موسسه مطالعاتی تحریریه


Channel's geo and language: Iran, Persian
Category: not specified



بررسی تخصصی موضوعات اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی روز ایران و جهان توسط نخبه‌ترین تحلیلگران ایران، در موسسه مطالعاتی تحریریه
تلگرام تحریریه⬇️
@tahririeh_admin
سایت تحریریه⬇️
https://tahririeh.com/
کانال یوتیوب تحریریه⬇️
youtube.com/@tahririehplus

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Category
not specified
Statistics
Posts filter








🔰سوخو ۳۵ رقیب جدی تام‌کت‌های ایران

🔸 «تارنمای مرکز تحقیقاتی «نشنال اینترست» آمریکا در تحلیل آورده است: به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی در حال جایگزینی جنگنده‌های مشهور تام‌کت با جنگنده‌های مدرن سوخو-۳۵ است.

نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران ترکیبی متنوع از هواپیماهای قدیمی آمریکایی مربوط به پیش از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹، جنگنده‌های دوران جنگ سرد چینی و چند ده جنگنده شوروی و روسی را در اختیار دارد. تاکنون هیچ‌یک از این هواپیماها چندان مؤثر یا توانمند تلقی نمی‌شدند، اما بر اساس یک گزارش جدید، نیروی هوایی ایران ممکن است به زودی از جنگنده‌های ساخت روسیه، سوخو-۳۵ (با نام Flanker-E در گزارش ناتو) استفاده کند.

کمتر از یک سال پیش، تهران به امضای قراردادی با مسکو برای خرید سوخو-۳۵ نزدیک شد که نشان‌دهنده روابط نزدیک‌تر بین دو کشور بود. هفته قبل رسانه دولتی روسیه، تاس، گزارش داد که این قرارداد به نتیجه رسیده و ایران اولین هواپیماهای خود را دریافت کرده است.

ژنرال «علی شادمانی» معاون رئیس ستاد مرکزی خاتم‌الانبیای نیروهای مسلح ایران و از فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در مصاحبه‌ای تلویزیونی گفت: جنگنده‌های سوخو-۳۵ خریداری شده‌اند... هر زمان که نیاز داشته باشیم، تجهیزات نظامی برای تقویت نیروی هوایی، ارتش و نیروی دریایی خود خریداری خواهیم کرد.

هنوز مشخص نیست که تهران چند فروند از این جنگنده‌های چندمنظوره را خریداری کرده است، اما قرارداد اولیه شامل تأمین ۲۵ فروند سوخو-۳۵SE توسط روسیه بود. در طول یک سال گذشته، این سفارش به ۵۰ فروند افزایش یافت، اما اکنون ممکن است ایران به دنبال خرید جنگنده‌های بیشتری باشد، پس از آنکه اسرائیل در اواخر اکتبر ۲۰۲۴ حمله‌ای چهار ساعته به جمهوری اسلامی انجام داد.

نیروی هوایی اسرائیل در این حمله بی‌سابقه، بیش از ۲۰ هدف نظامی از جمله پایگاه‌های هوایی نظامی ایران را مورد هدف قرار داد.

اولین جنگنده‌های Flanker-E به ایران رسیده‌اند

تا پایان نوامبر ۲۰۲۴، نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران دو فروند هواپیمای سوخو-۳۵SE دریافت کرده بود. با ورود این هواپیماهای ساخت روسیه، به نظر می‌رسد که آن‌ها جایگزین جنگنده‌های ساخت آمریکا، گرومن اف-۱۴ تام‌کت خواهند شد و این به معنای پایان راه این جنگنده مشهور آمریکایی است.

ایران آخرین به‌کارگیرنده تام‌کت بوده است. این کشور پس از سقوط شاه در سال ۱۹۷۹، جنگنده‌های پیشرفته آن زمان را به ارث برد و در طول جنگ ایران و عراق از ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۸ از آن‌ها به خوبی استفاده کرد. ایران این هواپیماها را بسیار فراتر از عمر خدمتی برنامه‌ریزی شده اولیه‌شان نگه داشته است. هنگامی که نیروی دریایی آمریکا در سال ۲۰۰۶ تام‌کت‌های خود را بازنشسته کرد، تمام ذخایر باقی‌مانده قطعات یدکی این هواپیماها نابود شد تا اطمینان حاصل شود که هیچ قطعه‌ای به تهران نرسد.

بر اساس گزارش تاس، سوخو-۳۵‌ها در پایگاه هوایی اصفهان مستقر خواهند شد، جایی که آخرین اف-۱۴‌های ایران در آنجا قرار دارند. این‌ها تنها هواپیماهای نظامی روسی نخواهند بود که تهران از آن‌ها استفاده می‌کند. نیروی هوایی ایران همچنین چندین فروند سوخو-۲۴ (با نام Fencer در گزارش ناتو) و حدود ۱۹ فروند میگ-۲۹ (با نام Fulcrum در گزارش ناتو) را در اختیار دارد.

یک جنگنده توانمندتر

استفاده تهران از سوخو-۳۵ ممکن است سایر کشورهای خاورمیانه را ترغیب کند تا نیروی هوایی خود را ارتقا دهند. مسکو از Flanker-E به عنوان یکی از پیشرفته‌ترین سیستم‌های هواپیمای نسل ۴++ یاد کرده است که بسیاری از عناصر نسل پنجم را ترکیب می‌کند. این جنگنده چندمنظوره و فوق‌مانورپذیر تک‌سرنشینه برای درگیری با تهدیدات هوایی، زمینی و مقابله با نیروهای سطحی دریایی دشمن طراحی شده است.

این جنگنده یک نسخه به‌شدت ارتقا یافته از هواپیمای سوخو-۲۷ (با نام Flanker در گزارش ناتو ) است که در ابتدا برای صادرات در نظر گرفته شده بود. با این حال، سوخو-۳۵ از سال ۲۰۱۴ در خدمت نیروی هوایی روسیه بوده و اولین عملیات های رزمی خود را در سال ۲۰۱۵ در سوریه انجام داد، جایی که برای پوشش سایر هواپیماهای روسی در مأموریت‌های بمباران استفاده شد.

سوخو-۳۵SE ممکن است به اندازه اف-۳۵I نیروی هوایی اسرائیل پیشرفته نباشد، اما باید به هر خلبان اسرائیلی هشدار داده شود که مراقب باشد، چرا که تهران اکنون توانمندترین جنگنده خود را در اختیار دارد.

www.tahririeh.com/news/31705/

@tahririeh


🔰مهاجرت اجباری ترامپ ادامه طرح شکست‌خورده اسرائیل است

🔸«ناصر قندیل» سردبیر روزنامه «البناء» لبنان در بخشی از اظهارات خود در «یوتیوب» گفت: جنگی که طی ۱۶ ماه گذشته در نوار غزه ادامه داشت یک جنگ آمریکایی تمام عیار بود. بدون حضور آمریکا، رژیم اسرائیل در چهارمین ماه جنگ شکست فراگیری می خورد. رژیم اسرائیل از همه انبارهای تسلیحاتی خود استفاده کرد. هدف اصلی از این جنگ اشغال غزه بود زیرا غزه بخشی از فلسطین است.

