🔻مردی میان شاه و آستان قدس!🔹محمدولیخان اسدی یکی از چهرههای مهم تاریخ معاصر خراسان و سیاست ایران بود. از نمایندگی مجلس تا تولیت آستان قدس رضوی، مسیر زندگیاش پر از فراز و نشیب بود.
🔸تو سال ۱۳۰۰ شمسی، وقتی محمدتقیخان پسیان علیه دولت قوامالسلطنه قیام کرد، امیر شوکتالملک علم، محمدولی رو فرستاد مشهد تا واسطه مذاکره بشه. هرچند مأموریتش به جایی نرسید، ولی از همین زمان نفوذش رو نشون داد.
🔹محمدولیخان با حمایت شوکتالملک، نماینده سیستان و زابل تو مجلس شورای ملی شد. تو دوره پنجم جمهوریخواه شد و جزو همونهایی بود که تو آبان ۱۳۰۴ به تغییر سلطنت قاجار و روی کار اومدن رضاشاه رأی مثبت داد.
🔸رضاشاه که از نزدیکی محمدولی مطمئن بود، تو اسفند ۱۳۰۴، نیابت تولیت آستان قدس رضوی رو بهش سپرد. محمدولی تو مشهد پروژههای زیادی راه انداخت؛ مثل ساخت بیمارستان رضاشاه (۱۳۱۳) و چندین مدرسه. اون نظامنامه جدیدی هم برای اداره حرم تهیه کرد و حتی در دورههایی استانداری خراسان رو هم بهطور موقت در دست داشت.
🔹حضور قدرتمند اسدی، حسادت خیلیها رو برانگیخت: از استانداران خراسان گرفته تا مالکان بزرگ و کارکنان سابق آستان قدس که دستشون از منافع کوتاه شده بود. همین باعث شد دشمنای زیادی پیدا کنه.
🔸تو کنگره فردوسی در سال ۱۳۱۳، اسدی میزبان شاه و خانوادهاش شد و حتی صحبت از ازدواج یکی از دخترهای رضاشاه با پسرش هم به میون اومد، ولی در نهایت دختر فروغی (محمدعلی فروغی) عروس خانواده اسدی شد.
🔹بعد از اینکه کنگره فردوسی تموم شد؛ فتحالله پاکروان به عنوان استاندار خراسان معرفی شد و از همون اول اختلافاتش با اسدی شروع شد.
🔸اسماعیل رایین میگه: شاه برای اینکه قدرت اسدی رو کم کنه دنبال یه فرصت بود و به همین خاطر پاکروان رو استاندار خراسان کرد.
🆔
@Raavi_ir