حباب تاریخ


Kanal geosi va tili: Eron, Forscha
Toifa: Telegram


🔮در حباب تاریخ،ورق میزنیم گذشته
https://t.me/+TAIdHOt19y1XuYhW
مجموع کنفرانس ها،کوییزهاومطالب تاریخی
انجمن حباب تاریخ...🔮
جهت ارتباط ، تبادل و ارسال نظرات: @AMIR11N0
🌐اینستاگرام : @hobab0tarikh

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Kanal geosi va tili
Eron, Forscha
Statistika
Postlar filtri


عجیب ترین ها dan repost
Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
این دستگاه جاسوسی بدون برق هفت سال از آمریکایی‌ها جاسوسی میکرده!


@irWonders


عجیب ترین ها dan repost
"فوهو" راهب بودایی است که سال 2012 در سن 94 سالگی پس از مرگ در کوزه ای سفالی مومیایی شد. بر اساس سنت بودایی ها این مومیایی از کوزه اش بیرون آورده شده و پس از پوشانده شدن با طلا دفن شده است.


@irWonders


تقویم علمی تاریخ dan repost
🗓 تقویم علمی تاریخ

▫️ امروز پنجشنبه ۲ اسفند ۱۴۰۳

🔰️در چنین روزی در سال ۱۹۹۶، ستاره‌ای "جدید" در صورت فلکی قوس توسط ستاره‌شناس آماتور ژاپنی، یوکیو ساکورای، کشف شد. این ستاره که به نام شیء ساکورای شناخته می‌شود، بر خلاف نواهای معمولی، در حال تجربه یک وضعیت تکاملی دراماتیک بود. این پدیده به نام "درخشش نهایی هلیوم" شناخته می‌شود و تنها دومین موردی بود که در قرن بیستم شناسایی شد. این کشف نشان داد که چگونه یک ستاره با جرم چند برابر خورشید، پس از اتمام سوخت هیدروژنی، با آغاز همجوشی هلیوم، به یک درخشش نهایی دست می‌یابد. تحلیل طیف نوری این ستاره، عناصر موجود را تأیید کرد و به درک بیشتری از فرآیندهای تکاملی ستاره‌ها کمک کرد.

۳۹ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۸۶، اتحاد جماهیر شوروی فضاپیمای میر (Mir) را به مدار زمین پرتاب کرد. میر که در زبان روسی به معنای "صلح" است، یک ایستگاه فضایی جدید با شش پورت اتصال و آزمایشگاه‌های مخصوص تحقیقات علمی بود. این ایستگاه با ابعاد ۵۶ فوت طول و ۱۳.۶ فوت عرض، به زودی میزبان یک تیم کهنه‌کار شد که توانستند در آن زندگی و کار کنند. این فضاپیما دارای سیستم‌های قدرت الکتریکی، کنترل حرارتی، سیستم‌های کامپیوتری، کنترل محیط زیست و حمایت از زندگی، و سیستم‌های ارتباطی و ردیابی بود. میر با پرتاب پنج ماژول اضافی بین مارس ۱۹۸۷ و آوریل ۱۹۹۶، به یک مجتمع پیچیده و پیشرفته تبدیل شد و نقش مهمی در تحقیقات فضایی ایفا کرد.

🤖 نوشته: هوش مصنوعی عاشق علم

- با اضافه کردن بات @onthisday_arefi_bot به گروه‌ها و کانال‌های تلگرام، تقویم علمی تاریخ را هر روز به شکل خودکار در گروه یا کانال خود منتشر کنید..

⚡️ بات‌ جدید:
📢 بات گزارش زمین‌لرزه -
@EARTHQUAKE_AREFI_BOT

🤖 بات‌های علمی دیگر | 🗄 آرشیو گزارش‌ها | 📨 تماس


تایم میمشین dan repost
از گندی شاپور تا رصدخانه مراغه

در زمان تاسیس دانشگاه گندی شاپور در دوره ساسانیان ،نهضت عظیمی برای گرد آوری دانشمندان و کتاب ها از سراسر جهان و انتقال آنان به ایران شکل گرفت،دانشمندانی از یونان و روم و چین و هند و .... و ترجمه آثار آن ها در این دانشگاه اتفاق افتاد
اما با سقوط ساسانیان رونق این مرکز از بین رفت و در دوران خلافت عباسی اندک دانشمندان و کتاب های این مرکز هم به کتابخانه دارالحکمه بغداد انتقال یافتند و گندی شاپور کم‌ کم به متروکه ای تبدیل شد؛