همچنین غزه آزمونی برای سنجش قدرت مقاومت فلسطین بوده است. غزه آزمونی برای سنجش طرح مهاجرت اجباری مردم فلسطین و ادامه اشغالگری هم بود. با توجه به این مسائل نبرد برای اشغالگری، مهاجرت اجباری، پایان دادن به مقاومت در غزه برای این رژیم مهم بود. این نبرد سرنوشت فلسطین و آینده این کشور را مشخص کرد. با توجه به این موضوع بود که رهبران مقاومت و جبهه های پشتیبان مقاومت اعلام کردند که نباید غزه شکست بخورد و غزه و به ویژه جریان حماس باید در این جنگ پیروز شوند.



این یک معادله بود که مقاومت غزه و لبنان بر رژیم اسرائیل تحمیل کردند و مقاومت یمن، عراق و ایران هم در این زمینه یاری رساندند. اما غزه در این زمینه محور اصلی بود. آمریکا در مقابل مقاومت غزه قرار گرفت و همه قدرت خود را علیه مقاومت لبنان به کار بست. همه ویرانی ها و ترورها با کمک آمریکایی ها صورت گرفت. قدرت حزب الله را رو به فرسایش بردند تا رژیم اسرائیل بتواند به مناطقی از جنوب رود لیتانی برسد. پیروزی لبنان هم به واسطه ویران سازی قدرت نیروی زمینی رژیم اسرائیل بود. به واسطه این ویرانی بود که ارتش رژیم اسرائیل طی دو ماه نتوانست به لبنان حمله زمینی کند. ارتش این رژیم با وجود استفاده از سلاح ها و بمب های مختلف نتوانست در لبنان پیشروی زمینی داشته باشد و تنها در بخشی کوچک و راه های فرعی پیشروی کرد. نیروهای زمینی این رژیم در محاصره قرار گرفتند.

در نتیجه این مسائل، رژیم اسرائیل ناچار شد به توافق آتش بس تن دهد. درست است که این رژیم به توافق پایبند نبود، اما با بازگشت مردم به شهرهای خود نیروهای این رژیم با وجود اینکه ترامپ پشتیبان آنان بود پا به فرار گذاشتند.

رژیم اسرائیل از جنوب لبنان عقب نشینی خواهد کرد و مقاومت مسلحانه ادامه خواهد داشت. همچنین این رژیم از غزه هم عقب نشینی می کند و مقاومت مسلحانه در این منطقه ادامه خواهد داشت. غزه برای رژیم اسرائیل اهمیت بیشتری دارد. با توجه به جمعیت بالای این منطقه و ناتوانی رژیم اسرائیل برای آوردن یهودیان بیشتر از سراسر جهان به سرزمین های فلسطین، موازنه جمعیتی در حال به هم خوردن است و شمار عرب ها و فلسطینی ها نسبت به یهودی ها بیشتر شده است.

آنها می خواهند فلسطینی ها را مجبور به مهاجرت کنند تا دولت یهودی تشکیل دهند. این موضوع بسیار مهم است که فلسطینی ها با مقاومت خود اجازه ندهند رژیم اسرائیل طرح خود را پیش ببرد. از این رو، آمریکا و رژیم اسرائیل پس از شکست این طرح خود، با به تصویر کشیدن کشتارها، جنایت ها و ویرانی های خود اینگونه وانمود کردند که در جنگ پیروز شده اند. اما این پیروزی به شمار نمی رود. در لبنان هم مقاومت پیروز شده است، اما به دلیل اوضاع سیاسی لبنان چندان نتوانسته است در جنگ رسانه ای موفقیت خود را به رخ بکشد. مقاومت لبنان نمی خواهد اوضاع یکپارچه لبنان برهم بریزد. اما مقاومت غزه نشان داد در میدان نبرد دست برتر را دارد.

درست است که در غزه ویرانی ها زیاد است و برخی می گویند غزه دیگر قابل سکونت نیست اما کسی شایسته ادامه زندگی نیست که کرامت و عزت نفس خود را از دست داده باشد. این در حالی است که مردم و مقاومت غزه در نتیجه مقاومت در برابر دشمن توانسته اند کرامت و عزت نفس خود را حفظ کنند.

این سرزمین های اشغال شده است که دیگر برای یهودی ها قابل سکونت نیست زیرا مقاومت فلسطین این موضوع را به آنها نشان داده که آنها غاصب هستند. در غزه این روزها جشن پیروزی برپا می شود و ا نشان می دهد مقاومت از پشتوانه مردمی برخوردار است. در این جشن ها پیروزی ها، عزت نفس و کرامت به تصویر کشیده می شود.

www.tahririeh.com/news/31763/

@tahririeh


🔰فلز زرد آماده پرواز مجدد

🔸اگر به صورت هفتگی بازار جهانی طلا را بررسی نمائیم، هفته گذشته بازار طلا یکی از قوی‌ترین و پایدارترین عملکردهای خود را در ماه‌های اخیر تجربه کرد، زیرا بازار شوک‌ها و عدم قطعیت‌های روزانه ناشی از سیاست های جدید دولت ترامپ را هضم و در مرحله عبور از این نوسانات قرار گرفته است که البته تداوم روند صعودی یا نزولی از سوی متغیرها تعیین خواهد شد.

https://youtu.be/vrWVZWc1iZU

@tahririeh


🔰نقد فیلم اسفند

🔸فیلم اسفند به بخشی از دوران دفاع مقدس پرداخته که قرار است نیروهای ایران بعد از چند عملیات شکست خورده از طریق هور به یک عملیات بزرگ دست بزند. اما برای اجرای این عملیات ایران نیاز به اطلاعات میدانی زیادی دارد. تیمی از نیروهای اطلاعاتی به رهبری علی هاشمی مامور می شوند تا برای اجرای دقیق عملیات از کل منطقه هور اطلاعات دقیق جمع آوری کنند.

یک فیلم برای جذابیت نیاز به ۳ عنصر کنجکاوی، تعلیق و غافلگیری دارد و هر چه فیلمساز بتواند این ۳ عنصر را دقیقتر اجرا کند فیلم برای بیننده جذابتر است.

به بیان بهتر فیلم بدون این ۳ عنصر یعنی هیچ.

در یک فیلم جنگی بدلیل ماهیت جنگ دست فیلمساز بشدت باز است تا این سه عنصر را به حد اعلا بپروراند.

