ایران زمین


Kanal geosi va tili: Eron, Forscha
Toifa: Telegram


ارتباط با ادمین 👇👇
t.me/F777kim
آشنایی با تاریخ و فرهنگ ایران‌زمین⁦⁦
پاسخ به گروه‌های ایران‌ستیز تجزیه‌طلب
اتحاد اقوام و مدافع هویت‌ملی در برابر پان‌ها

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Kanal geosi va tili
Eron, Forscha
Statistika
Postlar filtri


.
آیا ساسانیان از هخامنشیان آگاهی داشتند ؟

چرا پس از ۷۰۰ سال نام بنیان‌گذار ساسانیان، هم‌نام پادشاهان هخامنشی، « اردشیر » است ؟ چرا شاپور ساسانی صحنه به زانو درآوردن سه امپراتور روم را دقیقا زیر آرامگاه‌های هخامنشی نقش کرده ؟ چرا داریوش هخامنشی را نیای ساسانیان میدانند؟ مطلب پیوستی👆 را خوانده و تصاویر را ببینید ...

‌🆔 @iranzamin777
🆔 Admin @f777kim

‌.


.
🛑 آیا ساسانیان از هخامنشیان آگاهی داشتند ؟

نه تنها آگاهی کامل داشتند که به « کین‌خواهی حمله اسکندر به ایران و کشتن داریوش هخامنشی، به روم حمله کردند، و صحنه به زانو درآوردن ۳ امپراتور رومی را دقیقا زیر آرامگاه‌ پادشاهان هخامنشی نقش کردند، تا نشان دهند، انتقام خون داریوش را گرفتند »

♦️ تنسر از موبدان اواخر دوره اشکانی و « هیربدان هیربد » اردشیر بابکان در نامه‌ای بلند به « گشنسب » حاکم محلی تپورستان و گیلان به نگرانی‌های او درباره پادشاه تازه ایرانشهر، پاسخ داده است. ابن‌مقفع در سده دوم قمری این گزارش تاریخی را به نقل از « بهرام بن خورزاد و او از پدر خویش منوچهر موبد خراسان و عُلمای پارس » از پهلوی به عربی ترجمه کرد. ابن‌اسفندیار نیز در کتاب تاریخ طبرستان در سده ۷ قمری، متن عربی را به فارسی دری ترجمه کرد و امروزه به دست ما رسیده است

🔹 در بند پازندهم این نامه تاریخی، « تنسر » به « گشنسب » درباره علت جنگ‌های ایران و روم توضیح داده و نخست از مرزهای تاریخی ایران می‌گوید و سپس به کین‌ سیاوش و انتقام ایرانیان از افراسیاب اشاره کرده و می‌گوید :

« ... و بعد ازین رای بران موقوفست که به غزو روم، و لجاج با آن قوم، مشغول شود، و تا کینه‌ی دارا از اسکندریان باز نخواهد، و خزاین و بیت المال معمور نکند، و به سبب ذراری ایشان، شهرهایی که اسکندر از فارس خراب کرد، آبادان نکند، نخواهد آرمید، و بر ایشان التزام خراج بباید کرد، چنانکه همیشه به پادشاهان ما دادند از زمین قبط و سوریه، که در زمین عبرانیون غلبه کرده بودند به عهد قدیم، چون بخت‌‌نصر آنجا شد، و ایشان را، برای آنکه هوائی بد، و آبی ناموافق، و بیماری‌های مزمن بود، و مردم ما را بدان سکونت ممکن نه، و آن ناحیه را به ملک روم سپرد، و به خراج قناعت کرد و تا عهد کسری انوشیروان بدین قرار بماند. »
.