بعد ها نیز انجمن های علمی مختلفی در ایران شکل گرفت اما هیچکدام اینچنین سازمان یافته و جهانی نشدند؛

تا اینکه پس از سقوط خلافت به دست مغول ها ،وزیر ایرانی آنها خواجه نصیرالدین طوسی دستور انتقال چهارصد هزار جلد از بهترین کتاب های بزرگ ترین کتابخانه جهان در بغداد را به ایران را داد،مغولان باقی این کتابخانه را با خاک یکسان کردند ،همچنین وی بهترین دانشمندان جهان از چین و مغولستان تا عراق و اسپانیا و مراکش و ... را جذب مرکز علمی خویش در مراغه کرد،بهترین ابزار های فنی هم تهیه شدند و رصدخانه مراغه به یکی بزرگترین مراکز علمی جهان با دانشمندان بین المللی تبدیل شد.


اخیرأ خبر خوشحال کننده ای در رسانه ها چاپ‌ شد .‌

از دوره اسکندر ، ساسانیان، مغولان " قلعه الموت " کتاب هایی مانده بود ، شایع شد کتاب ها را آتش زدند .
می‌گویند: دالان هایی از کتب در واتیکان موجود است که به طرق مختلف به دست مسیحیت افتاد و الان در بایگانی دولت - شهر واتیکان در ایتالیا است .‌


تایم میمشین dan repost
نگاره پنج‌ هزارساله جنگ دیو و اژدها از تمدن جیرفت

پ ن:انگار در اساطیر ایران موجودات اهریمنی جنگ داخلی داشتن

شب خوش
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
⚡join us:
🧭 @time_memechine




تایم میمشین dan repost
آزاد کننده برده ها

حدود هزار و چهارصد سال پس از آنکه کوروش بزرگ برده ها را در سرزمین فتح شده بابل آزاد کرد،
مردی در ایران ظهور کرد که به نام سالار زنگیان معروف گشت.
علی بن محمد اهل شهر ری و نیاکانش اهل طالقان بودند، او به دستگاه خلیفه راه پیدا کرد و به فرزندان اشراف نجوم و خط تدریس می‌کرد و از این راه ثروتمند شد ،
او در قلمرو خلافت مشاهده کرد که بد ترین رفتار با برده هایی که از زنگبار در آفریقا آمده اند می‌شود،آن ها مشقت بار ترین اعمال را انجام میدهند و برخی حتی بجای غذا ،اجساد دیگر بردگان را می‌خورند.

او از دستگاه خلافت خارج و با فراخواندن برده ها به فرار و کمک به آن ها ،انجمنی بزرگ تشکیل داد ،او به شهر های مختلف حمله می‌کرد و برده ها را آزاد می‌کرد و برده ها به ارتش او می‌پیوستند.

او مذاکراتی با صفاریان و قرمطیان برای تشکیل یک ارتش و دولت واحد برای سرنگونی خلافت برقرار کرد که به نتیجه نرسید و این سه ارتش هر کدام جداگانه به خلافت حمله کردند که همین موجب شد خلافت از سقوط در امان بماند؛
زنگیان به علت نداشتن تجهیزات جنگی و زره شکست خوردند و و سالار زنگیان کشته شد اما کوشش وی در تاریخ ماندگار شد.


تایم میمشین dan repost
استاد جنگ بیولوژیک

مهردادیان پادشاهان ایرانی تباری بودند که بر سرزمین پونتوس و بسفر حکم می‌راندند و خود را از نوادگان هخامنشیان می‌دانستند،

قدرتمند ترین پادشاه این سلسله مهرداد ششم بود،نابغه ای که ۲۲ زبان و علم شیمی می‌دانست، وی گروهی از سم شناسان در اختیار داشت و آن ها با دادن دارو و سم های ضعیف شده به او در بالا بردن ایمنی جسمی‌اش نقش داشتند

وی در جنگ های مهردادی علیه روم تلاش داشت با تاکتیک های چریکی و همچنین استفاده از جنگ‌افزار زیستی کمبود نفراتش را جبران کند؛شاهکار ترین عملکرد وی در جنگ با ژنرال پمپه بود،عملیات نفوذ سربازان او به یک انبار غذای رومی و آغشته کردن غذا ها به زهری به نام عسل توهم زا بود،این زهر نه فورا بلکه بعد از چند روز عمل می‌کرد تا بیشترین سربازان ممکنه از انبار مورد نظر غذا بخورند ، که موجب شد بیش از هزار سرباز رومی به اسهال استفراغ شدید دچار شوند

پس از سومین جنگ، مهرداد به کریمه عقب نشینی می‌کند و در آنجا طرح حمله ای بزرگ علیه روم را می‌ریزد اما با خیانت پسر وی ،او مجبور به خودکشی می‌شود ،بدلیل مصونیت وی از سم،وی با سلاح سرد خودکشی کرد و افول مهردادیان آغاز گشت.


دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری dan repost
🔸امامی متفاوت با امام‌ها🔸
به‌بهانه‌ی درگذشت کریم آقاخان رهبر اسماعیلیان نزاری

پیوست 1:
آقاخان‌ها
از چپ: آقاخان اول تا چهارم

@mohsenhesammazaheri


دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری dan repost
🔸امامی متفاوت با امام‌ها🔸
به‌بهانه‌ی درگذشت کریم آقاخان رهبر اسماعیلیان نزاری


✍️ محسن‌حسام مظاهری


[قسمت ۲]


۶
از حیث تاریخی، ایران در جغرافیای تشیع اسماعیلی جایگاه برجسته‌ای دارد. برای قرن‌ها، تا پیش از مهاجرت اجباری آقاخان اول، ایران پایگاه اصلی و محل زندگی امامان نزاری بوده است. بنابراین آقاخان‌ها به ایران توجه ویژه‌ای داشته‌اند. آقاخان سوم سفرهایی به ایران داشت و در مجامع و محافل فرهنگی شرکت می‌کرد. گزارش این سفرها در کتابی به نام سفرنامه ایران آورده شده است. آقاخان چهارم هم سفرهایی به ایران داشت: ازجمله اول آبان ۱۳۳۸ و ۲۲ دی ۱۳۴۸. او با فرح پهلوی مرتبط بود و جالب آن‌که در المپیک زمستانی ۱۹۶۴ اتریش، به‌عنوان ملی‌پوش ایرانی در مسابقات اسکی شرکت کرد؛ یک امامِ اسکی‌باز.
ارتباطات آقاخان با ایران پس از پیروزی انقلاب قطع شد. البته قطع روابط رسمی،‌ به‌معنای قطع ارتباطات شبکه‌ی آقاخان با ایران نبود و شرکت هنرمندانی از ایران در جوایز مؤسسه آقاخان و نیز جذب برخی پژوهشگران علوم انسانی به مؤسسه‌ی مذکور را از مصادیق استمرار رابطه باید دانست. بااین‌حال ظرفیت‌های زیادی می‌توانست تعریف شود که به دلیل برخی سیاست‌های نادرست هدر رفتند.

۷
با اوصافی که گفته شد، آقاخان چهارم کمترین شباهتی با دیگر رهبران مسلمان (اعم از شیعه و سنی)‌ در دنیای امروز نداشت. مردی غرب‌گرا، روشنفکر، سرمایه‌دار، اهل فرهنگ و هنر و با اندیشه‌ی مدرن بود که بدون نیاز به تشکیل دولت سیاسی،‌ توانسته بود به نفوذ و قدرتی بیش از چند دولت دست یابد.

۸
اما یک نکته‌ی قابل تأمل در کارنامه‌ی آقاخان چهارم، برکناری او از چالش‌ها و مسایل جهان اسلام و پرهیز از موضع‌گیری‌های مؤثر در مسایل روز مسلمانان و بحران‌هایی چون مسئله‌ی فلسطین است؛ برخلاف روال امام پیشین که از هند تا عثمانی در متن وقایع سیاسی روز پابه‌پای دیگر رهبران سیاسی مسلمان و گاه مقدم بر آن‌ها گام برمی‌داشت. شاید روابط نزدیک او با سران کشورهای اروپایی و نیز سربرآوردن جریانات اسلام‌گرایی به‌ویژه تشیع سیاسی در ایران پس از انقلاب در این تغییر رویکرد و اتخاذ سیاست درون‌گرایی مؤثر بوده است. درهرحال این سیاست،‌ اثری منفی بر پیوندهای مشترک میان این فرقه‌ی اسلامی با دیگر فرق برجا گذاشت و این تلقی را برای برخی پدید آورد که اسماعیلیان معاصر در دنیایی موازی از دنیای دیگر مسلمانان زندگی می‌کنند.

