جامعه‌شناسانِ ایرانی


Гео и язык канала: Иран, Фарси
Категория: не указана


کانالِ مرتبط: حسن معین - خودشناسی
https://t.me/MHMohaqeqMoein
☘️☘️☘️

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Гео и язык канала
Иран, Фарси
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


Репост из: از زبانِ ذَرّه / ایرج رضایی
تبارشناسی کِشاکش‌ها

آنچه از تبارشناسی کشاکش‌هایِ مذهبی و معرفتی در تاریخ ایران، برمی‌آید، نشان از سرکوبی وسیع و هماره مستدام، از دوران ساسانی تا روزگار سیطرۀ برخی سلاله‌های مسلمان دارد. این مسئله را می‌توان عدمِ تساهلِ دینی و فکری نهادینه‌شده دانست که شگردِ رویارویی با اندیشه را در تاریخ اجتماعی ایران متعین می‌کند. امری که خود را به شمایل نمادین در تمایز میان پرسشگری‌هایِ بی‌امانِ افلاطون و هم‌اندیشانش از یک‌سو و جدال‌های بی‌پایانِ ایشان بر سر تعریف فضیلت از دیگرسو و رساله‌های شایست‌نشایست (معروف و منکر) زرتشتی و درنهایت خدای‌نامه‌های عصر ساسانی به‌مثابۀ برساخت‌های ایدئولوژیک یک امپراتوری تمرکزگرا و یگانه‌انگار و اخلاق‌نامه‌های دورۀ اسلامی از قابوس‌نامه تا کیمیای سعادت غزالی، چونان باوربنیادهای یک جامعۀ تک‌پایه و تک‌آوا فرانمود می‌کند. این دگراندیش‌ستیزی، از کرتیر تا به روزگار ما، یگانه بُعد به‌درستی پایندۀ تاریخ فرهنگ ایران است که با لایه‌های تقلید از مناسبات دین‌خویانه و اعتراض علیه آنها، بی‌فاصله‌گیری معرفتی از موضوع مخالفت، به شکلی خام و عقیم از فرهنگ انجامیده که درنهایت در مصاف با مدرنیته، به پیکره‌ای نیمه‌جان مبدل می‌شود.

▪️یک هزاره کشاکش (سیری در تاریخ فرهنگ ایران): دکتر امیرحسین ابراهیم، نشر اریش، درآمد کتاب، ص 9.

@irajrezaie


غزه بازسازی نمی‌شود تا....

ترامپ می‌گوید نوارغزه به "معنای واقعی کلمه" ویران شده است و بخش زیادی از ساکنان آن باید در نقاط دیگری اسکان داده شوند!
منظور ترامپ روشن است. از نظر او شدت ویرانی نوارغزه امکان بازسازی تمام ویرانی‌ها را از بین برده و بنابراین بخش بزرگی از جمعیت آن باید در کشورهای عربی بخصوص اردن و مصر ساکن شوند.
پیش از این هم برخی از مقام‌های اسرائیلی گفته بودند که جمعیت نوار غزه بیش از حد متراکم است و برای رفع "مشکلات امنیتی" ناشی از تراکم ،باید جمعیتش به شدت کاهش یابد. بن گویر و اسموتریچ هم همواره تشویق فلسطینی ها برای ترک "داوطلبانه" نوار غزه و کرانۀ باختری را بهترین سیاست برای "حل مسئلۀ فلسطین" معرفی کرده‌اند!
در واقع نتانیاهو کاملاً عامدانه نوارغزه را به ویرانه تبدیل کرد تا پس از خاموش شدن شعلۀ جنگ، فلسطینی‌ها راهی جز مهاجرت و یا اسکان در برخی کشورهای عربی پیش رو نداشته باشند.
واضح است که بسیاری از خانواده‌ها امکان و طاقت زندگی در یک خرابۀ کامل را برای سال‌های طولانی ندارند و نمی‌توانند تا آخر عمرشان منتظر بازسازی خانه و محله و شهرشان بمانند. از این رو وقتی به آنها پیشنهاد دریافت مقداری غرامت و زندگی در یک خانۀ آماده در نقطه‌ای دیگر از جهان ارائه شود، "داوطلبانه" "مجبورند" آن را بپذیرند!
جنگ غزه تنها ویرانی نوارغزه نبود، به نوعی ویرانی "آرمان فلسطین" هم بود!


✍️ احمد زیدآبادی


🔊فایل صوتی پادکست الا | پادکست گفت و گو با استاد ملکیان با عنوان «قصه زندگی من| بخش اول»


👀 شواهدِ نحس بودنِ دولتِ رئیسی

✍️عباس عبدی - ۶ بهمن ۱۴۰۳


🔘دو اتفاق بسیار مهم دوره آقای رییسی، اعتراضات ۱۴۰۱ و فساد ۳٫۷ میلیارد دلاری چای دبش بود. به نظر می‌رسد که فساد چای دبش در مقایسه با اعتراضات، خیلی غیر منتظره‌تر بود. با توجه به اقداماتی که در تابستان آن سال در مواجهه با پوشش زنان کرده بودند، آن را قابل پیش‌بینی می‌نمود، ولی فساد مذکور در ذهن نمی‌گنجید. 

