جامعه‌شناسانِ ایرانی


Гео и язык канала: Иран, Фарси
Категория: не указана


کانالِ مرتبط: حسن معین - خودشناسی
https://t.me/MHMohaqeqMoein
☘️☘️☘️

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Гео и язык канала
Иран, Фарси
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


Репост из: حسین باستانی Hossein Bastani
🔻صداقت

چندی پیش عزیزی ناشناس در موضوعی تاریخی سوالاتی پرسیدند. مطالبی که در آن زمینه منتشر کرده بودم را برایشان فرستادم. مدتی بعد همان مطالب را بدون ذکر منبع در پژوهشی منتشر کردند. یک نسخه را هم برایم ارسال کردند. گفتم بزرگوار، حداقل برای خودم نمی‌فرستادی. گفتند می‌خواستم در جریان باشی.

@HosseinBastaniChannel


Репост из: توییتر چی (اخبار آنلاین توییتر)
Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
ایده پزشکیان برای برگرداندن ایران به ۹۰ سال پیش: مردم از کولر و پنکه استفاده نکنند!

پزشکیان در جلسه شورای برنامه‌ریزی کرمانشاه:
قدیم که کولر و پنکه نبود مگر ما در خانه‌هایمان در ۳۵ درجه مشکلی داشتیم؟ همین یک کار را اگر انجام بدهیم ما در کشور مشکل برق نخواهیم داشت.
😅

🔗 سیدحامد (@seyedhmd)

📲 @twittervid_bot


Репост из: حسن معین - جامعه شناسی وجودی
اسپینوزا در «رساله‌ی الهیات و سیاست» می‌نویسد: «بر این روی، هیچ کس نمی‌تواند مانع آزادی قضاوت یا اندیشیدن شهروندان، بدان‌گونه که می‌خواهند، گرددد، و همگان، به حکم حق فائق طبیعت، اختیاردار اندیشه‌های خود باقی می‌مانند.» «آزادی قضاوت» تعبیری مهم است، و هم دامنه‌ی اندیشیدن را گسترش می‌دهد و هم مفهوم آن را عمیق‌تر می‌کند؛ آن‌چه در اعلامیه‌ی حقوق بشر از آن با «آزادی وجدان» یاد شده است. شهروندان حق دارند که بنا به حکم وجدان خود آزادانه داوری کنند و میان خوب و بد فرق بگذارند. (قطعه‌ی چهارم، بخش بیستم و پایانی)

یک قرن بعد، در جریان جنبش روشنگری (یا روشنی‌یابی) بود که کانت در جستاری پرآوازه نوشت: «روشن‌نگری خروج آدمی است از نابالغی به تقصیر خویشتن خود. و نابالغی، ناتوانی در به کارگرفتن فهم خویشتن است

✔️ مطالعه بیشتر در اسپینوزا

📚 آشنایی با اسپینوزا، پل استراترن، شهرام حمزه‌ای

👀 باروخ اسپینوزا (بندیکت دِ اسپینوزا) ۲۴ نوامبر ۱۶۳۲ تا ۲۱ فوریه ۱۶۷۷ : یک، دو، سه، چهار، پنج

📚 مسئله اسپینوزا، اروین د. یالوم، زهرا حسینیان، 521 صفحه + یک، دو، سه

👀 چگونه می‌توان فلسفه خواند؟ مهدی خلجی

👀 شجاعت فلسفی، مهدی خلجی


Репост из: BBCPersian

تیم ملی فوتسال زنان ایران با پیروزی مقابل تیم میزبان چین در مسابقه رده‌بندی جام ملت‌های آسیا توانست به پیروزی برسد و علاوه بر کسب مقام سوم آسیا، سهمیه حضور در نخستین دوره جام جهانی فوتسال را هم دریافت کند.

تیم ملی فوتسال زنان ایران که در دو دوره قبل جام ملت‌های آسیا قهرمان شده بود، در این دوره در مرحله نیمه‌نهایی با شکست مقابل ژاپن از راهیابی به فینال بازماند.

مارال ترکمان، مهاجم تیم ایران کفش طلای این دوره از مسابقات را به خود اختصاص داد. او با زدن ۶ گل در این دوره از بازی‌ها، عنوان بهترین گلزن بازی‌ها تصاحب کرد.

