موسسه مطالعاتی تحریریه


Channel's geo and language: Iran, Persian
Category: not specified



بررسی تخصصی موضوعات اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی روز ایران و جهان توسط نخبه‌ترین تحلیلگران ایران، در موسسه مطالعاتی تحریریه
تلگرام تحریریه⬇️
@tahririeh_admin
سایت تحریریه⬇️
https://tahririeh.com/
کانال یوتیوب تحریریه⬇️
youtube.com/@tahririehplus

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Category
not specified
Statistics
Posts filter




🔰کاخ سفید به دنبال عادی‌سازی اسرائیل و عربستان

🔸اندیشکده «شورای آتلانتیک» پژوهشی مبسوط را با عنوان «آینده استراتژی ایالات متحده در مورد ایران» چندماه قبل و پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا منتشر کرد و در مورد رویکردهای تاثیرگذار در کاهش قدرت منطقه ای ایران توصیه هایی را ارائه کرده است.

در بخش دوم از مجموعه گزارش های این اتاق فکر آمریکایی در مورد دیگر اقدامات کاخ سفید آمده است:

پیشبرد عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل: تغییر آرایشی که می‌تواند ایران را مهار کند

موفقیت ایالات متحده در ایجاد توافق عادی‌سازی روابط میان عربستان و اسرائیل، که توسط واشنگتن تضمین شود، می‌تواند به‌عنوان وزنه‌ای قدرتمند در برابر جاه‌طلبی‌های ایران برای سلطه و نفوذ منطقه‌ای عمل کند. پیشرفت در جهت توافقی که شامل مسیری برای تشکیل کشور فلسطین باشد—شرط عربستان برای عادی‌سازی—می‌تواند حمایت منطقه‌ای از ایران و روایت ضداسرائیلی و ضدآمریکایی نیروهای نیابتی آن و استفاده آن‌ها از زور برای دستیابی به اهدافشان را تضعیف کند.

پیوند دادن مسئله راه‌حل دو دولتی با عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل، به ایالات متحده این امکان را می‌دهد که رهبران اسرائیل و عربستان را به سمت اتخاذ مواضع پیشروتر برای ایجاد شرایطی که به تشکیل کشور فلسطین منجر شود، سوق دهد. پس از حمله ۷ اکتبر حماس، رهبری و مردم اسرائیل در مخالفت با ایده تشکیل کشور فلسطین متحد شده‌اند.

با این حال، بسیاری از مقامات سیاسی و امنیتی اسرائیل به‌شدت از توافق عادی‌سازی با عربستان حمایت می‌کنند. آن‌ها چنین توافقی را کلیدی برای ادغام اسرائیل در منطقه و مقابله با تهدید ایران می‌دانند. این امر فرصتی برای ایالات متحده فراهم می‌کند تا با اسرائیل درباره چگونگی ایجاد چشم‌انداز سیاسی معتبری تعامل کند که در آن فلسطینی‌ها امنیت اسرائیل را تهدید نمی کنند.

ایالات متحده همچنین می‌تواند از تمایل عربستان برای توافق بهره‌برداری کند، زیرا ریاض این توافق را ابزاری برای تثبیت منطقه از طریق ایجاد سد دفاعی در برابر ایران و تقویت ادغام اقتصادی می‌داند.

حمله مستقیم ایران به اسرائیل از خاک خود در آوریل ۲۰۲۴ با استفاده از موشک‌ها و پهپادها احتمالاً نگرانی ریاض درباره نیازهای امنیتی‌اش را افزایش داده و علاقه آن به تحقق عادی‌سازی روابط با اسرائیل را تقویت کرده است.

واشنگتن باید عربستان را تحت فشار قرار دهد تا حمایت سیاسی و اقتصادی خود از فلسطینیان را افزایش دهد و تشکیلات خودگردان فلسطین را به انجام اصلاحاتی که اسرائیل و ایالات متحده به‌عنوان پیش‌شرط هرگونه پیشرفت در جهت تشکیل کشور فلسطین مطالبه می‌کنند، ترغیب کند.

یک توافق همچنین راه را برای همکاری امنیتی آشکار و قوی‌تر اسرائیل با کشورهای عربی باز می‌کند و ظرفیت شبکه دفاع هوایی و ضدپهپادی منطقه‌ای را که ایالات متحده مدت‌ها در پی ایجاد آن بوده، تقویت می‌کند. ترکیب شبکه دفاع هوایی و موشکی تقویت‌شده منطقه‌ای با یک پیمان دفاعی ایالات متحده و عربستان—که یکی از شروط عربستان برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل نیز هست—یک عامل بازدارنده قدرتمند در برابر تهدیدهای ایران خواهد بود و به ایران و متحدان آمریکا نشان خواهد داد که ایالات متحده متعهد به امنیت متحدان خود و ثبات منطقه است.

چشم‌انداز تمرینات مشترک نظامی بین نیروهای دفاعی اسرائیل و ارتش‌های عربی هم پیامی قاطع به ایران درباره عزم کشورهای عربی برای دفاع از منافع حیاتی‌شان ارسال خواهد کرد.

برای جلوگیری از تلاش‌های ایران و نیروهای نیابتی‌اش جهت تخریب توافق عربستان و اسرائیل، ایالات متحده باید به ایران اعلام کند که عادی‌سازی و همکاری امنیتی گسترش‌یافته تهدیدی علیه جمهوری اسلامی محسوب نمی‌شوند، اما هرگونه تلاش تهران یا نیروهای نیابتی‌اش برای انجام حملاتی که هدفشان تضعیف این توافق باشد، با واکنش مستقیم آمریکا مواجه خواهد شد.

حفظ ابهام در مورد اینکه کدام اقدامات، واکنش ایالات متحده را در پی خواهد داشت، به‌جای ترسیم خطوط قرمز صریح، احتمال موفقیت در بازدارندگی ایران را افزایش می‌دهد، زیرا ایران ممکن است اقدامات مخربی انجام دهد که از لحاظ فنی از خطوط قرمز اعلام‌شده عبور نکنند.

حفظ ثبات حکومت، دغدغه اصلی تهران است و این مسئله موجب می‌شود که ایران از انجام اقداماتی که می‌تواند به یک جنگ گسترده‌تر منجر شده و امنیت سرزمینی آن را به خطر بیندازد، اجتناب کند.

ادامه دارد

www.tahririeh.com/news/31742/

@tahririeh


🔰طلا و دیگر هیچ!!!

🔸 افزایش لجام گسیخته قیمت طلا باعث شد تا قیمت سکه که نقش کاسه داغ تر از آش دارد، در یک هفته اخیر بیش از ۲۰ درصد افزایش قیمت داشته باشد و از سوی دیگر حباب قیمتی آن دو برابر بشود. حباب سکه امامی در یک هفته اخیر با افزایش ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار تومانی ۱۴۷ درصد و در یک ماه اخیر ۲۳۰ درصد، رکورد تازه‌ای ثبت نمود.

