Posts filter


خونم به کام غیر بریزد به تیغ تیز
اندیشه‌ای نمی‌کند از روز رستخیز

در حیرتم که با همهٔ خدمت از چه روی
من خار در برش شدم و مدعی عزیز

بستم کمر ز بهرِ طوافِ حریمِ تو
کاری مکن که روی کنم جانب حجیز

خنجر مکش ز کین و مترسان ز کُشتنم
عاشق چگونه باشدش از کشتن احتریز

ناصح مگو ز بهرِ چه ماندم به کوی دوست
پایم به گِل فرو شد و ممکن نشد گریز

گفتی بگو نثار رهِ ما چه می‌کنی
جز نقد جان که هست به کف باشدم چه چیز؟

شحنه تو را به نیک و بدِ این و آن چه کار
زلف نگار گیر و می اندر قدح بریز

محمد مهدی‌خان اوبهی مازندرانی (شحنه خراسانی)

.t.me/hamidkamgar


کتاب "زندگی‌نامه و اندیشه‌های اجتماعی ابوریحان بیرونی" اثر سید مبین هاشمی استاد دانشگاه استان پروان، با همکاری دفتر تیکا ترکیه، با ویراستاری من از چاپ برآمد.
این کتاب که بیش‌تر بر اندیشه‌های اجتماعی ابوریحان بیرونی تمرکز دارد، طی مراسمی (سه‌شنبه، ۲۲ عقرب/آبان ۱۴۰۳ خورشیدی) در دانشگاه هرات رونمایی شد.
ابوریحان بیرونی از جمله دانشمندان چندبعدی جهان اسلام به‌شمار می‌رود که در بخش‌های مختلف از جمله دین‌شناسی، زمین‌شناسی و جامعه‌شناسی نظریه‌پردازی کرده است.
این کتاب چهاردهمین اثر علمی و ادبی سید مبین هاشمی استاد دانشگاه پروان می‌باشد و وی علا‌وه بر کتاب، مقاله‌های علمی نیز نوشته است.
چاپ و نشر این مجموعه را برای جناب هاشمی و سایر فرهنگیان و ادب‌دوستان خجسته‌باد عرض می‌دارم.

.t.me/hamidkamgar




مولانا جامی (آفرینش‌گر‌ و دانش‌مندی چند بعدی) عنوان کتابی است که به کوشش دکتر محمد داوود منیر و دکتر عرفات دنیز گردآوری شده است. این کتاب در برگیرندهٔ ۱۹ مقاله از مقاله‌نویسان افغانستان، ترکیه، تاجیکستان، ازبکستان و آذربایجان را در بردارد. در این کتاب مقاله‌ای از من زیر عنوان «تخت مزار مولانا سعدالدین کاشغری» منتشر شده است. چکیده آن را می توانید این‌جا بخوانید:
در شمال کمی مایل به غرب شهر کهنه و در شمال‌غربی شهر نو هرات و در انتهای خیابان تاریخی این شهر، زیارتگاهی است و در آن تختی جداگانه که خاص به جهت دفن مولانا سعدالدین محمد کاشغری بنا یافته و به این نسبت آن را تخت آرام‌گاه می‌نامند. در شمال‌غربی این تختگاه آرام‌گاه شیخ زین‌الدین خوافی و در بالای کوه شمالیِ آن آرام‌گاه سید عبدالله مختار واقع است. در این تختگاه نه تنها مولانا سعدالدین محمد کاشغری بلکه، تعدادی از مریدانش از جمله مولانا نورالدین عبدالرحمان جامی، محمد جامی و تنی چند از شاعران، عارفان و نیز چند تن از معاصران هرات مدفون‌اند. پس از وفات جامی و دفن این شاعر، نویسنده و همه‌چیزدان خراسان در کنار سعدالدین کاشغری، آهسته آهسته این تخت و این زیارتگاه به‌نام آرام‌گاه حضرت مولانا نورالدین عبدالرحمان جامی مشهور شد. چنان‌چه اکنون این زیارتگاه را زیارتگاه جامی و خیابان کنار آن را نیز به‌نام خیابان جامی می‌نامند. در خصوص آرام‌گاه‌های این تختگاه خطاها و کج‌فهمی‌هایی در بین پژوهش‌گران مشاهده می‌شود. در این نوشته به موقعیت این تختگاه و مشاهیر مدفون‌شده در آن پرداخته‌ایم.
.t.me/hamidkamgar


یلدا یا شب چله، جشن پیروزی نور بر تاریکی، فرخنده باد!