اما در فیلم اسفند فیلمساز در کمال ناباوری نه ما را غافلگیر می کند نه تعلیق دارد و نه حس کنجکاوی ما را تحریک میکند.

فیلم حول شخصیت مهمی چون شهید علی هاشمی شکل گرفته ولی این اهمیت را در فیلم اساسا نمی بینیم. چندین عملیات شناسایی صورت میگیرد؛ حتی یکی از عملیاتها در عمق خاک عراق است ولی فیلمساز که می توانست این عملیات را بر اساس تعلیق و غافلگیر به بخش بشدت جذاب فیلم تبدیل کند صرفا اعلام میشود این عملیات انجام شده و یا فیلمی از آن را ما همراه با فرماندهان در قاب یک تلویزیون کوچک می بینیم.

فیلم هیچ کشمکشی ندارد نه بین شخصیتها نه بین نیروهای عراقی و ایرانی و نه بین نیروهای اطلاعاتی ایران برای شناسایی.

اساس با یک فیلم ماسیده رو برو هستیم.

همه چیز آرام است.

انگار نه انگار در اوج جنگ هستیم نه ما عراقی ها را میکشیم نه آنها ما را.

گویی جنگی در جریان نیست.

فیلمساز به طرز عجیبی توانسته حتی عملیاتهای شناسایی را به فریز کند.

در یکی از سکانسها که فرماندهان سپاه برای بررسی موقعیت هور با علی هاشمی همراه می شوند با آنکه فیلمساز می توانست سکانسی سراسر تعلیق را به ما نشان دهد به شکل ماهرانه کاری می کند که آب از آب تکان نخورد. نه هیجانی نه تعلیقی و نه غافلگیری.

حتی در سکانس آخر هم هیچ اثری از درگیری ایران با عراق نیست.

جا دارد یک آفرین به فیلمساز بگوییم که جنگ را به این شکل کسل کننده به ما نشان داده است.

www.tahririeh.com/news/31762/

@tahririeh


🔰از خطر جنگ فراگیر ایران و آمریکای ترامپ تا کودتا در افغانستان در گفتگو با ظهره وند

🔸بعد از حضور ترامپ در کاخ سفید تحولات جهان وارد فاز جدیدی شده و منطقه غرب آسیا نیز از این قاعده مستثنی نیست. برای بررسی این مساله با ابوالفضل ظهره وند عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس به گفتگو نشستیم.

https://youtu.be/mV8Zqa0Ztiw

@tahririeh


سازمان ملل و ایالات متحده مدت‌هاست که از چشم‌اندازی حمایت می‌کنند که در آن دو کشور در کنار یکدیگر، در مرزهای امن و شناخته‌شده زندگی کنند. فلسطینیان خواهان تشکیل کشوری در کرانه باختری، قدس شرقی و نوار غزه هستند، تمامی مناطقی که اسرائیل در جنگ ۱۹۶۷ با کشورهای عربی همسایه تصرف کرد.

روز سه‌شنبه، ده‌ها معترض در نزدیکی کاخ سفید تجمع کردند تا به سفر بنیامین نتانیاهو اعتراض کنند، و پس از آنکه سخنان ترامپ درباره غزه به اطلاع جمعیت رسید، اعتراضات ادامه یافت. نتانیاهو قویاً با تشکیل یک کشور فلسطینی مخالف است.

معترضان شعار می‌دادند: «ترامپ، بی‌بی (نتانیاهو) باید زندانی شوند، فلسطین فروشی نیست.»

ترامپ به‌عنوان نامزد ریاست‌جمهوری، عمدتاً با لحن انزواطلبانه درباره ضرورت پایان دادن به جنگ‌های خارجی و تقویت مرزهای آمریکا سخن می‌گفت. او پیشنهاد کرده بود که اروپا، و نه ایالات متحده، باید مسئولیت حمایت از اوکراین در جنگ با روسیه را بر عهده بگیرد.

تلاش‌های اولیه او در کاخ سفید عمدتاً بر اخراج مهاجران غیرقانونی از کشور و کاهش اندازه دولت فدرال متمرکز بوده است که دو اصل کلیدی در برنامه انتخاباتی او به شمار می روند.

توسعه‌طلبی بخشی از سخنان انتخاباتی او نبود، و این موضوع ممکن است برای ترامپ و متحدان جمهوری‌خواهش ریسک سیاسی به همراه داشته باشد. طبق نظرسنجی رویترز/ایپسوس، رأی‌دهندگان آمریکایی از این ایده‌ها حمایت نمی‌کنند.

بر اساس نظرسنجی رویترز که در تاریخ ۲۰-۲۱ ژانویه پس از مراسم تحلیف ترامپ انجام شد، تنها ۱۶ درصد از بزرگسالان آمریکایی از ایده فشار بر دانمارک برای فروش گرینلند حمایت کردند،

۲۹ درصد از شرکت‌کنندگان در نظرسنجی از بازپس‌گیری کانال پاناما حمایت کردند. تنها ۲۱ درصد موافق این ایده بودند که ایالات متحده حق دارد قلمرو خود را در نیمکره غربی گسترش دهد.

فقط ۹ درصد از پاسخ‌دهندگان، از جمله ۱۵درصد از جمهوری‌خواهان، گفتند که آمریکا باید از نیروی نظامی برای تصرف سرزمین‌های جدید استفاده کند.

www.tahririeh.com/news/31758/

@tahririeh


🔰شگفتانه‌های یک بسازوبفروش

🔸 خبرگزاری «رویترز» نوشت که اظهارات حیرت‌انگیز «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا، مبنی بر اینکه او مایل است ایالات متحده کنترل نوار غزه را در دست گرفته و آن را بازسازی کند، ممکن است ناگهانی به نظر برسد، اما در واقع با جاه‌طلبی‌های توسعه‌طلبانه دولت جدید او همسو است.

در بیشتر از دو هفته ای که از زمان بازگشت ترامپ به کاخ سفید می گذرد، رویکرد «اول آمریکا» او در ظاهر به «آمریکای بیشتر» تغییر یافته و رئیس‌جمهوری اکنون بر تصاحب سرزمین‌های جدید متمرکز شده است، حتی پس از آنکه در کارزار انتخاباتی‌اش وعده داده بود کشور را از درگیری‌های خارجی و «جنگ‌های بی‌پایان» دور نگه دارد.

ترامپ در یک کنفرانس خبری روز سه‌شنبه در کاخ سفید، در کنار «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر اسرائیل، احتمال مالکیت آمریکا بر غزه را مطرح کرد. او گفت که چشم‌اندازی برای ساخت یک اقامتگاه تفریحی در این منطقه دارد، جایی که جوامع بین‌المللی بتوانند در آن با یکدیگر در هماهنگی زندگی کنند.

