌سازی. روایت اسطوره‌ها و باورها. تا سرانجام در خوش‌نویسی آرام گرفت. و افسوس که فرهنگ ما او را در جوانی ازدست داد‌ و از گنجینه‌ای که می‌توانست برایمان به ارمغان بیاورد، محروم شد.

نگارش متن:
#ناصر_فکوهی

عکاس:
#محمد_احصایی
از مجموعه خصوصی #احسان_مافی

گوینده متن:
#مهرداد_اسکویی

موسیقی:
#بردیا_صدرنوری

گرافیک:
#پرهام_عرب

تنظیم ویدئو:
#محمد_بابایی

مدیر تولید:
#سارا_براتی

تهیه شده در :
موسسه #انسان_شناسی_و_فرهنگ
موسسه فرهنگی و هنری #رادنواندیش
مرکز #میراث_تصویری

@Anthropology_Iran
@IIAC_AV_Productions
@Radnoandish

@Portraits_of_our_Time


Репост из: انسان شناسی و فرهنگ
سینما و تئاتر در دو دهه ابتدایی سده چهاردهم هجری شمسی

گزارش توصیفی از اخبار مرتبط با سینما و تئاتر در دو دهه ابتدایی سده چهاردهم هجری شمسی (پادشاهی رضا پهلوی) از ۱۳۰۰ تا ۱۳۱۹

فاطمه آقایی رضوانی

در این گزارش، به بررسی اخبار بازنمایی شده از سینما در روزنامه‌های دو دهه ابتدایی سده چهاردهم هجری شمسی پرداخته می‌شود. برای این کار از روزنامه اطلاعات استفاده شده است که از سال ۱۳۰۵ بطور مداوم منتشرگشته و در دسترس است. برای ۵ سال ابتدایی سده نیز از سه روزنامه شفق سرخ، ستاره ایران و ایران آزاد استفاده شده است تا کمبود اخبار را در سال‌های ابتدایی سده و فقدان روزنامه اطلاعات در این سال‌ها جبران سازد. لازم به ذکر است که تنها اخبار مرتبط با شهر تهران و سینما-تئاتر‌های مرتبط با این شهر مورد بررسی قرار گرفته‌اند...

https://b2n.ir/p75974


#میهمان_امروز: #فاطمه_آقایی👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇


Репост из: هنر، ادبیات و موسیقی یونان معاصر
Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
Γιάννης Χαρούλης - Η ουρά του αλόγου


از کانال #فرهنگ_یونان دیدار کنید / #گیانیس_خارولیس / بهترین های فرهنگ و #موسیقی_یونان به انتخاب #ناصر_فکوهی

برای عضویت


Репост из: کتاب‌های صوتی ناصر فکوهی
#تاریخ_اندیشه_و_نظریه‌_های_انسانشناسی نوشته _ناصر_فکوهی / #نشر_نی / فایل صوتی / با صدای نویسنده /

بخش هفتاد و سوم

ادامه #هریس #محیط_شناسی_فرهنگی

دقت کنید چون این کانال خصوصی است ابتدا باید از طریق آدرس زیر عضوش شوید تا بتوانید به لینک کتاب برسید

https://t.me/joinchat/VBrLJ-yC2ZEfeMGY

لینک‌ در کانال کتاب های صوتی ناصر فکوهی
https://t.me/c/1411042087/571


ستاری آزما.docx
20.4Кб
وقتی دوباره زاده شدم! / #ناصر_فکوهی / #مجله_آزما / پاییز / #دلنوشته‌ای برای #جلال_ستاری

