مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامى


Kanal geosi va tili: Eron, Forscha
Toifa: ko‘rsatilmagan


مركز دائرةالمعارف بزرگ اسلامى(مركز پژوهش‌هاى ايرانى و اسلامى) مؤسسه‌ای غیر دولتی، مردم نهاد و سازمانی علمى-پژوهشى است كه با هدف تأليف و تدوين كتب مرجع به ویژه در زمینه مطالعات ایرانی و اسلامی در اسفند ١٣٦٢ تأسيس شده است.
‏www.cgie.org.ir

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Kanal geosi va tili
Eron, Forscha
Toifa
ko‘rsatilmagan
Statistika
Postlar filtri


میراثِ مردانِ موسیقی و ادبیات

♦️دبا: «خانه ـ موزۀ استاد معین» مشتمل بر دو عمارت به‌هم‌چسبیده، متعلق به محمد معین و پدرزنش، محمدعلی امیرجاهد است که در خیابان پیروزی، خیابان شیخ‌الرئیس، کوچۀ فردوس، شمارۀ ۲۳ جا دارد.

▫️در ادامه بخشی از مدخلی دربارۀ این عمارت در دانشنامۀ تهران بزرگ نگارش زهرا بخشعلی ساعتلو را می‌خوانید.

🔹«دو عمارت یادشده با دوره‌های تاریخی مجزا در یک پلاک مستقر گردیده‌اند؛ بنای امیر جاهد به اواخر دورۀ پهلوی اول بازمی‌گردد و عمارت محمد معین به دورۀ اواسط پهلوی دوم تعلق دارد.

🔸ابنیه طوری در ملک استقرار یافته‌اند که نوع استفاده و کاربرد آنها و ارتباطشان با حیاطهای جنوبی، همان حس بیرونی و اندرونی و باغ ایرانی را به بیننده القا می‌کند. هر دو عمارت کاملاً بیرون‌گرایند. در عمارت امیر جاهد شیوۀ تقسیمات منظم و متقارن کاملاً هندسی همراه با تقسیمات نما در ارتفاع، در پایین و میان و انتهای بدنه، از یک سو، و حوض مقابل نمای جنوبی از سوی دیگر، تأثیرات معماری ایرانی را با خود به همراه دارد؛ ولی عمـارت استـاد معین هیچ‌یک از این عناصر را در اجزاء خود به همراه ندارد و کاملاً دارای معماری مدرن است.

🔹میدان چهارصد دستگاه که در مجاورت این ملک واقع است، از عناصر شاخص شهری تهران و دورۀ تاریخی گسترش شهرسازی نوین ایران به شمار می‌رود که باعث قوت‌بخشیدن توان فرهنگی عمارت می‌گردد.

🔸عمارت محمد معین دارای طرحی متمرکز و هسته‌ای است که یک‌چهارم ملک را در کنج شمال غربی به خود اختصاص داده است. عمارت امیر جاهد نیز دارای فرمی متمرکز و هسته‌ای است که حدوداً هم‌اندازۀ عمارت معین است و ضلع شرقی عمارت معین را پوشانده است. هر دو عمارت، ابنیه‌ای در بخش جنوبی ملک دارند که عملکرد انبار و پارکینگ را به خود اختصاص داده‌اند.

🔹حیاط عمارت امیر جاهد با آجر به نقش جناغی فرش شده و حوضی با دیوارۀ سنگی در میان حیاط جنوبی خودنمایی می‌کند که اکنون به‌عنوان باغچه در کنار دیگر باغچه‌ها استفاده می‌شود. حیاط عمارت محمد معین نیز با موزاییک و آجر فرش شده، و دارای حوضی کوچک و باغچه‌هایی در اطراف آن است.»

▪️متن کامل این نوشتار را در صفحاتِ ٣۶٨ تا ٣۶٩ از جلدِ سومِ دانشنامۀ تهران بزرگ و هم‌چنین نسخۀ الکترونیک آن را در تارنمای مرکز بخوانید:
https://www.cgie.org.ir/fa/article/272307
@cgie_org_ir




بازدید شهردار منطقۀ یک تهران از مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی

♦️دبا: «هادی حق‌بین»، شهردار منطقهٔ یک تهران پنج‌شنبه، بیستم دی، با حضور در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی با «کاظم موسوی بجنوردی»، رئیس این مؤسسۀ دانشنامه‌نگاری دیدار کرد.

🔹موسوی بجنوردی اقدامات فرهنگی شهرداری منطقۀ یک را مورد تقدیر قرار داد و اظهار امیدواری کرد این‌گونه توجهات به حوزۀ فرهنگ گسترش یابد.

🔸شهردار منطقۀ یک تهران که از بخش‌های مختلف مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی هم‌چون بخش‌های علمی، تالار شورای عالی علمی، کتاب‌خانه، قرائت‌خانه و مجموعه‌های اهدایی به‌ویژه گنجینۀ پژوهشی ایرج افشار و آرشیو مؤسسۀ توفیق بازدید کرد، ضمن آن‌که در جریان چگونگی فعالیت این نهاد پژوهشی قرار گرفت، آن‌را نگین علمی شمیران توصیف و برای استادان، پژوهش‌گران و کارکنان مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی آرزوی موفقیت کرد.

♦️در این جلسه از یک‌سو احمد مسجدجامعی، قائم‌مقام؛ علی همدانی، مدیر دانشنامۀ تهران بزرگ؛ علی موسوی بجنوردی، معاون اجرایی؛ و محسن موسوی بجنوردی، معاون اقتصادی و مدیر انتشارات مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی و از سوی دیگر معاونان شهرداری منطقه و هم‌چنین شهردار ناحیۀ پنج منطقۀ یک حضور داشتند.
@cgie_org_ir


بازدید شهردار منطقۀ یک تهران از مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی (۳)
@cgie_org_ir


بازدید شهردار منطقۀ یک تهران از مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی (۲)
@cgie_org_ir




هم‌آواییِ هوش مصنوعی و دانشنامه‌نگاری

♦️دبا: نشستی با موضوع نقش هوش مصنوعی در عرصۀ پژوهش به‌ویژه دانشنامه‌نگاری با حضور رئیس مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی برگزار شد.

🔸در این جلسه که کاظم موسوی بجنوردی، بنیادگذار و رئیس؛ احمد مسجدجامعی، قائم‌مقام؛ علی‌اکبر صالحی و عباس انواری، رؤسای اسبق دانشگاه صنعتی شریف و از اعضای شورای عالی علمی؛ و محسن موسوی بجنوردی، معاون اقتصادی و مدیر انتشارات مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی حضور داشتند، حاضران دربارۀ اهمیت به‌کارگیری و بهره‌مندی از فناوری‌های نوین به‌خصوص هوش مصنوعی در حیطۀ دانشنامه‌نگاری به تبادل نظر پرداختند.

🔹هم‌چنین روند و روال ازسرگیری تألیف و تدوین دانشنامۀ ایران که تاکنون چهار مجلد آن منتشر شده است، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
@cgie_org_ir

7 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.