هفته‌نامه تجارت‌فردا


Channel's geo and language: Iran, Persian
Category: not specified


کانال رسمی هفته نامه تجارت فردا
صاحب امتیاز: شرکت دنیای اقتصاد تابان
مدیر مسئول: علیرضا بختیاری
سردبیر: محمد طاهری
سایت:
Www.Tejaratefarda.com

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Category
not specified
Statistics
Posts filter


Forward from: چاو: تاریخ اقتصادی ایران
🟢روشنفکران علیه صنعت
روشنفکران چگونه توسعه صنعتی را زیر سوال بردند؟

✍️ شادی معرفتی
در عصر انفجار تکنولوژی‌های نوین، ذهن و احساس ما ایرانیان هنوز نسبت به مسئله توسعه تکنولوژیک گیج‌وگنگ و اراده و عزم ملی ما در اتخاذ یک تصمیم تاریخی برای نزدیک شدن به قدرت تکنولوژیک ضعیف است. روشنفکران، متفکران و سیاستمداران انتزاعی‌اندیش ما، که منقطع از وضعیت تاریخی و جهانی کنونی می‌اندیشند در شکل‌گیری این شرایط بی‌تقصیر نیستند. روشنفکری در ایران، کمتر دغدغه توسعه داشته و حتی گاهی در مقابل آن ایستاده و مانعی برای آن ایجاد کرده است. برخی از جریانات فکری در ایران، صرفاً بر جنبه‌های منفی تکنولوژی دست گذاشته، هرگز درنیافته‌اند دیری است که تکنولوژی به عنصری اجتناب‌ناپذیر از وضعیت ما تبدیل شده و اگر ملتی به قدرت تکنولوژیک دست نیابد، از صحنه تاریخ حذف خواهد شد و این خطری است که مردم و جامعه کهنسال ما را تهدید می‌کند. ایرانیان، به‌تبع بسیاری از روشنفکران، متفکران، روحانیون و رهبران سیاسی و اجتماعی خود، درک مناسبی از ضرورت توسعه تکنولوژیک نداشته و ندارند. اما چرا روشنفکری ایرانی علیه توسعه ایستاده است؟

در دهه‌های 1330 تا 1350، با افزایش درآمدهای نفتی، حکومت پهلوی برنامه‌های جاه‌طلبانه‌ای برای مدرن‌سازی آغاز کرد. اصلاحات ارضی، توسعه زیرساخت‌های صنعتی، و ایجاد نهادهای آموزشی مدرن از جمله این تلاش‌ها بودند. مدرن‌سازی در ایران، به‌‌رغم موفقیت‌های زیرساختی، از دیدگاه اجتماعی و فرهنگی ناکام بود. تحصیل‌کردگان ایرانی که به غرب سفر کرده بودند، با مشاهده شکاف میان اصول مدرنیته و واقعیت ایران، به این نتیجه رسیدند که حکومت پهلوی از ابزارهای غربی برای استبداد داخلی استفاده کرده است. با آغاز مدرن‌سازی حکومت پهلوی، روحانیون، روشنفکران و بدنه جامعه در مقابل آن ایستادگی کردند.

یکی از نخستین متفکرانی که اندیشه غرب‌زدگی و مقابله با صنعت و تکنولوژی غربی را مطرح کرد، سیداحمد فردید بود. از نظر فردید، انسان امروز، رشد صنعت و تکنولوژی را اصل دانسته، اما همین صنعت باعث ویرانی انسان شده و در واقع نمودی از قهر الهی است. در واقع صنعت و تکنولوژی هل من مبارزخوانی انسان‌ها با یکدیگر و با خداست، هرچند معتقد است نمی‌توان تکنولوژی را یکباره رد کرد. فردید صرفاً از منظری یکسره منفی به تکنولوژی می‌نگرد؛ «نتیجه این متافیزیک علم و صنعت است. آنچه در این علم و صنعت نیست خیر و برکت است. هرچه هست شرّ است».

نخستین، بنیادی‌ترین و مهم‌ترین مفهوم غرب‌زدگی از نظر آل‌احمد، «وابستگی به ماشین» است. از نظر وی، ما تا خریدار ماشین هستیم، فروشنده نمی‌خواهد ما را از دست بدهد، از این‌رو به اعتقاد آل‌احمد، غرب‌زدگی مشخصه دورانی از تاریخ ماست که به مقدمات ماشین، یعنی با علوم جدید و «تکنولوژی» آشنا نشده‌ایم و به جبر بازار و اقتصاد و رفت‌وآمد نفت، ناچار از خرید و مصرف کردن باشیم.