اگر چه در ایجاد روند صعودی قیمت طلا، نقش دلار از همه متغیرها بسیار پر رنگ تر است اما اونس جهانی نیز در هفته های اخیر چشم انداز صعودی به خود گرفت. آخرین نظرسنجی هفتگی طلای کیتکو نیوز (Kitco News) نشان داد که فعالین حرفه ای نسبت به آینده طلا بیش از هر زمان دیگری خوش‌بین هستند و سرمایه گذاران خرد نیز افزایش بیشتر قیمت طلا در کوتاه‌مدت را پیش‌بینی می‌کنند.

در این هفته، ۱۷ فعال حرفه ای (Wall Street) در نظرسنجی طلای کیتکو نیوز شرکت کردند و هیچ‌کس کاهش قیمت را پیش‌بینی نکرد؛ تمامی پاسخ‌دهندگان انتظار افزایش یا تثبیت قیمت را داشتند. ۱۵ کارشناس (۸۸ درصد) معتقد بودند که طلا در هفته آینده رکوردهای اسمی جدیدی ثبت خواهد کرد، در حالی که ۲ تحلیل‌گر (۱۲ درصد) پیش‌بینی کردند که طلا در محدوده ثبات یا اصلاح قیمت باقی خواهد ماند.

بازدهی طلا در مقایسه ۲۵ ساله با بازار سهام آمریکا نیز شاهد برتری می باشد. نمودار زیر نشان می دهد که بازدهی طلا در ۲۵ سال اخیر همواره از شاخص SPX و شاخص SPXTR بالاتر بوده است. با توجه به اینکه در شاخص SPX سود نقدی شرکت ها لحاظ نمی شود، به منظور مقایسه دقیق تر از شاخص SPXTR استفاده شده است.

پس از رشدهای خارج از تصور اخیر در بازار طلا، صندوق های طلا نیز در روزهای اخیر مورد هجوم سرمایه گذاران قرار گرفت، بطوریکه در ۵ روز معاملاتی (پیش از سه شنبه گذشته)، بیش از ۶۵۰۰ میلیارد تومان پول سرمایه گذاران خرد حقیقی به این صندوق ها وارد شده است.

ارزش معاملات این گروه از صندوق ها که در هفته های گذشته به طور میانگین در محدوده ۲۲۰۰ میلیارد تومان قرار داشت در آخرین روز معاملاتی اخیر به ۷۴۱۸ میلیارد تومان رسید. همچنین سرانه خرید نیز که در محدوده ۵۵ میلیون تومان قرار داشت در روزهای مورد اشاره به ۷۷ میلیون تومان رسیده است.

افزایش ارزش طلا و سکه در بازار فیزیکی در هفته های اخیر باعث شده تا صندوق های طلا برخلاف سکه دارای حباب منفی قیمتی باشند به این معنی که ارزندگی آنها بیشتر از ارزش فعلی آنها می باشد.

www.tahririeh.com/news/31799/

@tahririeh


🔰زلزله در ساختار استراتژیک ایران از نگاه میدل ایست مانیتور

🔸«میدل ایست مانیتور» مدعی شد ناکارآمدی شبکه‌های نیابتی ایران، به‌ویژه در پی بحران‌های غزه و لبنان، تهران را وادار به بازنگری در دکترین دفاعی خود کرده، ضمن آنکه بحث‌های داخلی گسترده درباره بازدارندگی هسته‌ای احتمال تغییر راهبرد ایران را افزایش داده است.

https://youtu.be/m07Ah8J42l8

@tahririeh


🔰آیا دلار به سمت 75 هزار تومان کاهش می یابد، یا به سمت 200 هزار تومان افزایش؟

🔸دلار در چند ماه اخیر روند صعودی داشته و در هفته های اخیر سرعت افزایش قیمت آن شدت گرفته است تا جایی که به 95 هزار تومان هم رسید. اما محاسبات اقتصادی نشان میدهد این قیمت با قیمت تعادلی فاصله بسیار زیادی دارد.

https://youtu.be/hexHWaEuAC4

@tahririeh


🔰استقرار تمام سلاح‌های هسته‌ای و متعارف روسیه در ایران از نگاه مغز متفکر پوتین

🔸الکساندر دوگین نظریه پرداز بزرگ روس در مصاحبه با تلویزیون ۳ روسیه مدعی شد در دو پیام اضطراری از کرملین خواسته‌ام هرچه در توان نظامی فدراسیون روسیه اعم از موشک های بالستیک برد بلند، جنگنده، موشک اتمی، پدافند دراختیار دارد به ایران بفرستد.

https://youtu.be/AZzmd3-imgI

@tahririeh


🔰تکرار طوفان الاقصی، استخوانی در گلوی صهیونیست‌ها

🔸«عبدالباری عطوان» تحلیلگر سرشناس جهان عرب در بخشی از اظهارات خود در «یوتیوب» گفت: جهان عرب باید در برابر طرح ترامپ برای غزه مقاومت کنند. ترامپ و اطرافیان وی در اندیشه کوچ مردم غزه و کرانه باختری هستند. آنها فکر می کردند مصر و اردن هم با این طرح موافقت خواهند کرد و اجازه می دهند مردم فلسطین به این دو کشور مهاجرت کنند اما مردم فلسطین بسیار هوشیار هستند و به مقاومت خود ادامه خواهند داد.

مردم فلسطین در سال ۱۹۴۸ حرف نظام های عربی را باور و خانه و کاشانه خود را رها کردند و از فلسطین خارج شدند. آنها فکر می کردند ارتش های ۶ کشور عربی وارد عمل خواهند شد و این مهاجرت موقتی است. آنها همه دارایی های خود را در خانه هایشان گذاشتند. اما بعدها مشخص شد این یک توطئه بود. با توجه به این تجربه، اکنون مردم فلسطین نسبت به توطئه ها آگاهی کامل دارند.

«استیون ویتکاف» فرستاده ویژه ترامپ که به طور سری به غزه سفر کرد، گفته است ما می خواهیم غزه را طی ۱۰ تا ۱۵ سال آینده آباد سازیم و پس از آن مردم فلسطین باز خواهند گشت. اما آنها می خواهند غزه را زیر کنترل خود در آورند. او و ترامپ تاجر مسلک هستند.

مردم کرانه باختری هم باید آگاه باشند که پس از نابودی غزه، نوبت ویران کردن کرانه باختری خواهد رسید. آنها از هر راهی برای ویران سازی کرانه باختری وارد می شوند تا بیش از ۳ میلیون تن از مردم این منطقه را مجبور به مهاجرت به اردن کنند. اما مردان تمام عیاری در کرانه باختری وجود دارند. به طوری که تنها یک تن از آنها به پایگاه نظامی رژیم اسرائیل حمله کرده و ۲۲ تن را به هلاکت رسانده است. فردی دیگر هم با عملیات شهادت طلبانه ۲ تن را به هلاکت رساند و ۱۵ تن دیگر را زخمی کرد. بله شیرمردانی در کرانه باختری حضور دارند.