۹
در چنین شرایطی، مناسک و مشخصاً دو آیین هویتی شیعه یعنی عزاداری و زیارت تنها عنصری بوده است که پیوند هویتی این فرقه با دیگر شیعیان را کمابیش حفظ کرده است. تاریخ عزاداری امام حسین در ایران با نام اسماعیلیان نزاری پیوند خورده است. قدمت برگزاری عزاداری توسط ایشان به پیش از صفویه برمی‌گردد و پس از استقرار دولت شیعی نیز آن‌ها حضوری مؤثر در توسعه‌ی عزاداری داشته‌اند. حتی در مقطع انتقال پایگاه از ایران به هند نیز این خصلت فرهنگی را حفظ کردند و آقاخان‌های دوم و سوم مراسمات عزاداری در هند برگزار می‌کردند.
مشابه نقشی که نزاریان در توسعه‌ی عزاداری ایفا کردند، شاخه‌ی دیگر اسماعیلیان، یعنی مستعلیان در توسعه‌ی سنت زیارت داشتند؛ ازجمله تزیین حرم‌های کربلا و نجف و ساخت ضریح.
گرچه سایه‌ی اختلافات عقیدتی قرون نخستین همچنان بر سر رابطه‌ی این فرق با امامیه سنگینی می‌کند و نمونه‌ی آن را در تنش‌های پراکنده‌ای که حضور برخی اسماعیلیان در عتبات عراق ایجاد کرده (و پیشتر درباره‌اش نوشته‌ام) می‌توان دید. قابل درک است که همین سایه‌ی سنگین، یکی از موانع برقراری ارتباط مؤثر میان این فرقه با هم‌مذهبان امامی و زیدی خود شده باشد. پربیراه نیست اگر بگوییم در منظر شیعیان امامی رابطه با اهل سنت قابل پذیرش‌تر است از رابطه با شیعیان اسماعیلی (طبق منطق طرد درون‌گروهی). همچنان‌که در طول تاریخ، شیعیان امامی در رابطه با مسیحیان (دیگریِ برون‌گروهی) تساهل بیشتری نشان داده‌اند، تا اهل سنت.

۱۰
درهرحال امروز نه فقط اسماعیلیان نزاری، بلکه جهان اسلام، یکی از رهبران خود را از دست داد. رهبری با شمایل متفاوت از دیگر رهبران مسلمان و کسی که الگویی متفاوت از زیست اسلامی (شیعی) در دنیای مدرن را نمایندگی می‌کرد.
کارنامه‌ی آقاخان از جهات مختلف ارزش پژوهش و تأمل دارد. بااین‌حال متأسفانه به وی و کلاً به اسماعیلیان در فضای مطالعاتی داخل کشور چنان‌که شایسته و بایسته است تاکنون پرداخته نشده و عمده‌ی آثار موجود این فرقه را صرفاً از حیث تاریخی و عقایدش بررسی کرده‌اند؛ مانند آثار فرهاد دفتری (که مرجع اولیه و مهم در مطالعات اسماعیلیان در زبان فارسی است). جای مطالعات فرهنگ و زندگی روزمره‌ی پیروان این فرقه به‌مثابه‌ی تشیع زیسته بسیار خالی است. (امیدوارم در مجموعه #کتابهای_سرو بتوانیم آثاری در این حوزه تدوین و منتشر کنیم.)

https://t.me/mohsenhesammazaheri/5265
@mohsenhesammazaheri


دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری dan repost
🔸امامی متفاوت با امام‌ها🔸
به‌بهانه‌ی درگذشت کریم آقاخان رهبر اسماعیلیان نزاری


✍️ محسن‌حسام مظاهری


[قسمت ۱]


۱
شاه کریم الحسینی (۱۹۳۶ –۲۰۲۵م) مشهور به «کریم آقاخان» یا «آقاخان چهارم» چهل‌ونهمین امام شیعیان اسماعیلی‌ نزاری امروز در ۸۸ سالگی درگذشت.
او در تاریخ ۲۰ تیر ۱۳۳۶ ـ وقتی بیست‌ساله بود ـ‌ با درگذشت پدربزرگش آقاخان محلاتی (آقاخان سوم) به امامت رسید و رهبری فرقه‌ی نزاریه را برعهده گرفت.

