🔴 آشتی با عقلانیت و تغییر
✍شهاب الدین حائری شیرازی
بسیاری نخبگان بارها طی متنهایی بر این نکته پای می فشردند که بزرگترین برنده نزاع بی سرانجام ج ا با آمریکا، اسرائیل است زیرا به صورت طبیعی با استمرار و تند شدن مخاصمه ایران با امریکا که از 13 ابان 58 آغاز شد، اسرائیل یک هم تیم قوی و قدر در مقابل ایران پیدا می کرد که در کنار او برنده نزاع با ایران بود.
اما ج ا در تله بنیانگذار گیر کرد و بد هم گیر کرد تا توش و توانش را یکی یکی از دست داد.
تله بنیانگذار چیست؟
بنیانگذاران یک دعوت و یک شعار و یک مبنا، معمولا امکان رها کردن ان دعوت و مبنا را وقتی بفهمند خطا بوده به واسطه جَو و فضای ناشی از عمری دفاع از آن مرام پیدا نمی کنند.
در سالیان پس از انقلاب بارها خیرخواهان و متفکرینی که در دامن همین انقلاب رشد کرده بودند و هوادار نظام بودند بر خسارت بار بودن نزاع با امریکا تاکید کردند از همان روز بعد از تسخیر سفارت که مرحوم بازرگان در اعتراض به این واقعه استعفا داد تا دهه شصت که نهضت آزادی نقد کرد این مرام را و تا
پیشنهاد مرحوم سعید رجایی خراسانی که سالها نماینده ایران در سازمان ملل بود برای حل مناقشه در همان سالها تا دهه هفتاد که مهاجرانی مقاله مذاکره مستقیم را نوشت و....تا امروز در زمانی که اکثر ابزار معامله و بده بستان با امریکا را در این نزاع از دست داده ایم اما چون رهبران ج ا خود را بنیانگذار گفتمان ستیزه با امریکا می دیدند که بارها بر قابل مذاکره نبودن روابط با امریکا تاکید کرده بودند نتوانستند خود را از فضا وجو اطرافیان و انگشت ملامت دوستان رهانیده و تصمیمی برای حل مناقشه با امریکا بگیرند.
الان هفت هشت سال است که پس از برجام، مذاکره مستقیم هم ممنوع شده!
یک ضرب المثل عربی است که می گوید آخر الدواء الکی ، یعنی آخرین درمان، داغ گذاردن است.
گویی انتخاب قاطع ترامپ توسط آمریکائی ها و همزمان کنگره و سنا را نیز تقدیم جمهوری خواهان کردن، و باز همزمانی به قدرت رسیدن نتانیاهو و بالا رفتن محبوبیت وی در اسرائیل همه دست به دست هم داد تا ج ا را کم کم از تله بنیان گذار بیرون آورد.
داغی که مرهمی بر سیاست خارجی مخرب ایران بود همین انتخابها بود که گویا دوای اخر است بر این سیاست بیمار.
یک ضرب المثل فارسی هم هست که می گوید: زیر بار زور نمی رود مگر آنکه سمبه خیلی پر زور باشد.
روحیات اوباما را که چند نامه محترمانه به رهبری در زمان ریاست جمهوریش نوشت و خواستار رفع سوءتفاهم ها شد با روحیات ترامپ که با افتخار مسئولیت ترور سردارقاسم سلیمانی را به عهده گرفت مقایسه کنید.
ترامپ و نتانیاهو همان سمبه پر زورند که ج ا را بین بودن و نبودن مخیر کرده اند.
فرستادن علی لاریجانی با پیام رهبری به دیدار رؤسای سوریه و لبنان یعنی آمادگی برای انعطاف.
علی لاریجانی را همه به عقل و درایت و البته اخیرا دو رد صلاحیت به خاطر همان مواضع توأم با عقلانیتش می شناسند.
بازگرداندن او به صحنه سیاست خود پیام اتخاذ رویکردی متفاوت توسط رهبری را به همه مخابره کرد.
البته دیگر کسی به این تغییرات اگر روبنایی باشند و بدون تغییر در سیاستهای بنیادین نظیر ستیزه باامریکا، بهایی نمی دهد.
احتمالا بایست منتظر منصوب شدن علی لاریجانی به دبیری شورای عالی امنیت باشیم.
اما در زمانی که ترامپ هنوز نیامده،
پالایشگاه چینی خرید نفت خود را از ایران کاهش داده وجایگزین افریقایی جسته و روسیه
اعلام کرده ما به دنبال تضعیف دلار نیستیم و اماده هرگونه همکاری با ترامپ برای حل مناقشه اکراین هستیم و همچنین
برخورد توهین امیز با فرستاده رهبری به لبنان یعنی علی لاریجانی در فرودگاه توسط ارتش لبنان که اینک با امریکا هماهنگ شده، یک پیام ملموس به حکام ج ا بود که لبنان به دنبال هماهنگی با غرب است برای رهایی از نتانیاهو.
از طرف دیگر دیدار نماینده ایران در سازمان ملل با ایلان ماسک مرد پشت پرده و قدرتمند دولت ترامپ نیز همین پیام را مخابره کرد که وقت مذاکره و حل مناقشه است.
امیدواریم ایران پس از 45 سال سیاست خسارت بار تحقیر ونزاع با امریکا به سیاست مذاکره و حل اختلاف و رفع تحریم و توسعه، چراغ سبز نشان دهد که نتیجه ان بهبود کیفیت حکمرانی و حال مردم خواهد بود.
نکته مهم این است که تا نتانیاهو از حفظ مصالح خود در آشتی ایران و آمریکا مطمئن نشود اجازه این مصالحه را نخواهد داد اما این امریکاست که با ورود قدرتمند به حل مناقشه با ایران می تواند جلو شیطنتهای بی بی را بگیرد.
الان همه منتظرند تا عمق تغییر را در سیاستهای خارجی ایران بسنجند اگر رویکرد سیاسی ایران تغییر به سمت توسعه به جای شعارهای انقلابی باشد، غرب با ج ا مشکلی نخواهد داشت.
ایران توسعه گرا بهترین شریک برای منطقه و غرب خواهد بود.
جا داشت زودتر از اینها می فهمیدیم آنچه خدا از ما خواسته اصلاح جهان نیست بلکه رفع فقر و بهبود حال جسم و جان مردم ایران است.
@virayeshe_zehn