عباس آخوندی


Гео и язык канала: Иран, Фарси
Категория: не указана


‌‌‌‌‏استاد دانشگاه تهران،
‌‏فعال سیاسی در حوزه تمدن ایران‌شهری
ℹ️گفتگو، تبادل نظر و ارتباط مستقیم
@AbbasAkhoundiDiscussion
ℹ️سایت
AbbasAkhoundi.ir
ℹ️توییتر
twitter.com/AkhoundiAbbas
ℹ️اینستاگرام
instagram.com/dr.AbbasAkhoundi

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Гео и язык канала
Иран, Фарси
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
طالقانی نماد مشروطیت

عباس آخوندی، ۲۰ دیماه ۱۴۰۳

در ۱۹ دیماه ۱۴۰۲ به مراسم رونمایی از لوح ثبت ملی خانه مرحوم آیت‌الله طالقانی رضوان الله علیه دعوت شدم.

نکته کانونی سخن من این بود که مرحوم طالقانی از جمله بازماندگان رجالی است که دل در گرو مشروطه داشتند. از این رو‌ثبت خانه‌ی او فراتر از ثبت یک ساختمان است. این کار بازگشت و بازخوانی یک پديدار تاریخی ناتمام به نام مشروطه است. هنوز هم راه‌کار خروج ایران از تنگناهای موجود را باید در اندیشه مشروطه جستجوی کرد.

1.7k 0 38 22 28

#پادکست‌ مناظره عباس آخوندی و ابراهیم متقی «از محور مقاومت تا بی‌طرفی فعال»‌

کست‌باکس: https://castbox.fm/vb/765023160

اپل: https://B2n.ir/u21130

اسپاتیفای:
https://open.spotify.com/episode/7vO9pXEkRK4Dz6eWkXemNn…


@AkhoundiAbbas
از محور مقاومت تا بی‌طرفی فعال | عباس آخوندی و ابراهیم متقی
ایران در سیاست بین‌الملل، چه استراتژی جدیدی باید در پیش بگیرد؟ آیا بی‌طرفی برای ایران مطلوب است؟ اشتباهات ایران در گذشته در این زمینه چه بود؟ ...


دولت و امنیت ملی ایران

عباس آخوندی، دی‌ماه ۱۴۰۳

در این گفتگو فارغ از تیتر آن که رسانه خودش انتخاب کرده‌است، تحولی که در ساختار دولت جمهوری اسلامی و ایده‌ی امنیت ملی ایران در ۱۳۸۴ به این سو رخ داده و دلایل وضعیت موجود و راه برون‌رفت را بحث کرده‌ام.

در این بحث موانع و چالش‌های شکل‌گبری دولت مدرن و‌ ریشه‌های تهدیدهای امنیت ملی و بی‌ثباتی سیاستی در ایران، که از سال ۱۳۸۴ شدت یافت را از موضع یک دولت‌مرد و از درون سیستم طرح کرده‌ام.

در این گفتگو توضیح داده‌ام که چگونه دولت از قوه‌ی پیش‌ران و راهبر اجرایی کشور حد اکثر به جمع مدیران فنی کشور تقلیل یافته است. و‌گفته‌ام که چرا مساله و‌ پدیداری به نام ایران باید در دستور کار گفتگوی روشنفکری، جامعه مدنی و عمومی مردم ایران قرار گیرد.

فکر کنم‌ موضوع خوبی برای گفت و شنود حتی در مجامع خانوادگی ملت ایران باشد. ببینید:

https://youtu.be/IvOtwbZeszY?si=-aJN3X2yf9cD_yyT


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
توسعه مکران و زنجیره‌ی ارزش جهانی

عباس آخوندی

در این سخنرانی به رابطه‌ی توسعه مکران و جامعه محلی از یک سوی و زنجیره ارزش جهانی از سوی دیگر اشاره کردم. دو‌ موضوعی که فکر می‌کنم در برنامه توسعه‌ی دریا محور مورد کم‌توجهی هستند.

هم‌چنین، به‌طور خلاصه داستان توسعه چابهار در دوره‌ی مسوولیت خودم در وزارت راه و شهرسازی و تجربه‌ی شخصی‌ام را بیان کرده‌ام که فکر می‌کنم آگاهی از آن برای کسانی که به فکر توسعه مکران هستند، مهم و ضروری باشد.

به امید توسعه ایران.


امر‌وز در مراسم یاد بود آقای مهندس مهدی درودیانی از بهترین و برجسته‌ترین مهندسان ایران و رییس هیات مدیره شرکت قدیمی شوسه که در سال ۱۳۲۸ تاسیس گشت شرکت کردم. او را از نزدیک‌ می‌شناختم. مهندسی واقعی، متعهد به اصول حرفه‌ای و اخلاق مهندسی. او در راس شرکتش ده‌ها پروژه راه، راه‌آهن، بندر، پل، آبیاری و زهکشی و‌سد را در ایران و‌خارج اجرا کرده‌است. نکته جالب برای من حضور شهردار محترم شاهرود بود که به پاس احترام به ایشان به عنوان پیمانکار پروژه در حال ساخت پل سه سطحی شاهرود در مراسم حضور یافته بود و‌ با افتخار از حسن خلق و حسن رفتار مهندسی مهندس درودیانی در جلسه یادبود سخن راند. این اتفاقی نادر بود. به او نیز سپاس گفتم.
Translate post


امشب به اتفاق جناب دکتر موسی غنی‌نژاد به زیارت استاد عزت‌الله فولادوند رفتیم. از قضا دریافتم که سالروز تولدشان است. ایشان زاده 5 دیماه 1314 هستند. دو دختر خانم که برادرزادگان ایشان بودند و نام کوچک آنان را نمی‌دانم به اتفاق سرکار خانم دکتر شعبانی جشن کوچکی بدین مناسبت تدارک دیده بودند. من بسیار نیک اقبال بودم که به‌طور تصادفی در این جشن افتخار حضور یافتم.
استاد عزت‌الله فولادوند با 59 تالیف و ترجمه خدمت کم‌نظیری به توسعه دانش فلسفی، سیاسی و دانش اجتماعی ما ایرانیان و تمام فارسی زبانان کرده‌اند. عمرشان همراه با سلامتی و شادکامی دراز باد.

