تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی


Kanal geosi va tili: Eron, Forscha


در این کانال، شبکه‌های اجتماعی مجازی و محتوای آن‌ها تحلیل و بررسی خواهند شد.
تماس با ادمین:
@socialMediaAnalysisAdmin

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Kanal geosi va tili
Eron, Forscha
Statistika
Postlar filtri


💢حساسیت کاربران توئیتر به موضوع حجاب و گشت ارشاد بیش از تنش میان ایران و اسرائیل

🔹در شرایطی که تنش میان ایران و اسرائیل در اوج خود قرار گرفته است، کاربران توئیتر به موضوع گشت ارشاد و حجاب حساسیت بیشتری نشان می‌دهند.

🔹داده‌های توئیتر نشان می‌دهد که تا پیش از روز گذشته، فضای توئیتر کاملا متأثر از تنش میان ایران و اسرائیل بوده؛ اما از روز گذشته و به‌دنبال انتشار ویدئوهای رفتارهای گشت ارشاد بر سر موضوع حجاب، به‌مرور حساسیت‌ها نسبت به این موضوع افزایش یافته و به مهم‌ترین موضوع توئیتر تبدیل شده است.

🔸ذکر این نکته ضروری است که این نمودار فقط بر مبنای توئیت‌هاست؛ و اگر ریتوئیت‌ها نیز در نظر گرفته شوند، آنگاه مطالب مربوط به تنش میان ایران و اسرائیل بیشتر خواهد بود. با این حال از آنجایی که اقدامات سازمان‌یافته می‌تواند در تعداد توئیت یا ریتوئیت مؤثر باشد، در این مقایسه تعداد توئیت در نظر گرفته شده است.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
@socialMediaAnalysis


💢چگونه در شبکه‌های اجتماعی بحث کنیم؟
✍🏻جواد حیدری؛ سیاست‌پژوه و مترجم | منتشر شده در روزنامه هم‌میهن

🔻این مطلب برگرفته از نویسنده‌ جدی و خوشنام به‌نام لوئیس وُون است که در تفکر انتقادی و نظریه‌های اخلاقی تخصص دارد. وُون در کتاب بسیار تأمل‌برانگیزش به‌نام «فلسفه‌نگاری: راهنمای دانشجویان برای خواندن و نوشتن جستارهای فلسفی»، مطلب مهمی را درباره‌ چگونگی بحث در شبکه‌های اجتماعی و آنلاین مطرح می‌کند.

🔻فرض کنید که شما می‌خواهید در شبکه‌های اجتماعی درباره‌ موضوع سیاسی یا اخلاقی یا فلسفی مهمی وارد بحث جدی، صادقانه و سازنده شوید. شما قصد دارید در یک مباحثه‌ واقعی مشارکت کنید و از بحث‌های بی‌فایده‌ای که وقت و انرژی شما را هدر می‌دهند، اجتناب کنید. چگونه این کار را باید انجام دهید؟ به این شیوه:

1️⃣ قبل از هر چیز، از کسانی که فکر می‌کنید فقط می‌خواهند برتری خودشان را به رخ بکشند، جلب توجه و خودنمایی کنند، خود را آرام کنند، خشم خودشان را بر سر شما خالی کنند، یا شما را عصبانی و تحریک کنند، دوری کنید. اگر در نیمه‌راه بحث متوجه شدید که طرف مقابل شما علاقه‌ای به بحث عقلانی ندارد، خداحافظی کنید و خود را کنار بکشید. به سمت گفت‌وگوهایی بروید که در آن مباحث محترمانه و هوشمندانه رایج است.

2️⃣ فقط روی استدلال متمرکز شوید. شکل استدلال یا صدق مقدمات طرف مقابل‌تان را نقد کنید و اصلاً به شخصیت او کار نداشته باشید. از شخصی کردن بحث اجتناب کنید و عواطف خود را وارد بحث نکنید و بحث بی‌ربط به موضوع را طرح نکنید.

3️⃣ سعی کنید دیدگاه طرف مقابل را خیلی خوب فهم کنید. با این کار مجال ارائه‌ی بحث خوب را افزایش می‌دهید و چیزهایی را که نمی‌دانستید، یاد می‌گیرید و با نشان دادن همدلی خود بحث را آرام می‌کنید. با ارج نهادن به ایرادات طرف مقابل‌تان می‌توانید استدلال خودتان را قوی‌تر کنید و نشان دهید که در بحث جدی و منصف هستید.

4️⃣ به طرف مقابل‌تان در بحث احترام بگذارید. حرف‌های او را با دقت بخوانید و گوش فرادهید. در مورد انگیزه‌های او، یا ارزش‌های او یا پیشینه‌ی او بدترین حالت را متصور نشوید. تنها بر مبنای گرایش‌ها و تمایلات سیاسی به طرف مقابل‌تان برچسب نزنید. از اظهارنظرهای رکیک، تمسخرآمیز، فحاشانه و توهین‌آمیز اجتناب کنید.

5️⃣ محل نزاع را عوض نکنید؛ با طرح موضوعات جانبی بی‌ربط یا با عیب‌جویی بحث را منحرف نکنید. با اشاره به اشکالات گرامری طرف مقابل‌تان یا بر شمردن خطاهای تایپی و املائی او اصلاً بحث پیش نخواهد رفت و احتمالاً مهر خاتمه خواهید زد بر هرگونه شانس بحث عقلانی.

6️⃣ احساسات خود را مهار کنید. اگر خشمگین یا مضطرب یا عصبانی هستید، نمی‌توانید آن‌طور که باید واضح فکر کنید، ممکن است به‌جای اقامه‌ استدلال قوی و محکم، شروع کنید به ناسزا گفتن و احتمالاً طرف مقابل‌تان هم به همین شیوه به شما پاسخ خواهد داد.

7️⃣ بدانید که در مورد چه چیزی صحبت می‌کنید. فرض کنید که با کسی درباره‌ یک موضوعی بحث می‌کنید. در گرماگرم بحث متوجه می‌شوید که از واقعیاتی بی‌خبر هستید. اما همچنان اصرار می‌ورزید که بر حق هستید، چون برای شما بسیار عذاب‌آور است که قبول کنید، درباره‌ آن موضوع یکسری نکات را نمی‌دانستید. این وضعیت اتلاف وقت است. بهتر است قبل از اینکه وارد بحث و منازعه شوید از واقعیات باخبر شوید. از قبل در مورد موضوع تحقیق کنید و از استدلال‌های له و علیه موضع مورد بحث مطلع شوید.

