♦️
ممنوعیت اخوان المسلمین؛ نقطه عطف در سیاست داخلی و امنیتی اردن◼️
شاف -مصر📝آية أشرف
#رویة_العربیة
🔹در تاریخ ۲۳ آوریل سال جاری، مقامات اردنی تصمیم به ممنوعیت کلیه فعالیتهای جماعت اخوانالمسلمین اتخاذ کرده و این گروه را از منظر حقوقی، تشکیلاتی منحل و فاقد وجاهت قانونی اعلام کردند. این تصمیم توسط وزیر کشور اردن، در پی افشای یک طرح امنیتی موسوم به «هسته آشوب» که به گفته مقامات، با مشارکت برخی از اعضای اخوانالمسلمین طراحی شده بود اتخاذ گردید.
🔹این طرح شامل برنامهریزی برای تولید موشکها و پهپادها، نگهداری مواد منفجره و سلاح گرم، جذب، آموزش و بهکارگیری نیروهایی از داخل و خارج کشور برای انجام اقدامات خرابکارانه بوده است. در پی افشای این برنامه دولت اردن گامهایی اساسی برای مقابله با فعالیتهای این گروه برداشت که نشانهای از چرخشی راهبردی در سیاست این کشور نسبت به جماعت اخوانالمسلمین تلقی میشود.
💢فعالیت اخوان المسلمین در اردن🔹اخوانالمسلمین فعالیت خود در اردن را از سال ۱۹۴۵ متاثر از افکار حسن البنا آغاز کرد. تاریخ پرفراز و نشیب این گروه در اردن به سه برهه تقسیم میشود: ۱- شریک سیاسی فعال (۱۹۴۵-۱۹۷۹): همسویی با دولت در برابر موجهای اعتراضی قومگرایانه و چپگرایانه ، ۲- مهار نیروی اجتماعی(۱۹۸۰-۲۰۲۰): پیچیده شدن روابط با دولت و عدم درگیری مستقیم دولت با آنها، ۳- ریشه کن کردن تهدید امنیتی (۲۰۲۰ تا کنون): تصمیم دولت به انحلال اخوان المسلیمین.
💢زمانبندی و زمینههای تصمیم🔹تصمیم اردن در شرایطی که نگرانیها در خصوص تحرکات و ارتباطات جماعت اخوانالمسلمین با برخی گروههای مسلح منطقهای افزایش یافته بود، اتخاذ گردید. همزمانی این تصمیم با درخواست رسمی حماس برای آزادی ۱۶متهم پرونده «هسته آشوب»، اهمیت زمانی این اقدام را دوچندان کرد.
🔹این تصمیم در واقع اجرای حکم قضایی سال ۲۰۲۰ است که طی آن، اخوانالمسلمین به دلیل عدم تطابق با قوانین داخلی، منحل و فاقد وجه قانونی شناخته شده بود.
💢واکنشهای داخلی و اقدامات دولت🔹در پی اعلام رسمی تصمیم، دولت اردن مجموعهای از اقدامات امنیتی را اجرایی کرد که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
▪️تعطیلی دفاتر جماعت در سراسر کشور، جمعآوری تابلوها و نشانههای وابسته، مصادره اموال و احتمال پیگرد قضایی چهرههای شاخص گروه
▪️صدور هشدار به احزاب، رسانهها، کاربران شبکههای اجتماعی و نهادهای مدنی درباره هرگونه تعامل با جماعت
▪️افزایش نظارت امنیتی بر فعالیتهای آشکار و پنهان گروه و اعضای آن، بهویژه پس از صدور بیانیهای از سوی رهبران جماعت در خارج از کشور که خواستار مقابله با تصمیم اخیر شده بودند.
💢پیامدهای پارلمانی🔹در حال حاضر، ۳۱ نماینده مجلس از حزب جبهه عمل اسلامی (شاخه سیاسی اخوانالمسلمین) هستند که با دو گزینه دشوار روبرو شدهاند:
1️⃣ادامه عضویت در حزب و پذیرش خطر پیگرد قانونی به دلیل وابستگی به گروهی ممنوعه؛
2️⃣قطع ارتباط با حزب و بازتعریف هویت سیاسی خود، که ممکن است منجر به از دست رفتن پایگاه رأی و حمایت اجتماعی آنان گردد.
همچنین، احتمال بازآرایی در نقشه سیاسی مجلس وجود دارد که میتواند به تضعیف جدی فراکسیون اسلامگرا بهعنوان یک نیروی مخالف مؤثر بیانجامد.
💢موضع حزب جبهه عمل اسلامی🔹رهبران حزب جبهه عمل اسلامی تاکنون موضعی روشن درباره آینده فعالیت خود اتخاذ نکردهاند. با این حال، سناریوهای احتمالی عبارتاند از:
▪️ادامه فعالیت قانونی با تفکیک هویتی از جماعت اخوانالمسلمین؛
▪️رویآوردن به تحریم سیاسی و اعتراض به تصمیم دولت؛
▪️پیگیری حقوقی در اعتراض به تصمیم انحلال، بهویژه در صورت تأثیر آن بر شخصیت حقوقی مستقل حزب.
💢پیامدهای منطقهای و بینالمللی🔹در سطح منطقهای، این اقدام ممکن است بهویژه با توجه به گزارشهایی درباره آموزش نیروهای اردنی در خارج موجب تنش در روابط با جنبش حماس شود. همچنین، این تصمیم در چارچوب همنوایی با برخی کشورهای عربی مخالف اخوانالمسلمین تفسیر میشود و میتواند به تقویت همکاریهای امنیتی منطقهای بینجامد.
🔹این تصمیم پیامی واضح به دیگر گروههای اسلامی منطقه در خصوص مرزهای مجاز فعالیت سیاسی مخابره میکند و همچنین میتواند در برابر طرحهای مهاجرت اجباری رژیم صهیونیستی، سدی پیشگیرانه محسوب شود.
✅در سطح بینالمللی، برخی نهادهای حقوق بشری ممکن است نگران تأثیر آن بر آزادیهای سیاسی در اردن باشند. در مقابل، شماری از تحلیلگران این اقدام را گامی ضروری در مقابله با افراطگرایی مذهبی ارزیابی میکنند.
🔗برای مطالعه متن کامل
اینجا کلیک کنید🔗
🔄
مطالب مرتبط:▫️انتخابات پارلمانی اردن و سوپاپ اطمینان اخوان برای حکومت▫️
رویکرد اردن در قبال تحولات ژئواستراتژیک پیرامون✅اندیشکده تهران✅
🌐
https://institutetehran.com/art/387🌐
@InstituteTehran🌐
instagram.com/institutetehran1