5.4k 0 50 14 152

Репост из: اکوایران
Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
📹 اقتصاد سیاسی بنزین: طرحی اقتصادی برای اصلاح ناترازی بازار انرژی

نسخه صوتی

▫️قیمت بنزین به عنوان یک چالش بزرگ در اقتصاد ایران طی 60 سال گذشته مطرح بوده و این روزها بحث اصلاح آن داغ است. برخی کارشناسان معتقدند که مشکل اصلی به مالکیت نفت برمی‌گردد، زیرا نفت و بنزین به هم مرتبط هستند. در ایران، ملی شدن نفت باعث ابهام در مالکیت شده و نفت دولتی شده است.

▫️در یک میزگرد تخصصی علیرضا توکلی‌کاشی، کارشناس اقتصادی، راهکاری برای اصلاح ناترازی بازار انرژی ارائه داد که مستقل از بودجه دولت بوده و درآمد مالیاتی برای دولت ایجاد می‌کند.

▫️با این حال، نقدهایی به طرح او وارد است. عباس آخوندی، سیاستمدار و استاد دانشکده مطالعات جهان به محیط آشفته ایران اشاره کرده و معتقد است که طرح توکلی‌کاشی در شرایط کنونی کارایی ندارد.

▫️موسی غنی‌نژاد، اقتصاددان نیز بر لزوم اجرای همزمان اصلاحات تأکید کرد، اما اعتقاد دارد ابهاماتی در طرح وجود دارد.

▫️این میزگرد که به همت گروه رسانه‌ای دنیای اقتصاد و رسانه اکوایران برگزار شده بود، برخی تحلیگران به بیان نظرات خود در خصوص موضوع اقتصاد سیاسی بنزین و اصلاحات اقتصادی پرداختند.

📺 @ecoiran_webtv


🔹استراتژی بی‌طرفی فعال

✍عباس آخوندی

🔻با توجه به واقعیت‌های تحولات منطقه و جهان و ضرورت حفظ امنیت ملی ایران، به‌نظر می‌رسد که ضروری است ایران تجدید نظر کلی در سیاست‌های راهبردی خود داشته باشد. من سیاست بی‌طرفی فعال را برای ایران پیشنهاد می‌کنم.

🔻 از کسانی که این ویدیو را می‌بینند درخواست دارم که نقطه نظرهای انتقادی خود را زیر این پست قرار دهند.

🎥 از محور مقاومت تا بی‌طرفی فعال

🔶گفتگوی عباس آخوندی و ابراهیم متقی

🔻عباس آخوندی: اسرائیل دنبال این است که به‌نحوی رقبای خود را در منطقه خلع‌سلاح کند. ایران باید استراتژی دولت بی‌طرف فعال را درپیش بگیرد و رسما اعلام کند که حیاط‌خلوت و متحد هیچ‌یک از قدرت‌های جهان نیست. اینکه چین و روسیه را متحد خود دانستیم هیچ کمکی به ما نکرده است، وضعیت امنیت حزب‌الله، روسیه و سوریه در منطقه این مسئله را تایید می‌کند!

🔻ابراهیم متقی: با توجه به سابقه تاریخی‌ای که در ایران داشتیم، بی‌طرفی برای ما مطلوب نیست. بی‌طرفی زمانی ممکن است که بازدارندگی کشور تضعیف نشود. سیاست بین‌الملل و قدرت‌های بزرگ هیچ‌گاه به یک قدرت منطقه‌ای آزادی عمل نمی‌دهند. در دولت‌های قبل دیدیم که ایران انعطاف‌پذیری نشان داد و خواستار رابطه با آمریکا9 بود، اما آنها بودند که کنار رفتند.

🎞 فیلم کامل این گفتگو در یوتوب آزاد:
https://youtu.be/oSnJ7j0E4Ug


اين دولت بايد نماد اعتماد ملي، شفافيت، كارآمدي و توانايي در حل بحران‌ها باشد تا كشور را از مسير بي‌ثباتي و چندگانگي به سمت توسعه پايدار و ثبات هدايت كند. بنابراين راه‌ حل مشخص است؛ پايان دادن به دولت‌هاي موازي و بازگشت به قانون اساسي با قرائتي سازنده و ملي. اگر هدف، نجات ايران از بي‌دولتي و ايجاد تحول است، بايد به سياست «يك ملت، يك دولت» پايبند بود. اين به معناي تنفيذ و اجراي سياست‌هاي واحد و هماهنگ در تمام سطوح است. در كنار اين انسجام، خلق سرمايه اجتماعي براي دولت بايد در دستور كار قرار بگيرد؛ يعني هر اقدامي كه سرمايه اجتماعي را تضعيف مي‌كند، كنار گذاشته شود. اين همه ميسر نمي‌شود، مگر اينكه همه اركان حاكميت كه همان دولت به معناي كلاسيك است، دولت پزشكيان را به عنوان دولت تفاهم‌سازي براي حل مسائل انباشته به رسميت بشناسند. ايران امروز نمي‌تواند با حفظ وضع موجود، انتظار تغيير و تحول داشته باشد. طبق آيه شريفه «إنّ‌ الله لا يُغيِّرُ ما بِقومٍ حتّي يُغيِّروا ما بِأنفُسِهِم» تغيير بايد از درون نظام حكمراني آغاز شود و با پذيرش يكپارچگي و پايان بي‌دولتي، به سمت حكمراني كارآمد حركت كنيم.
روزنامه اعتماد، ۲۸/۹/ ۱۴۰۳


