🔴 گزارش تحلیلی:
نرخ بالای خودکشی رزیدنتها و کادر درمان یا کشتار سیستماتیک؟✍️ مریم جبرئیلی / دانشگاه علوم پزشکی ارومیه✅
مقدمه؛ آمار بالای افکار و اقدام به خودکشی بین پزشکان:طی سال گذشته (۱۴۰۲) ۱۶ پزشک جوان به زندگی خود پایان دادند. نتایج پژوهشی که دو سال پیش بر روی ۳۵۳ دستیار تخصصی در شهر تهران انجام شد، نشان میدهد ۲۵٪ دستیاران از افسردگی شدید و بسیار شدید رنج میبرند، ۳۴٪ دستیاران دارای افکار خودکشی هستند که ۱۰٪ آنان پرخطر میباشد؛ این میزان افکار خودکشی تقریبا ۱۰ برابر جمعیت عمومی میباشد.
❓ اما به چه دلیلی؟
درست است که بصورت کلی آمار خودکشی در کشور رو به افزایش است و پزشکان هم تافتهی جدا بافته نیستند؛ اما مسئلهای که در وضعیت روانی دستیاران نقش اصلی را دارد شرایط تحصیلی بسیار بد، حقالزحمهی کم و قوانین تبعیض آمیز است.
✅
قسمت اول؛ ضامن برای تحصیل، جریمه در صورت انصراف:طبق آخرین قوانینی که وزرات بهداشت برای تحصیل در دورهی دستیاری وضع کردهاست، رزیدنتها برای شروع تحصیل باید وثیقههای سنگینی را گرو بگذارند و در صورت انصراف بایستی به ازای هر سال، مبلغ ۱ میلیارد تومان جریمه پرداخت کنند.
دکتر #سیامک_بهروان رزیدنت سال ۱ روانپزشکی دانشگاه بابل بود که زمستان سال گذشته دست به خودکشی زد و جان خود را از دست داد؛ سیامک آشنایی ضمانت مذکور را نداشت، در نتیجه دانشگاه از پرداخت حقالزحمهی وی امتناع میکرده است. سیامک تحت فشار روانی شدید دست به خودکشی زد.
✅
قسمت دوم؛ شرایط موجود به دور از شأن انسانی است:شرایط دورهی دستیاری در دانشگاههای ایران خارج از چارچوبهای استاندارد است و به دلیل کشیکهای طولانی و طاقتفرسا و فشار کاری و روانی زیاد، خواه ناخواه افسردگی و افکار پریشان را به شخص تحمیل میکند.
جدای از این مسئله جو حاکم در بیمارستانها (بالاخص در رشتههای جراحیدار مانند زنان و زایمان، ارتوپدی و ...) بیشتر از اینکه به محیطی آکادمیک شباهت داشته باشد، به پادگان شبیه است. به این صورت که رزیدنت سال بالایی اختیار آن را دارد که هر طور که دلش میخواهد با سال پایینی خود رفتار کند. برای شکایت از برخوردهای غیرانسانیای که از طرف سال بالایی و اتندها انجام میگیرد، هیچ نهاد مسئولی وجود ندارد.
بنابر اطلاعاتی که به تشکل دانشجویان پیشرو رسیدهاست، دکتر #پگاه_طلائیزاده رزیدنت چشم پزشکی دانشگاه جندی شاپور اهواز که زمستان سال گذشته جان خویش را گرفت، از سوی سال بالاییهای خود بسیار مورد اذیت قرار میگرفته. پگاه قبلتر درخواست انصراف از تحصیل را نیز داده بوده که گویا با آن موافقت نشده و در نهایت پزشک جوان به زندگی خویش پایان داد.
✅
قسمت سوم؛ طرح اجباری و شرایط وحشتناکش، وزارت بهداشت با پرداختیهای ناچیز، قوانین سختگیرانهاش:طرح اجباری از دیگر قوانین غیرانسانیای است که برای اکثر رشتههای علوم پزشکی وجود دارد. طی دورهی طرح، شخص با حقوق کم در منطقهای دور افتاده و محروم به مدت ۲ سال مشغول به کار میشود. در بسیاری موارد به نیروهای طرحی حتی مکان اسکان مناسبی داده نمیشود.
شخصی که در حال گذراندن طرح دورهی تخصص میباشد، حداقل ۳۰ سال سن دارد و به احتمال زیاد دارای خانواده نیز هست. حال فکر کنید با حقوق پایین و دور از همسر و فرزندش در منطقهای فاقد امکانات حداقلی چطور زندگیاش را اداره کند؟
در مواردی که همسران هر دو در حال گذراندن دورهی طرح میباشند؛ وزارت بهداشت کوچکترین همکاریای با ایشان ندارد و معمولا زوجین مجبور به گذراندن طرح در شهرهای جدا و دور از هم هستند.
آذر ماه سال گذشته، دکتر #کیمیا_کاتبی متخصص رادیولوژی که در حال گذراندن طرح اجباری در جیرفت بود، اقدام به خودکشی کرد و جانش را از دست داد.
دکتر #پرستو_بخشی (متخصص قلب) ۳۴ ساله و در حال گذراندن دورهی طرح در یکی از دور افتادهترین مناطق استان لرستان (گویا از طرف اساتیدش به جهت تنبیه به آنجا فرستاده شده بوده) و پس از تحمل ۲ ترومای بزرگ (از دست دادن پدر و مادر) و با یک سال تأخیر طرح خود را آغاز کرد؛ با این حال وزارت بهداشت کمکی به جابجایی و تغییر محل طرح ایشان نکرد.
همکاران و اساتید قلب و داخلی بیمارستان رحیمی خرمآباد هم مزیرد با توهین و تحقیر مزید بر علت شدند. پرستو در نهایت به یکی از دورترین نقاط استان لرستان از سوی مسئولین
تبعید شد و دیری نپایید که خودکشی کرد.
✅
جمعبندی:قوانین ناعادلانه، وثیقههای سنگین، شرایط دشوار تحصیلی، اتندهای رانتی که دانشجویان را تحقیر میکنند، طرح اجباری و ... شرایطی را بوجود آورده که موج مهاجرت پزشکان در سالهای اخیر به راه افتاده؛ آنهایی که مهاجرت نمیکنند نیز اینگونه بدست جمهوری اسلامی از بین میروند.
📞 ارتباط با ما:
@isf_uni_admin🔗
ایکس(توییتر) |
اینستاگرام |
تلگرام