ورزش کودکان
به خوبی ثابت شده است که پرداختن به بازی و ورزش میتواند کمک شایانی به رشد جسمانی، حرکتی، روانی، اجتماعی و عاطفی کودک داشته باشد. اما کودک برای شروع فعالیتهای ورزشی باید یک سری مراحل زیربنایی و اولیه را طی کند تا هرم رشدی وی دچار آسیب نشود. مهارتهای بنیادی و تعادل کودک مانند راه رفتن، دویدن، پرتاب کردن و لیلی کردن از ۱۱ ماهگی شروع و تا ۶ سالگی تکمیل میشود. در این زمان، ترغیب کودک به انجام فعالیتهای ورزشی سنگین، نه تنها کودک را نسبت به آن رشته ورزشی بیانگیزه میکند و اعتماد به نفس وی را از بین میبرد، بلکه احتمال دارد به رشد وی هم آسیب برساند.
برای نونهالان اصولاً باید آموزش های حرفه ای ورزشی کم باشد.از طرفی ورزش کردن برای کودکان باید جنبه سرگرمی ،بازی و کشف مجهولات داشته باشدو موضوع تجربه کردن برای آنان مطرح بوده و حالت رقابت در میان نباشد. کودکانی که میخواهند ورزش کنند باید مهارتهای پایه را یاد بگیرند.
قوانین ورزشی برا آنان انعطاف پذیر بوده و زمان آزاد بیشتری داشته باشند و زمان آموزش مخصوص آن ورزش باید کوتاه بوده و همانطور که پیش از این گفته شد،رقابتی در میان نباشد.در حقیقت درباره کودکان و نونهالان باید از بازیهای ورزشی گفت ، بویژه بازیهای مهارتی که علاوه بر مهارتهای گوناگون ،راهکارهای متعدد بازی و ورزش و حس مشارکت نیز بیشتر بدانند . در این میان باید به جنس کودک هم توجه نمود.
از مهمترین آسیبهای جسمانی فعالیتهای سنگین که کودکان را تهدید میکند، آسیب به صفحات رشد استخوانها است که معمولا این تهدید در دختران از سن ۸ تا ۱۴ سالگی و برای پسران ۹تا ۱۷ سالگی است. در این دوره سنی، تمرینات سنگین ،غیر علمی، غیراستاندارد و پریدنهای مداوم، به ویژه بر روی آسفالت و یا سالنهایی که زمین آنها خشک است( که متاسفانه بیشتر سالنهای ایران بخصوص اورامانات خشک و غیراستاندارد میباشد) ، به صفحات رشد استخوانها آسیب وارد میکند و با توجه به اینکه، این صفحات در این سنین حالت غضروفی دارد، ملتهب میشوند و این امر منجر به بسته شدن سریع صفحات رشد استخوانها خواهد شد.
پس میطلبد که مربیان نونهالان کلاسهای ویژه ی در مورد آموزش نونهالان با توجه به سن و جنس آنها طی کرده و طبق روز خود را به روز رسانی نمایند.همچنین تاکید میشود که تمرینات سنتی باعث ضربه سنگینی از لحاظ روحی ،جسمی و رشدی به نونهالان خواهد شد.
با توجه به گفته های ذکر شده پیشنهاد میشود که مربی و آموزش دهنده ورزش نونهالان حتما از لحاظ علمی و روانشناسی آشنای کافی با نونهالان را داشته باشد.
دکتر حیدر کزازی
ڪلاغ اورامانات
@ghallaw