یك ملت يك دولت
قادر باستاني تبريزي
December 18, 2024
پايان بي‌دولتي و ضرورت انسجام حكمراني در ايران
آيا دولت دكتر پزشكيان مي‌تواند از وعده‌هاي بي‌سرانجام عبور كرده و ناكارآمدي‌هاي انباشته را درمان كند؟ منتقدان قدرتمند، انتظار دارند كه اين دولت با مديريت جهادي، گره‌هاي كور بروكراسي و مشكلات ساختاري را باز كند، اما آيا واقعا قدرت تصميم‌گيري موثر در دست دولت است؟ در حالي كه هنوز مسائلي مانند رفع فيلترينگ حل‌ نشده باقي ‌مانده، تجربه دولت‌هاي پيشين، ازجمله دولت شهيد رييسي كه به‌رغم هماهنگي با ساير اركان نظام موفق به عبور از چالش‌هاي بزرگ نشد، نشان مي‌دهد مسير پيش‌ روي دولت پزشكيان هموار نيست و لابد نيازي فراتر از حمايت صرف دارد. دولت در مفهوم كلاسيك خود، سازماندهي يكپارچه‌اي است كه شامل تمام اركان حاكميت مي‌شود. در سطح بين‌المللي نيز اين دولت رسمي است كه كشور را نمايندگي مي‌كند و بر اساس قوانين و كنوانسيون‌هاي جهاني با ديگر كشورها رابطه برقرار كرده يا وارد منازعه مي‌شود. شايد مشكل امروز ايران، چندپارگي دولت و در نتيجه بي‌دولتي است؛ وضعيتي كه انسجام و يگانگي دولت را مخدوش كرده و به بحراني در سياستگذاري و اجرا دامن زده است. وقتي از دولت صحبت مي‌كنيم، مهم‌ترين ويژگي آن يگانه بودن و انحصار مشروع در اعمال قدرت و سياستگذاري در يك كشور است. اين اصل در ايران مدرن، تحت تأثير نهادها و جريان‌هاي موازي قدرت، تضعيف شده است. به عنوان نمونه، در بحث اخير مربوط به حضور ايران در سوريه، مجلس از فرمانده سپاه دعوت مي‌كند، نه از دولت؛ انگار دولت اساسا نقشي در سياستگذاري كلان ندارد. اين وضعيت، نتيجه عدم پذيرش «دولت يگانه» به عنوان پيش‌نياز حكمراني كارآمد است. ايده ضرورت انسجام حكمراني و پايان دولت‌هاي موازي بارها مطرح شده، اما برخي اين وضعيت را سنت تاريخي ايران و حتي مطلوب مي‌دانند. آنها معتقدند كه اين چندپارگي قدرت، با جلوگيري از انحصار و تك‌صدايي، مانع ديكتاتوري مي‌شود. به ‌علاوه، ساختار قدرت در ايران آن‌چنان درهم ‌تنيده و پيچيده است كه امكان تغيير آن با بخشنامه و دستور وجود ندارد. اما تاريخ نشان مي‌دهد كه هرگاه دولت مركزي در ايران مقتدر و يكپارچه بوده، كشور در مسير رشد و توسعه قرار گرفته است؛ از هخامنشيان و ساسانيان تا سلجوقيان و صفويان؛ اين دوران‌ها نماد دولت‌هايي بودند كه توانستند سازماندهي عمل جمعي را به شكل كارآمد به اجرا درآورند. اما مساله مهم‌تر از گذشته، پاسخ به نياز امروز ايران است. در شرايطي كه كشور با انباشت بحران‌هاي داخلي و چالش‌هاي بين‌المللي مواجه است، ايران بيش از هر زمان ديگري به دولتي رسمي، پاسخگو و مقتدر نياز دارد؛ دولتي كه بتواند نه تنها در سطح ملي به حل مشكلات ساختاري و ايجاد ثبات بپردازد، بلكه در عرصه بين‌المللي نيز به عنوان نماينده واحد ملت ايران عمل کرده و با ديپلماسي فعال و موثر از منافع ملي دفاع کند.
چنين دولتي بايد از چند ويژگي كليدي برخوردار باشد:
نخست، دولت بايد پاسخگويي در قبال مردم را به عنوان اصلي بنيادين در دستور كار خود قرار بدهد. پاسخگويي به معناي شفافيت در عملكرد، پذيرش مسووليت تصميم‌گيري‌ها و ايجاد مكانيزم‌هاي نظارتي موثر است تا دولت از مسير منافع عمومي و قانون اساسي منحرف نشود. بدون اعتماد و حمايت مردم، هيچ دولتي قادر به ايجاد تحول پايدار نخواهد بود.
دوم، دولت بايد انسجام و يكپارچگي را در تمام سطوح حكمراني تضمين كند. پراكندگي قدرت ميان نهادها و جريان‌هاي موازي، مانع اتخاذ سياست‌هاي واحد و موثر مي‌شود.
تنها در سايه يك دولت يكپارچه و هماهنگ است كه امكان برنامه‌ريزي و اجراي سياست‌هاي كلان در حوزه‌هاي اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي و امنيتي فراهم خواهد شد.
سوم، در عرصه بين‌المللي دولت بايد با ديپلماسي هوشمند و مبتني بر منافع ملي، به بازيگري موثر تبديل شود. سياست خارجي بايد از تعارضات و چندگانگي فاصله گرفته و در راستاي تقويت جايگاه ايران در نظام جهاني، به تحقق اهداف راهبردي كشور كمك كند. حضور فعال در سازمان‌هاي بين‌المللي، تقويت روابط با همسايگان، توسعه همكاري‌هاي اقتصادي و استفاده از فرصت‌هاي جهاني مي‌تواند از ايران چهره‌اي مقتدر و باثبات ترسيم كند.
چهارم، چنين دولتي بايد بتواند به بحران‌هاي انباشته شده پاسخي عملي و جامع بدهد. مشكلاتي همچون ناكارآمدي اقتصادي، بحران صندوق‌هاي بازنشستگي، مسائل محيط‌زيستي، نظام يارانه‌هاي ناكارآمد و ناترازي انرژي ازجمله چالش‌هايي هستند كه نياز به سياستگذاري‌هاي شجاعانه و برنامه‌ريزي‌هاي دقيق دارند. بدون داشتن دولتي واحد و توانمند، حل اين مشكلات در حد شعار و وعده باقي خواهد ماند. در مجموع، ايران براي عبور از وضعيت پيچيده و پرچالش كنوني، به دولتي نياز دارد كه علاوه بر اقتدار و انسجام داخلي، بتواند در سطح بين‌المللي نيز به عنوان صداي واحد ملت ايران عمل كند.


