پایان سریال"سننتصر قطعا"؛ " اکنون بخندید که به زودی بسیار گریه خواهید کرد"؛ "ما پیگیر آنیم که یک سرباز اسرائیلی پایش به درون لبنان برسد و نمی یابیم"؛ این جملات همگی بخش هایی از سخنان آتشین شهید سید حسن نصرالله هستند.
احدی نیست که رهبر، فرماندهان و لشگریان حزب الله را ترسو و بزدل و مرعوب بداند؛ سهل است که حزب الله توانمندترین و آفندی ترین سازمان نظامی غیر دولتی جهان و ماهرترین است. با این همه حزب الله نتوانست به اهدافش دست یابد.
کارل فون کلازویتس استراتژیست آلمانی از پیروزی و شکست نظامی چنین تعریفی ارائه میدهد: پیروزی یعنی دستیابی به اهداف تعیین شده و شکست به معنای ناتوانی در رسیدن به منظورهای نبرد است. این تعریف از سوی مولتکه، لیدل هارت و تقریبا همه استراتژیست های برجسته پذیرفته شده است. آتش بس جنوب لبنان حتی با فرض موقت بودنش حاوی چه پیام هایی است:
۱- بر خلاف انتظار، با آتش بس، غزه و حماس تنها می مانند. همه فرماندهان کشته شده و زنده، بر تداوم جنگ از سوی حزب الله تا جاری بودن نبرد غزه مصمم بودند. چه شد؟!
۲- حزب الله قصد عقب نشینی تا پشت رود لیتانی را نداشت. ولی ناگزیر به پذیرفتن این شرط شد؛
۳- مهمتر از آن تغییر رویکرد کلان حزب الله از آفندی به پدافندی است. چنان که حزب الله افزون بر عقب نشینی تا جنوب لیتانی، حق بازسازی زیرساخت های نظامی خود را نداشته و طی دوره ای ۶۰ روزه ارتش لبنان با اعزام ۵۰۰۰ نیرو به خط آبی(محور صفر مرزی) همراه با یونیفل کنترل مرز را در دست خواهد گرفت؛
۴- دستاورد اسراییل(اشغالگر) ایجاد امنیت برای شهرک های شمالی اسرائیل و بازگرداندن بیش از ۶۰۰۰۰ شهروند به منازل خود است. پایان موشکباران شمال اسرائیل خواسته مهم کابینه بی بی بود؛
۵- کشته شدنبیش از ۴۰۰۰ تن، ۱۶۰۰۰ مجروح و خسارت بیش از ۲۰ میلیارد دلاری لبنانی ها نسبت به تلفات و خسارات اسرائیل چندین برابر است؛
۶- برای حزب الله، لبنانی ها و ارتش های جهان روشن شد که علت تلفات گسترده حزب الله از دیدگاه نظامی سه کاستی بارز بود: نخست سیستم پدافند ناطراز حزب الله؛ دوم، سیستم هوا پایه کاملا نابرابر؛ سوم سیستم اطلاعاتی و ضد اطلاعاتی ضعیف تر در برابر اسرائیل. تا هنگامی که این مثلث ضعف برطرف نشده، این نابرابری همچنان بر فضای تقابل به نفع اسرائیل چیره خواهد بود؛
۷- به نظر می رسد این آتش بس رساننده این پیام است که لبنانی ها زین پس سخت و بلکه ناممکن می نماید موافق ورود حزب الله به درگیری مجدد با اسرائیل به نفع رویکرد محور مقاومت باشند.بعید نیست هر گونه اقدام بعدی حزب الله با رویکرد و اهداف نظامی پیشین با گونه ای جنگ داخلی همراه باشد؛
۸- مهمترین پرسش پیش روی آن است که زین پس سرنوشت و نقش حزب الله به عنوان پرچم و توانمندترین تشکیلات در چرخه محور مقاومت چگونه تعریف پذیر است؟!
با فرض پایدار بودن حزب الله و اسرائیل به مفاد آتش بس، دیگر دودی از نبطیه، صور و صیدا و... در جهت کمک به این محور بر نخواهد خواست است.
روزها و هفته های آینده پاسخ عینی این پرسش لمس خواهد شد. ولی تا همین جای کار هم کمتر برآورد پذیر است که جمهوری اسلامی در پی تداوم نبردهای پینگ پنگی باشد.
به هر روی آتش بس حزب الله و دور شدن قویترین شمشیر آخته محور مقاومت از میدان، حتی با فرض عملی موقت، بستر مناسبی را برای آغاز مذاکره جامع با ایالات متحده مهیا ساخته است.
#یدالله_کریمی_پور
@karimipour_k