PhiloSocrate (دوستدار سقراط)


Kanal geosi va tili: Eron, Forscha
Toifa: ko‘rsatilmagan


یادداشت های علی سرزعیم در حوزه اقتصاد و غیراقتصاد
تماس مستقیم با من alisarzaeem@
www.sarzaeem.irسایت شخصی من/@sarzaeembotربات تعریف شده روی سایت شخصی

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Kanal geosi va tili
Eron, Forscha
Toifa
ko‘rsatilmagan
Statistika
Postlar filtri


به بهانه آتش بس اسرائیل و حماس🔴
✳️آمریکا و اروپا دست اسرائیل را باز گذاشتند تا هر جنایتی که می تواند انجام دهد برای آنکه حزب الله و حماس را شکست دهد. در عمل با وجود آنکه حزب الله ضربات شدیدی به کادر فرماندهی خود دریافت کرد اما از هم نپاشید و قهرمانانه جلوی پیاده نظام اسرائیل ایستاد و این اسرائیل بود که درخواست صلح و آتش بس فرستاد. بماند که توفیق اسرائیل در شهید کردن بیشتر فرماندهان رده اول اسرائیل معلوم نیست تا چه حد مرهون تلاش خود اسرائیل است وقتی تمام نهادهای امنیتی عربی و غربی در خدمت اسرائیل قرار دارند. بهرحال معجزه آنجا بود که آنها قبل از هر پیشروی بمباران شدید می کردند و سپس با پهباد و کوادکوپتر منطقه را تحت نظر می گرفتند ولی باز مبارزان حزب الله سر بر می آوردند و جلوی انبوه سربازان دشمن را می گرفتند! وعده الهی محقق شد که فرمود «ان الذین قالو ربنا الله ثم استقاموا تتنزل علیهم الملائکه الا تخافوا و لاتحزنوا و ابشرو بالجنه التی کنتم توعدون». اسرائیل شکست در زمین را با بمباران مناطق مسکونی ضاحیه لبنان جبران می کرد.
✳️قصه غزه عجیب تر است. بزرگترین جنایتها صورت گرفت و کل غزه تحت سلطه قرار گرفت اما تلفات اسرائیلیها روزافزون بود و این اواخر تلفات چنان شدید بود که صدای ارتش اسرائیل هم درآمده بود و صلح و عقب نشینی را طلب می کرد. اگر آن وحشیگری اسرائیل به شکل تخریب کامل غزه نبود اسرائیل بازنده مسلم این جنگ به حساب می آمد.
✳️آنچه ضعف اسرائیل  را به کلی پنهان کرد و به آن روحیه داد، سقوط حکومت سوریه بود. خیانت ترکیه به فلسطین و جریان مقاومت و عالم اسلام به شکل سقوط اسد موجب شد تا اسرائیل بازنده احساس پیروزی کند و نتانیابوی خبیث جاه طلبی اش گسترده تر شود. ترکیه روزی هزینه این خیانت را خواهد پرداخت ان شالله و چشمان ما در آن روز روشن خواهد شد. البته اینطور نیست که اسرائیل غیر از هزینه نظامی، هزینه کمی پرداخته باشد.
 اما بد نیست یاد این آیه قرآن کنیم که فرمود: «وَ لا تَهِنُوا فِي ابْتِغاءِ الْقَوْمِ إِنْ تَكُونُوا تَأْلَمُونَ فَإِنَّهُمْ يَأْلَمُونَ كَما تَأْلَمُونَ وَ تَرْجُونَ مِنَ اللهِ‌ ما لا يَرْجُونَ وَ كانَ اللهُ‌ عَليماً حَكيماً و در تعقيب دشمن، [هيچ‌گاه] سست نشويد؛ [زيرا] اگر شما درد و رنج مى‌بينيد، آن‌ها نيز همانند شما درد و رنج مى‌بينند؛ در‌حالى‌كه شما اميدى از خدا [براى پاداش] داريد كه آن‌ها ندارند؛ و خداوند، دانا و حكيم است.»  (نساء، آیه 104).
https://telegram.me/ali_sarzaeem