اکنون کنگره آمریکا می خواهد نام کرانه باختری را تغییر دهد. تلاش برای مهاجرت اجباری مردم نوار غزه هم مقدمه ای برای خالی کردن کرانه باختری از ساکنان آن و الحاق این منطقه به سرزمین های زیر کنترل رژیم اسرائیل است. اما مردم فلسطین زیر بار این فشارها نخواهند رفت.

پذیریش مهاجرت یک خیانت است. مردم فلسطین بسیار آگاه هستند. فلسطینی ها خواهان ادامه زندگی در سرزمین های خود هستند. آنها در این زمینه به حضور در کرانه باختری و نوار غزه بسنده نخواهند کرد و خواستار حضور در یافا، عکا، قدس، عسقلان و همه سرزمین های فلسطین هستند. مردم فلسطین زمانی خوشبخت هستند و زندگی شرافتمندانه ای خواهند داشت که همه سرزمین های فلسطین را آزاد کنند.

اگر آمریکا هم نیروهای خود را به کمک رژیم اسرائیل بفرستند مردم فلسطین از این نیروها استقبال خواهند کرد و همانطوری که آمریکایی ها در عراق، ویتنام و افغانستان شکست خوردند و فرار کردند در فلسطین هم از مردم این کشور شکست خواهند خورد و فرار خواهند کرد. مردم فلسطین با تفنگ ها و سلاح های خود از نیروهای آمریکایی استقبال خواهند کرد.

ترامپ در حال تحریک فلسطینی ها، عربستانی ها، مصری ها و اردنی ها است. او به حدی گستاخ شده است که می گوید مانع هرگونه صادرات نفت ایران هم خواهد شد. آنها می خواهند مردم سراسر منطقه را گرسنه نگاه دارند و کشورها و مردم منطقه همواره وابسته به آمریکا باشند. اما مردم منطقه هرگز چنین چیزی را نخواهند پذیرفت. غزه هم به عنوان سرزمین مقاومت و قهرمانی ها و طوفان الاقصی باقی خواهد ماند. مردم این سرزمین رژیم اسرائیل را شکست داده اند و آن را خوار و ذلیل کرده اند. غزه استخوانی در گلوی اسرائیلی ها باقی می ماند و عملیات طوفان الاقصی بار دیگر تکرار خواهد شد.

www.tahririeh.com/news/31776/

@tahririeh


وی افزود: ایلان ماسک اکنون پایگاه قدرت خودش را دارد. او فرقه شخصیتی خود را دارد. روزی خواهد رسید که این دوفرد خودخواه با هم برخورد کنند – در یک زمان فقط یک ارباب جهان می‌تواند وجود داشته باشد – اما چگونه این مشکل حل خواهد شد؟ چگونه ترامپ خود را از دست هیولای فرانکشتاین که با آن به رختخواب رفته است، رها کند؟

www.tahririeh.com/news/31794/

@tahririeh


سپس این وزارتخانه آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده (USAID) را بدون دریافت مجوز لازم از کنگره تعطیل کرد، این آژانس ابزاری کلیدی برای قدرت نرم آمریکا را از بین برد و برنامه‌های حیاتی تأمین غذا و دارو را در سراسر جهان قطع کرد.

ماسک با خوشحالی در توییتی نوشت «آخر هفته را صرف انداختن USAID در دستگاه خردکن چوب کردیم.»

تاکتیک‌های Doge شامل بیرون انداختن کارکنان، مسدود کردن بودجه، لغو اجاره‌ها و ارائه بسته‌های «استعفای معوق» به کارمندان بوده است. ماسک همچنین از پلتفرم X خود برای تبلیغ دستور کار ترامپ، حمله به منتقدان و بیان اظهارات جنجالی استفاده می‌کند. او USAID را «شرورانه» و یک «سازمان جنایتکار» نامید، بدون اینکه شواهدی ارائه کند.

ماسک یک کارمند تمام‌وقت دولتی نیست، بلکه وضعیت «کارمند ویژه دولت» را دارد که به او اجازه می‌دهد از افشای اطلاعات مالی و فرآیندهای بررسی عمومی اجتناب کند. «چاک شومر» رهبر اقلیت دموکرات در سنا، گفت: یک دولت سایه غیرمنتخب در حال تملک خصمانه دولت فدرال است.»

اما ترامپ به نظر نگران نمی‌رسد و ادعا می‌کند «ایلان نمی‌تواند و نخواهد توانست بدون تأیید ما کاری انجام دهد. و ما در جایی که مناسب باشد، تأیید خواهیم کرد. در جایی که مناسب نباشد، تأیید نخواهیم کرد.»

یک منبع کاخ سفید به گاردین گفت که رئیس‌جمهور، ماسک را برای انجام «کارهای دیوانه‌وار» به کار گرفته است و او هم به خوبی در حال انجام این کار است.

برای برخی از مفسران، این همکاری منطقی به نظر می‌رسد. «بیل والن» پژوهشگر مؤسسه اندیشه هوور در دانشگاه استنفورد کالیفرنیا، گفت: «می‌توان با اطمینان فرض کرد که دونالد ترامپ همیشه ثروت را تحسین کرده است و تنها تعداد انگشت‌شماری از افراد در این سیاره وجود دارند که او از نظر مالی به آن‌ها نگاه کند و ماسک یکی از آن‌هاست.»

او دیدگاه ترامپ را در مورد نژاد به اشتراک می‌گذارد. ماسک به‌طور غلط ادعا کرده که دولت آفریقای جنوبی اجازه می‌دهد یک «نسل‌کشی» علیه کشاورزان سفیدپوست صورت گیرد؛ ترامپ اعلام کرد که تمامی کمک‌ها به آفریقای جنوبی را به‌دلیل آنچه که او ادعا کرد «نقض گسترده حقوق بشر» در قالب قانون جدید حقوق زمین است، متوقف خواهد کرد.

پایان ماه عسل

با این حال، هیچ دوران ماه عسل ابدی نیست. میزان تایید ماسک به‌سرعت در حال کاهش است، حتی در میان جمهوری‌خواهان. طبق نظرسنجی اخیر از The Economist و YouGov، تنها ۴۳درصد از جمهوری‌خواهان گفته‌اند که می‌خواهند ماسک «تأثیر کمی» داشته باشد و ۱۷درصد گفته‌اند که می‌خواهند او «هیچ تأثیری نداشته باشد».

این هفته، معترضان در مقابل ساختمان‌های دولتی تابلوهایی دست‌نویس حمل می‌کردند که در آن‌ها شکایت کرده بودند «هیچ‌کس ایلان را انتخاب نکرد.» دموکرات‌ها در کنگره او را هدف اصلی خود قرار داده‌اند و او را به تصاحب غیرقانونی قدرت متهم کرده‌اند.

