پژوهشکده تاریخی وهومن


Kanal geosi va tili: Eron, Forscha


✍پژوهشکده تاریخی وهومن

📚برای بیان تاریخ ایران با اسناد و منابع تاریخی

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Kanal geosi va tili
Eron, Forscha
Statistika
Postlar filtri


۷ آبان روز کوروش بزرگ گرامی باد💚🤍❤️


?تاریخ ایرانشهر? dan repost
پرسش‌هایی که مدافعان یورش خلفا به ایران پاسخ نمی‌دهند!

@Kheradgan_Official

هنگامی که سخن از نابودی کتاب‌ها و دانش در یورش و سلطه خلفا مطرح می‌شود،‌ مدافعان یورش خلفا به ایران صرفا به نقد نوشته‌های ابن خلدون می‌پردازند.

البته نوشته‌های صریح ابن خلدون درباره کتاب سوزی سپاهیان خلفا در ایران بسیار قابل توجه است ولی شواهد و منابع، محدود به نوشته ابن خلدون نیستند.

پرسش‌ها و ابهامات فراوان وجود دارد که معمولا مدافعان یورش خلفا به ایران بی پاسخ می‌گذارند!

برخی از پرسش‌ها و ابهامات:

⁉ کتاب‌های گنج شایگان چه شدند؟

⁉ کتاب‌های دانشگاه گندی‌شاپور چه شدند؟

⁉ کتاب‌های کتابخانه سارویه چه شدند؟

⁉ چرا اصل برخی از نوشته‌های پهلوی به دست ما نرسیده ولی مثلا نوشته‌های پاول ایرانی به زبان سریانی موجود هستند؟!

⁉ دیگر آثار نویسندگان چه شد؟ چرا فقط یک یا دو کتاب از نویسندگان و شاعران برجسته مانند بهزاد فرخ پیروز به جا مانده است؟

⁉ چرا نام نویسندگان بسیاری از آثار به دست ما نرسیده است؟

⁉ چرا نام دیگر دانشمندان ایران باستان به جا نمانده است؟ برای نمونه نام بسیاری از پزشکانی که در گندی‌شاپور دانش آموختند، به دست ما نرسیده است!

⁉ آیا وقتی یک شهر بزرگ‌مانند ری به کلی ویران می‌شد،‌ باید توقع داشته باشیم،‌ کتاب‌هایش نابود نشده باشند؟!

نوشتار «منابع و شواهد درباره کتاب سوزی خلفا در ایران» را بخوانید:
https://kheradgan.ir/p/13804


?تاریخ ایرانشهر? dan repost
آیا نوشتن در ایران باستان اهریمنی بود؟

@Kheradgan_Official

ایران‌ستیزان ادعا می‌کنند که زرتشتیان پیش از اسلام نوشتن را امری پست و اهریمنی می‌دانستند به همین دلیل کتاب‌های زیادی ننوشتند و در ایران باستان خبری از کتابخانه‌ها نبوده است!!

این در حالی است که حتی در کتاب دینکرد (بزرگترین دانشنامه زرتشتیان) نوشتن ستایش شده و در این باره اینچنین آمده است:

آراستگی در کائنات باید از طریق خواندن و نوشتن و علم آموزی فرا گرفته شود (دینکرد کتاب چهارم: ص۷۰).

آنچه مشخص است هیچ گاه نوشتن اهریمنی نبوده است و اتفاقا آثار نوشتاری فراوانی از ایران باستان به دست آمده است.

اشاره ایران‌ستیزان به داستان طهمورث در شاهنامه است که ایرانیان خط را از دیوها آموختند، پس نتیجه می‌گیرند، ایرانیان نوشتن را امری پست و اهریمنی می‌دانستند و چندان رغبتی به آن نداشتند!! این در حالی است که در شاهنامه به گسترش دبستان‌ها اشاره شده است به طوری که در بیتی از شاهنامه اینچنین آمده است:

به هر برزنی در دبستان بدی
همان جای آتش‌پرستان بدی

تحلیلی که می‌توان از داستان طهمورث کرد، این است که دیوها که نماد پلیدی هستند، دانش و خط اقوام و ملل گوناگون را در انحصار خود گرفته بودند تا انسان‌ها به آنها دست پیدا نکنند. با توجه به اینکه خطوطی از اقوام و ملل گوناگون را به طهمورث آموختند (به جز پارسی و پهلوی، خط‌های رومی و تازی و سغدی و چینی هم در دست دیوها بوده است)، این تحلیل قابل توجه‌تر می شود.

نوشتار را بخوانید:
https://kheradgan.ir/p/23466


euronews یورونیوز dan repost
💢کشف گوردخمه‌های زرتشتی در آفریقا؛ هزاران کیلومتر دورتر از ایران در اعماق جزیره ماداگاسکار

یک تیم بین‌المللی از محققان گوردخمه‌های سنگی مرموزی را در مکانی دورافتاده در جزیره ماداگاسکار پیدا کرده‌اند که می‌گویند احتمالا ریشه زرتشتی دارد.

