سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه


Kanal geosi va tili: Eron, Forscha
Toifa: Siyosat


کانال رسمی تلگرام سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و‌ حومه
تماس با تلگرام سندیکا از طریق آیدی زیر
@Vahed_Syndica

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Kanal geosi va tili
Eron, Forscha
Toifa
Siyosat
Statistika
Postlar filtri




🔴 امروز، ۲۹ نوامبر برابر با ۹ آذر، در روز جهانی همبستگی با مردم فلسطین، فدراسیون بین‌المللی کارگران حمل‌ونقل (ITF) بر تعهد خود برای حمایت از صلح، عدالت، حقوق بشر، کرامت انسانی، و حق تعیین سرنوشت مردم فلسطین تأکید کرد.

درخواست اقدام فوری از سوی فدراسیون بین‌المللی کارگران حمل‌ونقل

فدراسیون بین‌المللی کارگران حمل‌ونقل خواستار اقدامات فوری زیر شد:

1. آتش‌بس فوری و دائمی: همه طرف‌ها باید به قوانین بین‌المللی بشردوستانه احترام بگذارند.

2. دسترسی بی‌مانع بشردوستانه: ایجاد و ادامه گذرگاه‌های انسانی برای کمک‌رسانی فوری ضروری است.

3. آزادی بی‌قید و شرط گروگان‌ها: تمامی افرادی که به‌صورت غیرقانونی بازداشت شده‌اند باید آزاد شوند.

4. بازگشت امن غیرنظامیان و کارگران حمل‌ونقل: کسانی که در مناطق درگیری گرفتار شده‌اند باید به‌سرعت به مکان‌های امن منتقل شوند.

اظهارات پرزیدنت فدراسیون بین‌المللی کارگران حمل‌ونقل درباره بحران جاری

پدی کراملین، رئیس ITF، اظهار داشت:
«جنایات جاری در فلسطین نشان‌دهنده شکست دولت‌ها در اجرای قوانین بین‌المللی است. هدف قرار دادن سیستماتیک غیرنظامیان، تخریب خانه‌ها، مدارس، و بیمارستان‌ها و آوارگی میلیون‌ها نفر، قابل توجیه نیست. کنگره ITF ما را موظف کرده است حمایت خود از مردم فلسطین را افزایش دهیم و دولت‌ها را برای توقف فروش سلاح و پاسخگو کردن مجرمان تحت فشار بگذاریم.»

هزینه انسانی جنگ

طبق گزارش دفتر حقوق بشر سازمان ملل، از تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون:
۴۳,۹۷۲ فلسطینی کشته و ۱۰۴,۰۰۸ نفر زخمی شده‌اند.
۱.۹ میلیون نفر (۸۵٪ جمعیت غزه) آواره شده‌اند و با کمبود شدید غذا، آب و مراقبت‌های پزشکی مواجه‌اند.
• زنان و کودکان تقریباً ۷۰٪ از کشته‌شدگان را تشکیل می‌دهند.

کراملین گفت: «این ارقام نشان‌دهنده بی‌رحمی در مقیاس وسیع است. این فقط آمار نیست؛ این‌ها زندگی انسان‌هایی هستند که حق امنیت، کرامت و زندگی در صلح را دارند. هر دولتی که اقدامی انجام ندهد، در این بی‌عدالتی شریک است.»

استفان کاتن، دبیرکل ITF، افزود: «رنج عظیم مردم فلسطین لکه ننگی بر وجدان رهبران جهان است. هزاران نفر جان باخته‌اند و بسیاری با آسیب‌های روحی و جسمی غیرقابل‌تصور روبرو هستند. ITF متحدانه خواستار آتش‌بس فوری، کمک‌رسانی انسانی، و ایجاد مسیری برای صلح پایدار است.»

قطعنامه تاریخی کنگره ITF

در اکتبر ۲۰۲۴، در کنگره ۴۶ فدراسیون در مراکش، اعضا قطعنامه‌ای تاریخی تصویب کردند که اقدامات زیر را الزامی می‌کند:

1. پایان فروش سلاح: فشار بر دولت‌ها برای توقف فروش تجهیزات نظامی که باعث نقض قوانین بشردوستانه می‌شوند.
2. حمایت از نهادهای قانونی بین‌المللی: دولت‌ها باید اعتماد به نهادهایی مثل دیوان بین‌المللی دادگستری را برای تضمین عدالت تقویت کنند.
3. تلاش‌های بازسازی: دولت‌ها باید بودجه بیشتری به آژانس‌های کمک‌رسانی مثل آنروا و پروژه‌های بازسازی در غزه اختصاص دهند.

تحولات حقوقی اخیر

1. دیوان کیفری بین‌المللی (ICC): در ۲۱ نوامبر ۲۰۲۴، این دادگاه برای نخست‌وزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو، وزیر دفاع پیشین یوآو گالانت، و فرمانده نظامی حماس محمد دیاب ابراهیم المسری حکم بازداشت صادر کرد. آن‌ها به جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت متهم شده‌اند.
کراملین اظهار داشت: «این تصمیم گامی مهم در راستای عدالت است و یادآور می‌شود که هیچ‌کس بالاتر از قانون نیست.»

2. شکایت به سازمان بین‌المللی کار (ILO): شکایت اتحادیه‌های جهانی در مورد حقوق کارگران فلسطینی در اسرائیل پیشرفت کرده و بدنه‌ای سه‌جانبه برای بررسی سوءاستفاده از حقوق بیش از ۲۰۰,۰۰۰ کارگر تشکیل شده است.

همبستگی جهانی کارگران حمل‌ونقل

کارگران حمل‌ونقل در سراسر جهان با اقدامات زیر حمایت خود از فلسطینیان را نشان داده‌اند:
• برگزاری جمع‌آوری کمک‌های مالی، تظاهرات و آگاهی‌بخشی.
• اعتراض اسکله‌داران به ارسال محموله‌های تسلیحاتی.

صندوق همبستگی فلسطین ITF همچنان به جمع‌آوری کمک برای حمایت از پروژه‌های بازسازی، دموکراسی، و حقوق بشر ادامه می‌دهد.

کراملین گفت: «صلح نمی‌تواند یک امید دوردست باشد؛ صلح یک ضرورت فوری است. اگر اقدامی نکنیم، به اصول عدالت و شرافت خیانت کرده‌ایم.»
او تأکید کرد: «اگرچه دولت‌ها ممکن است در وظایف خود شکست بخورند، جنبش کارگران حمل‌ونقل همچنان برای عدالت، کرامت و صلح برای مردم فلسطین مبارزه خواهد کرد.»