از نظر جلال «در مقابل تکنیک، ما هنوز در عصر علی‌بابا و چهل دزد هستیم و مشغول تقلید آن فرمول جادویی هستیم برای گشایش در، اما برای ما در پشت این در، جواهری نهفته است. بهتر آن است که دست از این لجبازی و عبارت جادویی برداریم. باید به درک کارکرد اصلی که گشایش در را فرمان می‌دهد دست یافت.» در واقع آل‌احمد نمی‌خواهد دیگر مصرف‌کننده باشد، بلکه می‌خواهد سازنده باشد، اما چگونه؟ او می‌گوید: «حرف اساسی این است که ما نتوانسته‌ایم شخصیت اصلی خودمان را در قبال ماشین و هجوم جبری‌اش حفظ کنیم».

انقلابیون مسلمان نیز چه از منظر غرب‌ستیزی و چه از منظر سنت‌گرایی، تکنولوژی را نفی می‌کردند و صنعت ایرانی را یکسره مونتاژ می‌دانستند. ابوالحسن بنی‌صدر یکی از مشهورترین انقلابیونی است که عقاید اقتصادی‌اش را به تفصیل منتشر کرده و در مقالات اقتصادی‌اش ادعا می‌کند که شرکت‌های چندملیتی اقتصاد کشور را به دست گرفته‌اند و «بورژوازی آلت دست دولت»، ذخیره‌های گرانقدر کشور را برای خرید کالاهای تجملی و مصرفی هدر می‌دهد و صنایع مدرن به‌ویژه صنایع مونتاژ، وابستگی کشور به غرب را بیشتر می‌کند. برای پایان دادن به این وضعیت اسفبار، ایران باید از وابستگی به غرب رها شود، به خودکفایی به‌ویژه خودکفایی در تولید مواد غذایی دست یابد، به ایجاد صنایع بومی بازگردد و در زمینه نظری «اقتصاد اسلامی» را تدوین کند.

@EconomicHistoryOfIran

#اقتصاد_ایران
#تجارت_فردا
#تاریخ_پهلوی
#روشنفکران_ایرانی
#غربزدگی
# تکنولوژی
#احمد_فردید
#جلال_آل‌احمد

📌متن کامل را در سایت تجارت فردا بخوانید.


آیا فدرالیسم برای ایران جواب می‌دهد؟

✍️ رضا طهماسبی/ دبیر تحریریه هفته‌نامه تجارت‌فردا

🔹پس از معاون اول رئیس‌جمهوری، رئیس‌ مجلس‌ شورای اسلامی هم به صورت رسمی حمایت خود را خودمختاری استان‌ها اعلام کرد. آقای قالیباف گفت:«نظر سران قوا این است که اختیارات را به استان‌ها واگذار کنیم.» رئیس‌مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه باید از تمرکز گرایی پرهیز کرد، گفت: «باید اجازه دهیم با مدیریت برنامه، استان‌ها استقلال در تصمیم‌گیری داشته باشند و اختیارات را به صورت ذاتی به آنها تفیذ کنیم.»
چندی پیش محمدرضا عارف هم گفته بود: «دولت در این دوره تا مرزها و دروازه‌های استان می‌آید و از آن به بعد، جز در حوزه‌های سیاسی، امنیتی و دفاعی، که در دولت تصمیم گیری می‌شود، استان خودش تصمیم می‌گیرد. ما در صحبت با استانداران به آنها گفتیم که آمادگی داشته باشند که پیشنهادتشان را در رابطه با واگذاری اختیارات دولت به استان‌ها، به ما بدهند البته که می‌دانیم مقتضیات هر استان با دیگری متفاوت است و مقتضیات استان مرزی که باید با کشورهای همسایه قرارداد ببندد و مراوده داشته باشد با استانی دیگر در مرکز متفاوت است. از دید دولت چهاردهم استاندار در استان ، صاحب رأی و تصمیم باید باشد و یک پارلمان کوچک در استان شکل بگیرد.» از این سخنان رئیس‌ مجلس‌ شورای اسلامی و معاون اول رئیس‌جمهوری، فدرالیسم برداشت شده و برخی معتقدند آقایان قالیباف و عارف بدون آن‌که از فدرالیسم نام ببرند، مناسبات و اصول آن را شرح داده‌اند.