بیشتر بخوانید: https://tinyurl.com/ytdmbyzs

@euronewspe


?تاریخ ایرانشهر? dan repost
تاثیر گذاری فرهنگ و تمدن ایران باستان بر مسلمانان

@Kheradgan_Official

افراطی‌های به ظاهر مذهبی از چند دهه پیش تا کنون، تلاش دارند حکومت‌های ایران باستان را منحط و ظالمانه معرفی کنند تا بدین صورت سپاهیان خلفایی که ایران را فتح کردند و در این میان کشتارهای فراوانی هم انجام دادند را ناجیان ایرانیان از این ظلم معرفی کنند!! آنها به فرهنگ ایرانی در ایران باستان هم نگاه تحقیر آمیزی دارند و در تبلیغات خود از انحطاط فرهنگی در آن دوران می‌گویند!!

این در حالی است که در تاریخ اسلام رفته رفته خود مسلمانان تاثیرات بسیاری از فرهنگ و تمدن ایران باستان پذیرفتند و فرهیختگان پس از اسلام حتی نویسندگان عرب و مسلمان به ستایش فرهنگ و دولت‌های ایران باستان پرداختند.

در این نوشتار، تأثیر گذاری فرهنگ و تمدن ایران باستان بر مسلمانان را در چهار حوزه کشورداری، معماری، علم و دانش و ادبیات مورد بررسی قرار می‌دهیم. البته تاثیرگذاری محدود به این حوزه‌ها نمی‌شود ولی ذکر همه آنها در این مجال نمی‌گنجد.

نوشتار را بخوانید:
https://kheradgan.ir/p/23464


euronews یورونیوز dan repost
💢ظرف نقره‌ای کمیاب در گنجینه وایکینگ‌ها در اسکاتلند متعلق به شاهنشاهی ساسانی از آب درآمد

محققان می‌گویند ظرف باستانی شگفت‌انگیزی که در گنجینه مربوط به وایکینگ‌ها در موزه ملی اسکاتلند نگهداری می‌شود، از یک معدن نقره در ایران به دست آمده است.

این ظرف که در منسوجاتی باستانی پیچیده شده بود، به همراه چندین شیء تاریخی دیگر حدود ده سال پیش توسط فلزیاب یک علاقه‌مند به کاوش در مزرعه‌ای در کرک‌کودبرایت‌شایر در منطقه بالمگی اسکاتلند کشف شد.

جزئیات بیشتر: tiny.cc/euhkzz

@euronewspe


?تاریخ ایرانشهر? dan repost
پاول ایرانی، فیلسوفی که دانش را برتر از ایمان می‌دانست

@Kheradgan_Official

پاول ایرانی یا پولس پارسی (Paul the Persian)، نویسنده و فیلسوف مشهور ایرانی دوران ساسانیان بود که در منابع مسیحی بارها از او یاد شده است. او زاده یکی از شهرهای ایرانی بود و در دربار خسرو انوشیروان جایگاه ویژه‌ای داشته و احتمالا نقش مهمی در آشنایی انوشیروان با فلسفه داشته است.

بنابر نوشته‌های ابن عبری، پاول ایرانی مقدمه‌ای تحسین‌برانگیز بر منطق ارسطو نوشته است. با توجه به نوشته‌های دانشنامه ایرانیکا، این مقدمه همان رساله در باب منطق ارسطو، خطاب به شاه خسرو است که در یک نسخه خطی سریانی در موزه بریتانیا موجود است. همچنین مسکویه، در کتاب ترتیب السعادات، به اثری از پاول اشاره می‌کند که مقدمه‌ای کلی بر فلسفه ارسطو است (ن.ک: PAUL THE PERSIAN – Encyclopaedia Iranica).

پاول ایرانی در ابتدا مسیحی بود ولی منابع مسیحی مانند رویدادنامه سیرت (یا سیعرت)  اذعان کردند که او به آیین زرتشتی گروید. با توجه به آنکه در آثار او برتری دانش بر ایمان دیده می‌شود، می‌توان گفت که او تعصب مذهبی نداشته است.

دیگر دانشمندان ایران باستان


?تاریخ ایرانشهر? dan repost
کتابخانه‌های ایران باستان

@Kheradgan_Official

سالهاست ایران‌ستیزان و تحریف‌کنندگان تاریخ با هزینه‌های فراوان تبلیغ می‌کنند که در ایران باستان هیچ کتابخانه‌ای وجود نداشته است!! معمولا افراطی‌های به ظاهر مذهبی و تجزیه طلبان از اینگونه تبلیغات حمایت می‌کنند.