.t.me/hamidkamgar






صحن حویلی دارای حوضچه مدور بوده که در وسط سمت غربی قرار دارد و هم‌چنان دارای دو باغچه مربع‌شکل، گل‌بته‌ها و درخت می‌باشد که به این خانه زینت و آرایش بیش‌تر بخشیده است.
کف آن کاملاً از خشت‌فرش می‌باشد، آب‌رو آن به سمت غرب به خندق چهارشنبه بازار می‌ریزد. وجود آب چاه و منبع آب و برق در این خانه قابل توجّه است، ولی آب چاه قابل استفاده نمی‌باشد. این خانه دارای نماهای منظم هندسی بوده و روی کارهای خشت مزیّن آن بر اهمیت آن تأکید به‌سزای دارد.
سبک خاص معماری این بخش باعث تمایز این خانه نسبت به سایر خانه‌های محلهٔ بردرانی شده که نظیر آن کم‌تر در شهر قدیم هرات وجود دارد. ورودی اصلی این خانه در گوشة جنوب‌شرق قرار داشته که از دالان طویل جوار حمام عزیزی با دروازهٔ چوبی مزیّن بعد از دالانچه داخل این حویلی می‌گردد و این دروازه توسط مالکان این خانه از نوع آهنی، به روش قدیمی ساخته شده و هم‌چنان ورودی دیگری از سمت غرب به دالان کوچه چهارشنبه بازار با دروازهٔ چوبی نسبتاً جدیدی باز گردیده است.
این خانه آسیب‌های فراوان نیز دیده بود، که از جمله از شکستگی چوب‌های پل‌پوش اتاق‌های سمت شمال، فروریختگی‌های طبقهٔ دوم سمت غرب تعمیر جنوبی، از بین رفتن بعضی از کلکین‌ها و دروازه‌های تعمیر شمالی و جنوبی، از بین رفتن کف‌سازی خشتی در اتاق‌ها و زینه‌ها، فروپاشی زیرزمینی‌ها، ریزش روی‌کارهای خشت مزیّن در تمام بخش‌ها، از بین رفتن آب‌روها و غیره می‌توان نام برد که خوشبختانه کار مرمت و ترمیم آن به تاریخ ۵ / ۶ / ۱۳۸۵ خورشیدی جهت حفظ و نگه‌داشت این بنای تاریخی به توجّه آمریت آبدات تاریخی به ویژه به حمایت دفتر بنیاد فرهنگی آغاخان در هرات آغاز گردیده که به تمام خرابی‌ها و آسیب‌های آن در سال یادشده پایان بخشیده است، که اکنون از منظرهٔ ویژه‌یی برخوردار است.
یادداشت: از دکتر محمد فرزاد اخوان مالک این خانه بابت ارائۀ معلومات و نیز دوست خوبم احمدفواد رحیمی بابت هماهنگی ابراز سپاس و امتنان می‌نمایم.

