هفته‌نامه تجارت‌فردا


Channel's geo and language: Iran, Persian
Category: not specified


کانال رسمی هفته نامه تجارت فردا
صاحب امتیاز: شرکت دنیای اقتصاد تابان
مدیر مسئول: علیرضا بختیاری
سردبیر: محمد طاهری
سایت:
Www.Tejaratefarda.com

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Category
not specified
Statistics
Posts filter


چالش‌های صنعت و صنعتی شدن ایران

ویژه‌نامه «چالش‌های صنعتی شدن ایران» روز شنبه 15 ماه دی به عنوان ضمیمه رایگان روزنامه دنیای‌اقتصاد منتشر می‌شود.

این مطالعه که پس از کتاب «استراتژی توسعه صنعتی ایران» جامع‌ترین مطالعه درباره گذشته و آینده صنعت در ایران است، توسط دکتر مسعود نیلی و شماری از اقتصاددانان و محققان جوان در «پژوهشکده مطالعات اقتصادی و صنعتی شریف» تهیه و تدوین شده است.

همان‌‌طور که کتاب استراتژی توسعه صنعتی، سال‌هاست به عنوان کتاب مرجع شناخته می‌شود، مجموعه «چالش‌های صنعتی شدن ایران» نیز به طور قطع تا سال‌ها به عنوان مطالعه مرجع، در کتابخانه‌ها باقی می‌ماند.

این ویژ‌نامه خواندنی را روز شنبه 15 ماه دی همراه با روزنامه دنیای‌اقتصاد تهیه کنید.


#تجارت_فردا
@tejaratefarda


گروه‌های ذی‌نفع چگونه دولت‌ها را تسخیر می‌کنند؟

✍️ میترا تقی‌زاده/ تحلیلگر اقتصاد

🔹 به دنبال برخی تغییرات در سیاست‌های اقتصادی دولت و به‌طور مشخص در «مدیریت بازار ارز»، افرادی شروع به اعتراض کرده‌اند. اعتراض‌ها نه‌تنها شامل تهدید به استیضاح وزیر اقتصاد می‌شود که او را تهدید به محاکمه نیز کرده‌اند.
این اعتراض‌ها تقریباً در همه بخش‌های اقتصادی کشور وجود دارد و نشان می‌دهد تغییر در سیاست‌ها چگونه می‌تواند عده‌ای را منتفع و عده دیگری را متضرر کند.

یکی از افرادی که مخالف سیاست‌های اقتصادی دولت چهاردهم است و از قضا جزو تئوری‌پردازان دولت سیزدهم به شمار می‌رفت، در شبکه ایکس نوشته: «عده‌ای به دنبال استیضاح هستند. استیضاح مشکلی را حل نمی‌کند. قوه قضائیه به عنوان حافظ منافع مردم باید خائنینی چون همتی را به پای میز محاکمه بکشاند نه اینکه به لطف مجلس، پس از تخریب کشور، بگویند بفرمایید بروید.»

یک نفر هم در پاسخ به این تهدیدها نوشته: «یکی از دوستان می‌گفت که آقای ... در کار واردات لوازم آرایشی و بهداشتی هستند. امیدوارم ایشون تکذیب کنه و این بی‌تاب شدن‌ها ناشی از فهم اشتباهشون باشه و نه حذف اعطای رانت ارزی به واردات.»
به عقیده اقتصاددانان، آن‌کس که واردکننده لوازم آرایشی و بهداشتی است، در گذشته از طریق نفوذ به تصمیم‌گیری‌ها از رانتی برخوردار بوده که در شرایط فعلی حذف شده است و به این ترتیب خواستار بازگشت مجدد سیاست‌ها و محاکمه وزیر امور اقتصادی و دارایی شده است. تا اینجای کار مشکلی نیست و طبیعی است که گروه‌های زیادی تلاش می‌کنند تا جهت سیاست‌ها را به سود خود تغییر دهند اما اگر از این فراتر برویم و سیاست‌های یک دولت با لابی و فشار واردکننده‌های لوازم آرایشی و بهداشتی و دیگر صنوف ذی‌نفع تغییر کند، آن‌وقت پدیده‌ای رخ می‌دهد که متخصصان اقتصاد سیاسی به آن «تسخیر دولت» می‌گویند. گروه‌های ذی‌نفع فرآیند تصمیم‌سازی را به تسخیر درمی‌آورند و جهت سیاست‌ها را به سود خود تغییر می‌دهند و اقتصاد را از مسیر اصلی خود منحرف می‌کنند.