گرچه این پیشنهاد غیررسمی موجی از واکنش‌های دیپلماتیک را در سراسر خاورمیانه و جهان به دنبال داشت، اما با شیوه‌ای که ترامپ دوره دوم ریاست‌جمهوری خود را پیش می‌برد، همخوانی داشت؛ طبق این رویکرد وی روابط با متحدان نزدیک، همچون کانادا و مکزیک را عمدتاً به‌صورت معاملات تجاری می بیند و جهان را به یک فرصت اقتصادی بزرگ تبدیل می‌کند. این نگاه او روز دوشنبه زمانی تقویت شد که پیشنهاد تأسیس یک صندوق سرمایه‌گذاری دولتی آمریکا را مطرح کرد.

او همچنین ایده بازپس‌گیری کانال پاناما، تصرف گرینلند از دانمارک و حتی الحاق کانادا به‌عنوان پنجاه‌ویکمین ایالت آمریکا را مطرح کرده است. بااین‌حال، نظرسنجی‌های رویترز/ایپسوس نشان می‌دهند که این ایده‌ها حتی در میان حزب جمهوری‌خواه ترامپ نیز حمایت چندانی ندارند.

هم‌زمان، او کانادا و مکزیک را تهدید کرده که در صورت نپذیرفتن خواسته‌هایش در زمینه امنیت مرزی، با تحریم‌های اقتصادی مواجه خواهند شد.

ترامپ همچنین احتمال اسکان مجدد بیش از ۲ میلیون فلسطینی ساکن غزه را مطرح کرد و مدعی شد که پس از ۱۶ ماه جنگ بین اسرائیل و حماس، این منطقه دیگر قابل سکونت نیست. فعالان حقوق بشر چنین ایده‌هایی را نوعی پاک‌سازی قومی توصیف کرده‌اند. هرگونه جابه‌جایی اجباری جمعیت به احتمال زیاد ناقض قوانین بین‌المللی خواهد بود.

در کنفرانس خبری روز سه‌شنبه با نتانیاهو، ترامپ همچون یک سرمایه‌گذار املاک سخن گفت، درحالی‌که سختی‌هایی را که ساکنان فلسطینی غزه متحمل شده‌اند، تصدیق کرد.

او گفت: «شما آنجا را به یک مکان بین‌المللی باورنکردنی تبدیل خواهید کرد. من فکر می‌کنم پتانسیل نوار غزه بی‌نظیر است. و فکر می‌کنم نمایندگانی از سراسر جهان آنجا خواهند بود و در آنجا زندگی خواهند کرد. فلسطینی‌ها هم آنجا خواهند بود. بسیاری از مردم در آنجا زندگی خواهند کرد.»

داماد و مشاور سابق ترامپ، جرد کوشنر، سال گذشته غزه را به‌عنوان یک "دارایی ساحلی ارزشمند" توصیف کرده بود.

نتانیاهو ترامپ را برای داشتن تفکری «خارج از چارچوب» تحسین کرد، اما هیچ‌یک از آن‌ها درباره مشروعیت قانونی این پیشنهاد صحبت نکردند.

استراتژی معامله‌گری یا هدف واقعی؟

«ویل وچسلر» مدیر برنامه‌های خاورمیانه در شورای آتلانتیک، می‌گوید که ممکن است ترامپ درباره مالکیت آمریکا بر غزه جدی نباشد و این صرفاً بخشی از تاکتیک‌های او برای مذاکره باشد.

او گفت: رئیس‌جمهور ترامپ طبق الگوی همیشگی خود عمل می‌کند: تغییر دادن چارچوب مذاکره برای افزایش اهرم فشار خود در آستانه مذاکرات آینده. در این مورد، مذاکره درباره آینده تشکیلات خودگردان فلسطین است.

بااین‌حال، پیشنهاد ترامپ به نظر می‌رسد که ایده راه‌حل دو دولتی را کنار گذاشته و یک مدل جدید را پیشنهاد می‌کند که شاید در آن آمریکا نقش میانجی یا حتی نیروی کنترل‌کننده را ایفا کند.

«جان آلترمن» مقام سابق وزارت خارجه آمریکا و رئیس برنامه خاورمیانه در «مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی» در واشنگتن، در واکنش به پیشنهاد ترامپ، احتمال خروج داوطلبانه ساکنان غزه از این منطقه را بسیار کم دانست.

او افزود: بسیاری از ساکنان غزه از نسل فلسطینیانی هستند که از بخش‌هایی از سرزمین‌های امروزی اسرائیل گریخته‌اند و هرگز اجازه بازگشت نیافته‌اند. تردید دارم که حتی در شرایطی که غزه ویران شده باشد، بسیاری از آن‌ها بخواهند آن را ترک کنند.»

او تصریح کرد «برای بازسازی یک غزه بدون سکنه، پایانی خوش را نمی‌توان تصور کرد.»

حماس، گروه شبه‌نظامی فلسطینی، در سال ۲۰۰۷ پس از آنکه سربازان و شهرک‌نشینان اسرائیلی در سال ۲۰۰۵ از غزه خارج شدند، به قدرت رسید، اما سازمان ملل همچنان این منطقه را به‌عنوان قلمروی اشغال‌شده توسط اسرائیل می‌شناسد. اسرائیل و مصر مسیر دسترسی به غزه را کنترل می‌کنند.


🔰بازدهی یکساله صندوق‌های طلا سه رقمی شد/پیش‌بینی آینده فلز زرد

🔸در میان ۱۳ صندوق طلا که عمر آنها به بیش از یک سال می رسد، ۵ صندوق توانستند بازدهی سالانه خود را در هفته اخیر به حدود۱۰۱ تا ۱۰۶ درصد رسانده و تعداد دیگری نیز در صورت تداوم روند فعلی قیمت ها در بازارهای دلار و طلا و حتی اونس جهانی در روزهای پیش رو بازدهی خود را سه رقمی خواهند کرد.

رکورد شکنی در بازار طلا فقط به بازهی صندوق های طلا محدود نمی شود، از اونس جهانی که محدوده قیمتی۲۸۷۰ دلار را پس از ۳ ماه پس گرفت تا هجوم سرمایه گذاران و سفته بازان به بازار فیزیکی و صندوق های طلا همگی حاکی از نوعی عطش برای ورود به بازار طلا می باشد.

سرمایه‌گذاران حقیقی با رویدادهای اخیر بازار دلار و طلا، مجدد به سمت صندوق‌های طلا گرایش پیدا کرده و به شکل محسوسی تعداد کدهای حقیقی خریدار افزایش یافته و به بیش از ۵۰ هزار کد خریدار روزانه رسیده است.

خالص ارزش دارایی های صندوق های طلا نیز در رکورد شکنی دیگری از ۱۱۵ همت گذشت، از ابتدای سالجاری تا کنون ارزش دارایی این صندوق ها به طور میانگین هفته ای ۲ درصد نسبت به هفته قبلی رشد داشته است.

