VostokAero


Kanal geosi va tili: Eron, Forscha


کانال اختصاصی هوافضای روسی
Bakhtiari@list.ru
https://ble.ir/vostokaero
https://eitaa.com/vostokaero
برای بحث و تبادل نظر درباره مطالب واستوک‌آئرو و هوافضای روسی نیز می‌توانید به گروه مخاطبان بپیوندید:
https://t.me/+WILB-NFVoGgCgw4g

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Kanal geosi va tili
Eron, Forscha
Statistika
Postlar filtri


عکس هوایی از دریاچه قلب
​​"Озеро-сердце". Фото с борта вертолета
@vostokaero


۲۷ ژانویه ۱۹۷۷ (۷ بهمن ۱۳۵۵) اولین پرواز نمونه‌اولیه هواپیمای غلبه بر پدآفند‌هوایی دشمن میگ-۲۵ب‌ام¹ (شم. ۲۰۴۷، شم.بدنه ۴۷) به خلبانی خلبان آزمایشگر کارخانه هواپیماسازی گورکی² انجام شد.
هواپیمای مافوق صوت تک‌سرنشینه غلبه‌ بر پدآفندهوایی دشمن که به (امکانات) سرکوب رادیوالکترونیکی و فیزیکی اسباب پدآفندهوایی (دشمن) مجهز است، با تصمیم کمیسیون شورای وزیران اتحاد شوروی در ۱۳ ژوئیه ۱۹۷۳ (۲۲ تیر ۱۳۵۲) ساخته‌شد.
به موازات ساخت نمونه‌های شناسایی³ (عکس‌برداری) و شناسایی-بمب‌افکن⁴ کارهای مربوط به ساخت پرنده ویژه مقابله با پدآفندهوایی دشمن دنبال شد.
در اوایل دهه ۷۰ میلادی طرح هواپیمای ضدرادار ی-۱۵۵کا⁵ تهیه و تدوین شد. پرنده پیش‌گفته به دو موشک رده هوا-رادار (ضدرادار) خا-۵۸او⁶، تجهیزات جستجو و نشانه‌گیری ویژه و دو اخلالگر لاندیش⁷ مجهز شده بود.
طراحی میگ-۲۵ب‌ام در ۱۹۷۴ آغاز شد. هواپیمای جدید به سامانه رادیوالکترونیکی ضدرادار یاگوار⁸ در چارچوب دستگاه هدف‌یابی سرجستجوگر ضدرادار موشک سیچ⁹، دستگاه شناسایی رادیوالکترونیکی¹⁰ بریوزا-ال و اخلالگر‌های فعال سیرِن-۱د-اُژ و لیوتیک  مجهز شد.
سلاح اصلی میگ-۲۵ب‌ام چهار تیر موشک ضدرادار خا-۵۸ (خا-۵۸او) با سرجستجوگر راداری ۴ زیردامنه‌ای غیرفعال¹¹ بود. افزون بر آن آویزگاه های حمل بمب، مشابه نمونه بمب‌افکن میگ-۲۵اِر.ب نیز حفظ شده بود. ب‌ام به پیشرفته ترین تجهیزات ناوبری زمان خودش مجهز شده بود. اجزای سامانه‌های اویونیکی میگ-۲۵ب‌ام در ۷۶-۱۹۷۴ بر روی میگ-۲۵ار.ب شم. ۳۰۳ و ۴۰۱ به بوته آزمایش گذاشته‌شدند. هواپیما در بازه ۸۰-۱۹۷۷ آزمون‌های دولتی را نیز پشت‌سر گذاشت. در ۱۹۸۱ آزمون‌های دولتی را با چهار موشک خا-۵۸‌او گذراند و در سازمان رزم نیروهای مسلح شوروی پذیرفته شد. تولید سری میگ-۲۵ب‌ام در کارخانه گورکی شروع شد و در مدت سه سال (۸۵-۱۹۸۲) بر سرِ هم ۴۰ فروند از آن ساخته‌شد. چندین فروند از آن نیز در سال‌های پایانی جنگ تحمیلی (۸۸-۱۹۸۶) به نیروی هوایی عراق (صدام) تحویل داده‌شد. هواپیما در جنگ ایران و عراق به خدمت گرفته‌شد. تفاوت ظاهری میگ-۲۵ب‌ام از سایر نمونه‌های میگ-۲۵ در دماغه کمی کشیده‌تر آن (۷۲ سانتی‌متر) و پوشش مخروط دماغه به رنگ خاکستری تیره یا سبز بود. همچنین وجود شاخک (آنتن)‌های سامانه‌های جنگ الکترونیک و جایگاه خاص حمل تسلیحات¹² آن بود. در اوایل دهه ۱۹۹۰ اسکادران‌های میگ-۲۵ب‌ام مستقر در آلمان‌شرقی، لهستان و بلاروس به خاک روسیه منتقل شدند و جنگنده‌ها نیز از خدمت کنار گذاشته شدند.
📝ترجمه از روسی: محمدحسین بختیاری