لینک به متن کامل در کانال نوشته‌های ناصر فکوهی
https://t.me/fakouhiessays/15203


سال‌ها پیش بود. شاید نزدیک به سی سال پیش. جوان بودم و امیدوار و خوشنود؛ تازه از اروپا بازگشته، مدرکی در جیب و مشغول به تدریس در دانشگاه تهران. از این هم خشنود بودم که دستی هم به قلم داشتم و چند کتابی منتشر کرده بودم و مقالاتی در این آن مجله روشنفکرانه؛ احساس بلاهتی که دیدن نام خود بر تکه‌ای کاغذ ممکن است به کسی بدهد، در من فراوان بود: گویی نامت وقتی به حروف تایپی نوشته می‌شد و با مرکب بر سطحی سفید و یا از آن هم مهم‌تر با اندازه‌ای بزرگ بر روی جلدی رنگی، حک می‌شد، آدمی دیگر می شدی. احساس می‌کردی: من هم برای خودم کسی شده‌ام و چرا که نه؟ من هم می‌توانم جهان را زیر ورو کنم. فکر می‌کردم: باید خوب به گرداگردم نگاه کنم؛ به نوشته‌های این و آن و به کتاب‌ها و مقالاتشان؛ باید ببینم چه می‌گویند تا فرصتی بیابم اشتباهی، ولو جزئی، از کسی سر بزند. گویی ماموریتی تازه یافته بودم که تنها از عهده کسانی که مدرک به دست از فرنگ برگشته‌اند فراهم است: اینکه به‌رغم جوانی، احترام زیادی به آن‌ها می‌گذارند روحشان را آشفته و مغزشان را آشفته‌تر می‌کند. در یک کلام: یک ابله کامل؛ یک تازه به دوران رسیده و نوکیسه فرهنگی. از همان‌ها که بعدها بسیار با ایشان برخوردم و ناچار شدم در برابرشان بایستم: راست است که بسیاری از آدم‌ها، بخش بزرگی از عمرشان را به نبرد با بلاهت‌های بخش آغازین آن می‌گذارند. و در همین دوران بود که نقدی در یکی از مجلات نیمه دانشگاهی بر یکی از کتاب‌های جلال ستاری نوشتم؛ کتابی که در آن وی از تجربه مدیریت فرهنگی‌اش پیش از انقلاب گفته و بسیار به اجزء پرداخته بود. نقدی البته نه قابل مقایسه با نوکیسه‌های امروز که بی‌شرمی و بی‌آبرویی‌ و شهرت‌طلبی‌شان که خاصل تربیت دوران جدید است و هیچ حد و مرزی نمی‌شناسد، و تنها با شناخت اندک و محدود و کم‌مایه‌شان قابل درک است، قابل مقایسه نبود. نقدی بود بسیار محترمانه اما از آدمی بسار بزرگتر از هر لحاظ از من، به بزرگی جلال ستاری، که هنوز از نزدیک نمی‌شناختمش. ایراد من در آن نقد تنها این بود که کتاب به جزئیات تاریخ فرهنگی بیشتر از کلیات آن اهمیت داده است. نقدی نادرست که بعدها خود درک کردم خُرده‌ها بسیار اهمیت بیشتری از کلیات دارند.

لینک به متن کامل در کانال نوشته‌های ناصر فکوهی
https://t.me/fakouhiessays/15203


وقتی دوباره زاده شدم! / #ناصر_فکوهی / #مجله_آزما / پاییز / #دلنوشته‌ای برای #جلال_ستاری

لینک به متن کامل در کانال نوشته‌های ناصر فکوهی
https://t.me/fakouhiessays/15203


Репост из: انسان شناسی و فرهنگ
گفتگو درباره زندگی و کار کولی‌ها
زندگی و کار کولی‌ها در گفت و گو با محسن شهرنازدار
عکس از بهار محمدیان

محسن شهرنازدار انسان‌شناس و محقق مطالعات قومی درباره وضعیت فعلی کولی‌های ایران و جایگاه و کارکرد اجتماعی آن‌ها به همشهری آنلاین می‌گوید: امروزه بخش زیادی از کولی‌ها در جامعه جذب شده‌اند و بزهکاری فقط بخش کوچکی از رفتار اجتماعی این قوم است. گفتگو با این پژوهشگر و انسان‌شناس را در ادامه بخوانید:

https://b2n.ir/y22812


#میهمان_امروز: #محسن_شهرنازدار 👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇


طبیعی است که جنابعالی شخصیت علمی چند بعدی دارید اما اگر بخواهید بزرگترین دغدغه فکری‌تان در حوزه اندیشه را بیان کنید، کدام حوزه را انتخاب می کنید و اگر امکان دارد کمی درباره این حوزه برای ما توضیح بدهید ؟
بزرگترین دغدغه فکری من، در حوزه اندیشیدن به فرهنگ و سازوکارها و روابط درونی و برونی آن است. من از این باور محوری و پایه‌ای حرکت می‌کنم که در طول یک‌صد سال گذشته ما بیشترین امکانات مادی و معنوی برای رشد و مدرن شدن خود، به معنای قرار گرفتن در مکان و جایگاهی که شایسته مردم این کشور و سرزمین است، را داشته‌ایم، اما به دلایلی اساسی نتوانسته‌ایم به حد مورد قبول برسیم: یکی از این دلایل، موقعیت سیاسی بوده که در این زمینه به شدت شاهد دخالت‌های بیرونی تهاجمی، از دخالت متفقین در جنگ جهانی اول تا دخالت آمریکا در کودتای ۲۸ مرداد و دخالت قدرت های بزرگ در جنگ عراق علیه ایران، تقویت گرایش های استبدادی و جلوگیری از رشد فضای آزاد به دلیل این دخالت ها و البته اشتباهات خودمان بوده‌ایم. این موارد بسیار مهم هستند، اما از لحاظ دغدغه نمی‌توانم بگویم برای من این موارد، اصلی بوده‌اند چون معتقد به ثانویه بودن امر سیاسی نسبت به امر فرهنگی هستم. از اینجا به دغدغه اصلی خودم می رسم و آن این است که دلیل ناکامی های ما برای رسیدن به جایگاهی شایسته این فرهنگ در جهان و ارائه خدمات و موقعیتی که مردم ما حق دارند از آن‌ها برخوردار باشند، بیشتر از آنکه سیاسی باشد، فرهنگی است.

به همین دلیل من در تمام سال های اخیر در پی آن بوده‌ام که دست به یک آسیب‌شناسی عمومی در زمینه فرهنگ بزنم. این کار نیز ممکن نبوده است مگر آنکه در کنار فعالیت های کلاسیک علمی خود، دخالت‌های اجتماعی و رسانه‌ای منظم و وسیعی داشته باشم. این کاری بسیار سختی بوده است زیرا به دلایل بی‌شمار، دانشگاه در برابر حضور در رسانه ها موضع دارد و رسانه ها نیز چندان با زبان دانشگاهی و علمی آشنا نیستند که مستقیما بتوانند از منابع علمی برای خود توشه لازم در بحث و استدلال های ضروری را بسازند. میان این دو گروه، یک بی اعتمادی بسیار سخت به وجود آمده که می توان نشانه‌هایش را در تنش و حتی تقابل میان روشنفکران و دانشگاهیان دید. من تلاش کرده‌ام یک دانشگاهی روشنفکر یا یک روشنفکر دانشگاهی باشم. و از این موضع بوده که شروع به آسیب شناسی در زمینه های مختلف فرهنگی کرده ام. البته وقتی از فرهنگ صحبت می کنم، منظورم یک حوزه محدود نیست، بلکه این امر شامل تمام جنبه های زندگی روزمره و حتی بخش‌هایی از زندگی پایه‌ای مثلا رویکردهای فلسفی و غیره نیز می شود. مسئله من آن بوده که در این صد سال چه گذشت که ما نتوانستیم از فرصت های بی شماری که پیش پایمان بود استفاده کنیم و برعکس ناچار به شکست های سختی شدیم. و پاسخ را من در حوزه فرهنگ می جویم و روش من نیز روش پژوهش تحلیلی و تفسیری و مشاهده و مشارکت در مسئله است. به عبارت دیگر دخالت در کنش اجتماعی برای شناخت، درک و تحلیل این شناخت و احتمالا ارائه راهکارهایی برای تغییر آن.

#گفتگو درباره حوزه فکری #انسان_شناسی_فرهنگی / #ناصر_فکوهی

متن کامل در وبگاه ناصر فکوهی
https://bit.ly/2VKKBdq


#گفتگو درباره حوزه فکری #انسان_شناسی_فرهنگی / #ناصر_فکوهی

متن کامل در وبگاه ناصر فکوهی
https://bit.ly/2VKKBdq


Репост из: کتاب‌های صوتی ناصر فکوهی
#تاریخ_اندیشه_و_نظریه‌_های_انسانشناسی نوشته _ناصر_فکوهی / #نشر_نی / فایل صوتی / با صدای نویسنده /