۲
«نزاریه» یکی از فرق مهم شیعه و از حیث جمیعت پیروان، دومین فرقه پس از امامیه است. تخمین زده می‌شود که پیروان این فرقه حدود ۱۵ میلیون نفر باشند که با این حساب حدود ۱۰ درصد شیعیان جهان را تشکیل می‌دهند.
چنان‌که می‌دانیم اسماعیلیان، به جای موسی بن جعفر که امام هفتمِ شیعیان اثناعشری است، به امامت اسماعیل فرزند بزرگترِ امام جعفر صادق باور داشتند. این را می‌توان مهمترین انشعاب در تشیع نخستین به شمار آورد.
بسیاری از اسماعیلیان، ۹ خلیفه‌ی نخست فاطمیان را به امامت پذیرفتند. اما بر سر انتخاب امام دهم میان ایشان اختلاف افتاد و یک شاخه به امامت احمد بن مستنصر (مستعلی) و یک شاخه به امامت نزار بن مستنصر ایمان آوردند. (روایتی البته قصه‌گونه و نه‌لزوماً تاریخی اما جذاب از این جدایی در سریال «حشاشین» تصویر شده است.) به‌همین‌مناسبت، شاخه‌ی نخست، «اسماعیلیان مستعلی» و شاخه‌ی دوم «اسماعیلیان نزاری» نام گرفتند. حمایت حسن صباح و حشاشین از نزاریه، آنها را قوت و برتری بخشید و زمینه‌ساز توسعه‌ی آنان در ایران و هند و مناطق دیگر شد.

۳
اما حکایت اسماعیلیه در تاریخ میانی با دوره‌ی معاصر اساساً متفاوت است. بررسی این تفاوت و سیر تغییر نیازمند بحث مفصل و مستقلی است. اجمالاً آن‌که در یکی دو قرن اخیر، اسماعیلیه از تصویر شیعیان شورشی و سیاسی در قرون میانی فرسنگ‌ها فاصله گرفته و به فرقه‌ای فرهنگی، صلح‌گرا و تکثرپذیر مبدل شده است. این تغییر محصول امامت «آقاخان‌»ها بود و مشخصاً از دوره‌ی آقاخان سوم آغاز شد و توسط نوه‌اش آقاخان چهارم ادامه و توسعه یافت.

۴
«آقاخان» لقبی است که فتحعلی‌شاه قاجار به داماد خود حسنعلی شاه محلاتی که از امامان اسماعیلیان بود، اعطا کرد. آقاخان یکم مدتی والی کرمان بود، اما پس از چند سال عزل شد و سر به شورش و تقابل با حکومت گذاشت. همین امر سبب خروج او از ایران و سکونتش در افغانستان و نهایتاً در هند شد. پس از وی، فرزندش جانشین او شد. آقاخان دوم کمتر از پدر و اجدادش سودای قدرت داشت. توجه ویژه به آموزش عمومی و سرمایه‌گذاری در این حوزه میراثی است که او برای امامان بعد از خود برجا نهاد. اما فرزندش آقاخان سوم، که از هشت‌سالگی به امامت رسید و به‌مدت ۷۲ سال امام بود، تعریفی تازه از اسماعیلیه را بنیان نهاد. شخصیتی مدرن داشت با ارتباطات گسترده و فعال در عرصه‌ی بین‌الملل. از بنیانگذاران حزب مسلم‌لیگ هند بود و از فعالان جنبش استقلال‌طلبی هند. نخستین مسلمانی بود که بر کرسی ریاست «جامعه‌ی ملل» (که بعدتر «سازمان ملل متحد» شد) نشست و یکی دو سالی آن را اداره کرد. خلاصه آن‌که در زمان خود یکی از رهبران بانفوذ جهان اسلام به‌شمار می‌رفت و نهادهای متعددی برای تقویت اقتصادی ـ اجتماعی اسماعیلیان بنا نهاد.

۵
مسیر آقاخان سوم را نوه‌اش آقاخان چهارم با قوت ادامه داد؛ گرچه او شخصیت و شمایلی متفاوت از پدربزرگ خود داشت. این شاهزاده‌ی ایرانی، دانش‌آموخته‌ی دانشگاه هاروارد بود و در رشته‌های تاریخ اسلام و هنر تحصیل کرده بود. مردی بسیار ثروتمند بود و املاک و مؤسسات فراوانی در سراسر جهان داشت. ارتباطات گسترده و نزدیکی با رهبران سیاسی جهان برقرار کرده بود و در مجامع و محافل بین‌المللی حاضر می‌شد. به کشورهای مختلف سفر می‌کرد و با پیروان خود ارتباطات مستمری داشت. در ادامه‌ی سیاست پدربزرگ خود، با تأسیس نهادهای مختلف عام‌المنفعه، فرهنگی و خدماتی و توسعه‌ی «شبکه‌ی آقاخان» و سرمایه‌گذاری در کشورهای مختلف ازجمله آفریقا توانست چهره‌ای اعتدالی و فرهنگ‌دوست از خود و فرقه‌ی خود ارایه دهد. «مؤسسهٔ مطالعات اسماعیلی» (که مجموعه‌ای پرآوازه و فعال در مطالعات اسلامی است)، «مرکز جهانی کثرت‌گرایی»، «دانشگاه آسیای میانه» و «دانشگاه آقاخان» بخشی از نهادهایی است که توسط آقاخان تأسیس شدند. «جایزه‌ی معماری آقاخان»، «جایزه‌ی موسیقی آقاخان» و «جایزه‌ی محیط زیست آقاخان» نیز مهمترین جوایزی است که وی پایه‌گذاری کرد. به‌ویژه جایزه نخست (معماری) اعتبار بالایی دارد.