902 0 19 1 12

PhiloSocrate (دوستدار سقراط) dan repost
اولیای دین به ما گفته اند که در ماه های سال، سه ماه رجب، شعبان و ماه مبارک رمضان متفاوت از بقیه هستند. برای ما که چشم دلمان بر روی عوالم غیب بسته است معنای این تفاوت قابل فهم نیست ولی هر چه هست دعاهای ماه رجب به لحاظ محتوا خیلی متفاوت از دیگر ادعیه هستند و آدمی احساس می کند که به نوعی متعالی تر از بقیه است. هر چقدر هم که آلوده باشیم این علو و برتری را حس می کنیم. آنقدر که به یاد می آورم در جایی خوانده بودم مرحوم شهید مطهری به دعای خاب الوافدون علی غیرک که از دعاهای دلنشین و شورانگیز این ماه است خیلی دلبستگی داشت و در نمازهایش آن را می خواند و اشک می ریخت. « نا امید شدند آنان که سراغ غیر تو رفتند و زیان کردند کسانی که به جز تو پرداختند و ضایع شدند آنانکه به درگاه غیر تو متوسل شدند... عطایت برای آرزومندان آماده است و روزی ات برای از تو روگردانها نیز گسترده است... شیوه تو احسان به بدکاران است.... خدایا مرا به راه راهیافتگان هدایت فرما و تلاش تلاشگران را روزی ام نما»




نهاد آموزش خانه اندیشه‌ورزان dan repost
Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
🎥 بازتعریف ماموریت دانشگاه در مسیر مسئله‌محوری

👤 علی سرزعیم، سرپرست بانک توسعه تعاون و عضو شبکه داوران جایزه ملی سیاست‌گذاری، درباره کارآمدسازی نظام حل مسئله کشور به مسئله‌محورکردن دانشگاه‌ها قائل است. نگرانی سرزعیم درباره تکرار نظم بروکراتیک سازوکار ارتقای فعلی در بازتعریف ماموریت‌های دانشگاه است. بنابراین یک پیشنهاد سرراست دارد: دوری از پیچیده‌سازی و دریافت شهود درباره اینکه چه کسی به حل مسئله در کشور اشتغال واقعی دارد؟

♨️ پنل «نسبت نظامات اندیشه‌ورزی، دانشگاهی و حکمرانی در ایران» در مراسم اختتامیه دومین جایزه ملی سیاست‌گذاری به‌همت خانه اندیشه‌ورزان برگزار شد.

#کلیپ
#جایزه_ملی_سیاستگذاری
#وضعیت_زیست‌بوم

🌐 خانه اندیشه‌ورزان را دنبال کنید!




به بهانه روز تولدم✳️
دو روز پیش روز تولدم بود ولی آنقدر گرفتار امور کاری بودم که فرصتی برای فکر کردن و نوشتن نداشتم. آدمی از چهل سالگی که می گذرد دیگر از توهم بیرون می آید و به پنجاه که نزدیک می شود پایان خط را نزدیک تر می داند. هر شب که به خانه بر می گردم می گویم خدا یک روز دیگر هم فرصت داد و این فرصت تمام شد امروز را صرف چه کار مفیدی کردم؟
دیگر سودای چندانی برای باقی عمر ندارم. دوست دارم در باقی عمرم هدفمندتر عمل کنم و روزهای باقی مانده را صرف کارهایی که خیلی مفید می دانم بکنم. در وهله اول زندگی خصوصی خوب اولویت اولم هست و خواهد ماند. تلاش می کنم همسر و پدر و فرزند بهتری باشم و فرصتها برای مهرورزی و محبت به نزدیکان را از دست ندهم. تلاش می کنم پیوندم با دوستانی که در طی قریب پنجاه سال جمع کرده ام را تحکیم کنم. دیدارهای دوستانه فرصتی برای تجدید قوای روحی باشد به جای بگومگوهای بی فایده. تلاش می کنم آن چه از فکر و ایده های فکری جمع کرده ام را بیشتر بسط و ترویج کنم. برای همین پنجشنبه صبحها را باید فقط به نوشتن و تکمیل کارهای ناتمام اختصاص دهم. دوست دارم یک بعد از ظهر را هم بتوانم برای موضوع پادکست اختصاص دهم امسال که نتوانستم باشد سال بعد. تلاش می کنم در مسئولیت جدیدم موثر واقع شوم و بتوانم به رغم شرایط محدودکننده، بهبودی قابل قبول ایجاد کنم. نهایتا اینکه تلاش می کنم بنده خدا باشم نه بنده نفسانیات یا بنده شیطان. قریب به پنجاه سال فریب دنیا و شیطان را خوردن کافی است و اینک باید در باقیمانده عمر به واقعیت جهان بیشتر توجه کنم. باقی بقایتان
https://telegram.me/ali_sarzaeem

