عباس آخوندی


Гео и язык канала: Иран, Фарси
Категория: не указана


‌‌‌‌‏استاد دانشگاه تهران،
‌‏فعال سیاسی در حوزه تمدن ایران‌شهری
ℹ️گفتگو، تبادل نظر و ارتباط مستقیم
@AbbasAkhoundiDiscussion
ℹ️سایت
AbbasAkhoundi.ir
ℹ️توییتر
twitter.com/AkhoundiAbbas
ℹ️اینستاگرام
instagram.com/dr.AbbasAkhoundi

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Гео и язык канала
Иран, Фарси
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
🔹نومرکانتالیسم، ترامپ و‌ تحولات جهانی

✍عباس آخوندی، بهمن ۱۴۰۳

🔻این روزها بحث ترامپ و مواضعش در باره‌ی ایران نقل محافل است. به گمان من، پیش از هر گونه موضع‌گیری باید فهمی از منطق تحولات جهانی به‌دست آوریم. تقلیل موضوع به ر‌وان‌شناسی و یا گستاخی ترامپ به‌غایت راهزن است. هرگونه سراسیمگی و یا رویکرد تقلیل‌گرایانه امنیت ملی ایران را قطعا به مخاطره خواهد انداخت.

🔻من بر این باورم‌ که جهان در یک واگرایی به سوی نومرکانتالیسم در حرکت است. البته این صورت‌بندی از روند جهانی تا حدود زیادی بدیع به‌نظر می‌رسد و‌ کمتر در محافل آکادمیک‌ و دانشگاهی پیرامون آن بحث شده‌است. لذا، نخست من از همکاران، تحلیل‌گران و‌فعالان سیاسی درخواست دارم‌ که به نقد این نگاه بپردازند.

🔻به گمان من در این شرایط، نخست باید فهمی عینی و‌ واقعی از تحولات جهان به دست آوریم تا در تصمیم‌گیری خطای کمتری داشته‌باشیم. و‌گرنه در گرداب خودتخریبی سختی سقوط پیدا خواهیم‌کرد.

🔻در‌این‌گفت‌وگو تلاش کرده‌ام‌ که مبانی نظری نومرکانتالیسم‌ جدید را که جهان را به لبه‌ی پرتگاه منازعه‌ی فراگیر خواهد کشاند بشکافم. از همه‌اندیشمندان مشارکت در بحث را طلب می‌کنم.


انتشار مطالب ایراد شده در نشست شورای مرکزی حزب همبستگی در روزنامه شرق


🔹عباس آخوندی در نشست شورای مرکزی حزب همبستگی ایران اسلامی: سیاست “بی طرفی فعال” بهترین راهبرد ایران در جهان چند قطبی است
 بهمن 18, 1403
ایران نباید حیاط خلوت هیچیک از قدرت های جهانی باشد
🔻به گزارش روابط عمومی حزب همبستگی ایران اسلامی، عباس آخوندی با حضور در جلسه شورای مرکزی حزب همبستگی ضمن تببین شرایط جهان چند قطبی و هشدار نسبت به تبعات تبدیل ایران به حیاط خلوت یکی از قدرت های جهانی، اتخاذ سیاست بی طرفی فعال را بهترین راهبرد ایران در شرایط کنونی دانست.
🔻وی با اشاره به گزاره متداول این روزها مبنی بر گذار از جهان تک قطبی به جهانی چند قطبی گفت: این فرآیند پیامدهای بسیار گسترده ای در حوزه های مختلف به دنبال خواهد داشت و در آینده شاهد منازعات قدرت های بزرگ برای تامین منافع حداکثری و نزاع آنان برای تسلط بر زنجیره تولید جهانی خواهیم بود.
🔻این استاد دانشگاه در تشریح سهم قدرت های بزرگ از اقتصاد جهانی افزود: میزان تولید ناخالص جهانی حدود 105 تا 106 هزار میلیارد دلار است که سهم آمریکا حدود 29 هزار میلیارد دلار یعنی 28 درصد، سهم چین 18 هزار میلیارد دلار یعنی حدود 16،‌ 17 درصد، سهم اتحادیه اروپا تقریبا 19 هزار میلیارد دلار معادل 18 درصد و سهم روسیه دو هزار میلیارد دلار یعنی تنها حدود 1.7 درصد و کمتر از ژاپن با 4 و هند با 8/3 هزارمیلیارد دلار است و این بدین معناست که اندازه روسیه در اقتصاد جهانی اساسا تعیین‌کننده نیست و سه بلوک چین به‌اضافه اتحادیه اروپا و آمریکا حدود 65 درصد کل اقتصاد جهان را در اختیار دارند.
🔻وی ادامه داد: کسانی که اصرار دارند ایران را در بلوک روسیه قرار دهند خوب است که به این اعداد و ارقام توجه کنند.
🔻آخوندی با اشاره به بازگشت ترامپ به قدرت و تاکید بر این که ترامپیسم ایده ای است در جهت مغایرت و مخالفت با جهان لیبرال که تنها محدود به آمریکا نیست، گفت: بررسی ها نشان می دهد که شعارهای ترامپ نه تنها مربوط به جهان لیبرال نیست بلکه وی به دنبال یک جهان حمایت شده و حفاظت شده است که می تواند در آینده به رویارویی های خطرناک میان قدرت های بزرگ منجر شود.
🔻وی افزود: شعار اصلی ترامپ اول آمریکا و شعار دوم وی این است که هیچ کلمه ای مقدس تر از تعرفه نیست و شعار سوم نیز در رابطه با مهاجرت است و با رفت و آمد آزاد نیروی انسانی در سطح جهان مخالف می کند و به تعبیری مفهوم جهانی شدن را قبول ندارد و شعار چهارم وی نیز کاهش مالیات صنعتگران است و به همین دلیل هم در دوره قبل مالیات را از 35 درصد به 21 درصد کاهش داد و همه این موارد نیز در تضاد با جهان لیبرال و رقابت آزاد تجاری قرار دارد.
🔻آخوندی اظهار داشت: نرخ تعرفه بالا به ضرر تجارت آزاد و به نفع سیستم های حمایتی در داخل آمریکاست و کاهش مالیات نیز به کاهش رقابت در آمریکا منجر شده و به زیان مصرف کننده و به نفع شکل گیری بنگاه و غول های اقتصادی بسیار بزرگ تر از آنچه اکنون وجود دارد خواهد بود و نتیجه چنین اقداماتی افزایش تنش و تبدیل رقابت های متداول تجاری به جنگ و منازعه بین قدرت های بزرگ خواهد بود.
🔻وی افزود: همین سیاست ها توسط چین هم در حال پیگیری است و استراتژی اول چین، دوم چین و سوم چین در این کشور در حال پیگیری است و در اروپا هم آثار قدرت گرفتن راست افراطی در کشورهایی مانند لهستان، مجارستان و فرانسه قابل مشاهده است و به نوعی جهان آزاد در حال حرکت به سمت یک نظام مرکانتلیستی است که در آن ثروت نه از طریق رقابت آزاد بلکه از طریق حمایت ایجاد می شود یعنی حمایت حکومت ها ثروت را شکل می دهد که این امر در تضاد با ایده آدام اسمیت است که معتقد بود ثروت باید از طریق رقابت و افزایش تولید تامین شود نه از طریق سیستم های حمایتی حکومت ها.
https://hezbehambastegi.com/2025/02/06/%d8%b9%d8%a8%d8%a7%d8%b3-%d8%a2%d8%ae%d9%88%d9%86%d8%af%db%8c-%d8%af%d8%b1-%d9%86%d8%b4%d8%b3%d8%aa-%d8%b4%d9%88%d8%b1%d8%a7%db%8c-%d9%85%d8%b1%da%a9%d8%b2%db%8c-%d8%ad%d8%b2%d8%a8-%d9%87%d9%85%d8%a8/


