فرهنگ، تاریخ و تمدّن تورک


Kanal geosi va tili: Eron, Forscha


این کانال تلاش دارد با نشر مطالبی مفید اعضای خود را در سطحی عمومی و اولیه با فرهنگ، تاریخ و تمدن تورک آشنا کند.

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Kanal geosi va tili
Eron, Forscha
Statistika
Postlar filtri


فارسی زبان عقیم.pdf
769.2Kb
📚 مقاله: فارسی زبانی عقیم؟

دکتر محمدرضا باطنی

منبع: مجله آدینه، شماره ۳۳، فروردین ۱۳۶۸، صفحه ۷۱ - ۶۶

لینک اینترنتی مقاله:
http://www.bbc.com/persian/arts/story/2008/06/080602_an-bateni-article.shtml

@TurkUygarligi


اما هر کس که به جدّ و با وسواس لازم با این زبان [فارسی] و لغتمايه‌ی آن سر و کار داشته و کار کرده باشد و از جمله برای نوشتن یا ترجمه‌ی یک متن جدی به فارسی در هر زمینه‌ای که به کار و کوشش فکری یا عملي مدرن مربوط می‌شود آن را به کار گرفته باشد، می‌داند که در بسياري موارد با چه فقر و نارسایی زبانی ترسناکی روبه روایم.


منبع:
داریوش آشوری، کتاب «زبان باز: پژوهشی درباره‌ی زبان و مدرنیت»، نشر مرکز، چاپ اول، تهران، سال ۱۳۸۷، ص ۹۶

#زبان_عقیم_فارسی

@TurkUygarligi


یک اثر هنری فوق‌العاده گرانقیمت:
«آویزه زینتی طلایی» بانوان تورک مربوط هونهای غربی (تصویر بالا) و عکسی از پشت این آویزه‌ها (تصویر پایین)



این آویزه‌ها از دو طرف سر آویزان و روی شقیقه‌ها قرار می‌گرفته است. نظر به اینکه این اثر بی‌نظیر از طلا ساخته شده، باستانشناسان معتقدند که این آویزه مربوط به خاتون تورک (همسر خاقان) بوده است.

این آویزه به همراه دیگر آثار قیمتی مربوط به تاریخ و تمدن بزرگ تورک در موزه ارمیتاژ واقع در شهر سن پترزبورگ روسیه در بیش از ۳۰ سالن این موزه نگهداری می‌شود.

موزه ارمیتاژ با ۳ میلیون اثر هنری، یکی از بزرگ‌ترین موزه‌های جهان و از قدیمی‌ترین نگارخانه‌های هنری و موزه‌های تاریخ و فرهنگ بشری در جهان است.

#فرهنگ_و_تمدن_تورک

@TurkUygarligi


تصویری از یک ایستگاه مترو در تاشکند، پایتخت جمهوریِ تورکِ اؤزبکستان

#معماری_تورک
#هنر_تورک
#دولتمردان_تورک

@TurkUygarligi


باقلوا، یکی از محبوب‌ترین شیرینی‌های تورکی است که در دوره عثمانی به شکل نهایی و امروزین خود دست یافته است. قدیمی‌ترین اسناد مربوط به باقلوا در دوران سلطان محمد فاتح و در دفاتر آشپزخانه کاخ توپ‌قاپی ثبت شده است.

@TurkUygarligi


چنگیزخان الهام‌بخشِ پدر بنیانگذار آمریکا، توماس جفرسون



من با دقت یک کپی از بیوگرافی چنگیزخان متعلق به جفرسون را بررسی کردم. این کتاب بر تساهل مذهبی چنگیزخان تأکید می‌کرد و متنی از قانون آزادی مذهبی مغول‌ها را قید کرده بود که فرانسیس پتیس دلاکروا* تأکید کرده بود این متن اولین قانون «چنگیزخان» بوده است. همان‌طور که در این بیوگرافی نوشته شده، قانون مغول یک قانون کلی بود که، به عبارتی ساده، آزادی را برای همه از هر دینی ارائه می‌کرد. در سال ۱۷۷۷، یک سال پس از تهیه‌ی پیش‌نویس اعلامیه‌ی استقلال [آمریکا]، توماس جفرسون وقتی برای ایالت زادگاهش ویرجینیا قانون آزادی مذهبی تدوین می‌کرد، کلمات رفیع آن [یاسای چنگیزخان] را در قانون خود ترجمه کرد. او قبل از مطالعه در مورد چنگیزخان ایده‌ی آزادی مذهبی را پذیرفته بود، اما آن‌چه در آن کتاب یافت روش خاصی برای ترجمه‌ی میل به آزادی مذهبی به قانون بود. آزادی مذهبی یک حق فردی بود، نه یک امتیاز برای برتری کلیسا. قانون مغول افراد را «از آزار و مزاحمت دیگران به خاطر مذهب» منع می‌کرد؛ به طریق مشابه قانون جفرسون می‌گفت: «نباید هیچ فردی به دلیل باورها یا عقاید مذهبی خود متحمل رنج شود». قانون چنگیزخان اصرار داشت: «هر کس باید آزاد باشد تا آنچه را که برایش خوشایندتر است بر زبان بیاورد». جفرسون این جمله را در قانون خود این‌گونه منعکس می‌کند که «همه‌ی انسان‌ها باید در اظهار نظر در مورد مسائل دینی و عقاید مذهبی آزاد باشند». قانون اول چنگیزخان و قانون ویرجینیا هر دو روحاً مشابه، اما از نظر عبارت متفاوت با متمم اول قانون اساسی ایالات متحده بودند، که می‌گوید: «کنگره هیچ قانونی برای استقرار یک «مذهب یا دین» ویژه وضع نخواهد کرد. به همین ترتیب قانونی برای ممنوعیت یک دین یا مذهب نیز وضع نخواهد کرد.

