🎓 🔍 مســـــ📚ــــــتندات 🔎🎓
🌙⚡️🌙⚡️🌙⚡️🌙⚡️🌙
(3)
ثبوت ماه با رویت هلال نه وجود هلال:▪️قبل از ورود به بحث اصلی بهتر است بدانیم که در تقویم شمسی همانطور که از اسمش پیداست طلوع و غروب خورشید و وضعیت خورشید و زمین نسبت به هم اساس و مبنای تقویم است و از آنجا که خورشید در روز طلوع میکند روز مقدم بر شب است مثلا برای دوشنبه میگوییم که ابتدا روز دوشنبه شروع میشود و به دنبال آن شب دوشنبه خواهد امد.
▪️اما در تقویم قمری ماجری به شکل دیگری است اساس و مبنای تقویم قمری حرکت ماه به دور زمین است، از آنجا که ماه در شب قابل رویت است بنابراین شروع هر شبانه روز با شب است مثلا برای دوشنبه میگوییم که ابتدا شب دوشنبه شروع میشود و به دنبال آن روز دوشنبه خواهد آمد، قرآن و احادیث نیز بر مقدم بودن شب بر روز گواهی میدهند، بنابراین تقویم قمری یک تقویم اسلامی است و لازم است هر مسلمانی از شروع و پایان ماه های قمری آگاه بوده تا عبادات خود را از قبیل حج و روزه مطابق آن تنظیم کند.
▪️تقویم شمسی غالبا در امور کشاورزی و در مناطقی که چهارفصلی هستند کاربرد دارد.
▪️ثبوت ماه رمضان دو حالت دارد یکی «علی العموم» است و دیگری «علی الخصوص»
1: اگر هلال توسط یک مرد عادل و آزاد، رؤیت شود و در نزد قاضی شهادت بدهد برای عموم مردم واجب میشود که روزه بگیرند همانطور که اگر ماه شعبان کامل شود بر عموم مردم واجب میشود.
2: اگر مردی فاسق یا زنی هلال را ببیند واجب است خودش روزه بگیرد ولی نمیتوان بنابر حرف آنها، برای عموم مردم حکم کرد.
▪️به ماه شب اول و شب دوم و شب سوم، هلال گفته میشود، هر ماه قمری با رؤیت هلال شب اول آغاز میشود و تمام علماء در هر چهار مذهب بر این قاعده اتفاق نظر دارند همانگونه که امام ابواسحاق شیرازی در کتاب المهذب و همچنین در کتاب التنبیه میفرماید: ولا یجب صوم رمضان إلا برؤیة الهلال
▪️با استناد به احادیثی مانند حدیثِ: صوموا لرؤيته و أفطروا لرؤيته فإن غمّ عليكم فأكملوا عدة شعبان ثلاثین (رواه البخاري)
یعنی : با دیدن هلال رمضان روزه بگیرید و با دیدن هلال شوال عید کنید پس اگر هلال رمضان بر شما پوشیده ماند سی روز شعبان را کامل کنید .
▪️و همچنین حدیثِ: لا تصوموا حتى تروه و لا تفطروا حتى تروه
یعنی: تا هلال رمضان را ندیده اید روزه نگیرید وتا هلال شوال را ندیده اید عید نکنید.
▪️نكته: با وجود احادیث متعدد که مشخص میکنند رؤیت هلال، شرط آغاز ماه است و همچنین اجماع علمای متقدم و متأخر در هر چهار مذهب (1) بر این موضوع، بعضی از دولت ها به علت غیرمقلد بودن سران آنها، قاعده ی وجود هلال و یا تولد ماه را اساس کار خود برای اعلام ماههای قمری قرار داده اند و در حالی که ماه حتی با تلسکوپ هم قابل رؤيت نيست به وجود ماه در آسمان اکتفاء کرده و رمضان یا عید را اعلام میکنند.
(1) لأن الشارع إنما أناط الحكم بالرؤية بعد الغروب و لما يأتي أن المدار عليها لا على الوجود( تحفة المحتاج).
و أفهم قول المصنف «رؤيته» أنه لا يعول على قول أهل الميقات إنه موجود لا يرى لأن الشارع إنما عول على الرؤية لا على الوجود(حاشية العدوي المالكي على كفاية الطالب).
إذ مناط الحكم برؤيته لا بطلوعه لحديث صوموا لرؤيته و أفطروا لرؤيته(مطالب أولى النهى فى شرح غاية المنتهی للحنابلة).
🗣
@mostanaddat 📡
🌙⚡️🌙⚡️🌙⚡️🌙⚡️🌙
🔍 #وضعیت_ماه