زمین آنلاین ( الهه موسوی )


Channel's geo and language: Iran, Persian
Category: not specified


Zaminonline
Www.zaminonline.ir
ارتباط با مدیر کانال
09122385946

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Category
not specified
Statistics
Posts filter




🔻 لجاجت با «خود» و درگامی دیگر با «جامعه»...

🔹 وارونه جلوه دادن حقایق، فروکاست دیدگاه های کارشناسان و اساتید پیشکسوت، اتهام زنی و توهین به جامعه مدنی، هنرمندانه پشت واژگان سنگر گرفتن و فرار از مسولیت و پاسخگوی با کارنامه ای مردود در مدیریت جنگل و منابع طبیعی کشور...

🔹 به نام دانشگاه و با کلید واژه «تخصص»!! به جامعه و مدیران و تصمیم سازان اطلاعات غلط ندهید!

🔻راستی! برای افکار عمومی توضیح نمی دهید که چرا تفکر و روش شما «تریبون» ندارد؟!


🔹روستای تنگراه و شهر گالیکش در خطر سیلاب

🔻 تخریب پوزه های سنگی در پارک ملی گلستان بدون مجوز محیط زیست

🔻4 بانده کردن خط تونل گلستان تا روستای "چشمه خوان" خلاف مصوبه دو دولت


سلامت نیوز - الهه موسوی : عملیات برداشتن پوزه های سنگی پارک ملی گلستان که موانع طبیعی سیل هستند، توسط راهداری خراسان شمالی و بدون مجوز اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان آغاز شد.

🔸 دستور این عملیات از سوی دادستان گرمه صادر و ابلاغ شده است. این در شرایطی رخ داد که اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان بارها مخالفت خود را با این عملیات اعلام کرده و نسبت به تشدید سرعت و خسارت های سیلاب های منطقه فوق برای پایین دست و روستای تنگراه و شهر گالیکش هشدار داده و آنرا منوط بر مثبت بودن نتایج مطالعات اعلام کرده است.

🔸 همچنین "مدیریت بحران استان گلستان" نیز شرط اجرای این عملیات را موافقت محیط زیست گلستان اعلام کرده است.»

متن کامل گزارش :
https://www.salamatnews.com/news/380302/

@Zaminonline


Forward from: دیدبان منابع‌طبیعی و محیط‌زیست ایران
Video is unavailable for watching
Show in Telegram
جولان متخلفان در جنگل الیمالات مازندران

🔹آخرین وضعیت پرونده مجموعه گردشگری جنگل الیمالات از زبان زینب رحیمی در روزنامه شرق/ دوشنبه ۲۰ آذر ماه ۱۴۰۳

🔻پارکینگ غیرقانونی مجتمع گردشگری الیمالات در فروردین ماه امسال با دستور دادستان وقت مازندران تعطیل شد، پارکینگی که باعث قطع چند هزار درخت و نهال و تخریب گسترده خاک جنگل شد.
🔻بنا به گفته منابع طبیعی مازندران دادستانی نور از طریق نامه نگاری به دنبال بازگشایی این پارکینگ غیرمجاز به نفع پیمانکار مجتمع گردشگری الیمالات است. 
🔻 برخلاف تصور بسیاری، تخلفات پیمانکار مجتمع گردشگری الیمالات محدود به یک هکتار و یک پارکینگ نیسا بلکه اساس واگذاری چندین هکتار از جنگل هیرکانی به یک شرکت خصوصی آمده از مشهد زیر سئوال است و ماجرا پیچیده تر از این حرفهاست. 

https://t.me/snrei


🔻مُهر قانون بر زمین خواری توسط سازمان امور اراضی

🔻روزه سکوت"سازمان منابع طبیعی کشور"به نفع متصرفان قانون شکن


سلامت نیوز -الهه موسوی :

🔸۳ میلیون هکتار اراضی ملی تصرف شده در خطر تصاحب اشخاص ذی نفوذ

🔸رضا افلاطونی رئیس "سازمان اموراراضی کشور" با امضای یک نامه خطاب به معاون حقوقی و امور مجلس ریاست جمهوری، نسبت به اراضی تصرف شده در بازه زمانی مشخص درخواست اعلام وضعیت و تایید مالکیت کرد.