مغول‌ها مراکز مذهبی را، هم به این دلیل که از نیروهای رقیب‌شان طرفداری می‌کردند و هم به این علت که ثروت بسیار زیادی انباشته بودند، هدف قرار دادند. آنها معابد و بناهای مذهبی را غارت کردند، برای بریدن یا ذوب کردن و استفاده‌های جدید، اشیایی را که از طلا و نقره بودند تصاحب کردند، همه چیز با ارزش را گرفتند و بسیاری از آنچه را که باقی مانده بود ویران کردند. از کلیسای جامع کیِف گرفته تا مساجد بغداد، مغول‌ها تفاوتی میان ساختمان‌های مذهبی و کاخ‌های مجلل یا بازارها قائل نشدند. آنها اندوخته‌های عظیم ثروت‌های مذهبی را به مدار گردش تجارت باز گرداندند. این ثروت اولین محرک اقتصادِ جهانی شد، زیرا آنها جاده‌ی ابریشم را احیا کردند، شبکه‌ای بین‌المللی از کاروانسراهای ارزان و بانک‌ها را برای بازرگانان ایجاد کردند تا آزادانه سفر کنند، راهزنان و دزدان دریایی را سرکوب کردند، پل‌های متعدد ساختند، بندرها را پاکسازی کردند، مالیات‌ها را کاهش دادند، و سعی کردند یک سیستم ارزی جهانی بر مبنای پول کاغذی معرفی کنند. هزاران تاجر، از جمله مارکوپولو به همراه پدر و عمویش، مسیرهای امپراطوری مغـول‌ها از اروپا به آسیا را طی کرده و به موطن خود بازگشتند. آنها با در هم شکستن چنگالِ تعصب مذهبی، دوران رفاه و شکوفایی جهانیِ بی‌سابقه‌ای را رقم زدند.

منبع: جک ویدرفورد، «چنگیزخان و جستجوی خدا: چگونه بزرگ‌ترین فاتح جهان به ما آزادی مذهبی داد»، صفحات ۵، ۱۵ و ۱۶.

* Pétis de la Croix, François (1722-01-01). "The History of Genghizcan the Great, First Emperor of the Antient Moguls and Tartars"

#دولتمردان_تورک

@TurkUygarligi


جک ویدرفورد در کتابش، «چنگیزخان و جستجوی خدا: چگونه بزرگ‌ترین فاتح جهان به ما آزادی مذهبی داد» که حاصل نزدیک بیست سال تحقیقات وی است، شواهد مهمی از تأثیر چنگیزخان بر بنیانگذاران [آمریکا] و بویژه بر توماس جفرسون یافته و می‌نویسد: «ما [آمریکایی‌ها] دکترین آزادی مذهبی خود را تا حدی مدیون [چنگیزخان] هستیم که بزرگ‌ترین امپراتوری جهان را بنا کرد.»


#دولتمردان_تورک

@TurkUygarligi


🔴 Kosova’nın Lipyan Belediyesi meclis kararıyla Türkçe’yi resmi dil olarak tanıdı.

🔴 در شهر لیپیان کوزوو با تصمیم شورای شهر، زبان تورکی به عنوان زبان رسمی انتخاب شد.

@TurkUygarligi


«2025» در لهجه‌های مختلف زبان تورکی

مشاهده نحوه ادای عدد 2025 در لهجه‌های مختلف زبان تورکی نشان می‌دهد که علیرغم اینکه تورک‌ها طی هزاران سال در گستره جغرافیایی وسیعی پراکنده شده‌اند، لیکن بدلیل قدمت و ریشه‌دار بودن زبان تورکی، ملت سیصد میلیونی تورک از شمالی‌ترین نقطه سیبری تا سواحل اقیانوس هند و از چین تا قلب اروپا قادر به فهم متقابل یکدیگر هستند.

@TurkUygarligi


گاگائوز-ائلی تورکلری سویداشلاریمیز؛

یئنی ییلینیزی قوتله‌ریم!


🔹 تورکان گاگائوز که زبانشان از لهجه‌های تورکی گروه اوغوزی است، عمدتاً در مولداوی و اوکراین زندگی می‌کنند و مسیحی هستند.

