🔘 ستارهشناسان یک سیاره فراخورشیدی متراکم جدید زیر-زحل کشف کردند.
🌌 منحنیهای نوری TESS بدون روند و نرمال شده TOI-6038 A از S18 و S58 به ترتیب با نقاط سبز و آبی نشان داده شدهاند. منحنی نوری کامل در پنل بالایی نمایش داده میشود، در حالی که منحنی نوری فاز-تا شده از هر دو بخش در پنل پایینی نشان داده شده است، با نقاط صورتی که نشان دهنده نقاط داده باینری ۲۰ دقیقهای هستند. خط سیاه توپر در هر دو پنل نشان دهنده بهترین مدل ترانزیت برای TOI-6038 A b است. منبع: arXiv (۲۰۲۵). شناسه دیجیتال شیء: 10.48550/arxiv.2501.02272
¹★ یک تیم بینالمللی از ستارهشناسان، شناسایی یک سیاره فراخورشیدی جدید در حال گردش به دور یک ستاره نوع F اواخر روشن را گزارش کردهاند. این دنیای بیگانه تازه کشف شده، با نام TOI-6038 A b، حدود شش برابر بزرگتر و تقریباً ۸۰ برابر پرجرمتر از زمین است. این یافته در مقالهای که در ۴ ژانویه در سرور پیشانتشار arXiv منتشر شده، به تفصیل آمده است.
²★ ماهواره نقشهبردار گذر سیارههای فراخورشیدی ناسا (TESS) در حال انجام یک بررسی از حدود ۲۰۰,۰۰۰ ستاره درخشان نزدیک خورشید با هدف جستجوی سیارههای فراخورشیدی گذری است. تاکنون، تقریباً ۷,۴۰۰ سیاره فراخورشیدی کاندید (اشیای مورد علاقه TESS یا TOI) را شناسایی کرده است که از این تعداد، ۵۹۱ مورد تاکنون تأیید شدهاند.
³★اکنون، گروهی از ستارهشناسان به رهبری سانجی بالیوال از آزمایشگاه تحقیقات فیزیکی (PRL) در احمدآباد، هند، تأیید سیاره دیگری که توسط TESS رصد شده را گزارش میدهند. تیم بالیوال یک سیگنال ترانزیت در منحنی نوری TOI-6038 A - یک ستاره نوع F در فاصله حدود ۵۷۸ سال نوری - شناسایی کرده است. ماهیت سیارهای این سیگنال توسط مشاهدات تکمیلی با استفاده از تلسکوپ ۲.۵ متری در رصدخانه PRL در هند تأیید شد.
⁴★ مقاله مینویسد: «TOI-6038 A (TIC 194736418) توسط TESS در بخشهای ۱۸ و ۵۸ مشاهده شد. مشاهدات بخش ۱۸ (S18) بین ۳ نوامبر و ۲۷ نوامبر ۲۰۱۹ انجام شد، در حالی که مشاهدات بخش ۵۸ (S58) از ۲۹ اکتبر تا ۲۶ نوامبر ۲۰۲۲ انجام شد.»
⁵★مشاهدات تکمیلی نشان داد که TOI-6038 A b شعاعی تقریباً برابر با ۶.۴۱ برابر شعاع زمین دارد و جرم آن حدود ۷۸.۵ برابر جرم زمین تخمین زده میشود که چگالی حجمی در سطح ۱.۶۲ گرم بر سانتیمتر مکعب را به دست میدهد. این سیاره هر ۵.۸۳ روز، در فاصله ۰.۰۶۹ واحد نجومی از ستاره میزبان خود به دور آن میچرخد. دمای تعادل TOI-6038 A b برابر با ۱,۴۳۹ کلوین محاسبه شد.
⁶★ بر اساس مدلسازی ساختار داخلی، ستارهشناسان فرض میکنند که TOI-6038 A b دارای هسته عظیمی با جرم حدود ۵۸ برابر جرم زمین است که عمدتاً از مواد متراکم مانند سنگ و آهن تشکیل شده است که حدود ۷۴ درصد از کل جرم سیاره را تشکیل میدهد. یک پوشش متوسط هیدروژن/هلیوم جرم باقیمانده را تشکیل میدهد که نشان دهنده جو نسبتاً نازک است.
⁷★ خواص به دست آمده TOI-6038 A b آن را به یک سیاره فراخورشیدی زیر-زحل در مرز بین پشته و ساوانای نپتونی تبدیل میکند. به اصطلاح صحرای نپتونی و ساوانا کمبود سیارههای فراخورشیدی شبیه نپتون در مدارهای با کوتاهترین دوره و وقوع متوسط آنها در فواصل مداری بزرگتر را نشان میدهند. آنها توسط یک ازدیاد چگالی (پشته) اخیراً شناسایی شده از سیارههای فراخورشیدی شبیه نپتون در محدوده دوره مداری ۳ تا ۵ روز از هم جدا میشوند.
⁸★ ستاره مادر، TOI-6038 A، بخشی از یک سیستم دوتایی با یک ستاره نوع K، TOI-6038 B است که با حدود ۳,۲۱۷ واحد نجومی از هم جدا شدهاند. TOI-6038 A شعاعی تقریباً برابر با ۰.۹ برابر شعاع خورشید دارد، در حالی که جرم آن حدود ۰.۸۶ برابر جرم خورشید است. این ستاره که حدود ۳.۶۵ میلیارد سال سن دارد، دمای مؤثر ۶,۱۱۰ کلوین دارد و فلزینگی آن در سطح ۰.۱۲۴ دکس است.
منبعphys.org
https://phys.org/news/2025-01-astronomers-dense-saturn-exoplanet.html
کانال علمی نجومی ماورای فرازمینی ها
https://t.me/joinchat/SOSSquf1wQIBqWJ4
کانال ما رو به دوستان خود معرفی کنید👆
@farzaminiha👽
#Author_sm3⃣3⃣2⃣2⃣