📖فایل ترجمه‌ام از خاطرات مستشار شوروی درباره برنامه نیگ-۲۵ عراق در ماهنامه صنایع‌هوایی در اینجا
@vostokaero


۲۷ ژانویه ۱۹۷۷ (۷ بهمن ۱۳۵۵) اولین پرواز نمونه‌اولیه هواپیمای غلبه بر پدآفند‌هوایی دشمن میگ-۲۵ب‌ام (شم. ۲۰۴۷، شم.بدنه ۴۷) به خلبانی خلبان آزمایشگر کارخانه هواپیماسازی گورکی² انجام شد.
@vostokaero


پیداشدن شهاب‌سنگ

شهاب‌سنگ فروافتاده در اواخر دسامبر در ژادینو¹ (بلاروس) پیدا شد. تکه‌های شهاب‌سنگ به لطف بازسازی مدار و مسیر پرواز آن به کمک دوربین‌های نظارتی خودکار رصد شهاب‌سنگ‌ها پیدا شد.
جستجوی شهاب‌سنگ یک‌ماه زمان برد و به همت داوطلبان و محققانی از آسمان‌نمای مینسک، دانشگاه دولتی اورال و مجموعه استرونومینسک انجام شد.
------------------------
۱- Жодино
۲- Автоматические камеры патрулирования метеоров
@vostokaero


اولین پودمان ایستگاه مداری روسیه (رُس) در دسامبر ۲۰۲۷ (آذر-دی ۱۴۰۶) به فضا پرتاب خواهد شد.
@vostokaero


اما این ماجرای‌ نافرجام از کجا شروع شد؟

۲۷ ژانویه ۱۹۶۲ (۷ بهمن ۱۳۴۰) دمِنتییِف در نامه خود به وزیر صنایع هوایی اتحاد شوروی اوستینوف، اقدامات همه‌جانبه برای طراحی و ساخت هواپیمای ت-۴ در سه نوع زیر را پیشنهاد کرد:
ت۴آ: شناسایی
ت۴ب: اخلاگر (جنگ الکترونیک)
ت۴: حامل سامانه ضربتی کا-۳۰

وظیفه طراحی و ساخت موشک (هوا‌به‌زمین) خا-۳۰ و سامانه ضربتی کا-۳۰ قرار بود یک‌جا به دفتر طراحی تجربی ۵۱ پاوِل سوخوی محول شود. سررسید تعیین‌شده برای ورود موشک به مرحله آزمون‌های پروازی، چهارماهه اول سال ۱۹۶۵ و شروع آزمون‌های سامانه نیز در چهارماهه چهارم همان‌سال تعیین شده‌بود. همزمان قرار بود براساس شرایط فنی سامانه کا-۳۰ (ساخت دفتر طراحی۵۱)، طراحی و ساخت موشک (کروز) خا-۳۱ و خا.ب-۳۲ (بالستیک هواپایه) با تکیه بر توان دفتر طراحی کارخانه (به نام) لاوچکین که سرطراح وقت آن م.م. پاشینین بود شروع شود. شروع آزمون‌های پروازی خا-۳۱ و تهیه نقشه‌ها (اسناد فنی) خا.ب-۳۲ نیز در ۱۹۶۵ تعیین‌شده بود.