🔹فدرالیسم به‌عنوان یک سیستم حکومتی، رویکردی است که قدرت را میان دولت مرکزی و ایالت‌ها یا استان‌ها، تقسیم می‌کند. در این سیستم، هر ایالت‌ها استقلال تعیین شده‌ای در اداره امور خود دارند، به‌طوری ‌که نه دولت مرکزی می‌تواند به‌طور مستقیم دستورات خود را به ایالت‌ها تحمیل کند و نه ایالت‌ها می‌توانند تصمیمات خود را به‌صورت کامل از حکومت مرکزی جدا کنند. در این نوع نظام سیاسی، کشور به بخش‌های محلی با حقوق و وظایف مشخص‌ تقسیم می‌شود. هر ایالت برای خود، مجلس و دولتی ایالتی (نخست‌وزیر) خواهد داشت. امور مربوط به ارتش و دفاعی و امنیتی و سیاست‌های کلی، به حکومت مرکزی مربوط می‌شود؛ در بقیه موارد مجلس‌های ایالتی دارای اختیارات کامل بوده و حق قانون‌گذاری در مورد امور داخلی ایالت‌ها را دارند.

🔹فدرالیسم در خیلی از کشورها نتایج خوبی به دنبال داشته اما در برخی کشورها هم فجایعی به بار آورده است. موافقان معتقدند از آن‌جا که ایران دارای تنوع قومی و فرهنگی زیادی است، فدرالیسم می‌تواند به بهبود نمایندگی و حقوق این گروه‌ها کمک کند. همچنین می‌تواند به کاهش تمرکز قدرت در مرکز و افزایش مشارکت محلی منجر شود. از سوی دیگر موافقان معتقدند فدرالیسم می‌تواند به توسعه مناطق کمتر توسعه‌یافته کمک کند، زیرا استان‌ها می‌توانند به طور مستقل تصمیم‌هایی برای پیشرفت خود بگیرند.

🔹اما مخالفان معتقدند اصلاح نظام حکمرانی مقدم بر فدرالی کردن ساختار سیاسی است. ضمن این‌که فدرالیسم ممکن است منجر به تقویت جنبش‌های تجزیه‌طلبی شود، به ویژه در مناطقی که تنش‌های قومی وجود دارد. همچنین ممکن است در اجرای قوانین بین مناطق مختلف ناهماهنگی ایجاد شود. از سوی دیگر توزیع منابع بین مناطق ممکن است چالش‌برانگیز باشد، به خصوص اگر مناطقی با منابع طبیعی فراوان و مناطقی با منابع طبیعی ناچیز وجود داشته باشند. در نهایت این‌که تغییر به سیستم فدرالیسم نیاز به تغییرات عمیق در قانون اساسی و ساختار سیاسی کشور دارد که ممکن است با مقاومت‌های زیادی مواجه شود.

🔹تجربیات کشورهای مختلف نشان می‌دهد که فدرالیسم همیشه نتیجه مثبتی در پی نداشته است. در کشورهایی مانند پاکستان، سومالی و نیجریه، مشکلات ساختاری و ناهماهنگی در اجرای این سیستم باعث تشدید شکاف‌های قومی، فساد گسترده و نارضایتی‌های اجتماعی شده است. در پاکستان، فدرالیسم نتوانست منابع را به‌طور عادلانه توزیع کند و به تقویت جنبش‌های تجزیه‌طلبانه منجر شد. در سومالی، فدرالیسم به‌دلیل ناهماهنگی در سیاست‌ها و ضعف در هماهنگی میان ایالات و دولت مرکزی، نتوانست به ایجاد ثبات سیاسی و اقتصادی کمک کند. همچنین، در نیجریه، مشکلات اقتصادی و نابرابری در توزیع منابع به‌دلیل سیستم فدرالی سبب نارضایتی و فساد شد.

