راوی


Channel's geo and language: Iran, Persian
Category: Edutainment


⏳با تاریخ، آینده رو تغییر بدید...
راه ارتباطی جهت تبادل، انتقاد و پیشنهاد:
@Raavi_Admin
ما رو تو جاهای مختلف دنبال کنید 👇🏻
https://zil.ink/raavi_ir

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Category
Edutainment
Statistics
Posts filter


🔻یه روز تاریخی!

🔹درست تو همچین روزی تو سال ۱۸۰۳، پرچم فرانسه تو نیواورلئان پایین کشیده شد و رسماً قلمرو لوئیزیانا از فرانسه به ایالات متحده منتقل شد.

🔸این معامله که با قیمت ۱۵ میلیون دلار انجام شد، اندازه ایالات متحده رو دو برابر کرد و راه رو برای گسترش به غرب باز کرد. ولی خب، این ماجرا یه روی تلخ هم داشت.

🔹زمین‌های وسیع این منطقه به قیمت جان و زندگی تعداد زیادی از مردم بومی تموم شد. سیاست‌های استعماری فرانسه و اقدامات نظامی، خیلی از بومی‌ها رو بی‌سرزمین و بی‌پناه کرد.

🆔 @Raavi_ir


🔻"خاموشی برق تهران، زندگی مردم را فلج کرده است!"

🔹"پزشکان و مسئولان بیمارستان‌ها بیش از همه، از خاموشی‌های برق می‌نالند"

📌روزنامه اطلاعات، ۳ تیرماه ۱۳۵۵

🆔 @Raavi_ir


🔻اگه فرمانفرما نبود، پهلوی هم نبود؟!

🔹یه نقل‌قول جالب از ستاره فرمانفرماییان هست که درباره شروع مسیر رضاخان به قدرت میگه:

🔸پدرش، فرمانفرما، برای نبرد با ترک‌های عثمانی یه مسلسل آلمانی به اسم "ماکسیم" تهیه کرده بود.

🔹این مسلسل انقدر سنگین بود که برای حملش نیاز به یه آدم قوی‌هیکل داشت. از بین همه محافظا، رضاخان انتخاب شد تا این سلاح رو حمل کنه و ازش استفاده کنه.

🔸این انتخاب ساده، انگار نقطه شروعی شد برای رشد رضاخان تو بین نیروهای نظامی. ستاره فرمانفرماییان تو خاطراتش می‌نویسه:

🔹"اگه فرمانفرما به یه فرد قوی‌هیکل برای حمل مسلسل ماکسیم جدیدش محتاج نشده بود، شاید اصلاً سلسله پهلوی به وجود نمی‌اومد."

🆔 @Raavi_ir


#روزشمار ۱ دی


🆔 @Raavi_ir


🔻بیایید بگید شب یلدا دیوان حافظ می‌خونید یا شاهنامه؟👇

🆔 @Raavi_ir


🔻غرفه ایران در اتریش!

🔹می‌دونستید که 150 سال پیش، در زمان ناصرالدین‌شاه، ایران چه جور غرفه‌ای در نمایشگاه تجاری وین تو اتریش داشت؟!

🔸این عکس‌ها اولین بار از نمایشگاه وین ۱۸۷۳ و دو عکس دیگه از نمایشگاه لیون فرانسه در ۱۹۱۴ هستند، هر دو تو دوران سلطنت قاجار.

🔹خیلی جالبه که در زمان قاجار، تجارت خیلی جدی گرفته می‌شد. برخلاف خیلی از حکومت‌های بعدی که همیشه به تاجرا با شک و تردید نگاه می‌کردند، قاجاری‌ها از اهمیت تجارت آگاه بودند. این حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی، به خصوص نمایشگاه وین، باعث شد تجارت فرش ایران وارد یه دوره پررونق بشه.

🔸حتی خود ناصرالدین‌شاه شخصاً در نمایشگاه شرکت کرد و چقدر از این که معمار ایرانی‌ که فرستاده بود (استاد اسماعیل) تو سه ماه تونسته بود غرفه رو بسازه و حتی زبان آلمانی رو خوب یاد بگیره، تعجب کرده بود!

📚منبع: دفتر خاطرات ناصرالدین‌شاه

🆔 @Raavi_ir


🔻افشاگری تکان‌دهنده از دل سیاه فرقه رجوی!

🔸شیرزاد جلیلی سال ۶۷ اسیر بعثی‌ها شد و بعد از چند سال، به بهانه آزادی، به مقر سازمان مجاهدین منتقل شد. اما این تازه شروع کابوسش بود. به محض ورود، گفتن نامه بنویس و مشخصات خانوادتو بده. اما هدف اصلی، سو‌ءاستفاده اطلاعاتی بود. حتی تماس‌های تلفنی ساده هم تبدیل می‌شد به یه ابزار برای جاسوسی.