لینک به متن بیانیه فدراسیون بین المللی کارگران حمل و‌ نقل:

https://www.itfglobal.org/en/news/itf-reaffirms-commitment-peace-and-justice-international-day-solidarity-palestinian-people?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2sPr1QF06GEFNXi5J2zHshKNXRe723hA3NXgbZVM4KhxUroPYgMQhI-Ew_aem_pbo7QB1Fril3rTbj0MoIPg

♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️

به امید برقراری عدالت و صلح در خاورمیانه و سراسر جهان


🔴 فقدان روشنایی در ایستگاه‌های خطوط بی‌آرتی و فشار عوامل مدیریت بر رانندگان جان مسافران و شهروندان را به مخاطره انداخته

مطابق گزارش‌های واصله از رانندگان سامانه ۴ به سندیکا  طی یک هفته‌ی گذشته در یکی از ایستگاه‌های خط ۷ بی آرتی به خاطر ازدحام مسافر و فقدان روشنایی ایستگاه، در حین سوار شدن به اتوبوس، زیر چرخ افتاده و جان خودش را از دست داده است. فقدان روشنایی و فشار مضاعفی که از طرف مسئولان سامانه ۴ بر رانندگان به جهت افزایش تعداد نیم راه‌ها و در نتیجه افزایش سرعت و همچنین کاهش اضافه کاری آنان که بر رانندگان تحمیل می‌شود. از نظر روحی و روانی هیچ تمرکزی بر رانندگی رانندگان در این خط پر ترافیک و پر ازدحام مسافر ندارند. در راستای همین فشارها رانندگان از لحاظ روحی و روانی نمی‌توانند بر وظایف محوله‌ی خودشان تمرکز کافی  داشته باشند و ماحصل این فشارهای غیره قانونی و خارج از روابط کار منجر به مرگ قابل پیشگیری شهروندان می‌شود.

در همین راستا سندیکا بارها از مدیریت ناکارآمد شرکت واحد خواسته است که به عملکرد مسئولان بی‌کفایت سامانه‌ها نظارت کافی را داشته باشد ولی متاسفانه چون مسئولان و معاونین رده بالا در اداره‌ی مرکزی هیچ گونه تخصص و تجربه‌ای در زمینه‌ی حمل و نقل عمومی ندارند و همه آنها وارداتی و با رانت از سایر ارگان‌ها و ستادهای انقلابی وارد شرکت واحد شده‌اند نسبت به ایمنی کار و حق و حقوق رانندگان و سایر کارگران کاملا بی‌تفاوت هستند و فقط به خودشان و جایگاهشان فکر می‌کنند.

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه بار دیگر به مدیریت و عوامل بی تخصص آن هشدار می‌دهد تا نظارت کافی بر عملکرد مسئولان سامانه‌ها داشته باشند تا شاهد چنین اتفاقات ناگواری برای شهروندان نباشیم و همچنین از مدیریت می‌خواهد که به عوامل خود در سامانه‌ها تاکید کند تا به اضافه کاری رانندگان رسیدگی شود تا رانندگان در آرامش فکری کامل در خطوط انجام وظیفه نمایند.

چاره کارگران و زحمتکشان وحدت و تشکیلات است.

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه
۹ آذر ۱۴۰۳

https://twitter.com/VahedSyndicate
htps://www.instagram.com/vahedsyndica/
‏vsyndica@gmail.com
https://t.me/vahedsyndica
@Vahed_Syndica


⚫️ جناب آقای رضا شهابی عضو محترم هیات مدیره سندیکای کارگران شرکت واحد، درگذشت پدر همسر گرامی‌تان را به جنابعالی و همسر محترمتان خانم ربابه رضایی و خانواده و بستگان تسلیت عرض نموده و همدردی خود را با خانواده داغدار ابراز می‌نماییم.

یادشان گرامی

اطلاعیه مراسم تشییع و‌ خاکسپاری ضمیمه می باشد.

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه
۸ آذر ۱۴۰۳

htps://www.instagram.com/vahedsyndica/
https://twitter.com/VahedSyndicate
vsyndica@gmail.com
https://t.me/vahedsyndica
@Vahed_Syndica


🔴 روز جهانی رفع خشونت علیه زنان و کمپین جهانی #۱۶روزفعالیت علیه خشونت جنسیتی و‌ حمایت و نقش اتحادیه های کارگری حمل و‌نقل در تغییر این صنعت مردسالار

کمپین ۱۶ روز فعالیت علیه خشونت جنسیتی یک حرکت بین‌المللی است که هر ساله از ۲۵ نوامبر (۵ آذر)، روز جهانی رفع خشونت علیه زنان، تا ۱۰ دسامبر (۱۵ آذر)، روز حقوق بشر، برگزار می‌شود و به عنوان یک فراخوان برای اتحادیه‌های کارگری جهت تشدید تلاش‌هایشان در این زمینه عمل می‌کند.

تم جهانی سال ۲۰۲۴ این است:
"هر ۱۰ دقیقه، یک زن کشته می‌شود. برای پایان دادن به خشونت علیه زنان متحد شوید."

فدراسیون بین‌المللی کارگران حمل‌ونقل (ITF) و اتحادیه‌های حمل‌ونقل در سراسر جهان از طریق کمپین، لابی، سازماندهی و مذاکره تلاش می‌کنند تا خشونت و آزار جنسیتی را در محیط کار و در کل جامعه خاتمه دهند. این تعهد بخشی اساسی از مبارزه جمعی برای کار شایسته، کرامت و برابری برای زنان شاغل در حوزه حمل‌ونقل در سراسر جهان است.

فدراسیون بین‌المللی کارگران حمل ‌و نقل (ITF) بر قطعنامه‌های کلیدی کنگره ۴۶ام خود که امسال در مراکش برگزار شد، تأکید می‌کند. این قطعنامه‌ها برای تقویت کمپین‌جهت از میان بردن خشونت و آزار و بهبود شرایط کاری زنان شاغل در بخش حمل‌ونقل تصویب شدند. از جمله:
• اتحادیه‌های عضو از کمپین جهانی «من را با امنیت به خانه برسانید» حمایت کردند تا با خطرات غیرقابل‌ قبول مواجهه شده توسط کارگران حمل‌ونقل در مسیرهای رفت‌وآمد به کار و بازگشت به خانه مقابله کنند.
• کنگره متعهد شد موانع سیستماتیکی که زنان را از مشارکت در تصمیم‌گیری و دسترسی به مشاغل ایمن و شایسته در بخش حمل‌ونقل و لجستیک بازمی‌دارد، از بین ببرد. این اقدام به مناسبت ۲۵ سالگی کمیته زنان کارگر حمل‌ونقل ITF انجام شد.
• کنگره از اتحادیه‌ها خواست تا کمپین‌ برای تصویب و اجرای مؤثر کنوانسیون توقف خشونت و آزار سازمان بین‌المللی کار (ILO C190) را تقویت کنند.