🔹اخیراً رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان اینکه با پدیده تسخیر دولت مواجه هستیم گفت: «افراد در تصمیم‌گیری‌ها نفوذ دارند و به نوعی مسیر دولت را از اجرای ماموریت خود منحرف می‌کنند و به نفع خود تغییر می‌دهند.»
در حال حاضر در تدوین سیاست خارجی با نقش‌آفرینی کاسبان تحریم مواجهیم که نفعشان در تحریم ایران است. سیاست‌گذاری صنعتی هم توسط بنگاه‌هایی به تسخیر درآمده که نفعشان در تعرفه‌های بالا و ممنوعیت واردات است. سیاست تجاری را قاچاقچیان و منتفعان اقتصاد غیررسمی تحت تاثیر قرار می‌دهند و سیاست پولی هم توسط «پانزین‌ها» به تسخیر درآمده است. تصمیم‌گیری درباره انرژی تحت تاثیر گروه‌هایی قرار می‌گیرد که منتفع قاچاق سوخت و انرژی ارزان هستند و سیاست مالی هم از سوی نهادهای بودجه‌خوار به اسارت درآمده است.

🔹محسن جلال‌پور با اشاره به اینکه اغلب تصمیم‌های دولت به سود گروه‌های ذی‌نفع و قاچاقچیان و منتفعان اقتصاد غیررسمی تمام می‌شود، گفته: «نشانه‌های واضحی وجود دارد که گروه‌های فاسد و ذی‌نفعان رانت، به فرآیند تصمیم‌گیری رسوخ کرده‌اند و به بهانه حمایت از اقشار کم‌درآمد، راهکارهای زیان‌بار را به سیاست‌گذاران پیشنهاد می‌کنند. از جمله سیاست‌های غیراصولی می‌توان به قیمت‌گذاری، سرکوب بازار، تهدید مالکیت و سرکوب آزادی‌های اقتصادی برای گسترش عدالت و کاهش فقر نام برد که در پنج دهه گذشته نتایج زیان‌باری داشته اما همچنان تداوم پیدا کرده است.»
یکی دیگر از همین سیاست‌های اقتضایی و مفسده‌آمیز، دور زدن تحریم‌هاست که در یک دهه گذشته با هدف تامین نیازهای اساسی جامعه رواج پیدا کرده و روابط میان بازیگران اقتصاد و دستگاه‌های دولتی را به‌شدت تحت تاثیر قرار داده و فساد زیادی را به کشور تحمیل کرده است.
🔹در سال‌های گذشته شرایط کشور به گونه‌ای پیش رفته که جایگاه دولت از یک نهاد سیاست‌گذار به یک نهاد اجرایی منفعل تنزل یافته و گروه‌های ذی‌نفع موفق شده‌اند به نهادهای تصمیم‌گیر و تصمیم‌ساز نفوذ کنند. در حال حاضر شکافی که میان بخش مهمی از جمعیت کشور با حکمرانی سیاسی به وجود آمده، خطرات زیادی را متوجه کشور کرده است. کم‌اثر شدن نقش دولت در تصمیم‌گیری‌ها که با گسترش دایره نفوذ ذی‌نفعان به سیاست‌گذاری تشدیدشده ناامید شدن اکثریت جامعه را به دنبال داشته است.
برخی معتقدند دولت چهاردهم فرصتی بسیار مناسب و شاید آخرین فرصت برای سالم‌سازی نظام تصمیم‌گیری از نفوذ گروه‌های ذی‌نفع است و فرصتی به شمار می‌رود که ایران از خطرهای بزرگ دور شود. آیا نظام حکمرانی، این فرصت را قدر می‌داند؟