ولی با بررسی منابع و آثار باستانی در می‌یابیم که کتابخانه‌های قابل توجهی در ایران باستان وجود داشته است. به ویژه در دوران ساسانیان کتابخانه‌های بزرگی که گاهی از گردآوری کتاب‌ها از سراسر جهان به وجود آمدند.

کتابخانه‌ها و مراکز علمی مانند کتابخانه سارویه، گنج شایگان، دانشگاه گندی‌شاپور بسیار مشهور بودند.

آنطور که ابن ندیم در الفهرست نوشته است، انوشیروان علاقه و محبت زیادی به علم و دانش داشت و به گردآوری و تالیف کتاب‌ها پرداخت. آنچه درباره نهضت ترجمه در دوران خلفای عباسی مشهور است، در واقع تقلیدی از ساسانیان و به ویژه انوشیروان بوده است.

در مطالب جسته و گریخته منابع کهن نشان‌هایی از وجود کتاب‌ها و کتابخانه‌ها در شهرهای گوناگون مانند کتابخانه استخر، کتابخانه مدائن‌ دیده می‌شود.

در نواحی گوناگون جهانی ایرانی آثار نوشتاری فراوان به دست آمده است که متون سُغدی بسیار مشهور هستند. مراکزی مانند آموزشگاه‌های خوارزم و… هم در منابع ذکر شده‌اند.

نوشتار را بخوانید:
https://kheradgan.ir/p/23461


این مطلب هم خوبه برای مطالعه. پیشرفت اقتصاد، بازرگانی و قنات‌سازی صحراهای غرب مصر در دوره‌ی هخامنشی
📚کتاب کولبرن

@Institute_vohman


کولبرن یک بحث مفصل درباره برخی ویژگیهای هنری هخامنشی در مصر میکنه و در نهایت نتیجه گیریش این هست 👆
این کتاب کولبرن یک رویکرد جدید و جذاب به تاریخ هخامنشی هست و بسیاری از نظرات پیشین رو به چالش میکشه و وجهه مثبت تسلط هخامنشیان بر مصر رو نشون میده


این سه صفحه بحثی هست که کولبرن کرده در این باره
از ابتدای بحث واقع گرایی به دقت بخوانید.

《پیوند سرِ تندیس‌های واقع‌گرایانه مصری با دوره حکمرانی هخامنشی که توسط بسیاری از پژوهشگران امری طبیعی دانسته شده است، به ندرت به عنوان معیار تاریخگذاری قطعی در نظر گرفته می‌شود. با این همه، این پیوند مبتنی بر فرضیات تلویحی و اثبات نشده درباره ماهیت فرمانروایی هخامنشی، واکنش های مصری به آن و دلایلی است که از آفرینش و اهداف هنری مصری خبر می‌دهد.》


◼️دروغگویی ها و تحریفات تاریخی ایرانستیزان را پایانی نیست
به اسکن داده شده توسط این شیادان نگاه کنید. این اصلا نظر کولبرن نیست
این رو کولبرن از کسی نقل میکنه و بعد سعی میکنه ردش کنه
در ادامه دنبال کنید👇👇👇


❌پاسخ به شبهه: آیا سیستم مالیات ساسانی(اصلاحات انوشیروان ) از رومی ها کپی برداری شده بود؟

✅پاسخ:
این نظریه ای هست که مدتها پیش توسط پیگولوسکایا و آلتهایم مطرح شد
شباهت هایی بین این دو هست و ممکنه تاثیراتی پذیرفته باشه ولی تفاوتهای مهمی هم دارن
برای همین برخی مثل نینا گارسویان این نظریه رو رد کردن👆
نظریه پیگولوسکایا و آلتیم که اصلاحات مالی و تغییر نظام خراج ارضی به دست خسرویکم که طبری آن رو توصیف می‌کند برگرفته از نظامی بود که دیوکلسین در امپراتوری روم به اجرا گذاشته بود متکی به اسناد و مدارک کافی نیست

📚نینا گارسویان، ۱۳۸۰، "بیزانس و ساسانیان"، تاریخ ایران کمبریج جلد سوم بخش اول، ترجمه حسن انوشه، تهران: امیرکبیر.