در نگاره بالا، نمونک موشک خا-۳۰ زیر بال‌های نمونک بمب‌افکن ت-۴ طراحی دفتر طراحی تجربی سوخوی دیده می‌شود، سال ۱۹۶۶.
@vostokaero


بسیاری از مردم عادی یا حتی متخصصان بر این باورند که همیشه سرعت پرواز هواپیمای جنگنده از بمب‌افکن بیشتر است. اما حتی در آغاز دهه ۱۹۶۰ در اتحاد شوروی بمب‌افکن-موشک‌بَر مافوق‌صوتی ساخته‌شد که توانست به بیشینه سرعت ۳۲۰۰ کیلومتر بر ساعت دست یابد. دستیابی به چنین سرعتی نه تنها برای هواپیماهای جنگنده، که برای بسیاری از موشک‌های هدایت‌شونده نیز ناممکن بود. صحبت از هواپیمای مشهور سوخوی ت-۴ «سوتکا»¹ («ایزدلیه ۱۰۰»)² است.

در چارچوب فعالیت‌های طرح هواپیمای ت-۴، طراحی و ساخت تقریبا تمامی اجزای اصلی، متعلقات و سامانه‌های این هواپیمای پیشرو، نوآوری محسوب می‌شد. طراحان دفتر سوخوی ۲۰۸ اختراع مختلف را به کار گرفتند.

اولین کارها در رابطه با ت-۴ در ۱۹۶۱ شروع شد و اولین پرواز نمونه‌ آزمایشی در ۱۹۷۲ به وقوع پیوست. شروع آزمون‌های «سوتکا» موفق بود. مشکل خاصی گزارش نشد و نظامیان ۲۵۰ فروند به سوخوی سفارش دادند. نمونه آزمایشی ۹ پرواز را تا پایان ۱۹۷۳ انجام داد که در یکی از آن‌ها در ارتفاع ۱۲هزار متری (۳۶ هزارپا) به سرعت ۱,۳۶ ماخ (۱۴۴۵ کیلومتر بر ساعت) دست یافت.

به‌نظر می‌رسید پرنده جدید آینده درخشانی دارد اما سرنوشت آن به شکل دیگری رقم خورد. نمونه‌های آزمایشی بیشتری ساخته نشد و پرواز ۲۲ ژانویه ۱۹۷۴ (۲ بهمن ۱۳۵۲) دهمین و آخرین پرواز این پرنده پیشرو بود.

دلیل توقف طرح «سوتکا» هنوز روشن نیست. در واقع مجموعه‌ای از دلایل می‌تواند باشد.
تنها نمونه آزمایشی از بمب‌افکن مافوق‌صوت ت-۴ سوتکا به شماره بدنه ۱۰۱ به امروز حفظ شده‌است. کهنه‌سرباز بمب‌افکن‌های جنگ‌سرد در موزه نیروی هوایی روسیه در مونینو نگهداری می‌شود و در معرض بازدید عموم قرار دارد.
-----------------------------
۱- Т-4 «Сотка»
۲- «Идзелие-100»
@vostokaero




ایتارتاس از قول سردار شادمانی اعلام کرد: ایران سو-۳۵ خریده‌است.
@vostokaero


ТАСС dan repost
Генерал КСИР Али Шадмани заявил, что Иран приобрел российские истребители Су-35.




ماجرای سقوط ماهواره اتمی شوروی در کانادا

۲۴ ژانویه ۱۹۷۸ (۴ بهمن ۱۳۵۶) ماهواره جاسوسی «کاسموس-۹۵۴»¹ شوروی مجهز به رآکتور هسته‌ای در قلمرو کانادا سقوط کرد و باعث آلودگی رادیواکتیو در منطقه گسترده‌ای شد. ارزیابی طرف شوروی از آلودگی رادیواکتیو ناچیز بود اما طرف‌های آمریکایی و کانادایی مسئله را جدی قلمداد می‌کردند.