#تجارت_فردا
@tejaratefarda


ریل گذاری لوکوموتیو رانت
سیاستگذاری چگونه به کنترل ذی‌نفعان درآمد؟


نشانه‌های واضحی وجود دارد که منتفعانِ بد کار کردنِ اقتصاد ایران به گروه‌های قدرتمند تبدیل شده‌اند و فرآیند تصمیم‌گیری را به کنترل خود درآورده‌اند. این گروه‌های ذی‌نفع سیاست‌ها را به سود خود تغییر می‌دهند، مانع اصلاحات اقتصادی می‌شوند و اقتصاد را از مسیر اصلی منحرف می‌کنند.
تسخیر دولت چه خطراتی برای جامعه و اقتصاد ایران دارد؟


#تجارت_فردا
@tejaratefarda




⭕️مسافران بی‌بازگشت
چند نفر در جاده‌های ایران جان خود را از دست داده‌اند؟

تعداد فوت‌شدگان تصادفات رانندگی در سال ۱۴۰۲ تقریباً برابر با متوسط سالانه آمار شهدا در جنگ ایران و عراق است.

بیشترین تعداد فوت در حوادث رانندگی در استان‌های ایران، در استان فارس رخ می‌دهد. مطابق با آمار پزشکی قانونی ۱۶۱۰ نفر در سال ۱۴۰۲ جان خود را در حوادث رانندگی این استان از دست داده‌اند. این مشاهده نیازمند توجه است و حائز اهمیت به نظر می‌رسد، چرا که این تعداد از آمار فوت، از استان‌های پرجمعیت‌تری مثل تهران، خراسان رضوی و اصفهان نیز بیشتر است. به‌علاوه، این پدیده تنها مربوط به سال ۱۴۰۲ نیست. در سال‌های اخیر تعداد کشته‌های تصادف در استان فارس از دیگر استان‌های کشور بیشتر بوده است.

به طور متوسط ۵درصد از کسانی که در حوادث رانندگی آسیب دیده و کارشان به پزشکی قانونی می‌کشد در کمتر از ۳۰ روز از دنیا می‌روند. این آمار در استان سیستان و بلوچستان نزدیک ۴ برابر متوسط کشوری است و فاصله آن با استان بعدی یعنی استان هرمزگان بیش از ۲ برابر است.

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


⭕️خاک عقیم
اهمیت ارزش‌گذاری اقتصادی خاک در گفت‌وگو با مجتبی پاک‌پرور

✍️جواد حیدریان / دبیر تحریریه

در یک گرم خاک با ضخامت یک میکرون، بسته به اینکه چه کانی آن را تشکیل دهد، چیزی حدود 800 مترمربع سطح وجود دارد. این عدد چیزی معادل یک زمین فوتبال است. این سطح هم آب و هم مواد غذایی را می‌تواند در خود نگه ‌دارد. این مواد غذایی بخشی درون خاک است و بخشی ماده آلی است که به خاک اضافه می‌شود.

بنابراین پیوندهایی میان این سطح یک‌میکرونی گسترده ایجاد می‌شود که گویی سفره‌ای برای ریشه گیاه پهن شده است. خاک از یکسری کانی تشکیل شده که شبیه یک ساندویچ دولایه سیلیسیوم و آلومینیوم را به هم فشرده کرده است. وقتی این دو لایه از حالت سنگی شروع به تخریب می‌کنند و دچار هوازدگی می‌شوند، ساندویچ لایه‌های سیلیکا و آلومینیوم با گذر زمان از هم باز می‌شوند و بعد عناصر غذایی که بین این دو لایه وجود دارد، رها می‌شود.

به‌تدریج از آن سنگ صلب و سخت که به ذرات ریزتر تبدیل شده، ذرات انبار و گنجه‌ای از مواد غذایی بیرون می‌ریزد که به تدریج این مواد در اختیار گیاه قرار می‌گیرد. این فرآیند باشکوه را مجتبی پاک‌پرور، عضو هیات علمی بخش حفاظت خاک و آبخیزداری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس توضیح می‌دهد که نحوه تعامل گیاه و خاک را به شکلی علمی ولی قابل فهم بیان می‌کند.