🔹راه برون رفت

🖋عباس آخوندی، آذرماه 1403

🔻ایران با توجه به رویکرد ایدئولوژیک و سیاست‌هایی که پس از انقلاب به‌ویژه در سه دهه‌ی اخیر اتخاذ شده، متاسفانه میتوان گفت که از تاریخ بیرون افتاده‌است. ویژگی مهم این دوره تاریخی این است که ایران در جهت خلاف نظم بین‌الملل در حرکت بوده‌است. در نتیجه کُنه تحولات جهان را چه در حوزه انقلاب ارتباطات و اطلاعات و چه در سایر حوزه‌ها چون نانوفناوری، هوش مصنوعی، انرژی‌های تجدیدپذیر و انقلاب زیست‌فناوری درنیافته است. در حالی‌که این تحولات به تغییر سبک زندگی، نظام ارزشی و حتی نظام اخلاقی مردمان جهان منجر شده‌است. اما جریان مسلط هنوز در پی آن است که با تکیه بر مزیت‌های ژئوپلیتیک و ایدئولوژی‌اش، تمام ناکارآمدی‌های خود را در حوزه‌های اقتصاد، امنیت، سیاست، فرهنگ و نظم اجتماعی جبران کند. حال آن‌که با تغییر جهان، دیگر این ابزارها برش و کارایی پیشین خود را ندارد.

🔻ساختار و سلسله مراتب قدرت چه در درون جامعه‌های محلی و چه میان جوامع کلا تغییر یافته و شبکه ارتباطات نیز به همین سیاق در سطح‌های مختلف از کوچک‌ترین سطح که خانواده باشد تا سطوح ارتباطات فامیلی و محله‌ای و محلی و قومی تا ملی و بین‌المللی چه به‌صورت افقی و چه به صورت عمودی کلا تغییر یافته است. فراگیری جهانی این شبکه‌ها و سرعت گردش اطلاعات، داده، نماد، پول، کالا و انسان و... در این شبکه‌ها آن‌قدر زیاد است که دیگر ساختار قدرت کمتر شباهتی به ساختار پیشن و سنتی دارد. دیگر دولت‌ها بازی‌گران یکه‌تاز عرصه‌ی قدرت نیستند. در کنار آن‌ها شبکه‌های گسترده و پیچیده‌ای از بازیگران جدید در حوزه‌ی سرمایه‌داری فراملی (Transnational Enterprises, TNEs) و یا نهادهای تخصصی بین‌ دولتی (Intergovernmental Organizations, IGOs) و نهادهای حرفه‌ای غیر دولتی بین‌المللی (International Non-Governmental Organizations, INGOs) در تمام حوزه‌های زندگی بشری شکل گرفته است. در حالی‌که میلیاردها تراکنش مالی روزانه در سطح جهان انجام می‌پذیرد و تجارت الکترونیک جهان را در نوردیده‌است، ایران هنوز در شش‌وبش پذیرش اف‌ای‌تی‌اف است و عملا از حوزه‌ی مبادلات مالی جهان کنار گذاشته شده‌است. تا حدی که حتی فروش نفت می‌بایست به صورت تراستی (ید امین) انجام شود. این‌که آیا در این جهان متحول و با پویایی سریع می‌توان اقتصاد کشور را با چند تراستی اداره کرد جای تامل فراوان دارد و نشان از عدم درک واقعیت تحول زمان است.
همین موضوع شبکه‌های درهم‌تنیده فراملی در جامعه‌های مختلف که کاستلز از آن تحت عنوان جامعه شبکه‌ای یاد می‌کند تحول بسیار مهمی است که جامعه‌های مختلف با آن روبه‌رو هستند. نگاهی به کشورهای همسایه داشته باشیم به‌خوبی این موضوع را در می‌یابیم. کشورهای جنوب خلیج فارس دقیقا بین‌المللی شده‌اند. نسبت جمعیت بومی نسبت به جمعیت مهاجر و غیربومی بسیار پایین است. این نسبت آن‌قدر پایین است که حتی زبان عربی در گفت‌وگوهای روزانه و کوچه و بازار نقش مسلط را بازی نمی‌کند. ساکنان حق انتخاب زبان برای فرزندان خود هستند. خانوارها می‌توانند فرزندان خود را به مدرسه‌های انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، عربی، فارسی و اخیرا چینی و ... بفرستند. این تحول فوق‌العاده‌ای است. این به مفهوم تغییر ساختار شبکه‌های محلی و بومی و درهم‌تنیدگی آن‌ها به طور عمومی با شبکه‌های فراملی و جهانی است. این به مفهوم تغییر کلی سبک زندگی و تغییرات ساختاری و نهادی این جامعه‌ها است. اثر این تغییر ساختار تنها در حوزه فرهنگ، اجتماع و اقتصاد نیست. بلکه، حوزه سیاست و امنیت را نیز را شامل می‌شود. اینک کشورهای جنوب خلیج فارس می‌گویند که ما امنیت خود را با امنیت سایر ملت‌ها پیوند زده‌ایم و اگر آسیبی به جامعه‌ی ما وارد شود، همه ملت‌ها آسیب می‌بینند. بنابراین، تجاوز به امنیت ما تجاور به امنیت بسیار از ملت‌های دیگر از جمله ملت‌های قدرتمند است.
مابقی یادداشت را در لینک روبه‌رو بخوانید: https://vrgl.ir/2fQOi


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
جناب #پزشکیان عزیز
سپاس از توجهتان به یک‌ #فساد_سیستماتیک. لیکن این موضوع به #ایرانیان ربطی ندارد. این موضوع نتیجه پدیده‌ی #چنددولتی و یا #بی‌دولتی است که هنوز بدان توجه نفرموده‌اید.