پاسخ قطعی به این پرسش که آیا فدرالیسم در ایران جواب می‌دهد یا نه، وابسته به بسیاری از عوامل از جمله خواست مردم است اما برای موفقیت چنین سیستمی، نیاز به یک گفتگوی ملی جامع، طرح‌های دقیق قانونی و آمادگی برای مدیریت تغییرات اجتماعی و سیاسی بزرگ است. آیا آمادگی چنین تغییرات بزرگی را داریم؟


#تجارت_فردا
@tejaratefarda


چرا نظام فدرال برای ایران خطرناک است؟

اظهارنظرهای معاون اول رئیس‌جمهوری و رئیس‌ مجلس‌ شورای اسلامی، درباره توانمندسازی دولت‌های محلی و خود مختاری استان‌ها که آدرس فدرالیسم را می‌دهد، موجی از مخالفت‌ها را به دنبال داشته است. بزرگ‌ترین نگرانی، تقویت ایده‌های تجزیه طلبانه است در حالی که به عقیده اقتصاددانان، مشکل اصلی، بی‌دولتی است نه تمرکزگرایی.
چرا اصلاح نظام حکمرانی بر فدرالیسم اولویت دارد؟


#تجارت_فردا
@tejaratefarda


Forward from: روزنامه دنیای اقتصاد
🔹 سرمقاله امروز «دنیای اقتصاد»:

دعانویسی اقتصادی

👤 سيد‌اميرحسين ميرابوطالبي

✍️ چند سال پیش دختر جوانی در استرالیا، به نام بل گیبسون، بعد از ابتلا به سرطانی بدخیم با کنار گذاشتن درمان‌‌های مرسوم و بهره‌‌گیری از درمان‌‌های مبتنی بر رژیم غذایی، ورزش و مراقبه توانست بر سرطان غلبه کند.

✍️ داستان الهام‌‌بخشِ او موضوع یادداشت‌‌های روزنامه‌ها و مجلات شد، چهره شادابش در مصاحبه‌های متعدد تلویزیونی نور امید را در دل بسیاری از مبتلایان به سرطان زنده کرد و توصیه‌های ساده، سرراست و شفابخش او با استقبال عامه مردم و بیماران خسته از درمان‌‌های پر از درد و رنج روبه‌رو شد.

✍️ پس از آن بود که کتاب دستورهای آشپزی غذاهای سالم بل، میلیون‌ها جلد فروخت و حتی اپل در آغاز ارائه ساعت اختصاصی خود، اپل واچ، با دعوت از او برنامکی ویژه به صورت پیش‌فرض روی این محصول ارائه داد که رژیم‌‌ها و تمرین‌‌های بل گیبسون را در دسترس همه کاربران قرار می‌‌داد. همه‌چیز خوب پیش می‌‌رفت تا اینکه حقیقتی تلخ افشا شد: آن دختر جوان هیچ‌وقت سرطان نداشت و ادعاهایش از اساس دروغ بود.

✍️ آنچه این داستانک را بیش از همه به شرایط امروز اقتصاد ما مرتبط می‌‌کند افزایش روزافزون تعداد راه‌‌حل‌‌های سرراست، شفابخش و با حداقل اثرات جانبی است که افراد طرح‌‌کننده آن ادعا می‌‌کنند می‌توانند به سرعت، اقتصاد ایران یا حداقل بخش‌هایی از آن را احیا کنند.

✍️ انگار عده‌‌ای دعانویس و جادوگر دور اقتصاد بیماری که در بستر افتاده جمع شده‌‌اند و هر کدام نسخه‌‌ای برایش می‌‌پیچند.

✍️ هر چه این نسخه سرراست‌‌تر با اثرات جادویی عظیم‌‌تری باشد، توجه بیشتری را به خود جلب می‌‌کند.

✍️ اما اینکه چرا بسیاری از ما به‌‌سادگی خام ادعاهای یک دختر جوان یا این دست دعانویس‌‌های درس‌‌خوانده می‌‌شویم بخشی به کارکرد ذهن ما انسان‌‌‎ها برمی‌گردد که مختص کشور ما نیست.

✍️ آنچه کشور ما و کشورهایی شبیه ما را متمایز می‌‌کند حجم حضور دعانویس‌‌های اقتصادی و گستره توجه به ادعاهای آنهاست.