🔘اول به این دلیل که اقتصاد ایران و ارزهای دولتی در یک تنگنای عجیبی قرار داشت، پس دستور پرداخت ارز باید خیلی سخت‌گیرانه می‌بود. برای نمونه یکی از مهم‌ترین برنامه‌های آن دولت که منابع بزرگ مالی کشور را صرف آن کردند، سیاست فرزندآوری بود. اجرای این برنامه مستلزم تأمین احتیاجات نوزادان از جمله شیر خشک بود. ولی در مقطعی از آن دولت، شیر خشک کمیاب شد، چون ۶۰ میلیون دلار ارز برای واردات آن تخصیص نیافته بود. در چنین فضایی نه ۲ و ۳ برابر بلکه ۶۲ برابر این رقم را برای واردات چای و ماشین‌آلات آن اختصاص دادند که باور کردنی نیست. آن هم وارداتی متقلبانه که در عمل چیز مهمی وارد نمی‌شود. 

🔘دوم؛ آقای رییسی برای رسیدن به پاستور برنامه مبارزه با فسادی را در قوه قضاییه آغاز کرده بود که در قالب دادگاه‌های ویژه مبارزه با فساد اقتصادی و فراتر از قوانین جاری عمل کردند و چند نفر را با سر و صدای فراوان اعدام نمودند و بقیه را به زندان‌های طولانی‌مدت محکوم کردند، البته بعداً و در رسیدگی‌های دقیق و قانونی تعدادی از این احکام نقض شدند. بنابراین تصور می‌رفت که چنین شخصی در دولت خود ریشه‌های فساد را نیز خشک کند، نه آنکه بزرگ‌ترین فساد اقتصادی را در همان ابتدای دولت شاهد باشیم. در دوره ریاست قضایی رییسی کلی افراد اعدام و زندان شدند ولی نوبت مدیریت خودش که شد زیر دستان و حتی وزیرش، تره هم برای امکان اعدام شدن خرد نکردند. گویی آن اعدام‌ها و زندان‌ها هیچ تأثیر بازدانده‌ای در وقوع این فساد نداشته است. 

🔘سوم؛ در تحقق این فساد بالاترین مقام وزارتخانه نیز با اتهام مواجه شده است و پس از دولت احمدی‌نژاد که مقامات بالای آن متهم به فساد و محکوم شدند، این رخدادی غیر منتظره بود که در سطح وزیر جزو پرونده باشند و حتی در مدت کوتاه وزارتش برای دومین بار متهم شود که اولی را هم محکوم و زندانی شد. حداقل می‌توانستند یک وزیر خوب و مبرا از ارتکاب جرم انتخاب کنند.

🔘با زدن دُم مار نمی‌توان آن را کُشت. مار را باید از گردنش گرفت، و الا نیش خواهد زد. بازداشت و محاکمه عوامل فساد، مثل زدن دُم مار و یا گرفتن آن از دُم است که دو باره نیش خواهد زد و بدجور هم می‌زند. فرق فساد با مار این است که اگر مار یک سر دارد، اژدهای فساد هفت سر است. باید همه سرهای آن را زد. 

🔘فقدان شفافیت و نیز نبود تناسب قدرت و مسئولیت، ضعف نهادهای نظارتی رسمی و مدنی و آزادی رسانه‌ها، فساد سیاسی، مقررات ناکارآمد و... علل و عوامل اصلی فساد است. فساد اگر از حدی بگذرد ریشه خیلی از چیزها از جمله اعتماد به حکومت‌ها را خشک می‌کند. 

🔘در این یادداشت به یکی از این عوامل که توزیع پست‌های دولتی براساس فشار غیر مسئولانه نمایندگان است می‌پردازم، جالب اینکه این مسأله تا کنون از سوی مقام رهبری نیز تذکر داده شده است، ولی ظاهراً در عمل توجه نمی‌کنند.

🔘برخی از نمایندگان مجلس مکرر دنبال فشار برای عزل و نصب مدیران استانی و مدیران عامل شرکت‌های با گردش مالی بالا هستند. خیلی صریح تهدید هم می‌کنند. البته این کار از سوی همه آنان انجام نمی‌شود، ولی نکته مهم این است نمایندگانی هم که از انجام این کار پرهیز می‌کنند، در عمل و با سکوت نسبی خود راه را برای کار آنان هموار می‌کنند. 

🔘تقریباً همه وزرا بدون استثنا با یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که مواجه هستند، خرده‌فرمایش‌های برخی از نمایندگان برای عزل و نصب‌ها است. گویی که پست‌های دولتی تبدیل به تیولداری شده است. اگر وزرا زیر بار نروند، از آنان سوال‌های مکرر می‌کنند، آنان را به کمیسیون‌ها می‌کشانند و اگر زورشان برسد، استیضاح می‌کنند و بعضا این را هم می‌گویند. در مواردی رأی اعتماد دادن را هم مشروط به چنین عزل و نصب‌هایی می‌کنند.

🔘یکی از عجیب‌ترین مواردی که خیلی صریح و علنی رخ داده است، چند ده نفر از نمایندگان به وزیر کشور تذکر دادند که بخشنامه خود در خصوص منع به کارگیری نیروهای سایر وزارتخانه‌ها در پست‌های بخشداری و فرمانداری را لغو نماید. این بخشنامه با این هدف صادر شده که نتوانند دوستان و آشنایان خود در وزارتخانه‌های دیگر را به عنوان فرماندار و بخشدار معرفی کنند، و مانع از توصیه‌های احتمالی شده است، لذا این نمایندگان خواهان لغو بخشنامه‌ای شده‌اند که هیچ ربطی به آنان ندارد!!