ادامه👇

https://t.me/mohsenhesammazaheri/5264
@mohsenhesammazaheri


دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری dan repost
🔸امام پنجاهم: امامی با دغدغه‌های زیست‌محیطی🔸


✍️ محسن‌حسام مظاهری


۱
شاهزاده رحیم الحسینی (آقاخان پنجم) به‌عنوان پنجاهمین امام اسماعیلیان نزاری منصوب شد.
طبق اعلام رسانه‌های شبکه‌ی آقاخان، امروز (۱۷ بهمن ۱۴۰۳) و در روز درگذشت آقاخان چهارم، فرزند ارشد وی به‌عنوان جانشین او و پنجاهمین امام اسماعیلیان تعیین شد. این تعیین بر اساس سنت چندصدساله‌ی نص (تعیین رسمی جانشین) و طبق وصیت آقاخان چهارم انجام شده است.

۲
امام جدید، متولد ۲۲ اکتبر ۱۹۷۱ میلادی (۲۹ مهر ۱۳۵۰ شمسی) است و اینک ۵۴ سال سن دارد. او در زمان امامت پدر خود، از فعالان مؤسسه مطالعات اسماعیلی بوده و در شبکه‌ی توسعه‌ی آقاخان (AKDN) ریاست کمیته‌ی محیط زیست و اقلیم را برعهده داشته است. از نکات جالب توجه درباره‌ی وی همین است که حفاظت از محیط زیست و تلاش برای کاهش اثرات تغییرات اقلیمی از دغدغه‌های وی بوده است.
در اطلاعیه‌ی رسمی بنیاد آقاخان آمده است:
«امام جدید، وارث رهبری معنوی و نهادی جامعه اسماعیلیه است... و این جامعه با از دست دادن ۴۹ امام محبوب خویش،‌ اینک چشم به شاهزاده رحیم آقاخان پنجم دارد تا آن‌ها را به عصری جدید هدایت کند».

۳
فارغ از مناقشات کلامی و میان‌فرقه‌ای، و نیز صرف‌نظر از پار‌ای تفاوت‌ها میان اسماعیلیه و امامیه درباره‌ی جایگاه و خصوصیات امام و مفهوم امامت، نفس این‌که یک جامعه‌ی دین‌باور در زمانه‌ی ما و دنیای مدرن و عصر رسانه‌ به شخص اول و قدیس و رهبر معنوی خود دسترسی کامل داشته باشد و شناختی این اندازه جزیی از زندگی او در اختیارش باشد، پدیده‌ی جالب و قابل تأملی است. از این حیث که نوعاً قدیسان و امامان و پیامبران و دیگر رهبران رده‌اول بسیاری از مذاهب و ادیان به عصر پیشامدرن و گاه باستان تعلق دارند و روایت‌های موجود از ایشان آن اندازه دور است که گاه مرز تاریخ و اسطوره درباره‌ی آن‌ها گم می‌شود. برایم جالب است که بدانم یک شیعه‌ی اسماعیلی از چنین وضعیتی و چنین مختصاتی از رابطه‌ی امام-مأموم چه تجربه‌ی زیسته‌ای دارد و چگونه با امامانی هم‌عصر خود رابطه‌ی معنوی برقرار می‌سازد؟ مرز قدسیت و عرف در چنین رابطه‌ای کجاست؟ از آن جهت که ندانستن و دوری و پوشیدگی و ابهام، جملگی تقدس‌سازند. و وقتی درباره‌ی یک شخص همه‌چیز یا لااقل خیلی چیزها را می‌دانی (مثلاً درباره‌ی همین امام جدید می‌دانیم که همسر اولش یک مدل آمریکایی بوده یا می‌دانیم که امام پیشین علاقه‌ی ویژه‌ای به اسب‌سواری و اسکی داشته و موارد دیگر) ایجاد رابطه‌ای غیرعرفی کار آسانی نیست.
این رابطه‌ی نزدیک عینی و بلاواسطه رابطه‌ای است که شیعیان زیدی بیش از ۶۰ سال و شیعیان اثناعشری بیش از ۱۱۸۰ سال است که آن را تجربه نکرده‌اند. روشن است که باور امامیه به حیات امام حی و حاضری که از چشم‌ها غایب است تا زمان مقدر، از جنس دیگری است و دخلی به این بحث ندارد.