تیم‌های ژاپن و تایلند به ترتیب مقام‌های اول و دوم جام ملت‌های آسیا را دریافت کردند.

@BBCPersian
📷 فدراسیون فوتسال زنان ایران


Репост из: عقل آبی | صدیق قطبی
Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
شعر و صدا: محمدابراهیم جعفری

.


📻این هفته در پرگار: پانزده سالگی پرگار

🔻به مناسبت پانزده سالگی پرگار داریوش کریمی را روی صندلی میهمان نشاندیم تا تعدادی از سوال‌های مخاطبان پرگار را پاسخ دهد.

@BBCPersian


🔻حسام سلامت: ما هنوز گرفتار ایده پادشاهی هستیم بعد از ۵۷ ادامه پیدا کرد. در ایده ایرانشهری، برابری دیده نمی‌شود. سنت جمهوری‌خواهی در مشروطه برای حق شهروندی بود و بر اساس نفی سلطه و مهار قدرت شاه شکل گرفت، نظریه ایرانشهری اساسا تلاش می‌کند تا از آن، مسئله‌زدایی کند و مثلا بگوید در ایران قدیم نیز مردم حق تعیین سرنوشت داشتند و رعیت نبودند. در حالی که «فره ایزدی» به این معنا بوده که شاه قدرت مطلقش را از خدا گرفته، نه از مردم و یکی از نقاط اصلی نزاع مشروطه‌خواهان با پادشاهی بوده است.

🔺شروین وکیلی: پادشاهی در ایران با دیگر کشورها متفاوت بوده. این تصور که ایران یک خودکامگی و پدرسالاری شرقی دارد، ایده شرق‌شناسانه است. ایران خودکامگی را برنمی‌تابد. به همین دلیل است که ناصرالدین‌شاه با ملکه الیزابت یا رضاشاه با هم‌عصرانش مثل موسولینی و هیتلر متفاوت بوده‌اند. ایران تنها کشوری است که در آن، پادشاهان مقتدری مثل خسرو پرویز یا قباد از سلطنت خلع شده‌اند. ایده حق الهی سلطنت، برای مصر بوده که در اروپا رواج پیدا کرده در ایران چنین چیزی نداشتیم. یک سنت پیچیده، مدون و قابل دفاع داریم که باید آن را روزآمد و بازسازی کرد.

ویدئو


Репост из: آزاد | Azad
Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
🎥 ایران چیست؟ ایرانی کیست؟

🔶 گفتگوی حسام سلامت و شروین وکیلی درباره قومیت و نظریه ایرانشهری

🔻حسام سلامت: ما هنوز گرفتار ایده پادشاهی هستیم که بعد از ۵۷ هم ادامه پیدا کرد. در ایده ایرانشهری، برابری دیده نمی‌شود. سنت جمهوری‌خواهی در مشروطه برای حق شهروندی بود و بر اساس نفی سلطه و مهار قدرت شاه شکل گرفت، ولی نظریه ایرانشهری اساسا تلاش می‌کند تا از آن، مسئله‌زدایی کند و مثلا بگوید در ایران قدیم نیز مردم حق تعیین سرنوشت داشتند و رعیت نبودند. در حالی که «فره ایزدی» به این معنا بوده که شاه قدرت مطلقش را از خدا گرفته، نه از مردم و یکی از نقاط اصلی نزاع مشروطه‌خواهان با پادشاهی، همین امر بوده است.

🔺شروین وکیلی: پادشاهی در ایران با دیگر کشورها متفاوت بوده است. این تصور که ایران یک خودکامگی و پدرسالاری شرقی دارد، یک ایده شرق‌شناسانه است. ایران خودکامگی را برنمی‌تابد. به همین دلیل است که ناصرالدین‌شاه با ملکه الیزابت یا رضاشاه با هم‌عصرانش مثل موسولینی و هیتلر متفاوت بوده‌اند. ایران تنها کشوری است که در آن، پادشاهان مقتدری مثل خسرو پرویز یا قباد از سلطنت خلع شده‌اند. ایده حق الهی سلطنت، برای مصر بوده که در اروپا رواج پیدا می‌کند، در ایران چنین چیزی نداشتیم. یک سنت پیچیده، مدون و قابل دفاع داریم که باید آن را روزآمد و بازسازی کرد.