2.4k 0 24 28 113


2.2k 0 109 9 11

گزارش دست اول و پرمحتوا از سقوط سوریه


📣 آیین اختتامیه دومین جایزه ملی سیاست‌گذاری برگزار می‌شود

🔹 دومین جایزه ملی سیاست‌گذاری در سرانجام سه دوره داوری و ارزیابی تخصصی، برگزیدگان خود را شناخته است. اینک در موقف فرجام این گردهم‌آیی تخصصی، طی مراسم اختتامیه، برگزیدگان این جشنواره ملی اعلام و تقدیر خواهند شد.

🔹 در این محفل اندیشه‌ورزانه با حضور برجستگان سطوح متعدد حاکمیت، حلقه سپاس‌مندی از برگزیدگان دومین جایزه ملی سیاست‌گذاری را به‌‌پا می‌کنیم.

👤 با حضور:
➖ غلامرضا مصباحی مقدم
➖ محسن حاجی‌میرزایی
➖ محمدجواد ظریف
➖ صابر میرزایی
➖ احمد میدری
➖ علی سرزعیم
➖ کیومرث اشتریان
➖ روح‌الله ایزدخواه
➖ مصباح‌الهدی باقری‌کنی
➖ علیرضا شاه‌میرزایی
➖ ناصر باقری‌مقدم
➖ الیاس حضرتی
➖ محمد جلال
➖ امیرعلی سیف‌الدین
➖ روح‌الله هنرور
➖ مهدی خراتیان

🗓️ پنج‌شنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳

#جایزه_ملی_سیاستگذاری
#اختتامیه

🌐 جایزه ملی سیاستگذاری در وب | بله | تلگرام


مدیران و پرسنل بانک , بورس وبیمه dan repost
Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
🔹علی سرزعیم مدیرعامل بانک توسعه تعاون مطرح می کند:

مسکن، مهم ترین سرمایه گذاری کلان یک خانواده است


🔹لینک تماشای کامل این مصاحبه👇🏻

https://www.parsine.com/fa/tiny/news-900038


اکوایران dan repost
Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
🎥 دردسر اداره کشور در امروز

نسخه صوتی

▫️در شرایطی که بسیاری از ناترازی‌ها در کشور ما مزمن شده است، بسیار این سوال پرسیده می‌شود که مگر دولت و مجلس اطلاعی از وجود این ناترازی در گذشته نداشته‌اند، پس چگونه در همه این سال‌ها شرایط تفاوتی نکرده است؟

▫️ناکارایی‌های ساختاری، عدم استقلال کافی دستگاه‌های اجرایی، تعارض منافع و ضعف در کمک‌گیری از رسانه‌ها، از جمله مسائل و مشکلاتی هستند که با تغییر افراد و دولت‌ها هم بهبود پیدا نمی‌کنند که بازتاب آن در مسائل اقتصادی خود را به صورت حل نشدن مزمن مشکلات و هدررفت منابع نشان می‌دهد.

▫️علی سرزعیم پژوهشگر و اقتصاددان، پیرامون مصائب سیاستگذاری در ایران و چالش‌های پیش‌‌رو دولت جدید در حکمرانی اقتصادی توضیح می‌دهد.

▫️این نشست به همت آکادمی دانایان برگزار شده است.