8️⃣ قبل از اینکه بخواهید وارد بحث جدی در یک پلتفرم شبکه‌ اجتماعی با کاراکتر محدود مانند توئیتر شوید دوباره فکر کنید. محدودیت کاراکتر توئیتر بحث درباره‌ موضوعات پیچیده و طولانی را دشوار یا بی‌فایده می‌کند.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
@socialMediaAnalysis


💢توجه ویژه کاربران عرب‌زبان و انگلیسی‌زبان در توئیتر به حمله ایران به اسرائیل

🔹به‌دنبال حمله شب گذشته ایران به اسرائیل، کاربران مختلف توئیتر در سرتاسر جهان به این موضوع واکنش دادند. اما این واکنش‌ها بیشتر به کدام زبان منتشر شد؟

🔸بررسی توئیت‌های حاوی کلیدواژه‌های «ایران»، «اسرائیل»، «پهپاد» و «موشک» در ۲۴ ساعت اخیر نشان می‌دهد که توئیت‌ها و ریتوئیت‌های منتشر شده به زبان انگلیسی و عربی بیشترین تعداد را شامل شده است. اگرچه تعداد بالای توئیت‌های انگلیسی تا حدی طبیعی است، اما این یافته‌ها نشان می‌دهد که کاربران عرب‌زبان به این حمله توجه ویژه داشته‌اند.

🔹نکته قابل تأمل، توجه ویژه کاربران فرانسوی‌زبان به حمله روز گذشته ایران بوده است؛ پس از آن نیز کاربران ترک توجه ویژه‌ای به این حمله داشته‌اند و این در حالی است که کاربران روس در توئیتر، کمترین حساسیت را به حمله ایران به اسرائیل نشان داده‌اند.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
@socialMediaAnalysis


💢حساسیت کم‌سابقه کاربران داخلی و خارجی به حمله پهپادی و موشکی ایران به اسرائیل به روایت داده‌های آنلاین

🔹به‌دنبال آغاز حملات پهپبادی و موشکی ایران به اسرائیل در ساعات اخیر، کاربران شبکه‌های اجتماعی واکنش بسیار زیادی به این موضوع نشان دادند.

🔸در میان توئیت‌های منتشر شده به زبان انگلیسی حاوی کلیدواژه‌های drone، Iran و Israeil، فقط در عرض یک ساعت پس از آغاز حملات، حدود ۳۰۰هزار توئیت و ریتوئیت در این خصوص منتشر شده که نسبت به ساعت پیش از آن رشد قابل توجهی داشته است.

🔹در زبان فارسی نیز، در عرض یک ساعت پس از آغاز حملات بیش از ۵۰هزار توئیت و ریتوئیت با کلیدواژه‌های «اسرائیل، پهپاد، پهباد و جنگ» منتشر شده و این در حالی است که در طول روز تعداد توئیت در هر ساعت کمتر از ۱۰هزار توئیت و ریتوییت بود.

🔸داده‌های گوگل نیز نشان می‌دهد که در حال حاضر افزایش تنش میان ایران و اسرائیل ترند اول جستجوهای گوگل است.

🔹روند انتشار توئیت‌های مربوط به این موضوع همچنان ادامه دارد و به‌نظر می‌رسد تا ساعات آینده این روند افزایشی باشد.

کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
@socialMediaAnalysis


💢واکنش‌های توئیتری به ساخت مسجد در پارک قیطریه: اعتراضی فراتر از دسته‌بندی‌های سیاسی

🔹موضوع ساخت مسجد در پارک قیطریه تهران، در هفته گذشته خبرساز شده است؛ به‌نحوی که در بازه ۸ تا ۱۲ فروردین ماه، بیش از ۱۶۰۰ توئیت در این خصوص منتشر شد؛ توئیت‌هایی که حدود ۳.۵ میلیون بار دیده شد و بیش از ۱۲۰ هزار لایک دریافت کرد.

🔸شبکه لایک‌های توئیت‌های مربوط به این موضوع (نمودار بالا) که در آن ۳۴۹۱۳کاربر حضور دارند، به‌خوبی نشان می‌دهد که در میان کاربران توئیتر، کمتر کسی از ساخت مسجد در پارک قیطریه دفاع می‌کند و در حتی در میان کاربران ارزشی و انقلابی (که صرفا ۹٪ از شبکه را به‌خود اختصاص داده‌اند) نیز، صدای منتقدان شنیده بود.

🔹یافته‌های این شبکه نشان می‌دهد که کاربران روزمره‌نویس، تحول‌خواه یا مخالف جمهوری اسلامی ۵۳٪ از شبکه و کاربران اصلاح‌طلب نیز ۳۸٪ از شبکه را به‌خود اختصاص داده‌اند که آن‌ها نیز همگی مخالف ساخت مسجد در پارک هستند. نزدیکی کاربران هر دو خوشه نیز نشان می‌دهد در این موضوع خاص اختلاف خاصی بین این گروه‌ها دیده نمی‌شود و اعتراضات فراتر از دسته‌بندی‌های سیاسی است.

🔸نکته مهم در این داده‌ها، حضور وحید اشتری، ناصر امانی (عضو فعلی شورای شهر) و علی قلهکی در میان کاربران میانه‌روست که بیانگر رویکرد انتقادی این کاربران به این موضوع است؛ امری که این گزاره را تأیید می‌کند که اعتراضات به ساخت مسجد در پارک، فراتر از دسته‌بندی‌های سیاسی است.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲@socialMediaAnalysis


💢واکنش کاربران توئیتر به ماجرای کاظم صدیقی و باغ ازگل: فضای یکدست توئیتر علیه صدیقی در سایه سکوت نسبی کاربران ارزشی

🔹ماجرای کاظم صدیقی و انتقال باغ مالکیت باغ ازگل، در روزهای پایانی سال گذشته و روزهای آغازین سال جدید یکی از داغ‌ترین موضوعات توییتر فارسی و فضای رسانه‌ای بود؛ آنچنان که در نهایت کاظم صدیقی را وادار به‌عذرخواهی کرد. اما فضای توییتر تا پیش از این عذرخواهی چگونه بود؟

🔸داده‌های توییتری نشان می‌دهد که در روزهای ۱ تا ۷ فروردین، بیش از ۱۵۰۰ توییت با کلیدواژه «صدیقی» منتشر شده که این توئیت‌ها بیش از ۶ میلیون بار دیده شده و ۲۴۰ هزار لایک دریافت کرده است؛ بر اساس شبکه لایک‌های توئیت‌های مربوط به این موضوع (تصویر بالا)، می‌توان گفت که فضای توئیتر یکدست علیه کاظم صدیقی بوده است. در ابرکلمات توئیت‌های منتشر شده در این مقطع، دو کلیدواژه «فساد» و «برخورد» از جمله کلیدواژه‌های پرتکرار بوده است.

🔹بر این اساس، کاربران برانداز و مخالف جمهوری اسلامی ۳۲٪ از شبکه، کاربران اصلاح‌طلب، میانه‌رو، عدالتخواه و حتی بخشی از اصولگرایان ۵۹٪ از شبکه و کاربران ارزشی و انقلابی ۹٪ از شبکه را به‌خود اختصاص داده‌اند. در میان همه این کاربران، فقط بخشی از کاربران ارزشی و انقلابی و نه همه آن‌ها (سمت راست گراف) از صدیقی دفاع کرده و بقیه با ادبیات‌های مختلف علیه صدیقی نوشته‌اند.