4.5k 0 79 12 67



درخواست الغای مصوبه حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی معروف به قانون عفاف و حجاب

حزب توسعه ملی خواستار الغای مصوبه فوق‌الذکر مجلس به عنوان‌ یک‌ معضل از مجاری قانونی شده‌است. این اقدام‌ شایسته‌ای است. پیشنهاد من‌ این است که تمام اعضای جبهه اصلاحات ایران‌‌ اقدام‌ مشابهی معمول دارند.

❇️ بیانیه حزب توسعه ملی در خصوص انتشار قانون عفاف و حجاب؛

🔸 تحمیل نظر یک اقلیت محض بر اکثریت جامعه نامش حتی قانون ناعادلانه نیست

🔸 رییس جمهور ایستادگی کند

به نام خدا

همزمان با اعلام تصمیم طالبان مبنی بر محرومیت زنان افغان از تحصیلات دانشگاهی، انتشار متن به اصطلاح قانون«حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» مصوب مجلس شورای اسلامی با تعجب و واکنش اقشار مختلف جامعه، به ویژه بسیاری از عالمان دین، حقوقدانان و معتقدان به حجاب را برانگیخته است.
عدم رعایت اصول اولیه قانونگذاری، خیر عمومی، مصالح کشور، موازین شرعی و خواست جامعه در این قانون در تاریخ قانونگذاری بی سابقه است، به واقع موجب شرمساری کشور و نظام قانونی است. 
مطابق این قانون، برای عدم رعایت حجاب تحت عناوین مبهم و کشداری نظیر «پوشش خلاف عفت»،«بد پوششی»،«عوامل تضعیف کننده نقش زن در خانواده»،«عادی سازی رفتارهای خلاف عفت»، «عروسک مروج برهنگی،بی عفتی و کشف حجاب»، «اعانه بر اثم» یا «تهییج دیگران»، جرایم مالی تصاعدی تا میلیاردها تومان، ضبط اموال و داراییها، حبسهای طویل المدت، محرومیت از حقوق اولیه فردی و اجتماعی، در نظر گرفته شده است که شامل دختران نوجوان هم میشود.
مطابق نظرسنجیهای معتبر بیش از هشتاد درصد جامعه با تحمیل حجاب مخالف است. قانون عفاف و حجاب علاوه بر این که به علت گستره شمول موضوع آن اساساً امکان اجرا ندارد، به گسترش کینه و نفرت در جامعه، دین گریزی جوانان، ایجاد خصومت و کینه میان شهروندان، رانت و فساد و ویژه خواری دامن میزند.
به جرئت میتوان ادعا کرد که هیچ قانونی این چنین تمامی نهادها، سازمانها و بخشهای مختلف قوای سه گانه کشور، شرکتها و اصناف را مکلف به تحمیل امری که اکثریت جامعه با آن مخالف است نکرده است. مطابق نظرسنجیهای معتبر بیش از هشتاد درصد جامعه با تحمیل حجاب مخالف است. قانون عفاف و حجاب علاوه بر این که به علت گستره شمول موضوع آن اساساً امکان اجرا ندارد، به گسترش کینه و نفرت در جامعه، دین گریزی جوانان، ایجاد خصومت و کینه میان شهروندان، رانت و فساد و ویژه خواری دامن میزند.
تحمیل نظر یک اقلیت محض بر اکثریت جامعه نامش حتی قانون ناعادلانه نیست بلکه توسل به زور و تهدید و ارعاب تحت لوای قانون است.و نتیجه آن جز بی اعتبار کردن قانون نیست. به رغم این که حتی یک آیه یا روایت در مجازات عدم رعایت حجاب وجود ندارد، مجلس پایداری برای توجیه کار خود به اصل امر به معروف و نهی از منکر و ضرورت حفظ ارزشهای دینی استناد میکنند.
به جرئت میتوان ادعا کرد که هیچ قانونی این چنین تمامی نهادها،سازمانها و بخشهای مختلف قوای سه گانه کشور، شرکتها و اصناف را مکلف به تحمیل امری که اکثریت جامعه با آن مخالف است، نکرده است.
این درحالی است که حرمت نهی از یک منکر در صورتی که به منکری بزرگتر بینجامد و موجب تنفیر از دین شود از مسلمات فقه و شریعت اسلامی است. به همین سبب روحانیون آگاه و ژرف اندیش این قانون را مغایر شرع و وهن اسلام میدانند. به این ترتیب مجلس پایداری به نام دفاع از ارزشهای دینی بر یک حرام آشکار شرعی لباس دین پوشانده است. موضعگیریهای هماهنگ و سازمانیافته برخی از مقامات از تریبونهای رسمی طی روزهای اخیر در حمایت از این ناقانون بیانگر آن است که بخشی از حاکمیت بیگانه با فضای جامعه و افکار عمومی در جهانی موازی سیر میکند.
تحمیل نظر یک اقلیت محض بر اکثریت جامعه نامش حتی قانون ناعادلانه نیست بلکه توسل به زور و تهدید و ارعاب تحت لوای قانون است
اعلام و انتشار قانون حجاب و عفاف و تبدیل آن به اصلیترین مسئله کشور  آن هم در شرایطی که تحولات سریع منطقه بیش از هرکشور دیگری مصالح جمهوری اسلامی ایران را در معرض تهدید و آسیب قرار داده و کشور بیش از هر زمان دیگری نیازمند وحدت و انسجام است نشان میدهد آقایان اساساً درکی از منافع و مصالح ملی ندارند و پایبندی به اصول موهوم و خود خوانده را بر هر امر دیگری حتی سرنوشت این کشور ترجیح میدهند.

