VostokAero


Kanal geosi va tili: Eron, Forscha


کانال اختصاصی هوافضای روسی
Bakhtiari@list.ru
www.oborona.ir
https://ble.ir/vostokaero
https://eitaa.com/vostokaero
برای بحث و تبادل نظر درباره مطالب واستوک‌آئرو و هوافضای روسی نیز می‌توانید به گروه مخاطبان بپیوندید:
https://t.me/+WILB-NFVoGgCgw4g


Kanal geosi va tili
Eron, Forscha
Statistika
Postlar filtri


زمان‌بندی جدایش و فرود سایوز ام‌اس-۲۲
(زمان‌ها به وقت مسکو است)
@vostokaero


به گزارش یک منبع آمریکایی و به نقل از یک‌ منبع اکراینی که هویتش افشا نشده، استفاده روسیه از جنگنده پیشرفته سو-۳۵اس در جنگ اوکراین بیشتر و بیشتر می‌شود. منابع آمریکایی نگرانند روسیه از این طریق به برتری هوایی بی‌قید و شرط در آسمان اوکراین دست یابد. چیزی که به گفته منابع آمریکایی، فقدان آن تاکنون، مانع از دستیابی کامل روسیه به اهداف خود بر روی زمین شده‌است.
@vostokaero


روس‌ها هم‌ مطالعه اشیای پرنده ناشناس¹ را شروع کرده‌اند
مرکز کلدیش² با انتشار اعلامیه‌ای، از ملت خواسته تا شواهد خود را از مشاهده یا درک اشیای ناشناس آسمانی برای آن مرکز بفرستند، با این شرایط که اگر:

- شما شاهد هرنوع شئ یا پدیده غیرطبیعی در آسمان بودید
- نما، شکل یا حرکت شئ یا پدیده به شما نشان داده شد
- فقط متوجه چیز جالب یا نامفهومی در آسمان شده‌اید.

مرکز کلدیش در پایان از مخاطبان خواسته تصویر/تصویری خود را برای پست الکترونیکی مرکز کلدیش بفرستند و در متن نامه ارسالی همراه آن حتما محل، زمان و شرایط مشاهده را بنویسند.

لطفا ایرانی‌گری نکنید و پیام‌ قلابی ندهید🙏
--------------
۱- Неопо‌знанный лета‌ющий объе‌кт (НЛО) : بشقاب پرنده
۲- مرکز استفاده جمعی از «شبکه‌ جهانی تلسکوپ‌ها برای حل مسایل کاربردی و علوم» در انستیتوی ریاضیات کاربردی به نام استاد کِلدیش (زیر مجموعه آکادمی علوم روسیه) که نباید مثل من تا کنون، آن را با مرکز تحقیقاتی موشکی کلدیش (زیرمجموعه روسکاسموس) اشتباه بگیرید. این نه آن است
📝محمدحسین بختیاری


Запускаем научную программу по изучению неопознанных летающих объектов🛸

✅Если вы стали очевидцем какого-либо необычного объекта или явления на небе

✅ Если вам показался странным вид, форма, движение объекта или явления

✅ Если вы просто заметили в небе что-то интересное и непонятное

Присылайте фото/видео материалы на нашу электронную почту:
ufo@keldysh.ru 📩

В тексте письма просьба указать: место, время и обстоятельства наблюдения.

Будем разбираться вместе!


تصاویر برنامه‌های امروز بزرگداشت سالگرد سانحه و درگذشت یوری گاگارین
همان‌طور که مشهود است رییس روسکاسموس یوری باریسوف و رییس مرکز آموزش فضانوردان (دو تصویر وسط) در یادبود گاگارین و سریوگین در پای دیوار کرملین حاضر شده‌اند. در یادمان موجود در محل حادثه نیز مراسمی برگزار شده‌است.