اقدامات اتحادیه‌ها: استفاده از C190 برای ایجاد تغییر
کنوانسیون ۱۹۰ سازمان بین‌المللی کار (C190) به صراحت اعلام می‌کند که خشونت و آزار با کار شایسته ناسازگار است. این کنوانسیون به خشونت جنسیتی می‌پردازد و از جذب، نگهداشت و پیشرفت زنان در این صنعت مردسالار حمایت می‌کند.

تا کنون، فقط ۴۲ کشور کنوانسیون ۱۹۰ سازمان بین‌المللی کار (ILO) را که مربوط به حذف خشونت و آزار و اذیت در دنیای کار است، تصویب کرده‌اند. این کنوانسیون که در سال ۲۰۱۹ تصویب شد، اولین استاندارد بین‌المللی است که خشونت و آزار و اذیت در محیط کار را به طور جامع مورد بررسی قرار می‌دهد. برخی از کشورهایی که این کنوانسیون را تصویب کرده‌اند شامل فیلیپین (اولین کشور آسیایی)، فنلاند، و کشورهای متعددی از آمریکای لاتین و اروپا هستند. اما دولتهایی از جمله آمریکا، روسیه، اسرائیل و ایران تا کنون از تصویب این کنوانسیون خودداری کرده اند.

این کنوانسیون تأکید می‌کند که خشونت و آزار و اذیت یک مسئله حقوق بشری و اجتماعی است و خواستار اجرای استراتژی‌های جامع برای جلوگیری، محافظت و پاسخگویی به این معضل در محیط کار می‌باشد.

پایان دادن به خشونت علیه زنان در کل جامعه و زنان شاغل در حمل‌ونقل بسیار حیاتی است. #هیچ_بهانه‌ای_نیست

خشونت و آزار:
یک مسئله مهم در محیط کار است؛
کارفرما در مقابل آن مسئول است؛
یک مسئله ایمنی است؛
یک مسئله برای همه است.

#تصویبC190

برای اطلاعات بیشتر، می‌توانید به وب‌سایت های فدراسیون بین المللی کارگران حمل و‌نقل و سازمان بین‌المللی کار مراجعه کنید:

Make work safe for women transport workers | ITF Global

ILO - Convention 190


چاره کارگران وحدت و تشکیلات است.

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه
۷ آذر ۱۴۰۳


🔴 تاراج و غارت اموال فروشگاه تعاونی مصرف توسط عوامل مدیریت و شورای اسلامی کار فرمایشی

فروشگاه تعاونی مصرف کارکنان شرکت واحد متعلق به کارگران شرکت واحد می‌باشد و سهامدار اصلی این فروشگاه کارگران هستند ولی بدون اینکه کارگران در جریان باشند. مدیریت ناکارآمد و به همراه شورای اسلامی کار فرمایشی اقدام به غارت و چپاول اجناس و اموال فروشگاه کردند.

همانطور که در تصویر مشاهده می‌شود کامیونی در حال بار زدن اجناس فروشگاه سامانه چهار می‌باشد. فروشگاهی که طی چند دهه با پول کارگران اداره می‌شد ولی متاسفانه با ورود تیم مدیریتی وارداتی و با همراهی شورای اسلامی کار ضد کارگری اموال کارگران اینچنین به تاراج برده می‌شود.

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه به مدیریت ناکارآمد و بی تخصص هشدار می‌دهد تا دست خود را از جیب کارگران بیرون بکشد و به جای غارت و چپاول اموال کارگران به فکر حق و حقوق و مزایای رانندگان و سایر کارگران شرکت واحد باشد.

htps://www.instagram.com/vahedsyndica/
https://twitter.com/VahedSyndicate
vsyndica@gmail.com
https://t.me/vahedsyndica
@Vahed_Syndica


Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
🔴 درخواست آزادی اعضای سندیکا ابراهیم مددی، داود رضوی و فعال بازنشستگان اسماعیل گرامی در تجمع بازنشستگان شوش


چاره کارگران وحدت و تشکیلات است

htps://www.instagram.com/vahedsyndica/
https://twitter.com/VahedSyndicate
vsyndica@gmail.com
https://t.me/vahedsyndica
@Vahed_Syndica


🔴 تقاضای تجدیدنظرخواهی اسماعیل گرامی کارگر بازنشسته زندانی توسط شعبه ۳۱ تجدید نظر رد و حکم بدوی تایید شد.

اسماعیل گرامی کارگر بازنشسته که درتاریخ ۱۴۰۳/۴/۱۸ دردادگاه ۲ کیفری بابت اخلال در نظم عمومی از طریق تجمعات بازنشستگان  محاکمه وبه ۲۰ میلیون تومان جزای نقدی محکوم شده بود، پس از اعتراض در دادگاه شعبه ۳۱ تجدیدنظر استان تهران عینا تایید وایشان محکوم به واریز این مبلغ به صندوق دولت هستند.

پاسخ مطالبه گری نه تنها رسیدگی به مطالبات بازنشستگان نیست ! بلکه باید متحمل پرداخت جریمه نقدی هم شوند.

اسماعیل گرامی در حال حاضر از بابت پرونده دیگری محکوم به یکسال زندان هستند و حدود ۱۰۰ روز از حبس ایشان گذشته است.

عاملان اخلال در نظم اقتصادی - اجتماعی آزاد ومطالبه گران در زندان هستند.

# اسماعیل - گرامی آزاد باید گردد

چاره کارگران و زحمتکشان وحدت و تشکیلات است.

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه

https://twitter.com/VahedSyndicate
htps://www.instagram.com/vahedsyndica/
‏vsyndica@gmail.com
https://t.me/vahedsyndica
@Vahed_Syndica


🔴 روز گذشته، ۲ آذر ماه، جمعی شامل اعضای سندیکای کارگران شرکت واحد، فعالین بازنشستگی و معلمی در دیداری صمیمانه و خانوادگی با همسر داود رضوی، عضو هیئت‌مدیره سندیکا و کارگر زندانی، گرد هم آمدند. این دیدار در فضایی گرم و همدلانه برگزار شد و فرصتی برای همبستگی با خانواده این فعال صنفی فراهم آورد.

