ابوسعيد (خدرى) و ابوهريره رضى الله عنهما مى گويند:
پیامبر ﷺ فرمود:
«هیچ رنج، بيمارى، نگرانى، ناراحتى، آزار و غم و اندوهی به مسلمان نمیرسد، مگر اینکه الله بهوسیلهی آن، گناهانش را مىبخشد؛ حتی خاری که در پایش فرو میرود».
متفق عليه
❖ امکان ندارد که انسان، در دنیا همیشه شاد باشد؛
روزی شاد است و روزی غمگین؛
یک روز به خواستهی خود میرسد و روزی هم نمیرسد.
بدینسان در ابعاد مختلف زندگی خود، در مورد جسم و روان خویش، و دربارهی خانواده و جامعهی خود، در معرض امتحان و مشکلات فراوانی قرار دارد؛ ولی با وجود همهی این مشکلات، همهی اوضاع و احوال مؤمن، برای او خیر است؛ زیرا اگر زیان یا مشکلی به او میرسد، شکیبایی میورزد و اگر از خوشی یا نعمتی برخوردار میگردد، شکر میکند و این، به نفع اوست.
◇ بنابراین اگر به مصیبتی گرفتار شدی، خیال نکن که اندوهی که به تو رسیده یا درد و رنجی که گرفتارش شدهای یا حتی خاری که در پایت فرورفته، بینتیجه و بدون پاداش خواهد بود یا فراموش خواهد شد؛ تو در عوضش خیر فراوانی مییابی و گناهانت، مثل برگ درختان میریزد و این، از نعمتی از سوی الله عزوجل میباشد.
⁍ اگر انسان در کنار صبر و شکیبایی، به اجر و ثواب نیز امیدوار باشد، در این صورت از اجر و پاداش نیز برخوردار میشود.
➰بنابراین مشکلات و سختیها، دو صورت دارند:
▪︎ مسلمانی، به مصیبتی گرفتار میشود؛ اگر اجر و پاداش آن را بهخاطر بیاورد و به ثواب آن نزد الله، دل و امید ببندد، در این صورت، در مصیبتی که به او رسیده، دو فایده وجود دارد: هم کفارهی گناهان اوست و هم سبب افزایش نیکیهایش.
▪︎ اما اگر از احتساب یا امید به اجر و ثواب، غافل بماند و از بابت مصیبتی که به او رسیده است، دلگیر باشد، اگرچه بر نیکیهایش افزوده نمیشود، ولی باز هم این مصیبت، کفارهی گناهان اوست. اگرچه بدان سبب که صبر نکرده و به اجر آن امیدوار نبوده است، پاداشی نخواهد داشت.
◎ بنابراین چه خوب است که انسان، در هر رنج و مصیبتی که به او میرسد، حتی بههنگام فرورفتن خار در پایش، به نیت دستیابی به ثواب، صبر نماید. این، لطف اللهست که بندهی مؤمنش را گرفتار مصیبت میکند و در عوض، به او پاداش میدهد یا گناهانش را میبخشد.
علامه شيخ ابن عثيمين رحمه الله
شرح رياض الصالحين۲۱۰/۱ 📚
@darmanbaquran