ترکیه و آذربایجان برای تکمیل پروژه های راه آهن و بزرگراه در سراسر کریدور زنگزور سخت کار می کنند و به نظر می آید ایران مواضع ملایم تری نسبت به گذشته در این خصوص دارد.
زاخید فرخ ممدوف، استاد اقتصاد بینالملل در دانشگاه دولتی آذربایجان در باکو، میگوید که ایران نمیتواند فراتر از بیانیههای سیاسی، مانع توسعه کریدور زنگزور شود. این کریدور همچنان در دست ساخت و تکمیل است.
بخش عمده ای از ساخت و سازها از شرق ترکیه تا سرزمین اصلی آذربایجان از طریق نخجوان تکمیل شده است به جز منطقه ای به نام کریدور زنگزور که از مرز ایران و ارمنستان می گذرد.
این کریدور که هدف آن اتصال اروپا به آسیای مرکزی از طریق یک مسیر زمینی از شرق ترکیه به منطقه همسایه نخجوان آذربایجان و در شرق از طریق مناطق مرزی ارمنستان-ایران و آذربایجان-ایران به دریای خزر است، برای ایران پروژه بسیار بزرگی است.
ممدوف گفت: “تقریبا همه از ایالات متحده تا روسیه موافق هستند که این کریدور ضامن رفاه آینده است. این دری است به آینده. نمی توان از تحقق این پروژه جلوگیری کرد.
این اقتصاددان آذربایجانی می افزاید: همکاری نگرش بهتری نسبت به مخالفت با چنین پروژه ای است که به نفع همه از جمله ایران است.
کامر قاسم، استاد روابط بینالملل در دانشگاه نیز میگوید: ایران نگران است که اگر این کریدور در منطقه عملیاتی شود، “ارتباط زمینی خود را با ارمنستان را ازدست بدهد.” ایران همچنین نگران است که همسویی بیشتر باکو و آنکارا، دو پایتخت ترکها، از طریق این مسیر، قدرت منطقهای این کشور را با تقویت اتصال از آسیای مرکزی به ترکیه تضعیف کند.
قاسم میگوید، علیرغم این ترسها، این کریدور میتواند به نفع ایران باشد، کشوری که دههها تحت تحریمهای غرب منزوی بوده است و به تهران اجازه دسترسی به دیگر کشورهای منطقه با ارتباطات بهتر را میدهد.
به گفته ممدوف، وزارت امور خارجه ایران اخیراً پیامی آشتیجویانه ارائه کرده است که میگوید گشایش کریدور دیگر برای تهران «یک موضوع سیاسی نیست».
ممدوف می گوید که هیچ قدرت منطقه ای نمی تواند واقعیت در حال ظهور کریدور و سود اقتصادی آن را ” انکار کند”. او میگوید علاوه بر ترکیه و آذربایجان،بازیگران منطقهای دیگر همانند ایران و ارمنستان نیز از نظر اقتصادی از افتتاح این کریدور سود خواهند برد.
@aztabriz