Фильтр публикаций




Do AI models produce more original ideas than researchers?

https://www.nature.com/articles/d41586-024-03070-5
https://arxiv.org/abs/2409.04109








Репост из: علم روز || ScienceToday
قضیه نوتر و تقارن‌های طبیعت

◀️ فوتونی که همراه با انبساط کیهان، طول موجش بیشتر می‌شود، انرژی آن کاهش می‌یابد. اما، انرژی این فوتون کجا می‌رود؟

◀️ از همان روزهای اولی که آلبرت اینشتین، نظریه نسبیت عام خود را مطرح کرد، فیزیکدانان و ریاضیدانان به این پی برده بودند که در نسبیت عام، انرژی پایسته نیست.

◀️ دیوید هیلبرت و فلکس کلاین، از ریاضیدان نابغه‌ای کمک خواستند که به آن‌ها برای درک این معمای نسبیت عام کمک کند. این ریاضیدان آلمانی کسی نبود جز «امی نوتر»، که دستاوردهای مهم وی در ریاضیات و فیزیک، پایه علم نوین فیزیک است.

◀️ مشهورترین دستاورد نوتر، مشهور به قضیه نوتر است که ارتباط بین قوانین پایستگی در فیزیک را با تقارن‌های طبیعت مشخص می‌کند. قضیه نوتر، پایه و اساس مدل استاندارد فیزیک ذرات را نیز تشکیل می‌دهد.

⏪ برای آشنایی دقیق‌تر با قضیه نوتر و اهمیت آن،‌ ویدئوی زیر را در یوتیوب تماشا کنید.

🎦 تماشای این ویدئو در یوتوب:
https://youtu.be/eYuREkrw7Bc



Follow us 👇
🔴
YouTube

🟡 Instagram


🔵 WebSite

@ScienceToday_ir


Репост из: String Theory & Holography
Advanced Mathematical Methods For Physicists.pdf
168.2Мб
🔸 جزوه:
"روش‌های پیشرفته ریاضی برای فیزیکدانان نظری"

شامل مباحثی مثل:
آشنایی با هندسه و فرم‌های دیفرانسیلی
خواص فضاهای توپولوژیک
ابرتقارن
رویه‌های Calabi-Yau
و غیره

🔹براساس لکچرهای هیروچی اوگوری
.
@sth_fum






Репост из: Particle Physics
«سیری در نظریه پیچیدگی» کتابی از ملانی میچل است که به دنیای پیچیده سیستم‌های پیچیده می‌پردازد.
این کتاب، که توسط رضا امیر رحیمی به فارسی ترجمه شده، به بررسی ایده‌های بنیادی سیستم‌های پیچیده، تحقیقات پیشرفته در این زمینه و تأثیر بالقوه نظریه‌ی پیچیدگی در حل مسائل دنیای واقعی می‌پردازد.

لینک زیر جلسات بحث در مورد این کتاب در دانشکده‌ی اقتصاد دانشگاه تهران است:
https://youtu.be/CRH1cHi8UWE?si=wrA88fbyS7bZCAs4


Репост из: Sitpor.org
صورت‌بندی‌های مکانیک کلاسیک، قسمت یک

حسین مهدئی

این میم بهونه خوبیه که در مورد روش‌های متفاوتی که میشه مکانیک کلاسیک رو ارائه کرد حرف زد. پس توی این نوشته، بدون پرداختن به مکانیک کوانتومی، سراغ فرمول‌بندی‌های مدرنی میریم که برای توصیف حرکت داریم.

🔗 sitpor.org/2024/09/classical_mechanics1

----------------------------------------------
@sitpor | sitpor.org
instagram.com/sitpor_media
#سیتپـــــور به خاطر روایتگری در علم

850 0 22 6 10

در این مقاله جدید ادعا شده است بسیاری از ویژگی ها و مسائلی که معمولا به نظریه کوانتوم نسبت داده می شود (مانند مسئله اندازه گیری، ناموضعیت، ...) فقط ناشی از ناموجبیت است. یعنی مثلا یک نظریه کلاسیک ناموجبیتی هم می تواند این ویژگی ها را داشته باشد.

Which features of quantum physics are not fundamentally quantum but are due to indeterminism?