در آخرین روز معاملاتی هفته اخیر با افزایش التهاب بازار طلا، ارزش معاملات صندوق های طلا، به ۴۸۳ میلیارد تومان رسید. سرانه خرید در این صندوق ها به ۷۰ میلیون تومان و سرانه فروش به ۹۰ میلیون تومان افزایش یافت. تعداد خریداران حقیقی در این گروه از صندوق ها ۵۵۹۸۱ نفر و تعداد فروشندگان حقیقی ۲۹۴۰۱ نفر و تعداد خریداران حقوقی ۱۵۸ و تعداد فروشندگان حقوقی ۸۶ ثبت شده است که نشان از تعداد دو برابری خریداران نسبت به فروشندگان دارد.

به دلیل سبقت رشد خالص ارزش دارایی های این گروه از رشد قیمت صندوق ها، همچنان تمام صندوق های طلا با حباب منفی قیمتی روبرو هستند. نسبت وجود حباب قیمتی در صندوق های طلا به ترکیب دارایی های آنها بستگی دارد که عمدتا شامل گواهی سپرده شمش و سکه طلا می باشد.

در مجموع ارزیابی می شود که موج افزایش تقاضا و ورود پول به بازار طلا اعم از بازار فیزیکی و بازار مالی طلا و صندوق های طلا تا پایان سالجاری تداوم یابد و در این مسیر ظاهرا اونس جهانی و قیمت دلار توام با افزایش ریسک بازار سهام نیز همگی در راستای افزایش ارزش طلا به خط شده اند.

www.tahririeh.com/news/31755/

@tahririeh


🔰نقد فیلم شمال از جنوب غربی

🔻مهدی علیپور منزه

🔸فیلم شمال از جنوبی غربی به اوایل دوران دفاع مقدس پرداخته که نیروهای نظامی ایران در تلاشند تا خرمشهر را آزاد کنند. در همین زمان منافقین به پشتیبانی عراق در جنگلهای شمال ستاد تشکیل داده و دست به خرابکاری و جنایات سنگین زده اند تا به خیال خود کمر ایران را از پشت بشکنند. نیروهای پاسدار نیز در تلاشند تا هسته مرکزی ستاد فرماندهی سازمان را شناسایی و ضربه سنگینی به منافقین وارد کنند.

جذابیت و اقبال جامعه نسبت به یک فیلم جنگی بستگی دارد به نوع بیان و روشی که فیلمساز در تصویر کردن ماجرا انتخاب کرده است. هر چه فیلمساز بتواند دشمن را بهتر نشان دهد برخورد با او جذاب تر می نماید. چرا که جنگ نبرد انسان با انسان نیست؛ بلکه نبرد ما با آنهاست.

ما باید دشمن را تا جاییکه می شود منفور نشان دهیم تا زمانیکه او توسط نیروی نظامی کشته می شود به قول معروف دلمان خنک شود. و اگر در این میان برای دشمن عواطفی قائل شدیم باید کشتن او را با یک منطق درست توجیه کنیم؛ تا بیننده کشتن او را بپذیرد.

سالهاست که در سینما و تلویزیون فیلمها و سریالهایی درباره منافقین ساخته شده ولی چهره منفور آنها درست به نمایش در نیامده؛ در این میان بخشی از فیلمسازان برای آنها یا بخشی از آنها عواطف انسانی قائل شده و با نمایش شخصیتی خاکستری سعی کردند لااقل بخش قابل توجهی از منافقین را فریب خوردگان نشان دهند!؛ ولی این سوال بی پاسخ می ماند که چرا این فریب خوردگان تا سر حد خودکشی با سیانور در خدمت سازمان بودند و مانند یک ماشین کشتار فقط آدم میکشتند؟

در فیلم شمال از جنوب غربی فیلمساز این ادا و اطوارهای بی مزه و لوس را برای انحراف افکار مردم از حقیقت، کنار گذاشته و چهره ای منفوری از منافقین را نشان میدهد که هیچ ترحمی ندارند؛ حتی درباره خانواده و دوستان خود.

در این فیلم هارمونی قرار است بر اساس تضاد بنیادین بین دو گروه مسلح یعنی پاسداران و منافقین شکل بگیرد. چرا که مساله فیلم یک مساله شخصی نیست که ما به بدنبال شخصیت پردازی برای کاراکتری خاص باشیم تا از دل کشمکش بین او و دیگران بحران خلق شود.

فیلمساز بدرستی دو شخصیت کلی را برای ما ایجاد کرده، منافقین و پاسداران. حتی حاج مهدی (مصطفی زمانی) به عنوان فرمانده پاسداران نیز یکی از آنهاست و جدا از کل نیست. به دیگر سخن فرمانده در این فیلم به زیبایی نه یک فرد بلکه جزوی از نیروهای مسلح است و به بیان بهتر او یکی از همه ماست. درست است که لیدر یک حرکت تهاجمی و یا تدافعی است ولی او جزوی از ماست. برای همین حس همذات پنداری با او و کل پاسداران در بیننده به خوبی شکل میگیرد.

همانطور که ذکر شد فیلمساز شخصیت منافقین را به خوبی ترسیم کرده و سبعیت و ددمنشی آنها را خیلی دقیق نشان میدهد. نکته جالبی که در فیلم وجود دارد جز تعدادی از فرماندهان منافقین، چهره واضحی از آنها نشان داده نمیشود. فیلمساز انگیزه خود از این کار را در دیالوگی بین شخصیت دایی (علی دهکردی) و یکی از پاسداران بیان میکند، آنجا که به منافقین می گوید زالو جایش در مرداب است و با شلیک گلوله یکی از تک تیراندازان منافقین را که بالای درخت کمین کرده می کشد. به دیگر سخن از منظر فیلم منافقین ماشین کشتاری هستند که با چشمانی بسته وارد ستاد فرماندهی سازمان در جنگل شده و همچون زالو فقط دنبال مکیدن خون ملت ایران می باشند.

در فیلم شمال از جنوبی غربی همه چیز به اندازه است. قابهای انتخاب شده دقیق، جای دوربین دقیق و دوربین روی دست و نگاه او به سوژه دقیق و به اندازه است. نه آنقدر همانند فیلم ماجرای نیمروز مهدویان زیاد و حال به هم زن است و نه آنقدر تکان می خورد که بیننده سردرد بگیرد. استرس و هیجان صحنه های نبرد به خوبی به بیننده منتقل می شود و ما کاملا خود را در بین نیروهای مسلح و در میدان نبرد می بینیم؛ دوربین کاملا جای چشم بیننده در میدان نبرد است.

قبل از هر عملیات، منافقین جنایتی وحشتناک مرتکب می شوند تا وقتی که پاسداران به آنها حمله میکنند از کشته شدن آنها دلمان خنک شود و به هیچ وجه حس ترحم ما نسبت به منافقین تحریک نشود.