🔸به نظر می رسد "سازمان امور اراضی" آگاهانه یا غیر ارادی، به حوزه وظایف "سازمان منابع طبیعی" ورود کرده است؛ دخالتی که باعث بروز پدیده "زمین خواری نوین" با مهر قانون خواهد شد. این دخالت ظاهرا موجب رنجش سازمان منابع طبیعی هم نشده است؛ سازمانی که هر روز دغدغه اش نسبت به حفاظت از منابع ملی کمرنگ تر می شود.

🔸حال باید پرسید مگر قانون گذار، سازمان امور اراضی را مامور اجرای موارد مذکور قرار داده که اینگونه استعلام جهت دار گرفته است؟ آیا سازمان منابع طبیعی مسئول و کارمند و کارشناس و متخصص ندارد که یک سازمان دیگر به جای او اقدام به تعیین تکلیف اراضی ملی تصرف شده کرده است؟

🔸 و پرسش دیگر اینکه چرا اینروزها با برملا شدن ماجراهای پرمناقشه در حوزه اراضی ملی و جنگل، صدایی از "سازمان منابع طبیعی وآبخیزداری درنمی آید؟!

متن کامل گزارش + تصویر نامه

https://www.salamatnews.com/news/380262/%D9%85%D9%87%D8%B1-%D9%82%D8%A7%D9%86%D9%88%D9%86%DB%8C-%D8%A8%D8%B1-%D8%B2%D9%85%DB%8C%D9%86-%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B7-%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D9%85%D9%88%D8%B1-%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D8%B6%DB%8C-%D8%B1%D9%88%D8%B2%D9%87-%D8%B3%DA%A9%D9%88%D8%AA-%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86

@Zaminonline


🔵بزرگترین اقتصادهای جهان، بزرگترین واردکنندگان دنیا هم هستند.

🔹تفکر خودکفایی که فکر میکند واردات، ضد تولید است، نابودکننده تولید داخلی است.

@economistfarsi
🌐کانال اکونومیست فارسی


Forward from: جمعیت دیده بان طبیعت
✅️طرحی نو در اداره ی تشکیلاتی جمعیت دیده بان طبیعت شاهرود

دیروز ۱۳آذرماه ۱۴۰۳ در یک اتفاق کم نظیر در کشور، تشکل مردم نهاد جمعیت دیده بان در سن ۲۴سالگی فعالیت سازمانی اش با برگزاری انتخاباتی آزاد در بین اعضای فعال خود، شورای مرکزی برآمده بر آراء را تشکیل داد.🙏

قرارست ۱۵عضو شورای مرکزی علاوه بر فعالیت های مستمر در دوره ی انتخابی ۲ساله، هیات مدیره جمعیت دیده بان را انتخاب کنند.🖐


Forward from: دیدبان منابع‌طبیعی و محیط‌زیست ایران
🔰 به مناسبت ۵ دسامبر، روز جهانی خاک

🔹خاک یکی از ارکان سازنده پوشش جنگلی است که با دیگر اجزای سازنده اکوسیسم جنگل مانند پوشش گیاهی و آب و هوا، سنگ، آب، میکرو و ماکرو فون و فلور و ... به تعادل درآمده است.

🔹بیرون کشیدن درختان شکسته و افتاده از بستر جنگل، به معنای بیرون کشیدن عناصر غذایی جذب شده از خاک در گذر زمان است، بی آنکه امکان جایگزینی آن وجود داشته باشد. این اقدام حاصلخیزی خاک جنگل را به شدت تحلیل می برد و زادآوری پوشش گیاهی را دچار اخلال می نماید.

🔹برجای ماندن درختان شکسته و افتاده در بستر جنگل و پوسیدن آن به معنای نابودی ثروت نیست! این فرآیند حق مسلم بوم سازگان جنگل و خاک است.

🔹 انحصار "مدیریت جنگل" در دانش "مهندسی جنگل" که هدفی جز تولید ثروت از راه بهره برداری چوبی از جنگل ندارد، مانع از درک کارکرد و جایگاه همه ارکان و اجزای سازنده بوم سازگان شده است.

