ماجرای سقوط ماهواره اتمی شوروی در کانادا۲۴ ژانویه ۱۹۷۸ (۴ بهمن ۱۳۵۶) ماهواره جاسوسی
«کاسموس-۹۵۴»¹ شوروی مجهز به رآکتور هستهای در قلمرو کانادا سقوط کرد و باعث آلودگی رادیواکتیو در منطقه گستردهای شد. ارزیابی طرف شوروی از آلودگی رادیواکتیو ناچیز بود اما طرفهای آمریکایی و کانادایی مسئله را جدی قلمداد میکردند.
ماهواره کاسموس-۹۵۴ در ۱۸ سپتامبر ۱۹۷۷ (۲۷ شهریور ۱۳۵۶) از بایکانور به فضا پرتاب شد و جرم آن ۴۳۰۰ کیلوگرم بود. کاسموس-۹۵۴ از دسته ماهوارههای اواِس-آ² و مجهز به واحد تامین انرژی هستهای «بئهاِس-۵»³ (با اسم رمز بوک) بود. تجهیز اتمی پیشگفته شامل رآکتوری همگن با نوترونهای سریع⁴ و یک مولد برق حرارتی⁵ بود. جرم اورانیوم-۲۳۵ موجود در راکتور بالغ بر ۳۰ کیلوگرم و جرم کلی واحد نزدیک به ۱ تُن بود.
پس از سقوط ماهواره شوروی در قلمرویی به گستردگی ۱۰۰هزار کیلومتر مربع، نزدیک به صد تکه رادیواکتیو در منطقه پخش شد که توان تشعشع برخی از آنها به ۲۰۰ رنتگن بر ساعت میرسید. با اینحال کسی از ساکنان محلی آسیب ندید.
طرف کانادایی عملیات گستردهای را برای پاکسازی سرزمینی اجرا کرد (عملیات مورنینگ لایت ۱ و ۲)⁶ و نزدیک به ۰,۱٪ از محتوای رادیواکتیو ماهواره را جمعآوری کرد. هزینه عملیات پاکسازی کاناداییها تقریبا ۱۴ میلیون دلار آمریکا شد که ۳ میلیون دلار آن را شورویها بعدا پرداخت کردند.
📝ترجمه: محمدحسین بختیاری
--------------------------
۱- Космос-954
۲- УС-А
۳- БЭС-5
۴- Гомогенный реактор на быстрых нейтронах
۵- Термоэлектрический генератор
۶- Operation Morning light-1/2
@vostokaero | کانالِ اختصاصی هوافضای روسی