مجتبی پاک‌پرور در رشته خاک‌شناسی از دانشگاه تهران فارغ‌التحصیل شده و در دانشگاه گِنت بلژیک دکترای مدیریت منابع آب و آبخوان‌داری خوانده است. او در این گفت‌وگو به این پرسش‌ها پاسخ می‌دهد که چرا ارزش اقتصادی خاک نادیده گرفته شده است؟

📌متن کامل را در سایت تجارت فردا مطالعه کنید.

#تجارت_فردا
@tejaratefarda




⭕️نوچه‌های بشار
شبکه حامیان اسد چگونه شکل گرفت؟

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


Forward from: روزنامه دنیای اقتصاد
سرنوشت علویان سوریه پس از سقوط اسد

✅محمد حسین باقی طی مقاله‌ای ریشه‌های تاریخی منازعات داخلی سوریه و سرنوشت علویان این سرزمین پس از سقوط اسد را بررسی کرده است.

🔹خروج اسد از قدرت تاثیرات زیادی هم بر فضای داخلی این کشور برجا گذاشت و هم روابط خارجی این کشور را دستخوش تحولاتی کرد.

🔹از آنجا که اسد از فرقه «علوی» بود، اکنون این پرسش مطرح است که در غیاب یک حکومت مرکزیِ دارای گرایش علوی در دمشق، چه سرنوشتی در انتظار این فرقه است که حدود ۱۰ درصد از جمعیت ۲۴ میلیونی سوریه را تشکیل می‌دهند.

🔹 با توجه به حاکم شدن جریان «هیات تحریرالشام» که دارای رویکردهای القاعده‌ای است، آیا اقلیت‌های مذهبی فقط در دوران گذار در امان هستند یا پس ‌از آن هم در امن‌وامان خواهند بود؟
🔹ریشه‌های علویان سوریه به قرن سوم هجری برمی‌گردد. گفته‌ شده آنها دارای رویکردهای غالیانه هستند و انشعاب‌های متعددی از دل آنها به وجود آمده است.

🔹آنها در طول تاریخ همواره مورد آزار و اذیت دولت‌های مختلف بوده‌اند. در قرن چهاردهم و پانزدهم هجری پس از چندین قرن رنج توانستند به قدرت برسند.

🔹علوی‌ها به تناسخ و حلول ذات الهی در وجود امام علی (ع) اعتقاد دارند. اسلام اهل سنت به‌شدت با این عقاید مخالفت و آن را بدعت تلقی کرد. به ‌این ‌ترتیب، به آزار و اذیت علویان پرداخت.

🔹در قرن چهاردهم میلادی، ابن تیمیه، متاله حنبلی مذهب، فتواهای سختی علیه آنها صادر کرد.

🔹علویان ایمان و آیین خود را در خفا به‌جا می‌آورند. مناسک ترکیبی آنها سنت‌های مسیحی، تاثیرات بابلی و فلسفه افلاطونی را در هم می‌آمیزد.

🔹«حسین ابوصالح»، استاد دانشگاه «سئانس پو» بر این باور است که جامعه علوی سوریه از دیرباز خود را بخشی از شیعه اثنی‌عشری تعریف کرده است.

🔹بسیاری از رهبران معاصر علوی گفتمان خود را با ارجاع به یک دوره تاریخی خاص در دوران قیمومیت فرانسه در سوریه مشروعیت می‌بخشند، زمانی که رهبران این جامعه سعی در ایجاد یک جنبش احیاگر مذهبی علوی به نام «حرکه نهداویه» داشتند.

🔹«عایشه تکدال فیلدیس»، استادیار گروه علوم سیاسی در دانشگاه هالیچ استانبول، روایت دیگری از علوی‌ها ارائه می‌دهد.

🔹طی دوران قیمومیت فرانسه (۱۹۴۶-۱۹۲۰)، تقسیمات فرقه‌ای به‌عمد برانگیخته شد تا ملی‌گرایی عربی را سرکوب و جنبش استقلال ملی را خفه کند.