🔷 در خود منابعی که به زبان پهلوی ساسانی هستند نیز به داریوش سوم هخامنشی اشاره شده و آمده است که « ساسان » نیای ساسانیان از تبار « دارای دارایان » بوده است :

ud sāsān šabān pābag būd ud hamwār abāg gōspandān būd ud az tōhmag dārāy ī dārāyān būd. ud andar dušxwadāyīh ī alaksandar ō wirēg ud nihān-rawišnīh ... pābag nē dānist kū sāsān az tōhmag [ī] dārāy ī dārāyān zād ēstēd .‌.. / šahrestān [ī] dārāb-kird dārāy ī dārāyān kard

و ساسان شبان پاپک بود و همواره با گوسپندان بود و از تخمه دارای دارایان بود. اندر دوش‌خدایی اسکندر نیاکان او به گریز و نهان‌زیستی بودند و ... پاپک ندانست که ساسان از تخمه دارای دارایان زاده است ... / شهرستان دارابگرد را دارای دارایان ساخت


🔷 یک نمونه دیگر ؛ در شاهنامه، در نبرد خسرو پرویز و بهرام چوبین، خسرو به تبار خود که از داریوش هخامنشی است افتخار می‌کند و بهرام که از خاندان اشکانی مهران بود، به آرش افتخار می‌کند :

من از تخمه‌ی نامور آرشم
چو جنگ آورم آتش سرکشم

ورا گفت خسرو که دارا بمرد
نه تاج بزرگی به ساسان سپرد

اگر بخت گم شد کجا شد نژاد
نیاید ز گفتار بیداد داد


🔷 هم‌‌نامی ساسانیان و هخامنشیان : مورد دیگر در این بحث، تداوم نام‌های ایرانی ِ دوره هخامنشی، در دوره ساسانی و استفاده آگاهانه ساسانیان از این نام‌ها و القاب است. برای نمونه چهار تن از پادشاهان هخامنشی لقب یا نام « اردشیر » ( 𐎠𐎼𐎫𐎧𐏁𐏂𐎠 Artaxšaçā ) داشتند و سه تن از پادشاهان ساسانی نیز « اردشیر » ( 𐭠𐭥𐭲𐭧𐭱𐭲𐭥 Ardaxšīr ) نام داشتند. و یا گشتاسپ ( ویشتاسپ ) نام پدر داریوش بزرگ و نام یکی از آخرین پادشاهان ساسانی بوده است و ..‌..


🔸 البته منابع دوره اسلامی در این زمینه بسیار زیاد هستند و شرح آنها خود یک کتاب می‌شود !


🆔 @iranzamin777
🆔 Admin @f777kim

‌.


.

پانترک هرگز به شما نمی‌گوید که چرا باکو و آنکارا چندین صفر از پول خود حذف کردند ؟

🔹 جمهوری باکو از سال ۱۹۹۲ تا ۲۰۰۶ در دو نوبت از پول ملی خود « ۸ صفر » کم کرد و هر ۱۰۰,۰۰۰,۰۰۰ منات قدیم معادل یک منات جدید بود! جمهوری باکو در دوران پس از استقلال با بحران‌های اقتصادی و مالی شدیدی روبه‌رو بود و دولت تصمیم گرفت برای ساده‌سازی محاسبات اقتصادی و بازسازی اعتماد عمومی، صفرهایی از واحد پولی حذف کند. اما حذف صفرها از منات در نوبت اول نه‌ تنها مشکلی را حل نکرد، بلکه تورم‌های بسیار بالا و کم‌نظیری را طی سه سال پیاپی بعد از آن موجب شد که دو سال آن بیش از ۱۰۰۰ درصد بود! اگر صفرها حذف نمیشد، مثلا در سال ۲۰۰۷ هر دلار معادل ۸۷,۰۰۰,۰۰۰ منات می‌شد !

🔹 ترکیه نیز در سال ۲۰۰۵ میلادی، شش صفر از واحد پول ملی خود، «لیر» حذف کرد. این اقدام در پی تورم بالای دهه‌های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ انجام شد که منجر به کاهش ارزش لیر و افزایش قیمت کالاها و خدمات گردید. به‌عنوان مثال، در سال ۱۹۸۸، هر دلار آمریکا معادل ۱۴۲۲ لیر قدیم ترکیه بود که در سال ۲۰۰۳ به بیش از ۱.۵ میلیون لیر قدیم رسید !


🆔 @iranzamin777
🆔 Admin @f777kim

‌.


❌ پاسخ به یک شیادی « سومر دزدادن »

وقتی از معده مبارک « حرف ق » برای سومری تولید می‌کنند !

