🪴سوال شرعی🪴
حکم وکالت در انجام نذر و احکام مربوط به آن☘️☘️☘️🌹🌹🌹☘️☘️☘️🌹🌹🌹
✳️ بنده نذر کردم و برآورده شد که گوسفند قربانی کنم بلد نیستم گوسفند ذبح کنم آیا به جای بنده کسی دیگری می تواند گوسفند ذبح کند؟ آیا این کار درست است؟
پاسخ:
✅✍️ نذری که برای الله تعالی باشد وفا به آن واجب است و نذری که برای الله تعالی نباشد و معصیت در آن وجود داشته باشد نباید انجام شود بلکه باید ترکش کرد و برای جبران آن کفاره سوگند داد.
نذر شما برای الله است و باید وفا شود و در نذر هر آنچه را که گفته یا نیت کرده است باید انجام دهد ظاهرا نذر شما تقسیم گوشت گوسفند است در این صورت می توانید به کسی دیگر وکالت دهید تا از طرف شما گوسفند ذبح کند و اگر نیت شما ذبح توسط خود شما بوده باید خودتان ذبح کنید و اگر وارد نیستید به دیگری وکالت دهید.
اگر نیت شما از نذر توزیع گوشت بطور مشخص برای نیازمندان است در این صورت خود شما و خانواده تان نمی توانند از آنها بخورند و اگر نیت تان مقید به دسته خاص نیست و مطلق است خانواده تان می توانند بخورند.
و اگر نیت و نذر شما اطعام بوده است در این صورت باید غذا درست کنید و مساکین و نیازمندان را با گوشت گوسفند نذری اطعام دهید.
چنانچه گفته شد نذر صدقه است و حق نیازمندان است بهتر است که خودتان نخورید مگر اینکه خوردن را هم اراده کرده باشید.
✅ آیا نذر کردن عمل شایسته ای است؟
نذر جدا از ایفائش که واجب و عبادت است خود نذر در حد ایفاء مطلوب نیست، اهمیت نذر با نظر به دیدگاه های فقها مشخص می شود:
🔹حنفیه معتقدند: نذر در طاعات هر چی که باشد مباح است مطلق باشد یا مقید به شروطی.
🔹مالکیه معتقدند: نذر مطلق در طاعات مستحب است و اگر نذر مقید با شرایطی باشد دو قول اباحت و کراهت را گفته اند.
🔹شافعیه و حنبلیه معتقدند: نذر در هر دو صورت مطلق و معلق مکروه است عبدالله بن عمر _ رضی الله عنها _ فرموده است: نهی النبی صلی الله علیه و سلم عن النذر و قال: (إنه لایرد شیئا و لکنه یستخرج به من البخیل/ بخاری و مسلم).
ترجمه: حضرت رسول _ علیه السلام_ از نذر نهی کرد و فرمود : نذر هیچ چیزی (قدری) را بر نمیگرداند، اما (با آن) از بخیل چیزی گرفته میشود.
از آنجایی که نذر قضای الهی را تغییر نمی دهد کمکی برای ناذر نمی کند تنها او را در محظوریت قرار می دهد که امر مباح را بر او واجب می گرداند. از این جهت وفای به مفاد نذر واجب است.
نذر بر طاعت الله تعالی عبارتند از: نذر بر نماز، روزه، حج، تلاوت قرآن، اذکار، اعتکاف، اطعام مساکین و نظایر اینها؛ ایفای شان واجب است.
نذر بر معصیت الله تعالی عبارتند از: نذر بر قتل نفس، شرب خمر، زنا، اکل مال حرام، اتلاف مال غیر، تجاوز به خود یا به حیثیت دیگران و نظایر اینها؛ ایفای این موارد جایز نیست و به مفاد آن عمل نشود که با کفاره سوگند جبران می گردد.
https://telegram.me/vaislama