🔹از سوزوندن بازوی اسرا با مشعل و سوراخ کردن بدن‌ها با چهارسو تا ضرب‌وشتم و زجرکُش کردن افراد. شیرزاد اسم شکنجه‌گرای معروف مثل "عادل جلاد" و "احمد صدف" رو آورده که هر کدوم یه فصل تاریک از جنایت‌های این فرقه رو رقم زدن.

🔸رجوی حتی از زن‌های اردوگاه برای معامله با فرمانده‌های عراقی استفاده می‌کرد! تو عملیات فروغ جاویدان هم، زن‌های اردوگاه رو به مرز می‌فرستاد تا تسلیم مردهای عراقی بشن!

🔹رجوی حتی به مرده‌ها هم رحم نمی‌کرد. برای افراد خودش اشک تمساح می‌ریخت، اما وقتی یکی از اعضای اردوگاه می‌مرد، ساده از کنارش می‌گذشت.

📌این فرقه نه‌تنها به اعضای خودش، بلکه به ایران، مردمش و حتی انسانیت خیانت کرد.

🆔 @Raavi_ir


🔹فرستادگان بریتانیایی اجازه نداشتند در حضور شاه ایران بنشینند. ملاقات با فتحعلیشاه دوستانه پیش رفت. هر دو طرف یکدیگر را تحت تاثیر ثروت و قدرت و البته دانش خود قرار دادند.

🔸کاپیتان جان ملکُم با بیان اطلاعاتی دربارهٔ ایل قاجار و تاریخ آن، شاه و مقامات درباری را انگشت به دهان کرد. فتحعلیشاه هم با آگاهی از پیشرفت‌های کمپانی هند شرقی و همچنین از کف رفتن مستعمرات بریتانیا در آمریکا و ظهور یک جمهوری مدرن در دنیای جدید، توانست ملکم و دیگر فرستادگان انگلستان را تحت تاثیر قرار دهد.

📚منبع: عباس امانت

🆔 @Raavi_ir


🔻مصدق به روایت مطبوعات خارجی؛ قهرمان یا کاریکاتور؟

🔹مجله «تایم» آمریکا (سال ۱۳۳۰):
مصدق رو «درویشی دوره‌گرد با مدرک دانشگاهی» توصیف می‌کنه؛ پیرمردی که زیرشلواری می‌پوشید، اما شور عجیبی داشت!

🔸تایم تو همون سال، با اینکه مصدق رو «مرد سال ۱۹۵۱» معرفی کرد، بهش لقب‌هایی مثل خودرأی، متعصب و «کارتونی ترسناک از یک سیاستمدار» داد و حتی از انتخابش ابراز تأسف کرد!

🔹روزنامه آبزرور انگلیس:
مصدق رو با القابی مثل فرانکشتاین تراژیک، روبسپیر سالخورده و پیرمرد احساساتی و کوته‌بین توصیف می‌کنه؛ کسی که فقط یه ایده تو ذهنش داشت و سرسختانه دنبال همون بود!

🔸هفته‌نامه هاآرتص:
این نشریه کاریکاتورهای مصدق رو در حال اشک ریختن و پیژامه به تن به تصویر کشید! به مصدق تهمت مهندسی آرا در انتخابات رو زد و گفت:

🔹«او مجلس رو منحل کرد، ارتش رو به خیابون کشوند، اما برخلاف انتظارش ارتش بهش پشت کرد و رقیبش با بارونی از گُل برگشت!» در آخر هم اشاره می‌کنه که دادگاه مصدق رو به‌خاطر سن بالا (۷۲ سال) به سه سال زندان محکوم کرد.

📌مصدق، برای خیلی‌ها قهرمان ملی شد و برای خیلی‌های دیگه، یه شخصیت جنجالی و پرحاشیه که هنوز بعد از دهه‌ها بحث دربارش ادامه داره.

📚منبع: مطبوعات خارجی؛ مجله تایم، آبزرور و هفته‌نامه هاآرتص.

🆔 @Raavi_ir


#روزشمار ۳۰ آذر


🆔 @Raavi_ir


🔻اولین ماشین در ایران

🔹مظفرالدین شاه بعد از اینکه یه سفر به بلژیک رفت، برای اولین بار با یه چیز خیلی عجیب به نام اتوموبیل آشنا شد. شاه همیشه میخواست همه چیز رو به بهترین شکل داشته باشه ولی چون وضع مالی مملکت خوب نبود، خیلی دنبالش نمی‌رفت. ولی در نهایت از بانک انگلیس قرض گرفت و یکیش رو خرید.