🔹ترامپ و‌ موضع ما: چرا بی‌طرفی فعال

✍عباس آخوندی، بهمن ۱۴۰۳

🔻این روزها بحث ترامپ و مواضعش در باره‌ی ایران نقل محافل است. چندی پیش در یک برنامه کلاب‌هاوسی شرکت کردم و بیش از دو ساعت در ابن باره بحث و گفت‌وگو داشتم. البته گفت‌وگوی دیگری با اکو ایران داشتم که آن را نیز انتشار خواهم داد.

🔻در این نشست در ابتدا تصویری از نظام فکری مجموعه ترامپ ارایه کردم. سپس فهم خودم از نظام رفتاری و‌ تصمیم‌گیری‌ او عرضه نمودم. در ادامه با حاضران در اتاق وارد گفت‌وگو گشتم.

🔻به گمان من در این شرایط باید نخست تلاش کنیم تا فهمی از دستگاه فکری ترامپ و تحولات جهان به دست آوریم تا در تصمیم‌گیری خطای کمتری داشته‌باشیم. به هر روی، باید وارد یک دادوستد فعال شویم.

https://youtu.be/v1UIbrVfH3U?si=dsHmXtGp0BnHlfMj


‍ 🔹واگذاری #ایران‌خودرو‌ و ضرورت بازسازی ساختاری آن

✍عباس آخوندی، بهمن ۱۴۰۳

🔻شکست سیاست #خصوصی‌سازی در ایران دلیل‌های فراوان دارد از جمله بی‌توجهی با مساله اصلاح ساختاری بنگاه‌ها پیش از واگذاری است. مهم‌ترین هدف خصوصی‌سازی افزایش کارآیی است و این تنها با واگذاری مالکیت بنگاه تامین نمی‌شود. هم نیاز به اصلاح بازار فعالیت آن بنگاه دارد و‌هم نیاز به بازسازی ساختاری بنگاه. چون بخشی از دلیل ناکارآمدی بنگاه‌ها ساختار آنها است.

🔻در‌مورد اصلاح بازار فعالیت باید پیش از واگذاری سطح‌حمایت دولت از بازار خودرو مشخص گردد و یک‌بار برای یک‌مدت طولانی سیاست بازرگانی خارجی این بازار مشخص شود.‌باید معلوم گردد تکلیف واردات خودرو و خدمات وابسته به آن چگونه است و هر سال تغییر نکند. قاعدتا باید نرخ تعرفه تا آنجا که ممکن است کاهش یابد و‌ واردات خودرو آزاد گردد.