🎞 فیلم کامل این گفتگو در یوتوب آزاد:
https://youtu.be/_Dlf7Y7xaY8

🆔@AzadSocial


▪️سه ساعت گلچین بهترین آثار پاگانینی

🔺حجم 200 MB


@rahi_be_rahaei


Репост из: حسن معین - جامعه شناسی وجودی
📣 ترامپ با حدود چهار تریلیون دلار قرارداد برگشت به کاخ سفید.

امیدوارم سنتِ خوار شمردن ثروت که هم ریشه در عرفان و تصوفِ ما داره، هم ریشه در زهد و زاهدی، و هم در شکل مدرنِ چپ‌گرایی بازتعریف ایدئولوژیک پیدا کرد، از سرمون بیفته و درک کنیم اولویت کسبِ ثروته و حتی در آرمانشهر پوچ و محال چپ (و هم در کلاهبرداریِ جدید سوسیال‌دموکراتیکِ چپ‌ها) میزان رفاه مردم بر اساس میزان ثروتیه که اون ملت داره.

میزان رفاه، میزان بهروزی مادی، میزان برخورداری از کالا و خدمات بستگی به ثروتی داره که یک ملت داره. کمال‌گرایی صوفیانه و چپ‌گرانه باعث شد راه‌های معقول و مقرون‌به‌صرفه برای کسب ثروت رو تحقیر کنیم و تا تونستیم سرمایه‌سوزی کردیم.

رقبای ما چهار تریلیون دلار قرارداد در کیف ترامپ گذاشتند و روانۀ کاخ سفید کردنش... این یعنی قدرت!

همون صوفی‌ـ‌چپ‌ـ‌چریک‌ها که ما رو به اینجا کشوندند، الان باز دارن ما رو شماتت می‌کنند که وای خاک بر سرتون! یعنی ایدئالتون بن‌سلمانه؟!

خاک بر سرتون که حتی صورت‌مسئله نوشتن بلد نیستید، چه برسه به جواب دادن! ما انقدر عقل داریم که شیفتۀ جامعۀ ارتجاعی و فرهنگ سنتی جنوب خلیج فارس نباشیم! مسئلۀ ما اینه که چرا اونها با اون جوامع سنتی موفق به این ثروت‌اندوزی شدند، و ما به خاطر صوفی‌گراییِ دنیاگریزانه و چپ‌گراییِ ویرانگر شما فرصت‌هامون رو سوزاندیم!

به جای پاسخگویی بابت شکست‌هایی که افکارتون به ایران تحمیل کرده، دائم و همیشه پشتِ تعابیرِ مبهمی مثلِ «توسعۀ سیاسی» و «آزادی سیاسی» قایم می‌شید! باشه! به خدا شمایی که حسرتِ ما رو با چماقِ «توسعۀ سیاسی» ملامت می‌کنید، همه‌تون از انتخابات آزاد می‌ترسید! همه‌تون! به این قبلۀ محمدی همه‌تون از انتخابات آزاد می‌ترسید! یعنی پشت نقابی قایم شدید که از خود اون نقاب هم می‌ترسید!


@Garajetadayoni | گاراژ


👀 جناب عبدی چرا چوب لای چرخِ استمرار جیم الف می‌گذاری؟

📣 بابک زنجانی یک بسیجی اقتصادی است

«ب‌-ز» آشناترین اسم و فامیل در دستگاه قضایی ایران است. وقتی این دو حرف کنار هم می‌آید بدون درنگ نام بابک زنجانی به ذهن می‌آید؛ کسی که بازگشت او به فعالیت‌های اقتصادی آن‌هم پس از محکومیت در یکی از بزرگ‌ترین پرونده‌های فساد مالی در ایران، توجه افکار عمومی و واکنش‌های سیاسی را برانگیخته است.

او با انتشار عکسی از دیدارش با یکی از مقامات طالبان، نشان داد که دیگر در زندان نیست و اکنون با پروژه‌هایی میلیاردی بار دیگر در اقتصاد ایران فعال شده است.

آغاز فعالیت اقتصادی آقای زنجانی و ثبت چنین قراردادی باعث طرح سوالاتی در محافل سیاسی و حقوقی شده است.

مرور اخبار سال‌های گذشته نشان می‌دهد که عده‌ای از نزدیکان حکومت بابک زنجانی را «قهرمان ملی و قهرمان دور زدن تحریم‌ها» می‌دانستند.

