کشف حجاب چگونه اجرا شد؟ (۱)فرآیند اجرا و قانونی کردن کشف حجاب نزدیک به یک سال پیش از واقعهٔ ۱۷ دی ماه شروع شد.
وزیر فرهنگ و معارف وقت، علی اصغر حکمت در اینباره میگوید: «در یکی از روزهای تیرماه ۱۳۱۳ در قصر سعدآباد جلسهٔ هیئت وزرا برگزارشد که رضاشاه رو به وزیرمعارف کرده و گفت: سابقاً به کفیل معارف دستور دادهام برای رفع روپوشیدن زنان اقدام نماید، امّا او نخواست یا نتوانست و کاری نکرد. حالا باید شما در این کار با کمال متانت و حسن تدبیر اقدام کنید که این رسم دیرین که برخلاف تمدّن است از میان برداشته شود».
پس از این دستور بود که حکمت در گام نخست، هیئتی از زنان متجدّد و تحصیلکرده گرد هم آورد و کانونی بهنام کانون بانوان تشکیل داد تا برای نیل به مقصود کشف حجاب، کمک و همیار وی و دولت باشند. از جمله این زنان میتوان به خانمها فاطمه سیّاح، هاجر تربیت، بدرالملوک بامداد، صدیقه دولتآبادی و... اشاره نمود. اوّلین رئیس این کانون خانم صدیقه دولتآبادی بود.
از جمله برنامههای این کانون این بود که از افراد ذینفوذ و رجال و بانوان تحصیلکرده دعوت به عمل آورده و با برگزاری سخنرانیهای مختلف دربارهٔ مقام زن در جامعه و نقش اثرگذارش داد سخن سردهند تا از لحاظ فکری زمینه برای اقدام کشف حجاب آماده شود. بهغیر از تأسیس کانون بانوان اقدامات دیگری برای زمینهچینی انجام شد. از جمله میتوان به برگزاری کلاسهای تربیت بدنی و ژیمناستیک برای دختران دانشآموز تا انتشار مقالههایی در نقد حجاب اشاره نمود.
همچنین «بازرسان وزات فرهنگ مأموریت یافتند به مدارس دخترانه بروند و بهتدریج با پندها و سخنان مستدل خود، شاگردان را آمادهٔ ترک چادر کنند». این برنامهها و زمینهچینیها ادامه داشت تا بالاخره در آبان ۱۳۱۴، علیاصغر حکمت، وزیر معارف به رضاشاه پیشنهاد داد که مقامات مملکتی بایست با زنان خویش به مجالس مختلف روند و در همین زمینه رضاشاه پیشقدم شود. رضاشاه در جواب وی بیان داشت: «بسیار خوب، دیگران که اقدام نمیکنند، منِ پیرمرد حاضرم جلو بیفتم».
رضاشاه قصد نداشت در برنامهٔ کشف حجاب تعجیلی صورت گیرد ولی وقوع حادثه و شورش مسجد گوهرشاد وی را به فکر انداخت هرچه زودتر این برنامه را عملی کند. از همینروی، رئیسالوزرای وقت، مجمود جم در تاریخ ۲۷ آذرماه بخشنامهای به تمام ادارات صادر کرد که حاوی نکات مهم زیر بود.
نخست: فرآیند کشف حجاب بایست از دبستانها و مدارس دخترانه شروع شود.
دوم: در این امر بایست از مدگرایی و تقلید کورکورانه از فرنگیان اجتناب شود.
سوم: احدی نبایست متعرّض بانوان باحجاب شود و اجباری نبایست در کار باشد ولی با وعاظ و منبریهایی که در این فرآیند اخلال ایجاد
کنند با شدّت باید برخورد شود.
پس از آن رضاشاه در تاریخ ۱۷ دی ماه ۱۳۱۴ روز چهارشنبه بههمراه دخترانش، شمس و اشرف و همسرش در مراسم فارغالتحصیلی دختران و پسران شرکت نمود. رضاشاه پس از دادن دیپلم به دانشآموختگان به تالار دیگر رفت که در آنجا تمام خانمها لباس متحدالشکل که عبارت از جامهٔ بلند سورمهای رنگ بود بر تن داشتند و همه نشان ششگوش مخصوص معارف را بر سینهٔ خود نصب نموده و در صف منظّمی ایستاده بودند.
خانم هاجر تربیت که مدیر دانشسرای دختران بود لایحهای عرض کرد و اعلیحضرت در جواب سخنانی دایر بر اهمیّت مقام زن در اجتماع و عقبافتادگی زنان ایران و تشویق آنان به برابری و همشأنی با مردان بیان فرمودند. پس از آن در جلسهٔ هیئت دولت در عصر همان روز رضاشاه گفت: از امروز ملّت ایران در صف ملل متمدّن داخل شد. پس از آن تاریخ کشف حجاب بهصورت عملی و رسمی شروع شد. حکومت وقت با قدرت و قوّت هرچهتمام پشت این قضیه ایستاد اگرچه ترس زیادی از واکنش افراد متعصّب داشت.
نتایج این اقدام بسیار چشمگیر بود و در خیلی از بلاد ایران بانوان به استقبال کشف حجاب رفتند ولی در جاهایی هم مقاومتهای پیدا و پنهانی صورت گرفت. در شهر مذهبی قم که بهنوعی دارالاسلام ایران بوده و است، تنها ۶ نفر از معلّمان زن از کشف حجاب استنکاف ورزیدند. البته روند کشف حجاب در استانها و شهرهای متعصّب کشور بهکندی صورت می گرفت. در این میان یکی از علل کندی روند کشف حجاب، نبود لباس مناسب و کلاه برای جایگزینی چادر و روبنده برای بانوان بود که این امر در استانهای کمتر برخوردار مثل کردستان و سیستانوبلوچستان بیشتر مشهود بود.
حکومت در اجرای دقیق و باطمأنینهٔ برنامهٔ کشف حجاب بسیار اصرار میورزید. در بخشنامهای کشف حجاب توسط روسپیان را ممنوع اعلام کرد تا بدینوسیله اثر منفی بر روی مردم عادّی بهواسطهٔ کشف حجاب زنان بدکاره نگذارد.
مقالهٔ بررسی تطبیقی کشف حجاب رضاشاه و حجاب اجباری، بهروز حسینی، فصل سوم، شمارهٔ ششم فصلنامهٔ ایران بزرگ فرهنگی rel='nofollow'>Https://t.me/IrBozorg