🔻برای نجات پوشش جنگلی کشور،باید جنگلبانی اکولوژیک را جایگزین جنگلداری اکونومیک کرد.

https://search.app?link=https%3A%2F%2Fjournals.iau.ir%2Farticle_704294.html&utm_campaign=aga&utm_source=agsadl2%2Csh%2Fx%2Fgs%2Fm2%2F4


🔹 درچند دهه گذشته به چند درخواست گردهمایی جامعه مدنی با هدف واکاوی و بررسی ابعاد و پیامدهای آسیب به محیط زیست و منابع طبیعی مجوز داده شد؟

🔻 سرمایه گذاری در شمال کشور یعنی زمینه سازی برای مهاجرت بیشتر، تغییر کاربری بیشتر عرصه های طبیعی و اراضی کشاورزی، تولید پساب و پسماند بیشتر و عمیق تر شدن چالش های حوزه محیط زیست و منابع طبیعی!

🔹 برگزار کنندگان گردهمایی سرمایه گذاران شمال کشور، پیش از آغاز این گردهمایی، حتما و با دقت واکنش و رفتار مردم شمال نسبت به طرح هایی مانند پتروشیمی میانکاله، مجموعه گردشگری الیمالات، تله کابین ناهار خوران و علی آباد کتول، ساخت جاده جنگل ابر، آزاد راه تهران شمال و ده ها پروژه به اصطلاح توسعه ای و رفاهی و گردشگری دیگر را بازخوانی کنند.


✅️کانون آسیب‌های اجتماعی دانشگاه تهران برگزار می‌کند:

✳️نشست بررسی ابعاد حقوقی و آثار محیط زیستی تبصره ۱ ماده ۳۶ برنامه هفتم توسعه(برداشت درختان شکسته و افتاده)

🟢با‌حضور:
*دکتر بیژن عباسی: عضو هیئت علمی دانشکده حقوق دانشگاه تهران و معاون قانون اساسی معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری
*دکتر باریس مجنونیان: عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
*دکتر محمد عواطفی: عضو هیئت علمی دانشگاه تهران

🔺️همراه با حضور و بیان نظرات و تجربیات کنشگران محیط زیست


📍مکان:بهارستان، باغ نگارستان، سالن روح الامینی

⏰️زمان:چهارشنبه ۲۱ آذرماه، ساعت ۱۷ الی ۱۹

برنامه با یک پذیرایی خاص به صورت پسماند صفر برگزار خواهد شد.🌍

📌جهت شرکت در نشست لطفا در لینک زیر ثبت نام کنید:
https://app.epoll.ir/53557200

اطلاعات بیشتر
@SocialHarmsGroupUT
@Yunes_1383


Forward from: کارزار
💬 گزارش «پانا» از  اهمیت جنگل‌های هیرکانی و تلاش فعالان حوزه محیط‌زیست برای نجات آن‌

🗣« ۲۰ آبان ماه سال جاری بود که حسن وحید، سرپرست سابق سازمان منابع طبیعی وآبخیزداری کشور با امضای یک نامه، اجازه برداشت درختان ریشه کن، شکسته و افتاده را در جنگل‌های هیرکانی کشور صادر کرد، این نامه که به استناد تبصره ۱ ماده ۳۶ قانون برنامه هفتم توسعه امضا شده است، واکنش‌های زیادی را درپی داشت و عمده این واکنش‌ها درباره اجرای گزینشی بودن قانون، تخریب محیط‌زیست و احتمال ورود مافیای چوب به جنگل‌های هیرکانی بود!»

🔗 می‌توانید برای مطالعه متن کامل گزارش روی لینک بزنید:

karzar.net/blog/reports/forestـjungle

🖊شما هم‌چنان می‌توانید به کارزار «نه به فرمان قتل جنگل‌های هیرکانی» بپیوندید، برای مطالعه و امضا این کارزار روی لینک بزنید:

karzar.net/168258

❤️ با تشکر از «پانا» و «امجد عبدی» بابت پیگیری مطالبات مردمی

#قدرت_بی_قدرتان
@Karzarnet ✌🏼


Forward from: دیدبان منابع‌طبیعی و محیط‌زیست ایران
💢 حلقه تصرف جنگل الیمالات با بازگشت سازه های فلزی تکمیل شد!