سومریان تلفظ دقیقی مشابه « ق » عربی یا فارسی نداشتند ( تصویر بالا : فرهنگ واژگان سومری دانشگاه پنسیلوانیا ) اما واج ĝ در زبان سومری یکی از آواهایی است که برخی پژوهشگران آن را به صورت "ng" یا "ŋ" (آوای خیشومی) بازسازی کرده‌اند

🔺 خوانش ĝ در متون سومری به عوامل مختلفی مانند موقعیت آن در کلمه و تطابق آن با واژه‌های معادل در اکدی بستگی دارد. در بیشتر بازسازی‌های آوایی، ĝ را به صورت "ŋ" (مانند "ng" در انگلیسی sing) یا "ɣ" (مانند «غ» در فارسی) در نظر می‌گیرند، نه «ق». در برخی موارد، بسته به همخوان‌های اطراف، ممکن است به "g" ساده نیز تبدیل شده باشد. پانترک ها به دلخواه این واج را به ق تبدیل می‌کنند

اما اکدی که از خانواده زبان‌های سامی بود، واج q را داشت. این صامت انسدادی ملازی (uvular stop) شبیه به «ق» در عربی مدرن یا «ق» در فارسی کلاسیک تلفظ می‌شده است. به همین دلیل، وقتی واژه‌های سومری به اکدی وام گرفته می‌شدند، معمولاً تغییرات آوایی رخ می‌داد و یک همخوان مشابه در اکدی جایگزین می‌شد.


🆔 @iranzamin777
🆔 Admin @f777kim

‌.


Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
❌ مقدمات فدرالیسم توسط پزشکیان ؛ هر استانی باید برای خودش یک رئیس‌جمهور داشته باشد !

نمی‌توانی کاری کنی برای مملکت، کمتر خزعبلات ضدملی بگو !


🆔 @iranzamin777
🆔 Admin @f777kim

‌.


اشکانیان irz.zip
323.9Mb
.

🔴 بارگیری ۲۰ کتاب و ۲۰۰ مقاله درباره تاریخ، زبان و فرهنگ اشکانیان ...

توجه : اینها بخشی از کتاب‌های رایگان در فضای مجازی هستند که در یک فایل جمع‌آوری شده‌اند. ده‌ها کتاب ارزشمند درباره دوره اشکانی نوشته شده که میتوانید با پرداخت هزینه از کتاب فروشی‌ها تهیه کنید

🔷 شماری از کتاب‌ها :

دستور زبان پارتی (پهلوی اشکانی) / دکتر حسن رضائی باغ‌بیدی

هزاره‌های گمشده، اشکانیان / دکتر پرویز رجبی

شاهنشاهی اشکانی / یوزف ولفسکی

اشکانیان، ترجمه کریم کشاورز / میخایل دیاکونوف

منزلگاه‌های اشکانی / ایسیدور خاراکسی

وام‌واژه های ایرانی میانه غربی در زبان ارمنی / ماریا آیوازیان

پارتیان، ترجمه مسعود رجب‌نیا /مالکوم کالج

تاریخ نظامی ایران، جنگ‌های دوره اشکانی / دکتر محمد جواد مشکور

سکه‌های الیمایی اشکانیان / حسن پاکزادیان



🆔 @iranzamin777
🆔 Admin @f777kim

‌.


❌ هنوز اینقدر بدبخت نشدیم که بخوای جمهوری داغون باکو رو بزنی تو سر ما ... :)

دیدم که پانترک‌ها ارزش منات باکو رو با ریال ایران مقایسه کرده و می‌خندند ! از چند هوش مصنوعی خواستم تا وضعیت دخل و خرج در جمهوری باکو را بررسی کنند، پس از کلی محاسبه :

در سال ۲۰۲۵ حداقل حقوق ماهانه در جمهوری باکو ۴۰۰ منات و بیشترین حقوق ۱۱۵۰ منات بوده است / هزینه‌های یک خانواده ۴ نفره با زندگی نزدیک فقر در جمهوری باکو، بدون محاسبه هزینه درمان، پوشاک، سرگرمی، آموزش غیردولتی، خرید خودرو و لوازم خانه و ... ماهی ۱۳۰۰ منات است !