شکل دادن به تجربه هیجان انگیز یک تعلیق خوب مسلتزم قرار دادن قهرمانان قصه در معرض یک حادثه بزرگ است. هر چه حادثه بزرگتر، تعلیق نفس گیرتر؛ که فیلمساز در این فیلم بسیار عالی کار کرده؛ خصوصا در سکانس انتهایی فیلم، انقدر عالی کار شده که نفس ها در سینه حبس می شود.

در مجموع فیلم شمال از جنوبی غربی فیلمی بسیار خوب است و به جرات می توان گفت جزو بهترین فیلمهای تاریخ سینمای ایران می باشد.

www.tahririeh.com/news/31751/

@tahririeh


🔰طرح انتحاری ترامپ برای خاورمیانه، بلوف یا جنگ مجدد؟ به روایت عطوان

🔸«عبدالباری عطوان» معتقد است مردم فلسطین باید از همه ابزارها برای بازگشت به سرزمین های خود استفاده کنند. آنها باید به مقاومت خود ادامه دهند. مردم بزرگ مصر و اردن هم از مهاجرت اجباری مردم فلسطین به سرزمین هایشان جلوگیری خواهند کرد و در برابر طرح ترامپ می ایستد.


https://youtu.be/uUTigoj9GRg

@tahririeh


🔰ریشه بحران در جامعه و اقتصاد ایران را بشناسید!

🔸سالهاست ایران درگیر بحرانهای عمیق اقتصادی بوده و هر دولتی که بر سرکار آمده نتوانسته این بحران ها را حل کند چراکه نگاه ریشه ای به این بحرانها نشده و دولتها دچار روزمرگی شده اند. در این برنامه تلاش شده است ریشه همه این بحرانها برای مخاطب محترم تحریریه معرفی شود.

https://youtu.be/X0hI4TshFt0

@tahririeh


پیام جدید ترامپ درباره ایران

🔹رئیس‌جمهور آمریکا: من می‌خواهم که ایران یک کشور بزرگ و موفق باشد اما نمی‌تواند سلاح اتمی داشته باشد.

🔹گزارش‌ها درباره قصد ایالات متحده برای نابودی کامل ایران در همکاری با اسرائیل، بسیار غُلُوآمیز هستند. من یک توافق صلح هسته‌ای قابل راستی‌آزمایی‌ را بیشتر ترجیح می‌دهم.

🔹ما باید فورا شروع به کار روی این بکنیم؛ وقتی این (توافق ادعایی) امضا و اجرا شود ما یک جشن بزرگ در خاورمیانه خواهیم داشت. خدا حافظ خاورمیانه باشد.

🔹ترامپ که در دولت اول خود به طور غیرقانونی آمریکا را از برجام خارج کرد، در توضیح توافق مدنظر خود به نوشتن این جملات بسنده کرد: توافقی که به ایران اجازه خواهد داد به طور مسالمت آمیز رشد کند و رفاه داشته باشد.
@tahririeh


🔰رونمایی از برنامه پیچیده ترامپ برای مهار ایران و فریب نتانیاهو! به روایت فارن افرز

🔸دنیس راس و دیوید ماکوفسکی در فارن افرز نوشتند: دونالد ترامپ ریاست جمهوری خود را با آرزوی صلح‌ساز بودن آغاز می‌کند. او این چشم‌انداز را در سخنرانی آغاز دوره دوم ریاست جمهوری خود بیان کرد و اعلام نمود که دولتش "موفقیت خود را نه تنها با نبردهایی که می‌بریم، بلکه با جنگ‌هایی که پایان می‌دهیم و شاید مهم‌تر از همه، با جنگ‌هایی که هرگز وارد آنها نمی‌شویم، می‌سنجد." بعداً در همان روز، او از موفقیت توافق آتش‌بس گروگان‌ها در غزه، از جمله با آوردن خانواده‌های گروگان‌های اسرائیلی به رژه افتتاحیه، لذت برد. او اعلام کرد: "ما در مدتی کوتاه افراد زیادی را آزاد می‌کنیم."

https://youtu.be/ScrJMmxZ2F4

@tahririeh


🔰نیاز صنعت خودروی کشور به سرمایه‌گذاری خارجی

🔸«کامران ندری» اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق در گفت وگو با «تحریریه» در خصوص موانع پیش روی واگذاری خودروسازی به بخش خصوصی حقیقی به چند نکته مهم اشاره کرد و گفت: صنعت خودروسازی از جمله صنایعی در دنیای امروز به شمار می رود که نیازمند سرمایه گذاری بسیار بالا و نیروی کار متخصص است.

وی در این باره گفت: این صنعت به دلیل پیشرفت هایی که در حوزه تولید خودروسازی صورت گرفته و ورود فناوری های نوین پیشرفته نیازمند سرمایه گذاری های کلان است. در دنیای امروز استفاده از خودروهای هیبریدی و خودروهایی که با فناوری های جدید تولید می شوند به سرعت افزایش یافته بنابراین سرمایه کلانی باید باشد تا بتوان با خودروسازان معتبر جهانی رقابت کرد.

این کارشناس و تحلیلگر اقتصادی تاکید کرد: بخش خصوصی ایران در حال حاضر بدون کمک گرفتن از سرمایه های خارجی نمی تواند چنین سرمایه گذاری بزرگی در خودروسازی داشته باشد. در صورتی که بخش خصوصی واقعی شرکت های خودروسازی فعلی را خریداری کند، به دلیل عدم توانایی در نوسازی و مجهز کردن این شرکت ها به فناوری های روز دنیا عملکرد موفقی نخواهند داشت لذا مجبورند با همان تکنولوژی های فرسوده مستهلک قدیمی کار کنند، پس نمی توانند با رقبا، رقابت کنند.

کامران ندری تصریح نمود: با توجه به قیمت گذاری دستوری دولتها و اینکه شرکت های خودروسازی داخلی بعضا زیان ده بوده اند و بیشتر مناسبات سیاسی بر این شرکت ها حاکم بوده و با نیروی اضافه بر سازمان کار کرده اند و حتما باید تعدیل نیرو در خودروسازی صورت بگیرد چون حاکمیت نگران تبعات اجتماعی و سیاسی تعدیل نیروست این موضوع هم انگیزه ها را از خریداران بخش خصوصی برای تصاحب این شرکت ها می گیرد.

استاد اقتصاد در دانشگاه امام صادق معتقد است: در زمینه تعدیل نیرو در شرکت های خودروسازی به دلیل نگرانی های موجود بابت اعتراض های اجتماعی در این موضوع به بن بست رسیده ایم! لذا به نظر نمی آید خصوصی سازی در صنعت خودرو به راحتی امکان پذیر باشد.