Flavio Del Santo, Nicolas Gisin

https://arxiv.org/abs/2409.10601


Репост из: علم، فلسفه و الهیات
🔰انواع نظریات «چندجهانی» (جهان های موازی)

🔺شاید این جهانی که در آن زندگی میکنیم، تنها جهان فیزیکی موجود نباشد. بلکه، تنها یک جهان در بین جهان‌های بیشمار دیگر باشد. به عبارت دیگر ما در یک «چندجهانی» قرار داشته باشیم. چندجهانی در شاخه های مختلفی از فیزیک نوین مطرح شده است. بنابراین ما چند نظریه چندجهانی متفاوت در فیزیک داریم، که برخی از مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

🔹1- چندجهانی تورمی (inflationary multiverse): طبق نظریه تورم کیهانی، در لحظات ابتدایی کیهان، یک انبساط شتابدار بسیار شدید، در کسر ناچیزی از ثانیه، ابعاد کیهان را حداقل 10 به توان 120 برابر کرده است. با توقف این انبساط، جهانی که می شناسیم حاصل شده است. اما شاید این انبساط هیچگاه به صورت کلی خاتمه نیافته باشد، بلکه هر از گاهی تنها در نواحی خاصی خاتمه می یابد و جهان جدیدی را متولد می کند. گویی ما در یک اقیانوس بیکران قرار داریم که جهان ما تنها یک حباب در آن است و بی شمار حباب دیگر نیز موجود است.

🔸2- تعبیر بس جهانی از نظریه کوانتوم (Many-worlds interpretation): طبق این تفسیر از نظریه کوانتوم، در هنگام اندازه گیری یک حالت برهمنهی کوانتومی، جهان منشعب می شود و به ازای هر نتیجه ممکن برای اندازه گیری، یک جهان مجزا به وجود می آید. پس تعداد غیر قابل تصوری جهان موازی وجود دارد که تمامی حالات ممکن از نتایج مختلف اندازه‌ گیری های کوانتومی را در بر میگیرند.

🔹3- چشم انداز نظریه ریسمان (String Theory Landscape) : در نظریه ریسمان به عنوان یک نظریه بنیادین فیزیکی، تقریباً 10 به توان 500 جواب مختلف برای معادلات وجود دارد، که هر یک معادل است با یک جهان منحصر به فرد، با اشکال متفاوتی از قوانین و ثوابت بنیادی فیزیکی. یکی از این جواب ها در جهان ما تحقق دارد. برخی معتقدند که سایر این جواب ها نیز در جهان های مخصوص به خود تحقق دارند.

🔸 4- چندجهانی تگمارک (Tegmark's Multiverse): ماکس تگمارک، استاد کیهان شناسی دانشگاه MIT، این نظریه را ارائه داده است که موجودات فیزیکی در اصل چیزی جز ساختارهای ریاضی نیستند. بنابراين، به ازای هر ساختار ریاضی سازگاری که در نظر بگیریم جهانی مخصوص به آن وجود دارد که آن ساختارهای ریاضی، قوانین فیزیکی آن جهان هستند. یعنی هر جهان فیزیکی با هر مجموعه از قوانین سازگاری که تصور کنیم، حتماً وجود دارد.

