🔴 چالشهای جهانی ترامپ/ بخش دوم: بحرانهای احتمالی پیشروی ترامپ
🔻نشنال اینترست: چندین بحران و جنگ بالقوه در افق دیده میشوند که هر کدام میتوانند میراث سیاسی «ترامپ» را شکل دهند، صرفنظر از اینکه او تصمیم به دخالت در آنها بگیرد یا از آنها فاصله بگیرد.⭕️ کردهای سوریه و بازیهای پیچیده ترکیه💢 پس از آنکه گروه اسلامگرای سنی هیات تحریر الشام، که تحت حمایت ترکیه قرار داشت و پیشتر با القاعده همسو بود، در سوریه پیشروی کرد و به حکومت «بشار اسد» و حزب بعث پس از تقریباً نیم قرن پایان داد، «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور وقت آمریکا، این تحولات را به عنوان موفقیت ترکیه ارزیابی و از آن استقبال کرد و گفت: «فکر میکنم ترکیه بسیار باهوش عمل کرده است… ترکیه یک تصرف غیردوستانه انجام داد، آن هم بدون اینکه جانهای زیادی از دست برود.»
💢ارزیابی«ترامپ» از هوشمندی ترکیه ممکن است زودهنگام باشد. «احمد الشرع» (ابوبکر الجولانی)، رهبر گروه هیات تحریر الشام، به دنبال کسب مشروعیت بینالمللی است. هدف او تسلط بر منابع مالی و حدود ۴۰۰ میلیارد دلار کمکهای بینالمللی مورد نیاز برای بازسازی سوریه است.
🔸مسئله مهمتر که میتواند بر دولت «ترامپ» تأثیر بگذارد، پیامدهای رژیم جدید سوریه برای کردهای سوریه است.
شاید «ترامپ» به طور شخصی اهمیتی به کردها ندهد-او در دوره اول ریاستجمهوریاش به راحتی آنها را رها کرد-اما این بار مخاطرات بسیار بالاتر است.
🔸هم «احمد الشرع» و هم «مسعود بارزانی»، رهبر کردهای عراق، ابزار دست ترکیه هستند؛ هر دو برای پول و قدرت، حاکمیت و آرمانهای ملیگرایانه خود را معامله کردهاند. هر دو نیز برای جلب رضایت «رجب طیب اردوغان»، رئیسجمهور ترکیه، علیه کردهای سوریه اقدام خواهند کرد. در گذشته، «بشار اسد»، رئیسجمهور مخلوع سوریه، مانعی برای جاهطلبیهای ترکیه به شمار میرفت. اما با کنار رفتن او، ترکیه و نیروهای نیابتیاش ممکن است به تصرف مناطق کردنشین سوریه روی آورند.
🔸پیامد کوتاهمدت چنین اقدامی میتواند آزادی هزاران زندانی گروه داعش باشد. این زندانیان تعادل قدرت در سوریه را به نفع افراطگرایی تغییر داده و احتمالاً موج جدیدی از بیثباتی را در منطقه به راه میاندازند. نفوذ آنها میتواند نهتنها خاورمیانه را بیثبات کند-کشورهایی مانند اردن، مصر و عربستان سعودی در خطر قرار میگیرند-بلکه ممکن است به ابزاری برای باجگیری «رجب طیب اردوغان» از اروپا تبدیل شود، همانطور که پیشتر با استفاده از پناهجویان سوری این کار را انجام داد. دیر یا زود، برخی از این عناصر از مرزهای جنوبی عبور خواهند کرد. آنچه در سوریه رخ میدهد، تنها به داخل مرزهای این کشور محدود نخواهد ماند.
⭕️ آذربایجان و ارمنستان: قفقاز در آستانه بحران دوباره🔻 در جریان انتخابات ۲۰۲۰ ایالات متحده و کاهش تمرکز این کشور، «الهام علیاف»، رئیسجمهور آذربایجان، حملهای را علیه ناگورنو-قرهباغ آغاز کرد. این منطقه خودمختار و دموکراتیک با اکثریت ارمنی، تحت فشار آذربایجان برای پذیرش حاکمیت مستقیم بود.
🔻در ۹ نوامبر ۲۰۲۰، «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه، آتشبسی را برقرار کرد که نیمی از منطقه را حفظ کرد و به ۱۲۰ هزار ارمنی بومی اجازه داد در این منطقه باقی بمانند.
🔻با گرفتار شدن «پوتین» در جنگ اوکراین و واکنش ضعیف و غیرقاطع آمریکا، «علیاف» در سپتامبر ۲۰۲۳ به هدف خود رسید و کل جامعه مسیحیان ارمنی با پیشینهای ۱۷۰۰ ساله را به تبعید واداشت.
🔻«انتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا، از بهکارگیری عبارت «پاکسازی قومی» اجتناب و بهجای آن از اصطلاح «تخلیه جمعیت» استفاده کرد. این موضع، «علیاف» را به این باور رساند که میتواند اقدامات ضد ارمنی خود را بدون عواقب ادامه دهد.
🔻در هفتههای اخیر، «علیاف» خواستار خروج تیم نظارت بر مرزهای اروپایی و توقف مسلح شدن ارمنستان شده است. ا
ظهارات او درباره ارمنستان بهعنوان «آذربایجان غربی» شباهت زیادی به ادعای «صدام حسین»، رئیسجمهور پیشین عراق، درباره کویت بهعنوان «استان نوزدهم عراق» دارد. در صورت سقوط اوکراین، قفقاز میتواند به منطقهای خونینتر از گذشته تبدیل شود./ جماران
https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1655845🕌
@jamarannews