Репост из: موسی غنی نژاد
تقدم رفع تحریم‌ها بر قراردادهای 25 ساله

گزیده‌ای از اظهارات دکتر موسی غنی‌نژاد در گفت‌وگو با هفته‌نامه تجارت فردا

🔹 ما باید به دنبال روابط دوستانه با روسیه باشیم اما مشکل بزرگ هر دو کشور، به‌ویژه ایران، انزوای بین‌المللی به‌خصوص از نظر اقتصادی است. هر دو کشور تحریم‌های اقتصادی شدیدی را تحمل می‌کنند. متاسفانه برخی دچار این خطا هستند که دو کشور ایران و روسیه که از لحاظ اقتصادی تحریم شده و در انزوای بین‌المللی قرار دارند، می‌توانند با گسترش روابط اقتصادی‌ دوجانبه، مشکلاتشان را حل کنند. این ایده اصلاً درست نیست، چون کل روابط اقتصادی ما با دنیا متاثر از تحریم است. حتی کشوری مثل چین که طرف تجاری بسیار مهم امروز ماست، به صراحت می‌گوید تا وقتی که مشکلات ایران با نظام اقتصادی بین‌المللی که در راس آن آمریکا قرار دارد، حل نشود، روابط اقتصادی ایران و چین هم نمی‌تواند از یک حدی بالاتر برود.

🔹ما منابع مالی زیادی در چین داریم چون به این کشور نفت صادر می‌کنیم، اما آنها از طریق نظام بانکی نمی‌توانند درآمدهای نفتی ما را پرداخت کنند. نتیجه اینکه این درآمدها همانجا انباشت می‌شود و می‌ماند. مگر اینکه بخشی از آن از طریق قراردادهای تهاتری و اینکه ما کالا از این کشور وارد کنیم، برگردد. رابطه اقتصادی و تجاری بین‌المللی ما در این حد است. دست ما برای دریافت پول به صورت دلار و یورو بسته است، چون می‌گویند شما روابط بانکی در سطح بین‌المللی ندارید. هیچ بانک بین‌المللی بزرگی حاضر نیست همین ارتباط تجاری ما با چین را پشتیبانی کند. در نتیجه ما به نظام صرافی متوسل شده‌ایم. این یک تصویر غریب و نادر است که در دنیای امروز، تجارت بین‌المللی به صورت غیررسمی و از طریق صرافی انجام گیرد. با استفاده از ظرفیت صرافی‌ها و چمدان دلار و یورو نمی‌شود تجارت بین‌المللی در حجم بالا انجام داد.


🔹امروز، ایران و روسیه یک مشکل مشترک به نام تحریم دارند که نمی‌توانند آن را با یکدیگر حل کنند و نیاز به روابط موثر بین‌المللی با دیگر کشورها دارند. تصور من این است که با روی کار آمدن ترامپ در آمریکا، پوتین با او وارد مذاکره می‌شود و سر مسائلی مانند حاکمیت شبه‌جزیره کریمه، جنگ اوکراین و مسائل خاورمیانه با هم معامله می‌کنند و باعث می‌شود روس‌ها از تحریم‌های بین‌المللی خارج شوند. این وسط ما هم باید برای خودمان فکری کنیم که اگر وضعیت تحریم و انزوای اقتصادی‌ ادامه پیدا کند، با مشکلات بسیار بزرگ‌تری مواجه می‌شویم. امضای تفاهم‌نامه‌های همکاری بلندمدت با روسیه و چین به تنهایی مشکل ما را حل نمی‌کند. تحریم مشکل بزرگ و جدی ماست. تا زمانی که مسائل و مشکلات ما با نظام اقتصاد بین‌الملل و در راس آن با آمریکا حل نشود، گره مشکلات اقتصادی ما باز نخواهد شد. شعارهای دم‌دستیِ «ما می‌توانیم» و «دور زدن تحریم» پوچ و بی‌خاصیت و خالی از معناست؛ ما تا به امروز هزینه‌های بزرگی بابت این شعارها داده‌ایم و باید به‌طور اصولی مشکل را حل کنیم.

🔹به احتمال فراوان، روسیه روابط خودش را با این کشور هماهنگ خواهد کرد و به نوعی خودش را به نظام اقتصادی بین‌المللی برمی‌گرداند. ما هم باید همین مسیر را طی کنیم و به طرف حل ریشه‌ای مشکل تحریم‌های اقتصادی برویم. تا زمانی که این کار را نکنیم، متاسفانه می‌توان با قاطعیت گفت که منافع ملی ما تامین نخواهد شد. غیر از این، راه دیگری وجود ندارد.

🔹موضع روسیه یا چین در برابر مالکیت جزایر سه‌گانه به خوبی نشانگر این است که تا چه اندازه این کشورها به دنبال منافع ملی خودشان هستند. ما هم نباید منافع ملی خودمان را برای حفظ رابطه با روسیه یا برای حفظ احترامِ به چین قربانی کنیم. لازمه‌ حفظ منافع ملی این است که به‌سرعت به روابط بین‌المللی اقتصادی برگردیم.

🔹اقتصاد ایران نیازمند سرمایه‌گذاری مالی و ورود تکنولوژی جدید است. شرکت‌های بزرگِ نفت و گاز دنیا باید بیایند در ایران سرمایه‌گذاری کنند، در غیر این صورت مشکل ما حل نخواهد شد. این را باید بپذیریم و با صراحت و جسارت بگوییم تا افکار عمومی هم درک کند. اینجا دیگر آن شعار نادرست «ما می‌توانیم» جواب نمی‌دهد. توانستن در چهارچوب امکانات، سرمایه و فناوری و روابط واقعی تعریف می‌شود. ما باید شعارها را کنار بگذاریم و به طرف واقعیت‌ها برویم.