📺 @ecoiran_webtv

2.6k 0 62 15 23

به بهانه روز زن🔴
✳️به خاطر دارم که آقای فرهنگ رجایی کتابی داشت با عنوان معرکه جهان بینیها. در مورد زن دو دیدگاه سنتی/مذهبی و مدرن وجود دارد که عناصر اصلی آنها را به تصور خود تصویر می کنم.
✳️در نگاه سنتی (مذهبی)، زن موجودی است که به تنهایی تعریف نمی شود بلکه در چارچوب همسری و مادری معنای خود را پیدا می کند. در مقام همسری، عشق می ورزد و محبت می بیند. آرامش جسم و روح همسرش را فراهم می کند و مهمترین دارایی خدادادیش یعنی زیبایی و بدنش را در خدمت رضایت همسر قرار می دهد. خانه ای می سازد و چارچوب خانواده شکل می گیرد. کدبانویی می کند و رتق و فتق امور داخل خانه بر عهده اوست. مرد نیز تامین نیاز مالی و مسائل بیرونی را بر عهده دارد. نقش زن وقتی کامل می شود که به مقام مادری برسد و فرزندانی تربیت کند.... در این تعریف وقتی زن به کمال می رسد که وقف دیگران است: وقف همسر، فرزندان و کلا خانواده! در نگاه سنتی هر فعالیت اجتماعی که مخل این نقش زن باشد مطرود است.
✳️در نگاه مدرن (فمینیستی) زن در رابطه با همسر یا فرزند تعریف نمی شود و موجودی مستقل است که این استقلالش اهمیت بالایی دارد. برای او محقق کردن استعدادهای فردیش اهمیت بالایی دارد و به همین دلیل تحصیل و پیشرفت شغلی به اندازه همسری و مادری ارزشمند است. زن از موضع برابر با مرد وارد رابطه می شود و برای این مقصود استقلال مالی اهمیت زیادی پیدا می کند. کسب جایگاه اجتماعی و حضور در فعالیتهای جمعی اگر بیشتر از نقش همسری و مادری اهمیت نداشته باشد کمتر مهم نیست. لذا فردیت زن مهمتر از خانواده می شود. در این حالت زیبایی و بدن زن ابزاری در جهت تحکیم خانواده نیست بلکه ابزاری برای کسب مطلوبیتهای اجتماعی است: تحسین شدن، عامل مکملی برای پیشرفت شغلی، ... .
کدامیک از این دو دیدگاه درست تر است: ✳️واقعیت آنست که جامعه بشر هر دو دیدگاه را تجربه کرده و می کند. به باور من زنان نشان داده اند که در هیچ کدام از این دو تعریف به طور کامل نمی گنجند! چگونگی جمع بین این دو نگاه که هر کدام عناصری از حقانیت دارند یک مسئله تمدنی است و ما در ایران مثل کشورهای دیگر نتوانستیم بازتعریف خوبی ارائه کنیم که جمع خوبی از عناصر مثبت هر دو دیدگاه باشد.  در ایران با تضعیف سنت و دین به دلیل ناکامی حکومت دینی در تامین رفاه و معیشت، نگاه مدرن و فمینیستی رو به رشد است و جامعه ایران دانسته یا نادانسته به ورطه آن تفکر فرو می غلتد و تمام تبعات آن را از سر می گذراند. آگاهانه یا ناآگاهانه داریم غربی ترین کشور خاورمیانه می شویم و به سرعت فضایلی که در نگاه سنتی وجود داشت را نادیده می گیریم. چقدر زمان لازم است تا جامعه از هیجانات دور شود و م دوباره سنت را منطقی ارزیابی کند؟ والله اعلم. خدا کند دیر و دور نباشد.
https://telegram.me/ali_sarzaeem


امکانی که استفاده نشد🔴
✳️در دوره قبل که مخالفان اسد حمله شدیدی را سامان دادند تدبیری که فرماندهان ایرانی به کار گرفتند این بود که ارتش سوریه، ارتش مقاومی نیست و باید چیزی شبیه به بسیج را سامان داد و نام آن را جیش الوطنی گذاشتند. برجسته ترین فرمانده آن نیروها، شهید اصفر پاشاپور بود که قهرمان مثال زدنی است و در آسمانها شناخته شده تر از زمین و ایران معاصر است. به این مستند نگاه کنید:
https://www.aparat.com/v/u15u311
✳️این جیش الوطنی هرگاه که ارتش سوریه ضعف نشان می داد به کار می آمد. پیشنهاد ایران حفظ این تشکیلات بود و خصوصا اینکه در طول زمان روی باورهای مذهبی آنها تاثیر زیادی گذاشته شده بود و هم نشینی با شهدای عابد و بندگان خوب خدا اثر خود را گذاشته بود. کسانی در حزب بعث شروع به فتنه گری کردند که ایران می خواهد حزب الله سوریه را راه بیندازد و موی دماغ حزب بعث و حاکمیت شود. به همین دلیل پس از شکست مخالفان، این تشکیلات را منحل کردند. تصور من این است که این تنها تشکیلاتی بود که می توانست جلوی حمله اخیر تحریر الشام را بگیرد و بشار اسد را حفظ کند اما خودشان به دست خودشان این برگ برنده را نابود کردند. این نکته به نحو خیلی اجمالی در سخنان اخیر آیه الله خامنه ای هم آمده است: « شهید سلیمانی در سوریه یک گروه چند هزار نفری را از جوانهای خود آنها آموزش داد، مسلّح کرد، سازماندهی کرد، آماده‌شان کرد، ایستادند. بعد البتّه بعدها متأسّفانه بعضی از خود آنها، خود مسئولان نظامی آن کشور، ایراد درست کردند، مشکل درست کردند و از این چیزی که به نفع خودشان بود، متأسّفانه صرف‌نظر کردند.»
✳️به همین قیاس باید گفت که سپاه پاسداران و تشکیلات بسیج برگ برنده ما در منطقه بی ثبات خاورمیانه است و احمقانه است که چنین برگ برنده ای را تضعیف کرد یا از دست داد. تنها مسئله این است که سپاه از سیاست و اقتصاد بیرون رود و به ماموریت اصلی خود برگردد و گرنه نباید امکانات ارزشمند خود را دستکم گرفت. به سوریه بنگرید که آیینه عبرت است زیرا ظرف دو روز تمام تاسیسات نظامی و راهبردی خود را با بمباران اسرائیل از دست داد و خلع سلاح شد...
https://telegram.me/ali_sarzaeem
مستند زیبای آقای اصغر اکبر من (درباره شهید مدافع حرم حاج اصغر پاشاپور)...
این مستند به آشنایی با شهید مدافع حرم « حاج اصغر پاشاپور » از زبان دوستان و آشنایان او می پردازد.