۴
تحلیل جامعه‌شناختی انگاره‌ی «امامت» ـ که در همه‌ی فرق شیعی مفهوم بنیادی و کانونی است ـ و تفاوت‌های آن نزد امامیه، اسماعیلیه و زیدیه (و دیگر فرق شیعی) و پیامدها و آثار این تفاوت‌ها موضوع بسیار مهم و ارزشمندی است که نیاز به پژوهش‌های دقیق و عمیق دارد و محل و مجال طرح آن اینجا نیست. اما یک نکته‌ در حد ایده به ذهنم می‌رسد که می‌تواند مدخلی برای پژوهش مذکور باشد: این‌که به نظر می‌رسد یکی از پیامدهای حضور عینی و عرفی امام در تشیع اسماعیلی تقویت سویه‌های دنیاگروی و سوق‌یافتن پیروان این مذهب به آبادانی این دنیا و تدبیر برای آن است. امری که مصداق آن را در سرمایه‌گذاری‌ها و فعالیت‌های گسترده‌ی آقاخان در امر محیط زیست، توسعه، آموزش و... می‌توان به خوبی دید. همچنین از حیث تمکن مالی و رفاه عمومی، چه اسماعیلیان نزاری و چه رقبایشان اسماعیلیان مستعلی (یا همان «بهره»ها) نوعاً‌ در سطح بالایی قرار دارند و حضور سازوکارهای شبکه‌ای حمایت‌گرانه مانع از آن شده است که پیروان این مذهب، با فقردست به گریبان باشند. در مقابل، این وضعیت را با شیعیان امامی می‌توان مقایسه کرد که انگاره‌ی غیبت امام معصوم، در عمل سویه‌های آخرت‌گرایانه و غیردنیوی را در پیروان این مذهب تقویت کرده و رفاه و تمتع در زندگی دنیایی را به آینده‌ای نامشخص (که زمان ظهور منجی باشد)‌ حواله می‌دهد.
البته سرگذشت و وضعیت عمومی پیروان شاخه‌ی سوم شیعه یعنی زیدیان نشان می‌دهد صرف امام حاضر لزوما به دنیاگرایی منجر نمی‌شود و عوامل دیگر ازجمله جهان‌بینی و نظام‌واره‌ی کلامی این مذاهب نیز در گروش یا عدم پرهیز آن‌ها از دنیاگرایی مؤثر بوده است.
درهرحال تأثیر انگاره‌ی امام نزد اسماعیلیه و امامیه و زیدیه با جایگاه و وضعیت اقتصادی و اجتماعی پیروان این سه فرقه/مذهب فرضیه‌ی مهمی است که نیاز به بررسی دارد.

https://t.me/mohsenhesammazaheri/5267
@mohsenhesammazaheri


دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری dan repost
پیوست:
تصویری از شاهزاده رحیم الحسینی (آقاخان پنجم) پنجاهمین امام اسماعیلیان نزاری (آقاخانی)

@mohsenhesammazaheri


ردپای تاریخ dan repost
فلک کردن در مکتب خانه زمان قاجار

روزگاری دانش آموزان را به فلک
می بستند. فلک تکه چوبی بود که
پاهای دانش آموز خاطی را به آن
می بستند و دو نفر دو سر چوب را
می گرفتند و شخص سوم با ترکه به
کف پای دانش آموز می زد. فلک کردن
نه تنها در میان مکتب خانه ها رواج
داشت بلکه با تاسیس مدارس این
شیوه همچنان ادامه یافت.