✍️ واقعیت این است که اقتصاد ما، همان بیمار روی‌‌تخت‌افتاده، از مشکلات و نارسایی‌‌های متعددی رنج می‌‌برد که درمان هر کدام احتمالا برخی مشکلات دیگر را تشدید می‌‌کند و بازیابی سلامتش مستلزم زمان زیاد و اقدامات حساب‌‌شده فراوان است.

#دنیای_اقتصاد #سرمقاله #دعانویسی #نسخه_پیچی #مشکلات_اقتصادی #اقتصاد_بیمار

کانال رسمی روزنامه دنیای اقتصاد👇
@den_ir




⭕️جایزه پولیتزر

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


⭕️غول‌های زمین
کوه‌ها چقدر در زندگی ما ارزش دارند؟

✍️آزاده چیذری / نویسنده نشریه

پنج دلیل وجود دارد که باید وجود کوه‌ها را جشن بگیریم:

1️⃣ 13 درصد از جمعیت جهان در کوهستان زندگی می‌کنند. علاوه بر تامین منابع و معاش برای 915 میلیون نفر از ساکنان کوهستان -که 90 درصد آنها در کشورهای در حال توسعه هستند و از هر سه نفر از آنها یک نفر از نظر غذایی در وضعیت ناامنی است- مزایای غیرمستقیم برای میلیاردها نفر دیگر وجود دارد.

2️⃣ بسیاری از کوه‌ها به عنوان میراث جهانی یونسکو و ذخایر زیست‌کره ثبت شده‌اند، با توجه به اینکه نقشی کلیدی در توسعه پایدار و حفاظت از تنوع زیستی دارند. کوه‌ها میزبان 25 درصد از تنوع زیستی جهان در خشکی هستند و زیستگاه گونه‌های بسیار خاصی هستند که در جاهای دیگر زنده نمی‌مانند.

3️⃣ ذرت، سیب‌زمینی، جو، سورگوم (ذرت خوشه‌ای)، کینوا، گوجه‌فرنگی و سیب -شش گونه از 20 گونه گیاهی که بیشتر غذای جهان را تامین می‌کنند- از مناطق کوهستانی منشأ می‌گیرند. بسیاری از غذاهای باارزش و با کیفیت بالا نیز به دست جوامع کوهستانی تولید می‌شود؛ مانند قهوه، کاکائو، عسل، گیاهان و ادویه‌‌ها، که معیشت را بهبود بخشیده و اقتصاد محلی را تقویت می‌کنند.

4️⃣ تقریباً یک‌سوم از جنگل‌های جهان را می‌توان در مناطق کوهستانی یافت که دارای طیف متنوعی از درختان خاص است که نمی‌توانند در مناطق پایین‌دست زنده بمانند. این درختان علاوه بر ایجاد خانه و حمایت از اکوسیستم‌های منحصربه‌فرد، نقشی حیاتی در تنظیم آب‌وهوای آن منطقه ایفا می‌کنند. آنها با جذب مقادیر زیادی آب باران، برای جلوگیری از فرسایش، رانش زمین و ریزش سنگ نیز بسیار مهم هستند.

5️⃣ بیشتر حجم آب شیرین جهان از کوه‌ها تامین می‌شود: شهرهایی مانند ملبورن، نایروبی، نیویورک، ریودوژانیرو و توکیو برای آب شیرین به کوه‌ها وابسته هستند. این آب در تولید انرژی برق‌آبی نیز حیاتی است. برخی از کشورها تقریباً به طور انحصاری به مناطق کوهستانی برای تولید انرژی برق‌آبی متکی هستند.

📌متن کامل را در سایت تجارت فردا مطالعه کنید.

#تجارت_فردا
@tejaratefarda




⭕️غرب‌ستیزی

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


🔴 صفحه اقتصادی
شانزدهم بهمن‌ماه


🎧 پادکست «صفحه اقتصادی» به مرور گزیده‌ای از مطالب «هفته‌نامه تجارت فردا» می‌پردازد.

🔹 یکی از خطراتی که رهبران و مدیران را تهدید می‌کند زندانی شدن در حبابی از دروغ‌های دلنشین و امیدوارکننده، و قطع ارتباط با واقعیات ناخوشایند است. «حباب مدیرعامل» عنوان مصاحبه‌ای در شماره 579 تجارت فرداست که در آن علت‌های این پدیده و راهکارهای مقابله با آن بررسی شده است. بخش‌هایی از این مصاحبه را در صفحه امشب خواهیم شنید.