#تجارت_فردا
@tejaratefarda




Репост из: حسن معین - جامعه شناسی وجودی
👀 اقتصاد هم علم اعداد است

✍️ محمد طبیبیان

یکم. یک استاد آمار هندی داشتیم بسیار فرهیخته. نقل قولی را مطرح کرد از یک فیلسوف باستانی هند به نام آچاریا پینگالا مربوط به دو یا سه قرن قبل از میلاد که شاعر و از اولین ریاضی دانان و سازندگان سیستم اعداد و الگوهای سنجشی در اعدادمحسوب می شود.
پیوسته این گفته بیاد من مانده است. چه این که یک مبنای شگفت انگیزی را در هنر استنتاج مطرح کرد که امروزه در علوم مختلف، از جمله آمار و ریاضیات و اقتصاد، و اقتصاد سنجی و فراگیری ماشینی… تکامل یافته و قابل کاربرد است. توانی که به شما امکان می دهد سیستم های پیچیده را بشناسید بر حسب اطلاعات محدود. از آچاریا پینگالا نقل شده که در معرفی خود گفته است ‘من علم اعداد را می‌دانم، چنانکه با شمردن برگ‌های یک شاخه تعداد کل برگهای درخت را به شما می‌گویم’.

دوم. باز هم عده‌ای به فکر کشف نرخ ارز واقعی افتاده‌اند و طرح‌های معجزه آسا مطرح می‌کنند، تمرینی از بیهودگی که حد اقل چهل سال است ادامه دارد. نرخ ارز را فرد یا افراد یا سازمان و تشکیلات و بانکی تعیین نمی‌کند. بلکه این‌ها می‌توانند در آن اختلال ایجاد کنند. نرخ حقیقی را تراز تجارت خارجی، و قدرت نسبی اقتصاد داخلی همراه با درجه تلاش مردم برای نگهداری یک دارایی مطمئن و استفاده از ارز برای این منظور تعیین می کند و نرخ ارز اسمی را هم سطح تورم داخلی در مقایسه با نرخ تورم خارجی.
سوم، برخی افراد سطح تورم داخلی و خارجی را می سنجند و به درستی استدلال می کنند نرخ ارز بالاتر از مقدار انتظار است و در حد قابل ملاحظه‌ای متفاوت. دلیل آن چیست؟
چند سال پیش، در جلسه ای از جوانان متخصص، این پرسش همراه با یک پرسش دیگر از این فدوی پرسیده شد که چرا نرخ بهره حقیقی (نرخ بهره بازار آزاد منهای نرخ تورم) در ایران تا این حد بالا است. مثلاً بیش از ۱۰ درصد در حالی که با این اقتصاد وامانده باید در حد ۳ یا ۴ درصد باشد؟
جواب معلوم این که این دو پدیده یک دلیل مشترک دارد، خروج حجیم منابع واقعی از اقتصاد کشور. منظورم فقط خروج سرمایه توسط مردم نیست. این ابعاد اختلاف داستان دیگری را از حجم خروج منابع بیان می‌کند. یعنی وجود سوراخ هایی که از مردم پوشیده است و از چشم اقتصاد پوشیده نیست.
میزان آن چقدر است؟ چه میزان منابع در اینجا و آنجا و آن یکی جا و آن جای دیگر خرج شده رسماً رقمی در دسترس نیست. اما کسانی که به علم اعداد واقف هستند با شمردن برگ‌های شاخه ممکن است تقریبی از تعداد برگ های درخت بدست دهند.
سوم، برای رشد اقتصادی و رفع مشکلات برق و سوخت و نفت و اشتغال، و زیربناها…سرمایه گذاری لازم است. اگر منابع داخلی از دسترس خارج می‌شود و در مورد منابع خارجی هم نه از آن طرف تمایلی و نه از این طرف زمینه ای، پس میزان سرمایه گذاری ناچیز راه حلی برای مشکل نیست. رشد اقتصادی از کجا باید تامین شود؟
سوم، من برای جناب رئیس جمهور احساس همدردی دارم. ماجرا های اخیر سفر اهواز ایشان از وجوه مختلف تاثر انگیز است، چه اگر از دید مردم نگاه کنیم و چه از دید دولت. باید یاد آور شد که اقتصاد یک سیستم بهم پیوسته است. اگر جایی منابع مصرف یا ضایع شود درجای دیگری کمبودش ظاهر خواهد شد، نمی‌شود گفت ای مردم، یا ای اقتصاد کشور! شما به این طرف نگاه نکنید کاری هم نداشته باشید. بلکه آن طرف دیگر نگاه کنید و سعی کنید با هرچه موجود است ثمرات شگرف ایجاد کنید.
برادر جان اقتصاد علم اعداد است این طور نمی شود. باید برخی واره‌ها را بست، خاصه خرجی ها، سوء استفاده ها، رانت ها …را متوقف کرد و جریان منابع را به طرف اقتصاد مردمی جاری ساخت تا بلکه امکان تحرکی فراهم شود.
.