🔸نکته مهم در این ماجرا، سهم کاربران اصلاح‌طلب و میانه‌رو است که در کنار کاربران عدالتخواه و اصولگرایی نظیر وحید اشتری، علی قلهکی مرتضی کیا، بیشترین سهم را در فضای توئیتر داشته‌اند؛ حال آن که کاربران برانداز و مخالف جمهوری اسلامی به اندازه موضوعات دیگر، وارد این موضوع نشده‌اند. این داده‌های به‌خوبی نشان می‌دهد که در بازه زمانی بررسی شده حتی کاربران ارزشی و انقلابی نیز چندان از صدیقی دفاع نکردند و بسیاری از آن‌ها یا علیه او نوشته‌اند و یا سکوت کرده‌اند.

🔹در بازه زمانی مورد بررسی، توئیت‌های یاشار سلطانی بیشترین لایک و بازدید را داشته است. در کنار یاشاسر سلطانی، توئیت‌های وحید اشتری و وحید حاجی‌پور نیز از جمله توئیت‌هایی بوده که بیشترین جلب توجه را کرده است.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲@socialMediaAnalysis


💢واکنش مردم و کاربران شبکه‌های اجتماعی به ساخت مسجد در پارک قیطریه به روایت داده‌های آنلاین

🔹ساخت یک مسجد در پارک قیطریه و احتمال قطع درختان آن، در هفته‌های پایانی سال گذشته توجهات را به‌خود جلب کرد آنچنان که در روز ۲۲ اسفند ماه، کارزاری در اعتراض به این موضوع منتشر شد و به‌مرور مردم و فعالان محیط زیستی نسبت به امضای آن اقدام کردند آنچنان که تا یک هفته پس از آغاز سال جدید، امضای آن به ۸ هزار امضا رسید. امری که بیانگر حساسیت مردم محلی و فعالان محیط زیستی به این موضوع بود و در نوع خود عدد قابل توجهی بود.

🔸علی‌رغم تعداد امضای قابل توجه این کارزار تا هشت فروردین ماه، داده‌های توئیتری نشان می‌دهد که این موضوع تا آن روز، یعنی زمانی که شهردار تهران نسبت به این ماجرا موضع‌گیری کرد، چندان در شبکه‌های اجتماعی داغ نشده بود و کمتر کسی راجع به آن سخن می‌گفت و صرفا بخشی از مردم به امضای کارزار اعتراضی آن مبادرت می‌کردند.

🔹داده‌های پلتفرم کارزار در کنار داده‌های گوگل و توئیتر (نمودار زیر) نشان می‌دهد که تازه پس از آن تاریخ، واکنش‌ها نسبت به این موضوع آغاز شد؛ نه‌تنها کاربران توئیتر نسبت به آن حساس شدند، بلکه این حساسیت گسترش پیدا کرد و جستجوها راجع به این موضوع افزایش یافت و افراد بیشتری اقدام به امضای این کارزار کردند آنچنان که اکنون تعداد امضاهای این کارزار به بیش از ۵۰ هزار امضا رسیده است و تعداد امضاهای آن با سرعت بیشتری در حال افزایش است.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲@socialMediaAnalysis


💢پایان عصر شبکه‌های اجتماعی؟
📝یادداشت منتشر شده در اکونومیست| ترجمه محمد رهبری

🔻«شبکه‌های اجتماعی دیگر چندان اجتماعی نیستند»؛ این ایده یادداشت مهمی است که هفته‌نامه اکونومیست مدتی قبل منتشر کرد. بر اساس این گزارش، فعالیت کاربران شبکه‌های اجتماعی، به گروه‌های خصوصی در پیام‌رسان‌ها (مثل واتس‌اپ و تلگرام) منتقل شده و محتوای درون شبکه‌های اجتماعی (مثل توئیتر و اینستاگرام) با محتوای افراطی جایگزین شده است. امری که مشکلاتی برای کاربران شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها ایجاد خواهد کرد. خلاصه این یادداشت با کمی تغییر (که متن کامل آن در اینجاست) را در ادامه می‌توانید بخوانید:

🔹بیش از ۲۰ سال از زمانی که فیس‌بوک متولد شد و دنیای جدیدی را خلق کرد، گذشت؛ اما حالا پس از ۲۰ سال از فراگیر شدن شبکه‌های اجتماعی، آن‌ها دستخوش دگرگونی عمیقی شده‌اند که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. جادوی عجیب شبکه‌های اجتماعی آنلاین ترکیب تعاملات شخصی با ارتباطات جمعی بود. اکنون این ترکیب، دوباره به دو قسمت تقسیم شده است.

🔸 حالا مشاهده آخرین وضعیت دوستان در شبکه‌های اجتماعی جای خود را به ویدیوهایی از افراد غریبه داده است که شبیه تلویزیون است. پست‌های عمومی به طور فزاینده‌ای به گروه‌های بسته در پیام‌رسان‌ها منتقل می‌شود. شبکه‌های اجتماعی در حال تحول هستند و همین امر اکنون مشکلاتی را ایجاد کرده است.

🔹این موضوع مهمی است، زیرا مردم اینترنت را از طریق شبکه‌های اجتماعی تجربه می‌کنند. استفاده از پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی بیش از یک چهارم ساعت بیداری را شکل می‌دهد. شبکه‌های اجتماعی علاوه بر سرگرم کننده بودن، محل بحث آنلاین و کمپین‌های سیاسی هستند.

🔸ویژگی بارز شبکه‌های اجتماعی جدید این است که دیگر چندان اجتماعی نیستند. با الهام از TikTok، برنامه‌هایی مانند فیس‌بوک به طور فزاینده‌ای ترکیبی از کلیپ‌هایی را ارائه می‌کنند که توسط هوش مصنوعی انتخاب شده است؛ آن هم بر اساس رفتار تماشای کاربر و نه ارتباطات اجتماعی آن‌ها. در ضمن مردم کمتر از گذشته پست می گذارند. از سال ۲۰۲۰، سهم آمریکایی‌هایی که می‌گویند از انتشار مطالب مربوط به زندگی روزانه‌شان به صورت آنلاین لذت می برند از ۴۰ درصد به ۲۸ درصد کاهش یافته است.

🔹چراغ‌های «میدان شهر دیجیتال» در حال خاموش شدن است. البته برخی از نتایج این اتفاق خوشایند است. فعالان سیاسی می گویند که برای جلب نظر گروه‌های خصوصی در پلتفرم‌هایی نظیر واتس‌اپ یا تلگرام، باید پیام‌های خود را ملایم‌تر کنند. یک پست تحریک‌آمیز که ممکن است در توئیتر به‌خوبی لایک بگیرد، ممکن است در گروه واتس‌اپی والدین مدرسه دافعه ایجاد کند.