اما وقتی او روانه زندان شد هیچ جریان سیاسی از او حمایت نکرد و منتقدانش او را «ابربدهکار نفتی»، «شیاد»، «حقه‌باز» و «فاسد» می‌خوانند.

میان دو توصیف، او خودش را «بسیجی اقتصادی» می‌داند و معتقد است اتهام او فساد نبوده و «ابهامات اقتصادی» بوده است.


6 Hours Mozart for Studying, Concentration, Relaxation
(Piano)


▪️۶ ساعت موسیقی موتزارت برای مطالعه، تمرکز، آرامش



@rahi_be_rahaei




Репост из: BBCPersian
Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
‌🔻ویدیویی از نگینه امانقلوا، خواننده تاجیک، در تخت جمشید منتشر شده است که او را بدون حجاب اجباری و در حال خواندن ابیاتی از دفتر اول مثنوی معنوی مولانا نشان می‌دهد در حالیکه از این مکان باستانی در حال بازدید است.

به دلیل ممنوعیت خواندن زنان در ایران، بسیاری از خواننده‌های زن اجازه برگزاری کنسرت ندارند اما در شبکه‌های اجتماعی ویدیوهایی از خواندن خود منتشر می‌کنند.

حکومت ایران بارها سعی کرده است که با بازداشت یا بستن صفحات اجتماعی این خوانندگان، از فعالیت‌های آنها در فضای مجازی نیز جلوگیری کند. ‌

تاریخ ضبط این ویدیو مشخص نیست.
@BBCPersian


Репост из: حسن معین - جامعه شناسی وجودی
دیروز با جمعی از یاران موافق رفته بودیم دشت آزو پای دماوند. جهان مست و زمین مست آسمان مست ولی از بدحادثه در تمام طول راهپیمایی نه تنها موبایلم آنتن می‌داد، که به شبکۀ 4G و VPN هم مزین بود و وکیل و معاملات ملکی و شرخر و صراف یکی پس از دیگری زنگ میزدن و وویس میذاشتن. یاران موافق داشتن از مبارزه و محاربه و گذرنامه‌های توقیف‌شده و دوران حبس و جریمۀ تَرک فعل می‌گفتن و من داشتم معامله جوش می‌دادم و تخفیف می‌گرفتم و ارز آب می‌کردم. طوری که مجبور شدم چندصد متری ازشون فاصله بگیرم تا صدای گوش‌آزارم رو مخشون نره، گرچه به دشت و تپه‌های دل‌گشا که رسیدیم و بساط پیک‌نیک رو که پهن کردیم متوجه شدم کار از کار گذشته؛ اون گفت «حاج‌آقا، پروانه خوب حرفی میزدا، آدما هر ده سال یه‌بار پوست میندازن، تغییر میکنن، اصلا یه آدم دیگه میشن» و اون‌یکی طوری نگاه می‌کرد که یعنی این‌جا نشین، پاشو برو واسه خودت یه تپۀ دیگه پیدا کن. امروز که به روال هر روز داشتم از خودم می‌پرسیدم چرا این‌طوری شد و این شمایل ناآشنا و غریب خودم رو برانداز می‌کردم ناگه دچار یک دژاووی معکوس شدم؛ انگار قبلا جایی دیده باشمش. گشتم و در ایمیل‌هام به تاریخ ۱۵ فروردین ۹۱ پیداش کردم، این رو وقتی نوشته بودم که من هم به گذرنامه نداشتن و یک‌لا قبا بودن مفتخر بودم و جام هنوز روی همون تپه بود. فکر کنم هدف از بازنشرش عذرخواهی به‌خاطر رفتار دیروزم باشه و بگم بابا به خدا من هم از شمام:

دوستی دارم محترم و فرهیخته و البته قدری درویش مسلک. در همۀ این سال‌ها که می‌شناسمش زندگی سالمی کرده و سرش همیشه به کارش بوده و جاده خاکی نرفته. چند روز قبل که به صرف چلوکباب نوروزی دیدمش و از حال و روزش پرسیدم جوابی شنیدم که برایم شگفت بود؛ گفت دلال شده. گفت چند ماه پیش پولی به دستش رسیده و وقتی می‌خواسته آن را ببرد بگذارد بانک و اولین حساب سپرده‌اش را باز کند دوستان خیرخواه توصیه کرده‌اند که در این شرایط بد اقتصادی و تورم، حساب سپرده چرا؟ پولت را یا دلار کن یا سکه یا فلان اوراق یا فلان سهام... او هم اول با اکراه ارز خریده و بعد سکه فروخته و از آنجا که آدم متمولی هم نیست نگرانی این به قول خودش چندغاز کم‌کم خواب و خوراکش را گرفته و کار و زندگی‌اش را تعطیل کرده تا بالاخره شده یک پا دلال. او حالا داشت به من می‌گفت که وقتی کلماتی مثل تورم و نرخ بهره از توی ستون‌ روزنامه‌ها بیرون می‌روند و می‌آیند سراغ روزمرگی‌ات چقدر ترسناک‌اند و من هم مراقب باشم تا مبادا مسیری را بروم که روزگار پیش پایم می‌گذارد و پندش را با این بیت کامل کرد: «ما را درون کشید، آن نم که بود قطره شد و قطره جوی آب، وز آب جو گذشت به توفان جنون کشید.»

حالا این روزگار، راه که نه کوره راهی پیش پای من هم گذاشته که نمی‌دانم با آن چه کنم. بیش از یک سال است که گذرنامه‌ام بدون هیچ توضیحی توقیف شده و در طول این مدت پیگیری‌هایم بی‌حاصل بوده. تا دیروز که بالاخره وقتی خودم برای پیگیری ماجرا مراجعه کردم توضیحی مختصر به من داده شد و به قول خبررسان اتفاقی که نباید می‌افتاد بالاخره افتاد و حکم صادر شد. می‌پرسم کِی؟ می‌گوید حدود شش ماه قبل دادسرای عمومی انقلاب اسلامی اوین حکمی برایم صادرکرده به فلان شماره و این حکم در فلان تاریخ به تایید معاونت قضایی دادستانی کل کشور هم رسیده. می‌پرسم کو حکم؟ می‌گوید برو اوین که حکمت رو بهت ابلاغ کنند. دم در اوین رسید گذرنامه‌ام را نشان سرباز می‌دهم. اول می‌گوید با این که نمی‌تونی بری تو و بعد می‌پرسد شما پسر آقای کیارستمی هستی؟ می‌گویم هستم. می‌گوید بذار ببینم چی‌کار میتونم برات بکنم و بالاخره کارم را راه می اندازد و مرا می‌برد پیش قاضی پرونده. قاضی می‌گوید اول هفتۀ آینده برگردم. موقع بیرون رفتن سرباز می‌گوید به بابا سلام برسان.

الغرض: بنده آدم سیاسی نیستم (برای تعریف آدم سیاسی به تعریف احمدرضا احمدی بسنده می‌کنم که می‌گوید من که می‌دونم کارم با چَک دوم تمومه چرا کار سیاسی بکنم؟) تا امروز هم سعی کرده‌ام با مسئلۀ گذرنامه‌ام مثل یک کار اداری معمولی، با پیگیری پیوسته و صبوری و حوصلۀ فراوان برخورد کنم. دوستان سرد و گرم چشیدۀ خیرخواه اما از سر صبح می‌گویند «دیدی گفتیم اگه سروصدا نکنی اوضاع خراب‌تر میشه؟» و دستورالعملی را که در طول یک سال گذشته پیش پایم گذاشته‌اند یادآوری می‌کنند که خلاصه‌اش همان دادار دودور است. دستورالعملی کسل‌کننده که حتی از ایستادن در صف صرافی هم حوصله سربرتر است. داستان دوستانی هم که در این صف‌ها ایستاده‌اند انقدر شبیه به هم و تکراری است که برای آدم (برای حذر از سوتفاهم بگویم برای من) نای ایستادن نمی‌گذارد، حتی اگر عاقبتش نوبل صلح باشد. ما را چه درون کشید؟ تورمی که دوست درویش مسلک را دلال کرد و توهمی که بنده را فعال سیاسی و نامۀ سرگشاده نویس. آن نم که بود قطره شد و قطره جوی آب، وز آب جو گذشت به توفان جنون کشید.


🎧 به عمل برخیزیم، تغییر کنیم و تغییر دهیم!