🔹«جدایی‌طلبی» و «خالص‌گرایی» اقلیت‌های مذهبی و ملی با اعطای موقعیت خودمختار به مناطقی که چنین اقلیت‌هایی در آن اکثریت را تشکیل می‌دادند تشویق شد.

🔹ملی‌گرایی عربی -که عمدتاً از سوی اقلیت مسلمان سنی توسعه یافت- از سوی فرانسه و جوامع مسیحی و مسلمان دگراندیش (دروزها، اسماعیلیان و علوی‌ها) به‌ عنوان تهدید تلقی شد.

🔹بنابراین، دولت قیم فرانسه روابطی دوستانه با دروزها، علوی‌ها و برخی اجتماعات کوچک برقرار کرد.

🔹دولت قیم سوریه سپس به دو گروه اقلیت و تجمیع‌شده منطقه‌ای یعنی دروزها و علوی‌ها و مناطق چندگروهی مانند اسکندریه و جزیره خودمختاری اعطا کرد.

🔹سیاست «تفرقه بینداز و حکومت کنِ» فرانسه، روابط میان گروه‌های قومی و مذهبی سوریه را دچار فرسایش کرده و به جناح‌هایی درون هر گروه و علیه دیگری شکل داد.

🔹فرانسه نمایندگی قومیت‌ها را با قرار دادن قومیت‌های مجزا در راس شاخه‌های نهادی دولت توازن بخشید و به یک قومیت یا گروه مذهبی اجازه داد که قویاً نمایندگی دیگران در یک نهاد را به دست گیرند.

🔹در نتیجه، اعراب سُنی، یگان‌های افسری ژاندارمری و پلیس بر سیاست مسلط شدند اما فاقد نماینده در صفوف بالای ارتش بودند.

🔹در عوض، چرکسی‌ها ارتش را در دست گرفتند اما نماینده چندانی در پارلمان و پلیس نداشتند.

🔹علوی‌ها در میان سربازان ارتش حضور پررنگ‌تری داشتند اما در سیاست، یگان‌های افسری، ژاندارمری و پلیس حضور چندانی نداشتند.

🔹فرانسوی‌ها در اول جولای ۱۹۲۲ یک دولت علوی به نام «دولت لاذقیه» تاسیس کردند.

🔹در ۸ مارس ۱۹۶۳، کودتای گروهی از افسران، از جمله کمیته نظامی، «رژیم تجزیه‌طلب» را سرنگون کرد. از ۱۴ عضو کمیته نظامی بعث، پنج نفر علوی بودند.

🔹پس از کودتا، خلأهای ارتش به دلیل پاکسازی مخالفان سیاسی از سوی علویان پر شد.

🔹در ۱۸ جولای ۱۹۶۳، جنگ قدرت بین افسران سُنی بعث و افسران اقلیت با تسخیر و کنترل خونین افسران اقلیت (علوی‌ها) به پایان رسید. کنترل ارتش و زندگی سیاسی به اقلیت مسلمان دگراندیش به رهبری علویان واگذار شد. اکثریت اهل سنت در موقعیتی فرعی قرار گرفتند.

🔹سقوط اسد یک پیامد مهم هم داشت: نگرانی جامعه علوی. اگرچه وعده مخالفان مسلح تا حدودی عملی شده است اما نگرانی‌هایی وجود دارد مبنی بر اینکه هنگامی‌که شورشیان کنترل خود را بر کشور مستحکم کردند، ممکن است به سراغ انتقام از جامعه علوی بروند.