🔻نکته‌ی دوم در باره‌ی ساختار این‌گونه بنگاه‌ها است. این‌ بنگاه‌ها دارای دارایی‌های عظیمی چون زمین در درون و یا نزدیک کلانشهرها می‌باشند. و در مقابل دارای تعهدات تاریخی انباشته و ساختاری پر از غل و زنجیر می‌باشند. از این‌رو، آن کس که به دارایی اراضی این بنگاه‌ها نگاه می کند می‌گوید که رانت بزرگی‌ واگذار شد. و آن کس که به تعهدات و غل و زنجیرها نگاه می‌کند می‌گوید ارزش بنگاه منفی است. از این رو در کشورهايي که برنامه‌ی خصوصی‌سازی را چون آلمان به‌طور‌ موفق اجرا کردند، بازسازی ساختاری بنگاه‌ها را مقدم بر واگذاری آنها به مرحله‌ی اجرا گذاشتند. در قانون اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ و آیین‌نامه‌های اجرایی آن نیز این امر‌ پیش‌بینی شده‌است. لیکن، هیچ‌گاه اجرا نگشته‌است. امید که در این باره به آن توجه شود. وگرنه، یک‌واگذاری پرماجرای جدید خواهد شد که به افتضاح ذاکر‌ و بانی و‌مستمع خواهد انجامید.

🔻در زیر به ماده ۱ آیین‌نامه‌ی اجرایی بازسازی ساختاری بنگاه‌ها توجه کنید:

🔹 وزارت اموراقتصادی و دارایی شورای‌عالی اجرای سیاست‌های کلی اصل چهل‌وچهارم (۴۴) قانون اساسی
در جلسه مورخ۲۷/ ۱۱/۱۳۸۷ بنا به پیشنهاد هیأت واگذاری و به استناد تبصره (۱) بند (الف) ماده (۴۰) قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و اجرای سیاست‌های کلی اصل چهل‌وچهارم (۴۴) قانون اساسی، ضوابط نحوه انجام اصلاح ساختار بنگاه‌ها در موارد ضروری متضمن چارچوب حفظ و صیانت نیروی انسانی شاغل موضوع جزء (۵) بند (الف) ماده (۴۰) قانون مزبور را به شرح زیر تصویب نمود:

🔹ضوابط نحوه انجام اصلاح ساختار بنگاه‌ها ماده۱ـ در مواردی که به موجب آیین‌نامه اجرایی روش‌های واگذاری موضوع ماده (۱۹) قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی جمهوری‌اسلامی ایران و اجرای سیاست‌های کلی اصل چهل‌وچهارم (۴۴) قانون اساسی که از این پس در این تصویب‌نامه قانون نامیده می‌شود، شرایط واگذاری بنگاه فراهم نباشد، ولی با انجام اصلاحات ساختاری، بنگاه قابل واگذاری می‌شود، سازمان خصوصی‌سازی مکلف است پس از اخذ مجوز وزارت امور اقتصادی و دارایی و با تصویب هیأت واگذاری، در چارچوب مفاد این تصویب‌نامه، حداکثر ظرف مدت یک سال بنگاه را با حفظ و صیانت نیروی انسانی شاغل در موارد ضروری، بازسازی ساختاری نماید. دوره بازسازی ساختاری در موارد خاص به پیشنهاد سازمان خصوصی‌سازی و تایید هیأت واگذاری قابل تمدید است.

🔹تبصره۱ـ بازسازی ساختاری باید توجیه اقتصادی، فنی و مالی داشته و بار مالی آن نباید از ارزش ویژه مورد انتظار بنگاه پس از بازسازی ساختاری تجاوز نماید. در صورت عدم تحقق این شرط بازسازی ساختاری مجاز نبوده و سازمان خصوصی‌سازی باید پس از سه نوبت آگهی، در صورتی که واگذاری بنگاه ممکن نشود، پیشنهاد تعیین تکلیف بنگاه را از طریق سایر روش‌های موضوع ماده (۱۹) قانون به هیأت واگذاری ارایه نماید.

🔹تبصره۲ـ سازمان خصوصی‌سازی مکلف است مستقیماً یا با استفاده از خدمات اشخاص حقیقی و حقوقی، دلایل و نوع بازسازی ساختاری (مالی، نیروی انسانی، فنی، حقوقی، عملیاتی و مدیریتی) بنگاه مشمول را مورد مطالعه قرارداده و نتیجه آن را همراه با صورت‌های مالی و سایر مدارک و مستندات لازم برای اخذ مجوز به هیأت واگذاری تسلیم نماید. مطالعه مزبور باید در برگیرنده راه‌های بهینه‌کردن فعالیت بنگاه و نتایج مورد انتظار، پیشنهاد تجزیه، ادغام یا تحصیل، برنامه زمان‌بندی و برآورد بار مالی بازسازی ساختاری باشد.

🔹تبصره۳ـ در انجام مطالعه موضوع تبصره (۲) فوق باید سرفصل خاصی به ارزیابی تعهدات بنگاه در برابر کارکنان اختصاص یابد.