🔸اکنون به‌نظر می‌رسد که گروه‌های تلگرامی یا واتس‌اپی، برای سلامت روان نوجوانان مناسب‌تر باشد چرا که زندگی‌شان در فضای عمومی مورد تجزیه و تحلیل دیگران قرار نمی‌گیرد. علاوه بر این، پیام‌رسان‌هایی نظیر واتس‌اپ و تلگرام از این جهت مفیدتر هستند که پست‌ها را بر اساس ترتیب زمانی نشان می‌دهند نه بر اساس الگوریتمی که ایجاد هیجان کند و این نیز برای سلامت روان بهتر است.

🔹در دنیای جدید شبکه‌های اجتماعی، کاربران، بیشتر به گروه‌های کوچک در پیام‌رسان‌ها متمایل شده‌اند. اما این دنیای جدید مشکلات خود را به همراه دارد. اگرچه گفت‌وگوهای رمزگذاری‌شده در گروه‌های کوچک در تلگرام یا واتس‌اپ، به حفظ جان انسان در نظام‌های اقتدارگرا کمک می‌کند، اما این گروه‌ها محیط مناسبی برای پخش دروغ‌ها هستند. سیاستمداران در هند از واتساپ برای پخش دروغ‌ها استفاده کرده‌اند در حالی که این دروغ‌ها در شبکه‌های باز مانند فیس‌بوک، حذف می‌شدند.

🔸در سمت دیگر، به نظر می‌رسد الگوریتم‌های شبکه باز (مثل توئیتر و اینستاگرام) که توسط رفتار کاربران هدایت می‌شوند، افراطی‌ترین ویدیوها را پخش می‌کنند تا واکنش مخاطب را بگیرند. در گذشته، برای اینکه چیزی در یک شبکه اجتماعی وایرال شود، مردم مجبور بودند آن را به اشتراک بگذارند. اما اکنون آنها آن را صرفاً با تماشا کردن یک ویدئو، به وایرال شدن آن کمک می‌کنند، زیرا الگوریتم‌های شبکه‌های اجتماعی به محتوایی که بیشترین تعامل را جذب می‌کند، پاداش می دهد. این شرایط جدید به کسانی مانند ترامپ یا تاجران اطلاعات نادرست، سود خواهد رساند چرا که آن‌ها بهتر از هر کس می‌توانند از مخاطب واکنش بگیرند؛ در این وضعیت جدید، محتوایی که با deep fake تولید شده باشد به‌راحتی وایرال می‌شود.

🔹آنچه از ظهور اخبار جعلی مهم‌تر است، کمبود اخبار واقعی در شبکه‌های اجتماعی است. از زمان تغییر جهت شبکه به سمت سرگرمی ، اخبار تنها ۳ درصد از آنچه مردم در آن می بینند را تشکیل می دهد. در سراسر شبکه‌های اجتماعی، تنها ۱۹ درصد از بزرگسالان داستان‌های خبررا به اشتراک می گذارند که در مقایسه با سال ۲۰۱۸ کاهش ۲۶ درصدی داشته است.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲@socialMediaAnalysis


💢افزایش حساسیت و انتقادات کاربران شبکه‌های اجتماعی به کاظم صدیقی پس از واکنش او به ادعای زمین‌خواری

🔹در روزهای منتهی به پایان سال ۱۴۰۲، در کنار هشتگ #نوروز هشتگ #صدیقی نیز تبدیل به یکی از ترندهای اصلی توئیتر فارسی شده است. پس از افشاگری یاشار سلطانی علیه کاظم صدیقی رئیس ستاد امر به معروف و نهی از منکر، او در روز گذشته (۲۷ اسفند ماه) واکنشی به این موضوع نشان داد که باعث افزایش انتقادات به شد.

🔸داده‌های توئیتر نشان می‌دهد که واکنش صدیقی به این افشاگری، از خود موضوع افشاگری بیشتر جلب توجه کرده است به‌نحوی که در یک روز بیش از ۱۷ هزار توئیت و ریتوئیت با نام او منتشر شده است؛ این در حالی است که در ۶ روز پیش از آن و در واکنش به افشاگری‌ها، در مجموع فقط ۱۲ هزار توئیت راجع او منتشر شده بود.

🔹مشابه همین روند در جستجوهای گوگل نیز در بازه ۲۰ تا ۲۷ اسفند دیده می‌شود. این داده‌ها نشان می‌دهد که واکنش کاظم صدیقی به افشاگری‌ها علیه او در ذهن کاربران توئیتر ابهامات بیشتری را ایجاد کرده و منجر به اعتراض بیشتری به او شده است.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲@socialMediaAnalysis


💢حذف گزینه «عجله دارم»، افزایش قیمت اسنپ و تپسی و واکنش اعتراضی کاربران توئیتر به آن

🔹دستور سازمان تعزیرات به اسنپ و تپسی مبنی بر حذف گزینه «عجله دارم» و افزایش قیمت تپسی و اسنپ در شب عید، واکنش کاربران توئیتر را برانگیخت و بیش از ۷ هزار توئیت و ۱۰ هزار ریتوئیت راجع به آن منتشر شد.

🔸شبکه لایک‌های توئیت‌های مربوط به این موضوع (گراف زیر) نشان می‌دهد که واکنش‌ها به این موضوع عموما توسط کاربران عادی و روزمره‌نویس توئیتر بوده و واکنش کاربران سیاسی‌نویس نیز در قالب دوقطبی‌های رایج‌توئیتری به این موضوع نپرداخته‌اند. در این گراف ۳۷ هزار کاربر حضور دارند و ۹۱٪ از شبکه را عموم کاربران توئیتری تشکیل داده‌اند و ۹٪ را نیز کاربران ارزشی و انقلابی شکل داده‌اند.

🔹با این حال نکته مهم این واکنش‌ها آن است که تمایز خاصی بین مواضع گروه‌های سیاسی نیست؛ به‌طور مثال در قسمت پایین سمت چپ گراف، عمدتا کاربران معترض به افزایش قیمت اسنپ و تپسی پس از حذف گزینه «عجله دارم» حضور دارند (این توئیت)، در حالی که در قسمت پایین گراف (این توئیت) صرفا به حذف گزینه عجله دارم اعتراض شده و این افزایش قیمت تا حدی طبیعی تلقی شده است.