Репост из: احمد پورمندی
ترامپ، جمهوری اسلامی و پلان ب . گفتاری داشتم در کلاب هاوس جنم


Репост из: سیاست‌گذاری اجتماعی
Governance_2024_Salazar‐Morales_Governing_schools_in_times_of_pandemic.pdf
689.0Кб
این مقاله دربارۀ تعطیلی مدارس در دورۀ کووید-۱۹ است که در فوریۀ ۲۰۲۴ در مجلۀ Governance منتشر شده است. در این مقاله تلاش شده براساس داده‌های ۱۱۰ کشور چارچوبی نظری برای فهم تعطیلی مدارس در این دوره ارائه شود. این چارچوب دارای سه دسته متغیّر است: ۱. ظرفیت‌های سیاسی (قطب‌بندی بین نیروهای سیاسی و اعتماد خانواده‌ها به کارآمدی نظام در کنترل بحران)، اداری، و بودجه‌ای، ۲. محرک‌های تعطیلی مدرسه نظیر شرایط همه‌گیری، فشارهای اجتماعی و سیاسی برای تعطیلی مدارس، نگرانی یا نااطمینانی نسبت به کنترل شرایط بهداشتی، و وضعیت نظام درمانی، ۳. پیامدهای تعطیلی مدرسه بر یادگیری و افت تحصیلی، تأثیر آن بر اقتصاد خانواده و میزان توانایی خانواده در مواجهه با پیامدهای آن. نویسندگان تلاش کرده‌اند مسیرهای تأثیرگذاری هر دسته از متغیّرها را بر تعطیلی طولانی‌مدت و بازگشایی دیرهنگام مدارس توضیح دهند.
در ایران که جدای از دوره‌های خاصی نظیر کووید-۱۹، مدرسه روزهای زیادی به‌دلیل آلودگی هوا یا دورۀ آمادگی پیش از امتحانات و غیره تعطیل می‌شود توجه به چنین مطالعاتی برای فهم و ارزیابی بازیگران مختلف از این تعطیلی‌ها می‌تواند مفید باشد.‌
@omidi_reza


Репост из: BBCPersian
Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
🔻سرخط خبرهای جمعه ۵ بهمن ۱۴۰۳
@BBCPersian


Репост из: روز‌نوشت‌های على افشارى
ترکیدن زودهنگام حباب آرزومندان به سرنگونی جمهوری اسلامی توسط ترامپ

علی افشاری

‏🟢ترامپ یک هفته از بازگشتش به کاخ سفید نگذشته، آب پاکی را روی دست ایرانی‌های مدافع مداخله نظامی و یا سیاسی آمریکا ریخت. وی در ادامه مواضع دوران انتخاباتی‌اش نشان داد نه قصد سرنگونی جمهوری اسلامی را دارد و نه به دنبال تغییرات سیاسی در ایران است.

🟢 او فقط در نگاهی سختگیرانه‌تر و در عین حال آرزواندیشانه خواهان اعمال ملاحظات امنیتی آمریکا است.
‏تیر رضا پهلوی، سازمان مجاهدین خلق و دیگر کسانی که علنی ‌و یا پنهان به امام‌زاده ترامپ دخیل بسته بودند، بار دیگر به سنگ خورد. هم از لحاظ سیاست‌ورزی اصولی و ملی شکست خورند، هم از لحاظ تحلیل و شناخت درست از وضعیت.

🟢 بایدن هیچوقت چنین در باغ سبزی به جمهوری اسلامی نشان نداد اما برخی رسانه‌ها او را اهل مماشات نامیدند!، حال باید دید در مورد ترامپ چه می‌گویند؟
@Aliafshari52


وجهه نظر امیر را باید بدرستی بشناسیم.... امیر به عنوان متعصب شیعی در صدد برانداختن بابیه برآمده باشد. برعکس میدانیم که از ملایان دل خوشی نداشت و دیدیم که سیاست او در کاستن نفوذ علماً به کشمکش سخت دولت و روحانیت و دستگیری شیخ الاسلام و امام جمعه تبریز انجامید... واتسون مینویسد: «امیر نظام پی برده بود که هیچ اصلاح دامنه داری در ایران سر نمیگیرد مگر اینکه ذهن مردم از وحشت موهومی که از ملایان خود پرست جاه طلب ،داشتند آزاد گردد و به همین جهت میخواست از نفوذ علما بر افکار مردم بکاهد...».
اگر سرکردگان بابی مردمی خردمند بودند، تعالیم خود را بر پایۀ اصلاح دین و انتقاد از خرافات پرستی و فساد دستگاه روحانی می نهادند.

این خود زمینه مشترکی میان سیاست مترقی دولت و مسلك بابيه پدید می آورد و اگر هم بابیان از پشتیبانی معنوی امیر برخوردار نمیگردیدند دست کم از دولت او ایمن بودند، و ملایان هم قدرت برانداختن آنان را نداشتند اما راهی که بابیان پیش گرفتند ماجراجوئی و ستیزگی بود و حربه ای که در برانگیختن مردم بکار بردند همان تعصب و کهنه پرستی دینی بود

📚 امیر کبیر و ایران، فریدون آدمیت، نسخه تصویری، نسخه صوتی. صفحه 432 فایل کتاب


🎙عوامل جوانمرگی اصلاحات امیرکبیر

▫️میرزا محمدتقی‌خان امیرکبیر و اقدامات او در نزدیک به 170 سال اخیر، مورد مداقه بسیاری از مورخان، جامعه‌شناسان و سیاستمداران ایرانی و خارجی  بوده است.

▫️ایرانی که به مدد تاسیس دارالفنون قاعدتا با علوم جدیده آشنا شده بود و سرزمینی که به سبب سیاست‌های ضدفساد دولت، مانع از هدررفت سرمایه‌های خود می‌شد، صنایع داخلی و اقتصاد ایران به صورت خودبنیاد امکان رشد دربازارهای جهانی را می‌یافتند و با مراودات منطقی با قدرت‌های بزرگ می‌توانست منافع ملی خود را تامین کند.