یک کشورک تازه تأسیس و بشدت دیکتاتوری را که بر روی دنیایی از نفت و گاز خوابیده و با جمعیت فقط ۱۰ میلیونی، با سیستم درمانی افتضاح، سیستم آموزشی ناکارآمد، بدون هیچ تحریمی و اتفاقا با حمایت کشورهای بزرگ ؛ با ایرانی که ۲۰ سال تحت شدیدترین تحریم‌های اقتصادی و سیاسی تاریخ جهان است، مقایسه می‌کنند !


🆔 @iranzamin777
🆔 Admin @f777kim

‌.


.

❌ فرق داره کی رئیس جمهور باشه !

از باندهای پانترک ( حتی محافل باکو - آنکارا ) که خود را برای انتخاب پزشکیان « دریدند » چه خبر ؟



🆔 @iranzamin777
🆔 Admin @f777kim

‌.


.

❌ درحالی که دلار مرز ۹۰ را رد کرده، وضعیت زندگی مردم دردناک است، آینده سیاسی ایران تاریک است و ... پان‌ها از هر نوعش همچنان در فضای مجازی درحالی چرندگویی علیه تاریخ و هویت ایران، تخت جمشید و زبان فارسی و ... هستند و انگار در جهانی دیگر سیر می‌کنند ! و مایی که باید وقت و انرژی خود را صرف آبادانی مملکت می‌کردیم، به ناچار باید با این انگل‌های جامعه ایران مجادله کنیم و برای جلوگیری از مغزشویی، به پخش گسترده خزعبلات آنها پاسخ دهیم !

🆔 @iranzamin777
🆔 Admin @f777kim

‌.


❌ پاسخ به سرهنگی که پان‌ترک‌ از آب درآمد و از ایران فرار کرد!

سرهنگ علی رضایی، جانشین پیشین اطلاعات سپاه استان اردبیل، که نتوانست تمایلات پانترکی و ضدایرانی خود را پنهان کند، مدتی در زندان بود و سرانجام از کشور گریخت و اکنون به عنوان « فعال مدنی ترک» با شبکه‌های خبری گفتگو می‌کند!

سرهنگ پانترک‌اللهی در مطلبی مدعی شده که هزاران نام در آذربایجان به نام‌های جعلی تغییر داده شدند! برای راستی آزمایی یک نام را انتخاب کرده و به دنبال آن در منابع تاریخی گشتیم:

کلخوران / کلخُران = در منابع تاریخی بسیاری به این نام اشاره شده و یک نام کهن و با ریشه اصیل ایرانی است. «صفوة الصفا» مهم‌ترین کتاب درباره شیخ صفی، نوشته «ابن‌بزاز اردبیلی» در سده ۸ق است که چندسال پس از مرگ شیخ صفی نوشته شده ؛ در این کتاب بیش از ۴۰ بار واژه کلخوران/ کلخُران آمده است

اما درباره ریشه این واژه: آیا از دو بخش کَل + خور ساخته شده چ؟ کَل اینجا همان بز کوهی است یا نه؟ خور اینجا مصدر خوردن است یا به معنای خورشید است؟ آیا این واژه با نام کَـلهُـر ارتباطی دارد؟ همه اینها نیاز به بررسی دقیق تاریخی و زبانشناسی دارند


🆔 @iranzamin777
🆔 Admin @f777kim

‌.


.

🟩 از رازگ تا معمار ...

یکی از رایج‌ترین برابر های کلمه « معمار / بنّـا » در زبان پهلوی ساسانی و #اشکانی ، واژگانی از ریشه راز rāz ( هم‌ریشه با افراز و افراشتن، توضیح کامل در پایان مقاله👇 ) بوده : مهراز، رازمرد، رازکِروگ و ... در گل‌نوشته‌های #هخامنشی به زبان عیلامی و آرامی نیز این واژه بصورت rāza بمعنای دیوارچین، آجرچین به کار رفته است. ( تاورنیر ص ۲۸۶ ). این واژه در #پارسی دوره اسلامی نیز بصورت « رازه، رازگ، رازی، رازیگر و ... » نیز  مورد استفاده بوده، اما کم کم واژه معمار جای آن را گرفته است