نماینده «جارد گلدن» از ایالت مین در ایکس نوشت: «مردم من، و اکثریت این کشور، ترامپ را به کاخ سفید بردند، نه این میلیاردر عجیب و غریب غیرمنتخب.»

این موضوع می‌تواند ماسک را به یک پوشش مفید برای ترامپ تبدیل و توجه را از رئیس‌جمهور منحرف کند. اما ممکن است در نهایت ماسک را به یک بار سیاسی تبدیل کند، و باعث شود رای‌دهندگان بپرسند کدام یک ارباب است و کدام یک عروسک خیمه‌شب‌بازی.

رابطه پرحاشیه دو غول خودشیفته

فشار از سوی متحدانی همچون استیو بنن، منتقد تند ماسک و دیگر اولیگارش‌های فناوری، و جمهوری‌خواهان کنگره قطعاً پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای سال آینده افزایش خواهد یافت.

«ریک ویلسون» یکی از بنیانگذاران پروژه لینکلن، یک گروه طرفدار دموکراسی که این هفته تبلیغاتی به نام «رئیس‌جمهور ماسک» منتشر کرد، گفت «آن‌ها در نهایت با هم برخورد خواهند کرد. وقتی ترامپ ببیند که ایلان به او آسیب سیاسی می‌زند، فوراً رابطه را قطع می‌کند. این حتی پنج ضربان قلب هم طول نخواهد کشید. به محض اینکه ببیند ایلان او را در نظرسنجی‌ها پایین می‌آورد، ایلان یک لحظه سخت خواهد داشت. و ایلان در هفته‌های اخیر به طرز فوق‌العاده‌ای غیرمحبوب شده است.»

از سوی دیگر، ماسک مانند هیچ‌یک از افرادی که ترامپ قبلاً با آن‌ها روبه‌رو شده، نیست. ثروت تخمینی او که ۴۲۶ میلیارد دلار و از ثروت رئیس‌جمهور بیشتر است. او از طریق ایکس قدرت و نفوذ زیادی دارد. او ممکن است از سایر مقام های ارشد پیشین ترامپ سخت‌تر قابل حذف باشد.

«چارلی سیکس» نویسنده محافظه‌کار، گفت: نمی‌دانم چگونه او با مشکلی به نام ایلان مقابله می‌کند. او می‌تواند هر کسی را اخراج یا نابود کند. او می‌تواند مارکو روبیو را کنار بگذارد. او می‌تواند آینده سیاسی جی‌دی ونس را با یک پست در تروث سوشال نابود کند. اما او حالا گرفتار ایلان ماسک است.


🔰رابطه پرحاشیه دو غول خودشیفته

🔸روزنامه گاردین در تحلیل اوضاع حکمرانی در آمریکا نوشت، یک تصویر ارزش هزاران کلمه را دارد – یا، دقیق‌تر بگوییم، ارزش ۲۸۸ میلیون دلار را دارد. این مبلغی بود که «ایلان ماسک» کارآفرین حوزه فناوری، به کمپین انتخاباتی «دونالد ترامپ» برای ریاست‌جمهوری اهدا کرد.

پاداش او به‌طرز دراماتیکی در جلد این هفته مجله تایم به تصویر کشیده شد: تصویری از ماسک، در حالی که فنجان قهوه‌ای در دست دارد، پشت میز روزولوت نشسته است، میزی که از زمان «جیمی کارتر» توسط همه رئیسان جمهور ایالات متحده استفاده شده است.

برخی گمان کردند که تصویر «رئیس‌جمهور ماسک» عمداً برای تحریک ترامپ طراحی شده است؛ زیرا وی علاقه خاصی به مجله تایم دارد و دو بار به عنوان «شخص سال» آن انتخاب شده است.

ترامپ روز جمعه با طعنه واکنش نشان داد و گفت: «آیا مجله تایم هنوز در حال کار است؟ من حتی نمی‌دانستم.»

ماسک، به نوبه خود، در پلتفرم شبکه اجتماعی X خود نوشت: «من @realDonaldTrump را به همان اندازه دوست دارم که یک مرد دقیقا می تواند مرد دیگری را دوست داشته باشد.»

رابطه نامحتمل ترامپ و ماسک، اکنون به اوج خود رسیده و انقلابی نگران‌کننده را در آمریکا به وجود آورده است. ترامپ و ماسک میل مشترکی به ایجاد اختلال، قانون‌شکنی و تحریک لیبرال‌ها دارند. تقاطع بین قدرتمندترین مرد جهان و ثروتمندترین مرد جهان، به گفته منتقدان، تهدیدی مضاعف برای دموکراسی است.

اما آیا این رابطه «برومنس» (bromance) دوام خواهد داشت؟ تاریخ اخیر مملو از نمونه‌هایی از افراد وفادار به ترامپ است که وقتی تهدیدی برای جلب توجه او شدند، هزینه‌اش را پرداختند. از همان ابتدا، شکاکان فروپاشی اتحاد ترامپ-ماسک را پیش‌بینی کرده‌اند و معتقدند که این دو خودشیفته بسیار بزرگ سرانجام با هم برخورد خواهند کرد.

اما دیگران این رابطه را نوعی همزیستی می‌دانند که ممکن است طولانی‌مدت باشد. «جو والش» نماینده پیشین جمهوری‌خواه و منتقد ترامپ، گفت که «آن‌ها در حال حاضر دو نفر از قدرتمندترین افراد روی این سیاره هستند. آن‌ها به‌شدت به یکدیگر نیاز دارند.»

او افزود: این یک اتحاد کوتاه‌مدت نیست، پس کسانی که فکر می‌کنند این ماجرا ظرف یک یا دو ماه از هم می‌پاشد، در توهم هستند. ما حداقل چهار سال این دو نفر را داریم که این کارها را انجام می‌دهند. آن‌ها مثل دو هیولا هستند و هر روز قوی‌تر می‌شوند.

تفاوت های دو غول

در نگاه اول، ترامپ و ماسک نقاط مشترک چندانی ندارند. ترامپ یک سرمایه‌دار ۷۸ ساله در حوزه املاک و مستغلات و ستاره تلویزیون از نیویورک است که دیر وارد سیاست شد، ساعت‌ها در زمین گلف می‌گذراند و دیدگاه فرهنگی‌اش در دهه ۱۹۸۰ ریشه دارد.

ماسک ۵۳ ساله در دوران آپارتاید در آفریقای جنوبی متولد شد، ثروتش را در سیلیکون ولی به دست آورد و مدیرعامل تسلا (شرکت خودروسازی الکتریکی) و اسپیس‌ایکس (شرکت فضایی) است. او به‌طور علنی اعلام کرده که مبتلا به سندروم آسپرگر است که نوعی اوتیسم محسوب می‌شود.