در این نشست، حاضران نگرانی عمیق خود را نسبت به وخامت وضعیت جسمانی داود رضوی، ادامه حبس ناعادلانه وی، و محرومیت از حتی یک روز مرخصی ابراز کردند. شرکت کنندگان در این دیدار خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط داود رضوی و سایر فعالین کارگری و مدنی زندانی شدند.

سندیکا ضمن قدردانی، بر لزوم استمرار چنین دیدارهایی از سوی فعالین کارگری و اجتماعی به‌عنوان گامی مؤثر در حمایت از حقوق زندانیان و‌ خانواده های آنان تأکید می کند. این دیدار‌ها در هر سطحی نمادی از پیگیری جمعی برای دستیابی به حقوق عادلانه و مقابله با نابرابری است و نشان‌دهنده عزم جامعه برای برقراری عدالت اجتماعی و رفع سرکوب فعالیت‌های کارگری، صنفی، و‌ مدنی است.

زندانی کردن فعالین صنفی و مدنی نقض آشکار حقوق انسانی است و نباید به دلیل فعالیت‌های آنها مورد فشار قرار گیرند.

کلیه فعالین‌کارگری و‌ مدنی و زندانیان عقیدتی و سیاسی آزاد باید گردند!

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه
۳ آذر ۱۴۰۳

htps://www.instagram.com/vahedsyndica/
https://twitter.com/VahedSyndicate
vsyndica@gmail.com
https://t.me/vahedsyndica
@Vahed_Syndica


🔴 خودزنی به‌مثابه ابزار سرکوب

✍🏻 اسکندر لطفی فعال صنفی معلمان
#بخش_دوم

خودزنی در میانه‌ی طوفان سرکوب، نه یک ضعف ساده، بلکه خنجری است که از درون بر پیکر جنبش‌های صنفی فرود می‌آید. این خیانت آشکار، مقاومت را زمین‌گیر کرده و دست ماشین سرکوب را برای نابودی ساختارهای مبارزاتی باز می‌گذارد. در لحظاتی که رژیم با تمام ابزارهای سرکوب‌گرانه‌اش به مصاف تشکل‌ها می‌رود، برخی از اعضای آن، به جای ایستادگی در برابر دشمن مشترک، اسیر اختلافات ویرانگر داخلی می‌شوند و راه را برای نابودی جمعی هموار می‌کنند.

این پدیده، نتیجه‌ی ساده‌ی ناامیدی نیست؛ بلکه از ضعف‌های عمیق ساختاری و نبود استراتژی‌های منسجم ریشه می‌گیرد

. دشمن، هوشیارانه از هر تَرَک کوچکی برای فروپاشی یکپارچگی استفاده می‌کند. نفوذ عوامل امنیتی در صفوف تشکل‌ها، اختلافات جزئی را به بحران‌های لاینحل بدل کرده و اتحاد را از درون می‌شکند. در چنین شرایطی، خستگی ناشی از سرکوب بیرونی با خیانت درونی درهم می‌آمیزد و انرژی جنبش به جای مبارزه، صرف تخریب خود می‌شود.

سرکوبگران می‌دانند که هیچ چیز خطرناک‌تر از یک تشکل متحد نیست؛ از این رو، با تزریق تفرقه و بی‌اعتمادی، همان چیزی را می‌سازند که برای شکست مقاومت نیاز دارند. نفوذ و ایجاد شکاف در صفوف تشکل‌ها، تاکتیکی استراتژیک است: ایجاد کینه‌های دروغین، تحریک اختلافات ساختگی، و تقویت بدبینی میان اعضا. نتیجه‌ی این جنگ روانی، نه تنها انهدام تشکل از درون، بلکه تقویت فضای یأس و انفعال در میان اعضای جنبش است.

اما مقصر تنها دشمن خارجی نیست. ضعف ذاتی در سازماندهی و مدیریت بحران، پاشنه‌ی آشیل هر جنبشی است که خود را برای مبارزه‌ی طولانی آماده نکرده باشد. تشکل‌های فاقد ساختار شفاف و ابزارهای حل اختلاف، در برابر سرکوب شکننده‌تر از آن‌اند که بتوانند دوام آورند. نبود آموزش برای فعالیت جمعی و مقاومت در برابر فشارها، از دل هر تشکل، دشمنی بالقوه می‌سازد که علیه خودش می‌جنگد.

جنبش‌هایی که به‌جای انسجام، در باتلاق اختلافات درونی گرفتار می‌شوند، تنها خود را به نابودی می‌سپارند. مقاومت واقعی، نیازمند وحدتی آهنین، ساختارهایی کارآمد، و آموزش‌هایی هدفمند است که بتواند در برابر هر نوع نفوذ و سرکوب، یک سپر نفوذناپذیر بسازد. مبارزه، عرصه‌ی اتحاد است، نه خودزنی؛ و خیانت به این اصل، خیانت به آرمان آزادی است.

لینک به منبع نوشته در کانال تلگرام شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران

https://t.me/kashowra/20158

♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️

چاره کارگران و زحمتکشان وحدت و تشکیلات است.

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه

https://twitter.com/VahedSyndicate
htps://www.instagram.com/vahedsyndica/
vsyndica@gmail.com
https://t.me/vahedsyndica
@Vahed_Syndica


