کافه تاریخ


Kanal geosi va tili: Eron, Forscha


با کافه تاریخ به سال ها پیش سفر کرده و تاریخ را مرور کنید
سایت ما :
www.cafetarikh.com

Связанные каналы

Kanal geosi va tili
Eron, Forscha
Statistika
Postlar filtri


📙 اولین روز نوروز در دربار قاجار

🔺 در «سرزمین آفتاب» دومین سفرنامه «هینریش بروگش» آمده است: عید نوروز جشن سال نو است و روزی که در آن جرم خورشید در دایره منطقه البروج وارد برج حمل می شود و بهار آغاز می گردد.

🔺 در لحظه تحویل سال نو که زمان دقیق آن توسط منجم باشی دربار تعیین می شود، توپی در تهران شلیک می کنند. در این روز روحانیون عالی مقام، درباریان و صاحب منصبان لشگری و کشوری و همینطور اروپاییانی که در استخدام دولت ایران هستند برای عرض تبریک به حضور شاه بار می یابند.

🔺 بدیهی است برای شرکت در مراسم سلام از آنان دعوت به عمل می آید. روز بعد هیات نمایندگان سیاسی با تشریفات کامل به حضور شاه پذیرفته می شوند. به مناسبت عید نوروز کیسه های کوچکی، حاوی سکه های طلا و نقره که چندان خوب هم ضرب نشده اند، میان کارمندان تقسیم می شود. رسم دادن شال کشمیر و کرمان به کارمندان و سفرای خارجی که سابقا به عنوان هدیه نوروز داده می شد، مدتهاست متروک شده است.

https://www.cafetarikh.com/news/49235

🆔 @cafetarikhcom


📙 دلایل اقبال و سپس رویگردانی شیخ فضل الله از مشروطه طلبان

🔺 برقراری عدالت یکی از دلایل اصلی پیوستن شیخ فضل الله نوری به صف مشروطه طلبان بود. موضوع عدالت در شعارهای مشروطه طلبان به حدی پررنگ بود که تاسیس عدالتخانه یکی از درخواست‌های اصلی مشروطه طلبان از مظفرالدین شاه بود.

🔺 شیخ فضل الله نیز جایگاه خاصی برای عدالت قائل بود و از این جهت اندیشه خود را با مشروطه‌طلبان همطراز می‌دید. عدالت از دیدگاه ایشان در برقراری مساوات و جلوگیری از ظلم و زورگویی تعریف می‌شد. این موضوع به حدی در اندیشه شیخ پررنگ بود که بسیاری از روحانیون هدف خود در حمایت از مشروطه را همطراز با اهداف شیخ فضل الله می‌دانستند.

🔺 مشروطه در بیشتر اهداف خود ناکام ماند. شعار عدالت‌خواهی مشروطه نیز به مانند سایر شعارهای این نهضت به شکست متنهی شد. طبیعی بود که با این شرایط بسیاری از طرفداران مشروطه به مخالفان آن تبدیل شوند.

https://www.cafetarikh.com/news/49403

🆔 @cafetarikhcom


📙 راه اسلام سیاسی برای حاکمیت بر ایران

🔺 «اسلام سیاسی» در گیرودار منازعات اسلامی و غربی گرفتار، گاه به دشنام رادیکالیسم و بنیادگرایی رانده و گاه به اصلاح‌گرایی و نوگرایی خوانده شده است؛ منازعاتی برخاسته از تقابل گفتمان‌ها برای معنادهی و نام‌دهی به پدیده‌های سیاسی که روندی معمول است.

🔺 ورای این منازعات و تقابل‌ها، «بابی سعید» معتقد است که مفهوم اسلام سیاسی بیشتر برای توصیف آن دسته از جریان‌های سیاسی اسلام به کار می‌رود که خواستار ایجاد حکومتی برمبنای اصول اسلامی هستند. اما می‌توان به‌طور دقیق‌تر جریان‌هایی را که به ورود دین به عرصه‌ی سیاست اندیشیده و بر این مبنا در تلاش ایجاد راهی برای گسترش حضور دین در سیاست هستند، اسلام سیاسی گفت.