1.9k 0 35 19 50

جایزه ملی سیاستگذاری dan repost
Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
🎬 ده دقیقه درباره ارزیابی سیاست...

نظام بازخورد یکی از حلقه‌های نظام سیاست‌گذاری است؛ که تعینی از اصول و ابزار را در غرب تجربه کرده است. یکی از این ابزار، نظامات ارزیابی هستند؛ که علم اقتصاد، علم پیش‌روی علوم انسانی و اجتماعی به طراحی‌هایی برای آن دست یازیده و الگوهایی برای سایر علوم نیز زمینه‌سازی کرده است.

♨️ دکتر علی سرزعیم، سرپرست بانک توسعه تعاون و عضو شبكه داوران ادوار جایزه، درباره ارزیابی اثربخشی سیاست توضیح می‌دهد. این نشست چهارم دی 1403 در خانه اندیشه‌ورزان برگزار شد.

#جایزه_ملی_سیاستگذاری
#ترویج

🌐 جایزه ملی سیاستگذاری در وب | بله | تلگرام


خرمگس dan repost
فرهاد قنبری
تحریم اقتصادی صورت دیگر بمب اتم

«تحریم اقتصادی» در جهان امروز شکل تغییریافتهٔ و جدید «محاصرهٔ شهرها» در جهان ماقبل مدرن است.
در جهان ماقبل مدرن و در عصری که هنوز بشر هوش و استعداد ساختِ جت جنگی و موشک و سلاح‌های کشتار جمعی را نداشت، جنگ‌ها عموماً به درون شهرها کشیده می‌شد و محاصرهٔ اقتصادی امری شایع به‌شمار می‌رفت.
محاصرهٔ اقتصادی اینگونه بود که قوم مغلوب به درون شهر خود عقب می‌نشست و دروازه‌های شهر را به روی دشمن می‌بست و دشمن هم در پشت دروازه‌های شهر خیمه می‌زد و به امید روزی که قحطی و گرسنگی ساکنان شهر را از پا درآورد می‌ماند. این شیوهٔ محاصره تا آنجایی ادامه پیدا می‌کرد که ساکنان شهر به دریوزگی و فلاکت افتاده (قحطی اصفهان در محاصرهٔ این شهر توسط محمود افغان در عصر صفوی را بنگریم) و به‌ناچار دروازه‌های شهر را بازمی‌کردند و زمینهٔ غارت و تجاوز و به آتش‌کشیده‌شدن شهر فراهم می‌شد. (از گشوده‌شدن دروازه‌های تروآ تا سقوط اصفهان و کرمان در عصر صفوی و زند صفحات تاریخ پر از این داستان‌های غمبار پرتکرار است).

حالا امروزه جهان و مناسبات جنگی آن تغییر کرده‌است و قدرت‌های جهانی از «تحریم اقتصادی» به‌جای «محاصرهٔ نظامی» کشورهای مختلف استفاده می‌کنند. آنها در این مسیر، فشار اقتصادی خود را تا آنجا ادامه می‌دهند که ساکنان سرزمین و کشورِ هدف به گدایی و دریوزگی و فلاکت کامل بیفتند و پس از ایجاد چنین شرایطی در نهایت ضربهٔ نهایی را برای فروپاشی آن جامعه فرود می‌آورند.