بخش هفتاد و دوم

#ماتریالیسم_فرهنگی #ماروین_هریس

دقت کنید چون این کانال خصوصی است ابتدا باید از طریق آدرس زیر عضوش شوید تا بتوانید به لینک کتاب برسید

https://t.me/joinchat/VBrLJ-yC2ZEfeMGY

لینک‌ در کانال کتاب های صوتی ناصر فکوهی
https://t.me/c/1411042087/569


Репост из: دکتر سید محسن حبیبی
بخشی از گفتگوی صورت گرفته با دکتر سید محسن حبیبی در کتاب آتشگهی در خواب آتش ها:

دکتر حبیبی: من معروفم به اینکه خوشبینانه حرف می زنم هم در دانشگاه و هم در دیگر محافل. من همیشه به آینده خوشبینم، نه آینده کوتاه مدت و ۵ ساله که گفتید، بلکه به آینده بلندمدت. با نشانه هایی که در جامعه می بینم با تمناهایی که از این سو و آن سو می آید، هم از سوی مردم عادی و هم از سوی فرهیختگان، تصورم این است که بد حالی و ناخوشی طولانی و مزمن ما در حال برطرف شدن است. یعنی تصور می‌کنم که حال شهر رو به بهبودی و خوب شدن است. چون که تمنای ارتقای کیفیت زندگی شهری در حال افزایش است و در همه آن چیزهایی که از شهرداری و مدیریت شهری طلب می شوند، رگه‌هایی از حیات مدنی در حال جوانه زدن است. ین تمناها اتفاقا کمی نیستند، تمناهای کیفی هستند. و دیگر اینکه با حضور پیوسته در شبکه های اجتماعی که اصلا جرأت نمی‌کنم بگویم شبکه مجازی چون عین واقعیت است، تمناها در حال گسترش و عمیق شدن هستند، و پژواکی روشن هستند از آنچه در زیر پوست شهر جریان دارد. بحث از محافل دانشگاهی خارج شده است، با حضور در جهان از طریق شبکه های اجتماعی، تمنای ظهور و حضور در عرصه عمومی و عرصه مدنی در حال اوج گیری است. گفتگوی برخط یا آنلاین، تمنای تماس در محیط واقعی را بیشتر و بیشتر می کند. مثلا، خانه هنرمندان پاتوق شده است چون مکانی برای ملاقات آنانی است که در شبکه های اجتماعی باهم آشنا شده اند. این مکان آرام آرام به خیابان های پیرامونی نفوذ کرده است، به خیابان ایرانشهر، به خیابان خردمند و... کافی نت ها، کافی شاپ ها دارند شکل می‌گیرند. در واقع، این تمنای عرصه عمومی و فضای تفاهم است، فضای سوم در حال شکل گیری است. این فضای سوم در آینده نه چندان دور تحقق پیدا می کند. همین الان طلیعه آن روشن است. با یک کلیک که جوانان دیپلم گرفته ای که سال ۱۳۸۰ به دنیا آمده‌اند در مجموعه تجاری تفریحی کورش جمع می شوند، حدود بیش و کم شش هزار نفر می آیند و ما نمی دانیم با آنها چکار کنیم، دست پاچه می شویم، پله های برقی را قطع می کنیم، فروشگاه را می بندیم و... وقتی با یک کلیک برای تشییع یک خواننده، تمام خیابان های تهران مملو از مردم می‌شود و حمل ونقل سريع قفل می شود، مجبوریم به آینده ای فکر کنیم که وقوع چنین رویدادهایی در آن بسیار محتمل خواهد بود و لازم است عرصه های شهری لازم فراهم آیند تا حضور همگان ممکن شود. حضور همگان يعنی پذیرش دیگری و دیگران، و این پذیرش يعني مفاهمه عمومی. یعنی تفاهم بر مجموعه ای از اصول مشترک و توافق بر فصل مشترکها. بنابراین به آینده ای ۱۰ ساله و شاید بلندمدت ۲۵ ساله خوشبین هستم ولی می دانم که تا آن موقع کاری خیلی سخت در پیش است.

بخشی از مصاحبه مندرج در کتاب آتشگهی در خواب آتش ها، به کوشش علی کیافر، صص ۳۱۴-۳۱۵

@drsmhabibi


Репост из: دکتر سید محسن حبیبی
آتشگهی_در_خواب_آتشها_فهرست_و_مقدمه_1.pdf
1.5Мб
فهرست و مقدمه کتاب آتشگهی در خواب آتش ها

@drsmhabibi

Показано 20 последних публикаций.

3 935

подписчиков
Статистика канала