گزارش در:

https://www.cafetarikh.com/news/20698

🆔 @cafetarikhcom


📙 چرا بهایی‌ها نورچشمی پهلوی بودند؟

🔺 بهائیت در کودتای ۱۲۹۹ که به تأسیس رژیم پهلوی انجامید نقش داشت؛ اسناد و مدارک تاریخی حاکی است که محفل بهائیت در ایران، مدتها پیش از‌ کودتای‌ انگلیسی سوم اسفند ۱۲۹۹ توسط مهره نشاندار خویش یعنی حبیب اللّه عین الملک یعنی پدر هویدا نخست وزیر مـشهور عـصر پهلوی، رضا خان را کشف و برای اجرای کودتا به سرجاسوس بریتانیا در‌ ایران‌ یعنی سر اردشیر ریپورتر یا اردشیر جی معرفی کرد.

🔺 جز این، عناصر دیگری نیز از بهائیان سرشناس با کودتاچیان همکاری‌ داشـتند کـه پس از پیروزی کودتا حتی به درون کابینهء‌ سید‌ ضیاء الدین طباطبایی رهبر سیاسی کودتا راه یافتند.

🔺 عین الملک از بـهائیان سرشناس در اواخر عصر قاجار‌ و اوایل‌ عصر پهلوی است که پدرش (میرزا محمد رضا قنّاد شیرازی) از حواریون‌ حسینعلی‌ بهاء‌ و عباس افـندی بـود و تـا دم مرگ به آنها ارادت می‌ورزید و متقابلا از لطف و عنایت خاص‌ بهاء‌ و عـبد‌ البهاء بهره‌مند بود.

ادامه را اینجا بخوانید
🆔 @cafetarikhcom


📙 وضع تهران در زمان جنگ جهانی اول

🔺 تهران در زمان آغاز جنگ جهانی اول و سال‌های بعد از آن (1914- 1918) وضعیت بسیار اسفناکی از نظر اقتصادی داشت. در آن دوره کشور به دلیل حمله بیگانگان با قحطی و کمبود نان . گندم مواجه شد و این وضعیت صحنه‌های خاصی را در کوچه و خیابان‌های تهران به وجود آورد:

🔺 «وضع تهران به قدری بد شده بود که وحشتناک گردید. از کوچه‌‌‌‌‌‌ها کـه‌ می‌گذشتید یا نعش‌‌‌های مرده‌‌‌‌‌‌ها بود که کنار کوچه‌‌‌‌‌‌ها افتاده یا زن‌‌‌ها و مرد‌‌‌های جوان و پیر بودند که از گرسنگی در حال نزع روی زمین ریخته بودند کم کم کار به جای خـطرناک رسیده بود در عین حال که این مردم نجیب دسته دسته از گرسنگی‌ می‌مردند و نفس از کسی در‌‌‌‌‌‌ نمی‌‌آمد گاه گاهی دیده‌ می‌شد دم دکان‌‌‌های نانوایی‌‌‌ها که مردم از کت و کول هم بالا‌ می‌رفتند تا یک تکه نان پس از ساعت‌‌‌ها انتظار و جنگ و زد و خورد به دست آورند.

ادامه و منبع در:

https://www.cafetarikh.com/news/49566

🆔 @cafetarikhcom


📙 نانوایی دوره قاجار در ماه رمضان

🔺 «هنری بایندر» در بخشی از سفرنامه‌اش درباره نان ایرانی می‌نویسد: نانی که در اینجا می‌‌یابیم و از بدو ورود به ایران آن را می‌خوریم لواش نام دارد؛ این یکنوع نان گیت (galette) بدون خمیر مایه مانند برگ مقواست.

🔺 آن را در تنور‌های بزرگی که در زمین حفر کرده‌اند می‌‌پزند؛ سوختی که در این تنور‌ها به کار می‌‌برند تپاله گاو است که آنرا با کاه مخلوط و در آفتاب خشک کرده‌اند. این نوع سوخت که تنها سوختی است که در این سرزمین که چوب در آن بسیار نادرست، به کار می‌رود بوسیله زنان فراهم می‌شود.