در سال ۲۰۱۶، ماسک گفته بود که ترامپ «آنچنان شخصیتی ندارد که بازتاب خوبی از ایالات متحده ارائه دهد.» ترامپ در سال ۲۰۲۲، ماسک را یک «کلاهبردار» خواند، زیرا او در انتخابات ۲۰۱۶ و ۲۰۲۰ از مخالفانش حمایت کرده بود. اما از سال گذشته، هر دو لحن متفاوتی اتخاذ کرده اند.

ماسک در انتخابات علیه کامالا هریس به نفع ترامپ وارد و به بزرگ‌ترین حامی مالی او تبدیل شد، در تجمعات انتخاباتی سخنرانی کرد و تبلیغات طرفدار ترامپ را در پلتفرم اجتماعی‌اش، ایکس، ترویج داد. او شب انتخابات را در ملک مارالاگوی ترامپ در پالم بیچ، فلوریدا گذراند و مراسم تحلیف را با سلامی که شبیه سلام نازی‌ها به نظر می‌رسید، جشن گرفت.

رابطه پرحاشیه دو غول خودشیفته

تاکنون ایلان ماسک بزرگ‌ترین تفاوت بین دوره اول و دوم ریاست‌جمهوری ترامپ بوده است. او که به‌عنوان «رفیق اول» شناخته می‌شود، به ریاست «اداره کارایی دولتی» (Doge) منصوب شد؛ کارگروهی که مأموریتش بازسازی نهادهای فدرال، کاهش بودجه، مبارزه با فساد و اخراج کارکنان است.

ماسک، که به‌خاطر سبک مدیریتی‌اش که بر ترس و وفاداری مطلق تأکید دارد، مشهور است، همان روش «سریع حرکت کن و خراب کن» خود در سیلیکون ولی را برای در هم شکستن دولت فدرال به کار گرفته است، بدون اینکه توجهی به قانون اساسی یا حاکمیت قانون داشته باشد.

تیم وزارت کارآمدی دولت ترامپ یا به اصطلاح Doge، متشکل از مهندسان نرم‌افزار جوان، به‌سرعت به سیستم پرداخت خزانه‌داری دسترسی پیدا کرد. این سیستم مسئول پرداخت سالانه ۵ تریلیون دلاری است و به اطلاعات حساسی مانند حساب‌های بانکی و پرداخت‌های تأمین اجتماعی دسترسی داردمی‌شود.


🔰وقتی «آنتیک» آنتیک نبود

فیلم آنتیک به کارگردانی هادی نائیجی، که در دومین روز از چهل و سومین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد، یکی از شلوغ‌ترین سانس‌های جشنواره را تجربه کرد. اما آیا این استقبال به دلیل کیفیت فیلم بود؟ پاسخ متأسفانه «خیر» است. فیلم باوجود حضور بازیگرانی چون پژمان جمشیدی و بیژن بنفشه‌خواه، نتوانسته است یک اثر کمدی استاندارد و جذاب خلق کند و در انتقال پیام خود با مشکلات جدی روبه‌رو است.

یکی از اساسی‌ترین ضعف‌های این فیلم، عدم انسجام فیلمنامه و ساختار روایی پراکنده آن است. روایت فیلم فاقد خط سیر مشخص است و سکانس‌ها بدون ارتباط منطقی به هم متصل شده‌اند، که این امر باعث سردرگمی مخاطب می‌شود. در سینمای کمدی، ریتم و ساختار داستانی منسجم از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند، اما «آنتیک» در این زمینه ضعف محسوسی دارد. بسیاری از شوخی‌های فیلم نه‌تنها تأثیرگذار نیستند، بلکه به‌شدت کلیشه‌ای و تکراری به نظر می‌رسند. برخی از این شوخی‌ها دقیقاً همان‌هایی هستند که در آثار طنز چند سال اخیر سینمای ایران مانند زیرخاکی دیده شده‌اند.

از نظر فنی، فیلم نیز نتوانسته استانداردهای سینمایی را رعایت کند. فیلمبرداری، تدوین و صداگذاری به‌طرزی ساده و نسبتا بی‌روح انجام شده‌اند، و این مسئله باعث کاهش جذابیت بصری اثر شده است. برای نمونه، بسیاری از صحنه‌ها فاقد میزانسن حرفه‌ای هستند و هیچ تلاش قابل‌توجهی برای خلق فضاسازی‌های تأثیرگذار دیده نمی‌شود. همچنین، طراحی صحنه و لباس هم دچار ضعف است و هیچ عنصری از خلاقیت در آن مشاهده نمی‌شود. این کاستی‌ها باعث می‌شود که فیلم نه از لحاظ بصری جذاب باشد و نه از نظر فنی استانداردهای یک اثر سینمایی قوی را داشته باشد.

در بخش بازیگری، پژمان جمشیدی که پیش‌تر در آثار موفقی همچون زیرخاکی مورد توجه قرار گرفته بود، در این فیلم در نقشی تکراری ظاهر شده است. این موضوع یک ضعف اساسی محسوب می‌شود، چرا که بازیگران حرفه‌ای باید بتوانند در پروژه‌های مختلف جنبه‌های تازه‌ای از توانایی‌های خود را به نمایش بگذارند. وقتی یک بازیگر برای چندمین بار در قالب شخصیتی مشابه بازی کند، نه‌تنها جذابیت خود را برای مخاطب از دست می‌دهد، بلکه نشان می‌دهد که فیلم‌نامه‌نویس و کارگردان نیز از توسعه شخصیت‌های جدید و عمیق ناتوان بوده‌اند.

از منظر جامعه‌شناسی و روان‌شناسی سینما، فیلم «آنتیک» با اتکا بر شوخی‌های جنسی و سطحی تلاش می‌کند مخاطب را بخنداند، اما این روش نه‌تنها کارآمد نیست، بلکه تأثیر روان‌شناختی منفی بر تجربه سینمایی بیننده دارد. چنین شوخی‌هایی تنها به جلب توجه سطحی کمک می‌کنند و باعث ایجاد ارتباط عمیق با مخاطب نمی‌شوند. همچنین، استفاده مکرر از شوخی‌هایی مرتبط با کمیته و شهربانی، که در سینمای ایران به دفعات به کار رفته‌اند، دیگر تازگی ندارد و بیشتر تداعی‌کننده خاطرات آثار قدیمی‌تر است تا اینکه بخواهد عنصری جدید به سینمای کمدی اضافه کند.

فیلم آنتیک همچنین تلاش کرده است که به نقد خرافات و تقدس‌سازی‌های بی‌پایه در جامعه بپردازد. این ایده در ذات خود قابل‌تحسین است، اما پرداخت سطحی فیلم به این موضوع باعث شده که نتواند تأثیرگذاری لازم را داشته باشد. بررسی چنین مفاهیمی نیازمند تحلیل‌های فرهنگی و اجتماعی عمیق است، در حالی که فیلم آن را در جایگاهی سطحی و بدون بسط کافی مطرح می‌کند.