🔲 در متون پهلوی زرتشتی و مانوی :

♦️ ud rāz ī wuzurg, wahišt ī nōg, abar āfurīdan rāy, hān panz kandār ī marg hangand ud hāmagēn kird

و معمار بزرگ، برای آفریدن بهشت نو، آن پنج خندق مرگ را انباشت و هموار کرد ... 💥توضیح : عبارت rāz ī wuzurg در متون سریانی بصورت ܒܢ ܪܒܐ و با خوانش « مِـهـراز » به کار رفته است، و درکل یعنی معمار بزرگ، رئیس معماران

♦️ čeʾōn rāzmerd, kē kāmēd āywan kirdan, ud pad xwēš dānišn az abzār ī gōnag-gōnag

مانند معماری است که بخواهد ایوان بسازد و با دانش خویش از ابزار گوناگون ... 💥 توضیح : در اینجا واژه معمار با « مرد » ترکیب شده و واژه « رازمرد » را ساخته است ، یعنی مرد ِ معمار، مرد ِ بنّا

♦️ ud rāh widarag paydāgēnēd ī dar rōzan wišāyēd be ō rāzkirrōg kē kadag dēsēd

 و راه گذر پدید آورد، که در و روزن گشاید [همانند است] به معمار که خانه سازد ... 💥 توضیح : kirrōg « کِروگ » یکی از واژگان رایج در متون پهلوی است، به معنای صانع، تکنسین، پیشه‌ور، زبردست، و kirrōgīh یعنی صنعت و تکنیک، و kirrōgbed یعنی رئیس صنعتگران، در پارسی هخامنشی نیز بصورت kṛnuvakā در کتیبه داریوش در شوش به کار رفته است


🔲 در دوره اسلامی نیز این واژه بارها به کار رفته است : راز، داوراز، رازه، رازگان، رازیگر و ...

🔷 ترجمه پارسی قرآن موسوم به قدس، سده ۴ - ۵ قمری : وَٱلشَّيَٰطِينَ كُلَّ بَنَّآءࣲ وَ غَوَّاصࣲ - و از دیوان هر داورازی و بلک‌خوری

🔷 دیوان عسجدی، سده ۴ - ۵ قمری : به یکی تیر همی فاش کند راز حصار - ور برو کرده بود قیر به جای گل، راز

🔷 دیوان سنایی، سده ۵ - ۶ قمری : جان به دانش کن مزین تا شوی زیبا از آنک - زیب کی گیرد عمارت بی نظام دست راز

🔷 تفسیر کشف الاسرار میبدی، سده ۶ قمری : و فرمان‌بردار کردیم او را دیوان، از این داورازی ( بنّاء ) و گوهرجوئی ( غواص )

🔷 کتاب « مقامات ژنده پیل » از سدید الدین غزنوی، سده ۶ قمری : ... عمارت می‌کرد و یاران سنگ و چوب میاوردند و رازگان و درودگران کار می‌کردند ... شمع و مشعله درگیرید و رازگان و درودگران را حاضر کنید و بر کار کنید و چنان سازید که بانداد را ستون بر جای بنهید ... رازگان کار کردن گرفتند و درودگران منتظر چوب می‌بودند، تا وقت صبح را چوب در رسید

🔷 کتاب « تفسیر بصائر یمینی » سده ۶ قمری : ... هر که از ایشان رازی ( معماری، بنّائی ) کردی و غواصی دانستی، تا « رازان » بر حسب اختیار وی بناها نهادندی و کاریزها بیرون آوردندی و سنگ‌ها بریدندی و ...

🔷 ترجمه احیاء العلوم غزالی از خوارزمی، سده ۷ قمری : چه اگر بزازى و درودگرى و رازى و جولاهه‏اى در سرايى معمور در روند، بزاز در فرش بيند ... و « راز » در ديوار و كيفيت احكام آن‌. / و آن چهار صناعت است : برزگرى از براى طعام، و جولاهگى از براى لباس، و رازى از براى مسكن، و سياست از براى ...

