دانشگاهِ مادر♦️دبا: زمستان امسال، «دانِشْگاهِ تِهْران»، نخستین مجموعۀ نوین دانشگاهی ایران که از آن با عنوان نماد آموزش عالی در ایران نیز یاد میشود، نود ساله شد. بههمینسبب در پی فرازی از مدخل مختص آن در دائرةالمعارف بزرگ اسلامی بهقلم مسعود تاره را میخوانیم.
🔸«مراحل قانونی تأسیس دانشگاه تهران از ١٣١٢ در ایام نخستوزیری محمدعلی فروغی شروع شد. در این تاریخ، علیاصغر حکمت نیز کفیل وزارت معارف بود. بهغیر از لوایحی که دراینباره به تصویب مجلس شورای ملی رسید، کمیسیونی با شرکت جمعی از دولتمردان، کارشناسان و استادان مدارس آموزش عالی به بررسی طرح تأسیس دانشگاه پرداختند و پیشنویس قانون تأسیس دانشگاه را آماده کردند. محمدعلی فروغی، غلامحسین رهنما، عیسی صدیق و علیاکبر سیاسی از اعضای این کمیسیون بودند. قانون تأسیس دانشگاه در خرداد ١٣١٣ به تصویب مجلس شورای ملی رسید. تنظیم آییننامهها و مقررات داخلی بر عهدۀ شورای دانشگاه متشکل از رئیس و معاون دانشگاه، رؤسای دانشکدهها و شماری از استادان نهاده شد.
🔹دو منطقۀ بهجتآباد و باغ جلالیه در شمال تهران نامزد ایجاد ساختمان دانشگاه بودند. سرانجام محدودۀ باغ جلالیه، که جلالالدوله پسر ظلالسلطان آن را احداث کرده بود و در دورۀ پهلوی به حاج رحیم اتحادیه تعلق یافته بود، از سوی وزارت معارف برای احداث دانشگاه به مبلغ ١٠٠هزار تومان خریداری شد. نقشۀ مجموعۀ دانشگاه را آندره گدار، رئیس ادارۀ باستانشناسی و موزۀ ایران باستان، ترسیم کرد. نخستین بنایی که در این محوطه ساخته شد، ساختمان تالار تشریح از مجموعۀ دانشکدۀ پزشکی بود که ساخت آن در تیر ١٣١٣ آغاز، و در ١۵ بهمن همان سال افتتاح شد. عملیات ساختمانی مجموعۀ دانشکدۀ طب (دانشکدۀ پزشکی، همراه دندانسازی و دواسازی)، که نخستین دانشکده در محوطۀ دانشگاه تهران بود، در اسفند ١٣١۶ به پایان رسید. بهزودی دو دانشکدۀ حقوق و فنی نیز در ضلع غربی محوطۀ دانشگاه توسط پیمانکاران خارجی ساخته شد.
♦️دانشگاه تهران بنابه قانون تأسیس آن، مرکب از ۶ دانشکدۀ پزشکی، حقوق، فنی، معقول و منقول، ادبیات، و علوم بود. دانشسرای عالی نیز بهعنوان مؤسسۀ ضمیمۀ دانشگاه تهران شناخته میشد. دو شعبه از شعب دارالمعلمین عالی (دانشسرای عالی) یعنی شعبۀ ادبی و شعبۀ علمی به دانشگاه تهران انتقال یافت و هستۀ اولیۀ دو دانشکدۀ علوم و ادبیات را تشکیل داد.»
🔸متن کامل این نوشتار را در صفحات ۴٨١ تا ۴٨۴ از جلد بیستوسوم دائرةالمعارف بزرگ اسلامی و همچنین پیوند آن در تارنمای مرکز بخوانید:
https://www.cgie.org.ir/fa/article/245462@cgie_org_ir