حمیدالله کام‌گار، پاییز ۱۴۰۳ خورشیدی

.t.me/hamidkamgar


هرات؛ خانهٔ محمد هاشم اخوان

خانهٔ اخوان یکی از خانه‌های بزرگ و تاریخی شهر قدیم هرات می‌باشد که در کوچهٔ دودالان واقع گردیده است. کوچهٔ دو دالان در قسمت شمال‌شرقی خیابان چهارسو - پای‌حصار قرار دارد که دارای دو قسمت (جنوبی و شمالی) می‌باشد که جانـب جنوبی آن بن‌بست بوده، امّا کوچهٔ شمال دو دالان یک کوچهٔ باز است که ابتدا به کوچهٔ محل خواجه رخ‌بند و سپس به جانب کوچۀ چهارشنبه بازار امتـداد دارد و این محل جزء محلات مربوط (بخش بردرانی) است و خانهٔ اخوان در این قسمت (دو دالان شمالی) قرار دارد.
اطلاعات دقیقی از تاریخ ساخت این بنای تاریخی در دست نیست. امّا از سبک معماری آن دانسته می شود که بیش از دو صد سال پیش ساخته شده است. زیرا از آجر سوخته برای تزیین نمای خارجی برخلاف قسمت داخلی بنا استفاده شده است.
این بنا، بنابه روایتی در حدود بین سال‌های ۱۸۲۰ الی ۱۸۳۰ میلادی توسط یک شخص موسائی (یهودی) به سبک معماری هرات اعمار گردیده و در سال ۱۹۴۵ میلادی برای شریف‌خان به فروش رسانیده شده است که از وی در سال ۱۹۵۵ میلادی فقیرمحمدخان اخوان خریداری نموده است که بعد از وفات آن، این خانه به دو پسرش حاجی محمد اسماعیل و حاجی محمد ابراهیم و در ادامه به فرامرز اخوان، فرزاد اخوان و فرشید اخوان تعلق گرفته است. حاجی محمد اسماعیل اخوان یکی از تجار مشهور هرات بوده، که بیش‌تر تجارت روغن می‌نموده و از این جهت به حاجی محمد اسماعیل روغن مشهور است.
حاجی محمد اسماعیل بخش جدیدی را ساخت، زیرا خانواده‌اش پر جمعیت شدند و او به فضای بیش‌تری برای بازسازی کالاهایش در یک انبار نیاز داشت. این انبار بیش‌تر برای نگه‌داری نفت استفاده می‌شد. خانه‌های کوچک واقع در غرب ویران شد و ساختمان فعلی در قسمت جنوبی ملک ساخته شد. هیچ تفاوتی بین ساختمان قدیمی و فعلی جز نمای خارجی وجود ندارد. تمام دیوارها و سقف‌ها با آجر سوخته ساخته شده است.
بعد از وفات آن از سال ۱۹۷۰ میلادی تا حال این خانه به وارثین آن و در رأس به محمد هاشم‌خان اخوان تعلق گرفته است. این خانه از یک حیاط بزرگ مستطیل‌شکل تشکیل گردیده که به یک و دو طبقه اعمار گردیده، در مجموع دارای ۲۰ اتاق نشیمن بوده و در چهار اطراف با نماهای مختلف طراحی گردیده که مهم‌ترین نمای آن را سمت جنوب تشکیل می‌دهد، که در ابتدای ورود در چشم‌انداز مخاطب قرار می‌گیرد. این سمت به دو طبقه در نظر گرفته شده، که دارای دو دهلیز وسطی و چهار اتاق پل‌پوش در طبقة اوّل و دو دهلیز وسطی و شش اتاق در طبقة دوم آن می‌باشد، که از جمله دو اتاق آن به‌طور پس‌خانه در بالای دالان کوچه و دالان ورودی قرار دارد.
در این سمت تزئینات داخلی به‌خصوصی وجود ندارد، تزئینات بیرونی آن شامل نماهای خشتی، خشت مزیّن، قاب‌های بیضوی و سر پنجره‌های مثلثی در دیوارها می‌باشد. در همین قسمت معبد یا عبادت‌گاه یهودیان قرار داشته و مکانی بوده که پیشوا یا عالم یهودی می‌نشسته و مراسم دینی‌شان را اجرا می‌کرده و بر تمام بخش داخلی یا صحن این حویلی نظارت داشته است.
سمت شمال این خانه در یک طبقه اعمار گردیده که دارای چهار اتاق پل‌پوش نشیمن با محلقات آشپزخانه و حمام می‌باشد. تزئینات بیرونی این بخش را نیز خشت مزیّن، سر پنجره‌های مثلثی در دیوارها احتوا نموده و تزئینات داخلی آن ارسی‌های بغلی، تاق تزئینی و گچ‌بری می‌باشد.
سمت شرق آن در یک طبقه و زیرزمینی اعمار گردیده، که از جمله دهلیز وسطی و یک اتاق نشیمن در طبقهٔ اوّل قرار گرفته و گوشهٔ جنوب‌شرق آن را آشپزخانه تشکیل داده است، که بالای آن‌ها تخت‌بام می‌باشد، اخیراً در گوشهٔ شمال‌شرق تخت‌بام حمام و توالت اعمار گردیده است.
سمت غرب این خانه را دالان پل‌پوش کوچهٔ عام تشکیل داده، که بالای آن تخت‌بام می‌باشد. نماهای بیرونی این سمت را تاق‌نماهای قوسی در برگرفته که دارای حاشیه‌های خشت مزیّن می‌باشد، در این اواخر از دالان کوچه دروازهٔ جدیدی به خانه باز گردیده، که قسمت غربی را به کوچهٔ چهارشنبه بازار وصل ساخته است. هم‌چنان در گوشهٔ شمال‌غرب این سمت جهت استحکام بخشی تاق‌نماهای غربی جدیداً حمام درنظر گرفته شده، که نماهای بیرونی آن متناسب و مطابق به طرح سابقهٔ آن می‌باشد. این حمام که بزرگ‌تر و متفاوت‌تر از سایر حمام‌های محله است. ساختار حمام مانند حمام عمومی دیگر است و دارای دیگ بزرگی برای جوشاندن آب بوده که در زمان جنگ از بین رفته است. اثاثیه و حوض حمام ویران نشده است. فاضلاب حمام در یک خندق دورتر تخلیه می‌شود. حمام هم‌چنین دارای یک اتاق رختکن و یک استخر کوچک در داخل بوده است.
این خانه نمونهٔ بارزی از خانه‌های سنتی و تکنیک‌های ساختمانی اصیل هرات است، که به مرور زمان مطابق با نیازمندی‌های وقت در حال تغییر بوده که توسط مالکان‌شان به آن ترمیمات صورت گرفته است.





11 last posts shown.