@TurkUygarligi


کیشوری ساران لال مورخ هندی:

تفاوت حاکمیت تورک‌ها بر هندوستان با اشغال انگلیس مانند بهشت ​​و جهنم بود؛ درحالی‌که تورک‌ها علاقه‌مند به پیشرفت هندوستان در علم و معماری بودند و هند را به ثروتمندترین کشور جهان تبدیل کردند، انگلیسی‌ها فقط علاقه‌مند به غارت نعمت‌های هندوستان بودند.

@TurkUygarligi


اثر سلجوقی متعلق به قرن دوازدهم منسوب به کاخ سلجوقی شهر ری که امروزه در موزه فیلادلفیا در آمریکا قرار دارد.

در این نقش برجسته بی‌نظیر خاقان تورک‌های سلجوقی طغرل بیگ مطابق سنت تورک با موهای بلند و گوشواره به گوش دیده می‌شود.
وی جام سوگند را در دست گرفته که درون آن bengüsu یعنی آب حیات قرار گرفته است.
سبک لباس و جواهرات و همچنین نحوه نشستن وی به سبک تورکی و باغداش خاقانهاست. سبک کلاه وی نیز همان سبک کلاه گوک‌تورک‌ها است.
صورت طغرل بیگ به گونه‌ای حک شده است که هیچ شکی در شرقی بودن چهره وی باقی نمی‌گذارد.
طغرل بیگ توسط یک ستاره تورک ۸ پر احاطه شده است که ستاره سلجوقی نیز نامیده می‌شود. تختی که طغرل بیگ بر آن نشسته بر روی شیرها قرار گرفته است.


#دولتمردان_تورک

@TurkUygarligi


مدرسهٔ نجوم جاجابای

اولین مدرسهٔ تخصصی نجوم، مدرسهٔ جاجابای، در زمان حکومت سلجوقیان توسط حاکم تورک قیرشهیر، نورالدین جبرئیل بن جاجابای (۱۳۰۱-۱۲۴۰) در تورکیهٔ امروزی ساخته شد.

#دولتمردان_تورک

@TurkUygarligi


مجتبی مینوی نویسنده، مورخ و ادیب ایرانی در کتاب تاریخ و فرهنگ اعتراف می‌کند که نشان شیر و خورشید متعلق به فرهنگ تورک بوده و پیشنهاد می‌کند که این نشان از پرچم ایران (دوره پهلوی) حذف گردد.

@TurkUygarligi


در حفاری‌های سال ۲۰۲۱ آثار جدید مربوط به دولت گؤک‌‎تورک غربی در قزاقستان کشف شد. در میان اشیا کشف شده، یک سگک کمربند ساخته شده از طلا که چهره یک خان گؤک‌‎تورک را به تصویر می‌کشد نیز پیدا شد.

@TurkUygarligi


آیاز آتا (شاختا بابا) و نارتوقان / ناردوقان / ناردوغان بایرامی


۲١ دسامبر روز «عید ناردوغان» است که سابقه هزاران ساله در میان تورک‌ها دارد. لفظ ناردوغان در حال حاضر در تورکیستان برای انقلاب زمستانی (قیش گون‌دؤنومو) بکار می‌رود. انقلاب زمستانی در ستاره‌شناسی لحظه‌ای است که خورشید از دید ناظر زمینی در بیش‌ترین فاصله زاویه‌ای با صفحه استوا در آنسوی نیم‌کره شمالی-جنوبی ناظر قرار دارد. «نار» در زبان تورکی باستان (و مغولی) به معنی خورشید می‌باشد. این عید در میان تورک‌های منطقه ایدیل اورال (تاتار ائلی، باشقیر ائلی، چوواش ائلی و...)، سیبری و تورکستان با نامهایی چون کویاش توغا (گونش دوغان)، ناردوقان، ماردوقان، نارتاوان، نارتوکان، ناردوان و در بین تورک‌های خاورمیانه و قفقاز با نام چیلله و... معروف است.

تورکها در این عید اقدام به تزیین درخت کاج کرده و به آن «درخت حیات» می‌گفتند. این مراسم صدها سال بعد از طرف اروپاییها اخذ و تا زمان حاضر نیز با عنوان نوئل (تولد عیسی) و با تزیین درخت کاج جشن گرفته می‌شود. بابا نوئل هم که سمبل این مراسم است، از فرهنگ تورک اخذ گردیده است. زیرا صدها سال قبل از ظهور حضرت عیسی، آیاز آتا در میان تورکها وجود داشت.

در میتولوژی تورک آیاز آتا در زمستان سرد ظاهر شده، به گرسنگان و بی‌کسان کمک کرده و آنها را شاد می‌نمود. همچنین بنا به اعتقاد تورکان باستان درست در مرکز زمین یک درخت کاج وجود داشت که به آن درخت حیات می‌گفتند. آثار این اعتقاد هنوز هم در نقوش متعلق به فرش، کلیم و... به چشم می‌خورد.

@TurkUygarligi
.



17 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.