منبع: تجارت فردا، شماره ۵۷۳

کانال رسمی روزنامه دنیای اقتصاد👇
@den_ir




⭕️پنج فصل صنعت ایران

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


⭕️محل تقسیم گوشت
گفت‌وگو با مهدی کرباسیان درباره فساد در بنگاه‌داری سازمان تامین اجتماعی

✍️مریم شکرانی / نویسنده نشریه

وزارت کار و تعاون به خاطر داشتن ده‌ها شرکت کوچک ‌و بزرگ به یکی از بزرگ‌ترین مالکان بنگاه‌ها در ایران تبدیل شده است. این سازمان حدود 250 شرکت مدیریتی و بیش از 100 شرکت غیرمدیریتی در سبد خود دارد که مجموع آنها از 350 شرکت می‌گذرد. تجمع چنین حجمی از بنگاه‌ها نیاز به عزل و نصب صدها عضو هیات مدیره و مدیر دارد که بسیاری از چهره‌های سیاسی را به دخالت در این فرآیند وسوسه می‌کند.

به همین دلیل احمد میدری اخیراً گفته؛ «هفته‌ای نیست که حداقل دو گزارش محرمانه از فساد در درون شرکت‌های زیرمجموعه وزارت کار و امور اجتماعی به دستم نرسد». میدری همچنین گفته است؛ «هر وقت خواستیم به کار شرکت‌ها سامان بدهیم، عده‌ای با دروغ‌پراکنی و دادن اطلاعات نادرست، سعی در انحراف از مسیر درست تغییر دارند. متاسفانه این‌گونه منتقل شد که ما می‌خواهیم شرکت‌ها را از بازنشستگان بگیریم و بعد آنها دچار مشکل می‌شوند». چند سال پیش، علی ربیعی نیز اظهارات مشابهی را مطرح کرده بود و از خریدوفروش صندلی مدیریتی شرکت‌ها به قیمت‌های بالا سخن گفته بود. علی ربیعی گفته بود؛ «یکی از نمایندگان مجلس مبلغ ۵۰ میلیارد تومان پیشنهاد کرده بود تا به ازای آن یک کرسی مدیریتی در شستا بگیرد».

اخیراً برکناری مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری که یکی از مهم‌ترین بنگاه‌های زیرمجموعه وزارت کار و امور اجتماعی است، بسیار خبرساز شده، به‌گونه‌ای که برخی، تند شدن مواضع محمدباقر قالیباف علیه دولت را به این برکناری ربط می‌دهند. با این شرایط پرسشی که پیش می‌آید این است که چگونه این ساختار عریض و طویل فسادآور در شستا شکل گرفت و با وجود دخالت‌های متعدد سیاسیون چگونه می‌توان این وضعیت را اصلاح کرد؟ مهدی کرباسیان که پیش از این در سازمان تامین اجتماعی و صندوق‌های بازنشستگی سابقه مدیریت اجرایی دارد، در گفت‌وگو با تجارت فردا به تحلیل این وضعیت می‌پردازد.

📌متن کامل را در سایت تجارت فردا مطالعه کنید.

#تجارت_فردا
@tejaratefarda




⭕️سیاست خارجی و صنعتی شدن

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


Forward from: روزنامه دنیای اقتصاد
چرا «گادپوری»ها قدرت می‌گیرند؟
سبک جدید مخالف‌خوانی

✅فائزه مومنی در گزارشی ضمن بررسی «پدیده گادپوری» با مشورت دکتر مریم زارعیان،‌ جامعه‌شناس و پژوهشگر به این پرسش پاسخ داده است که کدام گروه‌ها قدرت بیشتری برای بسیج‌کنندگی جوانان دارند و چرا به‌طور مشخص، خوانندگان موسیقی، قدرت بیشتری برای بسیج کردن جوانان پیدا کرده‌اند؟

🔹یک خواننده موسیقی رپ نه‌چندان مشهور به نام «گادپوری» برای افتتاحیه یک فروشگاه لباس در تهرانپارس فراخوان داده و در یک اتفاق باورنکردنی، هزاران جوان نسل زد را به خیابان کشانده است.

🔹در سال‌های گذشته خوانندگان موسیقی زیرزمینی از این صحنه‌ها زیاد خلق کرده‌اند و قدرت بسیج‌کنندگی آنها همواره ناظران را بهت‌زده کرده است. به‌طور مشخص، این موضوع در تشییع جنازه خواننده‌ای به نام «مرتضی پاشایی» در سال ۱۳۹۳ بحث‌های زیادی ایجاد کرد.