برای درک بهتر نقاط ضعف «آنتیک»، می‌توان آن را با برخی از آثار موفق کمدی ایرانی مقایسه کرد. فیلم‌هایی مانند مارمولک و اجاره‌نشین‌ها، علاوه بر بهره‌گیری از طنز، دارای داستان منسجم، شخصیت‌پردازی قوی ،قصه ای بکر و نو و پیام اجتماعی عمیق بودند. این آثار از شوخی‌های صرفاً سطحی فراتر رفته و در لایه‌های زیرین خود، نقدهای هوشمندانه‌ای بر مسائل اجتماعی داشتند. در مقابل، «آنتیک» نه‌تنها در ایجاد خنده موفق نیست، بلکه حتی پیام اجتماعی خود را نیز به شکلی ضعیف و سطحی ارائه می‌دهد.

در نهایت، فیلم آنتیک بیشتر به‌عنوان یک محصول گیشه‌محور به نظر می‌رسد تا یک اثر هنری فاخر. استفاده از بازیگران مشهور و شوخی‌های سطحی ، نشان می‌دهد که هدف اصلی فیلم بیشتر جلب توجه تجاری و گرفتنبازدید و لایک در فضای مجازی است تا خلق یک اثر ماندگار در سینمای کمدی ایران. این فیلم نه در اجرا، نه در محتوا و نه در تأثیرگذاری، نمی‌تواند انتظارات یک مخاطب حرفه‌ای را برآورده کند و در نهایت، به‌عنوان اثری که نمی‌تواند ارتباط عمیقی با بیننده برقرار کند، در ذهن‌ها باقی خواهد ماند.

سجاد دانی

www.tahririeh.com/news/31796/

@tahririeh


🔰تهران من حراج، ایران من هم حراج!

🔸مشاهدات نشان می‌دهد که اکنون عده‌ای بدون محدودیت در دل کوه و روددره‌های تفرجگاهی همچون دربند و درکه تهران اقدام به ساخت و ساز می‌کنند، این موضوع با وجود ممنوعیت از سوی برخی سودجویان جدی گرفته نمی‌شود و از طرفی دیگر زیبایی‌های طبیعی کوه‌ها و مکان‌های تفریحی پایتخت را نیز از بین می‌برد.

https://youtu.be/zpOA1MG7FgQ

@tahririeh


آلتمن: هزینه استفاده از هوش مصنوعی هر سال، 10 برابر ارزان‌تر می‌شود

🔹سم آلتمن می‌گوید: هزینه استفاده از هوش مصنوعی هر سال ۱۰ برابر کاهش می‌یابد و این تحول، سرعت رشد آن را به‌شدت افزایش خواهد داد.

🔹سم آلتمن، مدیرعامل OpenAI می‌گوید هزینه استفاده از هوش مصنوعی هر سال ۱۰ برابر کاهش می‌یابد و این تحول، سرعت رشد آن را به‌شدت افزایش خواهد داد.

🔹سم آلتمن با انتشار پستی وبلاگی اعلام کرد که هزینه استفاده از هوش مصنوعی هر سال ۱۰ برابر کاهش می‌یابد و این روند موجب افزایش چشمگیر استفاده از این فناوری خواهد شد.

🔹آلتمن همچنین به کاهش ۱۵۰ برابری قیمت پردازش توکن از GPT-4 در اوایل ۲۰۲۳ تا GPT-4o در میانه ۲۰۲۴ اشاره کرد و این روند را بسیار قوی‌تر از قانون مور دانست.

@tahririeh


تاکید روسیه بر حذف دلار؛ «درهای بریکس باز است»

🔹معاون وزیر خارجه روسیه خبر داد، در حال حاضر بیش از ۷۰ درصد از فعالیت‌های تجاری روسیه با اقتصادهای آسیای جنوب شرقی و آمریکای لاتین انجام می‌شود و سهم تسویه حساب به ارزهای ملی با آن‌ها، حدود ۹۰ درصد است.

🔹این دیپلمات روس ضمن تاکید بر افزایش جایگاه جهانی بریکس و اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت که مسکو به تقویت همکاری با کشورهای مختلف در سطح بین‌المللی ادامه می‌دهد.

@tahririeh


قیمت گاز در اروپا در روز دوشنبه به شدت افزایش یافت،

آتی گاز اروپا TTF در آمستردام با 4.5 درصد افزایش به 58.50 یورو در هر مگاوات ساعت رسید که بالاترین سطح از فوریه 2023 است

@tahririeh




🔰ناگفته های عطوان از آتش بس عجیب حزب‌الله و تصرف میدان گازی لبنان توسط اسرائیل

🔸«عبدالباری عطوان» تحلیلگر جهان عرب با اشاره به هجمه مقام آمریکایی علیه حزب الله لبنان به تمجید از مقاومت و نقش آن علیه رژیم صهیونیستی پرداخت و خطاب به «مورگان اورتگاس» معاون فرستاده ترامپ به خاورمیانه گفت که حزب الله با صلابت بر خواهد گشت.

https://youtu.be/MDr5cBRQs0E

@tahririeh


🔰دولت و مجلس نیروی کار اضافی خودروسازی را بهانه‌ای برای حفظ میز خود کرده‌اند

🔸«علی اکبر لبافی» معاون اسبق وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گفت و گو با «تحریریه» در خصوص موانع موجود بر سر راه خصوصی سازی صنعت خودروسازی به چند نکته مهم اشاره کرد و گفت: در طول سالهای گذشته ثابت شده به غیر از دولت، نمایندگان مجلس نیز علاقه ای به واگذاری خودروسازی به بخش خصوصی ندارند؛ هر چند آن ها مصوباتی در این خصوص داشته اند اما می دانند اجرایی نمی شود چرا که مقاومت هایی در برابر این روند وجود دارد.

وی در این باره افزود: با اینکه گفته می شود خودروسازی تبدیل به حیاط خلوت مدیران دولت شده است اما نباید فراموش کنیم خودروسازان ما در مجلس پناهگاهی دارند که دوست ندارند آن را از دست بدهند و البته مجلس نیز اینچنین، زیرا خودروسازی پناهگاهی برای جذب نیروهای سفارشی مجلس و دولت شده تا از این شرکت ها حقوق و مزایا و دستمزدی بگیرند و صاحبان رانت نیز از سودی برخودار شوند.

وی به عنوان نمونه اظهار داشت واحدی که در مجموع نیازمند به کار پانصد نفر است، پنج هزار نیرو دارد که بخش قابل توجهی از آنها نیروهای تحمیلی هستند. مراودات بین مجلس، دولت و مدیران دستوری خودروسازی ها باعث عدم تولید خودروی با کیفیت شده و به تبع آن کاهش قیمت خودرو و کاهش مصرف سوخت نیز عملیاتی نمی شود.