🎤 مرحوم ابوالحسن بنی‌صدر - نهم آذر ماه ۱۳۹۷

🔍 خطر گسترش گرایش‌های راست افراطی در غرب و تاثیرش بر ایران | مصاحبه با رادیو عصرجدید

‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌💠 خطر حمله نظامی به ایران، دوباره تشدید شده است
🆔 @ABanisadr




👀 روحانیت پرستی!!

🎤 مصطفی ملکیان

@rahi_be_rahaei


Репост из: انسان خداگونه
Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
✅ فوتبال کثیف و مرگ اخلاقیات در ایران

🔸امروز بازی فوتبال استقلال با سپاهان یک آبروریزی کامل و روز مرگ اخلاق و جوانمردی در فوتبال بود استقلالی‌ها چند نفر می‌ایستند تا سپاهانی‌ها راحت گل بزنند.  گلها را ببینید که چگونه بازیکنان استقلال هیچ مزاحتمی برای بازیکنان سپاهان ایجاد نمی کنند. اگر نیمی از مردم ایران را استقلالی و نیمی دیگر را پرسپولیسی بدانیم عمل ناشرافتمندانه و ناجوانمردانه بازیکنان و کادر فنی استقلال تقریبا مورد تایید قریب به اتفاق هواداران آن یعنی نیمی از مردم ایران است که یک فاجعه اخلاقی محسوب می‌گردد. تا وقتی چنین روحیه داریم که بازی جوانمردانه نمی کنیم تا حالا که ما نتیجه دلخواه را نگرفته‌ایم رقیب اصلی ما نیز نتواند جایگاه مناسبی پیدا کند و باخت به یک رقیب درجه دوم را بر پیشی گرفتن رقیب درجه یک ترجیح می دهیم و اخلاق را فدای امیال می‌کنیم. نکته مهم اینکه پرسپولیس هم در شرایط مشابه احتمالا همینکار را می کرد.

🔸دو پرسش مهم اینست که آیا چنین مردمی لیاقت عدالت، توسعه، رشد، حکومت شایسته، پاک، مردم محور و نافاسد را دارند. آیا چنین فوتبال کثیفی اگر نباشد بهتر نیست ؟

https://t.me/homo_deuus 


Репост из: زنان و مسائل اجتماعی ایران
🔹 گفت‌وگو با رکنا در روز جهانی خانواده

◽️دکتر فاطمه موسوی ویایه، جامعه‌شناس و پژوهشگر حوزه خانواده، در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی رکنا، به مناسبت روز جهانی خانواده، نگاهی جامعه‌شناختی و تحلیلی به تحولات خانواده در ایران و جهان انداخته و وضعیت کنونی، نگرانی‌های سیاست‌گذاران، و نقش نهاد دولت در تنظیم سیاست‌های جمعیتی و خانوادگی را بررسی کرده است.

◽️موسوی ویایه گفت: « تغییرات ناشی از مدرنیته، تحولات اقتصادی، روندهای جهانی و تحولات اجتماعی، همگی باعث شده‌اند که خانواده سنتی پدرسالار و گسترده، دیگر کارایی گذشته را نداشته باشد. اما باید توجه کنیم که این دگرگونی به معنای «فروپاشی خانواده» نیست بلکه به معنای «تغییر شکل و تنوع اشکال خانواده» است. خانواده‌ها به دلیل تغییر در الگوهای ازدواج و انتظارات جدید از زندگی مشترک، شکننده‌تر شده‌اند. سطح باروری کاهش پیدا کرده، تعداد فرزندان در خانواده‌ها کمتر شده. مهاجرت، بالا رفتن سن جمعیت، افزایش طول عمر، همه این‌ها پیامدهایی دارند. یکی از پیامدهای کمتر دیده‌شده، کاهش روابط خویشاوندی است.