حضور پیرفضانورد دنیا و روسیه، باریس والینوف ۸۸ ساله، تنها عضو زنده از اولین دسته فضانوردی اتحاد شوروی و دنیا در محل یادمان سانحه گاگارین قابل توجه است (تصویر پایین راست)
@vostokaero


تصویر مناسبتی امروز آژانس فضایی روسیه (روسکاسموس) از محل سانحه سقوط جت آموزشی میگ-۱۵اوت‌ئی یوری گاگارین در روستای ناواسیولاوا (در استان ولادیمیر) و بنای یادبود آن

۲۷ مارس ۱۹۶۸ (۷ فروردین ۱۳۴۷) یوری گاگارین، اولین انسان و فضانوردی که از زمین به فضا رفت، در جریان یک پرواز آموزشی در این محل سقوط کرد و کشته‌ شد. جزئیات پرونده بررسی این سانحه هنوز برای عموم منتشر نشده‌است.
📷 نگاره بالا را ماهواره سنجش از دور «ریسورس-پ» برداشته است.
@vostokaero


ماهواره «کندور-اف‌کا‌آ»¹ به واستوچنی رسید

ماهواره سنجش از دور کندور با هواپیمای ترابری به فرودگاه ایگناتیه‌وا رسید و از آنجا با حمل‌و‌‌نقل جاده‌ای به مرکز فضایی واستوچنی منتقل شد.
اکنون مخزن ویژه حامل ماهواره در تاسیسات مونتاژ آزمون (میک)² واستوچنی قرار دارد. کارهای پذیرش و پیاده‌سازی «کندور» توسط متخصصان مرکز فضایی واستوچنی به همراه کارکنان اتحادیه علمی-تولیدی ماشین‌سازی³ (سازنده ماهواره کندور) انجام شد. دسته مشترک حالا به سراغ خود ماهواره رفته‌است.
---------------
۱- Кондор-ФКА
۲- МИК: монтажно-испытательный корпус
۳- НПО Машинстроения
@vostokaero


فضاپیمای «سایوز ام‌اس-۲۲» به شکل بدون سرنشین به زمین بازمی‌گردد اما حامل محموله‌ای ۲۱۸ کیلوگرمی از ایستگاه فضایی بین‌المللی خواهد بود.
«سایوز ام‌اس-۲۲» حامل نتایج آزمایش‌های علمی و تجهیزاتی است که قابل استفاده مجدد هستند یا نیاز به تحلیل آنها است. همچنین برخی تجهیزات فضاپیمای سایوز ام‌اس و دستگاه سامانه ارتباطی، کنترل دستگاه‌ها و سامانه‌های موجود در بخش روسی ایستگاه، همراه سایوز ام‌اس-۲۲ به زمین بازخواهند گشت.

فضاپیمای «سایوز ام‌اس-۲۲» که در اواخر سپتامبر گذشته به فضا پرتاب شده بود، در ۱۵ دسامبر (۲۴ آذر) دچار حادثه نشت مایع سامانه تنظیم‌ دما شد و دمای داخل آن افزایش یافت. سرانجام تصمیم به جایگزینی فوری آن با فضاپیمای سایوز بعدی گرفته شد. ۲۴ فوریه (۵ اسفند) «سایوز-ام‌اس-۲۳» بدون‌سرنشین به فضا پرتاب و به ایستگاه بین‌المللی ملحق شد.
@vostokaero


مجموعه علمی-تولیدی آبنینسکی «تخنالوگیا» به نام راماشین¹، فناوری تازه‌ای برای تولید پوشش‌ آنتن‌ سامانه‌های ناوبری بالگردها با قابلیت بالای انتقال امواج ابداع کرده‌است. به لطف استفاده از مواد مرکب پیشرفته بر پایه الیاف کوارتز، بهبود ۱۰ درصدی کیفیت عملکرد رادارهای وسایل پرنده به دست‌ آمده‌است.
غلاف‌های ساخته شده از مواد جدید در جایگاه ویژه‌ای با رادار هوایی روشن مورد آزمایش قرار گرفته‌اند. آزمون‌ها دستیابی به ضریب عبور امواج الکترومغناطیس در حد ۹۲-۹۰٪ را نشان دادند که به طور میانگین ۱۰٪ بالاتر از الزامات استانداردهای بین‌المللی در مورد چنین تجهیزاتی است. دستاورد جدید به عنوان دارایی علمی شرکت و اختراع ثبت شده‌است.
-----------------------
۱- ОНПП «Технология» им. А.Г. Ромашина
@vostokaero


۲۶ مارس ۱۹۳۲ (۶ فروردین ۱۳۱۱) اداره‌کل ناوگان هوایی غیرنظامی اتحاد شوروی، آئروفلوت نامیده شد. ایرفلوت یکی از سمبل‌های اتحاد شوروی و روسیه و شناخته‌شده‌ترین برند در هوانوردی آن بود.