🔹منظور از قدرت بسیج‌کنندگی، توان و امکان جمع کردن انبوهی از مردم در یک مکان خاص و به خاطر یک موضوع خاص است که پیش از این در انحصار گروه‌های سیاسی بود اما هرچه زمان گذشت، قدرت گروه‌های سیاسی برای فراخوان توده‌های مردم کمرنگ شد و در عوض این توان به هنرمندان، سلبریتی‌ها و خوانندگان منتقل شد.

🔹چنین تجمعاتی برای خیلی از خوانندگان مورد علاقه نسل زد برگزار شده و این در حالی است که نهادهای رسمی یا چهره‌های منسوب به ساختار سیاسی یا حتی سیاستمداران اصلاح‌طلب قادر نیستند حتی جمعیت اندکی از جوانان نسل زد را دور هم جمع کنند.

🔹به اعتقاد زارعیان؛‌ ماجرای «گادپوری» و امثال آن که در اشکال مختلف اتفاق افتاده، یک پدیده اجتماعی است که باید ببینیم چرا در سال‌های اخیر این پدیده اجتماعی به این صورت شکل می‌گیرد و جامعه ایران چه ویژگی‌هایی پیدا کرده که وقتی فراخوان‌های دولتی برای تجمعات همگانی راه به جایی نمی‌برد، یک خواننده با یک فراخوان ساده، این جمعیت را به خیابان می‌آورد؟

🔹از منظر جامعه‌شناسی پدیده‌ای به این شکل تصادفی شکل نمی‌گیرد و هماهنگی میان این گروه از افراد برای شکل دادن به پدیده‌ای به این سبک بدون دلیل و زمینه مناسب نیست و چنین پویش‌های جمعیتی بدون دلیل اجتماعی شکل نمی‌گیرد.

🔹اگر بخواهیم این پدیده را تبیین کنیم، می‌توانیم از منظر جنبش اجتماعی جوانان ببینیم که این گروه از جوانان گاهی برای نمایش عاملیت خود در ظرف جامعه دست به اقداماتی می‌زنند که جای توجه دارد.

🔹وقتی ما به چیزی رسمیت می‌بخشیم، آن‌وقت است که می‌توانیم برای آن چارچوب تعریف کنیم؛ اما وقتی وجود چیزی را کاملاً انکار کنیم دیگر تعریف چارچوب هم برای آن معنایی ندارد.

🔹در نتیجه سعی می‌کنند به اشکال مختلف این تغییرات را کاملاً انکار کنند و برای هرکس که غیر این بگوید حتی مجازات تعیین کنند.

🔹در واقع نسل زد به نوعی اعتراض خود را در قالب شرکت در چنین تجمعاتی نشان می‌دهد که همزمان به چند هدف دست پیدا می‌کند.

🔹کسب لذت حضور در جمع بزرگی از هم‌اندیشان با خود یکی از این اهداف است، زیرا به سادگی امکان حضور در چنین جمع‌هایی برایش امکان‌پذیر نیست؛ چون یا باید در تجمعات مورد تایید حاکمیت شرکت کند تا بتواند حضور در اجتماعات بزرگ را تجربه کند یا اینکه اساساً در تجمعی متفاوت فرصت شرکت ندارد؛ چون حضور جمعیت هم‌فکر متفاوت در فضای عمومی برای دولت‌ها تعریف نشده است.

🔹شرکت در این تجمعات به جوان‌ها این فرصت را می‌دهد که نمایش قدرت داشته باشند و به زبان اشاره اعلام کنند که اگر بخواهند می‌توانند شرایطی ایجاد کنند که همه را به شگفتی وادارند و البته بازخوردهایی که از سمت جامعه یا دولت هم می‌گیرند، برایشان بسیار مطلوب و رضایت‌بخش است و این احساس اثرگذاری را به آنها منتقل می‌کند.

🔹جامعه ایرانی و مخصوصاً جامعه جوان ایرانی تفریح و دلخوشی خاصی ندارد و در این حوزه به‌شدت با چالش روبه‌رو هستیم و برای جوانان ما امکانی به منظور تخلیه انرژی‌شان وجود ندارد.