👤«صفحه اقتصادی» را یکشنبه تا چهارشنبه، ساعت ۲۲:۳۰ با امیررضا عبدلی، در «دنیای اقتصاد» بشنوید.

#صفحه_اقتصادی

✅ کانال رسمی روزنامه دنیای اقتصاد👇
@den_ir


⭕️زیر سایه ترامپ
واکاوی چشم‌انداز خاورمیانه در گفت‌وگو با رحمن قهرمان‌پور

✍️زهرا اکبری / نویسنده نشریه

خاورمیانه وارد دوره تازه‌ای شده است و قدرت‌هایی که در گذشته در خاورمیانه نقش تعیین‌کننده‌ای داشتند، دیگر آن تاثیر را ندارند. این تغییرات تنها به عرصه سیاسی محدود نمی‌شود و در حوزه‌های اقتصادی و فناوری نیز تحولات چشمگیری در حال وقوع است. به‌عنوان نمونه، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس اکنون به‌عنوان مراکز جدید ثبات در حال ظهور هستند.

این کشورها همچنین در تلاش‌اند تا منطقه را بر اساس دیدگاه‌های خود بازسازی کنند و بر رونق، ثبات و توسعه تاکید کنند. به همین دلیل تحلیلگران بر این باورند که اگر ایران نتواند این تغییرات را درک کند، با بحران‌های جدی روبه‌رو خواهد شد.

در همین زمینه رحمن قهرمان‌پور، تحلیلگر مسائل بین‌الملل، معتقد است که بعد از پایان جنگ سرد همیشه صحبت از خاورمیانه جدید مطرح بوده اما واقعیت این است که به دلیل وقوع اتفاقات و تحولات متعدد در منطقه باید با احتیاط بیشتری از این عبارت استفاده کرد. چراکه به نظر من فقط کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس هستند که در مسیر توسعه اقتصادی گام برمی‌دارند و به الزامات این مسئله پایبند هستند. اما نکته مهم این است که این روند در سایر بخش‌های خاورمیانه یا آن چیزی که ما در مطالعات منطقه‌ای به آن می‌گوییم «زیرمنطقه»، ساری و جاری نیست.

📌متن کامل را در سایت تجارت فردا مطالعه کنید.

#تجارت_فردا
@tejaratefarda




⭕️کوه‌ها؛ قلب تپنده طبیعت و اقتصاد

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


⭕️مصیبت آب و برق
گفت‌وگو با احمد دوست‌حسینی درباره چالش‌های صنایع در تامین آب و برق

✍️مریم رحیمی / نویسنده نشریه

فقدان تامین پایدار الزامات تولید همچون آب، برق و گاز که همگی زیرساخت‌های تولیدی محسوب می‌شوند، به رکود و انقباض رشته‌فعالیت‌های صنعتی منجر شده است. صنایع نه‌تنها در شش‌ماه گرم سال با محدودیت در اغلب زیرساخت‌ها مواجه بودند و امکانات لازم را برای تولید نداشتند بلکه از پاییز امسال، با فصل جدیدی از محدودیت‌های صنعتی در بخش زیرساخت‌ها هم مواجه شدند. محدودیتی که تا پیش از این سابقه نداشت و منجر شد فعالان اقتصادی از همین اثنای زمستان، نگران اولین نشانه‌های گرم شدن هوا شوند. واقعیت آن است که خاموشی‌های غیرمترقبه پاییزی و زمستانه، احتمالاً خبر از کمبود آب و برق در تابستان خواهد داشت.

به همین دلیل هم در این پرونده به گفت‌وگو با مهندس احمد دوست‌حسینی، قائم‌مقام پیشین وزیر صنعت، معدن و تجارت نشستیم و از ایشان پرسیدیم که صنایع برای تابستان بدون آب و برق چه برنامه‌ای دارند؟

📌متن کامل را در سایت تجارت فردا مطالعه کنید.