امسال (۲۰۲۳) هوانوردان‌ روسیه دو مناسبت صدسالگی را جشن گرفتند. اولین مناسبت در ۹ فوریه ۱۹۲۳ (۱۹ بهمن ۱۳۰۱) و تشکیل شورای هوانوردی غیرنظامی (شوروی) بود و مناسبت دوم در ۱۷ مارس همان سال، انجمن ناوگان هوایی داوطلبی دابرالیوت، سلف ایرفلوت تشکیل شد. هفت و نیم سال گذشت تا در اول نوامبر ۱۹۳۰ (۹ آبان ۱۳۰۹) از به هم پیوستن شرکت‌های هواپیمایی دابرالیوت، اوکروازدوخپوت و زاک‌آویا، مجموعه‌ای واحد با نام انجمن ناوگان هوایی سراسری شوروی تشکیل شد. در ۲۵ فوریه ۱۹۳۲ (۵ اسفند ۱۳۱۰) اداره‌کل ناوگان هوایی غیرنظامی، به عنوان مدیریت هوانوردی (غیرنظامی) کشور و به طور کلی صنعت تشکیل شد و از مارس آن سال، عنوان آئروفلوت را یدک می‌کشد.

شرکت هواپیمایی ایرفلوت در دهه‌های گذشته از نظر طول مسیرهای پروازی و حجم جابجایی مسافر، یکی از خطوط هوایی پیشروی دنیاست و نامش به عنوان بزرگترین خط هوایی دنیا در کتاب رکوردهای گینس ثبت شده‌است. در نتیجه فروپاشی شوروی در دهه ۹۰ میلادی، ایرفلوت با دشواری‌های زیادی روبرو شد و حجم جابجایی مسافر از ۱۰۰ میلیون به ۳ میلیون در سال کاهش یافت. اما از سال ۲۰۰۰ به بعد، ایرفلوت جایگاه رهبری بازار روسیه را بازیافت و به فهرست ۲۰ شرکت بزرگ هواپیمایی دنیا راه یافت.
@vostokaero


۲۶ مارس ۱۹۳۲ (۶ فروردین ۱۳۱۱) اداره‌کل ناوگان هوایی غیرنظامی اتحاد شوروی، آئروفلوت نامیده شد. ایرفلوت یکی از سمبل‌های اتحاد شوروی و روسیه و شناخته‌شده‌ترین برند در هوانوردی آن بود.
@vostokaero


پهپاد روسی با قاف و صاد!!!

پهپاد روسیه‌ای که صدا و سیما امروز (به نقل از اسکای‌نیوز عربی!) به عنوان سلاح جدید روسیه برای زدن تانک‌های لئوپارد معرفی می‌کند، چهار سال پیش توسط رسانه وزارت دفاع روسیه معرفی شده است.

در واقع پهپاد کورسار¹ و نه قرصان (از قضا نام یک خوراک معروف در نجد عربستان)! که خود روس‌ها معرفی کردند، نقش شناسایی داشت و نه ضربتی و علی‌رغم نمایش آن در چند دوره نمایشگاه‌های هوایی و دفاعی هنوز به تولید انبوه نرسیده‌ و احتمالا در حال گذراندن مراحل آزمایشی است.
به نظر شما چرا صدا و سیما باید اخبار غیردقیق یا اشتباه منابع بریتانیایی عربی‌زبان را بازنشر کند؟

(فرض کنیم دلیل دیگری نباشد) ندانستن زبان چقدر باعث می‌شود لقمه را دور سر خودمان و دیگران بچرخانیم:
روسی-> انگلیسی-> عربی-> فارسی
-----------
۱- БПЛА Корсар