2k 0 28 3 20

گفت‌وگوی احمد غلامی با عباس آخوندی درباره آینده ایران
وفاق، پذیرش چنددولتی است



در هیچ دوره‌ای مسائل منطقه‌ای و جهانی تا این حد در تعیین سرنوشت ایران مؤثر نبوده است. بعد از هفتم اکتبر و تحولات سوریه و روی‌کار‌آمدن ترامپ در آمریکا، ایده تغییر سیاست‌های داخلی و خارجی از موارد جدی بحث‌های تحلیلگران سیاسی و سیاست‌مداران است. عباس آخوندی که سال‌ها در مسندهای مختلف دولتی فعالیت داشته و از نزدیک با مسائل و مشکلات کشور آشناست، معتقد است جامعه ایران دچار استحاله شده و تغییر اساسی کرده و بی‌اعتنایی به این تغییر پارادایم دیگر امکان‌پذیر نیست. او همچنین از ضرورت تغییر سیاست‌های منطقه‌ای و جهانی ایران می‌گوید و باور دارد ایران در شرایط کنونی باید به‌ سمت «بی‌طرفی فعال» برود تا حیاط‌‌خلوت قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی نباشد. در‌عین‌حال که باید ارتباط همه‌جانبه خود با تمام بازیگران منطقه‌ای و جهانی را بر‌اساس منافع ملی متوازن کند. به دلیل شرایط خاص و در حال تحولِ جهان و ایران، در برنامه «برخورد» مجموعه گفت‌وگوهایی درباره آینده ایران انجام خواهیم داد.


* با تغییر شرایط منطقه‌ای، وضعیت کشورهای منطقه هم به‌ نوعی تغییر کرده که ایران هم از این قاعده مستثنا نیست. وقتی از آینده ایران صحبت می‌کنیم، طبیعی است که بیشتر از هر چیز توافق‌نامه بیست ساله بین ایران و روسیه که بعد از بیست سال به طور خودکار هر پنج سال می‌تواند تمدید شود، در بحث ما نقش مهمی داشته باشد. مضاف بر اینکه این توافق‌نامه چندجانبه است و حتی درباره مسائل امنیت داخلی و خارجی هم در آن بحث‌هایی مطرح شده. مهم‌تر از همه، در این توافق‌نامه بندی وجود دارد که می‌توان آن را این‌طور تفسیر کرد که هر‌یک از طرفین هر زمان بخواهند به‌ صورت یک‌طرفه می‌توانند از توافق خارج شوند. از این منظر، نگاه شما به آینده ایران و توافق اخیر که می‌تواند نقش مهمی در آینده ایران داشته باشد، چیست؟ در‌عین‌حال ارزیابی خود را از توافق کشورهای عربی حوزه خلیج‌ فارس و اروپا هم بگویید که به نظرم توافق بسیار مهمی است اما در ایران تاکنون فقط یک بند از آن قرارداد درباره جزایر سه‌گانه مطرح شده، در‌صورتی‌که بحث جزایر سه‌گانه به‌‌ نوعی بحث تبلیغاتی برای به‌دست‌آوردن دل کشورهای حوزه خلیج‌ فارس بوده است، اما بندهای مهم‌تری هم در آن قرارداد وجود دارد.
متن کامل را در لینک زیر بخوانید
https://vrgl.ir/xTBsj


آینده ایران در سایه‌ی تحولات جهان

عباس آخوندی، بهمن ماه 1403

این ویدیو نسخه‌ی کامل گفتگوی روزنامه شرق با من است که پیش از این سه قسمت کوتاه از آن انتشار یافته‌است. در این گفتگو در باره‌ی عهدنامه ایران و روسیه، بیانیه مشترک سران اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس، روند قدرت گرفتن نئومرکانتالیسم در جهان و تشدید آن با آمدن ترامپ، رشد منازعات جهانی و آینده ایران گفتگو کرده‌ایم. از نظر خودم این گفتگو یکی از بهترین گفتگوهایی جامعی بوده‌است که انجام داده‌ام.

https://youtu.be/hyb4JzBE1V0?si=mjTepGBJpzIHHqd-


Репост из: عصرما
❇️بیانیه حزب توسعه ملی به مناسبت امضای توافقنامه ایران و روسیه

🔸راهبرد بیطرفی فعال را الزام بنیادین سیاست خارجی کشور در مقطع کنونی می دانیم.

به نام خدا
در آخرین سفر رئیس جمهور محترم دکتر #پزشکیان به روسیه، از توافقنامه راهبردی ایران و روسیه رونمایی شد. امضای این توافقنامه توسط روسای جمهور دو کشور و بازنمایی گسترده آن، به مثابه گامی بلند در جهت همکاری های بلند مدت تهران - مسکو، برای مقابله با یکجانبه گرایی، این پرسش اساسی را طرح می کند که امضای توافقنامه مذکور در مقطع کنونی تا چه اندازه تضمین کننده مصالح و منافع ملی ایران، رعایت اصل بی طرفی در منازعات بین المللی، همسو با سیاست روابط متوازن با کشورهای بزرگ و فراهم آورنده زمینه استفاده از ظرفیتهای جهانی برای رشد و توسعه کشور است. بی شک گسترش روابط دوجانبه و چندجانبه اقتصادی و سیاسی با کشورهای مختلف ضامن استقلال، پیشرفت و توسعه کشور است، مشروط بر آنکه این روابط به معنای ورود به منازعات میان قدرت ها و حامل پیام قرار گرفتن ایران در کنار یکی علیه دیگری نباشد. از این رو امضای توافقنامه مذکور هم از حیث زمان و هم از نظر راهبرد تنش زدایی و عادی سازی روابط با قدرتهای جهان، محل تامل است. از نظر زمانی در شرایطی که از یکسو #روسیه درگیر جنگ با اوکراین بوده و روابط تیره ای با اروپا دارد، و از سوی دیگر ایران در حال مذاکراتی حساس با تروئیکای اروپایی است، امضای توافقنامه با فدراسیون روسیه، اگرچه برای طرف روس دستاورد سیاسی دارد، اما برای ایران حامل پیام هم سرنوشت شدن با یک طرف منازعه علیه طرف دیگر است و شائبه همراهی با این کشور در منازعات جهانی و نفوذ و تأثیر روسیه بر جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین الملل را تداعی میکند.
در شرایطی که از یکسو روسیه درگیر جنگ با اوکراین بوده و روابط تیره ای با اروپا دارد، و از سوی دیگر ایران در حال مذاکراتی حساس با تروئیکای اروپایی است، امضای توافقنامه با فدراسیون روسیه، اگرچه برای طرف روس دستاورد سیاسی دارد، اما برای ایران حامل پیام هم سرنوشت شدن با یک طرف منازعه علیه طرف دیگر است