وی افزود: حتی اگر زمینه های لازم برای خصوصی سازی خودروسازی فراهم شود مشکلات فعلی حل نمی شوند زیرا همه حمایت هایی که به شکل رانت در اختیار بخش دولتی یا شبه دولتی بوده است، باید در اختیار بخش خصوصی قرار بگیرد تا بتواند به فعالیت خود ادامه دهد.

عضو پژوهشکده پولی و بانکی گفت: در شرایط فعلی شاید خصوصی سازی خودروسازی عملیاتی نباشد زیرا تحریم های گسترده در کنار مشکلات سیاسی و اجتماعی تحقق این موضوع را دشوار کرده است.

وی معتقد است: برای عبور از همه این چالش ها و تحقق خصوصی سازی خودروسازی و سایر صنایع کشور در وهله اول باید به سمت حل مناسبات سیاست خارجی و رفع تحریم ها برویم. تا زمانی که مناسبات سیاسی ناکارآمد و مشکل زا اصلاح نشود هزینه های تولید و اقتصاد ایران کاهش نمی یابد بنابراین سایر تغییرات به نفع رشد اقتصادی و خصوصی سازی به خودی خود عقیم می ماند.

استاد اقتصاد در پایان گفت و گو بیان داشت: اگر تغییر جهتی در سیاست خارجی اتفاق نیفتد به نظر نمی رسد واگذاری ها به نحو صحیح و اصولی انجام شود لذا دوباره گرفتار همان مصیبتی می شویم که در اجرای سیاست های کلی اصل 44 با آن مواجه شدیم.

www.tahririeh.com/news/31634/

@tahririeh


بریکس با الحاق کوبا و بولیوی، می‌تواند به نقطه‌ای برای کاهش وابستگی کشورهای آمریکای لاتین به ایالات متحده و ایجاد مسیرهای جایگزین برای فعالیت‌های اقتصادی خارجی تبدیل شود.

بریکس یک سازمان بین دولتی است که نام آن از اختصار پنج کشور اصلی عضو آن (برزیل-روسیه-هند-چین و آفریقای جنوبی) گرفته شده است. این سازمان در سال ۲۰۰۶ ایجاد شد و روسیه در اول ژانویه ۲۰۲۴ ریاست این گروه را بر عهده گرفت.

علاوه بر اعضای اصلی و بنیانگذار، تاکنون کشورهای مصر، اتیوپی، ایران، امارات متحده عربی نیز به عضویت آن درآمده اند.

www.tahririeh.com/news/31718/

@tahririeh


🔰چشم انداز گسترش نفوذ بریکس در آمریکای لاتین

🔸«تاتیانا واروتنیکوا» دبیر علمی موسسه آمریکای لاتین در آکادمی علوم روسیه در تحلیل پیشوستن کشورهای آمریکای لاتین به سازمان بریکس نوشت، شانزدهمین اجلاس بریکس با حضور سران کشورهای عضو از ۲۲ تا ۲۴ اکتبر (اول تا سوم آبان ماه) در کازان روسیه برگزار شد. در اجلاس کازان به برخی از شروط تعیین کننده در ارتباط با کشورهای آمریکای لاتین اشاره شد. این شروط برای توسعه سیاسی و اقتصادی این قاره در آینده نزدیک مهم خواهد بود.

بولیوی و کوبا به همراه ۱۱ کشور دیگر (الجزایر، بلاروس، ویتنام، اندونزی، قزاقستان، مالزی، نیجریه، تایلند، ترکیه، اوگاندا و ازبکستان) به عنوان شرکای بریکس محسوب می شوند.

این کشورها در کنار اعضای اصلی و اعضای جدیدی که سال گذشته به انجمن بریکس ملحق شدند، قالبی جدید از تعاملات بین‌المللی را تشکیل می‌دهند.

این تعاملات جدید و تنوعی که میان اعضا و شرکت‌کنندگان وجود دارد، بستری برای گفت‌وگوهای چندصدایی را فراهم می‌کند.

لازم به ذکر است که با وجود منطبق بودن خطوط کلی منافع آنها، هر کشوری اولویت ها و انتظارات خود را از مشارکت در این سازمان دارد.

منافع بولیوی در کسب عضویت بریکس

بولیوی دارای ذخایر قابل توجه هیدروکربن و گاز طبیعی است. این کشور همچنین دارای بزرگترین ذخایر لیتیوم ( بیش از ۲۱ میلیون تن) در جهان است.

ملی شدن لیتیوم در سال ۲۰۰۸ باعث توسعه ذخایر این کشور شد، اما از سویی دیگر به دلایل متعددی از جمله مشکلات در جذب سرمایه گذاری، فقدان پایگاه های فناوری، مقاومت جمعیت بومی و سازمان های محیط زیستی محلی، به استثنای برخی از پروژه های آزمایشی، بهره برداری تمام عیار از ذخایر لیتیوم در بولیوی هرگز آغاز نشد.

لاپاز (پایتخت بولیوی) با پیوستن به بریکس به عنوان شریک این انجمن، انتظار دارد جایگاه خود را به عنوان تامین کننده مواد خام لیتیوم در بازار جهانی تقویت کند.

به عبارت دیگر می توان گفت با توجه به حجم ذخایر ملی این فلز، دولت بولیوی به دنبال افزایش تعداد سرمایه گذاران بین المللی است.

لاپاز همچنین به نوبه خود آماده است تا با شرکای خود در زمینه های دیگر، از جمله در منابع انرژی و تولید مواد غذایی همکاری کند.

کشورهای عضو بریکس در حال حاضر همکاری های اقتصادی زیادی را با بولیوی آغاز کرده اند. به طوری که سه کشور برزیل، هند و چین هر کدام حدود ۲ تا ۳ میلیارد دلار طلا را از بولیوی وارد می کند.

علاوه بر واردات طلا، پکن به صورت فعال در پروژه های زیرساختی و فناوری بولیوی سرمایه گذاری می کند.

همکاری های روسیه و بولیوی نیز به شدت در حال گسترش و افزایش است. قرارداد واردات و صادرات لیتیوم بین این دو کشور رویکردی برای تشویق سرمایه‌گذاری در بخش‌های کلیدی است.

در حاشیه اجلاس کازان، دیدار دوجانبه ایمیان«لوئیس آرس» رئیس جمهوری بولیوی و «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهور روسیه برگزار شد. در این دیدار موضوعات فناوری های هسته ای مشترک مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

انتظارات کوبا از بریکس

کوبا روابط تجاری خود را با همه کشورهای عضو بریکس حفظ کرده است، اما می توان گفت سهم آنها در کل گردش مالی این کشور به اندازه کافی زیاد نیست. به طوری که چین که در جایگاه نخست معاملات خارجی این کشور قرار دارد تنها حدود ۱۳ درصد در تجارت بین المللی این کشور نقش دارد.

آمارها نشان می دهند که بیشترین افزایش در گردش تجاری میان هاوانا و پکن در سال های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵ رخ داد اما در سال های اخیر تعاملات این دو کشور کاهش یافته است.