@Institute_vohman


🔴 دریافت جزیه همراه با تحقیر و پس گردنی

قابل توجه آن دسته از افرادی که ادعا می‌کنند اعراب مسلمان نجات دهنده ایرانیان بودند و ایرانیان با آغوش باز مسلمان شدند! ↓↓↓

📜(جزیه)مالیات خاص کافران به شمار می آمد و وسایل تحقیر آنان را فراهم می آورد. «در یک راهنمای شرح وظایف عمال حکومتی گردآوری مالیات سرانه، چنین آمده است که ... ذمی باید به هنگام پرداخت بایستد و مأمور دریافت کننده بنشیند. هنگام پرداخت جزیه ذمی باید احساس کند که فردی پست تر است... وی در روزی معین، شخصأ به سراغ امیری می رود که برای دریافت جزیه گماشته شده است. امیر بر تختی بلند می نشیند. ذمی در برابر او پدیدار می شود و جزیه اش را بر کف دستانش گرفته تقدیم می کند. امیر در حالی آن را بر می دارد که دستانش در بالا و دستان ذمی در زیر است. سپس امیر یک پس گردنی به او می زند و کسی که در برابر امیر [به خدمت] ایستاده، او (ذمی) را با خشونت بیرون می کند... همه مردم اجازه داشتند این نمایش را ببینند»
〰〰〰〰
📚منبع: زردشتیان باورها و آداب دینی آن‌ها - تالیف مری بویس - ترجمه عسکر بهرامی - انتشارات ققنوس ٫ ۱۳۸۱ - ص ۱۷۸
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🆔 @Institute_vohman


⭕️قدمت مغان ایران باستان

🔰ارسطو در جلد نخست کتاب دربارهٔ فلسفه می‌نویسد که مغان قدمت بیش‌تری نسبت به مصری‌ها دارند. دیوگنس لائرسی نیز در زندگی‌‌نامهٔ فیلسوفان بزرگ این مطلب را تأیید می‌کند.

📚کتاب زردشت در تاریخ، گراردو نیولی، ترجمه مهدیه چراغیان، انتشارات بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه، سال ۱۳۹۳، صفحه ۱۲۱


@Institute_vohman


⭕️تنبیه اعراب متجاوز به ایران توسط شاپور دوم ساسانی به استناد متن بندهش

🔰در شاهی شاپور هرمزدان تازیان آمدند و اوله رودبار[احتمالا رود مسرگان/مسرقان در جنوب شوشتر کنونی]را گرفتند و سال‌های بسیار به آوار و تازش روی آوردند، تا شاپور به شاهی آمد، آن تازیان را سپوخت [تارومار کرد]. شهر را از ایشان بستد[پس گرفت]. بس شاه تازیان را نابود کرد و بی‌مرشانه را افسار کرد [شانه‌هایشان را سوراخ کرد].

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🆔 @Institute_vohman |پژوهشکده تاریخی وهومن ✅


✅دستاوردهای علمیِ بی‌نظیر آریاییان هند

⭕️رشته‌های علمی دیگری که در دورهٔ گوپتاها رشد کرد ریاضیات و نجوم بودند. دانشوران هندی دستگاه دَهدَهی(اعشاری) و مفهوم صفر را در این دوره ابداع کردند. دانشی که باز هم بعدها از طریق اعراب به غرب راه یافت. در این میان، ستاره‌شناسان گوپتا طول سال خورشیدی را، با دقتی بیش از آنچه ستاره‌شناسان یونان باستان به‌دست آورده بودند ، محاسبه کردند. از آن گذشته، گوپتاها، مانند یونانیان باستان، دریافتند که زمین کُروی است؛ که تا حدودی از راه مشاهده سایه خمیده زمین بر ماه به هنگام ماه گرفتگی به این دریافت رسیدند.

📚کتاب هند باستان، دان ناردو ، ترجمه مهدی حقیقت خواه، انتشارات ققنوس.

@Institute_vohman


Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
بدون شرح


اولین طلای ایران در المپیک پاریس بدست آمد
تبریک به مردم ایران💚🤍❤️


euronews یورونیوز dan repost
💢سکه‌های طلا با نقش کماندار پارسی متعلق به امپراتوری هخامنشی در ترکیه کشف شدند

تیمی از باستان‌شناسان در دانشگاه میشیگان آمریکا سکه‌هایی از طلا متعلق به دوران امپراتوری ایران باستان را در یک گلدان کوچک در شهر باستانی نوتیون در غرب ترکیه کشف کردند.

این گنجینه در گوشه اتاقی در بنای مدفون در زیر یک خانه مربوط به عصر هلنیستی پیدا شد. محققان تصور می‌کنند این سکه‌ها برای نگهداری در آنجا ذخیره شده بودند، ولی به دلایلی هرگز از محل خود برداشته نشده‌اند.

باستان‌شناسان می‌‌گویند قدمت این سکه‌های عصر هخامنشی به قرن پنجم قبل از میلاد می‌رسد.

کریستوفر راته، باستان‌شناس و استاد مطالعات کلاسیک در دانشگاه میشیگان، در این باره گفت: «روی این سکه‌ها طرح یک کماندار زانو زده دیده می‌شود که مشخصه سکه ‘دَریک’ امپراتوری ایران است. این سکه احتمالاً در سارد، در حدود صد کیلومتری شمال شرقی نوتیون، ضرب شده است.»

بیشتر بخوانید: https://tinyurl.com/2rsrtkwe

@euronewspe

20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.