🔴 کانال علم، فلسفه و الهیات
🆔 @TheoCosmology


A Proposal for a Metaphysics of Self-Subsisting Structures. I. Classical Physics

Antonio Vassallo, Pedro Naranjo, Tim Koslowski

https://arxiv.org/abs/2209.01456

A proposal for a metaphysics of self-subsisting structures. II. Quantum physics

Antonio Vassallo, Pedro Naranjo, Tim Koslowski

https://arxiv.org/abs/2409.09859










Репост из: علم روز || ScienceToday
شبیه‌سازی‌ها در کیهان‌شناسی و شاخه‌های دیگر علوم امکان مطالعه دقیق‌تر و بررسی سناریوها و مدل‌های مختلف را به ما می‌دهند. در کیهان‌شناسی، با استفاده از شبیه‌سازی‌ها، می‌توانیم تشکیل ساختارهای کیهانی و تحول کیهان را بسیار دقیق‌تر و با جزئیاتی بیشتر از آن‌چه که داده‌های رصدی فراهم می‌کنند مطالعه کنیم. می‌توانیم مدل‌های مختلف کیهان‌شناسی را در نظر بگیریم و برای آن‌ها شبیه‌سازی کنیم و با نتایج داده‌های رصدی مقایسه کنیم. شبیه‌سازی‌های کیهان‌شناسی هر روز دقیق‌تر و پیچیده‌تر و با جزئیات بیشتری در اختیار ما هستند. یکی از دقیق‌ترین شبیه‌سازی‌های بزرگ‌مقیاس کیهان‌شناسی، شبیه‌سازی illustrisTNG است. در ویدئویی که از لینک زیر قابل مشاهده است، می‌توانید بخشی از خروجی سه بعدی این شبیه‌سازی تشکیل ساختارهای کیهانی را تماشا کنید:
👇
https://www.youtube.com/watch?v=ECzyJ-vO8HQ&t=3s


Follow us 👇
🔴 YouTube

🟡 Instagram


🔵 WebSite

@ScienceToday_ir


Репост из: دِرَنـــگ
🔷 یک معما از نظریهٔ احتمال

در ریاضیات مسئله‌هایی هست که صورتشان بسیار ساده ولی حلشان بسیار دشوار است، مثل قضیهٔ آخر فرما¹ و حتی بعضی‌شان هنوز حل نشده‌اند، مثل حدس گلد‌باخ².

گاهی اوقات هم به مسئله‌هایی برمی‌خوریم که هم صورتشان نسبتاً ساده است و هم حلشان، ولی تعداد کسانی که موفق به حل آن‌ها می‌شوند زیاد نیست. در نظریهٔ احتمال از این‌جور مسئله‌ها زیاد پیدا می‌شود. نظریهٔ احتمال از آن حوزه‌هایی است که کمتر شهودی است و خیلی‌وقت‌ها عقل متعارف را به چالش می‌کشد. در چند تا از فرسته‌های قبلی همین کانال به این موضوع و نمونه‌هایی از آن پرداخته‌ام. اگر دوست داشتید می‌توانید فرسته‌های شمارهٔ ۱۴، ۲۶، ۴۱، ۵۷، ۶۶ و ۱۱۴ را از فهرست پیدا کنید و ببینید.

مسئله‌ٔ زیر هم یکی از همین‌هاست. اگر نتوانستید حلش کنید ناامید نشوید. در منبعی که این مسئله را پیدا کردم گفته‌شده‌بود که کمتر از ۱۰ درصد از جواب‌های رسیده درست بوده‌است [1]. حداقل فایدهٔ کلنجار رفتن با مسائل آمار و احتمال این است که به تقویت مهارت‌های تفکر نقادانه کمک می‌کند.

آلیس و باب سکه‌ای را ۱۰۰ بار پرتاب می‌کنند. هر بار که دو شیر پشت‌سرهم بیاید (HH) آلیس یک امتیاز می‌گیرد و هر بار که یک خط بعد از یک شیر بیاید (HT) باب یک امتیاز می‌گیرد. مثلاً در دنبالهٔ THHHT آلیس ۲ امتیاز و باب ۱ امتیاز می‌گیرد. احتمال برد کدام‌یک بیشتر است؟ آلیس یا باب؟


حل مسئله و توضیحات بیشتر دربارهٔ آن و چند مسئلهٔ مشابه را می‌توانید در مرجع [2] ببینید.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. قضیهٔ آخر فرما: اگر n یک عدد طبیعی بزرگ‌تر از ۲ باشد، هیچ سه‌تایی (x, y, z) ‌از عددهای طبیعی وجود ندارد به‌طوری‌که: xⁿ+yⁿ=zⁿ.
2. حدس گلد‌باخ: هر عدد زوج بزرگ‌تر از ۲ را می‌توان به‌شکل حاصل‌جمع دو عدد اول نوشت. این حدس هنوز اثبات نشده است.

مراجع:

[1] https://x.com/QuantaMagazine/status/1834231328524361813?t=jJYao-8DsfMe_dlIiOkcZA&s=35
[2] https://www.quantamagazine.org/perplexing-the-web-one-probability-puzzle-at-a-time-20240829/

@k1samani_channel

Показано 20 последних публикаций.