✴️آیا دولت از اموال متوفی سهم می برد؟
@jenab_vakill☣بعد از اینکه شخصی فوت می کند ، می بایست اموال و دارایی های او ، میان ورثه اش تقسیم شده و اصطلاحا ،
انحصار وراثت انجام شود . با این وجود ، از آن جهت که اموال و دارایی های تعلق گرفته به ورثه ، به منزله نوعی درآمد برای آنها محسوب می شود ، بر اساس قانون مالیات های مستقیم ، قبل از اینکه تقسیم اموال یا ترکه متوفی انجام گیرد ، می بایست مالیاتی پرداخت گردد که به آن
مالیات بر ارث گفته می شود .
🔸 در کنار مالیات بر ارث ، ممکن است که متوفی ، ورثه ای نداشته باشد و بلاوارث محسوب شود که در این صورت ، باز هم دولت وارث متوفی محسوب شده و از وی ارث می برد .
🔖 شرایط و مواردی که دولت از متوفی ارث می برد چیست؟
🔸دولت ، در دو فرض کلی ، از متوفیان ارث می برد که مورد اول ، شامل مالیات بر ارث متوفی بوده و مورد دوم ، ناظر بر ارث بردن از متوفیان بدون وارث است
"زمانی که فردی فوت می کند ، اموال و دارایی های وی به صورت قهری ، به ورثه اش تعلق می گیرد . این اموال و دارایی ها ، یا همان ترکه متوفی ، می بایست طبق قانون ، میان ورثه متوفی که شامل سه طبقه هستند ، تقسیم شود . اما قبل از تقسیم ارث میان وراث ، یک مجموعه اقداماتی نیز ، باید انجام گیرد تا ارث ، قابل تقسیم باشد" .
🔸به عنوان نمونه ، در صورتی که متوفی ، به کسی بدهکار یا مدیون باشد ، ابتدا می بایست ورثه از ماترک ، بدهی ها را پرداخت کرده و اگر هم ، متوفی وصیت کرده باشد ، باید به وصیت او عمل شود . در کنار اینها ، قانون مالیات های مستقیم ، نوعی مالیات تحت عنوان مالیات بر ارث پیش بینی کرده است که در صورت وجود شرایط قانونی ، ورثه ، قبل از انحصار وراثت می بایست این مالیات را پرداخت نمایند .
🔸بر اساس
ماده 17 قانون مالیات های مستقیم ، سهم دولت از اموال متوفی ، همان مالیات بر ارث می باشد که ورثه ، قبل از طی مراحل انحصار وراثت در شورای حل اختلاف ، می بایست آن را پرداخت نموده و سپس مابقی اموال را میان خود ، تقسیم کنند .
🔸علاوه بر مالیات بر ارث ، در صورتی که متوفی بدون وارث بوده و هیچیک از خویشاوندان نسبی و سببی او وجود نداشته باشد ، ممکن است که کل ارث به جای مانده از متوفی ، به دولت تعلق گیرد
🔸در یک شرایط دیگر نیز ، ممکن است دولت ، وارث متوفی محسوب شود و آن هم ، زمانی است که متوفی ، مرد بوده و صرفا یک زوجه داشته باشد . در این حالت ، ارث زوجه ( یک چهارم ترکه ) مطابق قانون به وی تعلق خواهد گرفت ؛ اما مابقی سهم الارث مرد ، به دولت تعلق پیدا می کند ؛ چرا که بقیه اموال ، در حکم اموال بلاوارث تلقی میشود
🔸در ماده 24 همین قانون ، برخی از اموال و دارایی های متوفی که میان ورثه تقسیم می شود ، از شمول مالیات بر ارث ، معاف می باشد . از جمله آنها ، می توان به حقوق بازنشستگی ، وظیفه پس انداز خدمت و مزایای پایان خدمت اشاره کرد . همچنین ، مطالبات مربوط به خسارت اخراج ، بازخرید خدمت و مرخصی های استحقاقی استفاده نشده و بیمه های تامین اجتماعی و یا بیمه های پرداختی توسط موسسات مانند بیمه های عمر و زندگی ، خسارت فوت ، دیه و مانند آن ، شرایط سهم بردن دولت را نداشته و به صورت یکجا به ورثه تعلق می گیرد .
🔸همچنین ، اموالی که برای سازمان های مشمول قانون ، وقت ، نذر یا حبس شده است ، به شرط تایید سازمان های مزبور ، معاف از مالیات است و از اثاث البیت و اسباب زندگی که در محل سکونت متوفی هستند نیز ، مالیاتی به دولت تعلق نمی گیرد و سهم الارث ورثه محسوب می شوند .
🔖 بر اساس ماده 25 این قانون ، در صورتی که متوفی ، از شهدای انقلاب اسلامی باشد و ورثه وی ، شامل وراث طبقه اول و دوم باشند ، اموال و دارایی های وی ، مشمول مالیات بر ارث نخواهد بود و شرایط سهم بردن دولت از اموال ایشان ، وجود نخواهد داشت .
🔖بنابراین دولت از انحصار وراثت در صورتی که متوفی وارثی نداشته باشد.
"
مطابق ماده 866 قانون مدنی و 335 قانون امور حسبی در این صورت مطابق نظر حاکم قانون اگر پس از ده سال وارثی برای متوفی پیدا نشود تمامی اموال ایشان به خزانه دولت واریز می شود. در صورتی که تا قبل از ده سال وارث متوفی مشخص شود ترکه به وراث داده می شود".
https://telegram.me/joinchat/BamC9j6HusXfBL0BQaK9kA