▫️در مقابل برخی دیگر از تحلیل‌گران تاکید می‌کنند برنامه‌های امیر برای نوسازی ایران به صورتی موجب تمرکز قوا در دولت شده بود و در صورت تداوم، احتمالا این مرز پرگهر، نیم قرن زودتر یک دولت متمرکز احتمالا غیردمکراتیک، مانند آنچه در ابتدای سده چهاردهم هجری تجربه کرد، را  در سرنوشت خود مشاهده می‌کرد.

▫️درباره اصلاحات امیرکبیر و کارنامه اقتصادی او سیدحمید متقی در مجله تاریخی اکوایران میزبان مرتضی دهقان‌نژاد استاد تاریخ دانشگاه اصفهان و نویسنده کتاب «علل توسعه نیافتگی اقتصادی ایران دردوره قاجار» بوده است.

📺 @eco_voice


Репост из: روز‌نوشت‌های على افشارى
چرا در کوتاه مدت مذاکره بین ترامپ و جمهوری اسلامی ناممکن است

علی افشاری

‏🔹 فشار حداکثری ترامپ که در دوره بایدن کنار گذاشته نشد، با دیپلماسی و مذاکره منافات ندارد. هدف از نمایش چماق ‌و هویج، نشاندن جمهوری اسلامی پای میز مذاکره و توافق در چارچوب مورد نظر است.

🔹 مسائل اختلافی هم در حوزه امنیت ملی و ژئوپلتیک و ملاحظات موجودیتی اسرائیل هستند نه مطالبات مردم ایران. روبیو در جلسه سنا به صراحت گفت به دنبال توافق سخت‌گیرانه هستند. جمهوری اسلامی هم با خرید زمان، دست به عصا راه رفتن، مبهم‌گویی و نمایش مذاکره و در یک کلمه صبر استراتژیک به دنبال عبور از دولت دوم ترامپ و به قول همتی «سپری کردن» است.

🔹در دولت ترامپ هم به نظر می‌رسد که اتفاق نظر وجود دارد که ابتدا چماق و چه بسا شلاق را به کار گیرند تا از بک طرف فروش نفت ایران را تا جای ممکن کاهش دهند ‌‌و از طرف دیگر نیروهای نیابتی‌ و همسوی جمهوری اسلامی را ضعیف‌تر کنند. در این چارچوب ترامپ حوثی‌ها را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داد. فشار بر دولت‌های عراق و لبنان را هم برای محدود کردن بیشتر حشدالشعبی و حزب‌الله افزایش می‌دهد.

🔹 مذاکره مورد نظر ترامپ و کابینه‌اش، مذاکره معمول و برد برد نیست، بلکه تحمیل خواست در روشی تحقیر‌آمیز است. بنابراین با توجه به فاصله زیاد ملاحظات دو طرف، حداقل در کوتاه مدت نه گفتگوی رسمی و مستقیم انجام خواهد شد و نه معامله‌ای جوش می‌خورد، بلکه عواملی چون فرجام زورآزمائی از لحاظ تاب‌آوری جمهوری ‌اسلامی، نوع مواجهه آمریکا و چین و میزان نفوذ لابی ‌های وابسته به افراطی‌های اسرائیل در دولت ترامپ، آینده را مشخص می‌کند.
@Aliafshari52


Репост из: BBCPersian
🔻رئیس جمهور آمریکا می‌گوید امیدوار است که بحران هسته‌ای ایران بدون آنکه اسرائیل مجبور شود به ایران حمله کند حل شود.

ترامپ در کاخ سفید بعد از امضای یک رشته دستورات اجرایی با خبرنگاران صحبت می‌کرد.

خبرنگاران از او پرسیدند آیا از چنین حمله‌ای به تاسیسات اتمی ایران حمایت می‌کند که جواب داد: «من به این سوال جوب نخواهم داد» و اضافه کرد که به زودی در این باره با مقام‌های ارشد دولت صحبت خواهد کرد.

اما او اضافه کرد: «امیدوارم که این مساله بدون نگرانی حل شود. واقعا خوب خواهد بود اگر بتوان آن را بدون برداشتن آن گام اضافه حل کرد.»

دونالد ترامپ گفت: «امیدوارم ایران دست به معامله بزند و اگر چنین نکند این هم مساله‌ای نخواهد بود.»

برخی در اسرائیل بر این تصور بوده‌اند که با بازگشت دونالد ترامپ به قدرت، کاخ سفید از حمله اسرائیل به تاسیسات اتمی ایران حمایت خواهد کرد یا حتی شاید خود دست به اقدام نظامی علیه ایران بزند.

او قبلا از جو بایدن انتقاد کرده بود که چرا از اسرائیل خواسته است در واکنش به حمله ایران به این کشور با موشک‌های بالستیک، به تاسیسات نفتی یا اتمی اایران حمله نکند.

