Ýanwar aýynyň 12 sine 1881 ýylda 11 sagat 20 mint gökdepe galasynyň düÿbünde mina ýaryp ruslar galaň içine giren güni. Bu gün türkmen şir ýigitleriniñ, watan goraýjylarynyñ hatyra güni. Şü gün türkmen Ýigitleriniñ janyny aýaman watan üçin janyny ýere beren güni. Hiç zat unudylanok, hiç kim unudylmaz. Bir gün gelejegi abat etmek üçin we biz üçin jan beryp şehit bolüpdyrlar, biz bolsak olara doga bergili. Ýatan ýerlery ýagty bolsun şehitlerimizr.
🔹گوگ تپه، دارای حصاری به قطر تقریبا 3کیلومتر با دیوارهای بلند(6متر) و ضخیم(60-90 سانتیمتر)بود.نبرد سه ساله روسها برای تسخیر حصار گوگ تپه در چهارمین حمله به نتیجه رسید:
✔️حمله اول:به فرماندهی ژنرال لوماکین که به عقب نشینی وی به چیکیشلر منتهی شد (1878)
✔️حمله دوم:به فرماندهی ژنرال لازارف ارمنی تبار با 18000 سرباز و تجهیزات بر پشت 6000 شتر انجام گرفت.لازارف پیش از رسیدن به گوگ تپه بیمار شد و درگذشت.
✔️حمله سوم: ژنرال لوماکین مجددا فرماندهی را به عهده گرفت و در ابتدا بر ترکمن ها فائق آمد.ترکمن ها یک شب امان خواستند تا خود را برای تسلیم آماده کنند ولی شبانگاه به قشون روسها حمله برده وآنها را وادار به عقب نشینی بطرف دریای خزر نمودند(1878)
✔️حمله چهارم:پس از شکست سومین حمله، فرماندهی به ژنرال میخائیل دیمیترویچ اسکوبلوف واگذار شد. اسکوبلوف مدتی در جنگهای روسیه در قفقاز شرکت کرده بود.
در حملهی اسکوبلوف جمعا ۱۱هزار سرباز کارکشتهی روس شرکت داشتند.
او در جنگ با خانات خیوه (خوارزم) اولین فردی بود که وارد خیوه شد. اسکوبلوف در رکاب ژنرال کافمن، خانات خوقند (وادی فرغانه) را نیز فتح کرده و فرماندار آنجا شد.
✔️در حمله چهارم به گوگ تپه که 11000 سرباز روسی در آن شرکت داشتند. گوگ تپه، 25 روز محاصره شده بود و ارتش روسیه با مقاومت ترکمن ها در حصار روبرو بود. تعداد مقاومین متفاوت ذکر شده است و گویا 14000 تا 15000نفر بوده و جمع نفوس حصار در حدود 40000 ذکر شده است.
🔹در مورد ترکمن ها ژنرال لوماکین گفته است:” این غیر ممکن بود که از بین آنها با هرچقدر پول، جاسوسی یافت. آنها در کنار مردمشان ایستاده اند، نه هدیه و نه تهدید، آنها را از کنار خلقشان، دور میکند”.
💚 فداکاری ها و رشادت های شهیدان #گوگ_تپه را هرگز فراموش نخواهیم کرد.
@torkamantel