🔷 کتاب « تاریخ هرات » از سیف هروی، سده ۸ قمری : بفرمود تا رازه در باغی که برسرِ میدان بود و معروف به باغ حوض، کوشک عالی بنا افکندند.

🔷 دیوان جامی، سده ۹ قمری : در ایوان خرابات آر رو از کعبه تا بینی/ علوّ همّت بانی و حسن صنعت رازه

🔷 مطلع سعدین، سمرقندی، سده ۹ ق : امیر شیخ ابوسعید مقرر شد که به قلعه رفته تفحص نماید و خدمت امیر استاد رازه‌‌ای که در قلعه کار کرده‌دبود هم‌راه ساخته به مشهد رفت


بررسی ریــشــه واژه rāz :

این واژه از ریشه ایرانی باستان « raz » به معنای مرتب کردن، راست کردن، آراستن است. هنوز در زبان بلوچی rāzen به معنای ساختن، کاربرد دارد. / واژگان « افراشتن و افراختن  » به معنای بلند کردن، بالا بردن از همین ریشه هستند. ماده مضارع این فعل « افراز » است ( در ایران باستان abi-rāza ). واژه « راست » ( در هخامنشی 𐎼𐎠𐎿𐎫 rāsta) نیز هم‌ریشه با این واژگان است. عبارت « راست کردن » به معنای ساختن و درست کردن، نیز از همین‌جا می‌آید. همه اینها از ریشه پیشا هندو اروپایی h₃reǵ هستند که واژگان مشترک زیادی از آن در زبان‌های آریایی به دست آمده است

معمار و بنا برابرهای دیگری نیز در پارسی دارند ( لادگر، دژار، بنیادگر و ... ) و البته کلمات ِ در رابطه با معماری همچون : رج، رژه، تراز، ریسمان و ... شرح خود را دارند که در این نوشته نمی‌گنجد

🆔 @iranzamin777
🆔 Admin @f777kim

‌.


تاریخ ساسانی irz.zip
765.4Mb
.

🔴 بارگیری ۷۰ کتاب درباره تاریخ ساسانیان ...

توجه : اینها بخشی از کتاب‌های رایگان در فضای مجازی هستند که در یک فایل جمع‌آوری شده‌اند. صدها کتاب ارزشمند درباره دوره ساسانی نوشته شده که میتوانید با پرداخت هزینه از کتاب فروشی‌ها تهیه کنید

🔷 شماری از کتاب‌ها :

تاریخ ایران، کمبریج ؛ از سلوکیان تا ساسانیان

ایران در زمان ساسانیان / آرتور کریستن‌سن

تمدن ساسانی، مجموعه دروس / علی سامی

شاهنشاهی ساسانی / دکتر تورج دریایی

ایران در آستانه یورش تازیان / کولسنیکف

تاریخ تمدن ایران ساسانی / سعید نفیسی

چهار سپاهبد شاهنشاهی ساسانی / ریکا گیزلن

جنگ‌های ایران و روم / پروکوپیوس

جامعه ساسانی، ارتشتاران، دبیران، دهقانان / دکتر احمد تفضلی

ایران و ترکان در روزگار ساسانیان / عنایت‌الله رضا

تاریخ ایران باستان، ساسانیان / دکتر اردشیر خدادادیان

هزاره‌های گم‌شده، ساسانیان / دکتر پرویز رجبی

🆔 @iranzamin777
🆔 Admin @f777kim

‌.


❌ آجرمغزان ایران‌ستیز : خوب ماندن کتیبه‌های هخامنشی، دلیلی بر جعلی بودن آنهاست :)

کتیبه‌های اورارتویی در ترکیه چقدر خوب مانده‌اند ! نکند اینها هم جعلی باشند ؟

شک ندارم، روزی از حسادت و کینه نسبت به تخت‌جمشید #سکته خواهند کرد :)



🆔 @iranzamin777
🆔 Admin @f777kim

‌.


.

🛑 پرسید : اگر شما این همه کاخ و شهر و دژ ساختید، چرا معادلی برای « معمار » ندارید ؟

منتظر این پاسخ باشید 😉 چه واژه‌ی زیبایی هم برای معمار داشتیم ...



🆔 @iranzamin777
🆔 Admin @f777kim

‌.



15 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.