🔻 حسب گزارش های رسیده به "دیدبان منابع طبیعی و محیط‌زیست ایران"، فنس های اداره کل منابع طبیعی استان مازندران دورادور عرصه تصرفی و تغییر کاربری یافته برچیده و سازه های فلزی دوباره در #جنگل_الیمالات برپاشدند.



https://t.me/snrei


Forward from: دیدبان منابع‌طبیعی و محیط‌زیست ایران
اول ریاست بعد مشارکت؟!

✍️ الهام فریدونی

سرپرست جدید سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در جلسه شورای مدیران گفته‌اند که "منابع طبیعی با توجه به کارکردهایی که دارد یک سازمان مردمی و اجتماعی است و برای حفاظت از منابع طبیعی باید از مشارکت تشکل ها، تعاونی‌ها و جوامع محلی بهره‌مند شویم."

- حرف ما هم از اول همین بود که منابع‌طبیعی سازمانی مردمی است بدون پشتوانه‌ی مردم و فعالان این حوزه نمی‌توان قدم از قدم گرفت، خوب شما که بهتر از ما این موضوع را می‌دانید چرا آمدید؟!

رزومه‌ و سابقه‌ی اجرایی شما در همان بخشی که خبره هستید در همان ارتباط گرفتن‌ها با نمایندگان مجلس قابل احترام، ولی وقتی بدنه‌ی اصلی سازمان، جامعه‌ی دانشگاهی، فعالان و کنشگران و... با آمدن شما مخالفت کردند چه اصراری بر آمدن بود؟!

نگفتید این پافشاری‌ها به زیان سازمانی تمام خواهد شد که اصل و اساس کارش با مشارکت است؛ مشارکت با جوامع محلی، مشارکت با کنشگران، تعامل با نیروها و کارشناسان سازمان، همراهی با دانشگاهیان و... ؟!

نپرسید که وقتی اکثریت این گروه‌ها مخالف آمدن شما هستند، آمدن چرا؟

حالا باید کلی انرژی صرف کنید کلی نشست بگذارید با تک تک این بخش‌ها تا رضایت آنها را جلب کنید، تا فقط بگویید من می‌توانم؛  منظورمان آن پروپاگانداها و  باج‌بگیران که در تمام حوزه‌ها رسوخ و رخنه کرده‌اند نیست، آنها آفت توسعه و اعتلای ایران‌اند، آنها را هر چه باج دهید سیر‌ی‌ناپذیرند، آنها مثل کنه به بدنه‌ی این سازمان چسبیده‌اند، غدد سرطانی‌اند که  جراحی و کندن آنها کار شما نیست، من از گام‌‌های نخستین که شما می‌خواهید بردارید از همراهی اقشار مختلف : جوامع محلی، کنشگران، دانشگاهیان، و نیروهای خود سازمان سخن می‌گویم!

آقای تیموری بهتر بود که نمی‌آمدید بخاطر خودتان و بخاطر منابع‌طبیعی این کشور، که این نیامدن شما گرانقدرتر از آن بود که ریاست سازمان منابع‌طبیعی در رزومه شما بنشیند!

اکثریت مخالف آمدن شما بودند دلیل اصلی‌اش هم ارتباطات سیاسی شما و نداشتن تجربه در این حوزه بود؛ به نظر اکثریت احترام نگذاشتید، مشارکت گروه‌های مختلف در انتخاب ریاست سازمان را نادیده گرفتید و آمدید، حالا دم از مشارکت مردمی می‌زنید، نه این منصفانه نیست!

https://t.me/snrei


Forward from: پیام‌ ما آنلاین
موافقان و مخالفان برداشت درختان شکسته و افتاده چه استدلال‌هایی دارند؟

