یک باور قدیمی وجود دارد که نشستن در نیمه عقبی هواپیما امنیت جانی مسافر را در سوانح هوایی افزایش میدهد. به نظر میرسد که بقایای پرواز ۸۲۴۳ خطوط هوایی آذربایجان و پرواز ۲۲۱۶ هواپیمایی کرهایِ جیجو که اخیرا دچار سانحه شدند، این باور را تقویت میکند.
۲۹ بازمانده سانحه هواپیمایی آذربایجان همگی در صندلیهای عقبی هواپیمایی نشسته بودند که دو نیم شد ولی نیمه عقبی آن تا حد زیادی سالم ماند. در همین حال، تنها بازماندگان سانحه هوایی در کره جنوبی نیز دو مهمانداری هواپیما بودند که روی صندلیهای خود در بخش دُم هواپیما نشسته بودند.
پس آیا نشستن روی صندلیهای بخش فرست کلاس و بیزینس چندان هم خوب نیست؟
مجله تایم در سال ۲۰۱۵ با بررسی سوابق تمام حوادث سقوط هواپیما در ایالات متحده از سال ۱۹۸۵ تا ۲۰۰۰ گزارش داد که صندلیهای یک سوم عقبی هواپیما ۳۲ درصد تلفات داشتهاند، در حالی که این نرخ برای یک سوم جلویی ۳۸ درصد و برای صندلیهای میانی ۳۹ درصد بوده است.
اما آیا هنوز هم این آمار قابل اتکاست؟
حسن شهیدی، رئیس بنیاد ایمنی پرواز، میگوید: «هیچ داده قابل اتکایی وجود ندارد که نشاندهنده همبستگی مثبت بین نشستن بر روی صندلیهای بخشی از هواپیما با بقا یا فوت در سوانح هوایی باشد. هر سانحه هوایی ویژگیهای متفاوتی دارد.»
چنگ-لونگ وو، دانشیار دانشکده هوانوردی دانشگاه نیو ساوت ولز در سیدنی هم معتقد است که در یک سانحه هوایی مرگبار تقریباً هیچ تفاوتی نمیکند که مسافر کجای هواپیما نشسته باشد.
اد گالیا، استاد مهندسی ایمنی در دانشگاه گرینویچ لندن نیز که مطالعات گستردهای را در مورد نحوه مطلوب تخلیه هواپیما در پی بروز سوانح هوایی انجام داده است، تاکید دارد که «صندلی جادویی» در هواپیما وجود ندارد و سطح ایمنی مسافران به ماهیت هر سانحه هوایی رخ داده بستگی دارد. پس گاهی اوقات نشستن در جلو میتواند بهتر باشد و گاهی اوقات هم نشستن در عقب هواپیما.
او معتقد است که مهمترین عاملی که شانس زنده ماندن در سوانح هوایی را بالا میبرد این است که صندلی تا چه حد به مسافر این امکان را میدهد که سریعتر از هواپیما خارج شود.
اد گالیا تاکید دارد که در اکثر سوانح هوایی شانس زنده ماندن مسافران و خدمه پروازی وجود دارد. او یادآوری میکند که از سال ۱۹۸۸ به این سو، صندلیهای هواپیماها به گونهای ساخته میشوند که در برابر ضربهای با قدرتی ۱۶ برابر گرانش زمین مقاوم هستند. این بدان معناست که در بیشتر حوادث، «امکان زنده ماندن از شدت ضربه ناشی از سانحه هوایی وجود دارد.»
📲
@Aerospacetalk