لازم به ذکر است که در سال ۲۰۱۸، کوبا به طرح «ابتکار کمربند و جاده» چین پیوست، اما هنوز نتایج قابل توجهی به دست نیامده است.

یک سوم تجارت خارجی کوبا با کشورهای آمریکای لاتین می باشد و سهم برزیل تنها ۳.۲ درصد از این معاملات است.

گسترش روابط تجاری و اقتصادی کوبا با روسیه منجر به افزایش حجم مبادلات تجاری شد به طوری که سهم روسیه در تجارت بین المللی هاوانا به ۷ درصد رسیده است.

تحریم های آمریکا علیه کوبا باعث کاهش سرعت پیشرفت اقتصادی این کشور شده است، اما در عین حال نباید انتظار داشت که نزدیک شدن هاوانا به بریکس به معنای کنار گذاشتن کامل تلاش های این کشور برای برقراری ارتباط با واشنگتن باشد.

در حال حاضر، برزیل تنها کشور آمریکای لاتین است که در انجمن بریکس به عنوان یک عضو اصلی حضور دارد. سایر کشورهای آمریکای لاتین مانند هندوراس، نیکاراگوئه و کلمبیا نیز تمایل خود را برای پیوستن به این انجمن اعلام کرده اند.

از طرف دیگر، سیاست آمریکا در دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری کنونی این کشور نیز در گسترش مشارکت کشورهای آمریکای لاتین در انجمن بریکس، نقش مهمی خواهد داشت.


🔰نقد فیلم رها 1403

🔻مهدی علیپور منزه

🔸فیلم رها داستان زندگی خانواده ای از قشر متوسط است که بدلیل یک اتفاق تلخ برای پدر خانواده (شهاب حسینی) دچار مشکلات اقتصادی شدید شده و اکنون میتوان آنها را جز اقشار کمتر برخوردار جامعه دانست. مدتی پس از آن اتفاق تلخ لپ تاپ رها دزدیده میشود و توحید پدر رها توان خرید لپ تاپ را ندارد اما رها برای ادامه کار خود بشدت به لپ تاپ نیاز دارد و این نیاز باعث میشود تا روزی توحید تصمیم بگیرد برای او هر طور که هست لپ تاپ تهیه کند. پس از آنکه توحید لپ تاپ را خریداری می کند تازه دردسرهای خانواده آغاز شده و رسما کل خانواده وارد ماجرایی میشوند که انتهای بسیار تلخی دارد.

نیروی محرکه درام شخصیت است. در صورت پرداخت درست ما براحتی با شخصیتهای درام همذات پنداری می کنیم. به طوری که مشکل شخصیت ها و بحرانی که برای آنها خلق شده را بحران خود می پنداریم؛ رنج آنها رنج ما میشود، شادی آنها نیز شادی ما میشود. وقتی در انتها بحران حل میشود ما نیز احساس آرامش داریم. در پایان یک درام خوب نیز بیننده به فکر فرو می رود.

رها یک فیلم خوب است، و نه خیلی خوب.

خوب است:

به این دلیل که خانواده قصه خصوصا پدر و مادر خانواده به خوبی پرداخت شده و روابط و ماجراهایی که پیرامون آنهاست به خوبی نوشته و اجرا شده است. پس از مقدمه نسبتا طولانی فیلم و قبل از شروع بحران فیلمساز انقدر خوب این خانواده را به نمایش در می آورد که بعد از شروع بحران واکنش ها به بحران کاملا قابل پذیرش است و اصلا از چهارچوب ترسیم شده بیرون نمیزند.

به عنوان مثال وقتی پدر خانواده در اداره پلیس مورد اتهام قرار گرفته و یا برادر غزال به او توهین میکند واکنشهای او کاملا در چهارچوب شخصیت اوست. هیچ رفتار و گفتار اضافه ای دیده نمی شود. واکنش ها کاملا در منطق شخصیت اوست. حتی وقتی عصبانی میشود و شروع به فحاشی می کند کاملا در چهارچوب شخصیت اوست.

یا مثلا واکنش های مادر خانواده نسبت به بحران ایجاد شده چه در اداره آگاهی و یا بعد از آنکه در مترو با رها و برادرش جر و بحث می کند، کاملا در چهارچوب شخصیت اوست.

حتی رفتار رها و بحران عمیقتری که با رفتار او پیش می آید با منطق شخصیت او هماهنگ است و در اواخر فیلم نیز وقتی ما از اصل ماجرای دزدی آگاه می شویم رفتار برادر رها را کاملا درک میکنیم.

فیلمساز طوری بحران را خلق می کند که همه به نوعی مقصرند؛ تقریبا به یک اندازه. ولی در پایان هیچکس نمیگوید اگر مثلا پدر فلان کار را نمیکرد این اتفاق رخ نمی افتاد یا اگر مادر طور دیگری رفتار می کرد بحرانی بوجود نمی آمد. در واقع همه مسئول اعمال خود هستند. حتی فیلمساز جامعه یا خانواده پولداری که در فیلم بخشی از بحران است را مقصر جلوه نمی دهد؛ و این یعنی هرکس مسئول اعمال خود است؛ حتی در بدترین بحرانها.

شخصیتهای کاملا تعریف شده و پیرنگ جذاب فیلم این فرصت را به فیلمساز داده که تعلیق های خوبی خلق کند. با اوج گرفتن ها، فرودهای ناگهانی، وقفه های کوتاه و پیش بینی فزاینده ای که ما را به یک نتیجه نفس گیر برساند. برای نمونه می توان به سکانس تلاش پدر و مادر رها برای گرفتن لباسهای غزال اشاره کرد که سکانسی به اندازه و سراسر تعلیق است.

فیلم رها خیلی خوب نیست:

مقدمه ابتدای فیلم برای ورود به بحران طولانی است و اگر کمی ادامه پیدا می کرد حوصله سربر میشد. در واقع در آستانه سر رفتن حوصله وارد بحران شدیم که می توانست براحتی زمان کوتاه تری از فیلم را به آن اختصاص داد.

انتهای فیلم نیز فیلمساز دچار زیاده گویی می شود. فیلم باید در سکانس پیدا شدن لپ تاپ رها در همان اداره پلیس تمام می شد؛ نهایتا نمای حلوا درست کردن مادر رها و کات.

ولی ادامه فیلم خصوصا سکانس گفتگوی پدر رها با دوست رها در آخر فیلم بشدت به فیلم لطمه زده و اساسا رفتار پدر رها در آن سکانس از چارچوب شخصیت او بیرون میزند و قابل درک نیست؛ و اگر از فیلم حذف شود سطح فیلم را یک مرحله بالاتر می آورد.

www.tahririeh.com/news/31738/

@tahririeh

20 last posts shown.