لبافی معتقد است: به جد می توان گفت صنعت خودروسازی در ایران قابل دفاع نیست. وابستگی های دولتی ها به خودروسازی ها مبرهن است شاید به این خاطر است که دولت سعی می کند از خودروسازی ها تا حد مقدور حمایت کند.

معاون اسبق وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: متاسفانه مدیران دولتی و مجلسی ها به دلیل ارتباطاتی که در سطح کلان با هم دارند، آگاهانه نیروی کار اضافی را بر خودروسازی ها تحمیل کرده اند تا به نوعی نیروی کار را جلودار خود کنند. به این خاطر است که اجازه واردات خودروی خارجی به درست ترین شکل معمول داده نمی شود و همچنان شاهد تولید خودروهایی هستیم که چندین برابر میزان مصرف سوخت خودروهای خارجی بنزین مصرف می کنند.

وی تصریح کرد: خودروهای ایرانی با ۱۳ لیتر در صد کیلومتر سوخت بنزین فشار زیادی بر منابع ارزی به دلیل واردات بنزین می آورند در حالی که خودروی خارجی ۴ لیتر در صد کیلومتر سوخت مصرف می کند. با قاطعیت می توان گفت در صورت تداوم روندهای سابق در خودروسازی، تعطیلی این صنعت مزایای اقتصادی بیشتری برای کشور دارد تا فعال بودن خودروسازان.

لبافی تاکید داشت: هیچ ضرورتی وجود ندارد منابع ارزی کشور را برای تولید خودروهای بی کیفیت تحت فشار قرار دهیم و مجبور به واردات بنزین شویم. هیچ ضرورتی وجود ندارد با توجیه بیکاری نیروی کار خودروسازی ها این همه فشار اقتصادی به مردم وارد شود در حالی که می توانیم صنعت قطعه سازی را پویا و نیروی کار را به این حوزه بفرستیم.

وی تاکید کرد: با اینکه خودروسازان مرتب از زیان دهی کلان خود صحبت می کنند اما چون وابسته به دولت و مجلس هستند، همچنان در مدیریت باقی می مانند بدون اینکه کیفیت کار را ارتقاء دهند یا بهره وری داشته باشند.

معاون اسبق وزارت کار معتقد است: هر چه زودتر از خودروسازی با این شکل و شمایل نجات پیدا کنیم به نفع کشور است. کشته شدن سالانه ۱۸ هزار نفر در کشور به وسیله خودروهای بی کیفیت کمترین توجیهی ندارد، در حالی که مسوولین مدام وام فرزندآوری می دهند و به مردم توصیه می کنند باید فرزند آوری داشت، آیا با جلوگیری از ساخت خودروی بی کیفیت نمی توان بخشی از جوانان کشور را از خطر مرگ در تصادفات حفظ کرد و دغدغه کمتری برای فرزندآوری داشت؟

www.tahririeh.com/news/31668/

@tahririeh


ابهام پیرامون نیت‌های هسته‌ای ایران، همچنین تلاش‌های جهانی برای جلوگیری از گسترش سلاح‌های هسته‌ای را تضعیف می‌کند، زیرا جامعه بین‌المللی همچنان در مورد اهداف هسته‌ای واقعی تهران نگران است. ایران با حفظ برنامه هسته‌ای خود در آستانه تسلیحاتی شدن، نگرانی‌هایی را در مورد احتمال بروز رقابت تسلیحات هسته‌ای در منطقه ایجاد می‌کند که چارچوب جهانی عدم گسترش سلاح‌های هسته‌ای را به چالش می‌کشد و باعث می‌شود حل و فصل دیپلماتیک این موضوع سخت‌تر شود. این وضعیت پویا، نیازمند توجه دقیق از سوی بازیگران منطقه‌ای و جامعه بین‌المللی است تا خطرات تشدید بحران کاهش یابد و از بی‌ثباتی بیشتر منطقه جلوگیری شود.

نقش ایدئولوژی شیعه

اعتقادات دینی شیعه ایران که اهداف استراتژیک را با توضیحات مذهبی ترکیب می‌کند، تأثیر زیادی بر سیاست بازدارندگی آن دارد. ایران قادر است تا بقا و امنیت ملی حکومت را در اولویت قرار دهد؛ ایدئولوژی ولایت فقیه به ولی فقیه این امکان را می‌دهد تا تصمیمات استراتژیک را با اصول اسلامی هماهنگ کند. استفاده ایران از تکنیک‌های جنگ نامتقارن، مانند موشک‌های بالستیک، پهپادها و نمایندگان نیابتی، انعطاف‌پذیری این سیستم را نشان می‌دهد و با باورهای شیعه در مورد دفاع از شیعیان در منطقه و مقابله با ظلم هم‌راستا است. تعهد دولت ایران به دفاع از متحدانی مانند حزب‌الله و گروه‌های شبه‌نظامی عراقی از طریق سلطه منطقه‌ای آن، که در «محور شیعه» تجلی یافته، نشان‌دهنده این رویکرد است.

محاسبات استراتژیک ایران با بازگشت دونالد ترامپ به ریاست‌جمهوری در ۲۰۲۵ به طور قابل توجهی پیچیده‌تر شده است و امکان دارد انتقال ایران به بازدارندگی عمودی را تسریع کند. تهران به دلیل بازگشت اقدامات «فشار حداکثری»، از جمله تحریم‌های اقتصادی شدیدتر و حمایت قاطع از عملیات‌های نظامی اسرائیل تحت فشار بیشتری قرار خواهد گرفت. ایران ممکن است در پاسخ به این فشارهای خارجی و خطر ادعایی حملات اسرائیلی یا آمریکایی به تأسیسات حیاتی، اقدامات بازدارندگی عمودی خود را تسریع کند.

دنبال کردن وضعیت «آستانه هسته‌ای»، جایی که ایران توانایی‌های هسته‌ای پیچیده‌ای را حفظ کرده، بدون اینکه کاملاً تسلیحاتی شود، یکی از واکنش‌های ممکن است. این استراتژی موجب حفظ ابهام استراتژیک خواهد شد و در عین حال از انتقام‌جویی آشکار بین‌المللی جلوگیری می‌کند. با این حال، گروه‌های تندرو در داخل ایران ممکن است - با ادعای اینکه این تنها بازدارندگی قابل اعتماد در برابر دشمنی‌های فزاینده ایالات متحده و اسرائیل است- فشار بیاورند تا از آستانه عبور کنند و سلاح هسته‌ای بسازند.

در عین حال، تهران ممکن است از برنامه هسته‌ای پیشرفته خود به عنوان اهرمی در مذاکرات دیپلماتیک استفاده کند و امتیازات یا تضمین‌های امنیتی بخواهد تا فشارهای خارجی را کاهش دهد. اراده ایران برای محافظت از امنیت ملی خود و تطبیق با چشم‌انداز ژئوپولیتیک خصمانه‌تر در دوران ریاست‌جمهوری دوم ترامپ، در این استراتژی چندوجهی منعطف قابل مشاهده است.