#تجارت_فردا
@tejaratefarda




⭕️جهان آینده
گزارش آینده مشاغل 2025 چه تصویری از آینده کسب‌وکارها دارد؟

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


⭕️خاموشی در راه است
چشم‌انداز برق ایران در گفت‌وگو با محمدعلی وحدتی

✍️جواد حیدریان / دبیر تحریریه

کمبود آب و کاهش بارش در ایران از یک ‌سو و ناترازی انرژی و ناتوانی در تامین برق مورد نیاز از سوی دیگر، سبب شده خاموشی گسترده صنایع و منازل شهری در ایران موجی از نگرانی و شاید نارضایتی را به دنبال بیاورد. دولت برای مدیریت این وضعیت و کاهش منابع آب به‌خصوص آب پشت سدها برای تامین برق، تصمیم دارد با توسعه نیروگاه‌های خورشیدی و دیگر منابع تجدیدپذیر، برق خورشیدی را آرام‌آرام جایگزین برق بر پایه سوخت‌های فسیلی کند.

با این حال ایران با توجه به تابش خورشیدی بالا، می‌تواند به یکی از تولیدکنندگان بزرگ انرژی خورشیدی تبدیل شود، اما همچنان چالش‌هایی مانند نیاز به ذخیره‌سازی انرژی، محدودیت‌های جغرافیایی و توسعه زیرساخت‌های جدید و البته تحریم وجود دارد که مانع از بهره‌برداری کامل از این انرژی می‌شود.

از سویی استفاده از انرژی خورشیدی در صنعت و حمایت‌های دولت برای تشویق سرمایه‌گذاری در پروژه‌های خورشیدی، نشان‌دهنده پتانسیل افزایش بهره‌وری این انرژی است. محمدعلی وحدتی، فعال حوزه برق و مدیرعامل سابق توانیر در گفت‌وگو با تجارت فردا چشم‌انداز را با استفاده از انرژی خورشیدی مثبت ارزیابی کرده اما معتقد است تابستان پیش‌رو همچنان وضعیت بحرانی و خاموشی در راه است.

📌متن کامل را در سایت تجارت فردا مطالعه کنید.

#تجارت_فردا
@tejaratefarda




⭕️آندره شلیفر
پر استنادترین اقتصاددان جهان

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


Forward from: ✍️ محسن جلال‌پور
درباره کودکان بی‌گناهی که برای همیشه فقیر می‌مانند

مصطفی کودک با استعدادی است که به خاطر فقر از تحصیل باز مانده. علی هم وضعیت مشابهی دارد. مریم و زهرا نیز به خاطر فقر خانواده و فاصله طولانی راه مدرسه تا خانه، از تحصیل محروم شده‌اند. همین‌طور محبوبه و محمد که پدری از کار افتاده دارند و بار سنگین اداره خانواده روی دوش مادرشان افتاده است.

شما هم کودکان زیادی را در گوشه‌وکنار کشور می‌شناسید که از تحصیل بازمانده‌اند. برخی گزارش‌ها، جمعیت کودکان بازمانده از تحصیل را حدود یک میلیون نفر اعلام کرده‌اند. این در حالی است که طبق گزارش مرکز آمار، در سال ۱۴۰۱، جمعیت کودکان زیر ۱۵ سال حدود ۲۴ درصد از جمعیت کل کشور را تشکیل می‌دهد. با توجه به این که جمعیت ایران از مرز ۸۵ میلیون نفر عبور کرده است، این محاسبه نشان می‌دهد که تقریباً حدود ۲۰.۴ میلیون نفر در این گروه سنی هستند. به این ترتیب می‌توان گفت از هر 22 کودک ایرانی، یک نفر از تحصیل باز می‌ماند.

جمعیت ترکیه هم تقریبا اندازه ایران است و جمعیت کودکان زیر 15 سال در این کشور نیز حدود ۲۰ میلیون نفر برآورد می‌شود. در ترکیه 400 هزار کودک که عمدتا اهل سوریه هستند، از تحصیل محروم شده‌اند.
در عربستان این نسبت خیلی کمتر از ایران و ترکیه است اما عراق وضعیت نگران‌کننده‌ای دارد. بر اساس گزارش‌های یونیسف در سال‌های اخیر، حدود ۳.۵ میلیون کودک عراقی به دلیل جنگ، ناامنی، و فقر از تحصیل محروم شده‌اند. این تعداد شامل کودکانی است که به دلیل تخریب مدارس، جابه‌جایی‌های اجباری یا کار کودکان، به مدرسه نمی‌روند.