◽️وی افزود: یکی از مهم‌ترین توصیه‌ها این است که دولت‌ها باید انواع مختلف خانواده را به رسمیت بشناسند. باید خانواده‌ای که تصمیم دارد فرزند نداشته باشد را هم به رسمیت شناخت. باید خانواده‌ای را که فقط یک فرزند دارد، یا خانواده‌ای که به دلایل گوناگون تک‌والد است، به رسمیت شناخت. ما همچنین با نوع جدیدی از خانواده مواجه هستیم که به آن خانواده مرحله دوم گفته می‌شود. زن و مردی که هر دو سابقه ازدواج دارند و اکنون با فرزندان‌شان از روابط قبلی، تشکیل خانواده جدیدی داده‌اند. روابط درون این خانواده‌ها بسیار پیچیده است. فرزندان طلاق باید در این خانواده‌ها زندگی کنند و ما هنوز هیچ سیاست‌گذاری مشخصی برای حمایت از این کودکان نداریم. سیاست‌های ما معمولاً حول کاهش طلاق می‌چرخد. ما تلاش می‌کنیم با سخت کردن شرایط قانونی، طلاق را کم کنیم. اما این کار فقط به افزایش طلاق عاطفی منجر می‌شود.

◽️وی در خصوص بحث رشد جمعیت و گمراهی‌هایی که در این زمینه مطرح می‌شود گفت: اگر روند ۱۵۰ سال گذشته جمعیت ایران را بررسی کنیم، می‌بینیم که این روند کاملاً منطبق با تغییرات جهانی بوده. در سال ۱۳۰۰، جمعیت ایران حدود ۱۰ تا ۱۲ میلیون نفر بود و جمعیت جهان کمی بیش از یک میلیارد. سهم ایران از جمعیت جهان حدود یک صدم بود. اکنون که جمعیت جهان نزدیک به ۹ میلیارد شده و ایران هم نزدیک ۹۰ میلیون نفر است، نسبت‌ ما باز هم حدود یک‌صدم جمعیت جهان است. بنابراین تغییرات ما، در چارچوب تحولات جهانی است. مشکل ما، نه در روند کلی، بلکه در اعوجاجات کوتاه‌مدت است.

◽️در دهه شصت، ما شاهد یک جهش شدید جمعیتی بودیم؛ همان بیبی‌بوم پس از انقلاب و در دوران جنگ. این جهش، دولت را وادار کرد که در دهه‌های بعد، مدارس، دانشگاه‌ها، اشتغال و خدمات را برای این نسل تأمین کند. اما حالا، همان نسل در دهه‌های ۱۴۲۰ و ۱۴۳۰ به سالمندی می‌رسد و نیازهای درمانی، مراقبتی و اقتصادی این جمعیت سالمند، برای کشور چالش‌های بزرگی ایجاد خواهد کرد.

◽️موسوی ویایه ادامه داد: در موضوع سن ازدواج هم، ما با اعوجاج‌های شدید مواجه هستیم. میانگین سن ازدواج زنان در ایران حدود ۲۳.۵ سال است. اما این رقم میانگین، واقعیت‌ها را پنهان می‌کند. در استان‌هایی مانند سیستان و بلوچستان و خوزستان، با پدیده کودک‌همسری و کودک‌مادری مواجه‌ایم. در مقابل، در شهرهایی مثل تهران و اصفهان، شمار زیادی دختر مجرد بالای ۳۰ سال داریم. سیاست‌گذاری‌ها باید جامع باشند؛ به‌گونه‌ای که سن ازدواج در مناطق محروم بالا برود و در کلان‌شهرها کاهش پیدا کند.

◽️وقتی وضعیت اقتصادی دچار بحران می‌شود، کارکرد خانواده تحت تأثیر قرار می‌گیرد. در گذشته، مرد نان‌آور بود و زن نقش مراقبتی داشت. اما اکنون خانواده دیگر بنگاه اقتصادی نیست؛ مصرف‌کننده است و یک نان‌آور برای اداره خانواده کافی نیست. هزینه‌های مسکن و آموزش فرزندان آن‌قدر بالاست که زن نیز باید شاغل باشد. در اروپا، سیاست‌های خانواده بر محور تعادل میان اشتغال زنان و نرخ باروری تنظیم شده است. مهد کودک، مرخصی زایمان برای مردان، یارانه‌های فرزندآوری، همه در خدمت ایجاد تعادل میان کار و فرزند هستند. ما هم باید از این سیاست‌ها درس بگیریم. باید بپذیریم که نهاد خانواده در حال تغییر است؛ و این تغییر، نه تهدید، بلکه واقعیتی است که اگر درست مدیریت شود، می‌تواند به فرصت تبدیل شود.

متن کامل گزارش
.

Показано 20 последних публикаций.