🆔 @Iran5History


ردپای تاریخ dan repost
Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
آریو برزن سردار ایرانی هنگام هجوم اسکندر به ایران و قبل از سقوط هخامنشیان به نبرد با مقدونیان پرداخت. اسکندر مصر، بابل و شهرهای غربی ایران رو تصرف کرده بود و ایران رو در مقابل خود بی دفاع میدید

در این هنگام بود که آریو برزن به مقابله با دشمن به پا خواست. آریو در نخستین نبرد، با 5 هزار سرباز با لشکر چند صد هزار نفره اسکندر جنگید و بعد از زدن تلفاتی به دشمن، تونست از محاصره مقدونیان بگریزه. آریو با سپاهیانش به سمت تخت جمشید رفت ولی لشکر اسکندر زودتر از او به آنجا رسید

اسکندر بعد از استقرار، به سمت سپاه آریو حمله ور شد. در «دربند پارس» که منطقه ای کوهستانی بود دو لشکر با یکدیگر درگیر شدن. آریو و یارانش دلیرانه در مقابل دشمن جنگیدند و به مقدونیان تلفات مهیبی وارد کردن. اما در این بین یه چوپان ایرانی راه خیانت به وطن را برگزید و مسیری مخفی را در کوهستان به اسکندر نشون داد. مقدونیان با استفاده از آن مسیر از پشت به آریو حمله کردن و این سردار دلیر و میهن پرست ایرانی رو به شهادت رسوندن
بعدها اسکندر دستور قتل اون چوپان رو صادر کرد چون معتقد بود کسی که به وطن خودش خیانت کنه به او نیز خیانت خواهد کرد!

🆔 @Iran5History


ردپای تاریخ dan repost
Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
عروس دریایی تیولا که میتواند در زمان نزدیک شدن مرگش به شکل اولیه خود در دوران نابالغی اش 🤐
بازگردد و مرگ را فریب دهد، این موضوع بسیار عجیب است
توجه بسیاری از دانشمندان را به خود جلب کرده است،
تیولا در زمان پیری به جای مردن، چرخه زندگی اش را معکوس میکند
و دوباره کوچک میشود!
او تنها جانداری است که طول عمرش ابدیست! 🤯

🆔 @Iran5History


ردپای تاریخ dan repost
در قرن دوازدهم میلادی یک نویسنده کتاب های پزشکی در چین می نویسد: که غوزه خشخاش را خرد کرده و آن را خمیر می کنند به شکل ماهی در می آورند که نه تنها به عنوان دارو مصرف دارد بلکه به عنوان یک خوردنی نشاط آور نیز مصرف می شود. در حدود یک قرن بعد از او نویسنده دیگری می نویسد: که کیک ماهی برای اسهال و اسهال خونی مصرف می شود و خیلی موثر می باشد. وی ادامه می دهد که گرچه تاثیر آن سریع می باشد، ولی در مصرف آن باید دقت زیاد داشت چون مانند چاقو خطرناک و کشنده می باشد.

منبع: تاریخ تریاک، مارتین بوث، ترجمه منوچهر نوایی، ص۱۳۰ و ۱۳۱

🆔 @Iran5History


ردپای تاریخ dan repost
🔻آیا میدونید هولوکاست واقعی تو ایران بوده؟ آیا میدونید بین سال‌های 1917 تا 1919 بیش از 40 درصد جمعیت ایران جونشون رو از دست دادند؟

🔹طی سال های 1917 تا 1919 ایران با وجود اعلام بی طرفی تو جنگ جهانی اول، بیشترین آسیب رو از این جنگ خورد و حدود نیمی از جمعیت کشور قربانی طمع کشورهای بزرگ و استعمارگر اون دوران شدند.

🔸اسناد این قتل عام قریب به 10 میلیون نفری همچنان اسناد طبقه بندی شده و سری انگلستانه و این کشور هنوز هم از انتشارش جلوگیری می‌کنه.

🔹جعفر شهری نویسنده و شاهد این قحطی بزرگ می‌نویسه:

🔸"در همين قحطی نيز بود كه نيمی از جمعيت پايتخت از گرسنگي تلف شده، اجساد گرسنگان در گوشه و كنار كوچه و بازار هيزم‏ وار بر روی هم انباشته شده، كفن و دفن آنها ميسر نمی‌‏گرديد و قيمت گندم از خرواری 4 تومان به 400 تومان و جو از من 2 تومان به 200 تومان رسيده، هنوز دارندگان و محتكران آنها حاضر به فروش نمی‌‏شدند."

🆔 @Iran5History


ردپای تاریخ dan repost
Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
ریشه های انقلاب فرانسه

مردم چه حقوقی دارند؟
این حق و حقوق از چه چیز ناشی میشود؟
چه کسی حق دارد برای دیگران تصمیم بگیرد و بر چه مبنایی؟

🆔 @Iran5History

20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.