اظهار نظر حرفه ای و علمی سرکار خانم دکتر مهرآرا، استاد و مدیر برجسته دستگاه های اجرایی درباره کتاب "چرا ایران نمی تواند توسعه پیدا کند؟"
فکر کردم آوردن یادداشت کوتاه سرکار خانم دکتر می تواند معرفی خوبی برای کتاب باشد تا علاقه مندان را به خواندن کتاب ترغیب کند.
من کتاب بسیار ارزشمند حضرتعالی (چرا ایران نمی تواند توسعه پیدا کند؟) را با نگاه بسیار تحسین برانگیز مطالعه کردم، فوق العاده بود. ساختار منسجم، پرداختن به تمام زوایا و نکات بسیار ظریف علمی، آگاهی بخشی و اثر بخشی عمیق، دیده شدن هم زمان مبانی نظری و تجربی، استفاده از اطلاعات موثق و به روز مهم و ..... تنها بخشی از برجستگی های این اثر علمی است. کاملا طبیعی هست که این کتاب اجازه انتشار در کشور را نداشته باشد. اما نکاتی در مورد این اثر نفیس به نظرم می رسد منجمله این که:
1- ایکاش برای افزایش ضریب نفوذ مطالب متن به زبان انگلیسی نوشته می شد و توسط مرجعی معتبر مانند "الزویر" یا "اشپرینگر" به چاپ می رسید تا مخاطبین خاص بین المللی پیدا کند.
2- برای خواندن این کتاب حتماً پیش نیازهای قوی و آمادگی از قبل لازم هست و حتماً نیاز هست به دفعات بازخوانی شود تا پیام های اصلی کتاب در ذهن خواننده به صورت صحیح جاسازی شود.
3- فهم و درک محتوای این کتاب از قاعده "همه یا هیچ" پیروی می نماید. به نظرم گذاشتن بخش هایی از این کتاب نفیس در پلتفرمی مثلا تلگرام برای خواننده مانند دست زدن به فیل در تاریکی بدون شناخت کامل از فیل هست. خواننده بی هدف ارزش مطالب که روی تک تک کلمات آن سرمایه گذاری علمی و زمانی انجام گرفته را به قدر کافی نخواهد دانست و شاید محلی برای کپی برداری نادرست و غیر حرفه ای باشد.
4- البته من صاحب نظر نیستم، اما این گونه فکر می کنم توسعه نیافتگی برای هر کشور مانند توسعه یافتگی یک مدل منحصر به فرد، قابل مطالعه و جالب در میان انواع کشورها هست مثل ویژگی سفید و سیاه، درون گرا و برون گرا، و......اما در نهایت وجود نظام هایی مانند توتالیتر به نفع جامعه بین الملل نخواهد بود و شاید با استفاده از قواعد "تئوری گیم" و "سناریوی برنده – برنده" از ناحیه بین المللی هم موضوع قابلیت بازنگری و ارزش پرداخت هزینه را داشته باشد.
5- همچنین به نظرم با توجه به جمیع جهات که در کتاب به صورت جامع و بدون نقص بدان پرداخته شده در ادامه شاید با استفاده از قابلیت های "نظریه آشوب"، با اعمال تغییرات حساب شده کوچک با حداقل هزینه و تاوان بتوان اثرات بزرگ و غیر منتظره ای را با شناسایی نقاط حساس و تاثیر گذار در سیاست و اقتصاد کشور، سناریوهایی را مدل سازی کرد حداقل در سطح تئوری.
6- یک فایل پاورپوینتی که نتیجه ترجمه مقاله "گری بکر" در مورد رفتار غیرمنطقی و تئوری اقتصادی هست را به عنوان کار کلاسی انجام دادم تقدیم حضور می کنم که در راستای جمله زیبای ابتدا و انتهای کتاب (توسعه نیافتگی اتفاقی نیست، یک انتخاب است): به این نکته ذهن منو منحرف کرد که:
حتی اگر مردم غیر عقلایی هم رفتار کنند قوانین علم اقتصاد صادق است و علم اقتصاد قوانینی دارد که خیلی قوی تر از آن است که وابسته به فروض عقلایی بودن را داشته باشد و این موضوع به طور حتم از نظریات مربوط به اقتصاد رفتاری دفاع می کند.
و در انتها خدا رو شکر می¬کنم که فرصت شاگردی استاد دکتررحیمی بروجردی و خواندن این کتاب را برایم فراهم کرد.
--
maryam mehrara
#دکتررحیمی_بروجردی
🌴
http://dr-alireza-rahimi.ir/wp/#دکتررحیمی_بروجردی
@DrRahimiBoroujerdi
@Dama_Iranabad