🔸این وسط یه کنتس بلژیکی هم بود که توی سفر شاه، اون رو قانع کرد که باید ماشین رو بخره. حتی مدیرعامل شرکت رنو هم شاه رو راضی کرد که یکی از ماشین‌ها رو رایگان بهش هدیه بده!

🔹خب، این خودروها وقتی به ایران رسیدند، جاده‌های مناسبی برای حرکت نداشتند و یکی از ماشین‌ها توی راه خراب شد! ولی شاه بیخیال نشد و رفت با یکی دیگه. مردم هم که خیلی عجیب به ماشین‌ها نگاه می‌کردند، باعث شدند شاه دیگه از ماشین استفاده نکنه و بیشتر از اسب و کالسکه استفاده کنه.

🆔 @Raavi_ir


🔻بعلت کمبود کارگر مغز بادام گران شد!

📌روزنامه اطلاعات، سه‌شنبه 26 مرداد 1355

🆔 @Raavi_ir


🔻آرامگاه نادرشاه افشار

🔹یه روز نادرشاه دستور داد یه مقبره کوچیک براش بسازند. این مقبره با خشت و گل، سال ۱۱۴۵ قمری تو بالاخیابان مشهد، روبه‌روی حرم امام رضا (ع) ساخته شد.

🔸سال‌ها گذشت تا تو دوران قاجار، قوام‌السلطنه تصمیم گرفت کار درست‌وحسابی کنه! استخوان‌های نادر رو از تهران آوردن و یه آرامگاه جدید براش ساختند اما باز هم اون مقبره در شأن نادر نبود.

🔹سال ۱۳۳۵ رسید. گفتن وقتشه نادرشاه یه آرامگاه خوب داشته باشه! مهندس سیحون دست‌به‌کار شد. یه طرح باشکوه کشید که صلابت نادر رو نشون میداد. ساختش شروع شد و تو ۱۳۴۲ در باغ نادری افتتاح شد.

🔸وقتی بری اونجا، اولین چیزی که می‌بینی، مجسمه نادرشاهه که سوار بر اسب داره به سپاهش فرمان میده. سنگ مزارش گوشه یه تالار مربعی‌شکل، با دیوارهایی از جنس سنگ گرانیت سخت که از کوهسنگی مشهد آوردند جا خوش کرده.

🔹تو موزه آرامگاه دو تالار هست؛ یکی پر از جنگ‌افزارهای زمان نادر و یادگارهای دوران افشاریه. دومی هم یه کلکسیون از سکه‌ها و ظروف قدیمی از دوره صفویه تا امروز. یه توپ جنگی غنیمتی هم کنار آرامگاهه که زمان نادر از پرتغالی‌ها گرفتند.

🆔 @Raavi_ir


🔻مردی میان شاه و آستان قدس!

🔹محمدولی‌خان اسدی یکی از چهره‌های مهم تاریخ معاصر خراسان و سیاست ایران بود. از نمایندگی مجلس تا تولیت آستان قدس رضوی، مسیر زندگی‌اش پر از فراز و نشیب بود.

🔸تو سال ۱۳۰۰ شمسی، وقتی محمدتقی‌خان پسیان علیه دولت قوام‌السلطنه قیام کرد، امیر شوکت‌الملک علم، محمدولی رو فرستاد مشهد تا واسطه مذاکره بشه. هرچند مأموریتش به جایی نرسید، ولی از همین زمان نفوذش رو نشون داد.

🔹محمدولی‌خان با حمایت شوکت‌الملک، نماینده سیستان و زابل تو مجلس شورای ملی شد. تو دوره پنجم جمهوری‌خواه شد و جزو همون‌هایی بود که تو آبان ۱۳۰۴ به تغییر سلطنت قاجار و روی کار اومدن رضاشاه رأی مثبت داد.

🔸رضاشاه که از نزدیکی محمدولی مطمئن بود، تو اسفند ۱۳۰۴، نیابت تولیت آستان قدس رضوی رو بهش سپرد. محمدولی تو مشهد پروژه‌های زیادی راه انداخت؛ مثل ساخت بیمارستان رضاشاه (۱۳۱۳) و چندین مدرسه. اون نظام‌نامه جدیدی هم برای اداره حرم تهیه کرد و حتی در دوره‌هایی استانداری خراسان رو هم به‌طور موقت در دست داشت.

🔹حضور قدرتمند اسدی، حسادت خیلی‌ها رو برانگیخت: از استانداران خراسان گرفته تا مالکان بزرگ و کارکنان سابق آستان قدس که دستشون از منافع کوتاه شده بود. همین باعث شد دشمنای زیادی پیدا کنه.