🔺 در گودالی آخور مانند که در زمین حفر کرده‌اند از تپاله و کاه گلوله‌‌های بزرگی ساخته آن را محکم به دیوار می‌‌زنند. گلوله‌‌ها بصورت نان کماج پهن و همانجا خشک می‌شود. بعد آن‌ها را روی هم ریخته از آن توده‌هائی فراهم می‌سازند.

https://www.cafetarikh.com/news/49099

🆔 @cafetarikhcom


📙 پیش‌زمینه‌های طرح انحلال ارتش

🔺 انحلال ارتش یکی از موضوعات مهم در اندیشه گروه‌های چپ‌گرا بود و جایگاه خاصی در تفکرات آن‌ها داشت؛ چنانچه در جزوه علی‌اکبر صفایی فراهانی یکی از افراد وابسته به گروه‌های چپ‌گرا در این رابطه آمده است: «حاكمیت انقلابی پس از واژگون ساختن رژیم حاضر تا تصفیه دستگاه‌های اداری و جایگزین ساختن ارتش انقلابی كه مدافع حاكمیت مردم است به حال آماده‌باش انقلابی ادامه می‌یابد. انقلاب می‌تواند در میان افسران جوان ارتش كادرهای سالمی بیابد. در مورد تصفیه ارتش می‌توان از این فرمول استفاده كرد كه همه امرا باید كنار گذاشته شوند یعنی اصل نادرستی آن‌هاست مگر آن‌ها كه بتوانند از شرافت خود دفاع كنند.»

🔺 با این حال گرچه موضوع انحلال ارتش پیش از انقلاب نیز در تفکرات مجاهدین جایگاه خاصی داشت؛ اما این موضوع بعد از انقلاب رنگ و بوی سیاسی گرفت؛ زیرا انحلال ارتش در آن دوره ضرورتی نداشت و ارتش با پیوستن به مردم، مردمی بودن خود را ثابت کرده بود.

https://www.cafetarikh.com/news/49270

🆔 @cafetarikhcom


📙 سرنوشت مخالفان جمهوری رضاخانی

🔺 تمام افرادی که با جمهوری فرمایشی رضاخان مخالفت کردند یا از میان رفتند یا به انزوا کشیده شدند که ازجمله آنها می‌توان به میرزاده عشقی اشاره کرد.

🔺 میرزاده که صاحب امتیاز نشریه «قرن بیستم» بود همزمان با جریان جمهوری‌خواهی رضاخانی، مقالاتی را در نشریه خود نوشته و منتشر کرد که زمینه‌ساز ترور او توسط نیروهای شهربانی رضاخان شد.

🔺 وی در صفحه اول نشریه خود کاریکاتوری را نمایش داد که مردی سوار بر خر در حال خوردن شیره بود و چنین توضیح داد که «جناب جَمبول (=انگلیس) بر خر جمهوری سوار شده، شیره ملت را مکیده و می‌خواهد به سرِ ما شیره بمالد.» و همچنین عکس تابوتی که زیر آن نوشته شده بود «جنازه مرحوم جمهوری قلّابی» و «آه که جمهوری ما شد فنا/ پیرهن لاشخوران شد قبا».

🔺 این مطالب که ضربه‌ای سهمگین بر طرح جمهوری‌خواهی رضاخان وارد کرد موجب شد میرزاده 31 ساله در منزل خود ترور شود. با دعوت سیدحسن مدرس برای تشییع پیکر او جمعیتی بالغ‎بر 30 هزار نفر حاضر شدند و از مسجد سپهسالار تا ابن بابویه او را مشایعت کردند.

https://www.cafetarikh.com/news/49026

🆔 @cafetarikhcom


📙 وضعیت تفریحات مدرن دوره قاجار

🔺 اگر بخواهیم از امکانات تفریحی و سرگرمی قاجاریان صحبت کنیم، باید امکاناتی مانند سینما، تئاتر، رستوران، مهمانخانه، پارک‌ها و... را حذف کنیم. این بدان معناست که هیچ یک از این امکانات در آن دوره وجود نداشتند. بنابراین سبک زندگی مردم در آن دوره، کاملا ساده و سنتی بود.