🔸نکته مهم در این توئیت‌ها آن است که حذف گزینه «عجله دارم» توسط اسنپ به مراتب بیشتر از تپسی مورد توجه قرار گرفته به‌نحوی که تعداد توئیت‌های مربوط به اسنپ تا ۴ برابر بیشتر از تعداد توئیت‌های مربوط به اسنپ بوده است. در مجموع این توئیت‌ها، تنها گروه محدودی از کاربران از این اقدام دفاع کرده‌اند و اکثر کاربران یا به سازمان تعزیرات و حذف گزینه عجله دارم اعتراض کرده‌اند و یا به تپسی و اسنپ بخاطر افزایش قیمت‌ها.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲@socialMediaAnalysis


💢واکنش کاربران توئیتر به درز فایل صوتی محمد جواد ظریف: به سخنان ظریف چندان توجهی نشد

🔹در روزهای گذشته خبری مبنی بر افشای یک فایل صوتی از سخنان محمد جواد ظریف در جمع تعدادی از دانشجویان منتشر شده است که او در آن در رابطه با مسائل سیاست داخلی نکاتی را بیان می‌کند. با این حال داده‌ها نشان می‌دهد که این سخنان آنچنان توجهی را در جامعه و حتی در میان کاربران توئیتر ایجاد نکرد به‌نحوی که ۴۸ساعت پس از انتشار نسخه اولیه آن یعنی از روزه پنج‌شنبه تاکنون، تنها ۱۲۱۶توئیت با ۱۲۴۰ریتوئیت در این خصوص منتشر شده است.

🔸میزان توجه به سخنان اخیر ظریف در حالی محدود است که راجع به سخنان کلاب‌هاوسی او در خرداد ماه سال ۱۴۰۲ (این گزارش)، بیش ۱۳هزار توییت با ۳۱هزار ریتوییت منتشر شده بود.در قیاس با گذشته،به‌نظر می‌رسد این سخنان ظریف چندان در میان کاربران توئیتر و فعالان سیاسی توجهی را جلب نکرده است و تنها گروهی محدود به آن پرداخته‌اند.بنظر می‌رسد حضور مداوم ظریف در رسانه‌ها در کنار موضوع سخنانی که از او افشا شده است، باعث شده تا سخنان اون کمتر از دفعات پیش مورد توجه قرار گیرد.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲@socialMediaAnalysis


💢حساسیت کاربران توئیتر به ماجرای #مادر_قمی و درگیری با یک طلبه بر سر حجاب به اوج خود رسید

🔹به‌دنبال انتشار ویدئویی از تنش میان یک مادر با یک طلبه در درمانگاهی در قم، کاربران توئیتر واکنش‌های گسترده‌ای به این موضوع نشان دادند. داده‌ها نشان می‌دهد که پس از گذشت ۳۰ ساعت از انتشار اولیه این ویدئو، همچنان واکنش‌ها به این موضوع ادامه دارد و این واکنش‌ها حتی بیش از شب اول است.

🔸بر اساس داده‌های بدست‌آمده، از زمان انتشار ویدئوی مربوط به این درگیری تاکنون، بیش از ۶۷ هزار توئیت و ریتویت در این خصوص منتشر شده و تعداد این مطالب در ساعت گذشته به بالاترین میزان خود از زمان انتشار این ویدئو تاکنون بوده است. در توئیتر سه هشتگ #مادر_قمی، #گوشیتو_بالا_بیار و #سلیطه از جمله هشتگ‌های مرتبط به این موضوع است که در ساعات اخیر جزو ترندهای توئیتری است.

🔹هرچند این واکنش‌ها در توئیتر ادامه‌دار است اما حجم توئیت‌ و ریتوئیت‌ها مربوط به آن در قیاس با برخی موضوعات دیگر، بیشتر نیست.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲@socialMediaAnalysis


💢استقبال کاربران توئیتر از رأی ندادن سید محمد خاتمی در انتخابات در سایه سکوت نسبی اصولگرایان

🔹رأی ندادن سید محمد خاتمی در انتخابات مجلس شورای اسلامی در هفته گذشته خبرساز شد. این موضوع از همان دقایق اولیه در میان کاربران توئیتر نیز مورد توجه قرار گرفت به‌نحوی که در مورد آن بیش از ۱۹ هزار توئیت و ریتوئیت با ۴ میلیون بازدید و ۱۱۴ هزار لایک منتشر شد.

🔸بررسی شبکه لایک‌های توئیت‌های مربوط به این موضوع (گراف زیر) نشان می‌دهد که فضای توئیتر در مورد این نوع کنش خاتمی نسبتا مثبت بوده است. بر این اساس، کاربران تحول‌خواه و مخالف جمهوری اسلامی ۵۵درصد از شبکه، کاربران اصلاح‌طلب ۳۲٪ از شبکه و کاربران ارزشی و انقلابی ۱۳٪ از شبکه را به‌خود اختصاص دادند. در این گراف بیش از ۴۱ هزار کاربر حضور دارند.

🔹اگرچه بخشی از کاربران مخالف جمهوری اسلامی (خصوصا بخش سمت چپ خوشه آن‌ها) شدیدا علیه سید محمد خاتمی توئیت زدند (مانند این توئیت) اما بخشی دیگر از آن‌ها یا با این موضوع شوخی کردند (مانند این توئیت) یا حتی از آن استقبال کردند. بنابراین می‌توان گفت واکنش مخالفان جمهوری اسلامی به این کنش خاتمی، یکدست نبوده است.

🔸علاوه بر بخشی از مخالفان جمهوری اسلامی، عمده کاربران اصلاح‌طلب نیز از کنش خاتمی استقبال کردند. بنابراین می‌توان گفت که برآیند کلی از فضای توئیتر نسبت به رأی ندادن خاتمی، مثبت بوده است.

🔹نکته جالب توجه دیگر، حضور کمرنگ کاربران ارزشی و انقلابی است. هرچند آن‌ها منتقد کنش خاتمی بودند، اما علیه او آنچنان فعالیت پررنگی نداشتند. به‌نظر می‌رسد این دسته از کاربران در این ایام به موضوعات دیگری توجه داشته‌اند.

🔸در میان توئیت‌های منتشر شده، پر بازدیدترین توئیت‌ها به خبر رأی ندادن خاتمی اختصاص داشته است و فقط دو توئیت از کاربری به‌نام «منبع معتبر» که نوشته بود «سید محمد خاتمی در انتخابات شرکت نکرد!» و حسین دهباشی که نوشته بود «خاتمی رأی نداد؟ مگه می‌شه؟ مگه داریم؟!» در مجموع حدود ۳۰۰هزار بار دیده شده بودند.

🔹همچنین این توئیت از محمد علی جنت‌خواه در رابطه با اهمیت رأی ندادن خاتمی بیشترین تعداد بوکمارک و این توئیت از محمدعلی ابطحی راجع به انگیزه خاتمی در رأی ندادن، بیشترین تعداد کوت و کامنت را داشته است.