📸EPA-EFE/REX/Shutterstock

@BBCPersian


فایننشال تایمز به نقل از مقام های آمریکایی میگوید دونالد ترامپ استیو ویتکاف، که پیشتر در شکل گیری آتش بس در غزه نقش کلیدی ایفا کرده بود را مسئول پیگیری پرونده ایران کرده. این گزارش میگوید دولت جدید آمریکا قرار است پیش از افزایش فشارها بر تهران، مسیرهای دیپلماتیک را بیازماید. نشانه دیگری از شکل گیری نوعی تعامل بین واشنگتن و تهران. تیم ترامپ که پیشتر از احیای کارزار فشار حداکثری از طریق تحریم های تازه صحبت کرده بود حالا ظاهرا تاکید دارد که مسیر دیپلماسی برای جلوگیری از تقابل گسترده تر با تهران باید باز نگه داشته شود. بسیاری معتقدند ایران که پس از تحولات خاورمیانه در شرایط ضعیفی قرار گرفته در صورت توافق احتمالی، باید امتیازات زیادی بدهد. آیا جمهوری اسلامی آمادگی رسیدن به توافقی جامع با دولت جدید آمریکا را دارد؟ موضوعی که در صفحه دو آخر هفته پنجشنبه ۴ بهمن به آن پرداخته شده است📻@BBCPersian


Репост из: حسن معین - جامعه شناسی وجودی
Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
🎥 مطالعات آزمایشی شش ماهه روی هفت دانش‌آموز برای جایگزینی معلمان با هوش مصنوعی


Репост из: هفت اقلیم
کشوری گرفتار در چنبره‌ی اعدام و ترور

✍سعید معدنی

خبر شوکه کننده ترور دو قاضی مشهور دهه‌های اخیر جامعه را به بهت و سوالات زیادی فرو برده و هرکس با توجه به زیست در زیر سایه این قضات واکنش نشان می‌دهد. گروهی تسلیت می‌گویند گروهی شاد هستند و گروهی هم عقلانی می‌اندیشند و حل معضل جامعه را در ترور نمی‌بینند.

ترور این دو قاضی در ۲۹ دی ۱۴۰۳ اتفاق افتاد. دقیقا ۶۰ سال پیش چند جوان که یکی از انها محمد بخارایی نام دارد، بنا به فتوایی اسلحه بر می‌دارند و در روز اول بهمن ۱۳۴۳ حسنعلی منصور نخست‌وزیر شاه را در مقابل مجلس ترور می کنند. آیت الله خمینی تازه تبعید شده، قانون کاپیتولاسیون تصویب شده، هنوز سینه ها از اعدام نواب صفوی و سایر اعدامی‌های پس از کودتای ۲۸ مرداد که ده سالی از آن نگذشته پر از کینه است که این خشم و کینه با ترور حسنعلی منصور خالی می‌شود.

عامل اصلی ترور محمد بخارایی است. در این واقعه عده‌ای از همدستانش هم دستگیر می‌شوند.  به همراه محمد بخارایی سه تن دیگر - صادق امانی، رضا صفار هرندی و مرتضی نیک‌نژاد -  اعدام می شوند.‌ اما در این میان نام شخصی به نام اسدالله لاجوردی جوان هم ذکر می شود. ظاهرا نقشی در این ترور داشت که در سال ۱۳۴۴ به ۱۸ ماه زندان محکوم می‌شود. این لاجوردی، که بعدها نیز چند باری توسط ساواک دستگیر می‌شود، همان لاجوردی است که در سالهای آغازین پس از انقلاب اسلامی دادستان و رئیس زندان اوین می شود که بازجویی‌ها و اعتراف‌گیری‌هایش زبان‌زد جامعه است.

زمانی که محمد بخارایی در حیاط منزل شان قدم می‌زند و نگران درست انجام دادن ترور نخست‌وزیر است. برادر کوچک‌ ده ساله اش که احمد نام دارد احتمالا - به تخیل نگارنده - از پشت پنجره خانه نظاره گر حرکات برادر است. او نمی‌داند در آینده چه سرنوشت تلخی در انتظار برادر و خودش است. او نمی‌داند در این سرزمین شوم خون و اعدام و ترور، خود نیز بعدها روزی در ماه‌های بهار انقلاب اسلامی توسط دوست و همرزم برادرش به مرگ محکوم و اعدام انقلابی خواهد شد. احمد بخارایی ده- یازده ساله نگاه‌هایش بدرقه راه برادر است . محمد بخارایی می رود تا نخست وزیری را ترور کند و سپس خود نیز اعدام شود.

زمان می گذرد و در دهه پنجاه شمسی قرار داریم. دهه‌ی گروههایی با عملیات چریکی. احمد بخارایی در راه مبارزه با شاه به سازمان مجاهدین خلق که کارشان ترور است می‌پیوندد تا شاید انتقام خون برادرش محمد بخارایی و همه کشته شدگان دوره پهلوی را بگیرد. احمد زنده می‌ماند و رفتن شاه و جشن سقوط پهلوی را می‌بیند و لبخند می‌زند و خدا را شاکر است که دیگر دوره گل سوسن و یاسمن رسیده است. اما غافل از اینکه منطق کثیف تقابل ترور و اعدام در این سرزمین شوم پایان ندارد. دوباره سازمان مجاهدین خلق اعلام تداوم عملیات مسلحانه را صادر و همچون دوره پهلوی علیه نظام جدید هم به قهر و خشونت متوسل می شود. احمد بخارایی هم عضو مجاهدین خلق می‌ماند.‌

سال ۱۳۶۰ فرا می رسد او دستگیر می شود و زیر فشار بازجویان لاجوردی مجبور به اعتراف تلویزیونی می‌شود. اما این اعتراف باعث تخفیف مجازات نمی‌شود لذا احمد بخارایی به درخواست دوست و همرزم برادرش - دادستان اسدالله لاجوردی - به همراه بسیاری دیگر در آن سال‌ها به جوخه اعدام سپرده می‌شوند تا چرخه‌ی شوم انتقام تداوم یابد. لاجوردی در سال ۱۳۶۳ به خاطر شکایت از خشونت‌های بی حد و مرزش از دادستانی برکنار می شود. ۱۴ سال بعد در ۶۳ سالگی توسط دو تن از اعضای مجاهدین خلق به نام های علی اصغر غضنفرنژاد جلودار و اکبر ده‌بالایی در بازار در مقابل حجره و اطاقی ترور می شود عامل ترور هم دستگیر و بعدا اعدام می‌شود.‌ تا همچنان این چرخه‌ی نکبت ادامه داشته باشد.