🔺 در بخشی از سفرنامه بلوشر می‌خوانیم: هر کس که طالب و خواهان تفریحات اروپائی بود در کرمانشاه دستش به جائی بند نمیشد؛ نه تئاتری بود، نه سینمائی، نه رستورانی و نه مهمانخانه‌ای به معنا و مفهوم اروپائی آن. از رادیو هم اثری نبود. فقط از طرف آلمانی‌ها بك تالار اخبار افتتاح شده بود که در آن اخبار رسیده از دفاتر مخابراتی متحدین را به زبان فارسی ترجمه و به دیوار می‌‌چسباندند و از این گذشته تصاویر فراوانی از جبهه‌‌های جنگ و صحنه‌‌های زندگی در آلمان به بینندگان ارائه می‌‌گردید.

https://www.cafetarikh.com/news/49208

🆔 @cafetarikhcom


📙 مجاهدین خلق از کمونیست‌ها بدترند...

🔺 دیدگاه‌های شهید دستغیب در رابطه با مجاهدین خلق بسیار تندتر از سایر روحانیون بود. برخی از روحانیون به دلیل آنکه ماهیت و چهره واقعی مجاهدین خلق چندان روشن نبود با آن‌ها برخورد مسالمت‌آمیز را در پیش گرفتند اما شهید دستغیب مخالف چنین دیدگاهی بود.

🔺 «بعد از شهادت شهید مدنی آقا بسیار منقلب و ناراحت شدند. در خطبه‌‌ها به این‌ها نصیحت می‌کردند و در عین حال از مردم می‌خواستند که در مقابل آن‌ها مقاومت کنند و هوشیار باشند. منافقین در مقابل بیمارستان نمازی دانشکده مهندسی یک اتوبوس را آتش زدند و سه نفر جزغاله شدند. آقا خیلی ناراحت شدند و از آن به بعد آن‌ها را به کلی طرد کردند. آقا معتقد بودند که مجاهدین خلق از کمونیست‌ها هم بدترند و هیچ چیز را قبول ندارند کمونیست می‌گوید من خدا را قبول ندارم ولی این‌ها در لوای اسلام و خدا و پیغمبر (ص) ضربه می‌زنند و زن و بچه شیرخوار را ترور می‌کنند که نمونه‌های زیادی را شاهد بودیم حتی سه چهار بار در خانه ما نارنجک انداختند»

https://www.cafetarikh.com/news/49386

🆔 @cafetarikhcom


📙 روابط تنگاتنگ پهلوی با اسرائیل

🔺 گازیورووسکی درباره مناسبات ایران دوران پهلوی با رژیم صهیونیستی می‌گوید: ایران در سال 1950 با اسرائیل روابط سیاسی غیررسمی برقرار کرد و در سال 1957 به اسرائیل اجازه داده شد که یک دفتر روابط در تهران تأسیس کند.

🔺 افزون بر همکاری نزدیک دو کشور در زمینه‌های اطلاعاتی و نظامی، ایران در دهه 1960 مقدار قابل توجهی نفت به اسرائیل می‌فروخت و به ساخت خط لوله نفتی ایلات ـ اشلکون کمک مالی کرد و اسرائیل هم به ایران کمکهای کشاورزی و کمک در برابر بلایای طبیعی می‌‌داد.

🔺 گرچه هر دو طرف کوشیدند که تا آنجا که ممکن بود در روابط خود محتاط باشند، ولی بسیاری از ایرانیان تا اندازه‌ای از روابط واقعی و نزدیک دو کشور اطلاع داشتند. بسیاری از ایرانیان با مردم فلسطین در زمینه‌های ضدامپریالیستی یا پان ـ اسلامی، ابراز همدردی می‌‌کردند و از این روی به شدت از تمایل شاه به حفظ روابط نزدیک با اسرائیل، منزجر بودند.

https://www.cafetarikh.com/news/30768

🆔 @cafetarikhcom


📙 پیامدهای وفات آیت الله بروجردی

🔺 در سال چهل خورشیدی همزمان با فوت آیت‌الله بروجردی اوضاع سیاسی - اجتماعی ایران نیز دستخوش تغییرات جدی شد.

🔺 تظاهرات کارگران نساجی اصفهان و سپس تظاهرات معلمان تهران در اردیبهشت آن سال در میدان بهارستان و به دنبال آن قتل دکتر خانعلی موجب برکناری شریف امامی از نخست‌وزیری شده و با فشارهای سیاسی ایالات متحده که خواهان ایجاد تغییرات جدی در ایران بود، علی امینی نوزدهم اردیبهشت سر کار آمد و جانشین شریف امامی و مأمور تشکیل کابینه شد.