منازعه داغ بر سر جنگل‌های هیرکانی

🔺|پیام‌ما| برداشت درختان شکسته و افتاده از هیرکانی موجی از واکنش‌ها را در جامعه به‌همراه داشته و باعث اظهار نظرهای مختلف از سوی مسئولان شده است. در این گزارش تلاش کردیم دیدگاه‌های مختلف در این زمینه را پوشش دهیم. «حنیف‌رضا گلزار»، کارشناس خاک، سه پرسش را در یادداشت خود مطرح کرده است: «نخست اینکه گزارش کارکرد و دستاوردهای شصت سال استیلای طرح‌های بهره‌برداری چوب از جنگل‌های شمال چرا منتشر نمی‌شود؟ و دوم اینکه درآمدهای حاصل از استخراج، تولید و فروش بیش از ۶۰ میلیون مترمکعب چوب در آن شصت سال چه شد؟ سوم اینکه چرا جامعه متخصصین جنگل تنها نگران اعمال تخصص در تنها هفت درصد از پوشش جنگلی کشور (برابر ۵۰ درصد سطح جنگل‌های شمال) هستند؟» در مقابل «رسول اشرفی‌پور»، مشاور رئیس سازمان منابع‌طبیعی و آبخیزداری، در یادداشت خود آورده است: «در نظام اجرایی جنگلداری برداشت پایه‌های شکسته‌‌افتاده و ریشه‌کن عموماً مبتنی‌بر ضرورت است تا طرح.

🔺خصوصاً برای جنگل‌های شمال ایران که به‌دلیل شرایط فیزیوگرافی، عمق کم خاک و شرایط اقلیمی پاییز و زمستان درصد بادافتادگی قابل‌ملاحظه است.» «رحیم ملک‌نیا»، عضو هیئت‌علمی دانشگاه لرستان، نیز مانند گلزار چند پرسش را در یادداشت خود مطرح کرده است: «چرا وضعیت سایر جنگل­‌ها و به‌طور خاص در زاگرس که در آن برداشت چوب صنعتی وجود ندارد، بحرانی است؟ آیا می‌­توان برداشت چوب از شمال را در شرایط زوال زاگرس، مهمترین موضوع مدیریت منابع‌طبیعی کشور دانست؟ اگر بهره­‌برداری برنامه­‌ریزی‌شده از شمال برای جنگل خسارت‌­زا است، بهره‌­کشی بی‌برنامه و نظارت‌نشده از جنگل در قالب قاچاق، چرای دام و استفاده سنتی چه تأثیری دارد؟»

گزارش کامل را در سایت «پیام ما» بخوانید.
https://payamema.ir/payam/120539

#تخریب_جنگل #جنگل_هیرکانی #محیط_زیست #پیام_ما
@payamema


✅ ۸۹امین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی در حوزه مدیریت بحران توسط پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت سوانح طبیعی برگزار می‌گردد.

🔰 درس آموخته‌های پایدارسازی زمین‌لغزش روستای حسین آباد کالپوش

‼️ زمان: دوشنبه ۱۲ آذرماه ۱۴۰۳؛ ساعت ۱۴:۰۰ الی ۱۶:۰۰

🔻 سخنرانان:
▫️ دکتر ابراهیم حق‌شناس، دانشیار پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله
▫️ دکتر سید مجتبی موسوی، استادیار پژوهشکده مهندسی ژئوتکنیک، پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله
▫️ دکتر جواد جلیلی، استادیار پژوهشکده مهندسی ژئوتکنیک، پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله
▫️ مهندس مهران محمودی، مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای سمنان

🔸 شرکت در این وبینار برای عموم آزاد است و گواهی حضور به شرکت‌کنندگان اعطا خواهد شد.