🔸در توئیت‌های منتشر شده، به ترتیب اسامی روحانی، میرحسین موسوی، احمدی‌نژاد، پهلوی، هاشمی و قالیباف بیشترین تکرار را همراه با اسم خاتمی داشته‌اند. به‌تعبیر دیگر، موضوع رأی ندادن سید محمد خاتمی در انتخابات همراه با بیان نکاتی راجع به حسن روحانی، میرحسین موسوی و محمود احمدی‌نژاد نیز بوده است و نام خاتمی با این افراد بارها بکار رفته است.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲@socialMediaAnalysis


💢استفاده از پلتفرم «ایتا» چگونه می‌تواند رادیکالیسم و قطبیت سیاسی را تشدید کند؟
✍🏻محمد رهبری| منتشر شده در روزنامه هم‌میهن

🔹نقش پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی در ایجاد رادیکالیسم و قطب‌بندی سیاسی امری است که در یک دهه اخیر در پژوهش‌های مختلف مورد توجه محققان قرار گرفته است. شبکه‌های اجتماعی به طرق مختلف قطب‌بندی سیاسی میان کاربرانش را تشدید می‌کند که از جمله آن‌ها «شکل‌گیری اجتماعات همفکر» درون شبکه است که می‌تواند منجر به ایجاد اتاق پژواک شود.

🔸معمولا در هر یک از پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی، کاربران همفکر اجتماعاتی را در میان خودشان شکل می‌دهند که در آن اکثر افراد دیدگاه‌ها و عقاید مشابهی دارند و درنتیجه به‌مرور زمان این تصور در میان آن‌ها ایجاد یا تقویت می‌شود که اکثریت هستند و عقایدشان هم کاملا درست است. اما ربط این مباحث نظری به پلتفرم «ایتا» که موضوع این یادداشت است، چیست؟

🔹ماهیت پلتفرم ایتا و کاربرانی که در آن فعال هستند به‌نحوی است که کاملا مستعد شکل‌گیری یک گروه بزرگ از افراد همفکر است. بسیاری از فعالان مدنی، سیاسی و اجتماعی در این پلتفرم حضور ندارند و گروه‌های مختلف مردم هم جز از سر ضرورت از این پلتفرم استفاده نمی‌کنند.در غیاب حضور دیدگاه‌های متنوع و متکثر موجود در جامعه، کاربران ایتا روزانه و به‌طور مرتب در معرض مطالبی قرار می‌گیرند که نه‌تنها عقایدشان را به چالش نمی‌کشد بلکه مرتب آن را تأیید می‌کند؛ خصوصا آن که بسیاری از کاربران فعال در این پلتفرم‌ها از شبکه‌های اجتماعی فیلترشده استفاده نمی‌کنند. فرایندی که به شکل‌گیری و تقویت عقایدی خاص در میان آن‌ها منجر می‌شود.

🔸در نتیجه آن دسته از کاربران حاضر در این پلتفرم که از پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی فیلتر شده استفاده نمی‌کنند، به‌مرور به کسانی تبدیل می‌شوند که جدا و بیگانه از جامعه خودشان هستند و در معرض دیدگاه‌های متفاوت قرار نمی‌گیرند. در این شرایط،آن‌ها در جزیره‌ای امن و به‌دور از چالش، واقعیت اجتماعی را فهم می‌کنند؛ فرایندی که باعث شکل‌گیری دیدگاهی خاص راجع به علم پزشکی، علم اقتصاد و جامعه و سیاست می‌شود. همان‌طور که توضیح داده شد، نتیجه این فرایند افزایش قطب‌بندی سیاسی و اجتماعی در جامعه است.

🔹تئوری‌های مربوط به قطب‌بندی در شبکه‌های اجتماعی بر این واقعیت تأکید می‌کنند که با افزایش قطبیت،اعضای هر قطب به افراطی‌ترین عضو آن گروه گرایش پیدا کرده و چهره‌های افراطی‌تر نقش رهبری و مرجعیت در گروه پیدا می‌کنند. بنابراین کسانی که در ایتا فعالیت مستمر دارند و از دیگر شبکه‌های اجتماعی فیلتر شده استفاده نمی‌کنند، احتمالا پس از مدتی به عقاید افراطی‌تر گرایش پیدا کرده و تحت تأثیر چهره‌های افراطی‌تر قرار خواهند گرفت.

🔸این واقعیت خودش را در انتخابات اخیر مجلس نشان داد. جایی که برخی از حامیان طب سنتی، حامیان دلارزدایی، حامیان صیانت و برخورد سخت فرهنگی و مخالفان تنش‌زدایی با دنیا توانستند در شهر تهران حائز بیشترین آرای انتخاباتی شوند. به‌عبارت بهتر، در این انتخابات برخی از چهره‌هایی که از حوزه انتخابیه تهران رأی آوردند، از جمله چهره‌های با دیدگاه‌های خاص و بعضا افراطی درمیان جریان اصولگرایی هستند.

🔹حدس این واقعیت دشوار نیست که در کلان‌شهرها، کاربرانی که از پلتفرم ایتا به‌طور مرتب استفاده می‌کنند احتمالا در انتخابات شرکت کرده‌اند؛ حال آن که کاربرانی که از شبکه‌های اجتماعی فیلترشده استفاده می‌کنند احتمالا کمتر در انتخابات شرکت کرده‌اند. در نتیجه، در تهران نتیجه انتخابات را کاربران ایتایی شکل داده‌اند.حالا مشخص شده است که این کاربران در تهران در انتخابات عمدتا به چهره‌هایی با عقاید خاص رأی داده‌اند.

🔸اخبار پراکنده‌ای از نقش ایتا در شکل‌دهی به لیست‌های انتخاباتی منتشر می‌شود ونقش این پلتفرم را در انتخابات مجلس در شهر تهران باید جدی تلقی کرد. اما این نقش، نه‌تنها سازنده نیست بلکه مخرب است. چرا که عملا بسیج رأی نیروهایی که تحت تأثیر ادبیات افراطی در محیط ایتا هستند و در یک محیط آکواریومی به‌دور از واقعیت اجتماعی قرار دارند، منجر به افزایش رادیکالسم و قطب‌بندی سیاسی در جامعه شده است. در واقع،محیط ایتا با ایجاد اجتماعات هم‌فکر، قطب‌بندی سیاسی در جامعه را تشدید کرده است؛ درون این قطب نیز چهره‌های افراطی‌تر جایگاه مؤثرتری پیدا کرده‌اند که این امر در قالب رأی به چهره‌های با عقایدی خاص در انتخابات مجلس بروز پیدا کرده است.

🔹افزایش قطب‌بندی سیاسی، تحت تأثیر چنین محیطی، مضر به حال جامعه و امنیت ملی است؛ چرا که باعث تشدید خشونت و کاهش رواداری در میان مردم شده و به بی‌اعتمادی بیشتر در جامعه منجر خواهد شد. اتفاقی که شاید در کوتاه‌مدت برای گروه‌های سیاسی خاص منافعی داشته باشد، اما در بلندمدت به همه کشور آسیب می‌زند.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲@socialMediaAnalysis


💢آیا داده‌های آنلاین نتایج انتخابات مجلس را پیش‌بینی می‌کرد؟

🔹با اتمام انتخابات مجلس اکنون بهتر می‌توان راجع به نسبت داده‌های آنلاین و نتایج آن سخن گفت. نتایج انتخابات در تهران حاکی از پیشتازی اعضای لیست علی‌اکبر رائفی‌پور در انتخابات در قیاس با لیست شانا و محمد باقر قالیباف است.