۲۴ مارس ۱۹۶۰ (۴ فروردین ۱۳۳۹) اولین پرواز نمونه آزمایشی هواپیمای مسافربری تو-۱۲۴ توپالف انجام شد. خلبان آزمایشگر دفتر طراحی توپالف و گروه پروازی‌همراه او الکساندر دانیلویچ کالینا هواپیما را به پرواز درآورد.
اولین هواپیمای مسافربری جت شوروی یعنی تو-۱۰۴ در ۱۹۵۶ وارد مسیرهای پروازی شد. محصول جدید به شکل گسترده‌ای در خطوط هوایی اصلی ارتباط‌دهنده شهرهای بزرگ شوروی و نیز مراکز جمهوری‌ها و استان‌ها شهرهای آنها، مراکز بزرگ صنعتی عمده مورد استفاده قرار گرفت که در آن زمان هواپیماهای کوچک‌تر و موتور پیستونی مسافربری لی-۲، ایل-۲ و ایل-۱۴ در بین آنها در رفت و آمد بودند. هواپیماهایی که قرار بود با جت مسافربری جایگزین شوند. تو-۱۲۴ با در نظر گرفتن تجربه‌ها و اصلاحات انجام‌شده در تو-۱۰۴ و با مقیاس‌دهی با ضریب ۰,۸ ساخته‌شد که به کاهش زمان طراحی منجر شد اما نقایص آن را به تو-۱۲۴ منتقل کرد. هواپیمای جدید به پیشرانه‌های د-۲۰پ مجهز شد. اولین نمونه‌های ساخته‌شده دارای چیدمان مسافری ۴۴ صندلی بودند اما گنجایش را به ۵۶ نفر افزایش دادند (ظرفیت اولین جت مسافری دنیا یعنی کامِت تقریبا ۴۰ نفر بود).
کارهای طراحی تو-۱۲۴ به طور رسمی در تابستان ۱۹۵۸ آغاز شد. بدون این که منتظر پایان آزمون‌های دولتی بمانند، تولید سری را در کارخانه هوایی خارکوف شروع کردند. در سال ۱۹۶۲ بهره‌برداری تجاری از تو-۱۲۴ آغاز شد. در ۱۹۶۴ اولین پرواز بین‌المللی توپالف جدید انجام شد. از ۱۹۶۰ تا ۱۹۶۳ تولید ۱۶۶ فروند انجام شد که بخشی از آن نیز به خارج از اتحاد شوروی صادر شد. بهره‌برداری تجاری (ایرفلوت) از تو-۱۲۴ تا سال ۱۹۷۹ و پیش از جایگزینی با نسل جدیدی از پرنده‌های مسافربری توپالف، تو-۱۳۴ ادامه یافت اما تو-۱۲۴های متعلق به وزارت دفاع شوروی ۴ سال دیگر نیز پریدند.
📝محمدحسین بختیاری
@vostokaero


۲۴ مارس ۱۹۶۰ (۴ فروردین ۱۳۳۹) اولین پرواز نمونه آزمایشی هواپیمای مسافربری تو-۱۲۴ توپالف انجام شد. خلبان آزمایشگر دفتر طراحی توپالف و گروه پروازی‌همراه او الکساندر دانیلویچ کالینا هواپیما را به پرواز درآورد.
@vostokaero


آزمون‌های پروازی بالگرد آنسات مجهز به پیشرانه وطنی «وکا-۶۵۰و» در اواخر سال جاری میلادی (تا دی‌ماه ۱۴۰۲) آغاز خواهد شد. بدین ترتیب دریافت گواهی تایید صلاحیت پروازی بالگرد با‌موتور جدید و نیز انجام مجموعه اقدامات در زمینه گسترش ویژگی‌های «وکا-۶۵۰و» و شروع مقدمات تولید انبوه آن در سال ۲۰۲۴ در نظر گرفته شده‌است.
در جریان بازدید رییس جمهور تاتارستان و مدیرعامل روس‌تک از کارخانه هواپیماسازی منطقه یعنی گاربونوف کازان، داخلی‌سازی سامانه‌های وارداتی بالگرد آنسات نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. موضوع اصلی گفتگوها، جایگزینی پیشرانه کانادایی با موتور روسی «وکا-۶۵۰و» ساخت «کلیموف-موتورسازی متحد» بود. همچنین نمونک موتور روسی پیش‌گفته در محل، برای هیئت بازدیدکننده به نمایش درآمد.
📝 در مورد وکا-۶۵۰ این، این، این و این خبرها را می‌توانید ببینید
@vostokaero | کانالِ اختصاصی هوافضای روسی