آمارها برای تقریب ذهن ارائه شدند و نشان می‌دهند وضعیت کودکان بازمانده از تحصیل در ایران از عراق و افغانستان و تاجیکستان بهتر است اما ترکیه و عربستان و مالزی وضعیت بهتری از ما دارند.

اما چرا این بحث را مطرح کردم؟
در مؤسسه نیکوکاری ابرار بحث‌های زیادی درباره کودکان بازمانده از تحصیل مطرح می‌شود. دیروز هم در جیرفت سخنرانی کوتاهی در جمع شماری از مسئولان داشتم و درباره روند رو به افزایش کودکانی که به خاطر فقر یا به خاطر کار و مسائل خانوادگی از تحصیل باز می‌مانند هشدار دادم. در این منطقه بیش از 6 هزار کودک از تحصیل بازمانده‌اند. این نسبت درباره دختران بسیار نگران‌کننده است و نوید بخش آینده خوبی نیست.

برای این‌که بدانیم افزایش جمعیت کودکان بازمانده از تحصیل چه نگرانی‌هایی ایجاد می‌کند، به تحقیقات اقتصاددانان مراجعه می‌کنیم.
جیمز هکمن که برنده جایزه نوبل اقتصاد است در تحقیقات خود بر این موضوع تأکید دارد که آموزش، به ویژه در سنین پایین، یکی از موثرترین ابزارها برای ایجاد فرصت‌های برابر و کاهش نابرابری‌های اجتماعی و اقتصادی است.
هکمن معتقد است سرمایه‌گذاری در سنین پایین خیلی برای کودکان و همچنین برای آینده یک کشور مهم است.

هکمن بر اهمیت سرمایه‌گذاری در دوران اولیه زندگی تاکید دارد. به گفته او، تلاش‌های آموزشی در سال‌های اولیه زندگی بازدهی بالاتری نسبت به سرمایه‌گذاری‌های آموزشی در سنین بالاتر دارد. این موضوع به خصوص برای کودکان از خانواده‌های فقیر که ممکن است دسترسی کمتری به منابع آموزشی داشته باشند، حیاتی است.
آقای هکمن نشان داده که آموزش نه تنها به توسعه مهارت‌های شناختی (سخت) مانند ریاضی و خواندن کمک می‌کند، بلکه مهارت‌های نرم مانند خودکنترلی، پشتکار، و همکاری نیز به همان اندازه مهم هستند. برای دانش‌آموزان فقیر، این مهارت‌ها می‌تواند به طور قابل توجهی شانس موفقیت در آینده را افزایش دهد.

از نظر هکمن، آموزش با کیفیت و دسترسی عادلانه به آن می‌تواند نقش مهمی در کاهش نابرابری‌های اجتماعی و اقتصادی داشته باشد. با تحصیل، دانش‌آموزان فقیر می‌توانند از چرخه فقر خارج شوند، فرصت‌های شغلی بهتری به دست آورند و به بهبود وضعیت اقتصادی خانواده‌هایشان کمک کنند.
سرمایه‌گذاری در آموزش برای کودکان فقیر نه تنها به نفع خود آن‌ها بلکه به نفع جامعه است. این سرمایه‌گذاری‌ها می‌تواند به کاهش هزینه‌های اجتماعی مانند جرم و جنایت، بهبود سلامت عمومی و افزایش بهره‌وری اقتصادی منجر شود.

در حال حاضر نرخ فقر بر اساس آمارهای رسمی، به بالای 30 درصد جمعیت ایران رسیده است. یعنی در حال حاضر از هر سه نفر ایرانی، یک نفر زیر خط فقر مطلق قرار دارد.
تداوم روند فقیر شدن جامعه ایران باعث آسیب زدن به خانواده‌های زیادی شده است. خیلی از خانواده‌ها در طول چند دهه گذشته موفق به خروج از تله فقر نشده‌اند. به عبارتی، فقر در این خانواده‌ها موروثی شده است.
کودکانی که به خاطر فقر خانوادگی نتوانند تحصیل کنند، احتمالا برای همیشه فقیر می‌مانند.
آیا نظام حکمرانی که در ابتدای انقلاب نهضت سوادآموزی راه انداخت می‌تواند بپذیرد که از هر 22 کودک این سرزمین، یک کودک برای همیشه محکوم به فقر باشد؟


☑️ محسن جلال‌پور

@mohsenjalalpour

20 last posts shown.