✉️
سخنی با مهندسین برقچند نکته راجب به تحویل تاسیسات برقی که دوباره مرور کردن آن خالی از لطف نخواهد بود:
1️⃣🔤کار تحویل تاسیسات برقی (بازرسی + تست + گزارش) مطابق نص صریح مبحث ۱۳ مقررات ملی ساختمان باید بر
اساس استاندارد IEC 60364-6 انجام شود.
2️⃣🔤 قبل از بهرهبرداری از ساختمان (برای ما مهندسین برق
نصب کنتور مدنظر میباشد) باید کار تحویل انجام گردد. مراحل درخواست و صدور پایانکار گاها زمانبر و در بعضی مناطق در کشور مالک اصلا دنبال پایانکار نخواهد رفت.
3️⃣🔤 امر تحویل تاسیسات برقی چیز تازهای نیست، سالیان زیادی است در سطوح مختلف صنعت برق از آن استفاده میشود. با توجه به بند یک
برای این کار احتیاج هم به ابلاغ هیچ ارگانی ندارد، مثل این است که بگوییم برای سرسیمزدن باید ارگانی به صورت کتبی این امر را ابلاغ نماید!!
4️⃣🔤 عدم درخواست تحویل از مالک هم سبب پذیرش
ریسک بالای بند ۱۳-۲ مبحث دوم مقررات ملی ساختمان برای ناظر خواهد شد و هم به نوعی موجب اخلال در عملکرد همکارانی خواهد شد که کمر بر اجرایی کردن این حلقهی مفقوده در اجرای تاسیسات برقی را دارند. نتیجه اینکار فقط
منجر به پایین آوردن ارزش مهندسین برق در جامعه مهندسین و در جامعه ایران خواهد شد، و همچنان که واقعا قابل درک نیست کسی عمدا موجب کم ارزش جلوه دادن اعضای خانوادهاش نزد دیگران شود این امر هم به همان میزان ناپسند خواهد بود. (و یا همان مثال کشتی مشترک که همگی سوار بر آن هستیم، ولی عدهای بگویند ما زیر پای خودمان را سوراخ میکنیم، به شما چه ربطی دارد؟!!)
5️⃣🔤 گاها دیده شده که ناظران برق به مالک میگویند به مجری تحویل بگویید که فقط فلان طبقه را تست کند و یا به صورت راندوم یکسری از مدارها را تست کند. چنین تفسیرهایی از ریشه اشتباه است،
در تحویل اولیه (و نه دورهای) بازرسی و تست تکتک مدارها و تمامی ساختمان الزامیست.6️⃣🔤 مهندسینی که کار تحویل را انجام میدهند دقت بفرمایند که در هنگام نوشتن گزارش مطابق استاندارد IEC 60364-6 باید تمامی اشکالات مطابق نقشه تاسیسات برقی ساختمان برطرف شده باشد. و از ارائه گزارش همراه با مشکلات و یا مالک را دوباره نزد ناظر فرستادن (مثلا در گزارش عرض میکنند که ساختمان این مشکلات را دارد و ناظر صلاح میداند که چه اصلاحی صورت بگیرد!) جدا خودداری بفرمایند. این یک کار اشتباه است که متاسفانه همهگیر شده.
مجری تحویل باید قبل از گزارشدهی تمامی عیوب را توسط مالک برطرف کرده باشد. در ضمن گزارش باید شامل موارد بازرسی و نتایج تستها باشد که توسط سه شخص امضا شود: طراح - مجری (شما بخوانید مالک) و مجری تحویل تاسیسات برقی7️⃣🔤 امر بازرسی قبل از انجام تستها بسیار با اهمیت است.
حتما قبل از انجام تستها کار بازرسی باید توسط مجری تحویل صورت گیرد و بعد از رفع عیوب احتمالی تستها انجام شود. بازرسی یعنی بررسی تاسیسات الکتریکی با استفاده از حواس مناسب جهت اطمینان از انتخاب صحیح و اجرای مناسب تجهیزات الکتریکی بر مبنای طراحی تاسیسات برقی ساختمان.
8️⃣🔤 خواهشا بخاطر حفظ و ارتقای جایگاه مهندسی برق، در این مرحله که انجام تحویل در حال همهگیر شدن است جدیت و دقت بیشتری در اجرای این امر به خرج دهیم:
خشت اول گر نهد معمار کج
تا ثریا میرود دیوار کجمطمئنا با همیت بیشتر در اجرای تحویل تاسیسات برقی ضمن ارتقای جایگاه حرفهای مهندسین برق، نفع اصلی را هموطنان ما از این کار خواهند برد.
مانا باشین و ایام به کام
ابراهیم نصیری
مدرس و مشاور تاسیسات برقی