این اقدام همچنین با توجه به تحولات اخیر منطقه و تأثیر غیرقابل انکار آن بر جایگاه منطقه ای و جهانی ایران مغایر اصول بنیادین عزت، حکمت و مصلحت است. البته رئیس جمهور محترم به منظور جلوگیری از تاثیرات منفی مذکور اعلام داشته اند که ایران آمادگی امضای توافقنامه های مشابه با دیگر قدرت های جهانی را دارد، اما روشن است با توجه به روابط بحرانی ایران با اروپا و آمریکا تصریح ایشان فاقد دلالت های لازم برای کاهش تاثیرات منفی مذکور بر روند مذاکرات ایران و اروپا و مذاکرات احتمالی آینده ایران و آمریکاست.
این اقدام همچنین با توجه به تحولات اخیر منطقه و تأثیر غیرقابل انکار آن بر جایگاه منطقه ای و جهانی ایران مغایر اصول بنیادین عزت، حکمت و مصلحت است.


#حزب_توسعه_ملی ایران اسلامی، راهبرد بی طرفی فعال در منازعات بین المللی و برقراری روابط سازنده با کشورهای موثر جهان، شامل روسیه، چین، هند، اتحادیه اروپا، کشورهای منطقه خلیج فارس و مذاکره مستقیم با ایالات متحده آمریکا با رویکرد تنش زدایی، رفع تحریمها و مناسبات مبتنی بر منافع و مصالح ملی را الزام بنیادین سیاست خارجی کشور در مقطع کنونی دانسته و معتقد است حرکت در این مسیر نیازمند راهبرد هوشمندانه و مبتنی بر درک صحیح از شرایط کنونی کشور، منطقه و جهان و برنامه ای دقیق برای مدیریت صحیح در این مسیر است.

حزب توسعه ملی ایران اسلامی
۷ بهمن ۱۴۰۳

2k 0 5 13 25

موضع‌گیری درست و به‌موقع حزب توسعه ملی ایران اسلامی

این موضع جای تقدیر و توجه دارد.
امید که جبهه اصلاحات ایران موضع یک‌پارچه بگیرد. نباید به‌سادگی از کنار این امور گذشت.


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
بی‌طرفی ملت خطرناک است

در منازعه غول‌ها باید بی‌طرف باشیم. اینکه طرف یکی از غول‌ها را بگیریم برای ملت ما چه منفعتی دارند. باید بدانیم که دوران جهان دوقطبی تمام شده، بنابراین ادبیات دوقطبی که در کمپ شرق یا غرب باشیم کارایی ندارد؛ اساسا دیگر شرق و غربی وجود ندارد. ما اصطلاحا می‌گوییم چین شرق است، اما نیست. چین چه شرقی است که بخش عمده تجارت و منافعش در غرب است. شرق و غرب به مفهوم قبل از فروپاشی شوروی دیگر دورانش گذشته، ولی ما همچنان در آن ادبیات دنبال راه‌حل هستیم. قطعا هر راه‌حلی در این ادبیات داده شود منجر به شکست است.
اما بی‌طرفی ما در صحنه امنیت بین‌المللی است. بی‌طرفی ملت نسبت به دولت خیلی خطرناک است. بی‌طرفی ما در صحنه امنیت بین‌المللی است. در داخل اتفاقا باید ملتی داشته باشیم که به‌شدت در تأمین منافع ملی ایران مشارکت‌جو باشد.

اما در باره وفاق، در حال حاضر وفاقی که اجرا می‌شود به مفهوم پذیرش چنددولتی است به‌جای اینکه وفاق به مفهوم شکل‌گیری دولت مدرن باشد. این قطعا راه به جایی نمی‌برد و توسعه ایران را تأمین نمی‌کند.


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
ایران در حیرت استراتژیک
گفت‌وگوی احمد غلامی با عباس آخوندی در باره آینده ایران

در ایران گفته می‌شود جهان از حالت تک‌قطبی به‌ سمت چندقطبی می‌رود که درست است. ولی به‌صورت ساده‌انگارانه می‌گویند مفهومش افول آمریکاست حال آن‌که به معنی ظهور قدرت‌های جدید است. در این میان ما باید با همه قدرت‌ها ارتباط داشته باشیم. باید در اقتصاد سیاسی درباره چه اندازه‌هایی صحبت می‌کنیم و در انتخاب کمپ در ایران در حال ارتکاب چه اشتباهات استراتژیکی هستیم. در حالی‌که آمریکا ۲۸٪، چین ۱۷٪ و اتحادیه اروپا ۱۸٪ تولید ناخالص جهانی را در اختیار دارند، روسیه سهمش ۱.۷٪ است
اقتصاد آمریکا با چین درهم‌آمیخته است. در این شرایط یکی از میدان‌های نبرد قطعا منطقه ماست،چون اینجا هم بازار مطرح است و هم امنیت انرژی. بنابراین یکی از جاهایی که غول‌ها با هم درگیر می‌شوند، این منطقه است. حالا ما یا می‌خواهیم زیر پای این غول‌ها له شویم یا ارتباط‌مان را با این غول‌ها تنظیم کنیم. عرب‌ها دنبال تنظیم ارتباطات با هر چهار غول رفته‌اند. ما در حیرتِ استراتژیک قرار داریم؛ گاهی می‌گوییم باید با همه مذکره کنیم، گاهی هم با ضعیف‌ترین حلقه که روسیه باشد عهدنامه می‌بندیم