ماهواره کاسموس-۹۵۴ در ۱۸ سپتامبر ۱۹۷۷ (۲۷ شهریور ۱۳۵۶) از بایکانور به فضا پرتاب شد و جرم آن ۴۳۰۰ کیلوگرم بود. کاسموس-۹۵۴ از دسته ماهواره‌های اواِس-آ² و مجهز به واحد تامین انرژی هسته‌ای «ب‌ئه‌اِس-۵»³ (با اسم رمز بوک) بود. تجهیز اتمی پیش‌گفته شامل رآکتوری همگن با نوترون‌های سریع⁴ و یک مولد برق حرارتی⁵ بود. جرم اورانیوم-۲۳۵ موجود در راکتور بالغ بر ۳۰ کیلوگرم و جرم کلی واحد نزدیک به ۱ تُن بود.

پس از سقوط ماهواره شوروی در قلمرویی به گستردگی ۱۰۰هزار کیلومتر مربع، نزدیک به صد تکه رادیواکتیو در منطقه پخش شد که توان تشعشع برخی از آنها به ۲۰۰ رنتگن‌ بر ساعت می‌رسید. با این‌حال کسی از ساکنان محلی آسیب ندید.

طرف کانادایی عملیات گسترده‌ای را برای پاکسازی سرزمینی اجرا کرد (عملیات مورنینگ لایت ۱ و ۲)⁶ و نزدیک به ۰,۱٪ از محتوای رادیواکتیو ماهواره را جمع‌آوری کرد. هزینه عملیات پاکسازی کانادایی‌ها تقریبا ۱۴ میلیون دلار آمریکا شد که ۳ میلیون دلار آن را شوروی‌ها بعدا پرداخت کردند.
📝ترجمه: محمدحسین بختیاری
--------------------------
۱- Космос-954
۲- УС-А
۳- БЭС-5
۴- Гомогенный реактор на быстрых нейтронах
۵- Термоэлектрический генератор
۶- Operation Morning light-1/2

@vostokaero | کانالِ اختصاصی هوافضای روسی


۲۴ ژانویه ۱۹۷۸ (۴ بهمن ۱۳۵۶) ماهواره جاسوسی «کاسموس-۹۵۴» شوروی مجهز به رآکتور هسته‌ای در قلمرو کانادا سقوط کرد و باعث آلودگی رادیواکتیو در منطقه گسترده‌ای شد.
@vostokaero


خانواده، هوانوردی، رویاهای متحقق‌شده و رویاهای از دست‌رفته

بِلگوراد، اواسط دهه ۱۹۸۰

دوستانتان و علاقه‌مندان صنعت هوایی و موشکی-فضایی را به کانال تلگرامی اختصاصی هوافضای روسی دعوت کنید:
https://t.me/vostokaero
Присоединяйтесь к нам в иранский телеграм-канал о российской авиационо-космическиой отрасли

برای بحث و تبادل نظر درباره مطالب واستوک‌آئرو و هوافضای روسی نیز می‌توانید به گروه مخاطبان بپیوندید:
https://t.me/+WILB-NFVoGgCgw4g

@vostokaero | کانالِ اختصاصی هوافضای روسی


SpaceOmid dan repost
به نام خدا
با توجه به ظرفیت محدود مکان برگزاری دورهمی خواهشمند است عزیزانی که قصد حضور در مراسم را به صورت حضوری دارند در لینک زیر ثبت نام کنند.

🔹۱۴ بهمن ماه ۱۴۰۳
🔹۱۴ الی ۱۷
🔹صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری

https://formafzar.com/form/dp8lr

#امید_آفرینان_کشور#ماهواره_کوثر #ماهواره_هدهد
#امیدفضا #دیده_پرداز_صبا

امیدفضا https://t.me/SpaceOmid


SpaceOmid dan repost
Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
*بسم الله الرحمن الرحیم*
امسال از *مدار ۵۰۰ کیلومتری* با شما دیدار خواهیم کرد...
* ششمین دورهمی امید‌آفرینان*
#به_زودی...
*14 بهمن ۱۴۰۳*
با ما همراه باشید...

فرم ثبت نام:
https://formafzar.com/form/dp8lr

#امید_آفرینان_کشور #ماهواره_کوثر #ماهواره_هدهد
#امیدفضا #دیده_پرداز_صبا

امیدفضا https://t.me/SpaceOmid

16 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.