بازداشت، بازداشتگاه و زندان! (بخش اول)
حسین رونقیهر یک از ما تا زمانیکه جمهوری اسلامی حکومت ظالمانه خود را در این سرزمین ادامه میدهد، ممکن است بهخاطر هر شکلی از فعالیت (سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، شرکت در اعتراضات) با بازداشت و زندان روبرو شویم. در سرزمینی که حکومت آن جمهوری اسلامی است، هر عملی، حتی انسانی زیستن و نفس کشیدن نیز میتواند از سمت حاکمان مجرمانه تلقی شود. بنابراین، مهم است آگاه باشیم که با چه چیزهایی روبرو میشویم:
بازداشتاگر بهدلیل فعالیت سیاسی، اجتماعی، هنری یا فعالیتهای مرتبط با فضای مجازی بازداشت شویم، بازداشت ما میتواند توسط وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی، اطلاعات سپاه پاسداران، اطلاعات سپاه ثارالله یا پلیس امنیت صورت گیرد. مأموران این نهادها از همان لحظه بازداشت، با ایجاد فضای ارعاب، سعی میکنند شخص بازداشتشده را مرعوب کنند. بازداشت ممکن است با خشونت و ضربوشتم همراه باشد و در برخی موارد، با توهین و تحقیر، سعی میکنند شخص را خرد کنند.
اگر در اعتراضات خیابانی یا تظاهرات بازداشت شویم، بازداشت ما میتواند توسط مأموران یگان ویژه (دسته اراذل و اوباش و متجاوزان)، مأموران عملیات میدانی نهادهای امنیتی (وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه)، نیروهای بسیج و یا مأموران کلانتری و نیروی انتظامی صورت بگیرد. عموماً این بازداشتها با خشونت بیشتر و توهین و فحاشی همراه است.
نکته: مأمور بازداشتکننده پیش از تحویل شخص بازداشتشده به بازداشتگاه، سعی میکند با ضربوشتم، فحاشی و رفتارهای غیراخلاقی و غیرانسانی، او را مرعوب و مطیع کند. عموماً بیشترین آسیبها به شخص بازداشتی در این مرحله وارد میشود.
بازداشتگاهپس از بازداشت، شخص توسط مأموران امنیتی، انتظامی یا اطلاعاتی، به بازداشتگاه تحویل داده میشود. عموماً برای شکنجه، ایجاد فشار روانی و محدود کردن ارتباط فرد با دنیای بیرون، شخص در بازداشتگاه در سلول انفرادی نگهداری میشود. در سلول انفرادی، بازجویان تعیین میکنند که متهم به چهچیزی دسترسی داشته باشد. ممکن است به شخص بازداشتی فقط یک پتو داده شود. ممکن است او را در سلولی نگه دارند که دسترسی به امکانات بیشتری از جمله یخچال کوچک و تلویزیون کوچک داشته باشد. امکان تماس یا ملاقات با خانواده و حتی اجازه سیگار کشیدن در بازداشتگاهها توسط بازجویان مشخص میشود. آنگونه که خودشان میگویند، خدای بازداشتگاههای امنیتی بازجویان هستند. این محدودیتهای عمدی، برای کنترل و شکستن فرد است. در بازداشتگاه، اتاقهای بزرگتری وجود دارد که به آن سوئیت میگویند و عمدتاً چند بازداشتی که امکانات بیشتری دارند (یخچال کوچک، تلویزیون کوچک، امکان ثبت درخواست خرید) در آنها نگهداری میشوند.
بازداشتگاهها بر اساس نهاد بازداشتکننده تفاوت داشته و طبقهبندی میشوند:
بازداشتگاههای وزارت اطلاعاتتعدادی از بازداشتگاههایی که زیر نظر وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی هستند:
بازداشتگاه ۲۰۹ زندان اوین
بازداشتگاه پلاک صد شیراز
بازداشتگاه الف طا اصفهان
بازداشتگاههای ادارههای اطلاعات شهرها
بازداشتگاههای سپاه پاسدارانتعدادی از بازداشتگاههایی که زیر نظر واحدهای اطلاعاتی و امنیتی سپاه پاسداران هستند:
بازداشتگاه ۲-الف زندان اوین متعلق به اطلاعات سپاه (محل کشته شدن کاووس سیدامامی)
بازداشتگاه ۱-الف (بند ۵۰۲) واقع در قصر فیروزه متعلق به اطلاعات سپاه ثارالله
بازداشتگاه ۵۹ (عشرتآباد) متعلق به سازمان حفاظت اطلاعات سپاه
بازداشتگاههای سپاه پاسداران در شهرهای مختلف
بازداشتگاههای نیروی انتظامیتعدادی از بازداشتگاههایی که زیر نظر نیروی انتظامی جمهوری اسلامی هستند:
بازداشتگاه کهریزک (که سال ۸۸ پس از جنایات هولناک با تغییر نام به سروش ۱۱۱ مدتی فعالیت کرده و پس از آن تغییر کاربری داده شد)
بازداشتگاه آگاهی شاپور (از غیرانسانیترین بازداشتگاههای موجود در ایران، بازداشتشدگان اعتراضات دراویش و اعتراضات آبان ۹۸، در این مکان شکنجه شدند)
بازداشتگاه پلیس فتا (محلی که ستار بهشتی بر اثر شکنجه در آنجا کشته شد)
علاوه بر این موارد، کلانتریها و نیروی انتظامی هر شهر، بهصورت جداگانه بازداشتگاههایی دارند (عمدتاً با نام سروش شناخته میشوند) که غیرانسانیترین رفتارها با شهروندان در این بازداشتگاهها صورت میگیرد.
پینوشت:
بخش دوم یادداشت بازداشت، بازداشتگاه، زندان!@Hosseinronaghi