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
بخش اول: بازی روسیه با کارت ایران
گفت‌وگوی احمد غلامی با عباس آخوندی

توافق‌نامه ایران و روسیه از نظر زمان به نظر من پوست خربزه‌ای زیر پای دکتر پزشکیان بود و جای تعجب بود که ایشان یک روز قبل از سوگند یادکردن ترامپ چنین عهدنامه‌ای را امضا کرد، چون مذاکرات این عهدنامه از 1398 شروع شده بود و می‌توانستند امضای عهدنامه را یکی، دو ماه به تعویق بیندازند. ما از نظر اولویت‌ها در موقعیتی هستیم که نیاز داریم سطح تنش در منطقه کاهش پیدا کند. آلان تنش ما عمدتا با امریکا و اتحادیه اروپا است. بنابراین، از نظر زمان، یک بازی است که روسیه با کارت ایران انجام داده. قاعدتا یکی از مسایل ترامپ، حل مساله اوکراین است و دقیقا یک روز قبل از سر کار آمدن وی، روسیه به امریکا نشان می‌دهد که من هنوز می‌توانم با کارت ایران بازی کنم. نکته بسیار مهم دیگر، موضع اتحادیه اروپا است که این عهدنامه را تهدیدی علیه خود تلقی کرد.


🔹در سوگ همکار دیرین؛ داور

✍عباس آخوندی، دی‌ماه 1403
🔻در نشیمن نشسته بودیم که خانمم گفت: داور خودکشی کرده‌است. گفتم: از کجا می‌گی: گفت: همه‌جا پخش شده‌است. بُهتم زد. ناباورانه به شبکه‌های اجتماعی مراجعه کردم و دریافتم که دختران خوبش پایان زندگی او را اعلام کرده‌اند. مدتی میخکوب بودم. سپس به خانمم گفتم: این پایان زندگی با توجه به روح و روان ناآرام او در خارج از کشور باورکردنی است. او یارای ادامه زندگی را نداشت.

🔻سال 1361 بود که از داور و تعداد دیگری از دانشجویان دانشگاه شیراز خواستم که برای نوسازی حوزه‌ی معاونت سیاسی و اجتماعی وزارت کشور به جمع ما جوانان انقلابی که عمدتا از جهاد سازندگی به وزارت کشور رفته‌بودیم بپیوندد. او هم آمد و فکر کنم که مسئولیت اداره دوم سیاسی را در اداره کل سیاسی وزارت کشور برعهده گرفت. آن زمان‌ها مجاهدین (منافقین) روزانه تنها در تهران تا 45 نفر را ترور می‌کردند. تمرکز داور بر تحلیل رفتار سیاسی این گروه و سایر گروه‌های تروریستی بود. او بر خلاف ظاهرش، فردی پرکار و پرمطالعه بود. صدها صفحه گزارش از او در آرشیو وزارت کشور به‌یاد مانده است. یک‌سره مطلب می‌خواند و می‌نوشت و گزارش تهیه می‌کرد. لیکن، مقید به هیچ نظم اداری نبود. روحی سرکش و طغیانی داشت. دوست داشت که همواره در جمع باشد و با جمع کار کند. گاهی بخواند و گاهی بنویسد و گاهی با دوستان جوک بگوید. اساسا ساختار معاونت سیاسی طوری بود که همه هم‌قد و قوراه بودیم و روابط اداری هم چندان حاکم نبود. اغلب هفته‌ها رفت‌وآمدهای خانوادگی شبانه داشتیم. هنوز شامی که خانه داور پس از به‌دنیا آمدن دومین دخترش مسمی بادمجان خوردیم یادم نمی‌رود.
🔻داور به خاطر انقلاب از خانواده‌ی پدری‌اش تقریبا جدا شده‌بود. هرچند در خانواده‌ای مرفه به‌دنیا آمده‌بود، در وضعیت تنگنای مالی سختی زندگی می‌کرد. و همه‌چیز را به جان خریده بود. روحی رها و بی‌قرار داشت. و در نوشتن بی‌محابا بود. فردی به‌غایت دوست‌داشتنی و مهربان بود. کار جمعی را خوب بلد بود. با جمع به‌خوبی ارتباط برقرار می‌کرد و با طنز خود به جمع روحیه می‌داد. در کار خودش بسیار تیزبین بود. وطن‌خواه بود و در این ارتباط به نکات دقیقی توجه می‌کرد. در همان فضای جنگ هیچ‌گاه از نقد اوضاع دست برنمی‌داشت و حرفش را می‌زد و گاهی اطرافیانش را دل‌آزرده می‌کرد. پس از مهاجرت نیز استقلال خود را حفظ کرد. تا آنجا که من می‌دانم هیچ‌گاه به بیگانگان و گروه‌های وابسته تا پایان عمر وابسته نشد. هرچند در بیرون ازمرزها زندگی می‌کرد و با جمهوری اسلامی هم چندان سر سازش نداشت، لیکن، هم‌چنان وفادار به ایران باقی ماند. به هرروی، همکاری ما تا آبان 1364 ادامه داشت تا زمانی که من از وزارت کشور رفتم. داور هم پس از آن از وزارت کشور رفت و به تدریج به جهانی که دلبستگی بیشتری به آن داشت یعنی طنز، ادبیات، سینما و هنر پرداخت و متاسفانه در این دوره جمع خانوادگی‌اش از هم پاچید. پس از آن جز دیدارهایی که در گوشه‌وکنار و یا رویدادهای جمعی با هم داشتیم کمتر او را دیدم. تا سال 1377 که داور تلفنی زنگ زد و احوال‌پرسی کرد. از مزاحمت‌هایی که برای‌اش ایجاد می‌شد دلخور بود و شکوه داشت.    
🔻در سال‌های گذشته بارها دل‌تنگش می‌شدم و دوست داشتم که ببینمش. لیکن، با توجه به اقامتش در خارج از کشور و این اواخر در امریکا امکان‌پذیر نبود. به هر روی، داوری که من می‌شناختم زندگی در محیطی دور از حال و هوای ایران برای‌اش سخت بود. او مانند ماهی‌ای بود که از بد روزگار در آکواریم قرار گرفته بود. هر چند احتمالا خیلی چیزها برای‌اش فراهم بوده، لیکن محیط فرهنگی و اجتماعی روح و روان سرکش او را خرسند نمی‌کرده است. به قول خودش در یک وضعیت آنومی اجتماعی قرار گرفته بود. او فردی ملی و ایران دوست بود. با توجه حس کار جمعی که داشت حتما دوست داشته است که در این سن و سال در جمع دوستان هم‌پال باشد. افسوس که وضعیت ایران مدتی است به فرزندان خود سخت می‌گیرد و آنان را از دامن مادر خود می‌راند. یادش به‌خیر و روحش شاد و در آرامش باد.  