#حزب_توسعه_ملی_ایران_اسلامی، ضمن حمایت از موضع رئیس جمهورمحترم و دولت در قبال ناقانون عفاف و حجاب، از آقای پزشکیان میخواهد، مصالح کشور و خواست جامعه را بر هر امر دیگری مقدم بدارد و بدون تأثیر پذیری از فضاسازیهای کاذب، و ورود به منازعات کاذب، با متانت و صلابت بر این موضع ایستادگی کند و الغای آن را به عنوان معضل نظام از طریق رهبری و مجمع تشخیص مصلحت دنبال کند. 

حزب توسعه ملی ایران اسلامی
۱۸ آذرماه۱۴۰۳

5k 0 35 3 51

امنیتی‌زدایی از اقتصاد و سیاست:
پنج گام عملیاتی برای اصلاحات اقتصادی

عباس آخوندی، 17 آذرماه 1403

در این گفتگو بحث من این است که امنیتی‌شدن اقتصاد و سیاست موجب سلب سرمایه اجتماعی دولت و تنزل صلح و اعتماد اجتماعی در میان مردم شده است. و این‌که بدون سرمایه اجتماعی امکان تشکیل سرمایه مادی و اصلاحات اقتصادی و بهبود وضعیت معیشت مردم وجود ندارد. در این ارتباط پنج گام عملیاتی مشخص را پیشنهاد کرده‌ام:
1-  بازنگری ماموریت بنیادین نهادهای امنیتی در راستای قانون وزارت اطلاعات و خروج آنها از حوزه اقتصاد و سیاست و تمرکزشان بر حوزه‌های جاسوسی، ضدجاسوسی و امنیت داخلی. 
2-  پاسخگویی نهاد اطلاعات و امنیت کشور به دولت و نهاد سیاسی و نه بالعکس.
3-  محدود سازی ماموریت حراست‌ها به آن‌چه که در قانون برای آنها پیش‌بینی شده‌است.
4-  اجرای راهبرد رقابتی سازی بازارهای فعالیت‌های اقتصادی ایران و استقرار نظام رقابت آزاد و منصفانه در بازارهای اقتصادی ایران.
5-  تعیین زمان پایانی برای مدت اعتبار استجازه‌ و تشکیل دادگاه‌های یک مرحله‌ای.

تفصیل موضوع را در ویدیوی زیر ببینید.


📹 الزام امنیت‌زدایی از اقتصاد و سیاست

▫️در سال‌های اخیر بر لزوم اصلاحات اقتصادی بیش از هر زمان دیگری تاکید می‌شود. اصلاحاتی که تاکید همگانی دارد، از کارشناسان اقتصادی، گرفته تا نمایندگان مجلس و دولتی‌ها. اما این تاکید در این سال‌ها به مرحله عمل نرسیده است، چرا؟

▫️عباس آخوندی سیاستمدار و استاد دانشکده مطالعات جهان در گفت‌وگو با اکوایران درباره گام‌های عملی برای انجام اصلاحات اقتصادی در کشور، گفته که اصلاحات اقتصادی صرفا اقتصادی نیست، اصلاحات به مجموعه‌ای از اصلاحات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بازمی‌گردد که باید انجام شوند تا ثمره آنها اصلاحات اقتصادی باشد.

▫️در سال‌های اخیر یک نگرانی بزرگ درباره اجرای این اصلاحات وجود داشته که آن نارضایتی مردم بوده است.


▫️آخوندی تاکید می‌کند اینکه به همه چیز با یک نگاه امنیتی نگاه شود، گرفتاری‌های بسیاری را در حوزه اقتصاد ایجاد کرده است و باید ماموریت امنیتی نهادهای امنیتی بازتعریف شود.

تذکر: عدد ۲۰۰۰ در مصاحبه درست است. لطفا دقت داشته باشید.

📺 @ecoiran_webtv

https://t.me/ecoiran_webtv/34141


به گمان من، دولت در رویارویی با قانون نحوه انتصاب دچار خطای بزرگی شد. لایحه‌ی اصلاحیه ناظر بر اصلاح یک بند از قانون بود. ‌تلقی غالب از لایحه اصلاحیه دولت این شد که دولت در پی حل مشکل یک انتصاب است. حال آن‌که این مصوبه کلا رییس جمهور و دولت را مسلوب الاختیار نموده‌است و امکان اعمال قوه مجریه را مختل ساخته است. به فرض این‌که مجلس عینا با اصلاحیه دولت موافقت می‌کرد، مشکل عینا به جای خود باقی بود. یادمان باشد که «درختی که تلخ است به‌بار آورد میوه‌ی تلخ». بنیان‌های این دو مصوبه اشکال دارند. لذا، با یک و یا چند اصلاحیه قابل رفع نمی‌باشند. از این رو، پیشنهاد من این است که شما در قالب معضل و یا اختلاف قوا موضوع را به رهبری انعکاس دهید و با اخذ موافقت ایشان لغو این دو مصوبه را در یکی از این دو مرجع خواستار گردید.
با آرزوی تحکیم هرچه فزونتر وحدت ملی ایرانیان و موفقیت و سربلندی جنابعالی و ملت عزیز ایران.
ارادتمند
عباس آخوندی