🔺 شاه در اوایل سال چهل به آمریکا رفت و با رئیس جمهور آمریکا ملاقات کرد و برای اصلاحات ارضی اقدام نمود که به اصطلاح در ایران اصلاحات ارضی کند، برای چه؟ برای اینکه موج کمونیسم در ایران حاکم نشود! ...

https://www.cafetarikh.com/news/49285

🆔 @cafetarikhcom


📙 وقتی نفت نبود با چه خوراک می‌پختند؟

🔺 در بخشی از کتاب «تکنوکراسی و سیاستگذاری اقتصادی در ایران» آمده است: اغلب مرد‌‌ها در خانه نبودند و در مزرعه مشغول کار بودند. بدین جهت من از خانم می‌پرسیدم: خانم شما سوخت برای پخت و گرما را از کجا‌‌ می‌آورید؟ داد و بیداد از خانم بلند می‌شد که این‌‌ها مدفوع گاو است. ما باید آن را با دست خود جمع کنیم گلوله کنیم بگذاریم مقابل آفتاب که خشک شود. بسیار بوی بد می‌دهد.

🔺 اطاق ما پر از بوی بد می‌شود تا این‌‌ها بسوزند و من بتوانم آبگوشتم را بپزم. گفتم: شب‌‌ها چه کار می‌کنید؟ می‌گفت یا یک شمع داریم یا یک چراغ نفتی معمولا شام را زود می‌خوریم و می‌خوابیم که کمتر احتیاج به چراغ داشته باشیم. گفتم اگر ما یک اجاق خوراک پزی به شما بدهیم و نفت هم به شما بدهیم شما حاضر هستید نفت بخرید و دیگر مدفوع گاو نسوزانید؟ جواب آن‌‌ها معمولا این بود که‌‌ می‌گفتند نمی‌دانیم و باید با شوهرمان صحبت کنیم. برای اینکه پول دست اوست!

🔺 با مرد‌‌ها صحبت کردم. آن‌‌ها همگی مخالف بودند و‌‌ می‌گفتند ما پول برای خرید نفت نداریم. نتیجه مطالعه این شد که تمام زن‌‌ها موافق پخت و گرما با نفت بودند و تمام مرد‌‌ها مخالف چون مدفوع گاو مجانی بود ولی برای نفت باید پول بدهند.

https://www.cafetarikh.com/news/49564

🆔 @cafetarikhcom


📙 آغاز و انجام انجمن سياسى آدمیت در دوران مشروطيت

🔺 در مورد تاريخ تأسيس انجمن آدمیت روايت مستند و مصرحى در دست نيست و عموما تاريخ تأسيس آن را به طور كلى پس از ترور ناصرالدين شاه و به دنبال كاهش خفقان و استبداد سياسى حاكم، دانسته‏ اند.

🔺 مع‏ذالك يكى از نويسندگان تاريخ تأسيس و فعاليت آن را بين سالهاى 1904 تا 1908م (1322-1326 ق) دانسته و با توجه به اين كه سال ياد شده (1904م/ 1323ق) در واقع مقارن با ايام آغاز جنبش مشروطه خواهى است بعيد نيست كه تكاپوهاى مزبور به نوعى محرك و مشوق انسجام و تشكل دسته‏جات گوناگون، و از جمله سازمان يادشده بوده باشد.

🔺 براساس اسناد و روايات موجود، اولين بارى كه عباس قلى‏ خان در عرصه سياسى پديدار مى‏شود، در سال 1324 قمری و در بحبوحه نهضت مشروطه خواهى است كه مشاراليه با دخالت در صحنه درگيرى مشروطه‏ خواهان با قشون و قواى نظامى حكومت، ضمن موعظه و نصيحت فوج شقاقى از تيراندازى آنها به سوى جمعيت معترض ممانعت به عمل مى ‏آورد.