🔸همان‌گونه که پیش از این در این مطلب گزارش شده بود، تحلیل شبکه لایک‌های توئیت‌های مربوط به لیست‌های انتخاباتی نیز همین موضوع را نشان داده بود؛ داده‌های توئیتر نشان داده بود که حامیان لیست رائفی‌پور ۲برابر بیشتر از حامیان لیست قالیباف هستند و این برتری آنجا نمایان بود.

🔹مهمتر از آن اما داده‌های گوگل است؛جایی که جستجو راجع به «لیست رائفی‌پور» از جستجو راجع به لیست قالیباف بیشتر بوده است. این امر نشان می‌دهد که رأی‌دهندگان بیشتر به‌دنبال لیست رائفی‌پور بودند تا لیست قالیباف.این جستجوها عمدتا در دو استان تهران و قم بوده و درسایر استان‌ها به لیست رائفی‌پور چندان توجهی نشده است.

🔸با اعلام نهایی آمار انتخاباتی،نسبت میان مشارکت و داده‌های آنلاین در آینده بررسی خواهد شد.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲@socialMediaAnalysis


💢واکنش کاربران توییتر به لیست‌های انتخاباتی: درگیری در میان اصولگرایان و سکوت نسبی براندازان

🔹انتخابات مجلس امروز در حالی برگزار می‌شود که روزهای منتهی به آن مملو از رقابت اصولگرایان با یکدیگر بود. آخرین لیست انتخاباتی نیز روز سه‌شنبه منتشر شد و در توئیتر رقابت گروه‌های مختلف درون این جریان شدت گرفت و بحث پیرامون لیست‌های مورد حمایت چهره‌هایی نظیر رائفی‌پور، قالیباف و علی مطهری در توئیتر داغ بود. موضوعی که باعث چند دسته‌شدن کاربران اصولگرا شد.

🔸بررسی توئیت‌های منتشر شده در روزهای منتهی به انتخابات (روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه) نشان می‌دهد که نه فقط کاربران اصولگرا، که مخالفان شرکت در انتخابات نیز راجع به این لیست‌ها یا حامیان اصلی آن‌ها سخن گفته‌اند.

🔹بر اساس شبکه لایک‌های توئیت‌های مربوط به این موضوع، کاربران حامی لیست جبهه صبح ایران (مورد حمایت رائفی‌پور) و لیست امناء ۲۳ درصد از شبکه و حامیان لیست شانا (مورد حمایت قالیباف) ۱۲ درصد از شبکه را به خود اختصاص داده‌اند و بنظر می‌رسد که در فضای توئیتر نه فقط از منظر هشتگ‌سازی، بلکه از منظر تعداد لایک نیز لیست اصولگرایان مخالف قالیباف بیشتر مورد حمایت است.

🔸در سوی دیگر اما، لیست علی مطهری (صدای ملت) مورد حمایت کاربران میانه‌رو قرار گرفته است؛ اما به‌دلیل نزدیکی این کاربران به اصلاح‌طلبان منتقد ارائه لیست در انتخابات، عملا هر دو گروه در کنار یکدیگر قرار گرفته و در مجموع این دو گروه ۳۳ درصد از شبکه را به‌خود اختصاص داده‌اند. به‌نظر می‌رسد که بخشی از این شبکه در انتقاد سایر لیست‌های اصولگرایان و چهره‌های آن‌ها فعال شده است نه در حمایت از یک لیست یا چهره خاص.

🔹کاربران برانداز و مخالف جمهوری اسلامی نیز راجع به این لیست‌های انتخاباتی و چهره‌های اصلی آن‌ها سخن گفته‌اند هرچند نسبتا محدود. این کاربران در مجموع ۲۶ درصد از شبکه را به‌خود اختصاص داده‌اند که نشان می‌دهد فقط بخشی از آن‌ها راجع به لیست‌های انتخاباتی توئیت زده‌اند.

🔸در نهایت بخشی از کاربران روزمره‌نویس نیز علیه لیست‌های انتخاباتی اصولگرایان فعال بوده‌اند که این کاربران نیز ۶ درصد از شبکه را به‌خود اختصاص دادند. البته ماهیت رفتار برخی از این کاربران شبیه به اکانت‌های ناامن توئیتری است؛ بطور مثال بنگرید به این توئیت که با طرح یک سؤال جنجالی راجع به «سکس» در ادامه راجع به رائفی‌پور نوشته است.

🔹این داده‌ها بیانگر دودسته شدن کاربران اصولگرا در موضوع انتخابات است و نشان می‌دهد که حامیان لیست قالیباف، در فضای توئیتر سهم کمتری دارند و کمتر فعال هستند؛ با نهایی‌شدن نتایج انتخابات مشخص خواهد شد که چه نسبتی میان این موضوع با واقعیت درون جامعه وجود دارد و آیا فضای توئیتر که از طریق بات‌ها و اقدامات‌سازماندهی‌شده قابلیت دستکاری دارد در نهایت با آنچه در واقعیت دیده می‌شود همخوان است یا خیر.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲@socialMediaAnalysis


💢کدام یک از لیست‌های انتخاباتی بر فضای توئیتر بیشتر سرمایه‌گذاری کرده‌اند؟

🔹با انتشار نهایی تمامی لیست‌های انتخابات مجلس در شهر تهران، رقابت گروه‌های مختلف در تهران سر و شکل نهایی خود را پیدا کرده است. اما در هفته اخیر نام کدام فهرست در توئیتر بیشتر بکار رفته است؟

🔸داده‌های بدست‌آمده از توئیتر (نمودار زیر) نشان می‌دهد که نام یا هشتگ لیست #جبهه_صبح_ایران که مورد حمایت علی‌اکبر رائفی‌پور است با اختلاف از هر فهرست دیگری بیشتر در توئیتر بکار رفته است و حامیان این لیست سرمایه‌گذاری زیادی در فضای توئیتر داشته‌اند؛ نکته جالب توجه آن است که در جستجوهای گوگل نیز این لیست بیشترین جستجو را داشته است.

🔹پس از آن، نام فهرست #صدای_ملت در توئیتر بیشترین تکرار را داشته است؛ نام این فهرست در بازه زمانی مورد بررسی در مجموع حدود ۷ هزار بار بکار رفته است.

🔸فهرست #شانا نام فهرست دیگری است که بیشترین تکرار را در توئیتر داشته و حتی در روزهای ۶ و ۷ اسفند بیش از دیگر فهرست‌ها نام آن بکار رفته است.

🔹در پایان این لیست نیز نام فهرست‌های #امناء و #شورای وحدت دیده می‌شود. تقریبا راجع به شورای وحدت کمترین میزان محتوا منتشر شده است.