🔹به جز مسائل اقتصادی، تورم و تحریم‌ها، شرایط اجتماعی که در جامعه هست،‌ جامعه را به سوی اندوه، افسردگی و ناامیدی هل می‌دهد؛ چرا که اساساً در فرهنگی که در جامعه ما شکل گرفته شادی گزینه مطلوبی نیست؛ اما تشکیل جلسات سوگواری و اندوه به کرات هست و مورد تایید و تشویق هم قرار می‌گیرد.

🔹جنبش اجتماعی جوانان در لایه‌های زیرین جامعه در جریان است؛ اما چون در سطح نیست، آن را نمی‌بینیم، در نتیجه زمانی که فرصتی ایجاد می‌شود تا این جنبش در سطح جامعه بازنمایی شود، دچار شگفتی می‌شویم.

منبع: تجارت فردا، شماره ۷۷۳

کانال رسمی روزنامه دنیای اقتصاد👇
@den_ir




⭕️نمره فناوری

براساس داده‌های تحلیلی Ranking Royals، کره‌جنوبی موفق شد با پیشی گرفتن از کشور آمریکا مقام برترین کشور در لیست پیشرفته‌ترین کشورها در حوزه تکنولوژی را به‌دست آورد. تقریباً بیشتر کشورهای حاضر در مقام یکم تا بیستم این لیست، از مناطق آسیای جنوبی و اروپا هستند.
کره‌جنوبی خانه دو تا از برترین برندهای تکنولوژی در جهان است. سامسونگ را می‌توان رهبر جهانی محصولات برقی از جمله گوشی هوشمند دانست. برند ال‌جی نیز در زمینه محصولات خانگی خلاقانه یکی از سرشناس‌ترین‌هاست. کره به طور قابل توجهی در تحقیق و توسعه هوش مصنوعی سرمایه‌گذاری می‌کند تا به یک رهبر جهانی در فناوری هوش مصنوعی تبدیل شود.

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


⭕️اصلاحات یا اعتماد
تعلیق به بهانه اعتماد در گفت‌وگو با حسین عباسی

✍️مریم رحیمی / نویسنده نشریه 

مفهومی با نام سرمایه اجتماعی وجود دارد که توضیح می‌دهد اگر دولت بخواهد قطار اقتصاد را در ریل درست جاگذاری کند، ابتدا باید اقدامات خود را اصلاح کرده و صبر کند تا مردم به این نهاد عمومی اعتماد کنند، سپس دست به اصلاحات اقتصادی بزند. این گزاره‌ای است که هیچ برنامه‌ای ارائه نمی‌دهد.

اگر قرار است در شرایط موجود، راهی برای ساختن آینده‌ای بهتر پیدا کنیم، بهتر است که با ادبیات شناخته‌شده و تجربه‌شده، گفتمان‌سازی کنیم و مورد به مورد، نشان دهیم مشکل دولت چیست، چطور قابل رفع و رجوع است و در نهایت، گلوگاه‌ها، کدام هستند؟ چالش‌های بزرگ اقتصاد کشور ریشه در انحصار دارند. بنابراین اگر دولت بتواند روند انحصار را بشکند، زودتر به نتایج مطلوب می‌رسد.

این چند خط، جان کلام گفت‌وگوی آقای دکتر حسین عباسی، استاد دانشگاه مریلند با هفته‌نامه تجارت‌فرداست. به گفته این اقتصاددان، دست روی دست گذاشتن و انجام ندادن اصلاحات اقتصادی به بهانه از بین رفتن اعتماد مردم، صحیح نیست. دولت باید همزمان اقداماتی انجام دهد که وضع معیشت مردم بهتر شود و کشور را هم از شرایط موجود نجات دهد.

📌متن کامل را در سایت تجارت فردا مطالعه کنید.

#تجارت_فردا
@tejaratefarda




⭕️کشتار جنگل‌ها در جهان

#تجارت_فردا
@tejaratefarda

20 last posts shown.