تحریم اقتصادی شکل و صورت دیگری از حملهٔ اتمی و استفاده از سلاح‌های کشتار جمعی است و علیه هر شهر و کشوری که استفاده شود یک معنا بیشتر ندارد و آن جنایت علیه بشریت است و هر کسی در هر جایگاهی از آن حمایت کند شریک در این جنایت انسانی است.

فارغ از اینکه در ایران [یا هر کشوری] چه نظام سیاسی و چه شخصی حکومت می‌کند و این نظام و فرد مشروعیت دارد یا ندارد، آمریکا و هیچ کشوری حق ندارد که ده‌ها میلیون جمعیت ساکن آن کشور را تحریم اقتصادی کند. تحریم یک ملت، نسل‌کشی سیستماتیک فقیرترین اقشار آن جامعه است.

مهم‌ترین نتیجهٔ تحریم اقتصادی فروپاشی اجتماعی و گسترش بزهکاری و از هم‌گسیختگی خانواده‌هاست. در تحریم اقتصادی به‌مانند محاصرهٔ نظامی بیشترین آسیب به ضعیف‌ترین اقشار جامعه وارد می‌شود.

تحریم اقتصادی بی‌رحمانه‌تر از حملهٔ نظامی است. در حملهٔ نظامی مردم توپ و تانک و سربازان دشمن را مشاهده می‌کنند و همین باعث همدلی و وفاق اجتماعی و نزدیکی و اتحاد بیشتر مردم برای ایستادگی در برابر دشمن متجاوز می‌شود، اما در تحریم اقتصادی، سلاح و سرباز دشمن قابل مشاهده نیست و سقوط اقتصادی باعث به جان‌هم‌افتادن مردم و دزدیدن لقمهٔ یکدیگر و فروپاشی اجتماعی می‌شود.

تحریم اقتصادی نه تنها «نعمت» نیست بلکه بدترین نوع تهاجم است. کسی که تحریم اقتصادی را نعمت می‌داند یا به‌کل از معادلات جهانی پرت است و یا خواسته و ناخواسته در خدمت دستگاه تبلیغاتی دشمن است و یا از این وضعیت منفعت می‌برد. کسی که تحریم اقتصادی را نعمت می‌خواند به‌مثابهٔ این است که دشمن پشت دروازهٔ شهر و خانه‌اش خیمه زده‌است و او آن را نعمت قلمداد می‌نماید!

در سوی دیگر هر کنشگری که در مقام انتقاد از وضع موجود برآمد و مدام به دنبال مقایسه ایران با عربستان و دوبی و قطر و دیگران رفت و متلک‌گویی به کشور و نظام سیاسی را به جای کنش انتقادی جا زد، اما یکبار به نقش ویرانگر غرب و آمریکا و تحریم اقتصادی کشور اشاره نکرد، یا انسان به شدت جاهلی است که مقهور رسانه‌های غربی است و یا فردی به غایت مزور و حیله‌گر است که آگاهانه از این شرایط به دنبال کاسبی و استفاده شخصی است.
@Kharmagaas

2.1k 0 16 12 30

نگاهِ دیگر dan repost
🔺روز جهانی زبان ضاد!

18 دسامبر هر سال در تقویم سازمان ملل روز جهانی زبان عربی نامیده شده است. زبان عربی این جایگاه را از 18 دسامبر 1973 پس از آن کسب کرد که پس از تلاش پیگیر عربستان و مراکش مجمع عمومی سازمان ملل با تصویب قطعنامه 3190 زبان عربی را به عنوان یک زبان رسمی و کاری در سازمان ملل متحد به رسمیت شناخت.

نام دیگر زبان عربی زبان «ضاد» است که امروز یکی از شش زبان رسمی جهان است. هم اکنون اسناد و مدارک سازمان ملل به این زبان هم ترجمه می‌شود.

جالب اینجاست که از ۶ زبان رسمی سازمان ملل ۴ زبان آن (انگلیسی، فرانسوی، روسی و چینی) متعلق به پنج قدرت جهانی (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین) است که دارای کرسی دایم در شورای امنیت می‌باشند، اما در این میان زبان عربی و اسپانیایی توانسته‌اند همپای زبان‌های رسمی آن پنج قدرت به زبان رسمی بین‌المللی تبدیل شوند.