گزارش در:

https://www.cafetarikh.com/news/49565

🆔 @cafetarikhcom


📙 وضعیت دلار در سال‌های پایانی حکومت رضاشاه

🔺 گزارش‌هایی از سال‌های پایانی حکومت رضاشاه در دست است که نشان می‌دهد در این سال‌ها دلاری برای خرید کالا از آمریکا وجود نداشت. این در حالی است که برخی از منابع همواره مدعی هستند که ارز خارجی دولت در این سال‌ها به دلیل افزایش صادرات در وضعیت مطلوبی قرار داشت. امبرشتس از کارمندان کنسولگری آمریکا در گزارش خود به این موضوع پرداخته است:

🔺 «امبرشتس از نبود دلار برای خرید کالا از ایالات متحده خبر می‌‌دهد. در حال حاضر عملاً تنها صادرکننده و واردکننده دولت است و امور تجاری باید از طریق اداره اقتصادِ وزارت مالیه انجام شود. تجارت خارجی نیز تا جایی که دولت ذینفع است به خوبی در بخشنامه‌ای که وزارت مالیه برای سایر وزارتخانه‌ها صادر کرده، خلاصه شده است؛ بدین مضمون که هر گونه سفارش کالای ادارات دولتی به هر مبلغ باید از آلمان صورت بگیرد. هیچ دلاری برای خرید از ایالات متحده موجود نیست...

https://www.cafetarikh.com/news/49562

🆔 @cafetarikhcom


📙 سودای ابریشم ایران و ادویه هند پایه‌گذار استعمار شد

🔺 در حرکت اولیه سوداگران در قرن شانزدهم، خرید ادویه هند از اهمیت درجه اول برخوردار بود. سوداگران پرتغالی ادویه هند را برای صدور به اروپا خریداری می‌کردند که طالب فراوانی داشت و بازرگانی موجود در منطقه را در انحصار خود در آورده بودند.

🔺 در این مسیر تسخیر مراکز خرید و فروش کالا نظیر هرمز از اهمیت برخوردار بود. زیرا در دوره اولیه سوداگری صنایع اروپا بدان حد نرسیده بود که صدور کالا اهمیت زیادی داشته باشد اما در دوره شکوفایی سوداگری بازرگانان در این فکر بودند که به جای ادویه هندی و ابریشم ایران و سایر کالاهای شرقی، کالاهای اروپایی را برای فروش در شرق صادر کنند تا آنکه از این طریق سود بیشتری ببرند از این به بعد فروش کالاهای اروپایی به خصوص پارچه‌های انگلیسی و سایر کالاهای ساخت اروپا در شرق یکی از اهداف عمده سوداگران شد.

🔺 هدف عمده کمپانی هند شرقی دو چیز بود؛ خرید ابریشم ایران و به دست آوردن امتیاز انحصاری آن و یافتن بازار برای پارچه‌های انگلیسی.

https://www.cafetarikh.com/news/49563

🆔 @cafetarikhcom


📙 حکومت پنج‌روزه زنان بر مردان

🔺 در دهکده بی مرغ  نزدیک گناباد از توابع خراسان، از روز نهم فروردین تا روز سیزدهم فروردین، در این دهکده حکومت و اختیارات به دست زنان می افتاد.

🔺 بر طبق  این سنت، هیچ مردی حق ندارد از خانه خارج شود و اگر خارج شود زنان او را تنبیه می کنند. خود زنان وسائل و مایحتاج را تهیه و زندگی را اداره می نمایند.

🔺 در واقع مدیریت مردانه خانه و خانواده به زن خانه واگذار می شود. زنان در این مدت به بازیها و ورزشهای گوناگون می پردازند. زنان اغلب روز را در خارج از خانه می گذرانند، اسب سوار می شوند و می تازند و از روز سیزده به خانه بر می گردند و می شوند همان زن تسلیم و سر به زیر.

▪️منبع:  محمدابراهیم باستانی پاریزی، خاتون هفت قلعه، چاپ دوم، تهران، انتشارات امیرکبیر، ۱۳۵۶، ص۳۰۹

🆔 @cafetarikhcom


📙 اولین دولتی که حکومت پهلوی را به رسمیت شناخت

🔺با لغو قرارداد ۱۹۱۹ م و تبلیغات ضد استعماری رژیم جدید روسیه که خطری جدی برای منافع انگلستان در منطقه محسوب می‌شد، انگلستان را به تغییر در سیاست گذشته خود، یعنی جلوگیری از قدرتمند شدن ایران، واداشت.