🔸مشخص نیست که تبلیغات توئیتری لیست‌های انتخاباتی با نتایج نهایی انتخابات چه نسبتی دارد؛ با پایان انتخابات و اعلام نتایج معلوم خواهد شد این نوع تبلیغات و ترندسازی‌ها واقعا تا چه اندازه در فضای واقعی جامعه اثر دارد.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲@socialMediaAnalysis


💢داده‌های آنلاین در رابطه با میزان مشارکت در انتخابات چه می‌گویند؟

🔹با نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات مجلس بحث در باب میزان مشارکت در محافل سیاسی افزایش یافته است. در فقدان انتشار نظرسنجی‌های معتبر و قابل اعتماد، یکی از روش‌های بررسی این موضوع رجوع به داده‌های آنلاین است. هرچند از طریق بررسی داده‌های آنلاین میزان مشارکت در انتخابات را نمی‌توان تخمین زد، اما تغییر حساسیت مردم به انتخابات را می‌توان بررسی کرد.

🔸داده‌های توئیتر نشان می‌دهد که موضوع انتخابات در توئیتر از سه هفته پیش کمی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است که این امر نیز در سایه هشتگ‌هایی که توسط جریان انقلابی ترند شد و رقابت‌های میان آن‌ها قابل تحلیل است. ذکر این نکته مهم است که حساسیت به انتخابات در توئیتر در این سه هفته اخیر چندان تغییری نکرده است و انتشار لیست‌های انتخاباتی تغییر محسوسی در آن محیط که عمدتا سیاسی‌تر است، ایجاد نکرده است.

🔹اما داده‌های تلگرام و گوگل (تصویر زیر) وضعیت متفاوتی را نشان می‌دهد. روندی که در جستجوهای گوگل و پست‌های تلگرامی مشاهده می‌شود بیانگر افزایش جستجوها راجع به انتخابات و افزایش مطالب کانال‌های تلگرامی در این خصوص است. در تلگرام از زمان انتشار لیست‌های انتخاباتی، افزایش محسوس مطالب کانال‌های تلگرامی راجع به انتخابات مشاهده می‌شود.

🔸داده‌های گوگل از این حیث ارزش توجه بیشتری دارد چون بیانگر جستجوهای مردم است. این جستجوها راجع به انتخابات از هفته پیش ناگهان شدت بیشتری گرفته است.

🔹اگر فرض کنیم میان جستجو راجع به انتخابات و مشارکت در انتخابات همبستگی وجود دارد، بر اساس داده‌های گوگل می‌توان گفت که استان‌های کهگیلویه و بویر احمر، خراسان جنوبی، ایلام، چهارمحال و بختیاری و قم بیشترین میزان مشارکت را خواهد داشت. در سوی دیگر نیز البرز، تهران و اصفهان کمترین جستجو راجع به انتخابات را داشته‌اند و احتمالا انگیزه کمتری برای مشارکت در این استان‌ها باشد.

🔸ذکر این نکته ضرورت دارد که افزایش جستجوها راجع به انتخابات لزوما به‌معنای افزایش مشارکت نیست؛ چرا که تلاش برای آگاهی از لیست‌های انتخاباتی توسط کسانی که از گذشته قصد شرکت در انتخابات داشتند، خود می‌تواند منجر به افزایش جستجو در گوگل شود. با این‌حال این داده‌ها را به‌معنای افزایش حساسیت بخشی از مردم به موضوع انتخابات می‌توان تفسیر کرد.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲@socialMediaAnalysis


💢واکنش‌های توئیتری به کلاهبرداری کوروش کمپانی: اعتراض کاربران روزمره‌نویس به سلبریتی‌ها

🔹انتشار خبر فرار مالک شرکت کوروش کمپانی از ایران با میلیاردها پول مردم، واکنش گسترده کاربران توئیتر را به‎دنبال داشت آنچنان که این موضوع تبدیل به یکی از ترندهای اصلی توئیتر شد. در این خصوص بیش از ۸هزار توئیت با ۳۱۵هزار لایک منتشر شد.

🔸تحلیل شبکه لایک‌های توئیت‌های مربوط به این موضوع بیانگر آن است که کاربران روزمره‌نویس بیشترین واکنش را به این کلاهبرداری نشان داده‌اند. به‌نحوی که ۳۲٪ از شبکه را کاربران روزمره‌نویس، ۳۱٪ را کاربران برانداز، ۲۳٪ را کاربران اصلاحات‌طلب یا میانه‌رو و تنها ۱۳٪ از شبکه را کاربران ارزشی و انقلابی شکل داده‌اند.

🔹تحلیل ابرکلمات توئیت‌های پرلایک منتشر شده نشان می‌دهد که اعتراض به سلبریتی‌ها، از جمله مضامین پرتکرار در توئیت‌هاست و در این میان «صادق بوقی» بیشتر از همه مورد انتقاد بوده است.

🔸همچنین درمیان نهادهای رسمی، به ترتیب دولت،قوه قضائیه،پلیس و دستگاه‌های امنیتی، بیشتر از همه مورد انتقاد مجموعه کاربران قرار گرفته‌اند.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲@socialMediaAnalysis


💢واکنش‌های توئیتری به انتشار بیانیه «روزنه‌گشایی»: اصلاح‌طلبان علیه اصلاح‌طلبان!

🔹در هفته گذشته بیانیه‌ای توسط ۱۱۰فعال سیاسی و مدنی اصلاح‌طلب در دفاع از مشارکت در انتخابات منتشر شد که در فضای رسانه‌ای مورد توجه قرار گرفت. این موضوع در توئیتر نیز محل برخی مباحث شد و درمورد آن بیش از ۳۵۰۰توئیت منتشر شد.

🔸تحلیل شبکه لایک‌های توئیت‌های منتشر شده نشان می‌دهد که ۳۵٪ از شبکه را اصلاح‌طلبان منتقد این بیانیه،۵۵٪ از شبکه را تحول‌خواهان یا کسانی که از جریان اصلاحات عبور کرده‌اند و ۱۰٪ از شبکه را اصلاح‌طلبان مدافع این بیانیه منتشر کرده‌اند.

🔹این یافته‌ها نشان می‌دهد که اکثر اصلاح‌طلبان حاضر در توئیتر مخالف این بیانیه بوده‌اند.همچنین نکته مهم دیگر سکوت تقریبا کامل کاربران ارزشی و انقلابی در این ماجراست؛ درسوی دیگر نیز کاربران برانداز واکنش‌های محدودی داشته‌اند. بنظر می‌رسد این موضوع فقط محل بحث و اختلاف در میان نیروهای اصلاح‌طلب بوده است. فشردگی درون گراف و عدم فاصله گروه‌های مختلف از یکدیگر نیز مؤید همین مسأله است که کاربران همسو با یکدیگر تقابل داشتند.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲@socialMediaAnalysis

20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.