🔴 تشکیلات، به‌مثابۀ یک ضرورت در مبارزات اجتماعی

✍🏻اسکندر لطفی; فعال صنفی معلمان

#بخش_اول
در فضای فعالیت‌های صنفی و سیاسی، همواره تضاد میان رویکردهای فردی و کنش‌های تشکیلاتی به‌عنوان مسئله‌ای بنیادین مطرح بوده است. این تضاد، که به‌وضوح از دل ضعف در تعهد به کار جمعی و گرایش به کسب اعتبار فردی سر برمی‌آورد، نه‌تنها به انسجام حرکت‌های جمعی آسیب می‌زند، بلکه زمینۀ بازتولید فردگرایی در بدنه‌ی مبارزات اجتماعی را فراهم می‌آورد.
در این میان، آنچه قابل تأمل است، تلاش برخی افراد برای انحراف از مسیر تشکیلاتی و اتکا به گعده‌های غیررسمی به‌عنوان جایگزین کنش جمعی است. هرچند هیچ فردی در فعالیت صنفی یا سیاسی محدود به حضور در تشکل‌ها نیست، اما پرسش اینجاست: چرا افرادی که توان و فرصت حضور مستقیم یا ارتباط نزدیک با تشکل‌ها را دارند، ترجیح می‌دهند مسیرهای فردی و پراکنده را در پیش گیرند؟ پاسخ ساده است: این افراد با توسل به رویکردهای فردی و گعده‌ای، به‌دنبال پوشاندن ضعف‌های خویش در زمینۀ کار جمعی و سازماندهی هستند. این، به‌وضوح نوعی موازی‌سازی با تشکیلات است که نه‌تنها کمکی به پیشبرد اهداف جمعی نمی‌کند، بلکه به پراکندگی نیروها و تضعیف مبارزات می‌انجامد.
تشکیلات، نه صرفاً به‌عنوان یک ابزار، بلکه به‌مثابۀ یک ضرورت در مبارزات اجتماعی عمل می‌کند. در یک سیستم تشکیلاتی، افراد با هم‌افزایی نیرو و توانایی‌های خود، ضعف‌های فردی را خنثی کرده و به قدرتی جمعی تبدیل می‌شوند. اما رویکردهای فردگرایانه، برخلاف این منطق، تنها در پی کسب اعتبار شخصی‌اند و با برجسته کردن وجهۀ فردی، روح جمعی مبارزات را تضعیف می‌کنند. چنین اقداماتی، به‌ویژه در زمانه‌ای که اتحاد و انسجام بیش از هر زمان دیگری ضروری است، به‌نوعی خیانت به اصول مبارزاتی تلقی می‌شود.
گعده‌ها با ایجاد مراکز قدرت کوچک و نامنسجم، نیروهای مبارزاتی را از محوریت تشکیلاتی دور می‌کنند.
فردگرایی، میدان رقابت برای کسب وجهۀ فردی را داغ می‌کند، رقابتی که به‌جای تقویت جنبش، تنها به خودمحوری منتهی می‌شود.
آنچه امروز مبارزات صنفی و اجتماعی به آن نیازمند است، نه حضور افراد در قالب کنش‌های پراکنده و منفرد، بلکه تقویت نهادهای جمعی و تشکیلاتی است. تنها از طریق این نهادهاست که می‌توان به مبارزاتی هماهنگ، مؤثر و هدفمند دست یافت. بنابراین، تلاش برای کسب اعتبار فردی به‌جای تقویت کنش جمعی، اقدامی است که نه‌تنها به تضعیف مبارزات می‌انجامد، بلکه باید آن را به‌عنوان شکلی از ضدیت با اصول تشکیلاتی محکوم کرد.

🔹🔹🔹
لینک به منبع نوشته در کانال تلگرام شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران
https://t.me/kashowra/20137

♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️

چاره کارگران و زحمتکشان وحدت و تشکیلات است.

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه

https://twitter.com/VahedSyndicate
htps://www.instagram.com/vahedsyndica/
vsyndica@gmail.com
https://t.me/vahedsyndica
@Vahed_Syndica


🔴 ابراز نگرانی شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران نسبت به وضعیت سلامتی ابراهیم مددی

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران در اطلاعیه ای به تاربخ ۳۱ آبان نسبت به وضعیت سلامتی ابراهیم مددی، کارگر زندانی و از اعضای هیات مؤسس سندیکای کارگران شرکت واحد، ابراز نگرانی نمود و مقامات قوه قضاییه و زندان را مسئول وخیم‌تر شدن وضعیت ایشان و دیگر فعالان کارگری و‌ حقوق بشری دانست.

در این اطلاعیه آمده است، «ابراهیم مددی، از اعضای موثر سندیکای کارگران شرکت واحد، که از سال ۱۳۸۴ به دلیل فعالیت در دفاع از حقوق کارگران بارها بازداشت و زندانی شده است، در تاریخ ۲۱ مرداد ۱۴۰۳ مجدداً بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. مددی پیش‌تر به خاطر نقشش در بازگشایی سندیکا با اتهاماتی مانند “تأسیس تشکل غیرقانونی” و “اجتماع و تبانی برای اقدام علیه امنیت ملی” در چندین مرحله مجموعاً به حبس‌های طولانی‌مدت محکوم شده بودوی با مشکلات جسمی جدی از جمله دیابت، فشار خون و کاهش شنوایی دست‌وپنجه نرم می‌کند و در شرایط دشوار زندان به سر می‌برد.«

سپاس فراوان از دوستان و‌ همکاران‌گرامی در شو ای هماهنگی فرهنگیان بابت انتشار این‌گزارش در رابطه با وضعیت ابراهیم مددی عضو گرانقدر سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه که با وجود شرایط سنی و بیماریهای متعدد بار دیگر ظالمانه زندانی شده است.

در حال حاضر دو عضو قدیمی سندیکا، ابراهیم مددی و داود رضوی، و‌ همچنین بسیاری از فعالین‌ کارگری، معلمی و‌ مدنی، با پرونده سازیهای کاذب و اتهامات بی پایه و اساس، در زندان اوین و‌ دیگر زندانهای کشور محبوس هستند.

کلیه فعالین‌کارگری، معلمی، مدنی و زندانیان عقیدتی و سیاسی آزاد باید گردند!

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه

لینک به متن اطلاعیه شورای هماهنگی:
https://t.me/kashowra/20141

htps://www.instagram.com/vahedsyndica/
https://twitter.com/VahedSyndicate
vsyndica@gmail.com
https://t.me/vahedsyndica
@Vahed_Syndica


🔴 پیام جمعی از کارکنان زن درباره تخلفات مدیر منطقه ۳ و مشاور ارشدش
(قسمت اول)

آقای لطفی‌زاده و محمد ثاقب تهرانی، مدیر منطقه و مشاور ارشدش ،در خصوص امور مربوط به خطوط طی جلسه ای از زنان شاغل در سامانه درخواست کردند که چنانچه تمایل دارند در این امر به سایت و بهره برداری کمک کنند، و هرکس که در این امر یاری کند خارج از سقف اضافه کار ثبتی و اضافه کار اهدایی توسط معاونت مربوطه ۵۰ ساعت اضافه کار به عنوان پاداش به آنها پرداخت خواهد شد. اما این وعده نقض شده و تنها یک خانم که دیرتر از دیگران وارد کار شده، بیشترین پاداش را دریافت کرده است. این در حالی است که سایر بانوان که زحمت بیشتری کشیده‌اند، پاداش کمتری دریافت کرده‌اند. همچنین، بانوانی که تمایلی به انجام این کار نداشتند، با دستور آقای تهرانی و حمید، با کاهش اضافه کار مواجه شدند. یعنی اینکه علی رغم اختیاری بودن، زنانی که حاضر به انجام این کار نشدند اضافه کارهایشان به دستور آقای تهرانی و حمایت مدیر منطقه صفر شد که از مدیری که بعنوان خادم اهل بیت خود را معرفی میکند، چنین بی عدالتی قابل چشم پوشی نیست!

♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️

📌 سپاس از پیامهای همکاران گرامی،

چاره کارگران وحدت و تشکیلات است.

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه
۲۶ آبان ۱۴۰۳

https://twitter.com/VahedSyndicate
htps://www.instagram.com/vahedsyndica/
vsyndica@gmail.com
https://t.me/vahedsyndica
@Vahed_Syndica


🔴 قطع درختان در سامانه پنج شرکت واحد برای توسعه پارکینگ

پارکینگ مورد استفاده کارکنان اتوبوسرانی سامانه پنج شرکت واحد در منطقه جنت آباد با تصمیم مدیریت ناکارآمد شرکت واحد به بخش خصوصی واگذار شد و برای توسعه فضای پارکینگ تعدادی از درختان قطع شد.

گزارش ارسالی همکاران:

پارکینگ سواری پرسنل بالغ بر ٢٠٠ دستگاه در روز در منطقه ۵ شرکت واحد واقع در جنت آباد به پیمانکار بخش خصوص با کمترین قیمت ممکن در بهترین نقطه غربی تهران
معایب واگذاری:
١-از بین رفتن پارکینگ سواری پرسنل اتوبوسرانی که سالیان مدیدی از این فضا وقفی مرحوم مافی استفاده می نمودند.

٢- تجمع سواری پرسنل در بیرون منطقه و ورودی و خروجی منطقه که باعث کندی تردد و اختلال در نظم آمد و شد و ابتدای صبح و هنگام خروج و پایان شب هنگام ورود ب منطقه برای رانندگان و اتوبوسرانی گردیده شده.

٣-بدلیل تاخیر در خروج صبحگاهی به جهت تجمع سواری های پرسنل در ورودی منطقه متاسفانه باعث اختلال در سرویس رسانی سطح شهر و خط ١٠ BRT  گردیده شده.

۴-اختلال در حجم خروجی خیابان آیت اله کاشانی و کنار گذر پل باکری -شهر زیبا و نارضایتی شهروندان جهت تردد خودرو ها شخصی و عبوری علی الخصوص ساعات اولیه صبح و پایانی شب به جهت پارک بیش از اندازه خودرو های پرسنل اتوبوسران.

۵-از بین رفتن درختان فضای سبز  و مسطح نمودن  فضای سبز واقع در محل پارکینگ جهت توسعه فضای پارکینگ در آمد زایی پیمانکار مربوطه.

چاره کارگران و زحمتکشان وحدت و تشکیلات است.

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه

https://twitter.com/VahedSyndicate
htps://www.instagram.com/vahedsyndica/
‏vsyndica@gmail.com
https://t.me/vahedsyndica
@Vahed_Syndica


🔴 قطع درختان در سامانه پنج شرکت واحد برای توسعه پارکینگ

پارکینگ مورد استفاده کارکنان اتوبوسرانی سامانه پنج شرکت واحد در منطقه جنت آباد با تصمیم مدیریت ناکارآمد شرکت واحد به بخش خصوصی واگذار شد و برای توسعه فضای پارکینگ تعدادی از درختان قطع شد.

چاره کارگران و زحمتکشان وحدت و تشکیلات است.

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه

https://twitter.com/VahedSyndicate
htps://www.instagram.com/vahedsyndica/
‏vsyndica@gmail.com
https://t.me/vahedsyndica
@Vahed_Syndica


🔴 پیام همکار

در حالی که شرکت واحد از دادن سرویس ایاب وذهاب به کلیه پرسنل عاجز می باشد و تعداد زیادی از کارگران مجبور به استفاده از اتوموبیل شخصی جهت تردد به محل کار می باشند، سامانه ۵ شرکت واحد به شکل ناگهانی و بدون اطلاع قبلی اقدام به بستن پارکینگ سواری ها نموده که این امر موجب بروز مشکلاتی برای پرسنل گردیده است.

پرسنل هنگام مراجعه به محل کار با کمبود جای پارک مواجه شده و مجبور به پارک اتوموبیل در ورودی توقفگاه سامانه ۵ می گردند که این امرجدای از مساله ناامنی و سرقت لوازم باعث ایجاد مزاحمت برای رانندگان اتوبوسها که قصد ورود و خروج توقفگاه را دارند می گردد. لازم به ذکر است چند سال پیش بابت استفاده از همین پارکینگ از پرسنل پول دریافت شده است.

♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️

📌 سپاس از پیامهای همکاران گرامی،

چاره کارگران وحدت و تشکیلات است.

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه
۲۵ آبان ۱۴۰۳

https://twitter.com/VahedSyndicate
htps://www.instagram.com/vahedsyndica/
vsyndica@gmail.com
https://t.me/vahedsyndica
@Vahed_Syndica


🔴 پیام همکار با عنوان مدیر غیبی

تشکر و سپاس ویژه از کانال محترم سندیکا که خبر های ارسالی کارگران شریف شرکت واحد اتوبوسرانی را که بعلت نبودن گوش شنوا منتشر مینماید.

با امید اینکه روزی مدیری حقیقی از غیب برسد و به درد دل کارگران شریف گوش فرا دهد.
- پیرو پیامهای قبلی در خصوص مشکلات به وجود آمده در منطقه سه با مدیریت آقای لطفی زاده و عدم پیگیری و برخورد با عوامل مربوطه از سوی آقای مهدی علیزاده و عوامل دست نشانده شان، بر ما تکلیف گردید تا پیامی دیگر جهت احقاق حقوق پرسنل منطقه سه منتشر کنیم.

♦️ خلاصه پیام:

در این‌پیام، همکار به بیان نارضایتی کارگران منطقه سه از مدیریت آقای لطفی زاده و آقای مهدی علیزاده می‌پردازد. کارگران از عدم پیگیری مشکلات و پایمال شدن حقوق خود شاکی هستند و به صبر خود اشاره می‌کنند که به زودی لبریز خواهد شد.

همکار گرامی همچنین به نالایقی مدیران و استفاده آن‌ها از مزایای ناحق اشاره کرده و انتقاد می‌کند که این افراد بدون زحمت و تنها از طریق روابط به سمت‌های بالاتر دست یافته‌اند. همچنین به یادآوری روزهای گذشته و خوش خدمتی‌های آقای لطفی زاده اشاره می‌شود.