🔺از آن جا که انگلستان سیاست ایجاد دولت قوی طرفدار انگلستان را دنبال می‌کرد، به همین جهت طرح کودتای نظامی ۱۲۹۹ش. را به اجرا در آورد و به این ترتیب رضاخان با حمایت انگلستان قدرت را به دست گرفت.

🔺 وزیر مختار انگلیس در تهران، درست در دوران اوج گیری قدرت رضاخان و تهیه مقدمات جمهوریت و خلع قاجاریه، در نامه‌ای به سردار سپه از روابط صمیمانه طرفین سخن می‌گوید.

🔺 رضاخان با تمهیداتی زمینه خلع سلسله قاجار را فراهم ساخت و توانست اطمینان و حمایت دولت بریتانیا را نسبت به سیاست خود به دست آورد و پس از اینکه مجلس مؤسسان، حکومت موقت را به او واگذار کرد، انگلستان اولین دولتی بود که این حکومت را به رسمیت شناخت.

https://www.cafetarikh.com/news/49559

🆔 @cafetarikhcom


📙 الجزایر؛ از استعمار تا استقلال

🔺 با کاهش قدرت سیاسی عثمانی در قرن هجدهم،  زمینه برای استعمار فرانسه در الجزایر فراهم شد.

🔺 در قرن نوزدهم با اوجگیری پدیده استعمار در شمال آفریقا، از یک سو رقابت میان فرانسه و ایتالیا بر سر تونس و از سوی دیگر رقابت شدیدی بین انگلستان و فرانسه بـر سر مصر وجود داشت.

🔺 در این رقابت مصـر سـهم انگلسـتان، تـونس و الجزایـر، سـهم فرانسه و لیبی سهم ایتالیا شد. البته روند تسلط فرانسه بر الجزایر، چندان آرام و آسان نبود، بلکه این کشور طی چندین جنگ توانست الجزایر را به چنگ خود درآورد. با این حال روند رهایی الجزایر از استعمار نیز آسان و بدون خونریزی نبود.

🔺جنبش الجزایر در حالی آغاز شد، که فرانسه قول داده بود در صورت همکاری مردم الجزایر با فرانسه در جنگ با نازی‌ها، بعد از پایان جنگ جهانی دوم با استقلال آنان موافقت کنند؛ اما فرانسه هیچ‌گاه به وعده خود عمل نکرد و همین موضوع باعث شکل‌گیری قیام‌های ملی از سوی مردم الجزایر شد.

ادامه در:

https://www.cafetarikh.com/news/48491

🆔 @cafetarikhcom


📙 دلیل طمع پرتغالی‌ها به هرمز

🔺 پرتغالی‌ها مروارید خلیج فارس را که در هند بهترین مروارید شناخته می‌شد، به همراه طلا، نقره منسوجات ابریشمی، فرش، پارچه‌های ایران، اسب‌های عربی و ایرانی، ادویه، خشکبار و گیاهان طبی را به مقدار زیادی به گوا می‌فرستادند.

🔺 درآمد حاصل از گمرکات هرمز به حدی بود که فرماندهانی که هر یک سه سال مأمور وصول عواید بودند از مالیاتی که بازرگانان می‌پرداختند می‌توانستند یک متمول واقعی شوند.

🔺 پرتغالی‌ها ثروت فراوانی را از انحصار تجارت منطقه به غارت بردند و مردمی که از ظلم و ستم آنان به تنگ آمده بودند بارها مستقلانه علیه آنان قیام کردند، سرکوب شدند.

🔺 قطع دست و پا بریدن گوش و زبان و قطعه قطعه کردن مخالفان از اعمال عادی بود. در زمان حاکمیت پرتغالی‌ها تجار ایرانی اجازه تجارت مستقل را نداشتند. اگر تجار ایرانی برای خرید کالا عازم هندوستان و یا چین می شدند، راه را گرفته و آنها را به هرمز می‌بردند و وادارشان می‌کردند از کالاهای موجود در هرمز خریداری کنند.

https://www.cafetarikh.com/news/49561

🆔 @cafetarikhcom

20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.