🌐ثبت‌نام در نشست:
https://eseminar.tv/wb148982

🌐 کسب اطلاعات بیشتر:
https://ndri.ac.ir/unesco-chair-meetings-89

🌐 ورود به نشست:
https://live3.eseminar.tv/ch/wb148982


Forward from: دیدبان منابع‌طبیعی و محیط‌زیست ایران
Video is unavailable for watching
Show in Telegram
بازخوانی دیدگاه های مرحوم استاد مروی مهاجر درباره استراحت جنگل های شمال

- این جنگل ها صد سال مورد تاخت و تازه قرار گرفته و باید استراحت کند...
- در این ۱۰ سال باید برنامه ریزی کنیم... (متولی برنامه ریزی کجاست که پاسخ دهد؟)
- جنگل ها باید استراحت کنند ولی خودمان حق استراحت نداریم(آنهایی که استراحت کردند و طرح جایگزین ارایه نکردند کجایند که پاسخ دهند؟)
- تاکید بر واردات چوب های تروپیکال و سلولوزی از روسیه (در مملکتی که سنگ قبر و مهر و سجاده را هم از چین وارد می کند، چرا واردات چوب عملیاتی نشد؟ چه کسانی باید پیگیری می کردند؟)
- تاکید بر حل شدن واردات گرده بینه با پوست... (باتوجه به حل شدن مشکل وارادت، چرا انجام نشد؟)
- و نکته کلیدی؛ استراحت جنگل به این معنا نیست که طرح ها را تعطیل کنیم (چرا طرح ها با توقف برداشت فرو پاشید؟)


🔻چرا کسی از جامعه متخصصین! به این پرسش ها و دغدغه های اساسی پاسخ نمی دهد؟!

🔻چرا جنگلداری ایران تنها در ناحیه رویشی هیرکانی آن هم تنها ۵۰ درصد آن خلاصه شده است؟!






🔸️در نشست هم اندیشی طرح برداشت درختان شکسته از جنگلها تاکید شد:
لزوم پیوست های اجتماعی و ذینفعی جوامع محلی


🔸️نشست هم اندیشی طرح برداشت درختان شکسته از جنگل با حضور مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان و جمعی از اعضای تشکلهای مردم نهاد حوزه جنگلها و منابع طبیعی برگزار شد.

🔸️در این جلسه سمن های حاضر ضمن بیان دیدگاه خود در خصوص اهمیت درختان افتاده و ریشه کن برای جنگل ها و همچنین تهدید جاده های جنگلی و لزوم توجه به پیوست اجتماعی و انتفاع جوامع محلی با این طرح مخالفت کردند.

🔸️لزوم حمایت و فرهنگ سازی تشکلهای مردم نهاد

🔸️«مازیار رضوی» مدیرکل منابع طبیعی گیلان با تاکید بر تکلیف قانونی در اجرای تبصره ۱ ماده ۳۸ قانون برنامه ششم توسعه مبنی بر صدور مجوز برداشت درختان شکسته‌ایستاده، خشک، سرپا و خطرساز، خواستار کمک تشکلهای مردم نهاد برای جلوگیری از تشویش اذهان عمومی در اجرای طرح شد.

🔸️وی با اشاره به تعدیل یکباره طرح تنفس جنگلها در سال ۱۴۰۰ اظهار کرد: مهمترین اثر منفی این کار به حفاظت از جنگلها وارد شد که ما را با چالش تخریب جاده های جنگلی و رها شدگی طرح‌های جنگلکاری در داخل جنگلها مواجه کرد.

🔸️اکنون دولت به استناد قانون و تدوین برنامه ششم خواستار جمع آوری درختان ریشه کن شکسته شده در کنار جاده‌هایی که امکان دسترسی به آنها وجود دارد شده است.

🔸️هزار متر مکعب، سهم گیلان در برداشت درختان شکسته
رضوی تاکید کرد: این طرح از چند باب منافعی برای ما و جنگل دارد. کمک به عملیات بهداشتی جنگل، جلوگیری از درختان تجمیع ریخته شده حاوی آفت و جلوگیری از وقوع حریق از طریق این درختان و کمک به زیست بوم جنگل ازجمله مزایای این طرح است. از سوی دیگر جمع آوری و فروش درختان شکسته می‎تواند برای دولت و سازمان درآمدزایی داشته باشد که عواید صرف حفاظت و احیای اکوسیستم جنگل می‌شود.

#وحیده_اسماعیلی

⏪ ادامه‌ی مطلب را از طریق لینک زیر در سایت مرور مطالعه کنید.

https://mroor.org/juw

⏪ مرور را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

⏩ Instagram: @moroororg
⏩ telegram: https://t.me/moroororg
⏩ X: @moroorpress

20 last posts shown.