برادر ارجمند جناب آقای دکتر پزشکیان
رییس جمهور محترم
11/9/1403
با سلام و عرض ادب
اخیر دو مصوبه مجلس شورای اسلامی شامل قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس و قانون حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب نگرانی کلی در سطح افکار عمومی ملت ایران ایجاد کرده‌است. پیشنهاد روشن من در این باره این است که این دو مورد را یا به عنوان معضل و یا به عنوان موضوع مورد اختلاف قوا با اخذ دستور از مقام معظم رهبری یا در مجمع تشخیص مصلحت و یا در شورای حل اختلاف قوا طرح کنید. در این ارتباط دلیل‌های موجه این درخواست را عرض می‌کنم.
هر دو مصوبه در مغایرت کلی با ویژگی‌های ذاتی و عرضی قانون و سیاست‌کلی قانون‌گذاری ابلاغی از سوی رهبری می‌باشند و اطلاق عنوان قانون بدانها با ایراد کلی مواجه است. قانون در حالت کلی خود باید عام، واضح و مفید قطعیت باشد. هم‌چنین، قانون باید از ویژگی‌های پاسخگویی نیازهای جامعه، انعکاس نظراکثریت، اخلاقی بودن، عادلانه‌ بودن، کارآمدی و انجام‌شدنی بودن برخوردار باشد. پاره‌ای از این موارد در ماده 9 سیاست‌های کلی ابلاغی رهبری نیز آمده‌است. به بندهای زیر توجه فرمایید:
- قابل اجرا بودن قانون و قابل سنجش بودن اجرای آن.
- معطوف بودن به نیازهای واقعی.
- شفافیت و عدم ابهام.
- استحکام در ادبیات و اصطلاحات حقوقی.
- ابتناء بر نظرات کارشناسی و ارزیابی تأثیر اجرای قانون.
- ثبات، نگاه بلندمدت و ملی.
- جلب مشارکت حداکثری مردم، ذی‌نفعان و نهادهای قانونی مردم‌نهاد تخصصی و صنفی در فرآیند قانون‌گذاری.
- عدالت محوری در قوانین و اجتناب از تبعیض ناروا، عمومی بودن قانون و شمول و جامعیت آن و حتی‌الامکان پرهیز از استثناهای قانونی.
هر دو مصوبه ابلاغی با بندهای متعددی از سیاست‌های ابلاغی و تعریف حقوقی قانون مغایرت دارند. و نه تنها موجب هیچ خیر عمومی نمی‌شوند که منجر به تبعیض‌های ناروا، و انشقاق میان ملت و به قول شما وفاق می‌گردند.
به گمان من قانون نحوه‌ی انتصاب کلا مغایر قانون اساسی است وقوه‌ی مجریه را از حیز انتفاع ساقط و رییس‌جمهور و دولت را موظف به تبعیت از اشخاص و مراجعی کرده‌است که هیچ جایگاهی در ارکان مذکور در قانون اساسی ندارند. بر اساس اصل شصتم قانون اساسی، ‌‎اعمال‏ قوه‏ مجریه‏ جز در اموری‏ که‏ در این‏ قانون‏ مستقیمآ بر عهده‏ رهبری‏ گذارده‏ شده‏، از طریق‏ رئیس‏ جمهور و وزرا است. این قانون اشخاص و مراجعی را بر رییس جمهور و دولت مسلط و مستولی کرده است که بدون پاسخگویی به هیچ مرجعی می‌توانند مانع اتخاذ تصمیم آنان شوند. بر اساس قانون تاسیس وزارت اطلاعات، این مرجع زیر مجموعه دولت است و مسلط بر دولت نیست. قاعدتا خاطرتان هست، در سال‌های 1362-1361 که قانون تاسیس وزارت اطلاعات در حال تدوین و بررسی و تصویب در مجلس شورای اسلامی بود، گروهی بر این باور بودند که سیستم امنیتی کشور نیابد در قالب وزراتخانه شکل بگیرد و دیگر این‌که بهتر است زیر نظر امام (ره) باشد. هر دو مورد از سوی ایشان رد شد. لذا، وزارت اطلاعات تحت امر رییس جمهور قرار گرفت و به عنوان جزئی از بدنه‌ی دولت سازماندهی شد. این بدین معنی است که مرجع سیاسی بر مرجع اطلاعاتی و امنینی باید تفوق داشته باشد. مرجع نهایی در تصمیم‌گیری باید یک مرجع سیاسی باشد تا تمام جوانب مربوط را رعایت کند، مگر آن که مساله امنیتی باشد. هم‌چنان مستحضرید که قانون اساسی به نحوی تنظیم شده است که حق اعتراض برای تمامی شهروندان تضمین گشته و اعمال قدرت سیاسی به ‌نحو مشروع و قابل دفاع در انظار عمومی منظور گشته است. این قانون تمامی این موارد را زیر پا گذاشته و تمام قوه مجربه را در اختیار نهادهای امنیتی قرار داده‌است و این آشکارا خلاف قانون اساسی است.
قانون حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب نیز به همین سیاق قوه‌ی مجریه را موظف به امری غیرقابل اجرا و رودررو قرار گرفتن آن با بخش گسترده‌ای از جامعه می‌کند. شما اینک موظف به اجرای امری به‌ظاهر قانونی هستید که فاقد ضرورت، غیر قابل اجرا و مخل یک‌پارچگی ملی است. بنایراین، باید در چارچوب قانون اساسی چاره‌جویی کنید.


🔹شهر، شهروندی و مساله زنان

🖋عباس آخوندی، 1403/9/3
🔻سه واژه «شهر»، «شهروندی» و «زن»، کلیدواژه‌هایی حیاتی در جهان مدرن هستند که در ایران نیز اهمیت فزاینده‌ای یافته‌اند. جامعه ایران در چند دهه اخیر تحولات شگرفی را در فرایند شهری‌شدن و انتقال از زندگی اقتصاد مبتنی بر کشاورزی و دامداری به اقتصاد مدرن و شهری تجربه کرده‌است. هرچند این تغییر جهانی بوده‌است، سرعت این تحولات در ایران آن‌چنان بوده که ساختارهای حکمرانی و اجتماعی از توان کافی برای تطبیق با آن برخوردار نبوده‌اند.