با خود می گویم اگر مثلا یکصد سال پیش قانون منع اعدام در کشور ما تصویب و مجازات حبس جایگزین می شد،  شاید در این صورت از چرخه خشونت کاسته می‌شد. اگر اعدام های بعد‌ از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ افرادی مثل نواب صفوی، حسین فاطمی، مرتضی کیوان و دیگران نبود شاید شاهد کاهش انتقام‌ها و ترورها بودیم. اگر ترورها و تروریست‌ها قابل کنترل نیستند اعدام ها که دست حکومت‌هاست. حکومت ها می توانند با کاهش اعدام از تکرار بخشی از این ترورها جلوگیری کنند. شاید اگر حکم اعدام توسط رازینی و مقیسه کمتر صادر می شد، آنها ترور نمی‌شدند. شاید این فراز از نوشته را خیالی و رمانتیک بدانید ولی واقعا خیال و رمانتیسم بخشی لازم در زندگی بشر است. الان پخشان عزیزی، افراد موسوم به بچه‌های اکباتان و برخی دیگر زیر تیغ اعدام هستند. حکومت‌ها می‌توانند دور اندیش‌تر و با تامل با قضایا برخورد کنند تا شاید جلو بخش بزرگی از تولید و بازتولید چرخه خشونت را بگیرند. البته اگر عقلانیتی در میان باشد.‌

دوم بهمن ۱۴۰۳

#سعید_معدنی
#حسنعلی_منصور
#محمد_بخارایی
#ترور
#اعدام

@Saeed_Maadani


🎧 مصاحبه‌ی ولی نصر با استاد جلال متینی (۱۳۰۷-۱۴۰۳)

استاد دانشگاه فردوسی مشهد‌؛ رییس دانشگاه فردوسی مشهد‌ (۱۳۵۷- ۱۳۵۴)‌؛ ویراستار فصلنامۀ «ایران‌نامه» و ایران‌شناسی

🔶 محل و تاریخ مصاحبه: بتزدا، مریلند، ۸ سپتامبر و ۳۰ دسامبر ۱۹۸۷ / ۱۷ شهریور و ۹ دی ۱۳۶۶

🔖 عناوین اصلی مصاحبه:

پیشینۀ خانوادگی و کودکی‌؛ خاطراتی از تحصیل در دانشگاه تهران‌؛ گرایش‌های سیاسی جوانان در آن دوران‌؛ دوران تدریس در دانشگاه فردوسی مشهد‌؛ تفکرات و فضای سیاسی دانشگاه‌؛ آموزش عالی در ایران‌ و برنامه‌‌ریزی برای توسعۀ آن‌؛ خاطراتی از علی شریعتی‌؛ مشکلاتی دربارۀ اشتغال در دانشگاه فردوسی‌؛ پشتیبانی گروه‌های محلی از شریعتی برعلیه دانشگاه‌؛ عملکرد شریعتی به عنوان استاد دانشگاه فردوسی‌؛ خاطراتی از استانداران مختلف خراسان‌؛ رابطۀ دانشگاه و طبقه‌های مختلف جامعه در مشهد‌؛ خاطراتی از انقلاب‌؛ رابطۀ دانشگاه فردوسی با کشورهای همسایه با ایران‌.

🔗 لینک مصاحبه در وب‌سایت بنیاد مطالعات ایران

🎧 فایل‌های مصاحبه را در تلگرام بشنویم: یک، دو، سه، چهار، پنج.


Репост из: BBCPersian
🔻یکی از کسانی که در حال گذراندن دوران حبس برای حمله به کنگره آمریکا در سال ۲۰۲۱ پیش بود، عفو دونالد ترامپ، رئیس جمهور جدید آمریکا را قبول نکرد و گفت «ما آن روز اشتباه کردیم.»

پاملا همپفیل که با متهم شناخته شدنش به ۶۰ روز زندان محکوم شده بود به بی‌بی‌سی گفت که نباید عفوی برای کسانی که در شورش ۶ ژانویه دست داشتند در کار باشد.
او گفت: «قبول عفو به معنای بی‌احترامی به افسران کنگره، حاکمیت قانون و البته ملت ماست. من قبول کردم که گناهکار بودم و پذیرفتن عفو نیز می‌تواند به جو‌سازی و روایت دروغ آنها کمک کند.»

همپفیل که برای کاربران شبکه‌های اجتماعی با نام مستعار «مامی مگا» شناخته می‌شود، در پاسخ به شعار «بازگشت شکوه به آمریکا» که از سوی ترامپ داده می‌شود، می‌گوید من دیدم که دولت او «سعی می‌کند تاریخ را دوباره بنویسد» و من بخشی از آن نخواهم بود، «ما آنروز خطا کردیم، ما قانون را شکستیم و هیچ عفوی نباید در کار باشد.»
تصمیم ترامپ برای عفو حدود ۱۶۰۰ نفر که در ساعات اولیه ریاست جمهوری مربوط به کسانی بود که درصدد عوض کردن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ بودند.»

📸AP
@BBCPersian

Показано 20 последних публикаций.