همکار همچنین اعلام میکند که «با امید به اینکه روزی مدیری واقعی به مشکلات کارگران رسیدگی کند، ما برای احقاق حقوق پرسنل منطقه سه اقدامی دیگر انجام می‌دهیم. کارگران صبور هستند، اما حمایت نالایقان و عدم توجه به حقوق آنها دیگر قابل تحمل نیست. جناب علیزاده، شما و دست نشانده‌هایتان از طریق ارتباطات غیرفنی و نه زحمات واقعی به مقام‌ها رسیدید. آقای لطفی زاده، با سوابق کم‌کیفی به مقام مدیریت رسیده‌اید و از عدم درایت خود ضربه می‌زنید. همچنین، مشاور ارشد شما، محمد ثاقب تهرانی، با ورود و خروج‌های غیرقانونی مشکلاتی را در منطقه ایجاد کرده است. امیدواریم مدیران بالاتر نسبت به این مشکلات واکنش نشان دهند.یاوه‌گویی‌های مداوم درباره ارتباط با مدیرعامل و تهدید پرسنل مشکلاتی جدی برای رانندگان ایجاد کرده و مدیر هیچ اهمیتی به مسائل خطوط نمی‌دهد. دخالت در امور فنی، ارسال اتوبوس‌های ناقص به خطوط بدون توجه به ایمنی، و خسارت‌های غیرقابل جبران برای مسافران و رانندگان را به دنبال دارد. سوءتدبیر آقای تهرانی و روش‌های غیراخلاقی در تغییر جایگاه پرسنل و منصوب کردن دوستانش به جای آنها، به تنش‌ها افزوده است. همچنین، عمل غیرقانونی در واگذاری مسئولیت باشگاه ورزشی و تحویل کلید به خانم م نگرانی‌هایی درباره مدیریت و ایمنی ایجاد کرده است.»

همکار با انتقاد شدید از دخالت در امور معاونت فنی - اتوبوس هایی که به توقفگاه اعزام می‌گردند، در صورتیکه هنوز اقدامات عوامل فنی تکمیل نشده و اتوبوس آماده اعزام به خط نمیباشد، به زور و تهدید بدون در نظر گرفتن عواقب این کار، عوامل توقفگاه را مجبور به اعزام اتوبوسها به خط می‌کنند! چه کسی پاسخگوی خسارتهای زیان بار و جبران ناپذیر این تصمیمات نابجا برای جان مسافران و رانندگان خواهد بود؟!

♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️

📌 سپاس از پیامهای همکاران گرامی،

چاره کارگران وحدت و تشکیلات مستقل از کارفرما و‌ دولت و ‌کلیه نهادهای وابسته و حراستی و ‌اطلاعاتی است.

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه
۲۵ آبان ۱۴۰۳

https://twitter.com/VahedSyndicate
htps://www.instagram.com/vahedsyndica/
vsyndica@gmail.com
https://t.me/vahedsyndica
@Vahed_Syndica


🔴 خلاصه پیامی از همکار در مورد سختی ها وچالشها در هادیان و حامیان

توضیح تحریریه سندیکا: هر جند که این همکار گرامی از سندیکا خواسته بودند که متن ایشان با همان ادبیاتی که ارسال شده بود در کانال سندیکا منتشر گردد، اما تشخیص هیات تحریریه کانال سندیکا این بود که با وجود اینکه متن از نکات ارزشمندی برخوردار است اما برخی از ادبیات بکار گرفته شده و همچنین لحن نوشته برای انتشار در کانال سندیکا مناسب نمی باشد، و لذا بجای آن خلاصه نکات اصلی پیام این همکار را در زیر منتشر می نماییم:

این پیام به سختی‌ها و ظلم‌های اعمال شده نسبت به رانندگان در هادیان و حامیان اشاره دارد که با شرایط نامطلوب کار و عدم توجه به حقوقشان مواجه هستند. او نگران است که دستمزدها در حالی که هزینه‌های زندگی بالا رفته، به طور قابل توجهی کم شده‌اند. ضمن اشاره به شرایط کاری خود، از عدم توجه به حقوق رانندگان و استفاده از خودروهای فرسوده گلایه می‌کند. همچنین به مقایسه حقوق و شرایط کاری رانندگان در شهرهای مختلف پرداخته و خواستار پیگیری و بهبود وضعیت رانندگان است.

در این متن، این همکار همچنین به انتقاد از برخی رانندگان و همکاران در هادیان وحامیان می‌پردازد که به جای حمایت از یکدیگر، به همدیگر گاها پشت پا میزنند و این موجب میشود حقوق رانندگان دیگر و‌ حتی حقوق خودشان زیر پا گذاشته شود.

همکار مذبور با اشاره به وضعیت اقتصادی و تورم، به کاهش واقعی حقوق و مزایای رانندگان با توجه به نرخ بالای تورم اعتراض می‌کند و این وضعیت را ظلم و برده‌داری می‌داند. او از همکارانمان در این بخش می‌خواهد که از بی وفایی به یکدیگر دست بردارند و به فکر خانواده‌های خود و یکدیگر باشند. در نهایت، این همکار به عواقب منفی رفتارهای ناپسند و وحدت شکننده میان برخی همکاران اشاره می‌کند، و بر لزوم اتحاد، همبستگی، حمایت از یکدیگر و ایستادگی در برابر این ظلم‌ها تأکید می‌کند.

♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️

📌 سپاس مجدد از همکاران گرامی،

تاکید می کنیم که راه حل مقابله با زیر پا گذاشتن حقوق کارگران در تمام بخش‌های شرکت همگرایی و اتحاد همه‌ی ما است.

چاره کارگران وحدت و تشکیلات مستقل از کارفرما و‌ دولت و ‌کلیه نهادهای وابسته و حراستی و ‌اطلاعاتی است.

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه
۲۴ آبان ۱۴۰۳

https://twitter.com/VahedSyndicate
htps://www.instagram.com/vahedsyndica/
vsyndica@gmail.com
https://t.me/vahedsyndica
@Vahed_Syndica


🔴 عدم موافقت با آزادی مشروط و مرخصی کارگر زندانی داود رضوی

داود رضوی عضو هیئت مدیره سندیکای کارگران شرکت واحد که در ۵ مهرماه سال ۴۰۱ با یورش ماموران امنیتی بازداشت و در بیدادگاه انقلاب به ۵ سال حبس محکوم شده است بعد از سپری شدن ۲۶ ماه از حبس، با پیگیری خانواده و خود ایشان برای آزادی مشروط و همچنین مرخصی، دادستان با آزادی ایشان مخالفت کرده است. این سومین درخواست مرخصی رضوی بوده که متاسفانه در هر سه بار هم با مرخصی ایشان مخالفت نموده‌اند و تمام تلاش ها و پیگیری های خانواده در این مدت بی نتیجه و بی ثمر مانده است.