🔻ایران، در کمتر از یک قرن، از جامعه‌ای عمدتاً روستایی به کشوری با اکثریت جمعیت شهری بدل شده است. این تغییر، از دهه ۳۰ که جمعیت شهری تنها ۶ میلیون نفر بود تا امروز که از ۶۰ میلیون نفر فراتر رفته، نشان‌دهنده رشد ده‌برابری جمعیت شهری است. اما این تغییر تنها یک تحول جمعیتی نبوده، بلکه سبک زندگی، الگوهای اجتماعی و حتی روابط انسانی را نیز متأثر کرده است.

🔻یکی از ملموس‌ترین نمودهای تحول شهری ایران، افزایش چشمگیر جمعیت تهران در طی چند دهه گذشته است. تهران که در دهه ۳۰ خورشیدی جمعیتی حدود ۸۰۰ هزار نفر داشت، اکنون جمعیتی بیش از ۹ میلیون نفر در روز را در خود جای داده است. این رشد ناگهانی، نه‌تنها به توسعه بی‌رویه مناطق حاشیه‌ای انجامیده، بلکه زیرساخت‌های شهری مانند شبکه حمل‌ونقل، آب و فاضلاب، و مدیریت پسماند را نیز به شدت تحت فشار قرار داده است.

🔻تحول اجتماعی ایران محدود به تغییر از زندگی روستایی به شهری نیست. هم‌زمان با آن، جهانی شدن سبک زندگی هم در این میانه وجود داشته‌است. این پدیدار اثرهای دوچندانی داشته و سبب شده‌است که سرعت تحول شتاب بگیرد. بنیان این تحول از منظر جامعه‌شناسانه تغییر به سمت فردی شدن زندگی، حقوق شخصی و آگاهی فردی از خویش است. البته در ایران متاسفانه این فردگرایی بیشتر تبدیل به یک نوع اگوییزم (egoism) (خودبینی افراطی) شده به‌جای این‌که تبدیل به ایندیویژئوالیزم (individualism) (فردگرایی) شود. یعنی به جای این‌که ما یک فردگرایی مسئولانه داشته باشیم، دچار فردگرایی خودخواهانه شده‌ایم. و شوربختانه این تحول آثار مخربی را در فرایند تحول شهری در ایران با خود به‌همراه داشته‌است. بخشی از گسست اجتماعی که با آن دست و پنجه نرم می‌کنیم محصول همین تحول منفی است.
از جمله بحث‌های بسیار مهم در این بحث، جهانی‌شدن یا به قول داریوش آشوری، گیتیانه‌شدن زندگی انسان‌ها است. حضور عمده‌ی زنان در جامعه و زندگی اجتماعی پدیده‌ای جهانی است که به موازات شهری شدن و فردگرایی افراطی در ایران رخ‌نمون شده‌است. این یعنی ایران با یک سلسله تغییرات ساختاری موازی و همزمان مواجه شده‌است. در هر صورت، یک زمانی شما در بازار تهران که می‌رفتید، پشت هیچ مغازه‌ای هیچ زنی را پیدا نمی‌کردید که بخواهد فروشنده باشد. الان کمتر مغازه‌ای است که فروشنده زن نداشته باشد. در واقع کلا، نحوه حضور زنان در جامعه متحول شده‌است.

🔻در دهه‌های اخیر حجم تحولات اجتماعی، وحشتناک و زیاد بوده و تصور من این است که نظام حکم‌روایی در ایران هیچ تلقی روشنی از این حجم تغییرات ندارد. در سیاست‌های جاری کشور در حوزه‌های اجرا، تقنین، قضا و صداوسیما نشانه‌های فهم ژرف از این تحول‌های بنیادین را نمی‌بینید. بیشتر، با اقدام‌های سطحی و روبنایی مواجهید. فرایند سازگاری با تحولات مشداهده نمی‌شود. بیشتر بحث‌ها بحث بر مدار قدرت می‌چرخد تا بحث زندگی. در واقع بحث زندگی، مساله ثانویه است و قدرت، مساله اصلی در ایران است.

🔻این متن بازنویسی مطالبی است که در نشست تازه‌های کتاب نشر حوزه زنان با محوریت رونمایی و بررسی کتاب «زنان در شهر» ایراد کردم. این کتاب نوشته زهرا نژادبهرام، فعال سیاسی و اجتماعی اصلاح‌طلب و عضو پیشین شورای شهر تهران است، و این نشست در روز دوشنبه ۲۱ آبان با حضور جمعی از کارشناسان حوزه کتاب و مخاطبان در سالن خیام خانه اندیشمندان علوم انسانی به همت «انجمن ایرانی مطالعات زنان» برگزار شد. متن کامل را در لینک زیر ببینید:

https://shorturl.at/M348S

4k 1 29 1 25

خبر خوبی است. لیکن، امید که دستور کار به بحث هسته‌ای محدود نشود و بحث اوکراین و تبعات آن‌را نیز در بر بگیرد. نقطه‌ی آغاز حل‌وفصل مسائل ایران و اروپا اوکراین است، نه هسته‌ای.
فوری/ آغاز مذاکرات هسته‌ای ایران با اروپا از روز جمعه
https://donya-e-eqtesad.com/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%B3%D8%A7%DB%8C%D8%AA-%D8%AE%D9%88%D8%A7%D9%86-62/4126373-%D8%A7%D8%B2-%D8%B3%D8%B1%DA%AF%DB%8C%D8%B1%DB%8C-%D9%85%D8%B0%D8%A7%DA%A9%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D9%87%D8%B3%D8%AA%D9%87-%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%A7-%D8%A7%D8%B1%D9%88%D9%BE%D8%A7-%D8%B5%D8%AD%D8%AA-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D8%AF

3.7k 0 26 30 39


Показано 20 последних публикаций.