ایران در داخل کشور، با چالش تعادل میان سرمایه‌گذاری‌های نظامی و فشار اقتصادی ناشی از تحریم‌ها و نارضایتی‌ها روبرو است. افزایش هزینه‌های دفاعی برای فناوری‌های موشکی و هسته‌ای ممکن است منابع کشور را بیشتر تحت فشار قرار دهد، که همین امر می‌تواند سختی‌های اقتصادی داخلی را تشدید کرده و احتمالاً موجب بروز ناآرامی‌ها شود.

تصمیمات ایران در ماه‌های آینده پیامدهای طولانی‌مدتی برای دینامیک‌های ژئوپولیتیکی خاورمیانه خواهد داشت، و جامعه بین‌المللی باید به‌طور قاطعانه به علل اصلی تغییر استراتژیک ایران بپردازد و در عین حال ثبات منطقه‌ای و جهانی را تقویت کند.

*متن فوق صرف ترجمه دیدگاه میدل ایست مانیتور است.

www.tahririeh.com/news/31615/

@tahririeh


🔰دگرگونی در راهبرد دفاعی ایران؛ از انعطاف افقی به قدرت عمودی

🔸تارنمای «میدل ایست مانیتور» در تحلیل دکترین بازدارندگی ایران عنوان داشت: ایران در حال حرکت از استراتژی بازدارندگی افقی به استراتژی بازدارندگی عمودی است که تغییر عمده‌ای به شمار می‌آید. کاهش نفوذ منطقه‌ای آن و کاهش اثرگذاری شبکه‌های نیابتی‌اش، این کشور را مجبور به انجام بازنگری استراتژیک کرده است که در این تغییر بازتاب یافته است.

ایران از نظر تاریخی قدرت خود را خارج از مرزهایش با استفاده از استراتژی بازدارندگی افقی تحت عنوان «دفاع رو به جلو» یا «دفاع موزاییکی» به نمایش گذاشته است که شامل به‌کارگیری نمایندگان نیابتی، موشک‌های بالستیک، تاکتیک‌های چریکی دریایی و فناوری‌های سایبری می‌شد.

هدف از این استراتژی این بود که تهدیدها پیش از رسیدن به مرزهای کشور خنثی شوند و عمق دفاعی حفظ گردد. اما حوادث اخیر نشان داده‌اند که این سیاست با کاستی‌هایی مواجه شده و موجب تغییر به سمت یک موضع بازدارندگی مرکزی و مبتنی بر فناوری‌های نوین شده است.

ضعف بازدارندگی افقی

سیاست بازدارندگی افقی ایران در سال‌های اخیر با مشکلات فزاینده‌ای مواجه شده است. کارآیی شبکه‌های نیابتی ایران به دلیل تلفات سنگینی که در نبردهای جاری، به ویژه در غزه و لبنان متحمل شده‌اند، تحت تاثیر قرار گرفته است. ناکافی بودن تسلیحات بازدارندگی متعارف ایران در برابر دشمنان دارای تکنولوژی پیشرفته، با حملات موشکی ایران به اسرائیل در آوریل ۲۰۲۴ آشکار شد. استراتژی سنتی ایران همچنین به دلیل تحولات منطقه‌ای، مانند تغییر موضع شدید اسرائیل و افزایش حضور نظامی ایالات متحده، تحت فشار قرار گرفته است. به همین دلیل، استراتژی دفاع روبه جلوی ایران به طور گسترده‌ای به عنوان یک راه‌حل ناتوان در برابر تهدیدات مدرن شناخته می‌شود.

ترکیبی از نیازهای امنیتی بلندمدت، چالش‌های خارجی و تحولات داخلی، ایران را به سوی بازدارندگی عمودی سوق داده است. تهران مجبور شده است تا به ارزیابی مجدد وابستگی خود به شبکه‌های نیابتی برای دفاع بپردازد، چرا که این شبکه‌ها به دلیل بی‌ثباتی منطقه‌ای و بحران‌های غزه و لبنان، کارآیی خود را از دست داده‌اند.

علاوه بر این، نیاز به نوآوری فناوری با عملیات‌های نظامی اسرائیلی که ضعف‌های جدی در توان تولید موشک‌های سوخت جامد و سیستم‌های دفاع هوایی ایران را نشان دادند، برجسته شده است. علیرغم محدودیت‌های بودجه‌ای و اقتصاد تحریم‌شده، ایران بودجه نظامی خود را برای سال ۱۴۰۴ (مارس ۲۰۲۵ تا مارس ۲۰۲۶) به میزان ۲۰۰ درصد افزایش داده و اولویت را بر توسعه فناوری‌های دفاعی مدرن، از جمله پهپادها، سامانه‌های دفاع هوایی و سیستم‌های موشکی قرار داده است.

این سرمایه‌گذاری نشان‌دهنده عزم ایران برای بهبود وضعیت استراتژیک خود و رفع کاستی‌های فناوری است. حتی اگر رهبری ایران به‌طور رسمی هرگونه طرح برای تسلیحاتی کردن کشور را رد کند، بحث‌های داخلی مداوم در خصوص بازدارندگی هسته‌ای، احتمال تغییر استراتژی را مطرح کرده است. تمام این عناصر با هم کار می‌کنند تا تغییر حتمی ایران به سمت یک سیاست دفاعی عمودی و یکپارچه که هدف آن حفاظت از منافع ملی این کشور در برابر تهدیدات فزاینده منطقه‌ای و بین‌المللی است را نشان دهند.

پیامدهای تغییر استراتژیک

انتقال ایران از بازدارندگی افقی به بازدارندگی عمودی پیامدهای مهمی برای امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی دارد و ممکن است پیامدهای بی‌ثبات‌کننده‌ای به دنبال داشته باشد. پیشرفت‌های ایران در زمینه پهپادها، موشک‌ها و تسلیحات هسته‌ای ممکن است معمای امنیتی در منطقه ایجاد کرده و کشورهای همجوار را وادار به تقویت ابتکارات دفاعی خود کند و در نتیجه رقابت تسلیحاتی در خاورمیانه شدت یابد. خطرات درگیری به دلیل گسترش این فناوری‌های نظامی افزایش خواهد یافت، زیرا کشورهایی مانند عربستان سعودی، امارات متحده عربی و دیگران سعی خواهند کرد تا برتری نظامی ایران را جبران کنند.

اقتصاد در بحران ایران ممکن است به‌دلیل تلاش‌های آن برای دستیابی به تسلیحات پیشرفته، به‌ویژه رویکرد هسته‌ای احتیاطی آن، بدتر شود. افزایش هزینه‌های دفاعی ممکن است منجر به انزوای دیپلماتیک بیشتر تهران شود، تحریم‌های بین‌المللی را افزایش دهد و منابع مالی را از نیازهای داخلی فوری دور کند.

20 last posts shown.