متاسفانه بازجویان پرونده بصورت فراقانونی، تصمیم‌گیر اصلی در مورد مرخصی و آزادی مشروط و هر درخواست زندانی هستند. این بار دادیار ناظر بر زندان گفته بود چنانچه بعد از سه بار استعلام ضابط قضایی پاسخی ندهد درخواست رضوی برای دادستانی ارسال می‌شود که تصمیم نهایی را بگیرد اما به رغم عدم پاسخ استعلام ضابط، دادستان تحت فشار از سوی وزارت اطلاعات با درخواست قانونی آزادی این کارگر زندانی مخالفت کرده است.

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه از قوه قضائیه و دادستانی می‌خواهد که هرچه سریعتر با آزادی مشروط کارگر زندانی داود رضوی که به دلیل دفاع از حقوق کارگران به حبس ناعادلانه محکوم گشته است موافقت نمایند و همچنین سندیکا خواستار آزادی بی قید و شرط دیگر عضو زندانی خود ابراهیم مددی و سایر فعالین کارگری، معلمی و مدنی می‌باشد.

کارگر زندانی آزاد باید گردد.

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه
۲۳ آبان ۱۴۰۳

https://twitter.com/VahedSyndicate
htps://www.instagram.com/vahedsyndica/
vsyndica@gmail.com
https://t.me/vahedsyndica
@Vahed_Syndica


🍁🍂
🔻توضیح کوتاهی پیرامون مزد

♦️مزد بهای نیروی کار و بازسازی نسل نیروی کار یا به عبارت دیگر بها یا قیمت ابتدایی ترین هزینه های زندگی ای است که نظام سرمایه داری در ازای زمان کار مشخص باید به کارگران برای تامین نیروی کار و بقای نسلشان پرداخت نماید.
افزایش یا کاهش مزدها ارتباط معکوس با کاهش یا افزایش سود سرمایه داران دارد. بنابراین تا آنجا که کاهش سطح مزدها و ناتوانی کارگران در تامین هزینه زندگی و گسترش فقر از عرضۀ نیروی کار کم نمی کند ذهن سرمایه داران را به خود مشغول نمی سازد و موجب رنجش خاطر آنان نمی گردد. آنچه برای سرمایه داران حائز اهمیت است انباشت سود و ثروت اندوزی حاصل از کار کارگران است.
کارگران ایران برای افزایش مزد هیچ امیدی به قانون کار و شورای عالی کار ندارند. زیرا وظیفه هر دو نهاد به تمکین واداشتن کارگران برای استثمار بیشتر است. در مناسبات بین سرمایه و کار، دولت، وزارت کار، شورای عالی کار و قانون کار حامی و پشتیبان سرمایه داران اند. تنها چیزی که می تواند به کارگران برای افزایش مزد یاری رساند اتحاد عمل آنها در مبارزۀ مستقل، متحد و متشکل برای خواست های برحقشان است. برهمین اساس مبارزه برای افزایش مزد، مبارزه ای ضروری و دائمی است که طبقه کارگر، تا زمانی که سرمایه داری بر جامعه حاکم است، باید به عنوان یک شهروند برای حق حیاط و کسب رفاه نسبی از مزدی برخوردار باشد که شرایط زندگی متوسط بدون دغدغه از محدودیت ها، تغذیه سالم و مکفی، آموزش و تحصیل، بهداشت و درمان کارآمد، پوشاک و مسکن مناسب، تفریح و پر کردن اوقات فراغت و غیره را تامین کند. معیاری اصولی که تشکل های مستقل کارگری برای تعیین مزد حداقل اعلام کرده اند عبارت است از:
مزد حداقل باید متناسب با هزینه متوسط خانوار شهری در سطح جامعه باشد. اکنون شرایط زیستی و تامین ضروریات زندگی با توجه به افزایش روزافزون و سرسام آور قیمت ها و تورم نزدیک به ۵۰ درصدی، هیچ چشم اندازی از سوی حاکمیت برای پر کردن این فاصله عمیق میان مزد حداقل و هزینه های زندگی وجود ندارد. البته این فاصله عمیق هرگز موجب نمی گردد که کارگران به افزایش هر مبلغی رضایت دهند. عدم تعادل میان تامین هزینه های زندگی و حداقل مزد، با توجه به رشد قیمت ها و تورم قابل انتظار در سال آینده، به عمیق تر شدن فاصله طبقاتی کمک می کند. همچنانکه هم اکنون آهنگ رشد قیمت ها سرسام آور است‌. تشکل های مستقل کارگران و بازنشستگان طبق برآورد آماری و استناد به منابع رسمی، به درستی هزینه های معیشت خانوار کارگران و زحمتکشان و مزد حداقل برای سال ۱۴۰۳ را ۴۵ میلیون تومان اعلام کرده بودند. اکنون با حقانیت این پیش‌بینی برای آحاد مردم زحمتکش به ویژه طبقه کارگر، مشکلات زندگی و معیشت را با گوشت و پوست خود احساس می کنند، و دریافته اند که برای تامین زندگی و تخفیف یافتن فقر موجود، نیازمند مزدی بیش از چهل میلیون تومان برای سال آینده ( ۱۴۰۴) هستند. گرچه دولت و سرمایه داران با توجه به رشد ناخالص داخلی و افزایش نرخ استثمار، در همین شرایط هم قادر به پرداخت این مزد می باشند، لیکن با توجه به میلیتاریزه کردن اقتصاد و هزینه های سرسام آور برای بقای حاکمیت و فساد مفرط میان مسئولان، دولت طبق سنوات قبل هیچ تمایلی به پرداخت مزد مناسب برای تامین هزینه های زندگی و کاهش فشار بر خانوار کارگران ندارد. از این رو طبقه کارگر برای کاستن ستم طبقاتی و برون رفت از فلاکت موجود و نهایتاً برای تغییر سرنوشت خود تا نابودی استثمار، نیازمند مبارزه ای متحد و متشکل است.

گروه اتحاد بازنشستگان


https://t.me/GEtehadbazneshastegan

20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.