این یادداشت در روزنامه شرق در تاریخ 29/10/1403 انتشار یافت.

4k 0 43 7 74

🔹ضرورت بازخوانی تاریخ: نقش فدائیان اسلام

✍عباس آخوندی، دی‌ماه 1403
🔻ظهور جریان فدائیان اسلام در دهه‌ی 20 خورشیدی و بلا فاصله پس از پایان جنگ جهانی دوم و تبعید رضا شاه و نقشی که آنان در صحنه‌ی سیاسی ایران ایفا کردند پدیده‌ی تاریخی مهمی است که نمی توان به‌سادگی از کنار آن گذشت. به‌ویژه از آن‌رو که این جریان فکری از یک سوی رهگذر جریان‌یابی اندیشه‌ی اخوانی به درون جهان تشیع و صحنه‌ی سیاسی ایران بود. و برای مدت‌ها سایه‌ی آن بر جریان‌های احیاگری و اصلاحی اندیشه اسلامی و شیعی در ایران سنگینی می‌کرد و می‌کند. و از سوی دیگر، این جریان و علاقمندان آن در تحولات سیاسی قرن بیستم ایران نقش مستقیمی داشته است.

🔻هرچند ساختار و تشکیلات فدائیان اسلام در دهه‌ی 30 و پس از اعدام مرحوم نواب صفوی تقریبا متلاشی شد، لیکن، باقیماندگان این تشکیلات و علاقمندان راه و ورش آنان و دلبستگان به سید قطب و جریان اخوانی در فرایند انقلاب اسلامی و پس از آن نقش موثری ایفا کردند. و هم‌اکنون نیز مسلک و روش آنان تا حد زیادی بر بخش‌هایی از حاکمیت غلبه دارد. از این رو، فهم این جریان با درک درست ما از چرایی وضع موجود و راه برون رفت ایران از تنگناهای موجود ارتباط مستقیمی دارد.

🔻آگاهیم که مواضع جریان‌های دینی و سیاسی نسبت به این جریان از بدو تاسیس آن متفاوت بوده‌است. مشهور است که مرحوم آیت‌الله بروجردی نگاه مثبتی به این جریان نداشته است. در حالی‌که مرحوم کاشانی با آنان همکاری می‌کرده است؛ حال یا به صورت اعتقادی و یا به صورت همکاری مقطعی و سیاسی. و نشانی از تایید آنان از سوی مرحوم امام خمینی وجود ندارد. در جریان کودتای 28 مرداد 32 هرچند فدائیان نقش مستقیمی نداشته‌اند، لیکن اطلاعیه مرحوم نواب در فاصله‌ای کمتر از ده روز در شهریور همان سال و مخالفت آشکار به مرحوم مصدق، به‌نحوی هم‌راهی و هم‌دلی با کودتاچیان را تداعی می‌کند.