امروز در جهان بیش از ۵۵۰ میلیون نفر به زبان عربی سخن می‌گویند که عربی زبان مادری حدود ۳۰۰ میلیون نفر از آن‌هاست و زبان دوم ۲۵۰ میلیون نفر دیگر است. زبان عربی از لحاظ جمعیت ناطقان به آن چهارمین زبان دنیاست.

اما زبان عربی با داشتن ۱۲ میلیون و ۳۰۲ هزار و ۹۱۲ واژه بدون تکرار از لحاظ تعداد واژگان صدرنشین زبان‌های جهان است که زبان انگلیسی با ۶۰۰ هزار واژه در مقام دوم و زبان فرانسوی با ۱۵۰ هزار واژه در جایگاه سوم قرار دارد.

ارنست رنان خاورشناس، زبان‌شناس و فیلسوف فرانسوی که آرای جنجالی وی درباره اسلام و بلاد اسلامی و مناظرات روزنامه‌ای او با سیدجمال معروف است، درباره زبان عربی می‌گوید: «زبان عربی یکباره و ناگهان در اوج کمال و زیبایی رخ نمود. این شگفت‌ترین حادثه(زبانی) تاریخ بشریت است. نه کودکی دارد و نه سالخوردگی.»

واقعیت این است که آشنایان به این زبان خوب می‌دانند که از چه توان و قدرت زایش، انعطاف و سازگاری شگفت‌آوری برخوردار است و این هم به دلیل قواعد و قوانین زبانی موجود در آن است. ابواب زبان عربی(ثلاثی مجرد و مزید و...) در واقع کارخانه تولید و پردازش واژگان به شمار می‌رود.

اما چرا به زبان عربی زبان ضاد هم گفته می‌شود؟ چون هم تنها زبانی است که حرف ضاد دارد و هم تلفظ آن برای غیر عرب‌ها بسیار دشوار است. سیبویه پدر ایرانی نحو عربی به تفصیل به آن پرداخته است.

حرف "ضاد" با گسترش اسلام در جوامع غیر عرب به دردسرسازترین حرف عربی تبدیل شد. نومسلمانان قادر به تلفظ صحیح آن نبودند و هنوز هم حتی برخی مردمان عرب در آفریقا با آن مشکل دارند. از همان زمان با "ظاء" اشتباه گرفته می‌شد؛ چون مخرج دهانی هر دو بسیار نزدیک است. حتی در شامات هم برخی "ضاد" را "دال" تلفظ می‌کنند.

صاحب بن عباد کاتب و وزیر دولت آل بویه کتاب «الفرق بین الضاد و الظاء» ناظر به مشکلات ایرانیان در تلفظ ضاد نگاشته است.

از همان سده‌های نخست اسلامی پای این حرف به مباحث فقهی هم باز شد و فقهای مسلمان فتاوی "ضادی" دادند و هنوز هم بحثی فقهی در برخي جوامع مسلمان است. علت این اهتمام هم وجود این حرف در سوره حمد است که امر وجوبی در فقه اسلامی بر قرائت آن در نمازهای پنجگانه وجود دارد. این حرف در دو واژه "المغضوب" و"الضالین" در این سوره وجود دارد که اگر به شکل صحیح تلفظ نشوند، معنای مطلوب را افاده نمی‌کند.
#صابر_گل_عنبری
@Sgolanbari


حامیان پزشکیان dan repost
Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
سرزعیم ،مدیرعامل بانک توسعه و تعاون در گفت‌و‌گو با پارسینه ،مطرح می کند؛

بانک ها ناخواسته به سمت بنگاه داری رفتند


🔹 مصاحبه کامل را در لینک زیر در سایت پارسینه ،دنبال کنید.👇🏻

https://www.parsine.com/fa/tiny/news-900038

3.3k 0 38 10 11



ایرنا-قالیباف: هیچ تصمیمی مبنی بر افزایش قیمت بنزین در بودجه ۱۴۰۴ لحاظ نشده است
حرفهای بی فایده سیاستمداران! وقتی نهایتا مجبور به افزایش هستید همان اول شجاعانه بگویید. مردم می فهمند و آمادگی اش را دارند. سیاستمداران ما آمادگی اعلامش را ندارند.

20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.