صبح ۲۳ مارس ۲۰۲۳ (۳ فروردین ۱۴۰۲) پرتاب یک ماهواره نظامی روسیه از مرکز فضایی پلسِتسک انجام شد.
دسته رزمی یگان فضایی نیروی هوافضای فدراسیون روسیه با استفاده از یک پرتابگر «سایوز-۲,۱آ»، یک ماهواره متعلق به وزارت دفاع را به مدار زمین پرتاب کرد. ماهواره مورد نظر که (البته با توجه به برنامه عملیات پرتاب امسال) برخی آن را از نوع «آبزور-اِر»¹ (با کاربرد دوگانه) سنجش از دور راداری دانسته‌اند، پس از جدایش از مرحله آخر موشک حامل، نام ترتیبی «کاسموس-۲۵۶۷» را دریافت کرد.

💡گمانه‌زنی‌ منابع مختلف درباره محموله مفید پرتاب نظامی تازه روسیه از یک ماهواره متعلق به سامانه کشف و هشدار زود هنگام‌ پرتاب موشک‌های بالستیک دشمن (که پیش‌بینی می‌شد با سایوز-۲,۱و پرتاب شود) گرفته تا ماهواره شناسایی بصری «بارس-ام» متفاوت است. برخی منابع غربی بر این باورند، در این پرتاب، چهارمین ماهواره شناسایی «بارس-ام» در مدار قرار گرفته است. ماهواره نقشه‌برداری نظامی از نوع ۱۴۸اف۱۴ «بارس-ام»² طراحی و ساخت مجموعه پراگرس سامارا، ۴ تن وزن دارد و به تلسکوپ دوتایی اُئه‌کا «کارات»³ ساخت لامو⁴ مجهز است. دو ماهواره اول خانواده «بارس-ام» در ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ به فضا پرتاب شدند که تاکنون باید عمرشان به پایان رسیده باشد. بارس-ام شم.۳ نیز در ۱۹ مه ۲۰۲۲ به مدار زمین پرتاب شده‌ و شماره ترتیبی «کاسموس-۲۵۵۶» را به خود اختصاص داده بود. نوراد ارتفاع عملیاتی ماهواره‌های «بارس-ام» را ۵۷۵-۵۴۴ کیلومتر اعلام می‌کند.
------------------------
۱- Обзор-Р
۲- 14Ф148 Барс-М
۳- ОЭК (Оптический Электронный Комплекс) «Карат»
۴- ЛОМО


РИА Новости dan repost
С космодрома Плесецк стартовала ракета "Союз-2.1а" со спутником для Минобороны России


Одним из приоритетов направления развития ВКС является оснащение войск перспективными системами противовоздушной и противоракетной обороны.
В этом году завершим модернизацию системы противоракетной обороны города Москвы.
До конца года планируется провести 33 основных организационных мероприятия. В том числе предусмотрено сформировать дивизию и бригаду ПВО, ракетную бригаду особого назначения ПВО-ПРО, зенитный ракетный полк с комплексом С-350 и военно-транспортный авиационный полк. Поставим на боевое дежурство станцию контроля космического пространства «Развязка».
روزآمدسازی سامانه دفاع ضدموشکی مسکو امسال (۲۰۲۳) به نتیجه می‌رسد

یکی از الویت‌های توسعه نیروی هوافضای روسیه تجهیز یگان‌ها به سامانه‌های پیشرفته دفاع ضدهوایی و ضدموشکی است.
به گفته سرگئی شایگو وزیر دفاع، امسال روزآمدسازی سامانه دفاع ضدموشکی مسکو به پایان می‌رسد. تا پایان ۲۰۲۳ (دی ۱۴۰۲) ۳۳ رویداد سازمانی عمده درپیش است که از میان آنها می‌توان به تشکیل لشگر و بریگاد دفاع‌ ضدموشکی، بریگاد موشکی ویژه دفاع ضدهوایی-ضد موشکی، یگان ضدهوایی مجهز به سامانه اس-۳۵۰ و ترابری رزمی-هوایی اشاره کرد. همچنین ایستگاه واپایش فضایی «رازویازکا»¹ نیز عملیاتی خواهد شد.
----------------
۱- Развязка
@vostokaero

18 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.