🔸تو کنگره فردوسی در سال ۱۳۱۳، اسدی میزبان شاه و خانواده‌اش شد و حتی صحبت از ازدواج یکی از دخترهای رضاشاه با پسرش هم به میون اومد، ولی در نهایت دختر فروغی (محمدعلی فروغی) عروس خانواده اسدی شد.

🔹بعد از اینکه کنگره فردوسی تموم شد؛ فتح‌الله پاکروان به عنوان استاندار خراسان معرفی شد و از همون اول اختلافاتش با اسدی شروع شد.

🔸اسماعیل رایین میگه: شاه برای اینکه قدرت اسدی رو کم کنه دنبال یه فرصت بود و به همین خاطر پاکروان رو استاندار خراسان کرد.

🆔 @Raavi_ir


#روزشمار ۲۹ آذر


🆔 @Raavi_ir


🔻‏شاه پذیرای حافظ اسد و بانو

🔹‏محمدرضا پهلوی، کلید طلایی شهر تهران را تقدیم میهمان خود «حافظ اسد» کرد و نقش او را ستود.

📌‏روزنامه اطلاعات | ۷ دی ۱۳۵۴ شمسی

🆔 @Raavi_ir


🔻عکس آتلیه‌ای از دختری با عروسکش دوران قاجار

📌عکس از سوریوگین - از آرشیو زنان قاجار دانشگاه هاروارد


🆔 @Raavi_ir


🔻ازدواجی که زندگی خیلی‌ها رو تغییر داد!

🔹ماجرا از اونجا شروع میشه که اشرف، خواهر شاه، بعد از جدایی از احمد شفیق، تو یه سفر پاریس عاشق مهدی بوشهری میشه. بوشهری از خانواده‌ای ثروتمند بود و اشرف هم به زور از محمدرضا میخواد که اجازه ازدواج بده. شاه هم که چاره‌ای نداشت، قبول میکنه.

🔸زندگی مشترک اشرف و بوشهری فقط یه سال دووم آورد، ولی همین مدت برای پیشرفت زندگی بوشهری کافی بود! بوشهری با این وصلت، نفوذ زیادی تو دربار پیدا کرد و از راه‌های مختلف، مخصوصاً اختلاس و نفوذ سیاسی، کلی ثروت جمع کرد.

🔹اشرف بعد یه سال از قیافه بوشهری خسته شد و بهش گفت: «دیگه تحملت رو ندارم! اینجا نباش!»

🔸اما بوشهری زرنگ‌تر از این حرفا بود. رفت پاریس و شغلهای زیادی راه انداخت؛ از کار تو ایران‌ایر گرفته تا چلوکبابی و عکاسی! البته هر ماه یکی دو روز به تهران می‌اومد و از شاه پول میگرفت!

🔸بعد از ازدواج مهدی، پدرش هم که از تاجران بزرگ بود، حسابی تجارتش رونق گرفت و به سناتوری رسید. بوشهری‌ها تو پروژه‌های بزرگی مثل شرکت تکنیساز و طرح‌های شهرسازی آمریکا سهم داشتند و با نفوذ سیاسی و وام‌های کلان، ثروت زیادی جمع کردند.

🆔 @Raavi_ir


#روزشمار ۲۸ آذر


🆔 @Raavi_ir


🔻اولین تلفن در ایران؛ سفری به گذشته مخابرات!

🔹سال ۱۲۶۵ شمسی بود که برای اولین بار، یک خط تلفن بین تهران و شاه عبدالعظیم توسط «بوآتال بلژیکی» راه‌اندازی شد. این خط که ۷.۸ کیلومتر طول داشت، آغازگر تاریخ ارتباطات تلفنی در ایران شد.

🔸 ۱۲۶۸ شمسی: دومین مرحله توسعه تلفن در تهران با ارتباط دو ایستگاه ماشین دودی تهران و شهر ری کلید خورد. به‌زودی، خطوط دیگری بین کامرانیه، وزارت جنگ، سلطنت‌آباد و عمارت سلطنتی تهران برقرار شد.

🔹 ۱۲۸۷ شمسی: ادغام وزارت تلگراف با وزارت پست و تشکیل وزارت پست و تلگراف.

🔸۱۳۰۲ شمسی: ایران با شرکت زیمنس و هالسکه برای احداث خطوط تلفن زیرزمینی قرارداد بست. در ۱۳۰۵ شمسی، مرکز اکباتان با ۲۳۰۰ رشته کابل تلفن خودکار را بهره‌برداری کرد.

🔹 ۱۳۰۸ شمسی: تلفن به وزارت پست و تلگراف و تلفن منتقل شد. در ۱۳۱۶ شمسی، مرکز اکباتان به ۶۰۰ شماره رسید و در سال ۱۳۳۷ به ۱۳ هزار شماره توسعه پیدا کرد.

20 last posts shown.