🔻من در این جستار در پی اثبات هیچ نظریه‌ای نیستم. تنها در پی عبرت‌گیری از بازی‌گری جریان‌های افراطی هستم. می‌خواهم بفهمم که چگونه آنان از یک سوی در راه تحقق اهداف به‌ظاهر دینی خود حتی دست به اسلحه می‌برند؟ و از سوی دیگر با جریان‌هایی چون کودتا 32 به نحوی هم‌دلی می‌کنند؟ آیا تاریخ تکرار می‌شود؟

🔻مقاله زیر که توسط جناب دکتر کریم سلیمانی دهکردی استاد محترم تاریخ دانشگاه شهید بهشتی تدوین شده حاوی نکاتی انتقادی به مواضع نواب صفوی به کوتای 28 مرداد 1332 است. من البته برای خود صلاحیت نقد در این ارتباط قائل نیستم. لیکن، به عنوان یک سیاست‌مدار، این نوشته برای من حائز اهمیت فراوان است. این مقاله ناظر بر یک پرهیز ملی سترگ است که باید بدان توجه کرد. تا دوستانی که می‌خوانند چه نظری داشته باشند. خرسند می‌شوم که دوستان در بحث مشارکت کنند.

🔻متن مقاله را در لینک زیر بخوانید:
https://irdc.ir/fa/news/9868/%D9%86%DA%AF%D8%A7%D9%87%DB%8C-%D8%A7%D9%86%D8%AA%D9%82%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%D9%85%D9%88%D8%A7%D8%B6%D8%B9-%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%A8%E2%80%8C%D8%B5%D9%81%D9%88%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D8%A8%D8%B1-%DA%A9%D9%88%D8%AF%D8%AA%D8%A7%DB%8C-%DB%B2%DB%B8-%D9%85%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AF-%DB%B1%DB%B3%DB%B3%DB%B2-%D8%B3%D9%86%D8%AF


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
بوی جوی مولیان
در چارچوب #ایده‌ی_ایران و راهبرد #بی‌طرفی_فعال ضمن ضرورت حفظ تعادل در برقراری ارتباط با تمام قدرت‌های بین‌المللی و عدم وابستگی به هیچ‌کدام، باید اولویت روابط را به کشورهای درون حوزه‌ی تمدنی #ایران داد. ضمن آین که دیگران را فراموش نکرد.
بی‌گمان زبان #فارسی در این ارتباط جایگاهی بی‌بدیل دارد.


شهرِ یاران بود و خاکِ مهر‌بانان این دیار

مهربانی کِی سر آمد؟ شهریار‌ان را چه شد؟


میلاد حضرت مولا بر شما مبارک.
ارادتمند
عباس آخوندی


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
سیاست بی‌طرفي فعال

من هم چنان بر این باورم که راه برون رفت ما از تنگنای سیاست خارجی موجود اتخاذ سیاست بی‌طرفی فعال است‌.

گزیده‌ای از مناظره عباس آخوندی و ابراهیم متقی‌

عباس آخوندی:‌ ایران باید رویکرد بی‌طرفی فعال اتخاذ کند. البته با این تصویری که از ما در جهان شکل گرفته است نیروهای جهانی به‌آسانی این تغییر موضع را نخواهند پذیرفت. مسئله‌ای که در سیاست خارجی داریم این است که ما حتی برای بعد از برجام برنامه‌ای نداشتیم و تمام برنامه ما به آن محدود می‌شد. اشکال در اینجاست که ما یک موضع روشن از خود نشان نمی‌دهیم، اما انتظار توجه دیگر نیروها را داریم.

ابراهیم متقی:‌ نشان نفوذ آمریکا در سیاست بین‌الملل این است که مثلا توافق بیست‌وپنج‌ساله ما با چین امکان اجرایی شدن پیدا نکرد، زیرا اگر چین بخواهد در ایران سرمایه‌گذاری کند با تحریم‌های ثانویه آمریکا روبه‌رو می‌شود. سیاست آمریکا در منطقه هم این است که دولت‌هایی که نخواستند قدرت هژمونیک آمریکا را بپذیرند تضعیف و برکنار شوند. اگر آمریکا برجام را پاره نمی‌کرد، ایران FATF را می‌پذیرفت.

متن کامل ویدیو را در زیر ببینید
https://youtu.be/oSnJ7j0E4Ug?si=czXp8q4gXonvXyus




Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
طالقانی نماد مشروطیت

عباس آخوندی، ۲۰ دیماه ۱۴۰۳

در ۱۹ دیماه ۱۴۰۲ به مراسم رونمایی از لوح ثبت ملی خانه مرحوم آیت‌الله طالقانی رضوان الله علیه دعوت شدم.

نکته کانونی سخن من این بود که مرحوم طالقانی از جمله بازماندگان رجالی است که دل در گرو مشروطه داشتند. از این رو‌ثبت خانه‌ی او فراتر از ثبت یک ساختمان است. این کار بازگشت و بازخوانی یک پديدار تاریخی ناتمام به نام مشروطه است. هنوز هم راه‌کار خروج ایران از تنگناهای موجود را باید در اندیشه مشروطه جستجوی کرد.

4.5k 0 45 22 41

#پادکست‌ مناظره عباس آخوندی و ابراهیم متقی «از محور مقاومت تا بی‌طرفی فعال»‌

کست‌باکس: https://castbox.fm/vb/765023160

اپل: https://B2n.ir/u21130

اسپاتیفای:
https://open.spotify.com/episode/7vO9pXEkRK4Dz6eWkXemNn…


@AkhoundiAbbas
از محور مقاومت تا بی‌طرفی فعال | عباس آخوندی و ابراهیم متقی
ایران در سیاست بین‌الملل، چه استراتژی جدیدی باید در پیش بگیرد؟ آیا بی‌طرفی برای ایران مطلوب است؟ اشتباهات ایران در گذشته در این زمینه چه بود؟ ...

Показано 20 последних публикаций.